فهرست مطالب

راهبردهای مدیریت در نظام سلامت - سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1397)

نشریه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت
سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 90
  • نامه به سردبیر
  • فرزانه سرداری ، لیلا نعمتی انارکی * صفحه 91
    بازاریابی اجتماعی یا از زاویه ای دیگر بازاریابی نوین به تولید محصولات و خدمات منطبق بر نیازها و خواسته های مشتری توجه دارد. بازاریابی اجتماعی، از اصول و فنون بازاریابی تجاری برای انتقال عقاید، نگرش ها و رفتار با جامعه و به عنوان یکی از مداخلات در ارتقای سلامت استفاده می نماید. آشنایی واسطه گران و فعالان حوزه سلامت با مفاهیم بازاریابی اجتماعی و کسب مهارت استفاده از آن، نتایج مطلوبی در جهت ارتقای سلامت جامعه و در راستای فعالیت آن ها شامل شناسایی، همکاری و ایجاد ارتباط بین ذینفعان، تسهیل همکاری¬ها، ایجاد محصولات دانشی مناسب و به اشتراک گذاری اطلاعات را به دنبال خواهد داشت. نقش واسطه گران دانش به عنوان یک مؤلفه انسانی نشان داده است که با افزایش ارتباطات انسانی احتمال تغییر رفتار در ترجمان دانش وجود دارد.
    گسترش و پیشرفت دانش در تولید، شکل گیری و به کارگیری آن است. برطرف کردن موانع موجود از قبیل "کمبود آگاهی، افزایش اطمینان، منابع و تعهد سیاسی" نیازمند پشتیبانی بسیاری از تصمیم ها شامل دستورالعمل هایی از قبیل افزایش میزان آگاهی، کاهش شکاف دانشی موجود و همچنین افزایش منابع است که وضوح شکاف بین تولید و بهره برداری از دانش پزشکی در شعار "دانش برای بهبود سلامت" دیده شده است. یکی از مهمترین بخش های انتقال دانش، ترجمان (ترجمه) یافته های پژوهشی به زبان مخاطبان و ذینفعان جهت بهره برداری بیشتر است. بنیاد کانادایی تحقیقات در خدمات سلامت با مطرح کردن موضوع "چهره های انسانی در پدیده انتقال دانش" به نیروی انسانی واسط (واسطه گر دانش) ، که می تواند پژوهشگر و یا استفاده کننده از دانش نباشد بلکه پل ارتباطی بین این 2 گروه و موجب تعامل بین آن ها گردد، اشاره دارد. از اینرو به افرادی که نقش تسهیل کننده در امر ترجمان دانش را بر عهده دارند، واسطه گران دانش می¬گویند که این افراد می توانند در فرایند ترجمان دانش، بازاریابی اجتماعی حوزه سلامت و تغییر رفتار مشتریان در استفاده از محصولات مستخرج از پژوهش نقش مؤثری داشته باشند.
    در مطالعات سلامت محور به این نتیجه اشاره شده است که واسطه گران دانش جهت تسهیل فرایند ترجمان دانش باید 10 هدف مهم را در نظر بگیرند که شامل 1) شناسایی، همکاری و ایجاد ارتباط بین ذینفعان، 2) تسهیل همکاری ها میان ذینفعان، 3) شناسایی و فراهم آوری اطلاعات مناسب، 4) گسترش مهارت های تفسیر و تحلیل، 5) ایجاد محصولات دانشی مناسب، 6) هماهنگ کردن پروژه¬های تحقیقاتی، 7) پشتیبانی از ارتباطات و به اشتراک گذاری اطلاعات، 8) توسعه، نگهداری و تسهیل استفاده از شبکه، 9) تسهیل و ارزیابی تغییرات، 10) حمایت از نتایج مورد نظر ترجمان دانش، می باشد.
    با توجه به معنای بازاریابی اجتماعی در حوزه سلامت، کاربرد فناوری ها و اصول بازاریابی تجاری به منظور تجزیه و تحلیل، برنامه ریزی، اجرا و ارزشیابی برنامه های طراحی شده جهت اثرگذاری بر رفتار دلخواهانه و داوطلبانه فرد یا گروه هدف به منظور بهبود رفاه شخصی خود و جامعه، اثربخشی بازاریابی اجتماعی و تاثیرگذاری آن بر نگرش ها و رفتار های افراد در ترویج استفاده از خدمات سلامت، به تایید رسیده است پس واسطه گران دانش در حوزه سلامت باید با استفاده از سیستم دانش محوری، بازاریابی اجتماعی که موجب تغییر نگرش افراد از سمت نامطلوب به سمت مطلوب می گردد را در نظر داشته باشند تا به اهداف ترجمان دانش برسند.
    کلیدواژگان: ترجمان دانش، مدیریت دانش، بازاریابی اجتماعی
  • مقالات پژوهشی
  • شهرزاد اخوان فراهانی ، پوران رئیسی *، مرتضی موسی خانی صفحه 94
    زمینه و هدف: برنامه و راهبرد نقش بسزایی در بهره وری بیمارستان ها دارد. لذا این مطالعه با هدف بررسی موانع و تسهیل کننده های برنامه ها و راهبرد های پیشگیرانه از خطاهای پزشکی در جهت کمک به ارتقاء ایمنی بیمار انجام شد. روش پژوهش: این پژوهش از نوع مطالعات پیمایشی می باشد. پروفایل خطاهای سال 1395، فرآیند گزارش دهی خطا و رسیدگی به خطا بررسی گردید. در مرحله بعد پرسشنامه خود تالیفی تدوین شد. جامعه آماری این مطالعه عبارت بودند از مدیران، پزشکان، پرستاران، رزیدنت ها و اینترن های بیمارستان مورد مطالعه و به دلیل محدود بودن جامعه آماری در این پژوهش نمونه گیری انجام نگردید و کل جامعه، مورد مطالعه قرار داده شد. پس از تایید روایی صوری و روایی محتوایی از 240 پرسشنامه توزیع شده، 148 پرسشنامه تکمیل شده دریافت گردید. برای سنجش پایایی نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. تحلیل داده ها با شاخص های آمار توصیفی همانند میانگین، انحراف معیار، فراوانی، درصد به وسیله نرم افزار SPSS 20 انجام گردید.
    یافته ها
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که مشارکت کنندگان در پژوهش، اثر تسهیل کننده های فرآیندی (با میانگین 24/3) را بیشتر از تسهیل کننده های ساختاری (با میانگین 14/3) و اثر موانع ساختاری (با میانگین 13/3) را بیشتر از موانع فرآیندی (با میانگین 47/3) ارزیابی کرده اند. همچنین در بین زیر مجموعه تسهیل کننده های ساختاری، سابقه کاری بالینی پرسنل (با میانگین 59/3) و در بین زیر مجموعه تسهیل کننده های فرآیندی نیز استخدام نیروی کارشناس ایمنی (با میانگین 33/3) و در بین زیر مجموعه موانع ساختاری، فرهنگ پنهان کاری (با میانگین 57/2) و در نهایت در بین زیر مجموعه موانع فرآیندی، عدم پوشش 24 ساعته تیم ایمنی (با میانگین 05/3) توسط جامعه پژوهش مانع مهمتری ارزیابی شده است.
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج این پژوهش، در تدوین و اجرای برنامه ها و راهبردهای پیشگیرانه از خطاهای پزشکی توجه بیشتری به فرهنگ پنهان کاری به عنوان مانع و سابقه کاری بالینی پرسنل به عنوان تسهیل گر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: راهبرد، بیمارستان، خطای پزشکی
  • صادق معظمی سدهی ، امین ترابی پور *، احسان کیخایی صفحه 106
    زمینه و هدف: تاخیر در ترخیص به موقع بیمار، می تواند بر کارایی تخت ها، نتایج درمان و شاخص های بیمارستانی تاثیر گذار باشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین علل تاخیر در ترخیص بیماران بیمارستان های آموزشی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اهواز از دیدگاه پزشکان و پرستاران در سال 1395 بود. روش پژوهش: پژوهش حاضر یک مطالعه تحلیلی و مقطعی بود. جامعه این پژوهش کلیه پزشکان متخصص و پرستاران شاغل در 3 بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اهواز بودند. تعداد 90 پزشک متخصص و 275 پرستار به طور تصادفی از بیمارستان های مورد نظر انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گرد آوری شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20 و شاخصهای آمار توصیفی مانند میانگین و انحراف معیار و آزمونهای تحلیلی شامل t مستقل و آنالیز واریانس 2 طرفه گزارش و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج مطالعه از دیدگاه پزشکان و پرستاران در بیمارستان الف و ب "عدم استطاعت مالی بیمار جهت تسویه حساب" به ترتیب با امتیاز 95/0 ± 29/3 و 70/1 ± 36/3 مهمترین دلیل تاخیر در ترخیص بود. اما در بیمارستان ج "تاخیر در ثبت و ارسال اطلاعات توسط بخش درمانی" با امتیاز
    71/0 ± 87/3 مهمترین دلیل تاخیر در ترخیص از دیدگاه پزشکان و پرستاران مورد مطالعه ذکر شد
    (05/0p <). از دیدگاه پرستاران عدم استطاعت مالی بیمار برای تسویه حساب (41/1 ± 24/3) و از دیدگاه پزشکان تاخیر در ارسال تسویه حساب توسط داروخانه و آزمایشگاه (70/0 ± 15/3) مهمترین دلایل تاخیر در ترخیص بیماران بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، تدوین مکانیسم های حمایتی برای بیماران، توسعه بیمه و نظارت بر عملکرد بهینه واحدهای بیمارستان می تواند باعث کاهش تاخیر در ترخیص به موقع بیماران شود چرا که تاخیر در ترخیص می تواند منجر به افزایش نارضایتی بیماران، کاهش کارایی تخت های بیمارستان و نقص در شاخص های بیمارستانی شود.
    کلیدواژگان: تاخیر در ترخیص، بیمارستان، مدت اقامت، پرستار، پزشک
  • میترا کریمی نیری ، شهناز نایب زاده *، محمدرضا دهقانی اشکذری صفحه 116
    زمینه و هدف: بازاریابی داخلی با برطرف کردن نیازهای مشتریان داخلی، انگیزه آنان را ارتقاء می دهد. سیستم های کاری کارمند محور می تواند توانایی ها و انگیزه نیروی کار را در جهت اینکه سازمان عملکرد بهتری را ارائه دهد، بهبود بخشد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بازارگرایی داخلی و سیستم های کاری کارمند محور بر رضایت شغلی با توجه به متغیر جذابیت در کار می باشد. روش پژوهش: تحقیق حاضر کاربردی از نوع مطالعات مقطعی همبستگی بود که در سال 1396 در بیمارستان شهید صدوقی یزد انجام شد. تعداد 384 نفر از کارکنان بیمارستان مذکور در این مطالعه شرکت داشتند. روش نمونه گیری احتمالی از نوع طبقه ای و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. داده ها به کمک آزمون های آماری t مستقل، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی با استفاده از نرم افزار SPSS 20 در حالت تک متغیره تحلیل گردید. سپس از طریق تحلیل عاملی تاییدی و روش مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار Lisrel 8 نسبت به تایید روابط بین متغیرها و عوامل و بررسی فرضیات مطالعه پرداخته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد روابط معنی دار بین بازارگرایی داخلی با رضایت شغلی و همچنین سیستم های کاری کارمند محور با رضایت شغلی وجود دارد. جذابیت در کار و تلاش نقش تعدیل کننده بر رابطه بین سیستم های کاری کارمند محور و رضایت شغلی دارد. روابط بین متغیرها بر حسب نوع شغل افراد تفاوت معنی داری را نشان داده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه به نظر می رسد با فراهم کردن سیستم های کاری کارمند محور از قبیل گردش شغل و استقلال شغل در سازمان می توان جذابیت در کار را افزایش داد. همچنین با ایجاد جذابیت در کار که با روحیات فرد در ارتباط است، می توان رضایت شغلی را ارتقا داد. بازاریابی داخلی و رضایت شغلی نیز نقش مهمی در موفقیت محیط کاری و رسیدن به اهداف آن دارند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، جذابیت در کار، بازارگرایی داخلی، بیمارستان، سیستم های کاری کارمند محور
  • بهروز پورآقا ، کبری شریف کاظمی *، مرتضی صادقی ، فاطمه میرغیاثی صفحه 125
    زمینه و هدف: در جوامع امروزی تعارض موضوعی است که اندیشه انسان را بیش از هر مسئله دیگری به خود مشغول کرده است. از طرفی به کارگیری هوش هیجانی و مؤلفه های آن سبب مدیریت تعارض اثر بخش می شود. این مطالعه با هدف بررسی رابطه هوش هیجانی و راهبردهای مدیریت تعارض مدیران بیمارستان های منتخب شهر کرج انجام گرفت. روش پژوهش: مطالعه حاضر، مطالعه ای از نوع همبستگی است که به صورت مقطعی در سال 1396 در بیمارستان های منتخب شهر کرج انجام گرفت. حجم نمونه شامل 32 نفر از مدیران سطوح مختلف بیمارستان ها به روش سرشماری بود. داده ها به وسیله پرسشنامه های استاندارد جمع آوری شد و با استفاده از آمار توصیفی، تحلیلی و آزمون آماری همبستگی اسپیرمن، به وسیله نرم افزار 19 SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین امتیاز مدیریت تعارض در بین مدیران مورد مطالعه از 134، 8/20 ± 3/108 بود. بیشترین استراتژی مدیریت تعارض مدیران، استراتژی عدم مقابله با میانگین 5/12 ± 5/51 بوده است. بررسی هوش هیجانی، وضعیت "خوب" با میانگین 7/18 ± 9/121 را در مدیران هر 2 بیمارستان نشان داد. بین راهبردهای مدیریت تعارض با مؤلفه خود انگیزی هوش هیجانی رابطه معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    راهبرد "عدم مقابله" بیشترین کاربرد را بین مدیران داشت و با توجه به رابطه برخی از مؤلفه های هوش هیجانی (خود انگیزی) با مدیریت تعارض، می توان نتیجه گرفت، آشنایی مدیران با سایر راهبردها می تواند در زمینه کاربرد راهبردهای مدیریت تعارض راهگشا باشد و بر مدیریت منابع انسانی و بهبود عملکرد سازمان تاثیر مثبتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت تعارض، هوش هیجانی، بیمارستان، مدیر
  • میلاد شفیعی ، فاطمه دهقانپور ، راحله اکبری ، محمدرضا کمالی اردکانی ، نجمه باقیان*، عارفه دهقانی تفتی صفحه 135
    زمینه و هدف: انگیزه پیشرفت، میل یا اشتیاق برای کسب موفقیت می باشد که عوامل زیادی بر آن تاثیرگذار است؛ مدیریت زمان به عنوان یکی از عوامل اثرگذار بر پیشرفت تحصیلی ضرورتی اجتناب ناپذیر است. این مطالعه باهدف بررسی ارتباط مدیریت زمان و انگیزه پیشرفت تحصیلی در دانشجویان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شده است. روش پژوهش: این پژوهش از نوع تحلیلی است و به صورت مقطعی در سال 1395 بر روی 140 نفر از دانشجویان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند، انجام گرفت. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مدیریت زمان ترومن و هارتلی (14 سؤال) و انگیزه پیشرفت تحصیلی والراند (28 گویه) استفاده شد. پایایی پرسشنامه مدیریت زمان با آلفای کرونباخ، 72/0 گزارش گردید و روایی این پرسشنامه نیز از طریق تحلیل عاملی تایید گردید. جهت روان سنجی پرسشنامه انگیزه پیشرفت تحصیلی تمام مراحل روایی صوری (کیفی و کمی) ، روایی محتوا (کیفی و کمی) انجام شد. پایایی پرسشنامه نیز به روش باز آزمایی با محاسبه آلفای کرونباخ (88/0 = α) و 2 نیمه کردن (73/0 = α) تایید گردید. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS 18 و از طریق آزمون های آماری توصیفی (درصد، میانگین، انحراف معیار) و آزمون های استنباطی t مستقل، آنووا و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    براساس نتایج، بین متغیر انگیزه پیشرفت و مدیریت زمان همبستگی مثبت (1/0 = r) و معنی دار (03/0 = p) مشاهده گردید. همچنین بین مدیریت زمان و انگیزه پیشرفت با هیچ یک از متغیرهای جمعیت شناختی دانشجویان رابطه معنی داری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    باتوجه به رابطه معنی دار بین مدیریت زمان و انگیزه پیشرفت تحصیلی، سرمایه گذاری برای آموزش نحوه مدیریت زمان و تقویت انگیزه پیشرفت در دانشجویان، می تواند در پیشرفت تحصیلی آن ها مؤثر باشد و در آموزش دانشجویان به این عوامل باید تاکید بیشتری گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت زمان، انگیزه پیشرفت تحصیلی، دانشجو
  • مریم محمدی ، علی دهقان ، محمدحسین زارع مهرجردی ، مژگان کریمی زارچی ، فاطمه قاسمی ، لیلا اسدی ، محمد باقر خانی *، فرخنده ملک ثابت صفحه 144
    زمینه و هدف: با روند افزایشی بارداری¬های پرخطر و نیاز به مراقبت بیشتر، اکثر مادران پرخطر برای درمان از مراکز درمانی به بیمارستان های سطوح بالاتر اعزام می¬شوند. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی و علل اعزام مادران باردار پرخطر از مراکز درمانی به بخش زایمان بیمارستان شهید صدوقی یزد از سال 1390 تا 1394 بود. روش پژوهش: پژوهش حاضر، مطالعه ای مقطعی است. جامعه پژوهش تمام مادران باردار پرخطر، که از نیمه دوم سال 1390 تا نیمه اول 1394 یزد از مراکز درمانی استان یزد به اتاق زایمان بیمارستان شهید صدوقی اعزام شده¬اند، بودند. روش نمونه¬گیری سرشماری بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرونده بیماران ارجاعی در بایگانی بیمارستان بود. حجم نمونه 179 نفر بود. داده¬ها توسط نرم افزار آماری SPSS 20 و با آمار توصیفی توزیع فراوانی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین سنی مادران 0/2 ± 7/27 سال، اکثرا خانه¬دار (4/96 درصد) ، شکم اول (9/39 درصد) و پره ترم (7/88 درصد) بودند. علل مادری و جنینی اعزام به ترتیب 2/55 و 8/44 درصد بود. بیشترین علل مادری، پره¬اکلامپسی (0/24 درصد) و جنینی، زایمان زودرس (8/21 درصد) بود. 0/66 درصد مادران پس از درمان طبی مرخص شدند. فراوانی سزارین 1/34 و زایمان طبیعی 9/22 درصد بود.
    نتیجه گیری
    بیشترین علت اعزام مادران عدم دسترسی به امکانات و پره¬اکلامپسی و زایمان زودرس بود. آموزش مادران پرخطر جهت پیشگیری از بارداری و مراقبت¬های منظم در خصوص بارداری¬های پرخطر و تجهیزکردن بیمارستان¬های شهرستانی به امکاناتی از جمله تخت مراقبت ویژه نوزادان، تجهیز بخش بارداری پرخطر و نیروی انسانی ماهر در رشته تخصص زنان و بی هوشی می¬تواند نقش مهمی در کاهش اعزام¬ها، حفظ سلامت مادر و جنین و کاهش بار مالی درمان داشته باشد.
    کلیدواژگان: اعزام، مادر، بارداری پرخطر
  • رفعت محبی فر ، سیما رفیعی ، نگین محمدی * صفحه 153
    زمینه و هدف: شرط لازم برای توسعه کار آفرینی، بررسی و شناخت دقیق وضعیت موجود کار آفرینی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی رفتار کار آفرینی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین و عوامل ساختاری مؤثر بر آن بود. روش پژوهش: مطالعه حاضر، مطالعه ای تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 1397 در بین 270 هیات علمی در 5 دانشکده دانشگاه علوم پزشکی قزوین به روش سرشماری و با استفاده از پرسشنامه استاندارد 3 بخشی شامل مشخصات جمعیت شناختی، رفتار کار آفرینی و عوامل ساختاری انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده¬ها از روش های آنووا و مدل رگرسیون خطی در نرم افزار Stata 13 استفاده شد. یافته ها: میانگین نمره گزارش شده در بین 204 نفر اعضای هیات علمی برای رفتار کار آفرینی و عناصر ساختاری در میان اعضای هیات علمی به ترتیب 55/0 ± 76/3 و 89/0 ± 51/2 بود که نشان از وضعیت های مطلوب و متوسط برای کار آفرینی و عناصر ساختاری می¬باشد. دانشکده¬ پزشکی دارای نمره بالاتر بود و با افزایش سن و کاهش سطح تحصیلات رفتار کارآفرینی افزایش می یابد (05/0 > p). در مدل نهایی، استراتژی سازمانی تاثیر معنی داری بر رفتار کارآفرینی نشان داد (05/0 > p).
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر عوامل ساختاری بر رفتار کار آفرینی اعضای هیات علمی، نیاز به توسعه زیر ساخت¬های مذکور از جمله استراتژی های سازمانی در دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی کشور به منظور تسهیل توسعه رفتار کار آفرینی در بین اعضای دانشگاهی به شدت احساس می¬شود.
    کلیدواژگان: رفتار کارآفرینی، عوامل ساختاری، دانشگاه، ایران
|
  • Farzaneh Sardari , Leila Nemati Anaraki * Page 91
    The role of the knowledge brokers as a human component has shown that by increasing human communication, there is a probability of changing behavior in the knowledge interpreters.
    The familiarity of knowledge brokers in health-related settings with the concepts of social marketing and gaining the skills to use it will result in favorable outcomes for promoting community health, collaboration, creating communication between stakeholders, facilitating collaboration, creating good knowledge products, and sharing information.
    Keywords: Translational Medical Research, Knowledge Management, Social Marketing
  • Shahrzad Akhavan Farahani , Pouran Raeissi *, Morteza Mousakhani Page 94
    Background
    Program and strategy play a significant role in the efficiency of hospitals. Therefore, this study aimed to investigate the obstacles and facilitators of preventive programs and strategies for medical errors in order to improve the patient's safety.
    Methods
    In this survey study errors profile of 2016, the error reporting process, and error handling were investigated. Then, a
    self-written questionnaire was developed. The statistical population of this study consisted of managers, physicians, nurses, residents, and interns of the hospital. Due to the limited statistical population, sampling was not done in this study and the whole population was studied. After verifying the formal and content validity, from 240 distributed questionnaires, 148 completed questionnaires were received. Cronbach's alpha coefficient was used to measure the reliability. The data were analyzed using SPSS 20 software and with descriptive statistics, such as mean, standard deviation, frequency, percentage.
    Results
    The findings of this study showed that the participants in the study investigated the effect of process facilitators (with a mean of 3.24) more than structural facilitators (with a mean of 3.14) and the effect of structural barriers (with a mean of 3.13) more than process obstacles (with a mean of 3.47). Moreover, among the subset of structural facilitators, personnel clinical experience (with a mean of 3.59), and among the subset of process facilitators, the recruitment of a safety expert (with a mean of 3.33) and among the sub-set of structural barriers, hiding culture (with an Mean of 2. 57) and finally, among the subset of process barriers, lack of covering the 24-hour safety team (with a mean of 3.05) were evaluated by the study community as more important obstacles.
    Conclusion
    According to the results of this study, it is recommended to pay more attention to hiding culture as a barrier and personnel clinical experience as a facilitators in designing and implementing preventive programs and strategies for medical errors.
    Keywords: Strategy, Hospital, Medical error
  • Sadegh Moazami, Sedehi , Amin Torabipour *, Ehsan Keykhaie Page 106
    Background
    Delay in patient's timely discharge can affect the efficiency of beds, outcomes of treatment and hospital indicators. The aim of this study was to determine delay causes in the discharge of patients in educational hospitals of Ahvaz Jundishapur University of medical sciences from nurses and physicians' perspective, 2016.
    Methods
    The population of this analytic and cross-sectional study consisted of physicians and nurses in 3 educational hospitals affiliated with Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. In this study, 90 physicians and 275 nurses were randomly selected from these hospitals. Data were collected using self-made questionnaire. The data were analyzed by SPSS 20 software using descriptive statistics (mean, standard deviation) and analytic statistic tests (independent t-test and ANOVA).
    Results
    According to the results of the study, in hospitals A and B, “Financial unaffordability with the mean scores of 3.29 ± 0.95 and 3.36 ± 1.70 was the most important cause of delayed discharge, respectively. However, in hospital C, “Delay recording and sending information by healthcare department” with the mean score of
    3.87 ± 0.71 was the most important cause of delay in discharge
    (p < 0.05) from the nurses and physicians' perspectives. In nurses' point of view, “Financial unaffordability” (3.24 ± 1.41) and in physicians', point of view “delay in sending settlements by pharmacy and laboratory” (3.15 ± 0.70) were the most important reasons for delay in patients’ discharge.
    Conclusions
    Based on the findings of this study, providing supportive mechanisms for patients, developing insurance and monitoring the optimal performance of hospital units can reduce the delay in timely discharge of patients; since delay in discharge can increase patients' dissatisfaction, reduce hospital beds efficiency and defect hospital indicators.
    Keywords: Delayed discharge, Hospital, Length of stay, Nurse, Physician
  • Mitra Karimi Niri , Shahnaz Nayebzadeh *, Mohammad Reza Dehghani Ashkezari Page 116
    Background
    Internal marketing motivates the domestic customers by meeting their needs. Employee-driven work systems can improve the capabilities and motivations of the workforce to perform better in the organization. The purpose of this study was to investigate the effect of internal marketing and employee-driven work systems on job satisfaction with respect to job attractiveness.
    Methods
    This cross-sectional correlational study was conducted in Yazd shahid sadooghi Hospital in 2017. The participants included 384 hospital staffs. The probability sampling method was applied to select the participants and the data collection instrument was a questionnaire. Furthermore, the independent t-test, ANOVA, and the correlation coefficient tests were run using SPSS 20. Then, we performed the confirmatory factor analysis and structural equation modeling using Lisrel 8 software to verify the relationships between the variables.
    Results
    The findings showed that job satisfaction had a significant relationship with internal marketing and employee-driven work system. Furthermore, we found that job attractiveness had a moderator role on the relationship between employee-driven work system and job satisfaction. The relationships between the variables had significant differences regarding the participants' jobs.
    Conclusion
    According to the results, we can improve job attractiveness in the organization by providing the employee-driven work systems such as job rotation and independence in the organization. We also can improve job satisfaction by making the jobs attractive according the employees' characteristics. Internal marketing and job satisfaction play important roles in individuals' success within the work environment.
    Keywords: Job satisfaction, Job attractiveness, Internal marketing, Hospital, Employee-driven work systems
  • Behrouz Pour Agha , Kobra Sharif Kazemi *, Morteza Sadeghi , Fatemeh Mirghiasi Page 125
    Background
    Today, conflict is a common topic that occupies the human thought more than any other issues. On the other hand, use of emotional intelligence and its components leads to effective conflict management. The aim of this study was to investigate the relationship between emotional intelligence and conflict management strategies among the selected hospitals of Karaj, Iran.
    Methods
    This correlational and cross-sectional study was conducted among the selected hospitals of Karaj in 2017. The sample size consisted of 32 managers at different levels of hospitals selected by census method. Data were collected using the standard questionnaires and analyzed by the descriptive and analytical statistics as well as Spearman correlation using SPSS 19 software.
    Results
    The average score regarding the conflicts management among the managers was 108.3 ± 20.8 out of 134. The conflict management strategy used more frequently by most of the managers was the non-response strategy with an average score of 51.5 ± 12.5. Emotional intelligence showed a "good" status with an average of 121.9 ± 18.7 among the managers of the two hospitals. A significant relationship was also observed between the conflict management strategies and self-concept component of emotional intelligence.
    Conclusion
    The "non-response" strategy was more frequently used by the managers. Some components of the emotional intelligence (self-help) have correlation with the conflict management. So, managers should learn other strategies in the area of conflict management strategies. This in turn, has a positive impact on human resource management and organizational performance improvement.
    Keywords: Conflict management, Emotional intelligence, Hospital, Manager
  • Milad Shafii , Fatemeh Dehghanpour , Raheleh Akbari , MohammadReza Kamali Ardakani , Najmeh Baghian *, Arefeh Dehghani Tafti Page 135
    Background
    Motivation for progress is the desire or passion for success that is affected by many factors; time management, as an inevitable factor affects the academic achievement. This project was carried out with the aim of investigating the relationship between time management and academic achievement motivation among the students of Public Health School of Yazd University of Medical Sciences.
    Methods
    This cross-sectional and analytical study was conducted on 140 students of Yazd Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in 2016 by stratified random sampling. To collect data, Truman and Hartley time management questionnaire (14 items) and Valerand's academic motivation scale (AMS) (28 items) were used. Reliability of the time management questionnaire was 0.72 using the Cronbach's alpha. The validity of this questionnaire was also confirmed by factor analysis. To assess the psychometric results of AMS, all qualitative-quantitative stages of formal validity, and content validity were performed. The reliability of the questionnaire was also verified by Cronbach's alpha (α = 0.88) and split-half (α = 0.73). Data were then analyzed using SPSS 18 and by running the descriptive statistics (percentage, mean, standard deviation), independent t-test, ANOVA, as well as Pearson and Spearman correlation coefficients.
    Results
    Based on the results, a positive and significant correlation was found between the 2 motivational and time management variables (r = 0.1) (p = 0.03). We observed no significant relationship of time management and motivation for progress with any the demographic variables of the students.
    Conclusion
    Considering the significant relationship between time management and the motivation for academic achievement, we recommend further investigations on the education of time management methods. The educational courses on time management should enhance the motivation for progress among students. They also can help students to improve their academic achievements.
    Keywords: Time management, Motivation for academic achievement, Student
  • Maryam Mohammadi , Ali Dehghan , Mohammad Hossein Zare Mehrjardy , Mojgan Karimi Zarchi , Fatema Ghasemi , Leila Asadi , MohammadBagher Khani *, Farkhonda Maleksabet Page 144
    Background
    Considering the increased frequency of high-risk pregnancies that require further care, most high-risk mothers are dispatched from medical centers to higher-level hospitals. Therefore, the present study aimed to determine the frequency and causes of dispatching high-risk pregnant mothers from the medical centers to the delivery department of Yazd Shahid Sadoughi Hospital in 2011 - 2015.
    Methods
    A cross-sectional study was conducted on all high-risk pregnant women who were dispatched to the delivery ward of Yazd Shahid Sadoughi hospital from the second half of 2011 to the first half of 2015. The sampling method was based on census. The required data were collected from the information of patients' profiles in hospital archives. The sample size was 179 people. In order to analyze the data, we used SPSS 20 and run descriptive statistical tests of frequency distribution.
    Results
    The mean age of participants was 27.7 ± 2.0 years, most of them were housewife (96.4 %), pregnant for the first time (39.9 %), and preterm (88.7 %). Maternal and fetal causes of dispatch were 55.2 % and 44.8 %, respectively. The most common maternal cause was preeclampsia (24.0 %) and the most frequent fetal cause included preterm labor (21.8 %). Furthermore, 66.0 % of mothers were discharged after medical treatment. The frequency rates of caesarean section and normal delivery were 34.1 % and 22.9 %, respectively.
    Conclusion
    The most common reasons for dispatch of mothers were lack of access to facilities, pre-eclampsia, and preterm labor. High-risk mothers should be educated to avoid pregnancy and have regular prenatal cares. The hospitals should be equipped with facilities such as baby-care beds. They also need to equip the high-risk pregnancy departments and employ professional staffs such as gynecologists and anesthesiologists. The mentioned factors can play an important role in reducing the transfers, protecting maternal and fetal health, and reducing the financial burden.
    Keywords: Dispatch, Mother, High risk pregnancy
  • Rafat Mohebifar , Sima Rafiei , Negin Mohammadi * Page 153
    Background
    In order to develop entrepreneurship, we need to study and recognize the present entrepreneurship situation precisely. The aim of this study was to determine the entrepreneurship behavior of the faculty members in Qazvin University of Medical Sciences and its effective structural factors.
    Methods
    This analytical cross-sectional study was conducted among 270 faculty members working in 5 schools of Qazvin University of Medical Sciences in 2018. A three-part standard questionnaire including demographic characteristics, entrepreneurial behavior, and structural factors questions was used for data collection. Furthermore, ANOVA and linear regression modeling were applied using Stata 13 software.
    Results
    The mean scores reported for the entrepreneurial behavior and structural elements of participants were 3.76 ± 0.55 and 2.51 ± 0.89, respectively. These rates show high tendency of the faculty members toward the entrepreneurship and average conditions for the structural elements. With increase of age, entrepreneurship behavior increased; whereas, an increase in the educational level led to a decrease in entrepreneurship behavior (p < 0.05). Finally, in the last model, the organizational structure revealed a significant effect on entrepreneurship behavior (p < 0.05).
    Conclusion
    Considering the effect of structural elements on entrepreneurial behavior of the faculty members, we need such substructure in the universities and the higher education organizations of Iran to assist development of entrepreneurial behavior among the faculty members.
    Keywords: Entrepreneurship behavior, Structural factors, University, Iran