فهرست مطالب

پژوهش نامه فقه اجتماعی - پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1394)

پژوهش نامه فقه اجتماعی
پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود جهاندوست دالنجان * صفحات 5-26
    در اصل چهارم قانون اساسی بیان شده است که تمامی قوانین و مقررات باید بر اساس موازین اسلامی باشند لکن، در خصوص ملاک و معیار تشخیص این مطلب و این که قوانین و مقررات باید بر طبق چه فتوایی باشند، سخنی به میان نیامده است و تنها به محول گشتن این وظیفه بر فقهای شورای نگهبان اشاره شده است. در این خصوص، احتمالات گوناگونی مطرح شده است که یکی از مهم ترین احتمالات، لزوم قانون گذاری بر مبنای فتوای مشهور فقهاست. نگارنده معتقد است، هر چهار دلیل ذکر شده (حجیت شهرت بما هی شهرت، ظهور مقبوله عمر بن حنظله، گفتار میرزای نائینی در کتاب تنبیه الامه و تنزیه المله و گسترده بودن شعاع قول مشهور) توانایی لازم برای اثبات این احتمال را دارا نمی باشند و علاوه بر آن، احتمال مذکور، مبتلا به دو اشکال عمده نیز می باشد.
    کلیدواژگان: فتواي مشهور، قانون گذاري، فتواي معيار، شوراي نگهبان
  • اعظم غیاثی ثانی * صفحات 27-42
    تجری در اصطلاح اصولیون اظهار جرات عبد است در مقابل مولا و به عبارت دیگر مخالفت عملی است با حکم مولا که بعد معلوم می شود که درواقع عبد مخالفت نکرده است و تکلیف واقعی را انجام داده است. به عنوان مثال شخصی یقین داشته که این مایع شراب است و مخالفت کرده و آن را نوشیده است بعد معلوم شود که شراب نبوده بلکه آب بوده در اینجا شخص متجری محسوب می شود.
    در اصول فقه مباحث زیادی درباره تجری مطرح و محل بحث و اختلاف است. اول اینکه آیا تجری یک مسئله اصولی است یا فقهی و یا کلامی؟ دیگر اینکه آیا تجری عنوانی است به معنای عزم بر گناه و تصمیم بر مخالفت با مولا همراه با عملی که گناه بودن به شمار می رود یا عنوان منطبق بر فعل خارجی است که درنتیجه از افعال جوارحی محسوب می شود؟ به عبارت دیگر قبح تجری فعلی است یا فاعلی؟ دیگر اینکه آیا متجری مستحق عقاب است؟
    نظریات علما در این باب بسیار متفاوت است هرچند در مواردی هم با یکدیگر اتفاق نظر دارند. در پژوهش پیش رو ابتدا به تعریف تجری و پس از آن به اقوال علما مانند صاحب فصول و مرحوم نائینی درباره اصل حکم تجری پرداخته شده و نهایتا نظر صائب حضرت امام خمینی (ره) دراین باره بیان گردیده است.
    کلیدواژگان: تجری، انقیاد، قبح فعلی، قبح فاعلی، اطاعت، عصیان
  • اصغرآقا مهدوی، مهدی سقازاده * صفحات 43-58
    در مسیر تحقق و تکامل اهداف انقلاب اسلامی، آنچه که به عنوان سرآمد و مقصود نهایی راه مشخص شده است، «تمدن اسلامی» می باشد. مقصودی که سرانجام آن، به پیاده سازی حقیقی اسلام ناب محمدی (ص) در زندگی فردی و اجتماعی بشریت، منجر می شود.
    در این پژوهش با روش «توصیفی، تحلیلی» به این نتیجه رسیدیم که فقه، با توجه به ویژگی پویایی و انطباق با زمان و مکان، ظرفیت تاسیس و تغذیه ی یک تمدن را دارد که به نظر می رسد برخلاف دیدگاه های سلبی و حداقلی، در یک نگاه جامع و حداکثری، تبیین کننده ی مسیر و راهی باشد که مسلمانان باید به عنوان راکب در آن طی طریق نمایند؛ و در کنار فقه اکبر که بیدار کننده ی روح کرامت انسانی است و اخلاق مداری و پایبندی به اعتقادات را می سازد، نقش تعیین کننده ای را در شناخت مسیر افراد جامعه، برای رسیدن به تمدن اسلامی، ایفا می کند.
    در حقیقت، فقه رسالتی را در قبال فرد و جامعه دنبال می کند که علاوه بر تبیین مسیر صحیح حرکت به سوی تمدن اسلامی، آموزه هایی را نیز برای تسهیل و تسریع روند این حرکت ارائه می دهد تا در صورتی که راکب صالح و مرکوب سالم باشد، تمدن اسلامی در جهت عملیاتی شدن، حرکت خواهد کرد.
    کلیدواژگان: تمدن، فقه موجود، فقه مطلوب، نظام سازی، نسبت فقه و تمدن
  • احمدعلی قانع، سید روح الله رضوی * صفحات 59-90
    تعامل جمهوری اسلامی ایران در حوزه های مختلف با سایر کشورها می تواند نقش به‫سزایی در پیشرفت ایران و تعالی اسلام داشته باشد، اما این تعاملات باید بر اساس مبانی و قواعد اسلامی واقع شود. شناخت احکام، اصول و شرایط تعامل با کشورهای غیر اسلامی از طریق مطالعه متون فقهی به ما کمک می کند تا بتوانیم الگویی مناسب در حوزه تعاملات بین الملل برای جمهوری اسلامی معرفی نماییم. از طرفی اصول و قواعد اسلامی ازجمله قاعده نفی سبیل هرگونه سلطه و برتری کشورهای غیر اسلامی بر کشورهای اسلامی را نفی می کند و عزت و سیادت اسلام را در همه تعاملات شرط می داند و از طرفی نیز می بینیم که در فضای فعلی حاکم بر تعاملات بین‫الملل، نیازها، زیاده‫خواهی ها و تمایلات قدرت های برتر شرایط خاصی ایجاد کرده است که دولت اسلامی ایران به عنوان یکی از اعضای دهکده جهانی به ناچار باید به آن ها پایبند باشد. این پایبندی به قوانین بین‫الملل در برخی از مواقع باعث می شود مجبور به انعقاد قراردادهایی شویم که با قاعده نفی سبیل سازگاری ندارد. در این پژوهش با رجوع به منابع فقهی و دینی در ضمن تبیین اصول و مبانی حاکم بر تعاملات جمهوری اسلامی ایران با سایر کشورها، سعی می کنیم با استناد به قاعده اضطرار و حفظ نظام این سنخ از تعاملات را توجیه کنیم.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، تعاملات، مبانی اسلامی، اصول بین?الملل، نفی سبیل، اضطرار
  • محمود جمال الدین زنجانی، مصطفی شریفی * صفحات 91-115
    اگرچه بر پایه قانون اسلام و حقوق ایران، طلاق از اختیارات مرد است در زندگی زناشویی وقوع طلاق به حکم اولیه «الطلاق بید من اخذ بالساق» به اراده مرد است ولی زن نیز در صورت عدم رعایت حقوق وی از طرف شوهر به ویژه آنگاه که ادامه زندگی زناشویی موجب عسر و حرج او گردد، حق درخواست طلاق از قاضی را خواهد داشت و دادگاه نیز در صورت احراز شرایط، به منظور تحقق عدالت، اقدام به صدور حکم طلاق خواهد نمود. به اعتقاد ما این حکم به تمام موارد تحقق نشوز مرد، قابل تسری است. ویژگی این نظریه در این است که در صورت نشوز شوهر گرچه زن وی به عطر و حرج هم نیفتد دادگاه می تواند او را طلاق داده و این مسئله متوقف بر عسر و حرج نیست بلکه مدلول عناوین اولیه است نه عنوان ثانویه عسر و حرج. بنابراین با توجه به مبانی فقهی بند 1 و 2 ماه 1130 سابق و سابقه آن در فتوی فقها مغایرتی با موازین شرعی نداشته و اصلاح آن موجه به نظر نمی رسد تحقق این نظریه گامی است موثر در جهت احقاق حقوق زنان و پیشگیری از تعدی به حقوق آنان است همچنین مسئله عسر و حرج که به عنوان یکی از موجبات طلاق به درخواست زوجه قرار گرفته است مفهومی عام است که مصادیق زیادی دارد و تشخیص آن ها به عهده قاضی است. این مسئله، هم پیشینه فقهی دارد و هم در قالب ماده 1130 قانون مدنی بعد از اصلاحیه سال 61 و نهایتا در سال 70 تبلور یافته است که ما در این تحقیق موارد آن را از لحاظ فقهی و حقوقی مورد کنکاش قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: موجبات طلاق، طلاق حاکم، نشوز، عسر و حرج
  • بهنام رمضانی *، حمیدرضا تمدن صفحات 117-134
    در میان رسانه های جمعی نفوذ و محبوبیت فضای مجازی روز به روز افزایش یافته است. متاسفانه درصد استفاده ی جوانان از مطالب مستهجن بسیار بالا رفته و جرائم جنسی در این محیط توسط جوانان فراگیر شده و لازم است که از جنبه ی حقوقی، نگاهی به این مهم داشت. در میان این جرائم، قوادی مجازی و هرزه نگاری دارای وسعت بیشتری هستند.
    قوادی همان به هم رساندن دو یا چند نفر برای زنا یا لواط است و هرزه نگاری را،تحریرو توصیففعالیتروسپی ها تعریف کرده اند. امروزه با مدد امکانات و فناوری های نوین، این قبیل جرائم در بین عموم افراد جامعه بیش ازگذشته رشد کرده است. در این مقال با بیان کلیاتی از جرائمی چون قیادت و هرزه نگاری در فضای مجازی سعی شده که راه کار های مناسب جهت درمان و پیشگیری این قبیل جرائم ارائه شود؛ تا بتوان درزمینه ی امنیت این محیط بی کران گامی مثبت برداشت. روش پژوهش، توسعه و بهبود و از نوع تحلیل محتوا است. داده ها به شکل کتابخانه ای و فیش برداری جمع آوری شده اند. نتایجی چون فرهنگ حفظ اطلاعات خصوصی، تاثیر دین بر کاهش جرائم جنسی در فضای سایبر، رویکرد کیفری افتراقی، نشر و گسترش اخلاق مجازی و بهبود قوانین مربوط به فضای مجازی در این نوشتار پیشنهادشده است.
    کلیدواژگان: قوادی، هرزه نگاری، فضای مجازی، پیشگیری، حقوق
|
  • Masoud Jahandoost Dalenjan Pages 5-26
    The fourth principle of the constitution states that all laws and regulations must be based on Islamic principles but there is no mention of the criteria for distinguishing this issue and how laws and regulations should be in accordance with what fatwa and it is only referred to the assignment of this duty to the jurists of the Guardian Council. In this regard, various opinions have been raised; one of the most important is the need for legislation based on the fatwa of most jurisprudents. The author believes that all four reasons (proof of prophet's prophecy, the appearance of Omar ibn Hanazala, the Word of Mirza Naini in the Book of "Tanbih Al-Omma and Tanziah Al-Mella" and the broad radius of promise of most jurists) cannot prove this theory, and in addition, this theory has two major forms.
    Keywords: The fatwa of most jurists, Legislation, the Criterion Fatwa, the Guardian Council
  • Azam Ghiasi Saani* Pages 27-42
    Tajarri in term of principleds is the slave daring in front of master. In other words, the practical opposition with the decree of the master, which later turns out that slave, did not disagree and has done the real task.
    In the principle of the jurisprudence, there are many discussions about tajarri and is the place of discussion and disagreement. First, is tajarri a principled issue, whether it is jurisprudential or thelogical? The other is tajarri a title means determination for sin, and a decision to oppose the master with a practice that is guilty or a title consistent with an external act that is the result of physical acts? In other words, is the current gem or the subject? And does he deserve for punishment?
    The opinions of the scholars are very different in this regard, although in some cases they are in agreement. In the present research, firstly, the definition of tajarri, and then the words of the scholars such as the saheb fusul and Naini about the principle of the tajarri decree have been discussed, and finally, the comment of Imam Khomeini (RA) has been expressed in this regard.
    Keywords: tajarri, Subjugation, practical obscenity, subjective obscenity, Obedience, rebellion
  • Asghar Agha Mahdavy, Mahdi Saghazadeh * Pages 43-58
    In the course of realizing and evolving the goals of the Islamic Revolution, what is known as the ultimate and ultimate purpose of the road is "Islamic civilization". The ultimate goal will ultimately lead to the true implementation of pure Mohammadi Islam in the individual and social life of mankind. In this study, using a "descriptive, analytical" method, we concluded that jurisprudence, having regard to the dynamism, and adaptation to time and place, has the capacity to establish and nourish a civilization, which seems to be contrary to minimalistic views. At a comprehensive and maximized look, it is a way of explaining what Muslims should do as a catcher. And along with Akbar's jurisprudence, which awakens the spirit of human dignity and makes the moral order and adherence to beliefs, it plays a decisive role in understanding the path of the people of the community to achieve Islamic civilization.
    In fact, jurisprudence pursues a mission to the individual and society, which, in addition to explaining the proper course of movement towards Islamic civilization, also provides teachings to facilitate and expedite the process of this movement, so that if the righteous and righteous are healthy, Islamic civilization will move towards operationalization.
    In the following, factors such as oppression and corruption, differences, imitation, cultural invasion, lack of leadership, ignorance, distrust, frustration, and economic problems as barriers to the realization of Islamic civilization have been introduced. At a glance, recommendations are given to solutions using the teachings Islamic jurisprudence has been paid in the economic, cultural and political spheres.
    Keywords: civilization, existing jurisprudence, optimal jurisprudence, systemization, jurisprudence ratio, civilization
  • Ahmad Ali Ghane, Seyyed Roohalah Razavi * Pages 59-90
    Engage Iran in various fields with other countries may have played a role in the development of Islamic Iran and excellence, but this engagement must be based on the principles and rules of Islam. Recognizing the provisions, principles and terms of engagement with other countries through the study of religious texts helps us to make the appropriate model in the field of international engagement to introduce the Islamic RepublicIslamic principles, including Rule mustache all domination and superiority of non-Islamic countries, Islamic countries denies the dignity and sovereignty of Islam in all interactions bet he knows But in the current atmosphere prevailing in the international interactions, needs, and desires major powers Zyadhkhvahyha certain conditions that the Iranian government as a member of the global village will have to listen to This adherence to international law in some cases will have to contracts that do not conform with Rule mustache .In this study, with reference to sources in the religious, principles and foundations of the Islamic Republic of Iran's relations with other countries, trying to keep the system based on the rule of urgency and justify this type of interaction.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, interactions, Islamic principles, international principles, denying the mustache, urgency
  • Mahmood Jamaleddin Zanjani, Mostafa Sharifi * Pages 91-115
    Although on the basis of the Islamic law and Iran's rights, divorce from man’s authority is in the marital life of a divorce to the will of the man, the right to divorce will be the right of the judge, and the court will issue a divorce sentence in order to fulfill the justice of justice. We believe that this decree is acceptable to all cases of man. The attribute of this theory is that in case of the husband of the husband, although the woman does not fall into the air, the court can divorce him and it is not a suspended hardness, but is the signified of the original titles rather than the secondary title of the evening and hardness. Thus, according to the foundations of jurisprudence, and 2 months old and the history of the religious scholars, he does not appear to be justified in the interpretation of this theory, which is an effective step to promote women’s rights and to recognize them. It has a history of jurisprudence , and it has been found in the form of a 1130 article of civil law after the amendment of the Year 61 and finally in the year 70, which we investigate in terms of jurisprudence and jurisprudence
    Keywords: Causes of divorce, Divorce judge, refusal, Hardship
  • Behnam Ramezani *, Hamid Reza Tamaddon Pages 117-134
    Among the mass media, the influence and popularity of cyberspace has increased every day. Unfortunately, the percentage of youth using of pornographic content has gone up and sexual crimes are becoming widespread by young people, and that is necessary to look at this from a legal point of view. Among these crimes, there is a greater degree of virtual jurisdiction and brothels.
    The same rule is to bring two or more people together for adultery or sodomy, and has defined brothel, writing, and describing the activities of prostitutes. Today, with the help of modern facilities and technologies, such crimes have grown over time among the general public. In this article, with a summary of crimes like cybercrime and cybercrime in cyberspace, attempts have been made to provide appropriate solutions for the treatment and prevention of such crimes, so that the security of this environment can be taken a positive step, Research method, development and improvement, and content analysis type. The data is collected in the form of library and scans. Results such as the culture of maintaining private information, the impact of religion on reducing sexual offenses in cyberspace, the differential penal approach, the dissemination and development of virtual ethics and the improvement of cybercriminals are proposed in this paper.
    Keywords: Guys, Pornography, Cyberspace, prevention, Law