فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهی - پیاپی 32 (بهار 1397)

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 32 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/02
  • تعداد عناوین: 20
|
  • لیلا سلیمانپور، روح الله نادری *، احسان بیژن زاده، علی بهپوری، یحیی امام صفحات 1-12
    به منظور بررسی پاسخ عملکرد غلات در مخلوط با لگوم ها در شرایط رقابت با علف های هرز، آزمایشی در سال زراعی 94-1393 اجرا شد. در این آزمایش16 تیمار کاشت (10 تیمار تک کشتی گندم، جو، تریتیکاله، نخود و باقلا بدون و با حضور علف هرز و 6 تیمار کشت مخلوط به صورت جایگزینی شامل گندم نخود، گندم باقلا، جو نخود، جو باقلا، تریتیکاله نخود و تریتیکاله باقلا با علف هرز) در سه تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت غلات در بیشتر تیمارهای کشت مخلوط مشابه با تیمارهای تک کشتی با حضور علف هرز و حتی در برخی موارد نسبت به تک کشتی بدون علف هرز بود. عملکرد دانه جو در تیمارهای کشت مخلوط جو نخود (6241 کیلوگرم در هکتار) و جو باقلا (5333 کیلوگرم در هکتار) اختلاف معنی داری با تک کشتی های جو با علف هرز (7313 کیلوگرم در هکتار) و جو بدون علف هرز (7621 کیلوگرم در هکتار) نداشت. نسبت برابری زمین (LER) جزئی غلات در تیمارهای کشت مخلوط به جز گندم باقلا (39/0) براساس با تک کشتی های با علف هرز بیشتر از نیم بود و به جز تیمارهای کشت مخلوط تریتیکاله نخود (31/0) و گندم باقلا (41/0) ، براساس تک کشتی های بدون علف هرز نیز بیشتر از نیم بود. در هر الگوی کاشت، بیشترین عملکرد اقتصادی و عملکرد بیولوژیک مربوط به گیاه جو بود که به علت قدرت رقابتی بیشتر این گیاه در مقابل علف های هرز بود.
    کلیدواژگان: باقلا، کشاورزی پایدار، نخود، نسبت برابری زمین
  • غلامرضا حمزه پور *، احمد توبه، پریسا شیخ زاده صفحات 13-25
    این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1393 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سامیان اردبیل انجام شد. فاکتور اول، ارقام کلزا (Brassica napus L.) در سه سطح (هایولا 308، هایولا401 و آر. جی. اس. 003) ، فاکتور دوم فاصله ردیف ها در سه سطح (20، 30 و 40 سانتی متر) و فاکتور سوم فاصله بوته ها روی ردیف در دو سطح (5 و 10 سانتی متر) بود. نتایج نشان داد صفات دوره های رویشی و زایشی، کل دوره رشد و نمو، تعداد غلاف در بوته، تحت اثر اصلی رقم و صفات وزن هزار دانه، عملکرد دانه و روغن تحت اثر اصلی رقم و فاصله ردیف معنی دار شدند. همچنین برهمکنش رقم × فاصله ردیف × فاصله بوته تمامی صفات به غیر از عملکرد روغن معنی دار بود. کلزای بهاره رقم هایولا 308 بالاترین عملکرد دانه (55/2 تن در هکتار) ، بیشترین تعداد غلاف در بوته (89/338 عدد) ، تعداد دانه در بوته (9536 عدد) را در ترکیب تیماری فاصله ردیف 20 و فاصله بوته 5 سانتی متری بدست آورد. عملکرد روغن (05/899 کیلوگرم در هکتار) در رقم هایولا 308 و فاصله بین ردیف های 20 و 30 سانتی متر بیشترین میانگین را به خود اختصاص داد. رقم هایولا 308 با کل دوره رشد رویشی و زایشی 103 روز زودرس ترین رقم بود. به طور کلی نتایج نشان داد رقم زودرس و پر محصول هایولا 308 با فاصله بین بوته 5 و ردیف کشت 20 سانتی متر با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه مورد آزمایش، بالاترین عملکرد دانه و روغن را داشت.
    کلیدواژگان: طول دوره رویشی، فاصله ردیف کلزا، تراکم کشت، هایولا 308
  • محمد صلاحی فراهی، محمدرضا داداشی *، حسین عجم نوروزی صفحات 26-36
    به منظور بررسی تاثیر تاریخ کاشت، فاصله ردیف، محلولپاشی نیتروژن و مصرف روی بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود رقم آرمان در شرایط دیم آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد اجرا شد. تیمارها ترکیبی ازچهار عامل تاریخ کاشت (25 آبان، 15 آذر و 5 دی ماه) ،فاصله ردیف (24 و 36 سانتی متر) ، محلولپاشی اوره (بدون محلولپاشی و محلولپاشی اوره(با غلظت 5 در هزار) در دو مرحله شروع و 50 % دانه بندی) و مصرف روی (در دو سطح بدون مصرف و مصرف 30 کیلوگرم در هکتار سولفات روی) بود. در این آزمایش عملکرد دانه، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن هزار دانه شمارش و یا اندازه گیری شدند. نتایج حاکی از تاثیر مثبت محلول پاشی نیتروژن وکودسولفات روی بر برخی صفات فنوتیپی، اجزای عملکرد و عملکرد دانه نخود بود سولفات روی تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه داشته و از 1853کیلوگرم در تیمار عدم استفاده از سولفات روی به 1913کیلوگرم در تیمار سولفات روی رسید. همچنین محلول پاشی نیتروژن بر ارتفاع بوته و تعداد دانه در غلاف تاثیر معنی داری داشت. تعداد دانه در غلاف در تیمار محلولپاشی نیتروون با 79/1عدد برتری معنی داری نسبت به تیمار عدم محلولپاشی 46/1غلاف داشت.
    کلیدواژگان: تراکم گیاهی، دیم، محلولپاشی ونخود
  • نورعلی ساجدی *، محمد کونانی صفحات 37-48
    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر روش های مصرف کود سرک اوره و محلول پاشی سلنیوم بر خصوصیات زراعی و فیزیولوژیکی گندم دیم رقم سرداری در فصل زراعی 1392-1391 انجام شد. عوامل آزمایشی شامل روش-های مصرف کود سرک اوره در چهار سطح (بدون مصرف کود، مصرف 60 کیلوگرم اوره در هکتار در مرحله پنجه-زنی، مصرف 30 کیلوگرم اوره در مراحل پنجه زنی توام با محلول پاشی 200 میلی گرم در لیتر در مرحله قبل از سنبله-دهی و مصرف 20 کیلوگرم اوره در مرحله پنجه زنی توام با محلول پاشی 200 میلی گرم در لیتر قبل از سنبله دهی و 200 میلی گرم در لیتر در مرحله اواخر سنبله دهی) و سلنیوم در سه سطح (عدم مصرف، 5 و10 میلی گرم در لیتر) بودند. نتایج نشان داد که با محلول پاشی 5 و 10 میلی گرم در لیتر سلنیوم میزان نشت یونی سلول نسبت به شاهد به ترتیب به میزان 7/6 و 3/5 درصد کاهش یافت. مصرف 20 کیلوگرم کود سرک اوره در هکتار در مرحله پنجه زنی و دو مرحله محلول پاشی در مرحله زایشی توام با محلول پاشی 10 میلی گرم در لیتر سلنیوم، عملکرد دانه نسبت به شاهد 3/44 درصد و نسبت به تیمار مصرف 60 کیلوگرم اوره به صورت سرک در مرحله پنجه زنی توام با محلول پاشی 10 میلی گرم در لیتر سلنیوم، عملکرد دانه را 12 درصد افزایش داد. بطور کلی نتایج نشان داد که با مصرف30 کیلوگرم اوره درهکتار بصورت سرک و یک مرحله محلول پاشی اوره توام با محلول پاشی 5 میلی گرم درلیتر سلنیوم می توان حدود 50 درصد مصرف کود اوره را کاهش داد و به عملکرد مطلوب دست یافت.
    کلیدواژگان: خشکی، سلنیت سدیم، محتوی آب نسبی برگ، عملکرد دانه
  • محمد عابدینی اسفهلانی *، رضا فتوت، مسعود سلطانی نجف آبادی، علیرضا توکلی صفحات 49-60
    به منظور ارزیابی لاین های اینبرد آفتابگردان در شرایط نرمال و تنش رطوبتی، دو آزمایش جداگانه در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بسطام (شاهرود) اجرا شد، در هر آزمایش 20 لاین اینبرد فرانسوی آفتابگردان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. در هر دو آزمایش، صفات مختلف زراعی شامل تعداد روز تا گلدهی، رسیدگی، ارتفاع، قطر ساقه، قطر طبق، تعداد دانه در طبق، زیست توده، عملکرد دانه و وزن هزاردانه اندازه گیری شد. در کلیه صفات اندازه گیری شده بین لاین ها اختلاف معنی دار وجود داشت. لاین های C111، C138، C142 و C148 در هر دو شرایط تنش خشکی و آبیاری نرمال، ببشترین عملکرد دانه را تولید کرده و بالاترین بهره وری مصرف آب را داشتند. لاین C123 در شرایط نرمال با عملکرد 1736 کیلوگرم در هکتار از لاین های با عملکرد بالا بود در حالی که در شرایط تنش با توجه به تولید 224 کیلوگرم در هکتار عملکرد دانه، بیشترین کاهش (87 درصد) را نشان داد. در مقابل، لاین C122 در شرایط نرمال و تنش به ترتیب با میانگین عملکرد دانه 1493 و 978 کیلوگرم در هکتار، کمترین کاهش (35 درصد) را نشان داد. در تجزیه علیت صفات مورد بررسی، دو صفت تعداد دانه در طبق و وزن هزار دانه بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه در هر دو شرایط نشان داد. با توجه به این که این دو صفت از وراثت پذیری بالایی نیز برخوردارند لذا در گزینش برای افزایش عملکرد دانه می توانند مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: لاین اینبرد، وراثت پذیری، اجزا عملکرد، تجزیه علیت
  • محمد بنایان*، محمدرضا نادری، مرتضی گلدانی، امین علیزاده صفحات 61-77
    از آنجایی که هدایت روزنه ای (gs) پیوند دهنده ی فتوسنتز و تعرق گیاه است، برآورد دقیق آن به منظور اتخاذ عملیات های مدیریتی که قادر به افزایش رشد گیاه از طریق مصرف کارآمدتر آب هستند، دارای اهمیت زیادی می باشد. در مطالعه ی حاضر، از مدل ساده ای که مبتنی بر اختلاف دمای میان برگ گیاه و یک سطح مرجع است، به منظور برآورد هدایت روزنه ای برگ های گیاه استفاده شد. این مدل به وسیله داده های مربوط به یک آزمایش مزرعه ای دو ساله، که طی سال های 1392 و 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد بر روی گیاه دارویی کدوی پوست کاغذی به اجرا در آمد، واسنجی و اعتبارسنجی شد. نتایج نشان داد، کارآیی و دقت مدل در شبیه سازی هدایت روزنه ای برگ های کدو تحت شرایطی که بوته ها با کمبود نیتروژن مواجه نبودند، بسیار خوب بود. تحت شرایطی که بوته های کدو با کمبود نیتروژن مواجه بودند نیز، از طریق معرفی شاخص تغذیه نیتروژن (NNI) و اعمال آن در مدل، کارآیی و دقت مدل تا حد خوب یا بسیار خوب بهبود یافت. اختلاف نسبی بین میانگین مقادیر شبیه سازی شده و اندازه گیری شده ی هدایت روزنه ای برای تیمارهای بدون کمبود نیتروژن، 1/1 تا 5/2 درصد و برای تیمارهای با کمبود نیتروژن، 8/2 تا 5 درصد بود. بنابراین، مدل مورد استفاده در این مطالعه، به دلیل دقت نسبتا بالا، ساده بودن و نیاز داشتن به داده های ورودی اندک، گزینه ای مناسب جهت استفاده در مدل های گیاهی مبتنی بر هدایت روزنه ای می باشد.
    کلیدواژگان: بیلان انرژی، سطح مرجع، فتوسنتز، تعرق
  • فرهاد فرح وش *، افسون طیبی، بهرام میرشکاری، علیرضا تاری نژاد، مهرداد یارنیا صفحات 78-93
    به منظور بررسی تاثیر سالیسیلیک اسید بر برخی صفات رویشی و عملکرد گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius) تحت شرایط تنش آبی، آزمایشی در سال 1394 در مزرعه ی تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، به صورت کرت های دو بارخردشده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مرحله ی اجرا درآمد. فاکتور اصلی شامل تنش خشکی (S) با دو سطح 70 و 140 میلی متر تبخیر از سطح تشتک کلاس A بود. فاکتورهای آبیاری پس از زمان استقرار گیاه تا پایان رسیدگی فیزیولوژیک ارقام اعمال شد. فاکتور فرعی اول شامل سالیسیلیک-اسید در 3 سطح شاهد (محلول پاشی با آب مقطر) ، محلول پاشی با غلظت 100 و 200 میلی گرم در لیتر بود. فاکتور فرعی دوم شامل دو رقم گلرنگ محلی اصفهان و رقم اصلاح شده اصفهان (گلدشت) بود. به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که اگرچه در شرایط تنش خشکی، نمی توان از طریق مصرف سالیسیلیک اسید، اثر منفی تنش بر عملکرد دانه را کاهش داد، در بین اثرات متقابل نیز برهمکنش تنش خشکی و رقم بر صفات تعداد شاخه فرعی، تعداد دانه در بوته و عملکرد دانه معنی دار بود و بیشترین تعداد شاخه فرعی، تعداد دانه در بوته و عملکرد دانه از تیمار 70 میلی متر آبیاری و رقم گلدشت بدست آمد. بنابراین رقم گلدشت دارای راهکار دفاعی بهتر و کارآمدتری نسبت به رقم محلی اصفهان بود و در نتیجه متحمل تر به تنش خشکی می باشد.
    کلیدواژگان: گلرنگ، تنظیم کننده رشد، رقم گلدشت، رقم اصفهان، تنش خشکی
  • فرید نورمند موید *، علی اشرف جعفری، احمد رزبان حقیقی، فرناز سیدی صاحباری صفحات 94-107
    در پژوهش حاضر عملکرد و کیفیت علوفه 49 اکوتیپ یونجه در قالب طرح لاتیس مربع ساده با 2 تکرار در شرایط دیم به مدت سه سال (1384 تا 1386) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی خسروشهر (آذربایجان شرقی) مورد ارزیابی قرار گرفتند. طی سال های دوم و سوم صفات: عملکرد علوفه خشک، ارتفاع بوته، قدرت رشد، تاریخ گلدهی، نسبت برگ به ساقه و صفات کیفی شامل قابلیت هضم، پروتئین خام، کربوهیدرات های محلول در آب، خاکستر کل، فیبرخام و فیبرهای محلول در شوینده اسیدی و خنثی اندازه گیری شد. نتایج تجزیه مرکب بیانگر وجود تفاوت معنی دار بین سال ها و بین اکوتیپ ها بود. میانگین عملکرد علوفه خشک در سال دوم و سوم به ترتیب 5/43 و 4/45 تن در هکتار بود. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که برای رسیدن به عملکرد علوفه بالا باید اکوتیپ های زودرس، پابلند با قدرت رشد بالا را انتخاب کرد. با توجه به رابطه منفی عملکرد با کیفیت علوفه بایستی از بین اکوتیپ های منتخب با عملکرد علوفه بالا اکوتیپ هایی را برگزید که دارای نسبت برگ به ساقه، پروتئین خام، قابلیت هضم، قندهای محلول و خاکستر کل بالا و میزان فیبر خام و فیبرهای محلول در شوینده اسیدی و خنثی پایین باشند. لذا اکوتیپ های خرم آباد، قره یونجه، فلاورجان، قزاقستان و کردستان با کیفیت علوفه مطلوب و متوسط عملکرد علوفه 6/5 تا 8/5 تن در هکتار برای تولید یک واریته سنتتیک پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، پروتئین، زودرسی، فیبرخام، همبستگی
  • پاسخ های اگروفیزیولوژیک گیاه زراعی جو به کاربرد برخی هورمون های رشد گیاهی تحت شرایط دیم
    صبریه نجف نیا *، علی حاتمی، محمد جواد زارع صفحات 108-116
    به منظور بررسی اثر برخی هورمون های گیاهی مختلف به صورت کاربرد تنها یا ترکیبی، بر عملکرد دانه، اجزاء عملکرد و محتوای پروتئین رقم جو سرارود تحت شرایط دیم در سال 1393-1392 مطالعه مزرعه ای صورت گرفت. آزمایش انجام شده در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ایلام، به صورت بلوک های کامل تصادفی، تیمارها شامل 8 سطح: شاهد، IAA، GA، KIN، IAA، IAA?، GA? و IAA?? و سه تکرار بود. محلول پاشی در مرحله سنبله دهی صورت گرفت. با توجه به نتایج حاصل از این آزمایش اثر هورمون های رشد بر میزان کلروفیلa، کلروفیل کل، وزن هزار دانه و درصد پروتئین دانه مثبت بود و بیشترین میزان کلروفیل a، کلروفیل کل، وزن هزار دانه و درصد پروتئین دانه از کاربرد توام IAA? حاصل گردید که به ترتیب سبب افزایش 85/9، 60/10، 69/8 و 97/6 درصدی نسبت به تیمار شاهد شد. هر چند ارتفاع بوته، تعداد سنبله در واحد سطح، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه و شاخص برداشت در این آزمایش معنی دار نشد. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که محلول پاشی هورمون های گیاهی بر صفات زراعی جو تحت شرایط کشت دیم اثرات مثبت محدودی دارد.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، عملکرد دانه، کلروفیل، هورمون گیاهی
  • غلامحسن رنجبر، هادی پیرسته انوشه*، محمدحسین بناکار، حمیدرضا میری صفحات 117-129
    در این مطالعه، تحقیقات شوری انجام شده در ایران بر روی گیاهان شورزی از سال 1356 تاکنون بررسی و تحلیل شده، به چالش ها پرداخته و در پایان نیز راهکارهایی برای آینده ارائه گردیده است. بر اساس تعریف ارائه شده در این مطالعه، «شورزی ها گیاهانی هستند که از طریق یکی از مکانیسم های ممانعت از ورود نمک به گیاه و یا کاهش غلظت نمک در سیتوپلاسم به شرایط شور سازگاری پیداکرده اند.» بر اساس این تعریف، این گیاهان را به دو گروه عمده شورزی های واقعی و شورزی های اختیاری تقسیم بندی می شوند. بررسی تحقیقات انجام شده در کشور بر روی گیاهان شورزی نشان می دهد که تحقیقات در ارتباط با گیاهان شورزی از حداقل نیم قرن اخیر آغاز شده و از اوایل دهه 80 شمسی افزایش یافته و تاکنون به طور روزافزونی در حال رشد است. گیاهانی مانند کوشیا (Kochia scoparia) ، خرفه (Portulaca oleracea) و سلمه تره (Chenopodium album) به خوبی از جنبه های مختلف رشدی بررسی شده اند و به نظر می رسد که گیاهانی مانند کینوا (Chenopodium quinoa) ، سالیکورنیا (Salicornia spp.) و اسپند (Peganum harmala) پتانسیل بیشتری برای جلب تحقیقات دارند. در حدود 30 درصد از تحقیقات شورورزی به بررسی جنبه های رشدی، 11 درصد به بررسی ویژگی های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی، 11 درصد به کیفیت علوفه، 11 درصد به به کارگیری راهکارهایی برای بهبود تولید، 9% در مورد تغذیه و نیازهای کودی، در حدود 7% مقدار روغن و 28% به موضوعات پراکنده دیگر پرداخته شده است. تعداد تحقیقات انجام شده در شرایط کنترل شده نیز بیش از 2 برابر تحقیقات در شرایط مزرعه ای است.
    کلیدواژگان: آب دریا، تنش شوری، شورورزی، شورزی، مجلات کشاورزی
  • سیدرضا امیری* صفحات 130-141
    مدل های شبیه سازی رشد و عملکرد گیاهان زراعی ابزاری مفید در تعیین راهبردهای مطلوب مدیریت زراعی و پایداری تولید در بوم نظام های کشاورزی به شمار می آیند. هدف از این تحقیق بررسی اثر تاریخ های مختلف کاشت بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و کارایی مصرف آب نخود (رقم بیونیج) تحت شرایط دیم 5 منطقه در استان کرمانشاه بود. بدین منظور از مدل SSM-Chickpea برای انجام شبیه سازی های بلند مدت30 ساله درمناطق مورد مطالعه استفاده شد. نتایج نشان داد که کشت زود هنگام همراه با افزایش سطح برگ، افزایش عملکرد بیولوژیک و نیز به تعویق انداختن تنش خشکی انتهای فصل منجر به افزایش عملکرد گردید. بیشترین و کمترین عملکرد دانه در تاریخ های کاشت یکم اسفند و یکم اردیبهشت به ترتیب برابر با 1269 و 446 کیلو گرم بر هکتار بود. تاخیر در کاشت منجر به کاهش 64 درصدی عملکرد دانه شد. همچنین بیشترین و کمترین عملکرد بیولوژیک به ترتیب در تاریخ های کاشت یکم اسفند (3448 کیلو گرم در هکتار) و یکم اردیبهشت (2217 کیلوگرم در هکتار) مشاهده شد. از طرف دیگر، بیشترین کارایی مصرف آب در تاریخ کاشت یکم اسفند (6/6 کیلوگرم بر هکتار بر میلی متر) حاصل شد. به طور کلی در شرایط کشت بهاره، تاریخ کاشت زود هنگام منجر به افزایش طول دوره رشد گیاه و افزایش همزمانی باران با دوره رشد گیاه می شود که راهکاری مفید در مناطق تحت کشت دیم با کمبود بارندگی و رطوبت می باشد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، مدل SSM-Chickpea، کارایی مصرف آب
  • مهسا اقحوانی شجری *، مسلم جابری، رضا برادران، سید غلامرضا موسوی صفحات 142-151
    به منظور بررسی اثر مدیریت آبیاری و تغذیه ای بر خصوصیات کیفی گیاه شنبلیله، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 15 تیمار و سه تکرار در مزرعه آموزشی دانشگاه آزاد بیرجند، در بهار سال90-1389 انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل دور آبیاری (در سه سطح شامل آبیاری در هر 6، 9 و 12 روز) و کود زیستی (در چهار سطح شامل نیتروکسین، بیوسفر، قارچ های میکوریزای G. mosseae و G. intraradices و یک سطح شاهد فاقد کود) بودند. نتایج تجزیه های آماری نشان داد تیمار دور آبیاری اثر معنی داری بر فاکتورهای فیزیولوژیکی مانند کربوهیدارت، کلروفیل a، خاکستر، پرولین، میزان سدیم و پتاسیم داشت. اثر کود زیستی نیز بر کربوهیدرات، کلروفیل a و میزان خاکستر معنی دار بود. نتایج نشان داد با افزایش دور آبیاری به هر 12 روز یکبار، میزان پرولین، کربوهیدرات، سدیم، کلروفیل b در برگ و خاکستر افزایش یافت، اما از میزان پتاسیم و کلروفیل a در برگ شنبلیله کاسته شد. حداکثر مقادیر کربوهیدرات های محلول و کلروفیل a در برگ در تیمارهای تغذیه ای میکوریزا موسوآ و بیوفسفر و بیشترین مقدار خاکستر در تیمار G. intraradices مشاهده شد. به طور کلی، نتایج این تحقیق حاکی از آن است که کاربرد کود های زیستی بر خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه دارویی شنبلیله، اثر مثبتی داشته و با افزایش دور آبیاری، در گیاه نوعی سازگاری به شرایط تنش خشکی ایجاد گردید.
    کلیدواژگان: پرولین، خصوصیات فیزیولوژیکی، شنبلیله، صفات فیزیولوژیکی، کودهای زیستی
  • اعظم گیدسکی، رضا برادران * صفحات 152-160
    توجه به گیاهانی که قادرند به سلامتی انسان و دام کمک کنند و احتیاجات آن نیز کم میباشد در این دهه رو به افزایش بوده است. به منظور بررسی تاثیر دور آبیاری و محلولپاشی عناصر ریزمغذی بر روی ارزن معمولی، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1391 در مزرعهای در شهر سربیشه انجام شد. تیمارها شامل دور آبیاری (7 ، 14 و 21 روزه) و محلولپاشی عناصر ریزمغذی در چهار سطح (محلولپاشی های منگنز، روی، توام منگنز و روی و بدون محلولپاشی) به ترتیب به کرتهای اصلی و فرعی اختصاص یافتند. کاهش دور آبیاری به 7 روز عمدتا از طریق افزایش تعداد دانه در خوشه (28 درصد نسبت به دور آبیاری 21 روزه) و افزایش تعداد خوشه در بوته (68/25درصد نسبت به دور آبیاری 21 روزه) سبب افزایش عملکرد دانه شد. محلولپاشی توام عناصر ریزمغذی نیز از طریق افزایش تعداد دانه در خوشه (29/23 درصد نسبت به تیمار بدون محلولپاشی) و افزایش تعداد خوشه در بوته (17/15 درصد نسبت به تیمار بدون محلولپاشی) سبب افزایش عملکرد دانه شد. نتایج نشان داد که کاهش فاصله آبیاری به 7 روز و محلولپاشی عناصر ریزمغذی عملکرد و اجزای عملکرد ارزن معمولی را افزایش داد. بالاترین عملکرد دانه (6/222 گرم در متر مربع) درشرایط آبیاری 7 روزه و محلولپاشی توام منگنز و روی بود.
    کلیدواژگان: دور آبیاری، منگنز، روی، محلولپاشی
  • امیر دادرسی *، بنیامین ترابی، سهیلا قاسمی مهام صفحات 161-176
    این مطالعه، به منظور مدل سازی آماری و پیش بینی عملکرد محصول گلرنگ در استان اصفهان، انجام شده است. برای پیش بینی مراحل رشد و عملکرد گیاه زراعی بایستی زیر مدل های فنولوژی، تولید و توزیع ماده خشک، موازنه آب و خاک مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. براساس آمار هواشناسی استان اصفهان و با استفاده از زیر مدل های مربوط به فنولوژی، تولید و توزیع ماده خشک، تغییرات رشد و عملکرد آن محاسبه شده و عملکرد مربوط به محصول گلرنگ در پایان فصل رشد پیش بینی گردید. از معیار های ارزیابی مدل، مقایسه ضرایب رگرسیون خطی بین عملکرد مشاهده شده و پیش بینی شده (0. 46 ± 0. 073a = و 1. 49 ± 0. 18b =) با ضرایب خط 1:1 می باشد. در خصوص ضریب تغییرات مربوط به عملکرد دانه پیش بینی شده و مشاهده شده (CV = 8. 89) دقت مدل بسیار بالا بوده به گونه ای که در آزمایشات مزرعه ای حد مجاز برای ضریب تغییرات 20 تا 25 می باشد. مقدار ضریب تبیین (R2) برای عملکرد دانه برابر با 0. 75 بوده که این امر بیانگر این است که داده های پیش بینی شده با داده های مشاهده شده به احتمال 75 درصد هم خوانی دارند. تغییرات عملکرد دانه برای داده های مشاهده شده بین 1. 2 تا 4. 61 تن در هکتار و میانگین داده ها 2. 9 تن بود و برای داده های پیش بینی شده دامنه تغییرات عملکرد بین 1. 94 تا 3. 62 تن و میانگین آنها 2. 78 تن در هکتار بود که در تمام موارد عملکرد شبیه سازی شده مطابقت خوبی با عملکرد مشاهده شده دارد. ب
    کلیدواژگان: مدل سازی، فنولوژی، ماده خشک، سطح برگ، گلرنگ
  • حسن مکاریان *، عباس نصیری دهسرخی، منوچهر قلی پور، حمید عباس دخت، عفیفه نیسی صفحات 177-188
    به منظور بررسی تاثیر مدیریت تلفیقی علف های هرز بر برخی صفات رشدی و کیفی لوبیا چشم بلبلی، آزمایشی مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دانشگاه صنعتی شاهرود در سال 1393 انجام شد. آزمایش شامل 12 تیمار: عدم وجین، وجین تمام فصل، علف کش تریفلورالین با دوز توصیه شده (960 گرم ماده موثره در هکتار) و علف کش تریفلورالین با دوز کاهش یافته (480 گرم ماده موثره در هکتار) ، امواج فراصوت (با فرکانس ثابت 24 کیلوهرتز به مدت شش دقیقه) و هیدروپرایمینگ هریک بصورت مجزا در ترکیب با تیما رهای فوق بودند. نتایج نشان داد شاخص سطح برگ و ارتفاع اولین غلاف از سطح خاک در تیمار ترکیبی امواج فراصوتوجین تمام فصل به ترتیب 6/51 و 60 درصدی نسبت به شاهد آلوده به علف هرز افزایش یافت. تیمارهای امواج فراصوت وجین و هیدروپرایمینگ وجین به ترتیب سبب افزایش 3/7 و 5/7 درصدی پروتئین دانه نسبت به شاهد آلوده به علف هرز شدند. همچنین تیمارهای فراصوت و پرایمینگ در ترکیب با دوز کاهش یافته علف کش، شاخص کلروفیل برگ و عملکرد دانه را معادل تیمار علف کش توصیه شده و وجین تمام فصل افزایش دادند. تیمارهای امواج فراصوت و پرایمینگ در ترکیب با دوز کاهش یافته علف کش تریفلورالین توانستند به اندازه دوز کامل این علف کش، تراکم و وزن خشک علف های هرز را کاهش دهند. بر اساس نتایج این آزمایش، استفاده از روش های پیش تیمار بذری همچون هیدروپرایمینگ و امواج فراصوت در ترکیب با دوز کاهش یافته علف کش می تواند ضمن کنترل مطلوب علف های هرز و بهبود رشد گیاه، مصرف علف کش ها را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: استقرار اولیه، امواج فراصوت، پیش تیمار بذری، ترفلان
  • محمد جواد روستا *، حسین زینلی، مصطفی میراب زاده اردکانی صفحات 189-198
    این تحقیق به منظور بررسی اثرات کود اوره و فسفره بر گیاه روناس در شرایط شور در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان واقع در شهرستان رودشت انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل با سه تکرار و دو فاکتور در قالب طرح پایه بلوکهای تصادفی طراحی گردید. فاکتور اول کود اوره با 4 سطح صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار و فاکتور دوم کود سوپرفسفات تریپل با 4 سطح صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار بود. خصوصیات رشد رویشی از قبیل ارتفاع گیاه، وزن خشک برگ، سطح برگ، طول خوشه و وزن هزار میوه، عملکرد اندام هوایی و عملکرد ریشه اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها در سال سوم، نشان داد تاثیر کاربرد کودهای نیتروژنه و فسفاته بر صفات رویشی گیاه روناس غیر از سطح برگ، طول خوشه و وزن هزار میوه از نظر آماری معنی دار بود. بالاترین میزان عملکرد اندام هوایی در تیمار کاربرد توام 150 کیلوگرم در هکتار کود اوره و 150 کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل بدست آمد. بیشترین وزن خشک ریشه با کاربرد توام 100 کیلوگرم در هکتار کود اوره و 100 کیلوگرم در هکتار کود سوپرفسفات تریپل حاصل شد.
    کلیدواژگان: روناس، اوره، سوپر فسفات تریپل، عملکرد، اجزای عملکرد
  • احسان الله زیرعلی، رحیم ناصری*، امیر میرزایی، امین فتحی، فرشته دارابی صفحات 198-214
    به منظور بررسی اثر کودهای زیستی، دامی و شیمیایی بر رشد ذرت، آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی94-1393 در ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی مهران اجرا گردید. در این پژوهش کود شیمیایی نیتروژن (0، 25، 50، 75 و 100 درصد توصیه شده) به عنوان عامل اصلی و کود بیولوژیک نیتروکسین (باکتری های ازتوباکتر و آزوسپیریلوم) ، کود دامی (20 تن در هکتار) ، مخلوط نیتروکسین و کود دامی و تیمار شاهد (بدون کاربرد دامی و کود بیولوژیک) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. تعداد دانه در ردیف، تعداد دانه در بلال، طول بلال، ارتفاع بوته، کلروفیل a، کللروفیل b، محتوای آب نسبی، تراکم علف هرز و وزن خشک علف هرز تحت تاثیر اصلی کود نیتروژن و مخلوط کوط دامی و بیولوژیک قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمار اعمال کود نیتروژن و مخلوط کوط دامی و بیولوژیک دارای اثر معنی داری بر صفات مورد مطالعه دارند. در این پژوهش برهمکنش کود شیمیایی نیتروژن و مخلوط کود دامی و بیولویک بر تعداد ردیف در بلال، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت معنی دار گردید. بیشترین تعداد ردیف در بلال (6/20 بلال) ، وزن هزار دانه (3/237 گرم) ، عملکرد دانه (11900 کیلوگرم در هکتار) ، عملکرد بیولوژیک (24690 کیلوگرم در هکتار) و شاخص برداشت (4/48 درصد) در تیمار 75 و 100 درصد کود شیمیایی نیتروژن و مخلوط کود دامی و بیولویک بدست آمد.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، کشاورزی پایدار، نیتروژن
  • مهرداد باباربیع *، حسین زارعی، ابراهیم زینلی صفحات 215-224
    چمن های طبیعی و گیاهان پوششی بومی در بسیاری از نقاط کره زمین عامل زیبایی شهرهای بزرگ و تصفیه کننده هوا از گرد و غبار و سموم هستند، مانع گرم و خشک شدن محیط می شوند و اثر مهمی بر حفظ لطافت هوا و کاهش انواع آلودگی های محیطی می گذارند. بدین منظور، تحقیق حاضر در راستای شناسایی اولیه و انتخاب برخی گونه های بومی منطقه گرگان که از پتانسیل کافی برای استفاده به عنوان گیاهان پوششی و یا چمنی برخوردار می باشند، انجام پذیرفت. ابتدا بازدیدی از مناطق حاشیه شهر صورت گرفت و از یک فهرست 20 گونه ای اولیه، تعداد 10 گونه انتخاب شده و به صورت گلدانی در مقایسه با چمن اسپورت معمولی مورد مقایسه قرار گرفتند. طرح آماری استفاده شده از نوع فاکتوریل بر پایه کاملا تصادفی بوده و تحقیق جاری از اوایل مهر سال 1392 بصورت آزمایش گلدانی با تعداد 10 بوته اولیه در گلدان و چهار تکرار گلدانی برای هر گونه مد نظر قرار گرفت. مهمترین فاکتورهای مورد بررسی که در اوج گرمایی (15 مرداد) و سرمایی (15 بهمن) مورد سنجش قرار گرفتند عبارت بودند از میزان رشد طولی (ارتفاع) ، میزان سبزمانی و توانایی ایجاد پوشش سطحی (تراکم). نتایج بدست آمده نشان از قابلیت مناسب چمن اسپورت، یال اسبی، پنجول و مرغ داشته است.
    کلیدواژگان: چمن های طبیعی، سبزمانی، محیط شهری، سازگاری
  • عباس احمدی *، حمید ترنج زر، مسعود گماریان، سهراب پاژنامه صفحات 225-235
    تاغ و آتریپلکس از گونه های مقاوم به شوری و خشکی هستند که در چند دهه اخیر، به طور وسیع در عملیات مقابله با بیابان زایی و احیای مراتع خشک و نیمه خشک در ایران کاشته شده اند. این مطالعه به منظور بررسی اثر تاغ کاری و آتریپلکس کاری بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک در بخشی از مراتع بیابانی ملارد شهرستان زرندیه انجام گرفت. بدین منظور سه منطقه شامل شاهد (مرتع طبیعی) منطقه آتریپلکس کاری و منطقه تاغ کاری هر یک به مساحت 5 هکتار انتخاب شد. نمونه برداری به روش تصادفی –سیستماتیک انجام گرفت و در هر کدام از مناطق 20 پلات در امتداد 2 ترانسکت به طول 500 متر مستقر شد. نمونه برداری خاک در دو عمق 0-30 و 30-60 سانتیمتر از مناطق شاهد و تیمار (آتریپلکس کاری و تاغزار) انجام گرفت و خصوصیات مهم فیزیکو شیمیایی خاک نظیر بافت خاک ، شوری یا هدایت الکتریکی (EC) ، اسیدیته (pH) ، کربن آلی ، آهک، فسفر، کلسیم، منیزیم، سدیم و پتاسیم، کلر و بی کربنات در آزمایشگاه اندازه گیری شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آنالیز واریانس یکطرفه استفاده گردید. نتایج نشان داد به غیر از اسیدیته و مقدار سیلت در بقیه متغیرهای خاک، اختلاف معنی‎دار بین تیپ های گیاهی و منطقه شاهد وجود دارد. گونه تاغ، بیش از آتریپلکس موجب شوری، قلیاییت و آهکی شدن خاک سطحی گردیده است؛ اما با توجه به بومی بودن و سازگاری بالای این گونه، به نظر می رسد گزینه مناسب تری برای احیای چنین مراتع خشکی باشد.
    کلیدواژگان: خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک، تاغ، آتریپلکس، مراتع خشک، ملارد زرندیه
  • ضیاالدین باده یان *، شهرام کرمی، مرضیه رشیدی، محسن رجبی صفحات 236-246
    در طی سالیان اخیر پدیده زوال و خشکیدگی درختان بلوط در نواحی زاگرس مرکزی گسترش فراوانی داشته است. درختان بلوط ایرانی که گونه غالب جنگل های استان لرستان هستند، در اثر پدیده زوال دچار خشکیدگی شده و این امر سبب گردیده سطح وسیعی از جنگل های استان لرستان تخریب شوند. درختان بلوط دارای انواع مختلفی از ترکیبات ثانویه می باشند. این ترکیبات ثانویه درون برگ درختان به عنوان مکانیسم دفاعی در برابر شرایط تنش زا عمل می کنند. در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر زوال بر روی ترکیبات ثانویه از قبیل میزان تانن کل، تانن متراکم، آنتی اکسیدان، قند نامحلول و قند محلول، نمونه هایی از برگ درختان سالم و درختان مبتلابه زوال در سه منطقه میانکوه، مله شبان و ابوالوفاء در استان لرستان جمع آوری گردید. پس از انجام مراحل آزمایشگاهی مختلف، آنالیز داده های به دست آمده، در قالب طرح فاکتوریل و آزمون تی مستقل با استفاده نرم افزار SPSS انجام گرفت. نتایج بررسی نشان داد که میزان تانن کل، قند نامحلول، قند اصلی محلول، تانن متراکم، در پایه های مبتلا به زوال و پایه های سالم در مناطق میانکوه، مله شبان و ابوالوفاء تفاوت معنی داری داشته ولی میزان آنتی اکسیدان تفاوت معنی داری را نشان نداد. همچنین میزان تانن متراکم تفاوت معنی داری را در مناطق مورد بررسی نشان داد. با توجه به نتایج این بررسی می‎توان بیان کرد که شرایط تنش زا مانند زوال، سبب ایجاد تغییر در مقدار ترکیبات ثانویه در برگ درختان بلوط ایرانی می شوند که با بررسی این موضوع می‎توان به شیوع و کنترل شرایط تنش زا پی برد.
    کلیدواژگان: زوال بلوط، جنگل های لرستان، تانن، آنتی اکسیدان، قند محلول و نامحلول
|
  • Leila Soleimanpour, Ruhollah Naderi *, Ehsan Bijanzadeh, Ali Behpoori, Yahya Emam Pages 1-12
    In order to investigate the response of cereals to intercropping with legume in weed competition conditions, a field experiment was performed in 2014-2015 in the College of Agriculture and Natural Resources of Darab, Shiraz University. Treatments included 10 monoculture (wheat, barley, triticale, pea and bean with and without weeds) and 6 intercropping (wheat + chickpea, wheat + faba bean, barley + chickpea, barley + faba bean, triticale + chickpea and triticale + faba bean with Weeds) which laid out in a randomized complete block design (RCBD) with three replications. Results showed that grain yield, biological yield and harvest index in most intercropping treatments was similar to those in weedy monoculture and even in some cases similar to those in weed-free monoculture treatments which it shows that intercropping had a higher efficiency. For instance, grain yield in barley+ chickpea intercropping (6241 kg ha-1) and barley+ faba bean (5333 kg ha-1) was not significantly different from weedy barley monoculture (7313 kg ha-1) and weed-free barley monoculture (7621 kg h-1). Partial LER of cereals, in intercropping treatments except wheat+faba bean (0.39) based on weedy monocultures, was greater than 0.5 and also except intercropping of triticale + chickpea (0.31) and wheat + faba bean (0.41) based on weed-free monocultures was more than 0.5. Barley had a greatest grain and biological yield over all the treatments which it was because of its superior competitive ability against weeds.
    Keywords: Chickpea, faba bean, Land Equivalent Ratio, Sustainable agriculture
  • Gholamreza Hamzehpour * Pages 13-25
    This experiment was conducted as factorial base on randomized complete blocks design with three replications at Agriculture and Natural Resources Research Station, Samian, Ardabil in 2015. The first factor included three canola cultivars (Hyola 308, Hyola 401 and R.G.S 003), second factor was three row distances (20, 30 and 40 cm) and the third factor comprised of plant distances on row (5 and 10 cm). Results showed that the effect of cultivar was significant on traits of growth and reproductive periods, total growth period, and the number of pods per plant. Effect of cultivar and row spacing interaction was significant on seed oil, thousand seeds weight and seed yield. Also, interaction between cultivar, row spacing, and plant distances was significant on all traits except for oil yield. Spring rapeseed, Hyola 308 cultivar showed the highest seed yield (2.55 t ha-1), the highest pod per plant (338.89), and seed per plant (9536) in combination treatment of 20 cm row spacing and plant distance of 5 cm. Also, the highest oil yield (899.05 kg ha-1) was achieved by Hyola 308 planted in 20 and 30 cm row spacing. Having total period of vegetative and reproductive growth of 103 days, Hyola 308 cultivar was determined as the earliest growing cultivar. Generally, results showed that the Hyola 308, as early growing and high yielding cultivar, gained the highest oil and seed yield in combination treatment of plant spacing of 5 × 20 cm for this region.
    Keywords: Growth period, Row spacing, Planting density, Hyola 308
  • Mohamadreza Dadashi *, Mohammad Salahifarahi, H. Ajamnoorozi Pages 26-36
    In order to evaluate the effect of sowing date, row spacing, foliar application of nitrogen and Zinc on yield and yield components of chickpea cv. Arman, a factorial experiment was carried arranged in an RCBD with three replications under rain-fed condition at the agricultural research station of Gonbad Treatments were combination of four factors, i.e. sowing dates (Nov 6th, Dec 6th and Dec 26th), row spacing (24 and 36 centimeters), two nitrogen foliar application (without application and spraying urea at 5/1000) and zinc Levels (0 and 30 kg/ha of zinc sulphate). In this experiment, grain yield, pods per plant, seeds per pod, one-thousand seed weight were counted or calculated. The results revealed the positive effect of foliar application of nitrogen,and zinc sulphate on some phenotypic traits, seed yield and yield components of chickpea. Zinc sulphate significantly increased seed yield (1913 kg ha-1) compared to without zinc sulphate treatment (1853 kg ha-1). In addition, nitrogen foliar application significantly affected plant height and seeds per pod. Number of seeds per pod with nitrogen foliar application (1.79 seeds) was significantly higher than that of no foliar application (1.46 seeds).
    Keywords: Plant densiy, Rainfed, Foliar application, chickpea
  • Nourali Sajedi *, Mohammad Konani Pages 37-48
    This experiment was carried out to investigate effects of foliar application of selenium and different Urea top-dressing methods on agronomic and physiological characteristics of rain fed wheat sardari cultivar during the growing season 2012-2013. Experimental factors were four levels of different Urea top-dressing methods (without application of Urea top-dressing; application of 60 kg/ha in tillering stage; application of 30 kg/ha in tillering stage combined with 200 mg/Lit before spike emergence; application of 20 kg/ha in tillering stage combined with 200 mg/Lit before spike emergence and 200 mg/Lit in the last spike emergence stage) and three levels of selenium (0, 5 and 10 mg/Lit). The results showed that the foliar application of selenium at 5 and 10 mg/lit decreased cell ion leakage by 6.7% and 5.3% compared to control, respectively. The application of 20 kg Urea/ha in the tillering stage combined with twice foliar application in reproductive stage at 200 mg/Lit along with foliar application of 10 mg/Lit selenium increased grain yield by 44.3% compared to the control and 12% compared to treatment of application 60 kg Urea/ha in the tillering stage. It could be concluded that by applying of 30 kg Urea/ha in the tillering stage combined with once foliar application in reproductive stage can be decreased by 50% Urea fertilizer application and obtain optimum yield.
    Keywords: Drought, Sodium selenite, Relative water content, Grain yield
  • Mohammad Abedini Esfahlani *, Reza Fotovat, Masood Soltani Najafabadi Pages 49-60
    To evaluating sunflower inbred lines under optimum and water stress conditions, two separate experiments was conducted at Agricultural Research Station of Bastam (Shahrood). In each experiment, 20 French inbred lines in a randomized complete blocks design with three replications were evaluated. During the growing period, agronomic traits including the number of days to flowering, maturity, plant height, stem diameter, head diameter, number of grain per head, biomass, grain yield and 1000 grain weight were measured. According to the results, there was a significant difference between lines in all traits. . Lines C111, C138, C142 and C148 had the highest grain yield and water productivity in both moisture conditions. Line C123 showed maximum grain yield reduction (87%), with 1736 and 224 kgha-1 grain yield under optimum and water stress conditions, respectively. In contrast, line C122 showed minimum grain yield reduction (35%), with 1493 and 978 kgha-1 grain yield under optimum and water stress conditions, respectively. In the path analysis of traits, two traits, grain number per head and 1000 grain weight showed most direct effect on grain yield in both conditions. Due to high heritability of these two traits, we can use them in selection for grain yield increase.
    Keywords: Inbred lines, heritability, Yield components, path analysis
  • Mohamad Banayan * Pages 61-77
    Since stomatal conductance (gs) couples the crop photosynthesis and transpiration, estimation of gs is important for adopting management practices which can increase crop growth through efficient use of water. In the current study, a simple model based on temperature difference between crop leaf and a reference surface was used for estimation of the leaf stomatal conductance. The model calibrated and validated using two years field experiment data with pumpkin carried out during 2013 and 2014 at Research Farm of Ferdowsi University of Mashhad. Results showed that model had a very good performance and very accurately simulated pumpkin leaf stomatal conductance under conditions without nitrogen deficiency. Under nitrogen deficient conditions, by using the nitrogen nutrition index (NNI), the good or very good performance and accuracy were obtained from the model. The relative difference (RD) between simulated and observed values of average of stomatal conductance during the growing season was ranged from 1.1% to 2.5 for non-nitrogen deficient treatments and from 2.8% to 5% for nitrogen deficient treatments. The accuracy and simplicity of the model and its low input requirements make it suitable for use in stomatal conductance based crop growth models.
    Keywords: Energy balance, Reference surface, photosynthesis, Transpiration
  • Farhad Farahvash*, Afsoon Tayebi, Bahram Mirshekari, Alireza Tari, Nejad, Mehrdad Yarnia Pages 78-93
    In order to evaluate the effect of salycilic acid on some reproductive and yield of safflower under drought stress an experiment was conducted in 2015 at research farm of Islamic Azad University of Tabriz in form of split plot based on randomized complete block design with three replications. The main factor included water stress (S) at two levels of evaporation (70 and 140 mm) from the surface of Class A basin. Post-establishment irrigation (the 4 leaves stage) was applied until the physiological maturity figures were obtained. The first sub-factor included salicylic acid in 3 control levels (distilled water spraying), spraying with concentrations of 100 and 200 mg per liter. The second sub-factor included local safflower of Isfahan and the Isfahan (Goldasht) cultivars. In general, the results showed that although in drought conditions negative effect on grain yield with consuming salycilic acid decreased, but the use of small amounts (concentration of 100 mg/ l) can be somewhat alleviated the negative effects of stress on plant growth. As for interactions, the interaction between water stress and variety on number of branches, numbers of seeds per plant and seed yield were significant. The.highest number of brances, number of seed in plant and seed yield obtained from 70 mm irrigation and glodasht. Therefore, this variety had better and more effective defence system than the local variety and was tolrerance to drought stress.
    Keywords: Safflower, growth regulator, Goldasht variety, water stress
  • Farid Noormand Moaied *, Ali Ashraf Jafari, Ahmad Razban Haghighi, F. Seiedi Pages 94-107
    In current research, the forage yield and quality of 49 accessions of alfalfa (Medicago sativa) were examined using simple lattice design with 2 replications under dryland farming system during 2005-2007 in the Agriculture Research Station of Khosroshahr -Eastern Azerbaijan. The traits: forage dry matter yield, plant height, growth vigour, flowering date, leaf to stem ratio and quality traits consisted of dry matter digestibility, crude protein, water soluble carbohydrates, crude fiber, acid detergent fiber, neutral detergent fiber and total ash were evaluated during 2 years (2006-2007) . The results of combined analysis showed significant differences among accessions and among years. Total means of forage dry matter yield were 5.43 , 4.45 t/ha in years 2 and 3, respectively. The results of correlation analysis among traits indicated that selection for higher forage dry matter yield was produced with earlier flowering, tall plant height and major growth vigour. Considering to negative relationship of forage dry matter yield and quality, from between genotypes with high yield, mostly were selected high the amount of leaf to stem ratio, crude protein, dry matter digestibility, water soluble carbohydrates, and total ash and down amount of crude fiber, acid detergent fiber and neutral detergent fiber. For this purpose the genotypes of Khoramabad, Ghara yonja, Flavarjan, Ghazaghestan and Kordestan with average values of 6.5 – 8.5 t/ha forage dry matter yield were tendered for produced synthetic variety.
    Keywords: Correlation, Crude fiber, Early flowering, Plant height, Protein
  • Agro-physiological responses of barley to foliar application of some plant-hormones under dryland farming
    Sabriye Najafi * Pages 108-116
    A field study carried out during 2014-2015 to investigate the effect of various plant hormones, applied single or in combination, on grain yield, yield components and protein content of barley cultivar of Sararood under dryland farming. Experiment conducted at farm research of Ilam university a randomized complete block design consisted of 8 treatments including control, IAA, GA, KIN, IAA+GA, IAA+KIN, GA+KIN and IAA+KIN+GA, replicated in three times. Foliar application of hormones was done when plants were at flowering stage. Results showed that foliar application of hormone treatments resulted in enhanced total chlorophyll, chlorophyll a contents, 1000-grain weight and grain protein content. Foliar application combination of IAA+ KIN had the greatest promoting effects on total chlorophyll and chlorophyll a contents, 1000-grain weight and grain protein and increased total chlorophyll, chlorophyll a contents, 1000-grain weight and grain protein content by 8.69, 10.6 and 9.85%, respectively. Foliar application of hormones, single or in combination, had not significantly effect on plant height, total number of spike m-2, grain number spike-1, grain yield and harvest index. Overall, results of this experiment suggested partial positive effect of plant hormone on agronomic traits of barley under dry land farming.
    Keywords: Grain Protein, Grain yield, Chlorophyll, Plant hormone
  • Hadi Peyraste Anooshe * Pages 117-129
    Based on definition in this study, “halophytes are the plants adapted to saline conditions via one of the mechanisms of prevent salt entry to plant or reduced salt concentration in cytoplasm”. Therefore, the halophytes can be divided in two major classes: eu-halophytes and facultative halophytes. Literature review of the country revealed that considerable researches in halophytes has begun from the last half century and were remarkably increased from 2001 right now. The plants such as kochia (Kochia scoparia), purslane (Portulaca oleracea) and lambsquarter (Chenopodium album) have been well evaluated in terms of different growing aspects and it seems that some other plants such as quinoa (Chenopodium quinoa), salicornia (Salicornia spp.) and harmal seeds (Peganum harmala) have greater potential for attracting the researches. About 30%, 11%, 11%, 11%, 9%, 7% and 28% of these researches were conducted on growth aspects, physiological and biochemical traits, forage quality, implementation of strategies to improve production, plant nutrient and fertilization, oil status and others, respectively. The experiments in controlled conditions were more than twice as field experiments. In general, regard to more investigation on forage and oil quality of halophytes, the aspects of medical, sanitary and ornamental of halophytes should be evaluated in sustainable agriculture systems.
    Keywords: Agricultural journals, haloculture, halophyte, salt stress, seawater
  • Seyedreza Amiri * Pages 130-141
    Crop simulation models are useful tools for determination of optimum strategies for crop management and sustainability of the agricultural ecosystems. The aim of this study was to evaluate the effect of different planting dates on grain yield, biological yield and water use efficiency of chickpea (Bivanij cultivar) under rainfed conditions at five locations in Kermanshah province. For this purpose, the SSM-Chickpea model along with historical daily weather data for the period of 1985–2014, were used. The results showed that early sowing date increased leaf area and biological yield and eliminated terminal drought stress. The highest and lowest grain yield was obtained on 20 Febraury and 4 March sowing dates with 1269 and 446 kg ha-1, respectively. The delayed sowing date substantially reduced grain yield by 64%. Furthermore, the highest and lowest biological yield was obtained on 20 Febraury (3448 kg ha-1) and 21April (2217 kg ha-1). On the other hand, the greatest water use efficiency was obtained on 20 Febraury (6.6 kg ha-1 mm-1). Overall, early sowing dates resulted in increased duration of growing season and seasonal rainfall which concurrency resulted in higher yield and WUE. Hence, early sowing chickpea is recommended over late sowing in arid and semi-arid areas of the study locations which are facing with lack of adequate and poor distribution of rainfall.
    Keywords: Biological yield, Grain yield, Drought stress, SSM-Chickpea model, Water Use Efficiency
  • Mahsa Aghhavani Shajari *, Moslem Jaberi, Reza Baradaran, Seyyed Gholam Reza Mousavi Pages 142-151
    In order to study the effects of biological nutrition and irrigation managements on qualitative indices of fenugreek, an experiment was carried out in split plot based on a Randomized Complete Block Design with three replications and 15 treatments at Research Station, Faculty of Agriculture, Azad University, Birjand, Iran, during growing season of 2010-2011. Experimental treatments included irrigation interval (in three levels including irrigation every 6, 9 and 12 days) and biofertilizer (in five levels including nitroxin, biosphere, and micorhyza fungi of G. mosseae, G. intraradices and control treatment or none fertilizer). Results of statistical analysis showed that irrigation treatments had a significant effect on physiological indices like carbohydrate, chlorophyll a, ash, Na, K and proline. The effect of biofertilizer was significant on carbohydrate, chlorophyll a, and on ash. Results showed that proline, carbohydrate, Na, chlorophyll b and ash improved by increasing irrigation interval to every 12 days but K and chlorophyll a decreased. The highest content of carbohydrate, chlorophyll and ashwere observed in G. mosseae, biosphere and G. intraradices, respectively. Overall, results showed that application of biofertilizers had positive effects on qualitative indices of fenugreek and created type of plant adaptation to drought stress.
    Keywords: Proline, Physiological characteristics, fenugreek, qualitative indices, biofertilizers
  • Azam Gideski, Reza Baradaran * Pages 152-160
    In this decade, plants with low requirements which may contribute to human health have been increasingly considered. To investigate the effect of irrigation interval and foliar application of micronutrients on Panicum miliaceum, an experiment was conducted as split plot arrangement based on randomized complete block design with three replications in Sarbisheh agricultural research farm in 2012. Treatments including irrigation interval (7, 14 and 21 days) and foliar application of micronutrients in four levels (foliar application of manganese, zinc, zinc manganese and without foliar application) were assigned to main plot and sub plot, respectively. By decreasing irrigation interval to 7 days, the grain yield was increased mainly through increasing the number of grains per panicle (28% towards 21 day irrigation interval) and increasing the number of panicles per plant (25/68% towards 21 day irrigation interval). The foliar application of micronutrients improved the grain yield through enhancing grain number per panicle (23/29% towards treatment without foliar application) and enhancing panicle number per plant (15/17% towards treatment without foliar application). Findings showed that decreasing irrigation interval to 7 days and foliar application of micronutrients increased the yield and yield components of Panicum miliaceum. The maximum grain yield (222/6 grams per square meter) was under 7 day irrigation conditions and foliar application of manganese and zinc.
    Keywords: irrigation interval, manganese, zinc, foliar application
  • Amir Dadresi * Pages 161-176
    This study was performed to yield prediction and statistical modeling of Safflower. Phenology, dry matter production and distribution and soil-water balance sub models should be studied in order to growth stages and yield prediction in agricultural crops. Parameters related to each sub model were estimated using data reported on different sowing dates during the years 2002-2015 in Isfahan region and the data reported by other researchers in other regions. Growth and yield changes were calculated by phenology, dry matter production and distribution using meteorological data from Isfahan region, and the safflower crop yield at the end of growing season was predicted. One of the model evaluation criteria is comparison of coefficient of linear regression between observed and predicted yield (a= 0.46 ± 0.073, b= 1.49 ± 0.18) with coefficient of line 1:1. In the field experiments the limit for Coefficient of variation (CV) is 20 to 25. Accuracy of the model was high, regarding to the coefficient of variation of predicted and observed grain yield (CV=8.89). R2 of grain yield was 0.75, which is indicating that predicted data are 70 percent likely match with observed data. Variation range for observed data was 1.2 to 4.61 tones per hectar and the mean was 2.9 tones and for the predicted data it was 1.94 to 3.62 tones per hectar and the mean was 2.78 Tones per hectar. In all cases, simulated yield compliance with observed yield.
    Keywords: Modeling, phonology, dry matter, Leaf area, Safflower
  • Hassan Makariyan *, Abbas Nasiri Dehsorkhi, Hamid Abbasdokht, Afifeh Neisi Pages 177-188
    In order to investigate the effect of integrated weed management on some growth and quality traits of cowpea, an experiment was conducted at the research field of Shahrood University of Technology as randomized complete blocks design with four replications in 2014. The experiment consisted of 12 treatments; weedy, weed free (all season), recommended herbicide dose (960 grams active ingredient per hectare), reduced herbicide dose (480 grams active ingredient per hectare), ultrasonic waves (24 kHz for 6 minutes) and hydro-priming separately in combination with the above mentioned treatments. The results showed that leaf area index and height of the first pod insertion increased in ultrasonic waves + weeding (all season) treatment by 51.6 and 60 percent in comparison to control (no weeding) treatment respectively. Ultrasonic waves + weeding and hydro-priming + weeding treatments increased the grain protein by 7.3 and 7.5 percent in comparison to control (no weeding) treatment respectively. The results indicated that application of hydro-priming and ultrasonic waves in combination with redused dose of trifluralin increased the leaf chlorophyll index and grain yield equal to recommended herbicide dose and weeding (all season) treatments. Also no significant difference was observed in density and above ground biomass of weeds between the application of hydro-priming + reduced herbicide dose and ultrasonic waves + reduced herbicide dose treatments with recommended herbicide dose treatment. Based on the results of this experiment, priming and sonication of seeds in combination with reduced dose of herbicide can increase growth and quality traits and also reduce herbicide consumption.
    Keywords: Pretreatment seeds, Primary establishment, Treflan, Ultrasonic waves
  • Mohamadjavad Roosta* Pages 189-198
    This study was to investigate the effects of urea and phosphate on madder in saline conditions at research farm of Isfahan Agricultural Research Center located in the city Rodasht was done. A factorial experiment with three replications and two factors in a randomized block design was designed. The first factor was urea with 4 levels of zero, 50, 100 and 150 kg/ha and the second factor was Triple Super Phosphate fertilizer with 4 levels of zero, 50, 100 and 150 kg/ha. Vegetative growth characteristics such as plant height, leaf dry weight, leaf area, panicle length and weight of 1000 fruit, shoot and root yield were measured. Analysis of variance in the third year, showed the effects of nitrogen and phosphorus fertilizer on plant growth characteristics of madder else the leaf area, panicle length and 1000 fruits weight was statistically significant. The highest yield of shoots was obtained due to application of 150 kg/ha urea and 150 kg/ ha triple super phosphate. The highest yield of roots was obtained due to application of 100 kg/ha urea and 100 kg/ ha triple super phosphate.
    Keywords: Madder, Urea, Triple Super Phosphate, Yield, Yield components
  • Ehsanolla Zeidali, Rahim Naseri *, Amir Mirzaei, Amin Fathi, Fereshteh Darabi Pages 198-214
    In order to study the effect of nourishment with chemical bio-fertilizer and manure fertilizers on agro-physiologic characteristics and weed density of maize , an experiment was conducted a split plot based on a randomized complete block design with three replications at Agricultural Research Field Station of Mehran during 2014-2015 cropping season. Nitrogen chemical fertilizer (0, 25, 50, 75 and 100% recommended) was assigned as a main plots and Nitroxin bio-fertilizer (Azospirillum brasilense and Azotobacter chroococcum), manure fertilizer (20ton/ha), co-application of manure and bio-fertilizer and check (without application of biological fertilizer and manure) treatment were arranged as a sub plots. Number of grain per row, number of grain per ear, ear length, plant height, a chlorophyll, b chlorophyll, relative water content, weed density and weed dry weed were significantly affected by main effects of nitrogen and co-application of bio-fertilizer and manure. n this study, interaction effct of nitrogen and co-application of bio-fertilizer and manure had effect on row er ear, 1000-grain weight, grain yield, biological yield and harvest index. The highest row per ear (20.6 ear), 1000-grain weight (237.3 g), grain yield (11900 kg/ha), biological yield (24690 kg/ha) and harvest index (48.4%) observed in 75 and 100% of nitrogen chemical fertilizer and o-application of bio-fertilizer and manure.
    Keywords: Grain yield, Sustainable agriculture, nitrogen
  • Mehrdad Babarabie * Pages 215-224
    Lawns and ground covers are considered as main source of beautifulness and filtering air atmosphere form dust and toxins, protecting environment from dryness and warmness. Moreover they are major elements in freshness of the atmosphere and reducing environmental pollution. With above idea, current researches have been taken place to investigate cultivation of some endemic lawns and ground covers as replacement for exotic introducing varieties. From a 20 early introduced endemic species, 10 were selected for pot growing alongside with a well known species from Netherland. A factorial static based on a completely randomized design were used for statistical analysis. Major comparing indexes including growth length, greenery during two hot and cold picks, and plant density. Experiment was conducted in 25cm diameter pot, each containing 10 plants and there were four replications for each species. Results showed that four endemic species are comparable with exotic importing species including Ophiopogon sp, Dichondra sp, Cynodon dactylon and Potentilla reptans.
    Keywords: Adaptability, Greenness, Natural grass, urban environment
  • Abbas Ahmadi * Pages 225-235
    Haloxylon sp. and Atriplex sp. are among aridity and salt tolerant species which have been planted extensively in practices of combat desertification and arid and semi-arid rangelands reclamation, in recent decades. This study was performed in order to assessment of saxaul and saltbush planting on soil properties in a part of desert rangelands of Mallard Zarandiyeh. Three sites included: control (natural rangeland), Atriplex canescens plantation and Haloxylon persicum plantation types with an area of five hectares for each of them. In each area, 20 plots along six 500 meters transects were located by randomized-sysematic methods for sampling. Soil samples were collected from two depth (0-30 and 30-60 cm) in control and treatment areas (Atriplex and Haloxylon planting) and Soil samples were physically and chemically analyzed in the laboratory for some variables such as: texture, EC, pH, organic carbon, Caco3, P, CA, Mg, N, K, Cl, Na and HCO3-. Data were analyzed by ANOVA. The results showed that except for acidity and silt (%), there were significant differences between Control area and treated areas (planted sites with Atriplex and Haloxylon) in soil variables. Also, Haloxylon pesicum has been caused the salinization and alkalization and calcification of surface soil, more than Atriplex canesces; but regarding to more adaptation, white saxaul seems to be more suitable plant to reclamation of such arid rangelands, as a native species.
    Keywords: Soil physico-chemical properties, Atriplex canescens, Haloxylon persicum, Arid rangelands, Malard-Zarandieh
  • Zeyaodin Badehyan * Pages 236-246
    In recent years, Querqus trees especially those which are located in the Lorestan province, in the Central Zagros forests, have faced to the Oak decline phenomenon. Different natural and unnatural factors can make this phenomenon to occur. Quercus brantii, the dominant species of the Lorestan forests, is suffered from this phenomenon and it has been degraded in wide range. Quercus brantii contain different type of secondary compositions. Secondary compositions in the leaves react as a defensive mechanism against stress maker conditions. In present study, to investigate the effect of oak decline on the secondary compositions such as total tannin, insoluble suger, principal soluble suger, condensed tannin and antioxidant of the leaves of Quercus branti, some sample of the leaves from affected trees in the Lorestan forests were gathered. After different tests on the leaves of Quercus brantii, the analysis of the acquired data was conducted using the factorial experiment and independent t-test. The rate of total tannin, insoluble suger, principal soluble suger and condensed tannin in the affected tress in the regions of Miankooh, Maleshaban and Abolvafa had a significant difference with the healthy trees but the rate of antioxidant did not show a significant difference. Moreover, the rate of condensed tannin in the regions of Miankooh and Abolvafa were significantly greater than the other areas. Stressful conditions such as oak decline, cause changes in the amount of secondary compounds in leaves. Studying these changes can help diagnosing and controlling the prevalence of stressful conditions.
    Keywords: Oak decline, Lorestan Forests, tannin, Antioxidant, soluble, insoluble suger