فهرست مطالب

الهیات هنر - پیاپی 7 (زمستان 1395)

فصلنامه الهیات هنر
پیاپی 7 (زمستان 1395)

  • بهای روی جلد: 200,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/11/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مصطفی محقق داماد* ، هادی جهانگشای اباجلو صفحات 5-27
    در این مقاله ابتدا از اهمیت فقه های مضاف سخن گفته شده است. با این تفاوت که در این نوشتار فقه مضاف با روش های جدید منابع فقهی بازخوانی شده است؛ با این شرط که بازخوانی صورت گرفته ملازمه ای با ویران کردن تراث ندارد. این روش نوین در ادبیات سابق فقهی شیعه مرسوم نبوده است. برای نمونه در این روش برخی از عام ها را با مخصص های بشری، تخصیص می زنیم و با استفاده از مخصصی که آن مخصص کاملا قابل تاویل و تفسیر است عام را تخصیص نمی زنیم و به عام عمل می کنیم تا به یک نظریه خلاف انسانی، مرتکب نشویم. در ادامه تفاوت این روش با نگاه عرفی کردن فقه بیان می شود. آن عرفی سازی که از آن احتراز می شود واگذاشتن اتم و اکمل معیار به دست عرف و تعطیلی کامل عقل است. درنهایت اثبات می شود که این متدد، روشی جدید در نگاه به منابع فقهی است و تفاوت های عمده با عرفی کردن فقه دارد.
    پرداختن به جایگاه ویژه هنر در جامعه بشری و اثبات حادث نبودن این مسئله دیگر موضوع طرح شده در این مقاله است. به باور نویسنده هنر موجود، همان هنر قدیم است که فقط الوان هنری آن تغییریافته است. کلیت هنر یک بحث تاریخی است و اختصاص به زمان خاصی ندارد. عمر هنر به عمر بشر ارتباط دارد. فقیه در این روش، وقتی به منابع مراجعه می کند و دقت مضاعف کرده و جزئی تر به مسئله نگاه می کند به این می رسد که این مسائل اصلا با ذات هنر ارتباطی ندارد. جدا کردن عرضیات از ذاتیات در فقه هنر از دیگر بایسته های فقه هنر در این روش است که فقیه نو پرداز باید مجدد تراث را بازپژوهی کند.
    در این مقاله نمونه هایی از مصادیق هنری را مجدد بررسی خواهیم کرد تا ضرورت این روش و نتایج متفاوت آن گفته شود. در حقیقت کسی که حکم را به سمت ذات می برد باید برای ذاتی بودن آن دلیل اقامه کند. در مجسمه سازی اگر در کنار اتفاقات و حوادث تاریخی، ادله را بازخوانی کنیم به این خواهیم رسید که مجسمه سازی ازآن جهت که در قالب پرستش، نوعی شرک بوده و این هنر به نوعی جوار ترویج شرک بوده است، حکم حرمت را به خود گرفته است. حال در زمان حاضر، مجسمه سازی که هیچ ربطی به شرک و بت پرستی ندارد به دلیل تغییر موضوع باید حکمش نیز عوض شود، چراکه حکم آن عرضی بوده است.
    جدا کردن ذاتیات را از عرضیات، بسیاری از مشکلات را در بعد هنر حل می کند. بیان علت و حکمت حکم از مسائلی است که در آن با تمسک به حکمت موضوعی، حکم را می دهند. حال اگر حکمت (نه علت) مسئله ای تغییر کند اصولا باید حکم نیز عوض شود. در قسمت پایانی این نوشتار به این مسئله و چگونگی استنباط آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: فقه مضاف، فقه هنر، ذاتی، عرضی، حکمت حکم، مصادیق هنر
  • محمود حکمت نیا* ، مهدی غیاثوند صفحات 29-55
    ابراز یک خلق یا آفرینش هنری، خود دارای عنوان مستقلی در حقوق نیست و برای تحلیل حقوقی آن لازم است با تحلیل فعالیت هنری جایگاه حقوقی آن را یافت. تحلیل ماهوی فعالیت هنری، فعالیتی است فلسفی که در بخش ابتدایی مقاله بدان پرداخته شده است. در این بخش احتمالات متعددی مطرح گردیده است. افزون بر این، شناخت عناوین حقوقی عامی که فعالیت هنری می تواند ذیل آن ها قرار گیرد به یافتن حکم حقوقی کمک خواهد کرد. در همین راستا سه عنوان «بیان» ، «شرکت در زندگی فرهنگی» و «فعالیت خلاقانه» با ماهیت های مختلف توان پوشش فعالیت هنری را دارد. با توجه به این سه عنوان، حکم حقوقی و سنخ آن قابل بررسی است. با توجه به اصل آزادی در هر سه و البته تفاوت در ماهیت، محدودیت های آن نیز باید مبتنی بر معیارهای دقیق بوده و با وجود استثناء، اسبابی که موجب رفع استثناء نیز می شود مورد بررسی قرار گیرد. کوشش این مقاله این است که ماتریس یا مدلی تمهیدی برای انواع رویکردهای ممکن معطوف به یافت حکم حقوقی در زمینه آزادی ابراز خلق هنری و حدود آن به دست دهد.
    کلیدواژگان: آفرینش هنری، ایجاد اثر هنری، آزادی بیان، شرکت در زندگی فرهنگی، فعالیت های خلاقانه
  • احمد شهدادی * صفحات 57-68
    «امکان تجربه زیبایی شناختی» یکی از حقوق ذاتی، فطری یا طبیعی انسان است. تامین امکان تکامل عقلانی، اخلاقی، معنوی و عاطفی و زیبایی شناختی در زندگی انسان ها یکی از وظایف هر نظام تمدنی و اجتماعی است. امکان غرقگی در نوعی تجربه انسانی الهی که تجربه زیبایی شناختی نامیده می شود، و به قدر تاریخ بشر پیشینه دارد، یکی از ابعاد تکامل فردی و جمعی انسان هاست. ظهور و بسط این نحوه از کمال در پذیرش این حق فطری و طبیعی انسان، با اهمیت درخور دادن به هنر و زیبایی شناسی ممکن است. فقه کل گرا یا جامع نگر باید به تبیین این حق و لوازم و نتایج نظری و عملی آن بپردازد و رابطه دین، نهادهای دینی و نیز حاکمیت را با تامین این حق روشن کند. پیش فرض کلامی این حق فطری، بر تعریف فقه از خداوند، اخلاق و کمال استوار است. اگر خداوند «زیبا» ، و «زیبایی آفرین» است و به تفسیر حکمت متعالی اسلامی وجود بی نهایت او با زیبایی مساوق است، پایه کلامی این تفسیر شبکه ای از حقوق فطری در بعد زیبایی شناختی تامین می شود. از سوی دیگر، عقل در اصول فقه امامیه به حسن و قبح ذاتی برخی حقایق و مفاهیم اخلاقی می رسد و آن را به مثابه اصول حاکم برهر دستگاه نظری می پذیرد. احکام فقهی نباید با حقوق فطری متعارض باشند و این به تایید عقل و عقلانیت دینی برآمده از بحث مستقلات عقلیه حاصل می شود. افق فردی و اجتماعی انسان رسیدن به تکامل و بسط معنویت الهی و تحقق علمی و عینی ظرفیت های فطری انسانی است. اگر میل به زیبایی و خلق زیبایی در قالب اثر هنری جزو شاکله وجودی و حقوق فطری انسان قلمداد شود، ایجاد زمینه های فرهنگی، اجتماعی و حقوقی آن الزامی خواهد بود. رواداری خلاقیت هنری، بسط معنویت از راه خلق اثر هنری، توجه به اقتصاد هنر و نیز حقوق مالکیت فکری و هنری، از جمله آن زمینه هاست. تامین این حق از حقوق فطری، زمینه ساز تعالی وجودی و تکامل انسان هاست و بی توجهی به آن علاوه بر قبول نسبیت گرایی اخلاقی، غایات فقه و مقاصد معطوف به مصالح و مفاسد را تعطیل می سازد.
    کلیدواژگان: تجربه زیبایی شناسی، حق فطری، حقوق طبیعی، تکامل، فقه هنر، فلسفه اسلامی
  • سید احمد حبیب نژاد* صفحات 69-82
    قانون گذاری - وضع قواعد کلی، نوعی و لازم الاجرا- از شئون حکمرانی است و حکومت ها از این ابزار برای تنظیم روابط اجتماعی و نیز رسیدن به اهداف، مقاصد و «آرمان» خود بهره می برند. پرسشی که مطرح می گردد آن است که آیا هنر نیز می تواند موضوع تقنین و قانون گذای قرار بگیرد؟ و اگر جواب هم مثبت باشد این گستره وضع قواعد نوعی تا کجاست؟
    در حوزه تقنین هنری باید بپذیریم که اصل بر عدم دخالت دولت در وضع قواعد است مگر اینکه مصلحت این دخالت برای جامعه بیشتر از ضرر عدم ورود حاکمیت در این موضوع باشد همچنان که مقنن باید بپذیرد که حوزه های «آزادی» در مقوله هنر باید فراخ تر از حوزه های کنترل شده باشد و این تحدیدهای تقنینی بر هنر نباید به گونه ای باشد که مصداق این قاعده گردد که «تخصیص اکثر مستهجن است».
    در گستره ورود حاکمیت برای تقنین در موضوع هنر نیز باید اصولی موردپذیرش نهادهای مقررات گذاری باشد ازجمله اینکه تقنین هنر باید بیشتر تکیه بر «حمایت» داشته باشد و جنبه های حمایتی قانون گذاری بسیار پررنگ باشد و نیز اصل «پس کنترلی» در هنر بایستی باعث گردد تا حد ممکن کنترل های پیشینی در هنر به حداقل برسد و بر اساس اصل «انعطاف پذیری» ، حوزه هنر شایسته قوانین سخت و غیرقابل انعطاف نیست. همچنین بر اساس اصل استماع، «مشارکت» اهل هنر در وضع، تفسیر و اجرای قوانین بسیار حیاتی است به خصوص در مرحله ابتکار تقنینی که عدم مشارکت هنرمندان می تواند قانون مربوطه را با چالش هایی مواجه نماید.
    کلیدواژگان: هنر، قانون، قانون گذاری، انعطاف پذیری، اصل آزادی
  • سیف الله صرامی* صفحات 83-106
    استفاده از هنر معماری، هنر های دستی، خوشنویسی، شعر، نقاشی و غیره از قدیم، در برپایی، ترویج و توسعه اماکن اسلامی، مانند مساجد، آستان های مقدس معصومان (ع) و امام زادگان، مرسوم بوده است. توجیه عمده فقهی، توسط فقی هانی که به این موضوع پرداخته اند، برای تجویز، ترجیح و بلکه در شرایطی، ایجاب کاربرد هنر های مذکور، قاعده فقهی تعظیم شعائر بوده است؛ اما در جایی ادله این قاعده، در مقابل موضوع شناسی هنر و تعینات آن قرار نگرفته است تا روشن شود به کارگیری تعینات هنر، مبتنی بر قاعده تعظیم شعائر، در اماکن مزبور و نیز فراتر از آن، در مطلق ترویج و دفاع از شعائر اسلامی، چه حکمی دارد. همچنین، نسبت ادله اماکن اسلامی که علاوه بر ادله تعظیم شعائر، ادله مسجد را هم شامل می شود، با موضوع شناسی هنر و تعینات آن، بررسی نشده است. در این مقاله، تلاش کرده ایم گامی در جهت پر کردن این خلا برداریم. برای این مهم، ضمن موضوع شناسی مختصری از هنر، تعینات آن و اشاره به تاریخچه این تعینات در اماکن و شعائر اسلامی، به بررسی نسبت ادله شعائر اسلامی و ادله مسجد، با به کارگیری تعینات هنر در دو موضوع اماکن و شعائر اسلامی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: موضوع شناسی هنر، تعینات هنر، مسجد، اماکن اسلامی، شعائر اسلامی
  • محمد مهدی مقدادی* صفحات 107-136
    هنر برای کودک به لحاظ اهمیت آن در آموزش، پرورش و تربیت و نیز تاثیر در رشد فکری و خلاقیت وی، بسیار با اهمیت و ضروری است. هیچ کودکی نباید از این عامل مهم یادگیری، بالندگی و مهارت آموزی محروم بماند.
    در نظام بین الملل حقوق کودک ، اگر چه از هنر به عنوان یک حق برای کودک یاد شده، لیکن مولفه ها وگستره این حق به درستی شناسایی نشده است؛ در مواردی هنر برای کودکان با سوء برداشت و استفاده ناروا همراه شده ، هم چنان که گاه یک سو نگری به این حق، موجب غفلت از مصلحت اندیشی و صلاح انگاری در تربیت کودکان گردیده است.
    بی گمان پرسش های مهم و متعددی در این مجال وجود دارد؛ این که مبنای فقهی این حق برای کودکان چیست، آزادی بیان و حریم خصوصی کودکان در این عرصه چگونه است و این که خانواده و دولت چه وظایفی را بر عهده دارند. اما مهم ترین سوال این است که چه عاملی مبنا و گستره حق هنر برای کودکان را تعیین می کند؟
    در این نوشتار تلاش شده تا بر اساس قواعد شریعت اسلامی و آموزه های فقه اهل بیت (ع) ضمن بررسی مبانی هنر برای کودکان به مثابه یک حق، و تبیین احکام و قلمرو آن بر اساس نظام فقهی کودک، به پرسش یاد شده بر اساس اصل غبطه و مصلحت محوری پاسخ روشنی داده شود.
    کلیدواژگان: حق، هنر، کودک، مصلحت، محدویت فقهی
|
  • Seyed Mostafa Mohagheg Damad* , Hadi jahangosha Pages 5-27
    In this article, the importance of the mozaf jurisprudence is discussed first. With the difference that, in this article mozaf jurisprudence has been revised by new methods of jurisprudential sources; provided that this revise has no implication for devastating the heritage. This new method has not been customary in previous Shiite jurisprudential literature. For instance, in this method we’ve particularized some of commons by human particularizers and we haven’t particularized the common by a particularizer which fully interpretable and we’ve performed according to the common to not commit inhuman theory. In the following, the difference in this method will be expressed by the view of making the jurisprudence common. The making common which is avoided is fully leaving the scale for common and total closure of Wisdom. Finally, it will be proved that this is a new method in looking at the sources of jurisprudence and has major differences with the making common of jurisprudence. Dealing with the special place of art in human society and proving that this issue is not a created-in-time is another case addressed in this article. According to the author, the present art is the same as the old art which has only changed its artistic style. The totality of art is a historical debate and is not dedicated to a specific time. The life of art is related to human life. In this method, when the jurisprudent considers resources and doubles with care and looks more closely at the issue finds out that these issues are not associated with the essence of art at all. Separating the essences from the accidental qualities in the jurisprudence of art is another requirement of jurisprudence of art in this method that the innovator jurisprudent should reinvestigate the heritage. In this article, we will review examples of artistic cases to explain the necessity of this method and its different outcomes. In fact, the person who takes the law to the essence must make a reason for being intrinsic.
    In sculpture, if we review reasons beside historical events, we will come to the conclusion that the sculpture was forbidden since that it was a kind of polytheism because of being worshiped, and this art had been somehow a permission for propagation of polytheism. Now, at the present time, sculpture, which has nothing to do with idolatry and polytheism, its rule should change because the rule was extrinsic.
    Separating the essences from the accidental qualities resolves any problem in art. Expressing the reason and philosophy of rules is an issue in which rules are made by adhering to thematic wisdom. Now, if wisdom (not the reason) of an issue changes, basically the rule must change. The final section of this paper addresses this issue and how it is inferred.
    Keywords: Mozaf jurisprudence, Jurisprudence of art, Intrinsic, extrinsic, wisdom of rule, cases of art.
  • Mahmod Hekmatneya* , Mahdi Ghiyasvand Pages 29-55
    Displaying of an artistic creation does not itself have an independent title in law and for legal analysis, it is necessary to find a legal position by analyzing artistic activity. The substantive analysis of artistic activity is a philosophical activity that has been dealt with in the initial part of the article. There are several possibilities in this section. Additionally, recognizing the common legal titles that artistic activity can bring under them will help to find a legal order. In this regard, the three titles of "Displaying", "Participation in Cultural Life" and "Creative Activity" within different natures are able to cover artistic activity. With regard to these three titles, the legal order and its nature can be verified. Given the principle of freedom in all three, and of course the difference in nature, their limitations must also be based on precise criteria and with existence of exceptions, reasons causing elimination of exceptions should also be considered. The attempt of this paper is to provide a matrix or initial model for a variety of possible approaches to obtain a legal order on the freedom of displaying artistic creation and its limits.
    Keywords: artistic creation, creation of artistic work, freedom of speech, participation in cultural life, creative activities.
  • Ahmad Shahdadi * Pages 57-68
    "The possibility of aesthetic experience" is one of the inalienable, innate or natural rights of human. Providing the possibility of rational, moral, spiritual, emotional and aesthetic evolution in human life is one of the tasks of every civil and social system. The possibility of drowning in a kind of divine-human experience, known as aesthetic experience, which has a history as human history, is one of the dimensions of the individual and collective evolution of human beings. The emergence and expansion of this mode of perfection in accepting this natural and innate right of human beings is possible by proper caring about art and aesthetic. The Whole-oriented or holistic jurisprudence should deal with explaining this right and its theoretical and practical results and concomitants and clarify the relationship between religion, religious institutions and sovereignty by providing this right. The theological presupposition of this innate right is based on the definition of jurisprudence from God, morality and perfection. If God is "beautiful" and "creator of beauty", and according to the interpretation of the Islamic transcendental wisdom his infinite existence of God is equal to beauty, the theological basis of this network interpretation of natural rights would provide in the aesthetic dimension. On the other hand, wisdom in principles of Imamiah jurisprudence comes to the good and evil inherent of some ethical concepts and truths and accepts it as the principles governing all theoretical systems. Jurisprudential rulings should not be contradictory to natural rights, and this will be achieved by the affirmation of wisdom and religious rationality arising from the rational absolute topic. Individual and social horizons of human beings are achieving the evolution and expanding of divine spirituality and scientific and objective realization of human innate capacities. If the desire for beauty and the creation of beauty in the form of art would be considered as an existential configuration and inalienable human rights, it will be necessary to create its cultural, social and legal bases. The tolerance of artistic creativity, the development of spirituality through the creation of artistic work, the consideration of the art economy, as well as intellectual and artistic possession rights, are among those bases. Providing this right among the innate rights is the cause for the exaltation of existence and the evolution of human beings, and neglecting it, in addition to accepting ethical relativism, closes the goals of the jurisprudence and the intentions directed towards the benefits and the corruptions.
    Keywords: Aesthetic experience, innate right, natural rights, evolution, jurisprudence of art, Islamic philosophy
  • Seyed Ahmad Habibnejad * Pages 69-82
    Legislation - making general, generic and imperative rules- is of aspects of governance, and governments use this tool to regulate social relations as well as to achieve their goals, intentions, and ideals. The question that arises is whether art can also be the subject of legislation? And if the answer is positive, how far is this range of generic rules to be made?
    In the sphere of artistic legislation, we must accept that the principle is based on the non-interference of the state in the establishment of rules unless the expedient of intervening for this society would be more than the loss of avoiding the sovereignty to interfere in this issue, as the legislature must accept that the areas of "freedom" in art should be wider than the controlled domains and these legislative restrictions on art should not be such as to be the case of this principle "Particularizing of the most is evil."
    In the scope of the entry of the sovereignty for legislation in the subject of art, some principles also should be accepted by legislative institutions, including the fact that legislating of art must be more reliant on "support", and the legislative support aspects must be much enough, and the "post-control" principle in art must minimize he prior art controls as far as possible, and according to the principle of "flexibility", the field of art is not worthy of rigid and non-flexible laws. Also, based on the principle of audition, artists' "participation" in the making, interpretation, and implementation of laws is crucial, especially in the stage of the legislative initiative, where non-participation of artists can challenge the relevant law.
    Keywords: Art, Law, Legislation, Flexibility, Principle of Freedom
  • Seyfallah Sarrami * Pages 83-106
    The use of the arts of architecture, handicrafts, calligraphy, poetry, painting, etc. has long been customary in the establishment, promotion and development of Islamic sites, such as the mosques, the holy shrines of the Imams (as) and sons of Imams. The main jurisprudential justification by the jurisprudents who have addressed this subject, for permission, preference and, in some circumstances, the necessity of the use of the aforementioned arts has been the principle of honoring symbols of the religion, but the proofs of this rule haven't been in contrast to subjectology of art and its determinations to clarify What is the rule of using the determinations of art based on the principle of honoring symbols of the religion in these places, and beyond, in the absolute promotion and defense of Islamic symbols.
    Furthermore, the proportion of the proofs of Islamic places, which, in addition to the reasons of honoring of symbols, also includes the reasons of the mosque, has not been studied with the subjectology of art and its determinations. In this article, we have tried to take a step towards filling this gap. For this purpose, within a brief subjectology of art, its determinants and a reference to the history of these determinations in Islamic sites and symbols, proportion of reasons of Islamic symbols and mosques is addressed by using determinations of art in subject of either Islamic sites or symbols.
    Keywords: Subjectology of art, Determinations of art, Mosque, Islamic sites
  • Mohammadmahdi Meghdadi* Pages 107-136
    Art for the child is very important and essential in terms of its importance in education, nurture, and upbringing, as well as its impact on intellectual development and creativity. No child should be deprived of this important factor in learning, maturity, and apprenticeship.
    In the international system of child rights, although it has been referred to art as a right to the child, but the components and the range of this right have not been properly identified; in some cases art for children has been misused and misunderstood, as sometimes a contemplation of this right has led to the neglect of expediency and encouragement in the education of children.
    Undoubtedly, there are many important questions in this regard; such as what is the jurisprudential basis of this right for children, how is the freedom of expression and the privacy of children in this area, and what are the responsibilities of the family and government? But the most important question is, what determines the basis and scope of the right of art for children?
    In this paper, it is tried to study the principles of art for children as a right based on the Islamic Sharia law and the jurisprudence of the Ahlul-Bayt (as), and the explanation of its rules and its scope based on the jurisprudential system of the child, and clearly respond the question based on the principle of envy and axial expediency.
    Keywords: Right, art, child, expedient, Jurisprudential restriction