فهرست مطالب

پژوهش های ادبیات تطبیقی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1397)

نشریه پژوهش های ادبیات تطبیقی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سوادو لی *، ناصر نیکوبخت، سعیدبزرگ بیگدلی صفحات 1-20
    ادبیات جایگاهی ویژه در بازنمایی جامعه دارد. رمان قالب ویژهی ادبی و آینه واقع نمای رخدادهای جامعه و تحت تاثیر تحولات آن است. بویژه اینکه در هر دو کشور ایران و سنگال این سبک نگارش با دگرگونی های اجتماعی و فرهنگی همراه بودهاست. خانواده مهم ترین و اساسی ترین رکن اجتماع است. مفهوم خانواده در اکثر رمانهای معاصر نقش کلیدی دارد و همواره نقش اصلی داستان در قالب خانواده معرفی می شود. از سویی دیگر، پرداختن به نقش هایی که انسان ها در خانواده به خود می گیرند، غالبا بیانگر واقعیت های موجود جامعه است. به مناسبت شرایط سیاسی و اجتماعی حاکم بر هر دوره، چگونگی توجه به مسئله نهاد خانواده در آن دوره متفاوت است و دغدغه نویسندگان در بازتاب مسائل خانواده با اوضاع اجتماعی زمانه مناسبت تام دارد. در این مقاله، ضمن معرفی وضعیت ادبیات در دو جامعه ایران و سنگال در پاسخ به این پرسش که شباهتها و همچنین تفاوتهای ساختاری خانواده در داستانهای معاصر این دو ملت کدام است و چگونه در عناصر داستانی بروز و ظهور یافتهاند؟ این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی و ابزار گردآوری اسنادی - - کتابخانه ای به بررسی تطبیقی و تحلیلی خانواده در دو رمان شوهر آهو خانم و نامهای بسیار طولانی پرداخته می شود. این تحقیق، هم نوعی مقایسه میان دو فرهنگ ایرانی و سنگالی است و هم، آثار داستانی مهم نویسندگان معاصر در این دو کشور با هم مقایسه می- شوند که می تواند به رشد پژوهشهای ادبیات تطبیقی در هر دو کشور یاری رساند.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، خانواده، رمان معاصر ایران، رمان معاصرسنگال
  • روح الله روزبه * صفحات 21-43
    موضوع مقاله پیش روی، بررسی فیلم پازولینی مقتبس از کتاب هزارویک شب در شکل بازآفرینی آن در هزارویک شب سینمایی می باشد. مسئله تحقیق ما این است آیا اقتباس پازولینی، امکان روشن تر کردن معنی متن و یا افزودن معانی جدید به متن را دارا است یا خیر؟ هدف از این مقاله علاوه بر بدست دادن وجوه مشترک و متفاوت متن و تصویر با رویکردی تطبیقی، این است تا اثبات کند که پازولینی در پی گنجاندن مکانیزیم های ایدئولوژیک و گفتمان های مکتبی خود در برداشت جدید از هزارویک شب می باشد. روش این مقاله با تکیه بر نظریه اقتباس لیندا هاچن قرار دارد تا فیلم هزارویک شب ساخت 1975، به کارگردانی پازولینی مورد بررسی قرار دهیم. هاچن، اقتباس را اخذ می پندارد که گرته برداری نیست بلکه اثری تازه و بدیع است که دارای شان و شوکت هنری خاص خود است. طبق نظریه هاچن، پازولینی هزارویک شب را ملک کلک خویش ساخته و با توجه به سبک و سیاق هنری خویش در آن بر رفق وفق و سیاق وفاق تغییراتی ایجاد کرده است و به صرافت طبع خویش جهان بینی خویش را بر آن سوار کرده و از متن فاصله گرفته است که این فاصله، جز جدایی ناپذیر اقتباس است.
    کلیدواژگان: بازآفريني، هزارويک شب، پازوليني، ليندا هاچن، مکانيزم هاي ايدئولوژيک وگفتمان هاي مکتبي
  • ایرج منتشری * صفحات 43-64
    صادق هدایت، متفکر و هنرمندی بر آشوبنده، نا بهنگام، پی افکن و نویسنده ای صاحب سبک بود. به جرئت می توان گفت که بوف کوراو درنیم قرن اخیر بیش ازهراثرادبی ایرانی دیگری مورد نقد و بررسی جدی قرار گرفته و هر روز منتقدان ابعاد تازه ای از این اثر را هویدا می کنند. آنها ابعاد سوررئالیستی، سمبولیستی، اگزیستانسیالیستی، ناسیونالیستی، اکسپرسیونیستی و متافیزیکی این اثر را تجزیه تحلیل کرده اند. از دیدگاه ادبیات تطبیقی، از تاثیر پذیری هدایت از شوپنهاور، ژان پل سارتر، گی دو موپاسان، ژرار دونروال، فرانتس کافکا و دیگر ادیبان هم از بعد محتوایی و هم از بعد ساختاری قلم فرسایی ها شده است. پژوهش حاضر تاثیر پذیری و اشتراکات انکار ناپذیر و درعین حال کشف نشده ی بوف کور از رمان خیزابها ی ویرجینیا وولف را مورد نقد و موشکافی قرار می دهد. در این پژوهش، ارتباطات بینا متنی بوف کور با خیزابها از بعد مضمونی واکاوی شده و در این راستا پژواک یکی از مهمترین مضامین رمان خیزابها یعنی روایت زدگی در بوف کور رد یابی می شود. بر اساس تطبیق متنی نشان داده می شود که چطور برخی از جملات بوف کورشباهت خیره کننده ای به جملات کلیدی رمان خیزابها دارند.
    کلیدواژگان: صادق هدایت، ویرجینیا وولف، بوف کور، خیزاب ها، روایت زدگی
  • مریم جلالی *، طیبه سیفی، روح الله قاسمی صفحات 64-85
    متن ادبی همواره انعکاس دهنده اندیشه ادیبان و شاعران بوده است. در این میان ادبیات تطبیقی یکی از حوزه های مطالعات ادبی است که به بررسی موارد تلاقی ادبیات در آثار مختلف و یافتن پیوندهای مشترک و قرابت ها در ادبیات و سایر مظاهر معرفت انسانی می پردازد. در حوزه شعر، همنشینی موتیف ها یا عناصر تکرار شونده با مولفه های مفهومی ملل مختلف، بیانگر اندیشه و هدف شاعران از سرایش است. کودک و کودکی از موتیف هایی است که مکررا به اشعار ستیز و مقاومت ملل گوناگون راه یافته است. در واقع شاعران با آوردن موتیف کودک و کودکی در کنار مولفه های مفهومی، رویکرد خود را به مقوله کودکی و نقش کودک در جامعه ای که دچار مسئله ستیز شده یا در حال مقاومت بوده،نشان داده اند. برای پی بردن به ظرایف این تلاقی در میان متون ادبی ملل مختلف ابتدا اشعار مقاومت در سه زبان فارسی، عربی و فرانسه انتخاب شده و پس از تعیین مولفه های مفهومی موجود در آن، ارتباط کاربرد موتیف کودک و کودکی با این مولفه ها بررسی و تحلیل شده است. یافته های همسان در اشعار سه زبان و فرهنگ منتخب، بیانگر این نکته است که توانش فکری شاعران در کاربرد موتیف کودکی در اشعار ستیز و مقاومت به دلیل همسانی موقعیت ها به یکدیگر شبیه و نزدیک است تا جایی که مولفه های همانند و مشابه این موتیف را همراهی کرده است. این همنشینی نشان می دهد در اشعار منتخب، از کودک و مفهوم کودکی غالبا استفاده ابزاری شده و مفهوم کودکی در خدمت بیان اهداف بزرگسالان قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، موتیف، کودک، شعر مقاومت، مولفه های مفهومی
  • مالک عبدی*، پروین خلیلی صفحات 86-105
    با توجه به نقد جامعه شناختی ادبیات که به بررسی محیط جامعه و اثر پرداخته و مهارت ادیب را در انعکاس حوادث جامعه و محیط نشان می دهد، پژوهش مذکور تلاش کرده تا با روش توصیفی- تحلیلی و براساس مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی داستان های کوتاه غسان کنفانی نویسنده ی برجسته ی فلسطینی و قاسمعلی فراست نویسنده ی شهیر ایرانی را از منظر نقد جامعه شناختی مورد بررسی قرار دهد تا تصویری از سال های (1948- 1967م.) از جامعه ی فلسطین و حوادث جنگ تحمیلی در ایران (1359- 1367 ه. ش) و سال های بعد از آن را در حوزه ی ادبیات جنگ و دفاع از لابه لای سطور به نمایش بگذارد. هدف آن است که روی کرد دوگانه یا همسوی دو مولف به مقولات آسیب زای اجتماعی واقتصادی از منظر نقد جامعه شناختی تبیین گردد. همچنین این پژوهش، نحوه ی کاربست عناصر فرهنگی ومولفه های معرفتی در نزد دو نویسنده، با تکیه بر نگاه نقادانه ی آن دو مورد واکاوی قرار میگیرد. نتایج میگوید هردو نویسنده باسبکی رئالیستی وانتقادی حوادث و اوضاع سیاسی، تاریخی و اجتماعی جامعه ی خود را به نمایش گذاشته و به نیروهای مسلح و نظامی، شخصیت زنان توجه داشته اند. غسان از اوضاع وخیم اقتصادی، دخالت عوامل بیگانه در جامعه و جهل و بی سوادی انتقاد می کند و فراست نیز از نتایج منفی دنیای مدرن، فاصله ی طبقاتی سخن گفته و در باب جنگ، حال و احوال رزمندگان و جانبازان را توصیف می کند. در زمینه ی فرهنگی هر دو نویسنده مقام شهادت را می ستایند و جلوه های عالم معنویت و آلام درونی انسان را گوش زد می کنند. درون مایه ی هر دو داستان ها استبدادستیزی و معضلات اجتماعی جامعه و رنج ها و ناکامی های انسان معاصر است.
    کلیدواژگان: نقد جامعه شناختی، غسان کنفانی، قاسمعلی فراست، داستان کوتاه معاصر، ادبیات تطبیقی
  • علی قهرمانی *، معصومه قهرمانپور صفحات 106-127
    بازی شطرنج از موتیف های پرکاربرد و مورد توجه شاعران بوده است. این بازی به طرق مختلف در ادبیات عربی و فارسی تجلی یافته؛ تا جایی که به خاطر کارکردهای گوناگونش، می توان از آن به عنوان یک موتیف و کهن الگوی مضمون آفرین در این دو ادبیات یاد کرد. این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی، به بررسی مقایسه ای کاربرد شطرنج در شعر شاعران تازی و پارسی می پردازد. برخی از نتایج بدست آمده نشان می دهد که نماد شطرنج دلالت های متفاوت؛ اما مشترکی در اشعار عربی و فارسی دارد. این کارکردها عبارتند از: بیان پیچیدگی ها و تحولات دنیوی، سرنوشت و تقدیر، سرگرمی و بی توجهی به مشکلات و مسائل دشوار جامعه، کارکرد حماسی یا کاربرد آن برای توصیف و تجسم صحنه ی جنگ وکارزار. همچنین برای نشان دادن برخورداری از هوش، ذکاوت و تدبیر در زندگی به کار می رود. کارکرد جامعه شناختی وروانکاوی نیز از دیگر اهداف به کارگیری این بازی می باشد. در مجموع می توان گفت شطرنج، قبل ازسقوط بغداد (656ه) بیشتر نماد ذکاوت بوده و کارکرد حماسی داشته است، اما بعد از حمله ی ویرانگر مغول، در شعر شاعران مکتب عراقی و دوره ی انحطاط، جنبه های جامعه شناختی آن برجسته تر شده و بر متزلزل بودن جایگاه اجتماعی افراد دلالت می کند
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، شطرنج، مکتب عراقی، کهن الگو، نماد
  • محمدحسین جواری * صفحات 128-143
    در مقاله حاضر به بررسی و مطالعه نقد محیط زیستی که یکی از رویکردهای جدید حوزه ی نقد ادبی است خواهیم پرداخت. در ابتدا به پیشتازان این رویکرد، به رابطه ای که انسان و طبیعت با هم بر قرار می کنند و بالاخره به بازنمایی طبیعت در ادبیات و هنر می پردازیم. همچنین در طول این نوشته خواهیم دید که منطق نقد محیط زیستی به عنوان یک رویکرد جدید بر چه اصولی استوار است. سپس به تحلیل نمونه متن داستان کوتاه تحت عنوان"مردی که درخت می کارید" نوشته ژان ژیونو نویسنده فرانسوی خواهیم پرداخت. در مرحله آخر این مقاله قبل از اینکه به نتایج حاصله بپردازیم بخشی را به حیطه تطبیقی نقد محیط زیستی اختصاص خواهیم داد یعنی جگونه می توانیم یک نقد محیط زیستی تطبیقی داشته باشیم و بالاخره خواهیم دید که ادبیات فارسی و فرانسه محل مطالعات تطبیقی در زمینه فوق هستند.
    کلیدواژگان: نقد محیط زیستی، ادبیات تطبیقی، طبیعت و انسان
  • علی حاجی خانی* ، حسین تک تبار فیروزجانی، زینب صابری صفحات 144-167
    استعاره های مفهومی از جمله نطریات مورد بحث در حوزه زبان شناسی شناختی است که نحوه ادراک و شناخت مفاهیم مختلف در ذهن را مورد بررسی قرار می دهد. از آنجا که درک این مفاهیم با روابط تجربی انسان ارتباط مستقیمی دارد، استعاره های مفهومی را باید در رفتارهای روزانه او، از قبیل گفتار بررسی نمود؛ که البته می تواند در شناخت عقاید، فرهنگ و زبان ملت های مختلف نیز کارساز باشد. از این رو، بررسی تطبیقی استعاره های مفهومی در زبان اقوام و ملل مختلف، آن هم بر اساس گونه های زبانی آنها نظیر امثال و کنایات ضروری به نظر می رسد. کنایه، بعنوان نماینده گفتاری ملت ها می تواند نمونه خوبی جهت مقایسه و تطبیق زبان دو یا چند ملت از لحاظ شناختی باشد. در پژوهش حاضر، با بهره گیری از شیوه تحلیلی- نموداری؛ درصدد بررسی تطبیقی استعاره های مفهومی براساس حوزه مبدا آنها هستیم و پس از آن با تحلیل آنها در سه بخش 1. مطابقت واژگانی و مفهومی کامل، 2. مطابقت نسبی واژگانی و مفهومی کامل و3. عدم مطابقت واژگانی همراه با مطابقت مفهومی کامل؛ به کشف ارتباط تطابق واژگان دو زبان در تعیین حوزه های مفهومی می پردازیم. شایان ذکر است که جامعه آماری در این پژوهش ششصد و شصت و پنج کنایه مصری است که به صورت تصادفی گزینش شده است و در پایان هر بخش نتایج تحلیل ها و بررسی های انجام شده، به صورت جدول و نمودار ترسیم می شوند. به نظر می رسد که بیشترین حوزه مفهومی مبدا در دو زبان به ترتیب شامل حوزه «بدن» و «اشیاء» باشد.
    کلیدواژگان: زبان شناسی شناختی، استعاره های مفهومی، حوزه های مفهومی، کنایه های فارسی و مصری
|
  • Souadou Ly *, Nasser Nikoubakht , Saeed Bozorg Bigdeli Pages 1-20
    Literature has a special position in representing society. The novel is a special literary genre and a perfect mirror which reflects and reveals the events, progress, growth and change of the society. Most especially in both countries of Iran and Senegal, this style of writing has been accompanied by the social and cultural changes. Family is the most important and fundamental element of the community. The main role of the story is been played by the family in most contemporary novels. The concept of family plays a key role in most contemporary novels, and the main role of the story is always introduced in the family. On the other hand, the roles that humans take in their families often expresses the realities of the community. Regarding the political and social conditions governing each period, the way writers pay attention to family issues. In this article, we have studied the comparison and analysis of family in Iranian and Senegalese contemporary novels (showhare Aho khanom and so long a letter), in response to these questions, which are these similarities as well as the structural differences of the family in the contemporary novels of these two nations and how they emerged narratively. In addition of studing family in novels, this research is also a kind of comparison between Iranian and Senegalese cultures, and the important works of contemporary writers in these two nations are compared, which can help the develop of comparative literature in both countries.
    Keywords: comparative Literature, Family, Iranian novels, Senegalese novels
  • Roholah roozbeh * Pages 21-43
    The subject of the present article is the study the adapted movie of Pasoini from Thousand and One Nights in the form of adaptation. The research question of our paper is whether Pasolini's adapted movie makes it possible for the text to be clarified and illustrated or if Pasolini's movie can add new meaning and interpretations to the text? the objective of the paper is, in addition to studing the similarities and differences of the text and the image with a comparative approach, is to demonstrate that Pasolini behind adapting the Nights is to insert his ideological mechanisms his school's discourses into the movie. The method of this article is based on Linda Hucheon's theory of adaptation. hucheon believes adaptation is derivation but not copying rather it is a new work which is important in itself. According to Hucheon Pasoini' make the arabian Nights his own and changes it and place his own worldview on it and has deviated from it and this deviation is inevitable
    Keywords: Adaptation, Thousand, One Nights, Pasolini, Linda Hucheon, ideological mechanism, discourses
  • Iraj Montashery * Pages 43-64
    Sadeq Hedayat is a deconstructionist artist-thinker who had created his own style in his writing. One can venture to say that his The Blind Owl has been criticized more than any other Iranian literary work in more than half a century ago and still critics reveal some fresh aspects of this masterpiece. Critics have analyzed surrealistic, symbolic, existentialist, nationalistic, expressionistic and metaphysical dimensions of this work. From the lens of comparative literature, a lot has been written on the influences of Schopenhauer, Sartre, Maupassant, Nerval and Kafka among others on Hedayat both structurally and thematically. In this research, the undeniable influences of Virginia Woolf’s The Waves on The Blind Owl and their undiscovered similarities are scrutinized. Furthermore, inter-textual aspects of the two mentioned masterpieces are analyzed thematically and in this respect one of the major themes of The Waves, that is, narrative exhaustion, is analyzed and its resonance in The Blind Owl is traced. Through textual comparison, it is shown that how some of The Blind Owl’s sentences have dazzling similarities with some key phrases and sentences of The Waves.
    Keywords: Sadeq Hedayat, Virginia Woolf, The Blind Owl, The Waves, Narrative Exhaustion
  • Rohollah Ghasemi , Maryam Jalali * Pages 64-85
    Literary text always reflects the idea of writers and poets. In these taxes are used common themes such as freedom, justice, fighting oppression. In addition it is formed highlighting the literary texts and messages up human dignity, a special genre of literature known as the conceptual components of conflict and resistance. Some Motif or repetitive elements, components accompanied concept. “Children” as a motif is selected that repeatedly Lyrics resistance for display. Repeat this element is trying represents the poet to convey certain thoughts related to this issue. To achieve this certainty scratch resistance poems in three languages, Persian, Arabic and French, selected and assigned components of the concept of resistance, the relationship of the “Children” as a motif and cookies is analyzed with these components. The results matched elected in three languages, show competence in the use of intellectual poets in the poetry of resistance “Children” as a motif and is very close to each other. Among the factors studied these motifs have been obvious with the emotional abuse and aspirations role.
    Keywords: comparative study, children, war poems, conceptual components
  • Malek Abdi * Pages 86-105
    According to sociological critique of literature that examines the environmental and community impact and shows writer’s skills in reflecting community events and environments, this research, using analytical method based on American school of comparative literature, has tried to examine short stories of Ghassan Kanafani , prominent Palestinian writer, and author of the famous Iranian author Qasemali Farasat from the perspective of sociological criticism. Also it Wants to envisage a picture, of the years (1948- 1967) of Palestinian society and the events of war in Iran (1359- 1367 AH) and the years following, using the “line between the lines” of war and defense literary works. The results indicate that both the authors have criticized political, historical and social events of his own society applying realistic style. They also have looked upon armed forces and women and children characters employing the aforementioned style. Ghassan has criticized the dire economic situation, the involvement of foreign agents and ignorance and illiteracy in the community. Farasat has also spoken on economic gap and described soldiers and veterans in war area. Both authors have praised martyrdom in the cultural field and pointed out the effects of human spirituality and inner pains. Themes of both stories are anti-despotism , social problems and sufferings and failures of contemporary human being.
    Keywords: Sociological critique, Ghassan Kanafani, Qasemali Farast, contemporary short stories comparative literature
  • Ali Ghahramani *, Masoumeh Ghahramanpour Pages 106-127
    Abstract One of the topics that have been very much considered by the poets, it's a chess game. This game is from the themes seen in Arabic poetry, especially poetry of the Abbasid poets and Persian poets of the Iraqi and Azerbaijani style. Due to the prevalence of chess in various literary periods and the king's interest in it, the poets have been able to reveal their thoughts and emotions and the theme of their minds through the symbolic use of chess and vertebras. The purpose of this study is to compare the poetry of the Arab poets of the Abbasid period and the poets of the Iraqi and Azerbaijani style of Persian literature. The research method is descriptive-analytical in order to find out the chess phenomena in the poems of these two periods. The results of this research show that the symbol of chess has different meanings in Arabic and Persian poems. It can be said that the common themes of chess in the poems of the Arab poets of the Abbasid period and the style of Iraqi and Azerbaijani is that Iranian and Arab poets in some of their poems have likened the chessboard to worldly life due to the instability of its vertebrate on the chess board. And they consider chess as a tool for entertainment and a tool for polishing and defining mind or intellect. They also explain the scene of war and destiny and having a wisdom in life by interpreting the game.
    Keywords: Chess, The symbol, Abbasi poets, Iraqi, Azerbaijani style poets
  • Mohammad Hossein DJAVARI * Pages 128-143
    Abstract : In this article we will study “Eco-critique” which is one of the new approaches in the domain literary critique. Primarily we procced to pioneers of this approach, afterwards to the relation of human and nature, and then to representation of nature in the literary works. Also we will see the logic foundation of Eco-critique. Finally we will finish this article with the analyses of an example of a short history of Jean GIONO, with the name of “A man who plant a tree.” Abstract : In this article we will study “Eco-critique” which is one of the new approaches in the domain literary critique. Primarily we procced to pioneers of this approach, afterwards to the relation of human and nature, and then to representation of nature in the literary works. Also we will see the logic foundation of Eco-critique. Finally we will finish this article with the analyses of an example of a short history of Jean GIONO, with the name of “A man who plant a tree.”
    Keywords: Eco-critism, literature, comparative approach, Nature, human