فهرست مطالب

مطالعات عمران شهری - پیاپی 2 (پاییز 1396)

نشریه مطالعات عمران شهری
پیاپی 2 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • پاکزاد آزادخانی، حمزه محمدیان *، یونس آزادی صفحات 6-35

    افزایش جمعیت، گسترش شهرنشینی در سال های اخیر توجه به برنامه ریزی و مدیریت شهری را افزایش داده است. تدوین برنامه های چشم انداز و توسعه از راهکار هایی است که مسیولان شهری به منظور پیش گیری از مشکلات احتمالی در مدیریت شهری از آنها استفاده می کنند. استراتژی توسعه شهری رویکردی راهبردی است که هم اکنون در بسیاری از کشورهای در حال توسعه با استقبال مواجه شده است. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف تحلیل جایگاه شاخص های توسعه شهری در شهر ایلام به نگارش درآمده است. روش انجام این پژوهش توصیفی–تحلیل (پیمایشی) است. جامعه آماری آن را کارشناسان مدیریت شهری و شهروندان شهر ایلام تشکیل می دهد که تعداد 80 نفر از کارشناسان به روش در دسترس و 384 نفر از شهروندان به صورت تصادفی ساده انتخاب و بین آنها پرسشنامه توزیع شد. پرسشنامه پژوهش محقق ساخته است که روایی آن توسط اساتید مورد تایید و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به میزان 914/0 محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل عاملی تاییدی (تایید مدل متغیر پژوهش)، دوجمله ای، کروسکال والیس و فریدمن انجام شد. نتایج حاکی از آن داشت که وضعیت شاخص های توسعه شهری در شهر ایلام از نظر کارشناسان با میانگین (754/2) و شهروندان با میانگین (448/2) نامطلوب است. همچنین نظرات هر دو جامعه آماری در مورد اهمیت استراتژی های توسعه شهری به جز مورد بانکی بودن با رویکرد فناوری متفاوت است. مهمترین استراتژی توسعه شهری در شهر ایلام از دیدگاه هر دو جامعه آماری بانکی بودن با رویکرد فناوری با میانگین رتبه (571/2) می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، استراتژی توسعه شهری، شاخص های CDS، شهر ایلام
  • محمود احمدی، قاسم فرهمند * صفحات 37-60

    بررسی وضعیت پراکندگی تابش های حرارتی و ارتباط آن ها با انواع کاربرهای موجود، در شناخت میکروکلیمای نواحی مختلف شهرها دارای اهمیت زیادی می باشد. توسعه شهرنشینی و فعالیت‌های صنعتی در شهرهای بزرگ منجر به تغییرات وسیعی درمشخصات فیزیکی سطح زمین، انرژی گرمایی آزاد شده، تغییرات دما و سایر پارامترهای هواشناختی شده و جزیره گرمایی شهری را ایجاد می کند. علم سنجش از دور با استفاده از تشعشع مادون قرمز حرارتی و کاربرد مدل های فیزیکی ابزار مناسبی جهت محاسبه مقدار دمای سطح در نواحی وسیع محسوب می شود. در پژوهش حاضر از تصاویر ماهواره ای TIRS,OLI سنجنده لندست 8 جهت شناخت محدوده تشکیل جزایر حراتی شهر ارومیه در برهه زمانی 1392 الی 1395 استفاده شده است. نتایج حاصل از پردازش تصاویر ماهواره ای نشان می دهد که کمینه و بیشنه دمای شهر ارومیه طی سال 1392 تا 1395 روند صعودی داشته و این افزایش دمایی در زمین های بایر شهر به مراتب چشمگیرتر می باشد و در طی 4 سال بررسی سه منطقه اصلی شناسایی شد که تغییرات مکانی هسته جزیره حرارتی در آنها یا در حد فاصل آنها صورت می گیرد. این سه منطقه عبارتند از : شمال شهر ، غرب شهر و قسمت مرکزی شهر ارومیه، همچنین منطقه 5 شهر ارومیه با داشتن درصد بیشتری از مساحت در گرید دمایی بالا نسبت به سایر مناطق، گرم ترین منطقه شهر ارومیه شناسایی شد.

    کلیدواژگان: جزایر حرارتی شهری، تغییرات مکانی، شاخص NDVI، شهر ارومیه
  • منور ارغا *، قاسمعلی شیری صفحات 61-90

    تعداد کاربران اینترنت و شبکه های بین المللی ارتباطی اینترنتی به شکل فزاینده ای رو به رشد می باشند و بکارگیری فناوری ارتباطی نوین، جزء لاینکف زندگی امروز شده است. بدین ترتیب هر بنگاه تجاری- خدماتی موظف است تا پاسخگوی خیل عظیم این گروه از مشتریان و کاربران بدون در نظر گرفتن مرزهای جغرافیایی باشد. بنابراین هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر گسترش و استفاده از خدمات الکترونیک در صنعت گردشگری استان ایلام است که به روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل گردشگران ورودی به استان ایلام و کارشناسان حوزه گردشگری بوده است که تعداد 384 نفر از گردشگران با استفاده از فرمول کوکران به صورت تصادفی و 100 نفر از کارشناسان به روش در دسترس انتخاب شد. پرسشنامه پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی آن با استفاده از نظرات اساتید دانشگاه و صاحب نظران حوزه گردشگری و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ به میزان 957/0 مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که از نظر گردشگران متغیرهای درآمد، استفاده عمومی از اینترنت، ترفیع خدمات و ویژگی های مقصد در متغیر وابسته (استفاده از خدمات الکترونیکی گردشگری) در استان ایلام تاثیر مثبت و معناداری دارد و متغیرهای تحصیلات، سن، مکان، دسترسی و قیمت در متغیر وابسته تاثیری نداشت. از نظر کارشناسان نیز متغیرهای درآمد، استفاده عمومی از اینترنت و ویژگی های مقصد در متغیر وابسته تاثیر مثبت و معناداری دارد و سایر متغیرها در استفاده از خدمات الکترونیکی گردشگری تاثیری نداشت.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری الکترونیک، فناوری اطلاعات و ارتباطات، استان ایلام
  • مهران جنگلی * صفحات 91-117

    هدف از انجام این پژوهش شناسایی و اولویت بندی چالش های مدیریت توسعه شهری ایلام است که به روش تحلیلی – اکتشافی و ترکیبی انجام گرفته است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی با استفاده از روش مصاحبه و پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش در مرحله کیفی مدیران دستگاه های اجرایی شهر ایلام به تعداد 30 نفر و در مرحله کمی کارشناسان و مدیران شهرداری، آب و فاضلاب شهری و بهداشت و درمان می باشد که تعداد 80 نفر از آنها به روش در دسترس انتخاب و بین آنها پرسشنامه توزیع شد. پرسشنامه پژوهش محقق ساخته است که روایی آن توسط کارشناسان و پایایی با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار لیزرل مورد تایید قرار گرفته است. آزمون فرضیات از طریق آزمون های دوجمله ای و فریدمن در نرم افزار SPSS انجام شده است. با بررسی چالش ها 9 چالش مدیریتی، قانونی-اداری، اقتصادی، کالبدی-فیزیکی، فرهنگی-اجتماعی، زیرساختی، نظارتی، زیست-محیطی و مالی-بودجه ای شناسایی شد که از نظر کارشناسان مهمترین آنها قانونی-اداری می باشد.

    کلیدواژگان: شهر کوچک، مدیریت توسعه شهری، شهر ایلام، اولویت بندی
  • داود حاتمی *، اسماعیل رحمانی صفحات 118-139

    افزایش چشمگیر رشد فضایی شهرها در بیشتر شهرهای کشورهای دنیا را با مشکلات متعددی روبه‌رو ساخته است. هرچند رشد سریع جمیعت علت گسترش فضایی شهرها است، لیکن رشد نامعقول شهرها تاثیر بسزایی در گسترش سریع شهرها را دارد. یکی از راهکارهای مقابله با رشد پراکنده شهرها، رشد هوشمند است. دستیابی به این مهم نیز نیازمند استفاده از روش‌ها و ابزارهای مناسب و پیشرفته است. تحلیل‌های آمار فضایی در GIS از جمله روش‌های توسعه‌یافته در دهه‌های اخیر هستند. هدف پژوهش حاضر تحلیل الگوی رشد شهر چابهار است. روش تحقیق پژوهش توصیفی – تحلیلی مبتنی بر روش‌های تجزیه ‌و تحلیل کمی بر اساس مدل‌های سنجش شکل شهر است. مهم‌ترین این مدل‌ها عبارت‌اند از آنتروپی، شانون، مدل گری و موران می‌باشند. نتایج تحقیق نشان می‌دهد روند گسترش شهر از سال‌های 1335–1390 با درجه تجمع پایین، توزیع نامتعادل جمعیت و اشتغال در سطح شهر، پراکندگی جسته‌ و گریختگی و توسعه منفصل و ناپیوسته و آن‌هم در فواصل و بخش‌های حاشیه‌ای خیلی دور از مرکز شهر و به‌طورکلی الگوی رشد پراکنش افقی بی‌رویه می‌باشد.

    کلیدواژگان: رشد هوشمند، شهر چابهار، رشد اسپرال، درجه تجمع و فشرده
  • مهیار سجادیان، سعید ملکی * صفحات 140-167

    آلودگی هوا با توجه به پیامدهای زیانبارش به یکی از ملموس ترین معضلات زیست محیطی کلانشهر تهران، پایتخت کشور، تبدیل شده است.  بنابراین جای تعجب نیست که تاکنون راهبردها و راهکارهایی در جهت رفع این مشکل طراحی و در مواردی به مرحله اجرا درآمده باشد. اما مسئله این است که این راهبردها و راهکارها، علاوه بر کاستی های دیگر، اغلب پیشگیرانه و متکی بر اطلاعات ناشی از تغییرات غلظت آلاینده های هوا نبوده، پس به اهداف پیش بینی شده نرسیده اند. بنابراین به سبب اهمیت موضوع، این پژوهش به تدقیقی بر تغییرات مکانی - زمانی غلظت منوکسیدکربن به هدف بهره گیری در برنامه ریزی زیست محیطی پرداخت. روش تحقیق تحلیلی - کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق، غلظت منوکسیدکربن ایستگاه های سنجش آلودگی هوا در مناطق کلانشهر تهران می باشد که از این میان 12 دستگاه در بازه پنج ساله زمانی (1390-1394) به صورت نمونه انتخاب گردید؛ ابزارهای مورد استفاده، Arc GIS، PASW Statistic، Excel و نیز مطالعات کتابخانه ای و اسنادی، مشاهدات میدانی و مصاحبه با خبرگان و روش های زمین آماری کریجینگ و نمودارهای آماری زمانی بهره گرفته است. بر اساس یافته های تحقیق، که در قالب نمودارها، شکل ها و نقشه های متعددی ارایه گردید؛ الگوهایی زمانی - مکانی را می توان مشاهده نمود. در انتها نیز بر اساس یافته های تحقیق، راهکارهایی پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: الگو، آلودگی هوا، تهران، GIS
  • زهرا صفایی پور * صفحات 168-192

    ساختار مدیریت شهری در ایران به منظور گذر از نظام متمرکز و حرکت به سمت نظام غیرمتمرکز و بیرون رفتن از چالش های رخ داده، لاجرم باید ایجاد تحول در نظام برنامه ریزی و مدیریت، توسعه پایدار شهری را به عنوان یک راه حل اساسی پذیرا باشد. منظور از دستیابی به یک وضعیت پایدار واقعی در شهرها، تدوین سیاست هایی جهت حصول به شهرهای پایدار ضروری می نماید. امروزه شهرها به عنوان مصرف کننده و توزیع کننده اصلی کالاها و خدمات، کانون توجه بحث پایداری شده اند. بنابراین به یک مدیریت بهینه، جهت کاهش مشکلات فرهنگی، اجتماعی، خدماتی، ایجاد آرامش و آسایش، ایجاد عدالت به نحو موثر و تقویت روحیه مشارکت شهروندان نیازمندند. به همین منظور مقوله ای مهم تحت عنوان توسعه پایدار مورد توجه قرار گرفته است. بطوری که در دهه های اخیر یکی از ارکان اساسی توسعه پایدار، دستیابی به توسعه پایدار شهری است. این مقاله ضمن پرداختن به بیان روشن تری از مفهوم مدیریت شهری، ارتباط میان توسعه پایدار و مدیریت شهری را مورد بررسی قرار می دهد. روش تحقیق این مقاله توصیفی-تحلیلی است و جمع آوری اطلاعات آن به روش کتابخانه ای و میدانی انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مدیریت شهری در دستیابی به توسعه پایدار شهر ایلام دارای تاثیر مثبت و معناداری می باشد همینطور همکاری ها و تعامل مدیران شهری در ارتقای شاخص های توسعه پایدار شهر تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: شهر کوچک، مدیریت توسعه شهری، شهر ایلام، اولویت بندی
  • سهراب قائدی * صفحات 193-210

    با توجه به شرایط محیطی، پیامدها و دامنه ی تغییرات آب و هوایی بر زندگی ساکنان هر بخش از کره ی زمین متفاوت است. در این پژوهش به بررسی تاثیر تغییرات آب و هوایی بر پدیده ی شرجی شهرهای ساحلی منتخب استان هرمزگان پرداخته شد. از این رو از شاخص شدت شرجی به منظور شناسایی این پدیده استفاده شد. نقشه های پهنه بندی ماهانه شرجی استان و نمودار ماهانه میانگین رخداد شرجی نشان می دهند که در ماه های آذر تا بهمن در هیچ منطقه ای از استان شرجی دیده نمی شود و بیشترین میزان شرجی مربوط به ماه های تیر و مرداد است. با استفاده از نمودار رگرسیون تعداد روزهای رخداد شرجی در هر سال، تغییرات سالانه این پدیده در ایستگاه های مورد مطالعه بررسی شد. شیب مثبت در تمام ایستگاه ها بیانگر افزایش رخداد شرجی در طی سال های مورد مطالعه است، که بیشترین شیب خط مربوط به جاسک و کمترین مقدار آن مربوط به بندرعباس است. پدیده ی شرجی بر سلامتی انسان، مصرف انرژی، آلودگی هوا و غیره تاثیر منفی دارد و با افزایش رخداد آن در شرایط تغییرات آب و هوایی بر آثار نامطلوب و حتی غیرقابل تحمل آن در شهرهای ساحلی بویژه در عرض های جغرافیایی پایین، افزوده می شود؛ بنابراین لازم است تا برنامه های مناسب برای کاهش رخداد و یا مقابله با پیامدهای آن انجام گیرد.

    کلیدواژگان: تغییر آب و هوا، شرجی، شاخص شدت شرجی، استان هرمزگان
  • سعید ملکی *، زهراسادات زین العابدین صفحات 211-230

    بشر همواره در زندگی و ساخت و سازهای خود با تهدید مواجه بوده و در طول تاریخ، انواع حوادث را تجربه کرده است. عصر حاضر عصر آسیب پذیری شهری است، زیرا همسو با پیچیده شدن حیات شهری، شهرها در ابعاد مختلف با مخاطرات طبیعی و بحران تکنولوژیک از یک سو و بحران های اجتماعی-امنیتی از دیگر سو مواجه اند. نظام چندنقشی کلان شهر اهواز در کنار موقعیت ژیواستراتژیک، ژیواکونومیک، ژیوکالچر و بافت اجتماعی و فرهنگی این شهر همچنین همجواری نامناسب بسیاری از کاربری ها با یکدیگر میزان آسیب پذیری کاربری های حیاتی، حساس و مهم را با توجه به اهمیت بسیار زیاد آن ها بشدت افزایش داده است. این پژوهش جزو تحقیقات کاربردی و ماهیت تحقیق توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی در شهر اهواز است. شاخص های منتخب در دو مرحله گردآوری شد. با توجه به ضریب متفاوت هر یک از شاخص های منتخب در آسیب پذیری کاربری های حیاتی، حساس و مهم، از روش معکوس وزن بخشی چند معیاره (AHP) برای تعیین وزن بخشی به شاخص ها استفاده گردید. و با استفاده از نرم افزار ArcGIS10. 1 ابزار Spatial Analysis و از طریق توابع همپوشانی فازی رستر نهایی سنجش آسیب پذیری تهیه شد. همچنین سوالاتی برای این پژوهش طراحی شد و در پایان به آن ها پاسخ داده شد به طوری که آسیب پذیرترین نقاط در بین کاربری های حیاتی، حساس و مهم نمایش داده شد نتایج حاکی از آن است که بخش عمده ای از شهر اهواز بخصوص منظقه یک این شهر از لحاظ شاخص های همجواری برای آسیب پذیری کاربری های حیاتی، حساس و مهم دارای میزان آسیب پذیری بالایی هستند. در پایان نیز پیشنهادهایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، معکوس سلسله مراتب، حیاتی، حساس و مهم، ساختمان، اهواز
  • حسن هوشیار *، حسین رمضان تاش دهگرمی صفحات 231-257

    پارک های شهری بخشی از فضاهای سبز عمومی اند که علاوه بر دارا بودن جنبه های تفریحی، فرهنگی و زیست‌محیطی، جنبه ی خدمات دهی به مناطق مختلف شهر را نیز دارند. از این‌رو اهداف این پژوهش، تحلیلی بر توزیع جغرافیایی پارک های شهر اشنویه و ارایه ی الگوی بهینه مکان‌یابی جهت احداث پارک محله ای می‌باشد. روش پژوهش با توجه به هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی است. با توجه به تعدد معیارهای مطرح در مکان گزینی پارک های محله ای در تحقیق حاضر سعی شده است با انتخاب محلات شهر اشنویه به‌عنوان مطالعه موردی، کاربرد عملیاتی استفاده از تکنیک WLC به‌عنوان یکی از فنون تصمیم گیری چند معیاری (MCDM) در فرآیند تحلیل تناسب اراضی جهت احداث پارک های محله ای مورد آزمون قرار گیرد. در این تحقیق بعد از شناسایی عوامل تاثیرگذار در مکان یابی پارک های محله ای، اقدام به تهیه نقشه های معیار شده و پس ‌از آن استاندارد سازی داده ها و وزن دهی آن ها انجام‌گرفته است. و در نهایت جهت اولویت بندی محلات جهت تخصیص فضا به‌منظور احداث پارک محله ای تکنیک تصمیم‌گیری چندمعیاری WLC مورد آزمون قرار گرفت. بررسی نتایج به‌کارگیری مدل در محدوده موردمطالعه نشان می دهد که پیکسل های معرفی‌شده در خروجی حاصل از مدل، دارای شرایط بهینه از منظر معیارهای تعریف‌ شده هستند. بنابراین استفاده از تکنیک های کاربردی مثل WLC و توانمندی‌های GIS می تواند متولیان امور شهری را در تصمیم گیری بهتر در جهت مکان یابی انواع خدمات شهری از جمله فضاهای پارک شهری یاری رساند.

    کلیدواژگان: پارک محله ای، الگوی بهینه مکان یابی، شهر اشنویه، تناسب زمین، تصمیم گیری چندمعیاری، GIS
|
  • Pakzad Azadkhai, Hamzeh Mohammadian *, Younes Azadi Pages 6-35

    The growth of population and urbanization in recent years have increased the attention to urban planning andmanagement. Making plans of the perspectives and development is one of the strategies which the urban officials use it to avoid the probable problems in urban management. The City Development Strategy (CDS) is a strategic uideline which has been welcomed by many developing countries. Hence, the aim of this study is to analyze the position of CDS’s indices in Ilam City. It is an analytical-descriptive research. The statistical population includes the experts of urban management and citizens of Ilam City that 80 of the experts were chosen as the sample by the Convenience Sampling Method and 384 of citizens were chosen by Simple Random Sampling Method. Then, they were given the questionnaires. The questionnaire is researcher-made which its validity was confirmed by the university teachers and its reliability was confirmed . 914 by Cronbach's alpha. To analyze the data, Confirmatory Factor Analysis, binominal-test, Kruskal–Wallis test and Friedman test were done. The findings reveal that the conditions of urban development indices in Ilam City are improper with the mean of 2. 754 according to the experts and 2. 448 according to the citizens. Moreover, the opinions of both groups of the statistical population are different from each other about the importance of CDSs except about the strategy of banking with the approach of technology. The most important city development strategy in Ilam City is banking with the approach of technology according to both experts and citizens with the mean of 2. 571

    Keywords: strategic planning, city development strategy, the indices of city development strategy, Ilam City
  • Mahmoud Ahmadi, Ghasem Farahmand * Pages 37-60

    Investigating the status of thermal radiation dispersion and its relation with different types of users, it is important to recognize the microclimate of different regions of cities. The development of urbanization and industrial activities in major cities has led to large changes in the physical location of the earth's surface, the released heat energy, temperature variations, and other weather parameters and the urban thermal island. Remote sensing using infrared thermal radiation and the application of physical models is a suitable tool for calculating the surface temperature in vast areas. In the present study, TIRS, OLI Landsat Satellite 8 was used to recognize the formation of the Upper Islands in the city of Urmia during the period 1392 to 1395. The results of processing satellite images show that the minimum and maximum temperatures in Urmia have been rising during 1392 to 1395, and this increase in temperatures in the urban areas is far more significant. Over the past four years, three major areas have been identified, with spatial changes in the thermal island core at or near them. These three areas are: north of the city, west of the city and central part of Urmia city, and also the 5th city of Urmia with the higher percentage of area in high temperature grade compared with other regions, the warmest region of Urmia was identified.

    Keywords: Urban thermal islands, spatial variations, NDVI index, Urmia city
  • Monavar Argha *, Ghasemali Shiri Pages 61-90

    The number of internet users and international social networks is increasingly growing and the modern communicational technology is currently an inevitable part of life. Hence, all the commercial-service agencies ought to meet the needs of this large group of customers and users regardless of geographical barriers. Therefore, the aim of this article is to investigate the effective factors in order to develop and use the electronic services in tourism industry of Ilam State. The method is analytical-descriptive. The population includes all the tourists visiting Ilam State and the experts of tourism that 384 of tourists were chosen by Cochran formula and Random Sampling and 100 of experts were chosen by Convenience Sampling as the sample of study. The questionnaire is researcher-made which its validity is confirmed by the university teachers and experts of tourism and its reliability is confirmed Cronbach's alpha 0. 957. To analyze the data, Multiple Regression Test was used. The findings reveal that according to tourists, the variables of income, public use of internet and improvements of services and features of tourism in destination of tourism have a positive and meaningful effecton dependent variable (that is using electronic services of tourism) in Ilam State. Moreover, the variables of education, age, place, availability and prices do not have any effects on dependent variable. According to the experts, the variables of income,public use of internet and the features of tourism destination have a positive and meaningful effect on dependent variable and the other variables have no effects on using electronic services of tourism.

    Keywords: tourism, electronic tourism, informati on technology, Ilam State
  • Mehran Jangali * Pages 91-117

    The aim of this paper is to recognize and prioritize the challenges in management of urban development. The research has an analytical-exploratory mixed method. The data was gathered from the libraries and by field study. And, questionnaires and interviews were used. The population in the qualitative stage includes 30 executive managers in Ilam City and in the quantitative stage includes the experts and managers of municipalities, Water and Waste Water Company, and Health and Medical Company that 80 of them were chosen as the sample by onvenience Method and were given the questionnaires. The questionnaire was researcher-made which its validity was confirmed by the experts and its reliability was confirmed by Confirmatory Factor Analysis in LISREL Software. To test the hypotheses, Binominal Test and Friedman were done in SPSS software. Investigating the challenges, 9 challenges were determined including the managerial challenges, legal-administrative, economic, body-physical, cultural-social, infrastructural, supervising, environmental , and budget-financial challenges of which the legal-administrative challenge is the most important one from the views of the experts.

    Keywords: The small cities, urban development management, Ilam City, prioritization
  • Davood Hatami *, Esmaeil Rahmani Pages 118-139

    The significant increase in the spatial expansion of the cities in the majority of countries around the world has caused numerous complications and problems. While rapid population growth is the main cause behind the spatial expansion of cities, the irrational growth of cities has a significant impact on the rapid expansion of cities. One of the strategies to combat the scattered growth of cities is smart growth. Realizing this objective requires using appropriate and state of the art methods and instruments. Spatial statistical analyses in GIS are among methods developed during recent decades. The main objective of the current study is to analyze the growth pattern of Chabahar City. The study utilizes a descriptive-analytical approach based on quantitative analysis methods which use models developed for measuring the shape of the city. The most important ones of these models include entropy, Shannon, Gary and Moran. The results of the study show that the urbanization trends for this cityfrom 1956 to 2011 are characterized by low concentration levels, unbalanced distribution of population and employment over the city, scattered spread and disconnected and detached expansion in remote areas which are far from the city center, and generallya growth pattern characterized by an unchecked horizontal spread.

    Keywords: smart growth, Chabahar City, spiral growth, concentration, compression level
  • Mahyar Sajadian *, Saied Maleki Pages 140-167

    Given its dangerous and unsafe consequences, air pollution has become one of the most tangible environmental complications of Tehran City which is the capital city of Iran. Thus, it is not surprising that so far the strategies and measures to overcome this problem have been designed and sometimes enforced. However, the problem is that these strategies and measures, among other shortcomings, in many cases have not been preventative and based on information obtained from variations in the concentrations of air pollutants; hence, they have not realized their stated objectives. Therefore, because of the significance of this issue, the current study tries to analyze the spatial-temporal changes in the concentration of carbon monoxide in order to use that information in the environmental planning process. The study uses an applied-analytical method. The statistical population of the study involves the concentrations of carbon monoxide obtained from air pollution measuring stations in various zones of Tehran. Among these stations, the information from 12 devices during a five-year period from 2011 to 2015 was selected as the sample of the study. Instruments used in the study include Arc GIS, PASW Statistic, and Excel as well as library and documentation studies, field observations, interviews with experts, geo-statistical kriging methods, and statistical temporal graphs. Based on the findings of the studies, which are presented in the form of charts, figures, and numerous maps, temporal-spatial patterns are discernable. Finally, some strategies have been proposed based on the findings of the study.

    Keywords: GIS, pattern, air pollution, Tehran City
  • Zahra Safaiepour * Pages 168-192

    The structure of urban management in Iran has been established so as to pass from the centralized system, move toward the decentralized system and getting rid of existing challenges, hence planning system and management ought to accept changes in urban sustainable development as a main solution. In order to achieving a real sustainable condition in cities, it is highly required to develop some policies to construct sustainable cities. Nowadays, cities are at the center of attention in the issue of sustainability as the main consumers and distributers of goods and services. So cities need an optimal management to reduce cultural, social and servicing problems, to effectively provide comfort, relaxation and justice and also to raise morale of participation among the residents. That is why sustainable development has been concentrated in such a way that achieving urban sustainable development has become one the main principles in sustainable development in recent decades. This paper presents a more clear definition for urban management as well as investigating the relation between urban management and sustainable development. It is an analytical-descriptive research. The data was collected from the libraries and documents. The findings reveal that urban management has a positive and significant effect on achieving sustainable development in Ilam City. Moreover, cooperation and communication among urban managers have a significant and positive effect on improving indexes of urban sustainable development in Ilam City.

    Keywords: small cities, urban development management, Ilam city, prioritization
  • Sohrab Ghaedi * Pages 193-210

    Due to the environmental conditions, the implications and range of the effects of climate change on inhabitants of each part of the planet are different. In this study, the effects of climate change on the humidity phenomenon in coastal cities of Hormozgan province were evaluated. Accordingly, the intensity of humidity index was used to identify this phenomenon. Monthly humidity zoning maps of the province and the monthly humidity charts show that there is no extreme humidity from December to February and the highest rate of humidity is related to the months of July and August. By using the regression diagram of the number of humid days in each year, the annual changes of this phenomenon were investigated in the selected stations. Positive slope at all stations indicates an increase in humidity during the selected years, with the highest slope being related to Jask and the lowest value being related to Bandar Abbas. The humidity phenomenon has a negative effect on human health, energy consumption, air pollution and so on and its increase under the conditions of climate change will lead to an increase in its undesirable and even intolerable effects in coastal cities, especially in low latitudes. Therefore, it is essential to devise suitable plans to mitigate or combat its consequences.

    Keywords: climate change, humidity, intensity of humidity index, Hormozgan Province
  • Saied Maleki *, Zahra Sadat Zein, al, abedin Pages 211-230

    Investigating the status of thermal radiation dispersion and their relationship with various types of available users is essential in order to understand the microclimates of different zones in cities. The expansion of urbanization and industrial activities in major cities has led to widespread changes in physical characteristics of the earth's surface, the released heat energy, temperature variations, and other meteorological parameters and it also creates the urban thermal islands. Remote sensing using infrared thermal radiation and the application of physical models are a suitable tool for calculating the surface temperature in widespread areas. In the present study, images from Landsat 8 OLI (Operational Land Imager) and TIRS (Thermal Infrared Sensor) were used to analyze the formation of thermal islands in Urmia City during the period between 2013 and 2016. The results from processing satellite images show that minimum and maximum temperatures in Urmia have been rising from 2013 to 2016, with more significant temperature increases in arid lands around the city. Based on evaluating these four years’ worth of data, three major areas have been identified where spatial changes in thermal island cores are detected. These three areas include the northern part of the city, the western part of the city, and the city center. Moreover, Zone 5 of this city, with a higher percentage of area with high temperature grades compared to other zones, was identified as the hottest zone of Urmia City.

    Keywords: urban thermal islands, spatial variations, NDVI index, Urmia City
  • Hasan Hoshyar *, Hosseyn Ramezan Tash Dehgorji Pages 231-257

    Urban parks are a part of public green spaces which not only provide for entertainment,cultural, and environmental aspects but also serve various sections of the city. Accordingly, this study aims to analyze the eographical distribution of parks in Oshnavieh Town and provide an optimal placement pattern for establishing neighborhood parks. The current study is an applied one with regards to its objectives and a descriptive-analytical one with regards to its nature. Considering the fact that there are numerous criteria for the placement of neighborhood parks, the current study selected the neighborhoods of Oshnavieh Town as case studies to evaluate the operational application of WLC (Weighted Linear Combination) technique as a multi-criteria decision-making(MCDM) method to analyze the suitability of lands for establishing neighborhood parks. After identifying the factors affecting the placement of neighborhood parks, standard maps are created and then the data are standardized and weighted. Finally, in order to prioritize and rank neighborhoods for allocating spaces for constructing neighborhood parks, WLC multi-criteria decision-making technique was utilized. Evaluating the results of applying the model on the selected area shows that the pixels presented in the output of the model possess the optimal conditions with regards to the pre-defined criteria. Therefore, using applicable methods such as WLC and the capabilities of GIS can help urban authorities in better decision-making regarding the placement of various urban facilities including urban parks.

    Keywords: neighborhood parks, optimal placement pattern, Oshnavieh Town, land proportion, multi-criteria decision-making, GIS.