فهرست مطالب

مطالعات عمران شهری - پیاپی 3 (زمستان 1396)

نشریه مطالعات عمران شهری
پیاپی 3 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پاکزاد آزادخانی، سونیا بریمی پور *، محمد سلاورزی زاده صفحات 4-17

    طرح استراتژی توسعه شهری، بستری را فراهم می کند تا مردم و مسیولان شهری با یکدیگر به این توافق برسند که از شهرشان چه می خواهند و سپس نقش هر یک را به منظور رسیدن به این هدف مشخص می نماید. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش راهبرد توسعه شهری در توسعه گردشگری شهری اصفهان انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان و مدیران سازمان گردشگری و میراث فرهنگی شهر اصفهان، شورای شهر و شهرداری شهر اصفهان، شهرسازی و معاونت شهری استانداری و متخصصین به تعداد 1132 نفر می باشد. از بین این افراد به روش نمونه گیری تصادفی، نمونه‌ای به تعداد 287 نفر طبق فرمول کوکران انتخاب گردید. پژوهش از منظر هدف کاربردی و از منظر شیوه انجام؛ توصیفی از نوع همبستگی است. در این پژوهش از پرسشنامه برای جمع آوری داده‌ها استفاده گردیده که برای تایید روایی از نظرات خبرگان و برای سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ بهره گرفته شده است. یافته‌های تحقیق نشان داد که مولفه‌های راهبرد توسعه شهری بر توسعه گردشگری شهر اصفهان تاثیر مثبت و معناداری دارند و در میان مولفه های راهبرد توسعه شهری؛ قابلیت زندگی با ضریب (712/0) و بانک پذیری با ضریب (598/0) به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر توسعه گردشگری شهر اصفهان داشته اند.

    کلیدواژگان: راهبرد توسعه شهری، توسعه گردشگری، اصفهان
  • منور ارغا، پاکزاد آزادخانی *، رویا کریمی دوستان صفحات 18-33

    توسعه ی پایدار به عنوان مفهومی تاثیرگذار و بحث برانگیز برای کسب و کار و سیاست به ظهور رسیده است و شناخت روبه رشدی برای یک تحول اساسی مورد نیاز است تا اثرات زیان بار زیست محیطی و اجتماعی ایجاد شده توسط شیوه های کسب و کار ناپایدار رایج حال حاضر را کاهش دهد. هدف این پژوهش بررسی نقش گردشگری در کارآفرینی و توسعه پایدار گردشگری شهر ایلام می باشد. پژوهش حاضر توصیفی-پیمایشی و از نوع کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش ساکنان شهر ایلام می باشند که 384 نفر به روش کوکران به عنوان حجم نمونه انتخاب و پرسشنامه تایید شده با آلفای 831/0 پژوهش به صورت تصادفی ساده بین آنها توزیع شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار spss انجام شد. نتایج نشان داد که گردشگری در کارآفرینی و توسعه پایدار گردشگری در شهر ایلام تاثیر دارد و عامل های اقتصادی، اجتماعی، زیرساختی- محیطی و فردی در کارآفرینی و توسعه پایدار گردشگری تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری، کارآفرینی، توسعه پایدار، شهر ایلام
  • سیدنادر پورموسوی، الیاس مودت صفحات 34-48

    رسیدن به توسعه پایدار شهری قبل از هر چیز مستلزم سیستم مدیریت شهری یکپارچه در سطوح مختلف سیاستگذاری، برنامه ریزی، تصمیم سازی، تصمیم گیری و اجرا بوده است. امروزه کشورهای در حال توسعه به منظور تقویت زیربناهای اقتصادی - اجتماعی خود، رهایی از وابستگی، رفع عدم تعادل های منطقه ای و در نهایت نیل به توسعه منطقه ای پایدار، نیازمند شناسایی امکانات و منابع کشورشان می باشند. بنابراین ابعاد گوناگون و پیچیدگی موضوع ضرورت شناخت میزان توسعه را بیان می کند. در ایران به علت چند جانبه بودن مدیریت شهری ساختار شهری نامناسب، هر روز مسایل پیچیده تری را بر مشکلات شهرها افزوده است. زیرا هر سازمانی با توجه به امکانات و بعدکاری خود به مسایل شهری نگاه نموده است. و دیدی جامع وجود نداشته است. بنابراین یکی از اصلی ترین موانع فراروی مدیریت شهری، بخصوص کلان شهرها مانند اهواز و غیره چندپارگی مدیریت شهری در عرصه سیاستگذاری، تصمیم سازی، برنامه ریزی و هدایت میباشد. بر همین مبنا در پژوهش حاضر با رویکرد توسعه ای – کاربردی به بررسی موضوع در کلانشهر اهواز پرداخته است. تا وضعیت توسعه و عدم آن در مناطق مشخص گردد. همچنین جهت ترسیم و تجزیه و تحلیل یافته ها از مدل HDIو برنامه SPSS, EXCEL و دیگر برنامه های مورد نیاز استفاده گریده است. نتایج تحقیق نشان داده است مدیریت یکپارچه شهری در مناطق هشتگانه بر اساس میزان برخورداری و محرومیت در مناطق دارای تفاوت زیادی می باشد به طوریکه میانگین شاخصHDI برابرO/566 درصد بوده است. که مناطق هفت، یک، پنج و شش از نظر میانگین برخورداری و مدیریت شهری نسبت به دیگر مناطق در شاخص مورد مطالعه در سطح بالای میانگین قرار دارند

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مدیریت شهری، مدیریت یکپارچه، کلانشهر اهواز
  • داود حاتمی، وحید رحیمی، سید مهدی موسی پور صفحات 49-64

    از مهمترین راهبردهای موجود جهت ایجاد تعادل و توازن بخشیدن به شبکه شهری، تمرکززدایی از کلانشهرها و حل پدیده ی نخست شهری، توجه به تقویت شهرهای متوسط و حمایت از ایجاد اینگونه شهرها در شبکه شهری است؛ ازآنجاییکه در شبکه شهری استان سیستان و بلوچستان با پدیده ی نخست شهری مواجه هستیم؛ هدف این پژوهش بررسی و تحلیل نقش شهر میانی ایرانشهر در ایجاد تعادل در شبکه شهری این استان است. مقاله حاضر با روش توصیفی–تحلیلی و با نگرش سیستمی به بررسی نقش شهر میانی ایرانشهر در ایجاد تعادل در شبکه شهری استان سیستان و بلوچستان با استفاده از روش ها و مدلهای کمی مانند مرتبه-اندازه، منحنی لورنز و ضریب جینی، نخست شهری مهتا، آنتروپی، کشش پذیری و جاذبه از لحاظ متغیرهای جمعیتی و فضایی پرداخته است. نتایج مدلها نشان میدهد که شبکه شهری استان سیستان و بلوچستان دچار پدیده نخست شهری است و در این بین شهر میانی ایرانشهر بر اساس مدلهای رشد و اندازه شهر توانسته است از میزان نخست شهری بکاهد بهطوریکه بر اساس 0/45 در سال 1335 به 0/74 درسال 1390 رسیده است و شبکه شهری به تعادل نزدیکتر شده است. نتایج کشش پذیری نیز نشان میدهد که ضریب کشش پذیری جمعیت ایرانشهر در اکثر دوره ها بالای عدد یک بوده که خود گویای جذب جمعیت در این شهر است و بر اساس مدلهای آنتروپی و نخست شهری مهتا با احتساب ایرانشهر میزان آنتروپی و نخست شهری کاهش پیداکرده است؛ بنابراین نتایج نشاندهنده ی تاثیر جایگاه مثبت شهر ایرانشهر به عنوان یکی از وزنه های جمعیتی در ایجاد تعادل در شبکه شهری استان است

    کلیدواژگان: شهر میانی، شبکه شهری، تعادل فضایی، استان سیستان و بلوچستان، ایرانشهر
  • شهریار خالدی، سعید ملکی، قاسم فرهمند * صفحات 65-77

    سیل یکی از بلایای طبیعی می باشد که خسارت جانی و مالی فراوانی به همراه دارد. تسطیح زمین، تجاوز به حریم رودخانه ها و مسیل ها، سبب رخداد تغییرات الگوی زهکشی طبیعی و جاری شدن سیل در نواحی شهری، آب گرفتگی معابر و افزایش هزینه های نگهداری شهر می شود. شهر ارومیه یکی از شهرهای ایران می باشد که به علت داشتن وضعیت اقلیمی و زمین شناسی خاص خود احتمال وقوع سیلاب شهری در آن بالا می رود. لذا در مطالعه حاضر سعی شده است که از مهمترین شاخص های موثر در وقوع سیلاب شهری (فاصله از رودخانه، فاصله از مسیل ها و آبراهه ها، ارتفاع، شیب، جهت شیب، نوع پوشش اراضی و نوع خاک) برای پهنه بندی مناطق آسیب پذیر در برابر سیلاب شهری استفاده شود. جهت تجزیه و تحلیل داده‌های پژوهش از عملگر فازی (Gama) در محیط GIS، و همچنین با وزن‌گذاری معیارهای منتخب، از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP)، به‌منظور مقایسه استفاده شده است. در نهایت نتایج به دست آمده از عملگر Gama فازی و AHP فازی، جهت شناسایی مناطق آسیب پذیر در برابر سیلاب شهری به قیاس کشیده شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مطابق تابع Gama Fuzzy، از کل مساحت شهر حدود 11 درصد آن یعنی حدود 7803225 متربع دارای پتانسیل بالای سیل خیزی بوده که بیشتر مناطق غرب و جنوب غربی شهر ارومیه را شامل می شود. اما بر اساس مدل Fuzzy AHP به کار رفته در پژوهش، از کل مساحت شهر حدود 11 درصد آن که بالغ بر 7417360 متر مربع می باشد دارای پتانسیل بالای سیل خیزی است و این مساحت به طور دقیق‌تر و مشخص شده در سایر مناطق شهری گسترده شده است.

    کلیدواژگان: سیلاب شهری، عملگر Gama Fuzzy، Fuzzy AHP، شهر ارومیه
  • ابوطالب کاظمی *، داود حاتمی، قباد طهماسبی صفحات 78-86

    توسعه انسانی از رویکرد توانایی های شخصی با توجه به بردار عملکرد متفاوت لذت بردن از سطوح مختلف رفاهی به‌عنوان یکی از بهترین شاخص های رفاهی مد نظر است. از طرفی برای توازن توسعه و رشد در تمامی سطوح، مداخله دولتی یا کیفیت دولت (حکمرانی خوب) امری ضروری است. لذا هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه علی میان توسعه انسانی و حکمرانی خوب برای کشورهای در حال‌توسعه آسیایی می‌باشد. بدین منظور با استفاده از روش پانل علیت و داده های 2013-1996 به بررسی ارتباط میان آن‌ها پرداخته ‌شده است. نتایج نشان داده است که در بلندمدت بین حکمرانی خوب و توسعه انسانی رابطه علی دوطرفه وجود دارد، ولی در کوتاه‌مدت این رابطه یک‌طرفه و از سوی توسعه انسانی به حکمرانی خوب می باشد.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، توسعه انسانی، پانل علیت، طبقه بندی JEL O15، G3
  • سعید ملکی *، مهیار سجادیان صفحات 87-101

    تاکنون پژوهش های متعددی در زمینه تحلیل علل ایجادکننده، بسترساز و موثر بر آلودگی هوای ناشی از حمل و نقل در کلانشهر تهرن انجام یافته باشد. اما مسئله این است که تاکنون آنچنان که باید به تحلیل نقش سیمای توپوگرافی در آلودگی هوای ناشی از حمل و نقل کلانشهر تهران به عنوان یک علت موثر و بسترساز در میان مجموعه ای از عوامل دیگر پرداخته نگردیده است، امر مهمی که به سهم خود در تشدید بیش از پیش آلودگی هوا در این نخست شهر کشور موثر بوده است. لذا این پژوهش با روشی تحلیلی - کاربردی به هدف تحلیل نقش سیمای توپوگرافی در آلودگی هوای ناشی از حمل و نقل کلانشهر تهران با بهره گیری ازGIS با تاکید بر منوکسیدکربن به عنوان آلاینده شاخص حاصل از حمل و نقل به تحقیق پرداخت. بر اساس یافته های تحقیق، توپوگرافی سطح تهران به گونه ای است که در مجموع مناسب این همه بارگذاری آلوده کننده ها و عبور و مرور وسایل نقلیه به عنوان مهمترین عامل تولیدکننده منوکسیدکربن به خصوص در مناطق شمالی و شرقی نمی باشد. در پایان نیز بر اساس یافته های تحقیق راهکارهایی پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، توپوگرافی، تهران، حمل و نقل، GIS
  • اثربخشی مولفه های اقتصادی در ساختار و شاخص های کالبدی-فضایی گونه های مسکن شهری گرگان
    جعفر میرکتولی *، مصطفی آریان کیا صفحات 102-117

    ارتباط متقابل مسکن با اقتصاد به گونه ای است که هر یک از این بخش ها بر طرف مقابل اثرگذار بوده و باعث تغییراتی در ساختار و عملکرد هر یک از این متغیرها می گردد. نوسانات بخش اقتصاد و صنعت، شرایط اجتماعی- اقتصادی شهرها را تحت تاثیر قرار می دهد و موجب بروز شکل های مختلفی از سکونت و ساخت و ساز می گردد. پژوهش حاضر با هدف بررسی مسکن شهر گرگان، به تحلیل و ارزیابی نقش متغیرهای اقتصادی در ساختار کالبدی مسکن شهری و شکل گیری گونه های مسکن می پردازد. نوع پژوهش کاربردی- توسعه ای و از نظر شیوه انجام، ترکیبی از تحقیقات توصیفی، اسنادی و همبستگی است. در بخش جمع آوری اطلاعات وضع موجود در شیوه میدانی، از پرسشنامه محقق ساخت استفاده شده است. جامعه آماری نیز کلیه واحدهای مسکونی شهر گرگان و حجم نمونه براساس فرمول کوکران 375 واحد مسکونی است. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ تایید شده که برابر با 82/0 بدست آمده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و تحلیل آمارها از نرم افزارهای آماری SPSS، Excel و آزمون های آماری رگرسیون خطی همزمان استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که ساختمان های مسکونی شهر گرگان به لحاظ گونه شناسی از نظر شاخص های اشتغال، قیمت زمین، نوع مصالح بکاررفته در بنا، عمر ساختمان و شاخص نمای ساختمان از تنوع و تفاوت برخوردار می باشند. همچنین نتایج حاصل از آزمون رگرسیون خطی نشان می دهد که، شرایط اقتصادی از عوامل موثر و تاثیرگذار در تنوع و شکل گیری گونه های مسکن در سطح شهر گرگان می باشد و ارتباط موثر و معناداری میان شرایط اقتصادی ساکنین سکونتگاه ها با شاخص های مورد بررسی در ارتباط با مسکن وجود دارد.

    کلیدواژگان: مسکن، گونه شناسی، اقتصاد، سکونتگاه های شهری، گرگان
|
  • Pakzad Azadkhani, Sonya Barimipour *, Mohammad Salavarzizadeh Pages 4-17

    CDS (City Development strategy) provides an opportunity for people and city officials to come to an agreement on what they want for their city, and then determine the role of each factor in order to achieve this goal. The aim of the present study is to investigate the role of the CDS in urban tourism development of Isfahan. The statistical population of the study consisted of the staff and managers of the Organization for Tourism and Heritage of Isfahan, the city council and the city municipality of Isfahan, urban planning and provincial deputy of the governorate and the experts who were totally 1132 people. A sample of 287 was selected by Cochran’s formula. This research is an applied one in terms of the purpose, and it is descriptive and correlative in terms of the method. The data was collected by the questionnaires which the validity of the questionnaires was confirmed by the experts and the reliability was confirmed by Cronbach’s alpha. The results show that the components of CDS have a positive and significant impact on tourism development of Isfahan, and among the components of CDS, living ability with coefficient of 0.712 and Bankability with 0.598 have respectively the most and least impact on tourism development of Isfahan.

    Keywords: CDS (City Development Strategy), tourism development, Isfahan
  • Monavar Argha, Pakzad Azadkhani *, Roya Karimi doostan Pages 18-33

    Sustainability has emerged as an effective and challenging concept in business andpolitics so we need to know it wholly to have a big change in order to decrease the harmful environmental and social effects which are the outcomes of current unsustainable business methods. The aim of this paper is to investigate the role of tourism in entrepreneurship and tourism sustainability in Ilam City. This research is a descriptive practical survey. The population includes the inhabitants of Ilam City and 384 of them were chosen as a sample by Cochran’s method and were given the confirmed questionnaires with alpha 0.831 by Simple Random Sampling. The data is analyzed by the use of Confirmatory Factor Analysis in SPSS software. The findings reveal that tourism is effective in entrepreneurship and development of tourism sustainability in Ilam City and economic, social, infrastructural, environmental and individual factors have a positive and meaningful effect on entrepreneurship and development of tourism sustainability.

    Keywords: tourism, entrepreneurship, sustainability, Ilam City
  • Seyed Nader Pourmousavi, Elias Mavedat Pages 34-48

    Sustainable urban, first and foremost requires, an integrated urban management system at various levels of policy, planning, decision making, decision making and implementation. Today, developing countries need to identify the resources and resources of their country in order to strengthen their socioeconomic infrastructure, relieve dependency, eliminate regional imbalances and ultimately achieve sustainable regional development. Therefore, the various dimensions and complexity of the subject of the need to recognize the extent of development are expressed. In Iran, due to the multifaceted urban management of an inappropriate urban structure, every day more complex issues have been added to the problems of cities. Because each organization has been looking at urban issues with its facilities and dimensionality. And there was no comprehensive view. Based on this, in the present study, a developmental-applied approach has been studied in Ahvaz metropolis. To determine its development and its lack in the regions. The HDI model and the SPSS, EXCEL and other applications were also used to draw up and analyze the findings. The results of the research show that urban integrated management in the octagonal areas is based on the degree of availability and deprivation in areas with a large difference, so that the average HDI index was equal to (0/566) percent. That the seven, one, five, and six areas in terms of average per capita and urban management compared to other areas in the index are at high average.

    Keywords: Sustainable Development, Urban Management, Integrated Management, Ahvaz
  • Shahriar khaledi, saeed maleki, Ghasem farahmand * Pages 65-77

    Flooding is a natural disaster that has great human and financial losses. Leveling the ground, invading rivers and canals, natural drainage pattern changes and occurrence of flooding in urban areas, flooded roads and the cost of maintaining the town. Urmia, Iran is one of the cities due to its climate and geology goes up there probability of urban flooding.The aim of the present study is an important indicator for contributing to the flooding a city (away from the river, away from the watercourse and waterways, elevation, slope, aspect, type of land cover and soil type) for mapping vulnerable areas be used against urban flooding. For the analysis of data from the fuzzy operator (Gama) in GIS, as well as with weight bearing selected criteria, the Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP), was used for comparison. The results obtained from the operator Gama fuzzy and fuzzy AHP to identify areas vulnerable to flooding urban analogy is drawn. The results of the Fuzzy Gama, the total area of the city, about 11 percent of the approximately 7,803,225m2 has a high potential flooding, which includes much of the West and Southwest of the city of Urmia. But based on Fuzzy AHP used in the study, the total area of about 11 percent, totaling 7,417,360 m2 has a high potential flooding and the area more precisely and identified in other urban areas spread.

    Keywords: urban floods, operator Gama Fuzzy, Fuzzy AHP, urmia cit
  • Abo Talleb Kazemi *, davood Hatami, Ghobad Tahmasebi Pages 78-86

    Human development due to different performance vector of enjoying from different levels of welfare is considered as one of the best indicators of welfare. However, Government intervention or government quality (good governance) is essential to balance growth and development at all levels. Therefore, the aim of the present study is to investigate the causal relationship between human development and good governance for developing countries in Asia. Therefore the relationship between them has been investigated by using of panel Causality for 1996-2012. The results showed that there is a two-way causal relationship in the long term, but short term, this relationship is one-sided and its direction is human development to good governance.

    Keywords: good governance, human development, causality, Clasification JEL: O15, G3
  • Saied Maleki *, Mahyar Sajadian Pages 87-101

    So far several studies in Tehran Metropolis Analyze the causes, Creator, pave the way And the effects of air pollution caused by transport in the city is done. But the problem is,that so far, As it should be To analyze the role of topography landscape in The airpollution caused by transportation metropolitan Tehran As a result of effective and pave the way Among a series of other factors has not been paid, that cause increase air pollution is. therefore this research with Analytical-practical method The purpose of the analysis of role topographic landscape in The air pollution caused by transportation metropolitan Tehran Using GIS With an emphasis on carbon monoxide As indicator pollutant Of transport Researched Based on research findings, Tehran surface topography In such a way that In total, Suitable for all load pollutants And the passage of vehicles As the most important producer of carbon monoxide Especially in the north and east is not. In the end, too, Based on research findings, solutions Proposed.

    Keywords: Air pollution, topography, Tehran, transport, GIS
  • Effectiveness of Economic Components on the Structure and Physical-Spatial Indicators of Various Types of Urban Housing in Gorgan
    Jafar Mir Katouli *, Mostafa Arian Kia Pages 102-117

    The mutual relationship between housing and economy is such that each one of them affects the other one and causes changes in the structure and functionality of each one of these variables. The fluctuations in the economic and industrial sector affect the socioeconomic conditions of cities and lead to the formation of various types of residences and constructions. The current study aims to investigate the distinct types of houses in Gorgan City in order to analyze and assess the roles of economic variables in the physical structure of urban residences and the formation of various types of houses. This study is a developmental applied study which utilizes a combination of descriptive, attributive, and correlative methods. In order to gather the required information regarding the status quo, a questionnaire made by the researchers is used as a field method. The statistical population of the study includes all the residential units in Gorgan City and the size of the sample based on Cochran’s Formula is 375 residential units. The reliability of the questionnaire is confirmed using Cronbach’s Alpha coefficient which was equal to 0.82. In order to analyze the data and statistics of the study, SPSS and Excel software applications and simultaneous linear regression statistical tests were used. The results obtained from the study show that the residential buildings in Gorgan City vary with regards to typological aspects such as occupational measures, land price, the type of materials used for construction, the age of the building, and the measure related to the building’s façade. Moreover,the results obtained from the linear regression show that economic conditions are among the factors affecting the variety and formation of different types of housing in Gorgan City. Furthermore, the regression shows an effective and significant relationship between the economic conditions of the residents of these houses and the measures studied in relation to housing.

    Keywords: residences, typology, economy, urban residences, Gorgan