فهرست مطالب

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 68 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/14
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حسین سلامی، سید محمد علوی صفحات 5-26
    هوانوردی در ایران و جهان دارای بازیگرانی است که نیاز به هماهنگی دارند. هماهنگی برای بهره برداری از فضا، بین واحدهای نظامی و غیرنظامی ضروری می باشد. با مراجعه به سوابق و سوانح، حوادث و تاخیر، مکاتبات متعدد در سطح ملی و جلسات چالشی در سطح کارشناسی و مدیریت عالی هوانوردی در می یابیم که هماهنگی های لازم در کمترین سطح، موردی، اجرایی و تا حدی تاکتیکی، روند سختی را طی می نماید. در هر کشوری دو سازمان اصلی در بخش هوانوردی وجود دارد. 1) بخش نظامی 2) بخش غیرنظامی. حوزه هوانوردی غیرنظامی شامل بخش های خصوصی، تجاری و هواگردهای دولتی است که به طور عمده در جابه جایی بار و مسافران به صورت ملی و بین المللی اشتغال دارند و حوزه ی نظامی شامل هواگردهای حاکمیتی هستند که در جابه جایی، آموزش، امنیت و دفاع اشتغال دارند. هر دو حوزه برای پایداری جهانی و اقتصاد ضروری می باشند. با نگرش به موارد مطروحه، مسئله اساسی این تحقیق ، فقدان الگوی راهبری مدیریت هوانوردی در جمهوری اسلامی ایران و مشکلات ناشی از ان موجب گردید که محقق نسبت به پیشنهاد طرح ساختار و تشکیلات مدیریت الگوی راهبردی هوانوردی در فضای جمهوری اسلامی ایران تحقیقات میدانی و کتابخانه ای چندلایه ای انجام دهد. این تحقیق ، یک تحقیق کاربردی است، و از نظر متدولوژی داده های تحقیق به روش توصیفی از نوع زمینه ای ، که بر اساس استفاده از ابزارهای مصاحبه، پرسشنامه و تجزیه و تحلیل نظرات خبرگان و مسئولین و دست اندرکاران هوانوردی و مراقبت از فضا و نیروهای مسلح ج. ا. ا صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: سازمان هوانوردی، مدیریت عالی هوانوردی، ایکائو، وضعیت مالی، خدمات ناوبری
  • ابراهیم محمود زاده، ایرج فرجی ، محمد مهدی قوچانی صفحات 27-46
    نوآوری فرایندی است که دانش و فناوری جدید را خلق و در عرصه های گوناگون تبدیل به محصول و خدمات قابل استفاده در بازارهای ملی و جهانی می نماید. یکی از عرصه های مهم نوآوری، عرصه دفاعی می باشد. پیچیدگی محیط پیرامونی جمهوری اسلامی ایران و تولید تهدیدات متنوع در این محیط، نوآوری در نیروهای مسلح را به منظور کسب برتری در صحنه های نبرد الزامی نموده است. هدف این تحقیق تبیین نوآوری در نیروهای مسلح از دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای (مدظله العالی) می باشد. این تحقیق از حیث نوع، کاربردی و با رویکرد آمیخته است که با استفاده از روش های تحلیل محتوا و نظریه پردازی داده بنیاد به صورت کمی و کیفی انجام گرفته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد، با تبیین اندیشه نوآوری دفاعی و سپس معماری بخش های دفاعی، دانش و فناوری دفاعی و معماری سازمانی نیروهای مسلح، نوآوری در ابعاد مختلف امور دفاعی قابلیت پیاده سازی راکسب می نماید. پیامدهای این پیاده سازی شامل توسعه دانش و فناوری بومی، تربیت نیروی انسانی کارآمد، تولید تجهیزات پیشرفته دفاعی و انعطاف پذیری لازم در پاسخ به تهدیدات می گردد. علاوه بر آن کاهش تدریجی وابستگی به دانش و فناوری دفاعی غیر بومی، کسب توان رقابت تولید دانش و فناوری دفاعی با کشورهای پیشرفته در عرصه های جهانی و نهایتا دست یابی به یک الگوی دفاعی اسلامی- ایرانی از دیگر نتایج آن است.
    کلیدواژگان: امام خامنه ای (مدظله العالی)، نوآوری، نیروهای مسلح، الگو
  • محمدرضا خراشادی زاد، محمداسماعیل شریفان صفحات 47-70
    سرعت بالا همواره با وقوع سوانح رابطه مستقیم دارد و از جایی که این نیرو دارای دارای تاسیسات، تجهیزات و جنگ افزارهای بسیار گران قیمتی است، وقوع سوانح و حوادث هوایی، ضربات جبران ناپذیری به بدنه این نیرو وارد می کند. یکی از مهم ترین دلائل افزایش سوانح و رویدادهای ناگوار کاهش عوامل ناملموس توان رزمی همچون انگیزه، روحیه، آموزش و انضباط در میان خلبانان وکارکنان فنی این نیرو می باشد. بنابراین تحقیق حاضر با هدف پاسخگویی به این سوال اساسی صورت گرفته است که عوامل تاثیرگذار بر کاهش انگیزه خلبانان و کارکنان فنی نهاجا کدامند؟ این تحقیق برمبنای دستاورد از نوع کاربردی، برمبنای روش تحقیق، از نوع پیمایشی، توصیفی و تحلیلی است. پس از بررسی دیدگاه های نظری راجع انگیزه و تاثیر آن بر سوانح هوایی، ابعاد و مولفه های آن شناسایی شده و به منظور تعیین تاثیر مولفه ها، نسبت به تنظیم پرسش نامه بین جامعه آماری اقدام گردید. جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان هوایی ورودی سال تحصیلی 93-92 دانشگاه عالی دفاع ملی و دانشگاه فرماندهی و ستاد آجا به تعداد 100 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 25 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین گردیدند. روش جمع آوری اطلاعات و داده ها به روش کتابخانه ای و میدانی بوده و با استفاده از ابزارهای پرسش نامه و فیش برداری و همچنین نت برداری کتابخانه ای، داده های لازم جمع آوری شدند. داده های تحقیق با استفاده از شیوه های آماری توصیفی و تحلیل های کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: خلبانان، کارکنان فنی، انگیزه، سوانح هوایی، نیروی هوایی آجا
  • محمد مهدی نژاد نوری، مجتبی سعادتی، علی خسروجردی* ، مجید فخری صفحات 71-92
    سازمان های امروزی برای غلبه بر پیچیدگی و بقاء در یک محیط رقابتی شدید ناگزیر به تکیه بر دانش بجای سایر عوامل مزیت آفرین مانند زمین، سرمایه و نیروی کار هستند. سازمان های دفاعی نیز با توجه به پیچیدگی و تنوع تهدیدات نیازمند حرکت به سمت سازمان های دانش محور هستند. برتری در صحنه های نبرد آینده مبتنی بر برتری دانشی بر دشمنان است. هدف این تحقیق که به روش توصیفی پیمایشی انجام گردیده است ارایه الگوی سازمان های دفاعی دانش بنیان شامل مولفه ها و شاخص ها و ارتباط بین آنها می باشد. در این تحقیق ابتدا با استفاده از ادبیات نظری معتبر و نظرات خبرگان این حوزه 19 عامل شناسایی و با برگزاری جلسه خبرگی عوامل مذکور به چهار دسته ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، سرمایه انسانی و مدیریت و رهبری تقسیم بندی و با استفاده از آزمون فریدمن مولفه ها و شاخص ها رتبه بندی و در نهایت الگو با استفاده از روش مدل سازی ساختاری مورد آزمون قرار گرفته که با اعتبار بالا کلیه عوامل شناسایی شده و ارتباط آنها با یکدیگر در الگوی ارایه شده مورد تائید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: الگو، دانش، سازمان های دفاعی، سازمان دانش بنیان
  • عباس چهاردولی، شهاب شریفی ، رضا روشنی صفحات 93-124
    ضرورت اسلامی سازی نظریه ها با رویکردی بومی، به ویژه در امر خطیر دفاع از مرام اسلام، خواست عمومی جامعه و نیروهای مسلح ج. ا. ایران می باشد. بهره گیری از متون اسلامی در عرصه های جدید دفاع، نیازی اساسی محسوب می گردد. ازآنجاکه بهره یافتن از متون اسلامی به تخصص ویژه ای نیاز دارد این تحقیق با تمرکز بر بیانات حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) بر آن است اقدام به ارائه نظریه نیروهای مسلح ولایتمدار از طریق روش تئوری داده بنیاد نماید. این روش یکی از روش هایی است که قابلیت به کارگیری در تحقیقات اسلامی را داراست. در این تحقیق برای کدگذاری باز از روش تحلیل اسنادی و برای کدگذاری محوری و دسته بندی عوامل و کشف روابط بین ابعاد و مولفه ها، از آزمون خبرگی و برای انجام مرحله کدگذاری انتخابی از روش چند رایی استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق، 13 بعد، 29 مولفه را نشان می دهد و حاصل مطالعه، دستیابی به نظریه نیروهای مسلح ولایتمدار بر مبنای ابعاد و مولفه های مزبور می باشد که می تواند پشتیبانی برای طراحی مدل روابط متقابل جامعه و نیروهای مسلح ج. ا. ایران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نظریه، نیروهای مسلح، ولایتمداری، گراندد تئوری
  • غلامرضا جلالی فراهانی، رضا محمدی نیا، سید تیمور حسینی صفحات 125-144
    پرداختن به مبحث اداره امور مردم در عصر کنونی با توجه به تهدیدات دشمن ناهمطراز اجتناب ناپذیر و جزء اهداف عمومی کشورها می باشد. با توجه به اهمیت این موضوع، شناسایی و ارزیابی مولفه های موثر بر حوزه اداره امور مردم می تواند تاثیرات چشم گیری بر پیشگیری و مقابله با تهدیدات دشمن ناهمطراز داشته است؛ بنابراین هدف از مطالعه حاضر، تحلیل و الویت بندی مولفه های موثر بر اداره امور مردم در برابر تهدیدات دشمن ناهمطراز با تاکید بر پدافند غیرعامل با کاربرد روش AHP است. جامعه آماری موردمطالعه، شامل خبرگان و صاحب نظران حوزه های مختلف سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، دفاعی و امنیتی می باشند. در همین راستا اطلاعات از طریق پرسشنامه و کنکاش در آرا، اندیشه ها و رهنمودهای امام خمینی (رحمت الله علیه) و امام خامنه ای (مدظله العالی) جمع آوری و داده ها با استفاده از تکنیک AHP و نرم افزار Expert Choice موردبررسی قرارگرفته است. شناسایی و ارزیابی این مولفه ها با طرح یک سوال اصلی تحت عنوان «مولفه های حوزه اداره امور مردم در برابر تهدیدات دشمن ناهمطراز با تاکید بر پدافند غیرعامل کدامند؟» انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که مولفه حفظ امنیت و جان مردم (امنیت ملی، امنیت جامعه) بیشترین اهمیت را در مراحل اولیه تولید ایده در زمان روبه رو شدن با تهدیدات ناهمطراز در حوزه اداره امور مردم دارد، لذا پیشنهاد می گردد بحث امنیت در حوزه اداره امور مردم در سیاست گذاری ها در اولویت برنامه ها گنجانده شود.
    کلیدواژگان: اداره امور مردم، پدافند غیرعامل، تهدید دشمن ناهمطراز، تجزیه وتحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • محمد جواد نصراله زاده، توحید قاضی پور صفحات 145-168
    اگر در هرجامعه ای منابع انسانی را عامل اصلی رشد، توسعه اقتصادی و اجتماعی و تولید ملی بدانیم، ضرورت گسترش خدمات تامین اجتماعی در حوزه هایی نظیر بازنشستگی، از کار افتادگی، بازماندگان، بیکاری، حوادث ناشی از کار، امدادرسانی، درمان و سایر خدمات حمایتی، بیش از پیش نمایان شده و بنابراین ارائه الگوهای نظری و راهبردی مناسب در اداره امور تامین اجتماعی مبتنی بر تجارب نظام این عرصه اهمیت بسزایی داشته است و مشارکت فعال و پویای منابع انسانی در توسعه پایدار کشور را امکان پذیر می کند. تحقیق پیش روی برای دست یابی به الگویی راهبردی در اداره امور تامین اجتماعی با استفاده از تجربیات نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و بر پایه ی روش نظریه مبنایی صورت پذیرفته است. فرآیند گردآوری داده ها بر اساس نمونه گیری هدفمند و مصاحبه با 28 تن از مسئولان، اساتید دانشگاه ها و خبرگان و صاحب نظران نظام تامین اجتماعی صورت گرفته است. داده های به دست آمده در فرآیند کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) کدگذاری قرار گرفته و پس از تحلیل، الگوی راهبردی نهایی در این مورد تدوین شد. با توجه به نتایج حاصل از روش نظریه مبنایی، الگویی مبتنی بر تجربیات نظام برای دستیابی به نظام تامین اجتماعی کارآمد ارائه شده است که مقوله ی محوری آن "عدالت اجتماعی مشخصه گفتمان حضرت امام (رحمت الله علیه) و امام خامنه ای (مدظله العالی) " است.
    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، تجربیات نظام، نظریه مبنایی، الگوی راهبردی رفاه اجتماعی
  • غلامحسین بلندیان، مهدی کامکار، تقی بختیاری صفحات 169-194
    از آنجا که مهاجرت یکی از موضوعات مبتلا به جامعه بشری بوده و در طول تاریخ تداوم داشته است،و در کشور ایران نیز که به عنوان یک کشور مهاجر پذیر و مهاجر فرست در سطح منطقه و دنیا مطرح می باشد در زمینه مدیریت مهاجرین و اتباع خارجی خلاء ناشی از نبود یک الگوی راهبردی مدون با رویکرد اسلامی محسوس بوده است. لذا این مقاله در صدد بررسی و ارائه یک الگوی راهبردی مدون براساس تجارب مدیران و مبتنی بر گفتمان ولایت فقیه و قانون اساسی ایران در امور مهاجرین و اتباع خارجی می باشد. این تحقیق ازنوع کاربردی توسعه ای بوده وروش انجام آن آمیخته می باشد. ابزارگردآوری داده هادربخش اسنادی فیش برداری ودربخش میدانی پرسشنامه محقق ساخته بوده است،که روایی آن ازطریق اساتیدوصاحب نظران و پایایی آن بوسیله آلفای کرونباخ (90/0) تامین گردیده است. جامعه آماری تحقیق تعداد28 نفر از خبرگان و صاحبنظران که به صورت قصادفی هدفمند انتخاب شده اند. نتایج تحقیق نشان دادکه الگوی راهبردی مهاجرین و اتباع خارجی حاصل ازمنابع تحقیق دارای9 بعد (دکترین، اهداف،سیاست ها،برنامه ریزی،سارماندهی،هدایت، هماهنگی،پیاده سازی واجراوکنترل ونظارت) ،31 مولفه و 110 شاخص می باشد. پس ازارجاع مولفه هاوشاخص ها به جامعه خبرگی تحقیق جهت تایید برداشت های محقق و وزن دهی آنهابرخی از شاخص ها تایید نشد.
    کلیدواژگان: اتباع خارجی، مهاجرین، گفتمان، ولایت فقیه، تجارب، الگو، راهبردی، قانون اساسی
  • سید محمود شمس دولت آبادی، کورش بابلی ، سیاوش رضایی صفحات 195-216
    پژوهش حاضر در پی آن است که به بررسی وضعیت ژئوپلیتیکی ایران در منطقه پرداخته تا از مجرای آن راهبردهایی را در جهت تبدیل جمهوری اسلامی ایران به قدرت برتر منطقه در افق سال 1404 تدوین نماید.
    این تحقیق از نظر نوع، کمی و با روش پیمایش صورت پذیرفته است. در قالب پیمایش کمی در مرحله ی اول با انجام مطالعات کتابخانه‏ای و اکتشافی، چارچوب نظری تدارک و متغیرهای مربوطه از آن استخراج شده و سپس با استفاده از ابزار پرسش‏نامه همراه با مصاحبه داده‏ها گردآوری و با روش‏های آماری تحلیل شده است. این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و جمعیت آماری آن مشتمل بر 45نفر از متخصصان با مدرک دکتری یا کارشناسی ارشد در رشته‏های ژئوپلیتیک و امور دفاعی تعریف شده است که با توجه به تعداد کم آن‏ها مورد سرشماری قرار گرفته‏اند.
    نتایج حاصل حاکی از آن است که پنج عامل گستردگی سرزمین، عمق راهبردی، موقعیت ارتباطی، تسلط بر تنگه هرمز ، استفاده از مزیت گروه‏های دینی تعیین کننده‏های راهبردهای ایران برای دستیابی به قدرت برتر در منطقه هستند. بر اساس این عوامل شش راهبرد مشخص، تدوین و اولویت بندی آن ها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، قدرت برتر، جنوب غرب آسیا، چشم انداز، تدوین راهبرد
  • خسرو بوالحسنی، شهرام نوروزانی، امیر غلامعلیان صفحات 217-240
    ظهور به یکباره داعش در تابستان سال 1393ه. ش. در کشور عراق و تشکیل دولت خودخوانده، جهان اسلام را با واقعیات جدیدی از تفکر سلفی رادیکال مواجه ساخت که ابعاد گوناگون عملکردی آن برای اندیشمندان جهان اسلام ناشناخته بود. این نوع تفکر که نوعی سلفیه سیاسی است به سلفی های تکفیری معروف می باشند. تحقیق حاضر با هدف پاسخگویی به این سوال اساسی صورت گرفته است که عوامل داخلی تهدیدکننده امنیت جهان اسلام از سوی جریان های تکفیری کدام است؟ این تحقیق بر مبنای دستاوردها از نوع کاربردی، بر مبنای اهداف و ماهیت، از نوع پیمایشی، توصیفی و تحلیلی و بر مبنای نوع داده های مورد استفاده از نوع آمیخته است. محققین تلاش نموده اند تا پس از ماهیت شناسی جریان های تکفیری و مقوله ی امنیت جهان اسلام، عوامل داخلی تهدید کننده امنیت جهان اسلام که می تواند به منظور ایجاد ناامنی مورد استفاده جریان های تکفیری قرار گیرد را احصاء نمایند. جامعه آماری این پژوهش، تعداد 30 نفر از متفکران در حوزه جریان های تکفیری می باشند. روش جمع آوری اطلاعات و داده ها به روش کتابخانه ای و میدانی بوده و با استفاده از ابزارهای پرسشنامه و فیش برداری کتابخانه ای، داده های لازم جمع آوری شدند. داده های تحقیق با استفاده از شیوه های آماری توصیفی و تحلیل های کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و تحلیل نهایی و عوامل احصاء شده بر اساس محاسبات ماتریس مقایسه زوجی مورد طبقه بندی قرار گرفته و در پایان بر اساس تجزیه و تحلیل و نتایج به دست آمده از تحقیق، تعدادی پیشنهاد کاربردی برای ارائه به مبادی تصمیم ساز برای مقابله با خطر جریان های تکفیری ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: امنیت، جهان اسلام، جریان تکفیر، تهدید
  • سعید وکیلی صفحات 241-266
    پس از پیروزی انقلاب اسلامی؛ غرب دشمنی خود را با ایران آغاز نمود و استفاده از تحریم های اقتصادی، اولین حربه ی بکار رفته برای از پا درآوردن انقلاب اسلامی ایران بود. هنوز هم این حربه با شدت و ضعف ادامه دارد. هدف این پژوهش ارائه ی ایده ای عملیاتی است، که بر اساس آن بتوان تهدید تحریم های اقتصادی کشور را به فرصتی بزرگ تبدیل نمود. در واقع راهکاری را با استفاده از ظرفیت بالای علمی کشور برای رهنمون شدن به تولید علم و فنآوری کالا و خدماتی که در تحریم های اقتصادی غرب به جمهوری اسلامی ایران وارد شده است، ارائه می دهد. این پژوهش کاربردی و توصیفی با روش خط مشی گذاری و با توجه به ظرفیت بالای بالقوه ی علمی کشور و استفاده از منویات رهبری؛ خط مشی و ایده ای را در راستای اقتصاد مقاومتی ارائه می دهد، که علاوه بر رفع تحریم های اقتصادی؛ گام های بزرگی برای استقلال و عدم سیطره بیگانه بر کشور برداشته خواهد شد. در این مقاله پیشنهاد شده است که، لیست کالا و خدمات تحریمی، به ترتیب اولویت و اهمیت (کالاها و خدمات حیاتی، خیلی ضروری، ضروری و متوسط) با همکاری همه ی دستگاه های ستادی، اجرایی و اصناف کشور تهیه شده تا پژوهش های دانشگاه ها، موسسات پژوهشی و پژوهشگران بر روی تولید علم و فنآوری آن ها متمرکز گردد. اجرای این خط مشی؛ شرایطی را فراهم می نماید، که اقتصادی مقاومتی به جهاد علمی در کشور پیوند خورده و گامی اساسی برای استحکام بخشی به ساخت درونی نظام جمهوری اسلامی ایران برداشته شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، تحریم اقتصادی، خط مشی، تهدید، فرصت
  • حمید محمد حسین صفحات 267-288
    جنگ های دودهه ی اخیر این مسئله را به خوبی نشان می دهد که کشورهای تهدید کننده یا شروع کننده جنگ، خواستار سرعت بخشیدن به جنگ یا به عبارتی پیروزی سریع هستند تا اراده خود را با کمترین هزینه و تلفات و با سرعت در حداقل زمان به طرف مقابل تحمیل کنند و این قدرت هوایی است که توانایی لازم را به آنها می دهد، بنابراین استفاده از ابزار قدرت هوایی توانمند که خواسته دولتمردان را برآورده کند بسیار مهم جلوه می کند. در این راستا محقق تلاش می نماید تا عوامل قدرت هوایی برترساز برای کشور جمهوری اسلامی ایران را بررسی و با احصاء ابعاد، مولفه ها و شاخص های موثر به این مهم برسد که با توجه به اینکه در این زمینه تاکنون تحقیقی صورت نگرفته است نوآوری تحقیق نیز محسوب می شود. هدف اصلی تحقیق تعیین عوامل قدرت هوایی برترساز در کشور جمهوری اسلامی ایران و سوال تحقیق چیستی عوامل قدرت هوایی برترساز در کشور جمهوری اسلامی ایران می باشد. نوع تحقیق کاربردی و توسعه ای، روش تحقیق توصیفی- موردی و زمینه ای و رویکرد آن آمیخته می باشد. نتایج تحقیق در دو بخش ارائه شده است، بخش اول منتج از تحقیق کتابخانه ای و ارائه ادبیات در زمینه قدرت هوایی که نشان می دهد عواملی نظیر، پیروزی، سرعت، غافلگیری، انعطاف پذیری، همه جا حاضر بودن در صحنه نبرد، فنآوری تر شدن تجهیزات، کم شدن تلفات خودی، کاهش هزینه ها و افزایش تلفات برای دشمن، وادار به تسلیم شدن سریع تر و در نهایت شکست دشمن از اولویت های اصلی در جنگ هستند و بخش دوم بیانگر این مسئله است که عمده ترین ابعاد، مولفه ها و شاخص های تبدیل شدن به یک قدرت هوایی برتر و نهایتا پیروزی سریع در جنگ، ایجاد و تقویت ابعاد سخت افزاری و نرم-افزاری از مولفه های رزمی و پشتیباتی رزمی- معنوی و غیرمعنوی و شاخص های کلانی است که می تواند دستیابی به قدرت هوایی برتر در سطح منطقه را تسهیل نماید.
    کلیدواژگان: قدرت هوایی، برتری هوایی، قدرت سخت افزاری، قدرت نرم افزاری
  • غلامعلی رشید، داود زنجانی ، علیرضا سعادت راد، شهرام حسن نژاد مقدم صفحات 289-312
    دفاع همه جانبه شامل تمام مولفه های قدرت ملی است. در این مقاله فقط به مولفه جنگ آینده پرداخته می شود. بنابراین هدف اصلی این مقاله تدوین راهبردهای جنگ احتمالی آینده در دفاع همه جانبه می باشد. این پژوهش به روش آمیخته (روش توصیفی- تحلیلی و زمینه ای موردی) انجام گردیده و از نوع توسعه ای- کاربردی است، روش جمع آوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای بوده و جامعه آماری 17 نفر، که با استفاده از روش های تحلیل خبرگی تحلیل شده است. تعریف جنگ آینده و ویژگی های آن که در ادبیات تحقیق بیان شده مورد تایید خبرگان قرار گرفته و نتایج تحقیق حکایت از آن دارد وضعیت نیروهای مسلح ج. ا. ایران در جنگ آینده وضعیت مطلوبی است و در ابتدای ربع اول، یعنی مسیر تهاجم قرار گرفته است. پس از تجزیه و تحلیل محیط داخل و خارج، تعداد 10 مورد قوت، 8 مورد ضعف، 5 مورد فرصت و 5 مورد تهدید به دست آمده است و بر مبنای وضع موجود، تخصیص منابع جهت به کارگیری قوت ها و فرصت ها به منظور مرتفع نمودن تهدیدها و ضعف های موجود انجام شده است، بر اساس مدل SWOT تعداد 7 راهبرد مهم ارائه گردیده است. اجرای جنگ های شناختی، جنگ هیبریدی، تشکیل ائتلاف و پیمان های دفاعی- امنیتی، توسعه عمق راهبردی از طریق گروه های جهادی همگرا با ج. ا. ایران و اجرای رزمایش های مردم پایه توصیه گردیده است.
    کلیدواژگان: راهبرد، جنگ آینده، دفاع همه جانبه
|
  • H Salami, S.M Alavi Pages 5-26
    Aviation in IRAN and world has actors that need coordination .Coordination for using space, between units of army and Civil are necessary.
    With refer to record and accidents , delay , many letter writing in national level and challenge meeting in proficiency level and high management find that required coordinations in lowest level, objective, executive and some more tactical, rated difficult process.
    In eveny country there are tow main organ in aviation department : 1- Military department. 2- Civil department.
    civil aviation filed including private, commercial govermental airlins parts, that is mostly employed the passenger and freight transportation in national and international manner .military aviation filed including: sovereignty air lines that is employed transportation , training , security and defense. both of the filds are necessary for global esistance and economice.
    with the view to pending causes ,the basic question of this study is the lack of strategic management model of aviation system in the I.R.I and the problems caused by this ,which led the researcher to suggest the model of stertegic management of aviation in the space of I.R.I and act the field and library multi layer investigation .this is a strategic research ,and in terms of methodology data ,it is the discriptiveof the type of contex ,that performe by the means of interview , survey ,aviation men ,air traffic control men ,and military forces of I.R.I.
    Keywords: Aviation Organisation, the Supreme Management of Aviation, International civil aviation organization (ICAO), finance statu, The navigation servic
  • E Mahmmodzadeh, I Fraji , M.M Ghouchani Pages 27-46
    Innovation is a process which creates new knowledge and technology and transforms them in different areas to usable products and services in national and global markets. One of the important areas of innovation is the defense area. The complexity of the environment of Islamic Republic of Iran and the production of various threats in this environment has made innovation in the Armed Forces very necessary in order to attain superiority in the battle scenes. The aim of this paper is to explain innovation in the Armed Forces in the Islamic Revolution Supreme Leader’s view. This paper is of applied type done in the mixed method fashion and it uses content analysis and grounded theory in quantitative and qualitative manner.
    The results indicate that innovation is capable of being implemented in different defense dimensions through the explanation of the defense innovation thought and architecting the defense sections, knowledge and defense technology and organizational architecture of the Armed Forces. The outcomes of this implementation include the development of domestic knowledge and technology, training efficient human force, production of advanced defense equipment and necessary flexibility in response to threats. In addition, gradual decline in dependence on foreign defense knowledge and technology, acquiring the capability of competition for defense knowledge and technology production with advanced countries in global scale and finally achieving an Islamic-Iranian defense pattern are some other outcomes.
    Keywords: Imam Khamenei, Innovation, Armed Forces, Pattern
  • M.R Khorashadi zadeh, M.E Sharifan Pages 47-70
    High speed always has direct relation with contingency. Since the air force has expensive equipment, armaments and installation, air accident incidence, enter irrepable strokes ti this force.
    One of the most important reasen of horrible accidents’ increasing, is decreasing of nonsensible factors of combat power the same as, motivation, moral, training and discipline of pilots and technical personnels. Therefor the present investigation is intended to answer this main question » What are the effection factors on decreasing of Islamic Republic of IRAN air force’s pilots and technical personels’ motivation?
    Base on product, this is an applied type of research which has been carried out by descriptive analytic measurement type. After studing of theoretical views about motivation and its effect on air contingency, its dimensions and factors are recognized and to determine of factors’ effects, questionnaire in statistical society was composed.
    Ststisical society in this research are, airal student in 1392 – 93 years of supreme national defence university and staff and command college in number of 100 person, that by use of Kokran formula, 25 persons as a bulk sample are determined.
    Information and data were collected by library and field methods and by use of questionnairs index and also note means. Research’s datas were analysied by use of descriptive statics and qualitative analytic.
    Keywords: Pilots, Technical personnels, Motivation, Air accidents, Islamic Republic of IRAN Air Force
  • M Mahdi Nezhad Nouri, M Saadati, A Khosroojerdi* , M Fakhri Pages 71-92
    In order to overcome complexities and survive in an intense competitive environment ,todays organizations have no choice but to rely on knowledge rather than on some advantage –making factors like land, capital, and work force. accordingly , considering the existing complexities and expanding rang of threats , defense organizations also need to move toward knowledge- base organizations. Superiority in the upcoming battle scenes depend on knowledge superiority over enemies. This research, which has been done using descriptive survey method, aims to offer a model of knowledge – based defense organizations as well as their components, indices and the relationship between them. First, 19 factors were identified using authentic literature and experts advices. Then, the mentioned factors were divided into four major categories namely organizational structure, organizational culture , human capital , end leadership.
    After that the components and indices were ranked according to friedman test. Finally , the model was tested using structural equation modeling. All the identified factors and relationship in the proposed model were approved with high reliability.
    Keywords: model, Knowledge, defense organization, knowledge based organization
  • A Chahardoli, Sh Sharifi , R Roshani Pages 93-124
    The necessity to Islamize theories using a native approach, especially in the crucial task of defending the creed of Islam, is the general interest of the society and Islamic Republic of Iran’s armed forces. The use of Islamic texts in new areas of defense is a critical need .Since achieving the best of the Islamic texts requires a special expertise, this research focusing on the speeches of Imam Khamenei is trying to present the leader-oriented (Faqih-oriented) armed forces theory based on grounded theory method.This is one of the methods that is capable of being used in Islamic Researches. In this research, for open coding, the documental analysis method and for axial coding and classification of the factors and determining the relations between dimensions and measurements, expert testing and for selective coding process multi options have been used. The results of the study shows 13 dimensions and 29 measurements and the achievement is the theory of the leader-oriented armed forces based on the mentioned dimensions and measurements that can support the modelling of mutual relations of the society and Islamic Republic of Iran’s armed forces.
    Keywords: Theory, Armed Forces, leader-oriented, grounded theory
  • Gh Jalali Farahani, R Mohammadi , Nia, S.T Hosseini Pages 125-144
    These days, managing public affairs with attention to asymmetric threats is an inevitably important goal of countries. Regarding the importance of this subject, analyzing effective factors of public affairs management can put a great effect on preventing from enemy's threats. So the aim of this study is to analyze and classify effective factors for managing public affairs when facing with asymmetric threats using AHP method. In this research, ideas of experts on different matters as politics, cultures, sociology, economy, security and defense are analyzed using questionnaire, and this research is performed with special attention to advices of Imam Khomeini (peace be upon him) AHP method and expert choice software are used to collect and analyze the data. The main question used, to gather and analyze the data of this study is the following question: What are the factors used for managing public affairs against asymmetric threats in the view of passive defense?
    Results of this research show that national security individual and social security have the greatest importance for managing public affairs when facing with asymmetric threats so it is recommended to put special attention on this matter for policy making.
    Keywords: managing public affairs, Passive defense, asymmetric threats, classified analysis (AHP)
  • M NasrollahZadeh, T Ghazipour Pages 145-168
    Considering the fact that every society`s human resources are the main factor of economic, social and national production, it would be obvious that developing social security services in areas such as retirement, disability, survivors, unemployment, work related accidents, treatment and other support services which secure the human resources and also by rendering proper theoretical and strategic patterns based on various interviews with elites, professors and experts in this field, make possible dynamic participation in the sustainable development of the country human resources. In present qualitative research concerning Social Security based on grounded theory, Sampling done gradually and the process of data collection to theorize the issue conducted based on interviews with 28 of elites, professors and experts in this field. Actually obtained data, collected, coded and analyzed in order to establish final theory. The process of data gathering controlled while creating theory and theoretical saturation judged when to stop sampling. Finally according to the results of the grounded theory, a theoretical model in order to achieve an efficient social security system and based on the Islamic Republic of Iran`s experiences provided in which the central concept determined as " social justice characterized by Imam."
    Keywords: social security, I.R. Iran`s Experiences, grounded theory, Strategic pattern of social welfare
  • GH Bolandian, M Kamkar, T Bakhtiari Pages 169-194
    Because immigration is a topic with human society throughout history has continuity And also in Iran as a country of origin, immigration is raised in the region and the world Immigrants and foreigners on management vacuum cased by the absence of a strategic pattern was observed with an Islamic approach is codified. This paper seeks to investigate and provide a written strategic model based on the experiences of managers and clerical discourse and constitution of Refugees and foreign nationals.
    This applied research and development research method is descriptive mixed collection of data in documents and taking notes questionnaire was developed in the field, Its validity by professors and experts and its reliability by Cronbach’s alpha (%90) were satisfied. The study of 28 subjects of the elite and experts who have been chosen for Targeted judgment.
    The results showed that the strategic model of refugees and foreign nationals from the resources of the R-9 (doctrine, objectives, policies, planning, Organizing, guidance, coordination, Implementation and monitoring and control) , 31 components and 110 indicators is. After Referral criteria and indicators component to community perceptions of researchers and research experts to verify Elite weighting of indicators was not confirmed.
    Keywords: Foreigners, immigrants, Discourse, velayat-e-faqih, experiences, Pattern, Strategy, constitution
  • S.M Shams Dolatabadi, K Baboli , S Rezaei Pages 195-216
    Islamic Republic of Iran geopolitical situation, the levels and the type of conflict with the other players in designing the defensive strategies are of great importance.
    Its location in the crossing connecting road of Asia, Europe and Africa as well as its great energy resources in addition to its domination over its main ways, young population of fairly high size, religious, tribal and racial bonds with the neighbors and also its rich and ancient culture and the other numerous advantages have, above all, brought about a very powerful and extensive capacity in the field of military defense for the Islamic Republic of Iran.
    Thus, the purpose of this survey is to codify the geopolitical strategies in gaining regional supreme power for theIslamic Republic of Iran in the future outlook horizon for the year 1404, which has been conducted in the viewpoint of type, function and development based on Descriptive-Analytical method. The findings of the study are as follows:Islamic Republic of Iran, by codifying the intellectual strategies based and focused on its weakness and strength points in the domestic environment in addition to the threats and opportunities in its own localitycaninevitably achieve the goal of becoming the Defensive Mighty and Supreme Power in the Region.
    Keywords: geopolitical, Supreme power, Southwest of Asia, Outlook, Codifying
  • Kh bolhasani, Sh Noruzani, A Gholamalian Pages 217-240
    Sudden emergence of the ISIS in 2014 in Iraq (during the summer in 1393) and the shaping of an autonomous state, challenged the Islamic world with new realities of radical Salafi thinking whose different practical aspects were so far unknown to the scholars of the Islamic world. This kind of thinking which a kind of political Salafism is came to be known as TakfiriSalafist. The present research aims at answering this question that what are the Takfiri movements’ internal threat factors for the Islamic world. This is an applied research of a survey, descriptive-analytic kind with a mixed approach. The researches try to first determine the nature of Takfiri movements and then name the internal threat factors which can be used by Takfiri movements in order to destabilize the security. Statistical population consisted of 30 experts in the field of Takfirimovements studies. The data were collected using a library and field method via instruments such as questionnaire and library note-taking. The research data were analyzed using descriptive and analytic statistical methods and the final analysis was classified by pair-wise comparison matrix. Finally, sectarianism, ethnic prejudices, economic problems, current challenges, land conflicts, government structure and inclination to modernization were determined as the most important internal factors in the Islamic world.
    Keywords: Security, the Islamic World, Takfiri Movements, threat factors
  • S Vakili Pages 241-266
    TO victory the Islamic Revolution of Iran , the West began his enemies and use of economic sanctions against Iran. This weapon is still continuing with varying degrees of intensity, which has now reached its peak. The purpose of this study is to provide an operational idea, which could be a great opportunity to become the nation's threat of economic sanctions will. The article suggested that the list of goods and services, sanctions, in order of preference and importance (essential goods and services, very important, and average), with the cooperation of all agencies headquarters, administrative and business of the country is made to research universities, research institutions and researchers focused on them. Implementation of this policy, provides the conditions, the economic strength of the country is linked to jihad and essential step to stabilize the internal construction of the Islamic Republic of Iran is removed.
    Keywords: resistive economy, Economic Sanctions, Policy, threat, Opportunity
  • H Mohammad hossein Pages 267-288
    Recently 2 dead’s war, completely cleared that, theater or attacker’s countries want victory as soon as possible to impose their willing with economy of forces him and rapidity and they can obtain this with air power so this is the importance of air power usage that is desirable for the governments, So in this regard, researcher tries to find the superior air power factors in IR.IRAN and with dimension, components and effective criteria’s can reach to this important topic and this is an innovation in research in this content designation of air power superior in IRIRAN is the main goal of this research what are the factors on this power is the main question. This is a kind of applied and development research with descriptive cross case basis method and mixed approach.
    The result of this research presented in two sections, first section is concluded from presented history in air power and library research that determined factors such as, victory, rapidity, surprise, flexibility, everywhere stand in battlefield, equipment with more technology, loss casualty, costs reduction, increase enemy casualties, forced to give up faster, defeat the enemy are the major main priorities in the war.
    Second section indicate that, the main dimension components, and indicators of becoming a superior air power and finally rapid victory in war, establishment and strengthen the hardware and software aspects from combat and combat support element- spiritual and nonspiritual and macro indicators that can facilitate achieving to superior air power in the regional level.
    Keywords: air power, air superiority, hardware power, software power
  • Gh Rashid, D Zanjani , A.R Saadat rad, Sh Hassanzhad Moghaddam Pages 289-312
    The overall Defense contains all the elements of national power. This article just explains the components of the future war. The aim of this paper is formulating overall strategies for the future war in overall defense. The mixed method research (descriptive,analyticaland case study) was performed and the type was developmental, applied one. The data collection tool has been field and library &
    with the population of 17 people, which has been analyzed by using analytical methods of experts. the definition of future war and its characteristics are described in the literature that has been approved by experts and the results of the study show that I.R.I Armed Forces’ positions in the next war situation is favorable and is at the beginning of the first quarter, the path is invasive. the Analysis of inside and outside of environment shows 10 strengths, 8 weaknesses, 5 threats and 5 opportunities. Then, based on the status quo, allocation of resources to use the strengths and opportunities in order to meet the threats and weaknesses done, based on the SWOT model number 7 key strategy presentation. Based on the current situation, allocation of resources to use the strengths and opportunities in order to reduce the threats and weaknesses, 7 key strategies presented SWOT. Based on the hybrid model, the coalition and alliances defensive security, development and implementation of strategic depth by jihadist groups converge with the Islamic Republic of Iran and people-based Maneuvers have been recommended.
    Keywords: Future war, overall defense