فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1397)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • فرخ برزیده، جعفر باباجانی، وجه الله قربانی زاده، احمد عبداللهی * صفحات 1-34
    وظیفه حسابرسان به عنوان شاغلین یک حرفه تخصصی، اظهارنظر درباره صورتهای مالی است، که این امر مستلزم بیطرفی حسابرس در قضاوت می باشد. از طرفی، هویت های مهم و مجزایی در محیط حسابرسی هستند که تاثیرات متفاوتی بر قضاوت حسابرس مستقل دارند که یکی از این هویت ها، هویت حرفه ای می باشد که باعث تقویت بیطرفی حسابرسان می-شود. از این رو هدف اصلی این پژوهش، طراحی الگوی هویت در قضاوت حسابرسی از طریق روش آمیخته اکتشافی است. رویکرد بخش کیفی، مبتنی بر نظریه داده بنیاد است. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساخت یافته با 16 نفر از شرکای موسسات حسابرسی، مدیران جامعه حسابداران رسمی ایران و مدیران سازمان بورس و اوراق بهادار که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات تحلیل محتوا بود. مقوله محوری هویت در قضاوت حسابرسی است که در چهار بعد ویژگی های فردی، دانش، مهارت و تجربه و ویژگی های موسسه حسابرسی، تحلیل و با توجه به شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط میانجی، راهبردها و پیامدها تدوین و مدل نهایی ارائه شد. در بخش کمی، فرضیه های تحقیق تدوین و برای آزمون آنها پرسشنامه ای طراحی و اطلاعات توسط 194 نفر از حسابرسانی که در بخش کیفی مشارکت نداشتند، گردآوری و آزمون فرضیه ها با روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار PLS صورت پذیرفت. نتایج مرحله کمی نشان داد که شرایط محیطی بر هویت در قضاوت حسابرسی و برجستگی و قدرت هویت حرفه-ای تاثیرگذار است. همچنین هویت در قضاوت حسابرسی بر برجستگی و قدرت هویت حرفه ای تاثیرگذار است. در نهایت، برجستگی و قدرت هویت حرفه ای بر ارتقای سطح کیفی حسابرسی و پیامدهای کلان و ملی در حوزه حسابرسی تاثیرگذار می باشد.
    کلیدواژگان: هویت در قضاوت حسابرسی، رویکرد نظریه داده بنیاد، رویکرد الگوسازی معادلات ساختاری
  • جواد نیک کار، ولی خدادادی*، حسنعلی سینایی، حسن فرازمند صفحات 35-58
    هدف این پژوهش بررسی واکنش رفتاری بازار سهام، بر اساس شکست روندهای افزایشی بلندمدت و کوتاه مدت معیارهای عملکردی شرکت (شامل؛ سود هر سهم، سود عملیاتی هر سهم، جریان وجه نقد عملیاتی هر سهم و رشد خالص دارایی های تعدیل شده هر سهم بر حسب تورم) در زمان کاهش سود نقدی است. بدین منظور چهار فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده های مربوط به 301 شرکت عضو بورس اوراق بهادار برای دوره ی زمانی بین سال های 1370 تا 1394 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد اثرات ثابت، بررسی و آزمون شد. نتایج پژوهش نشان داد که برای معیارهای عملکردی سود هر سهم، سود عملیاتی هر سهم و جریان نقد عملیاتی هر سهم، واکنش منفی بازار به کاهش همزمان معیار عملکردی و سود تقسیمی، برای الگوهای بلندمدت نسبت به الگوهای کوتاه مدت بیشتر است. از سوی دیگر، نتایج موید آن است که برای معیار عملکردی تغییر در خالص دارایی های تعدیل شده هر سهم، واکنش منفی بازار به کاهش همزمان معیار عملکردی و سود تقسیمی، برای الگوهای بلندمدت و الگوهای کوتاه مدت غیر معنادار است. بنابراین، تمامی فرضیات پژوهش به استثنای فرضیه چهارم در سطح اطمینان 95 درصد تایید می شود.
    کلیدواژگان: واکنش رفتاری بازار سهام، گزارشگری سود سهام، روندهای بلندمدت معیارهای عملکردی و سودتقسیمی
  • شکرالله خواجوی*، هاشم ولی پور، هاشم کاویانی فرد صفحات 59-84
    شرکت ها از طرق مختلف اجتناب مالیاتی می کنند و عوامل بسیاری در اجتناب از مالیات ها نقش و تاثیر دارند. در این مقاله تاکید اصلی بر تاثیر و نقش هیات مدیره شرکت ها در اجتناب از مالیات می باشد. جهت بررسی نمونه ای متشکل از 104 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره ی زمانی 1390 تا 1395 انتخاب گردید و با جمع آوری داده هایی در ارتباط با متغیرهای پاداش، افشای وضعیت نامطمئن مالیاتی و ترکیب جنسیت هیات مدیره شرکت ها، تاثیر آن ها بر معیارهای اجتناب از مالیات با استفاده از روش داده های ترکیبی و مدل رگرسیون چند متغیره تعیین گردید. نتایج پژوهش نشان داد که افشای وضعیت نامطمئن مالیاتی بر اجتناب از مالیات تاثیر مستقیمی دارد. این موضوع نشان می دهد که افشای وضعیت نامطمئن مالیاتی توسط هیات مدیره به منزله احساس خطر مالیاتی و در نتیجه اجتناب از مالیات می باشد. همچنین انگیزه پاداش هیات مدیره نیز تاثیر مستقیمی بر اجتناب از مالیات دارد. ولی در مورد ترکیب جنسیت، حضور زنان به کمتر شدن مساله اجتناب از مالیات نشده است. دیگر نتایج حاکی از تاثیر مستقیم اندازه شرکت و نسبت دارایی ثابت بر اجتناب از مالیات می باشد.
    کلیدواژگان: اجتناب از مالیات، افشاء وضعیت نامطمئن مالیاتی، پاداش هیات مدیره، ترکیب جنسیت هیات مدیره
  • رضا طاهری عابد، مهدی علی نژاد ساروکلایی*، خسرو فغانی ماکرانی صفحات 85-110
    ویژگی های فردی مدیران عامل از جمله توانایی و دانش مالی می تواند رفتار و نوع تصمیمات آن ها را در سازمان تحت الشعاع قرار داده و به موجب آن شفافیت گزارشگری مالی تحت تاثیر قرار بگیرد. در این تحقیق به بررسی تاثیر توانایی و دانش مالی مدیران عامل بر شفافیت گزارشگری مالی پرداخته شده است. با توجه به محدودیت های تحقیق، 110 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1395-1389 مورد بررسی قرار گرفته است. برای اندازه گیری متغیر توانایی از تکنیک تحلیل پوششی داده ها، و متغیر دانش مالی از نوع مدرک تحصیلی مدیران عامل، و همچنین جهت سنجش شفافیت گزارشگری مالی از معیار چند بعدی که دامنه وسیعی از مفاهیم مرتبط با شفافیت را پوشش می دهد، استفاده گردیده است. نتایج تحقیق نشان داد که توانایی مدیران عامل اثر مثبتی بر شفافیت گزارشگری مالی دارد، اما این تاثیر معنادار نشد. همچنین بین دانش مالی مدیران عامل و شفافیت گزارشگری مالی ارتباط معناداری مشاهده نگردیده است. در نهایت، نتایج تحقیق نشان داد که توانایی و دانش مالی مدیران عامل بصورت همزمان اثر مثبت و معناداری بر شفافیت گزارشگری مالی دارند.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، مدرک تحصیلی مدیران عامل، شفافیت گزارشگری مالی، بورس اوراق بهادار تهران
  • مریم قزل سفلی، آمنه بذرافشان *، مهدی مرادی صفحات 111-130
    هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر کیفیت حسابرسی بر میزان اختلاف ارقام مندرج در صورتهای مالی حسابرسی شده و حسابرسی نشده می باشد. از آنجاکه پیرامون نحوه تاثیر مثبت و منفی کیفیت حسابرسی بر این اختلاف، دو تحلیل رقیب وجود دارد پژوهش حاضر به مطالعه تجربی تاثیر چهار معیار کیفیت حسابرسی شامل «نوع موسسه (دولتی یا خصوصی بودن) ، امتیاز کنترل کیفیت موسسه، اندازه موسسه حسابرسی و تخصص صنعت حسابرس» بر میزان اختلاف اقلام در صورت های مالی حسابرسی شده و حسابرسی نشده شامل «دارایی ها، بدهی ها، سود عملیاتی، سود (زیان) قبل از کسر مالیات، سود (زیان) بعد از کسر مالیات و جریان نقد عملیاتی» می پردازد. بدین منظور داده های مربوط به 156 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1395 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش حاکی از رابطه مستقیم و معنادار بین نوع موسسه حسابرسی و امتیاز کنترل کیفیت موسسه حسابرسی با اختلاف ارقام مندرج در صورت سود و زیان حسابرسی شده و حسابرسی نشده است. به این ترتیب در شرکت هایی که توسط سازمان حسابرسی و موسسات دارای رتبه الف حسابرسی می شوند میزان اختلاف ارقام مندرج در صورت سود و زیان حسابرسی شده و حسابرسی نشده بیشتر است. بعلاوه، شواهد حاکی از آن است که اندازه موسسه حسابرسی و تخصص صنعت حسابرس بر اختلاف صورت های مالی حسابرسی شده و حسابرسی نشده تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: صورت های مالی حسابرسی شده و حسابرسی نشده، کیفیت حسابرسی، امتیاز کنترل کیفیت موسسه حسابرسی، اندازه موسسه حسابرسی، تخصص صنعت حسابرس
  • غلامحسین اسدی، مهدی نادری نور عینی، منصور سرفراز * صفحات 131-150
    پژوهش پیش رو با هدف بررسی نقش تعدیل کنندگی کیفیت گزارشگری مالی بر رابطه بین مدیریت سرمایه در گردش و عملکرد مالی شرکت انجام شده است، به طور مشخص پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این مساله است که آیا افزایش کیفیت گزارشگری مالی منجر به افزایش اثرگذاری مدیریت سرمایه در گردش بر عملکرد مالی می شود؟. انتظار می رود نتایج پژوهش به درک عوامل تعدیل کننده رابطه بین مدیریت سرمایه در گردش و عملکرد مالی کمک شایانی نماید. بر ابن اساس از کیفیت اقلام تعهدی به عنوان معیار اندازه گیری کیفیت گزارشگری مالی، از چرخه تبدیل وجه نقد به عنوان شاخص مدیریت سرمایه در گردش و از بازده دارایی ها و نسبت کیو توبین به عنوان شاخص های عملکرد مالی استفاده شد و نمونه ای مشتمل بر 113 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های 1395-1383 انتخاب و فرضیه های پژوهش مورد آزمون قرار گرفت. نتایج آزمون فرضیه ها حاکی از آن است که با طولانی شدن چرخه تبدیل وجه نقد، عملکرد مالی شرکت ضعیف تر می شود به عبارت دیگر نتایج بیانگر این است که بین مدیریت سرمایه در گردش و عملکرد مالی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و نتایج ناشی از برازش مدل براساس نسبت کیو توبین حاکی از آن است که کیفیت گزارشگری مالی تاثیر معناداری بر رابطه بین مدیریت سرمایه در گردش و عملکرد مالی دارد، بنابراین می توان ادعا نمود که افزایش کیفیت گزارشگری مالی منجر به افزایش تاثیر مثبت مدیریت سرمایه در گردش بر عملکرد مالی شرکت ها می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت سرمایه در گردش، کیفیت گزارشگری مالی، عملکرد مالی، چرخه تبدیل وجه نقد
  • محمد کاشانی پور*، محمدعلی رجب بیکی، محمد جندقی قمی صفحات 151-173
    تعامل بلند مدت حسابرسان مستقل با صاحب کار، احتمال شکل گیری روابط نزدیک، نقض آیین رفتار حرفه ای و خدشه دار شدن کیفیت اطلاعات حسابرسی شده را قوت می بخشد. گردش شرکای مسئول کار در موسسه های حسابرسی یکی از سیاست هایی است که به منظور بهبود کیفیت فرآیند حسابرسی مستقل و گزارشگری مالی مورد توجه مجامع نظارتی و استانداردگذاران بازارهای سرمایه قرار گرفته است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه گردش شرکای مسئول کار حسابرسی در کوتاه مدت با کیفیت سود و محافظه کاری در گزارشگری مالی است. نمونه پژوهش حاضر شامل 127 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1394 می باشد. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از مدل های رگرسیون چند متغیره به روش های پروبیت و حداقل مربعات تعمیم یافته در مجموعه داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که بین گردش شرکای مسئول کار حسابرسی در کوتاه مدت و گزارشگری سود هدف توسط صاحب کار رابطه منفی و معناداری وجود دارد. بعلاوه، مشخص شد که گردش شرکای مسئول کار حسابرسی در کوتاه مدت دارای رابطه مثبت و معناداری با محافظه کاری در گزارشگری مالی است.
    کلیدواژگان: تحقق سود هدف، کیفیت سود، گردش شرکای مسئول کار حسابرسی، محافظه کاری
|
  • Farrokh Barzideh Barzideh, Jafar Babajani Babajani, Vajhollahi Ghorbanizadeh, Ahmad Abdollahi * Pages 1-34
    Auditors, as the experts of a professional career, hold the responsibility of reporting on financial statements, which requires auditors to make impartial judgments. On the other hand, Identity is important, yet distinct, identities in an audit setting with opposing influences on independent and objective auditor judgments that one of these identities is professional identity cause to improve unbiased auditors judgments. Thus, the aim of current research is primarily concerned with developing an identity pattern in audit judgment using exploratory mixed method. The qualitative section of the study is founded on the premises of grounded theory. The data were collected using a semi-structured interview conducted with 16 partners of audit firms, directors of Iranian Association of Certified Public Accountants and managers of Iranian Stock Exchange, which all were selected via snowball sampling method. The central category of identity in audit judgment was analyzed with respect to the four dimensions of individual characteristics, knowledge, skill, experience and characteristics of the audit firm, then is designed regarding the causal conditions, context conditions, intervening conditions, strategies and consequences, and the final model was developed. In the quantitative section, the research hypotheses were developed, and a questionnaire was developed and the sent to 194 partners of auditors who had not participated in the qualitative section. To collect and analyze the data, the structural equation model and PLS software were adopted. The results of the quantitative section showed that environment condition effect on identity in audit judgment and silence and strength of professional identity. Also, identity in audit judgment effects on silence and strength of professional identity. Finally, silence and strength of professional identity effects on audit quality level and major and national consequences.
    Keywords: Identity in audit judgment, Grounded Theory approach, Structural Equations Modeling
  • Javad Nickar, Vali Khodadadi *, Hasanali Sinaii, Hasan Farazmand Pages 35-58
    The aim of this study is to examine the Stock market behavioral reaction Based based on long-term and short-run incremental trends of corporate performance Criteria (including earnings per share, operating profit per share, operating cash flow of each share and Net growth of adjusted assets per share in term of inflation) in the time of dividend reduction. For this purpose, four hypotheses are developed and data on 301 companies listed in Tehran Stock Exchange for the period between the years 1991 to 2015 were analyzed. The regression models using Panel data method with fixed effects approach reviewed and tested. The results of this study showed that for performance measures of earnings per share, operating profit per share and operational flow of each share, market behavioral response to simultaneous reduction of performance and dividend is higher for long-term models than short-term patterns. On the other hand, the results indicate that for the change in the net adjusted assets of each share, the behavioral reaction of the market to simultaneously reduce the performance Criteria and dividend is imsignificant for long-term and short-term patterns. Therefore, all the assumptions of the research, except for the fourth hypothesis, are confirmed at 95% confidence level.
    Keywords: Stock market behavioral reaction, Dividend reporting, Long-term trends, Performance criteria, Dividend, Short-term trends
  • Hasem Valipour, Hashem Kavianifard, Shokrolah Khajavi * Pages 59-84
    Firms avoid tax in different ways and there are many factors which have affect tax avoidance. In this paper, the main emphasis is on the effect and role of board in tax avoidance. A sample including109 firms in Tehran securities exchange from 1390 to 1395 was selected. By collecting data in relation to the variables of boards of director's remuneration, disclosure of uncertainty over the firm's tax position and diversity of gender of board, the effect of such variables on tax avoidance measures was determined. The results of this study show that disclosure of uncertainty has a direct effect on tax avoidance. This shows when the board and managers disclose uncertainty, it is indicative of tax aggressive behavior and tax avoidance. Remuneration incentive of board also has a direct effect on tax avoidance. But with regard to the diversity of gender of board members which include men and women, the presence of women has not led to a reduction in tax avoidance. The other results suggest a direct effect of the size and fixed assets ratio on tax avoidance.
    Keywords: Tax avoidance, disclosure of uncertainty over the firm's tax position, boards of director's remuneration, Diversity of gender
  • Reza Taheri Abed, Mehdi Alinezhad Sarokolaei *, Khosrow Faghani Makerani Pages 85-110
    Individual characteristics of CEOs such as ability and financial knowledge can eclipse their behavior and type of decision in the organization, and thereby affect transparency of financial reporting. In this research, the influence of ability and CEOs’s financial knowledge on the transparency of financial reporting has been investigated. According to the research constraints, the 110 companies accepted in Tehran Stock Exchange have been investigated during the period of 2010-2016. To measure the ability variable from data envelopment analysis technique, and The variable of financial knowledge from Type of educational degrees of CEOs, and to measure financial reporting transparency from multidimensional criterion that covers a wide range of concepts related to transparency, has been used. The results of the research showed that the CEOs’s ability has a positive effect on the transparency of financial reporting, But this effect was not significant. Also, there is a no significant relationship between the financial knowledge of CEOs and transparency of financial reporting. Finally, the results of the research showed that ability and CEOs’s financial knowledge Simultaneously have a positive and significant effect on transparency of financial reporting.
    Keywords: data envelopment analysis, CEOs's educational degrees, Financial Reporting Transparency, Tehran Stock Exchange
  • Maryam Ghezel Sofla, Ameneh Bazrafshan *, Mahdi Moradi Pages 111-130
    The purpose of this study is to investigate the effect of audit quality on differences between audited and unaudited financial statements. Because of the positive and negative effects of audit quality on the difference, there are two competing analyzes. The present study examines the impact of the four criteria of the quality of the audit, including "the type of auditor (government or private), the quality control points of the audit firm, the size of auditor, and the expertise of the auditor's industry focuses on the amount of item discrepancies in the audited and unaudited financial statements, including "assets, liabilities, operating profit, pre-tax profit, profit after tax and operating cash flows". But for this purpose, the data of 156 companies accepted in Tehran Stock Exchange during the fiscal years of 2009 to 2016 have been analyzed. The results of the research indicate that there is a direct and significant relationship between the quality of audit (based on the type of auditor and the quality control points of audit firm) and the difference between audited and audited profit and loss statement. The expertise of the auditor industry and size of auditor has not effect on the difference between audited and unaudited financial statements.
    Keywords: audited, unaudited financial statements, audit quality, quality control points, auditor size, expertise of the auditor industry
  • Gholam-Hossein Assadi, Mehdi Naderi Nooreyni, Mansour Sarfaraz * Pages 131-150
    This research aimed to investigate the moderating role of financial reporting quality on the relationship between working capital management and corporate financial performance, In other words, research seeks to answer the question “whether increasing in the quality of financial reporting will increase the effect of working capital management on financial performance. It is expected that the results of the research will help to understand the moderating factors of the relationship between working capital management and financial performance. Hence, from accruals quality, cash conversion cycle (CCC), return on asset (ROA) and Tobin's Q ratio was used, respectively, for measuring quality of financial reporting, as index of working capital management and indexes of corporate financial performance. Selected sample was encompassed 113 listed companies in Tehran Stock Exchange (TSE) in the period of 2004-2017. Results of hypothesizes test showed that with prolongation of cash conversion cycle, corporate financial performance becomes weaker. In the other words results indicated that there is significant positive relationship between working capital management and corporate financial performance, additionally results of the estimating model of research based on Tobin's Q , as index of corporate financial performance, showed that financial reporting quality has significant effect on relationship between working capital management and financial performance, therefore, it can be claimed that increasing the quality of financial reporting lead to increase on the positive effect of working capital management on the corporate financial performance.
    Keywords: Financial Reporting Quality, Working Capital Management, Financial Performance, Cash Conversion Cycle
  • Mohammad Kashanipour *, Mohammadali Rajabbeyki, Mohammad Jandaghi Ghomi Pages 151-173
    The long-term interaction of independent auditors with the client will be strengthened the likelihood of close relationships creation, violations of the professional code of ethics and the degradation of the quality of audited information. The rotation of the responsible partners in the audit firms is one of the policies taken by the regulatory and standardizers bodies of capital markets to improve the quality of the independent audit process and financial reporting. In this regard, the purpose of this study is to investigate the relationship between the rotation of the responsible partners in the audit firms in the short term with the earnings quality and conservatism in financial reporting. The sample of this study is included 127 companies listed in Tehran Stock Exchange between 2009 and 2016. In order to test the research hypotheses, multivariate regression models have been used by probit and generalized least squares methods in a panel data set. The results showed that there is a negative and significant relationship between the rotation of the responsible partners in the audit firms in the short term and meeting or beating earnings benchmarks by the client. In addition, it turned out that the rotation of the responsible partners in the audit firms in the short term has a positive and significant relationship with conservative financial reporting.
    Keywords: Audit partner rotation, Earnings quality, Conservatism, Meeting or beating earnings benchmarks