فهرست مطالب

مطالعات دفاعی استراتژیک - پیاپی 72 (تابستان 1397)

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 72 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • غلامعلی رشید، محمد ادریسیان * صفحات 5-26
    در اصطلاح دینی، جهاد معنی گسترده‏ای دارد و شامل هر نوع تلاش و مبارزه با هر وسیله و سلاحی در برابر هر دشمنی می‏گردد. تحقیق پیش رو به منظور پاسخ گویی به سوال چیستی آموزه های موثر قرآن کریم درزمینه ی جهاد فی سبیل الله بر ارتقاء روحیه ی جهادی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی صورت پذیرفته است. ازآنجاکه در این تحقیق از ترکیب داده های کمی و کیفی (مصاحبه و پرسشنامه) استفاده شده رویکرد تحقیق آمیخته (توصیفی – تحلیلی) بوده و با روش موردی زمینه ای انجام می شود. و روش گردآوری در این تحقیق مطالعات کتابخانه ای و مطالعات میدانی شامل مصاحبه و پرسش نامه هست. و حجم جامعه ی آماری به صورت تمام شمار با نمونه ی آماری که ویژگی آن ها شناخت جهاد و مصادیق جهاد فی سبیل الله و اشرافیت به روحیه و شرایط نیروهای مسلح جمهوری اسلامی هست انتخاب شده اند. درنهایت پس از جمع آوری نظرات نمونه ی آماری تحقیق در قالب پرسش نامه در طیف پنج تایی لیترت مبنی بر تبیین میزان تاثیر آموزه های قرآن کریم درزمینه ی جهاد فی سبیل الله بر ارتقاء روحیه ی جهادی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی و تشکیل جدول میانگین پاسخ ها و ترسیم نمودار فراوانی درصد تاثیر، مشخص گردید که بیشترین درصد تاثیر را از میان مصادیق جهاد فی سبیل الله در آیات قرآن کریم بر ارتقاء روحیه ی جهادی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی شاخص جهاد برای یاری کردن دین خدا با درصد تاثیر 96. 4 داشته و مصادیق جهاد با کفر و نفاق و جهاد با استکبار، طاغوت و اولیای شیطان، در مرتبه ی بعدی به لحاظ میزان تاثیر قرارگرفته اند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، جهاد فی سبیل الله، روحیه ی جهادی
  • سید عبدالرحیم موسوی، محمدرضا مومنی * صفحات 27-50
    توانمندسازی منابع انسانی در سازمان های دولتی به ویژه در سازمان های نظامی به لحاظ نقش این سازمان ها در تامین امنیت و منافع ملی کشور دارای اهمیت زیادی است. آموزشگاه های درجه داری ماموریت تربیت و آموزش درجه داران توانمند، ماهر،آگاه، بصیر، ورزیده، متخصص و متعهد را بر عهده دارند. با توجه به اینکه درجه داران بخش اعظم بدنه نیروهای مسلح بوده و عهده دار مسئولیت های اجرایی اند، توانمندسازی این قشر نقش مهمی در تحقق ماموریت نیروهای مسلح خواهد داشت. بنابراین بایستی برای چنین نیروی انسانی به طور مستمر بحث توانمندسازی و شایسته پروری مدنظر قرار گیرد.  هدف تحقیق تعیین عوامل موثر بر توانمندسازی آموزشگاه های درجه داری نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در حوزه فردی است. این تحقیق به روش موردی-زمینه ای انجام گرفته و از نوع کاربردی است. جهت جمع آوری اطلاعات با روش کتابخانه ای از ابزار فیش برداری و درروش میدانی از پرسش نامه استفاده گردید. داده ها با استفاده از فنون آمار توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی، فراوانی تجمعی و نمودار هیستوگرام) و آمار استنباطی (آزمون توزیع دوجمله ای و فریدمن) استفاده گردید. جامعه آماری 230 نفرمی باشد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که سیزده عامل معنویت، ارزش های اخلاقی، محیط کار، تجربه، ویژگی های روان شناختی، تصمیم گیری، توانایی، اعتماد، آموزش، پاداش، مهارت، رهبری و قدرت می تواند در توانمندسازی آموزشگاه های درجه داری نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در حوزه فردی موثر باشد.
    کلیدواژگان: نیروی انسانی، آموزش، توانمندسازی
  • سعید مجردی، محمد اسلامی، محمد افشار ونگینی، محمدصادق بیک پوری * صفحات 51-72
    موقعیت جغرافیایی خاص جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا و وجود منابع روزمینی و زیرزمینی غنی در این محدوده از یک سو و ماهیت ظلم ستیزی و مبارزه با استکبار، از سوی دیگر، سبب شده است که قدرت های استکباری و سلطه گر در طول تاریخ چشم طمع به این سرزمین دوخته و همواره جمهوری اسلامی ایران را به شیوه های مختلف تهدید و حتی در طی دوره هایی مورد ه جوم قرار دهند. از طرفی شیوه های تهدید در عصر حاضر به نوعی دستخوش تحول گردیده که این تحول ناشی از دگرگونی در وضعیت فناوری و ظهور فناوری های نوین و سطح بالا است که کشورها از فناوری به عنوان عاملی برتر ساز در جنگ های اخیر بهره گرفته اند. بر همین اساس در مقاله حاضر نقش علم و فناوری در دفاع همه جانبه تبیین و راهبردهایی جهت دفاع همه جانبه مبتنی بر علم و فناوریارائه گردیده است. در تحقیق حاضر، به دلیل محدود بودن دسترسی به خبرگانی که در حوزه دفاع و فناوری های نوین تسلط دارند، جامعه آماری تمام شمار بوده و حجم نمونه شامل 25 نفر از کارکنانی که در نیروهای مسلح مشاغل دفاعی- امنیتی دارای رتبه 17 به بالا هستند، می باشد. روش پژوهش آمیخته (روش توصیفی- تحلیلی و زمینه ای موردی) انجام گردیده است. پس از تعیین موقعیت راهبردی و تحلیل شکاف بین وضع موجود و وضع مطلوب و تخصیص منابع تعیین شده (اوزان چهارگانه محیط داخل و خارج) و بر اساس اهداف بیان شده و به منظور رسیدن به وضع مطلوب، راهبردهای دفاع همه جانبه در حوزه تهدید و جنگ آینده با استفاده از عوامل برتر ساز (قوت ها و فرصت ها) به منظور رفع ضعف ها و پاسخ به تهدیدات،تدوین گردید.
    کلیدواژگان: علم و فناوری، دفاع همه جانبه، راهبرد
  • خسرو بوالحسنی، امیر شایان شفیعی نیک *، عبدالله عراقی صفحات 73-98
    تغییر و تحولات ناشی از بیداری اسلامی در جهان اسلام در منطقه آسیا و شمال آفریقا گویای این واقعیت است که شناخت فرصت ها و تهدیدات وب از تعریف سیاست های دفاعی- امنیتی جهت مقابله با تهدیدات و مدیریت آن و بهره مندی از فرصت ها به صورت مطالعه شده و علمی امری ضروری به نظر می رسد. بر این اساس هدف تحقیق حاضر برشمردن فرصت ها و تهدیدات بیداری اسلامی و سپس تعیین میزان این فرصت ها و تهدیدها بر سیاست های دفاعی امنیتی ج. ا. ا. در قالب رویکرد مدیریت راهبردی به منظور ترسیم افق آینده می باشد. در این تحقیق ضمن استفاده از روش توصیفی- تحلیلی در تجزیه وتحلیل اطلاعات، برای تعیین حجم نمونه از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و فرمول کوکران بهره گرفته شد که نهایتا30 نفر تعیین گردیدند. سپس داده های به دست آمده در پرسشنامه با استفاده از فنون آمار استنباطی در قالب جداول تنظیم و سپس جهت بررسی میزان فراوانی پاسخ های داده شده به سوالات پرسشنامه از آزمون کای – اسکوئر استفاده شد که نتایج آن مشخص کرد که در حوزه تهدید بالاترین عامل، ایجاد تفرقه بین مسلمانان و پایین ترین عامل، خطا در تحلیل قیام ها به دشمنان و در حوزه فرصت دو عامل فرهنگ و تفکر بسیجی و شکست طرح جنوب غرب آسیایی آمریکا و بیداری ملت ها به ترتیب بالاترین و پایین ترین تاثیر بر کل سیاست های دفاعی امنیتی را داشته است.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، نظام سلطه، تهدید، فرصت، سیاست های دفاعی-امنیتی جمهوری اسلامی ایران
  • علی اصغر بیک بیلندی *، سید عباس عراقچی صفحات 99-124
    منطقه ژئوپلیتیک دریای خزر پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و جایگزین شدن چهار کشور تازه استقلال یافته به جای آن در این حوزه، دچار تحولاتی گردید که در این تحقیق با عنوان «تاثیر عوامل اقتصادی ژئوپلیتیک دریای خزر بر تدوین راهبرد دفاعی جمهوری اسلامی ایران» سعی شده است این تحولات، از دریچه عامل اقتصادی ژئوپلیتیک بر تدوین راهبرد دفاعی کشور موردبررسی قرار گیرد. لذا در پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی و به صورت کاربردی پس از انجام مطالعات نظری و محیط شناسی ژئوپلیتیک کشورهای منطقه ی دریای خزر، تلاش گردیده است تا عوامل اقتصادی ژئوپلیتیک مرتبط و موثر بر تدوین راهبرد دفاعی ج. ا. ایران شناسایی سپس به منظور تائید این عوامل و تعیین نقش عوامل (در قالب بسترهای فرصت آفرین، تهدید زا، قوت و ضعف) ، دو پرسشنامه ای تنظیم و طراحی گردید. که پرسشنامه اول به منظور تائید عوامل موثر ژئوپلیتیک اقتصادی احصاء شده بر تدوین راهبرد دفاعی بین جامعه آماری 12 نفری و پرسشنامه دوم به منظور تعیین نقش عوامل در جامعه آماری 49 نفری به صورت تمام شمار توزیع و پس از اخذ نظر جامعه آماری با استفاده از تکنیک ها و روش های آماری، تجزیه وتحلیل شده و در ادامه به جمع بندی و ارزیابی سوالات تحقیق پرداخته شده است. درنهایت در قسمت نتیجه گیری در پاسخ به سوالات تحقیق، مهم ترین بسترهای فرصت آفرین و بسترهای تهدید زا و همچنین مهم ترین عوامل قوت و ضعف اقتصادی که در تدوین راهبرد دفاعی ج. ا. ایران موثر می باشند؛ در قالب 30 عامل ژئوپلیتیک تعیین گردیدند.
    کلیدواژگان: عوامل ژئوپلیتیک اقتصادی، دریای خزر، راهبرد، راهبرد دفاعی
  • محمد خوش چهره، محمدرضا کایینی * صفحات 125-152
    روند تحولات جهانی و به ویژه منطقه ای و داخلی نظام جمهوری اسلامی به نفع قدرت ملی کشورمان و برخلاف منافع لیبرال- دموکراسی غربی بوده و لذا در شرایطی که بحران اقتصادی- اجتماعی غرب از یک سو و بیداری اسلامی در منطقه راهبردی جنوب غرب آسیا از سوی دیگر بر نگرانی غرب دامن زده است، آمریکا و حامیان غربی آن، آخرین تیر ترکش تخاصم، یعنی تحریم هوشمند را که ترکیبی از تحریم واقعی و جنگ روانی است، علیه جمهوری اسلامی رها کرده اند. این نوع تحریم که به زعم آنان می تواند فلج کننده باشد، با اعمال تحریم های نفتی، بانک مرکزی و… به طور مستقیم و معیشت مردم (غذا) به طور مستقیم دنبال می شود که بتواند با ایجاد فشار لازم، ابتدا بین حاکمیت و مردم شکاف انداخته و سپس با ایجاد نارضایتی های اجتماعی، با بهره گیری از جنگ روانی و مدیریت اذهان، نظام جمهوری اسلامی را به ناکارآمدی و بی مسئولیتی متهم و با خالی کردن پشت نظام از حمایت و همراهی مردم، زمینه تحمیل خواسته های ظالمانه خود را بر کشورمان فراهم آورد.
    این تحقیق با روش توصیفی و تحلیلی از یک جامعه آماری 15 نفره خبره با حجم آماری کلی 50 نفره، با هدف تبیین عوامل راهبردی موثر در تامین نیازهای پایه ای واسازی (غذا) از منظر پدافند غیرعامل با رویکرد اقتصاد مقاومتی به منظور مقابله با تحریم های اقتصادی دشمن با استفاده از نظرات خبرگان آشنا به موضوع پدافند غیرعامل در قالب عوامل داخلی (قوت ها و ضعف ها) و عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدات) نگاشته شده است که. نتایج به دست آمده نشان می دهد عواملی همچون وجود اهداف دشمن و لزوم جلب مشارکت همگانی برای دفاع از عزت ملی، فرهنگ سازی به نفع مصرف تولیدات داخلی، اولویت به توسعه بخش کشاورزی و تولید اقلام راهبردی، لزوم مدیریت مناسب ذخایر و منابع ارزی کشور به نفع نیازهای اساسی و خرید اقلام ضروری و سودجویی و فرصت طلبی بخشی از عوامل موثر در مقابله با تحریم های اقتصادی دشمن در تامین به موقع، ذخیره سازی کافی و توزیع کارآمد نیازهای پایه ای و اساسی با تاکید بر غذا خواهد بود.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، تحریم اقتصادی، نیازهای پایه ای و اساسی، اقتصاد مقاومتی، تامین به موقع، ذخیره سازی کافی، توزیع کارآمد
  • محمداسماعیل شریفان *، علی اکبر احمدیان، ناصر پورصادق صفحات 153-176
    در محیط سیاسی ناپایدار و سیال امروزین جهان، امکان وقوع جنگ بر علیه جمهوری اسلامی ایران همواره وجود دارد. در این فضای به شدت تغییرپذیر و نامطمئن، تدوین راهبردها برای افزایش توان رزمی نیروهای مسلح درجنگ های آینده مبتنی بر تکامل اندیشه های نظامی، تاکتیک ها و فنآوری پیشرفته یک ضرورت ملی و حتمی است. امروزه یکی از عوامل مهم در جنگ ها، کاهش هزینه های مالی وصرفه جویی در نیروی انسانی می باشد و روز به روز بر اهمیت آن نیز افزوده می شود. یکی از اقداماتی که در راستای نیل به این هدف بزرگ صورت گرفته است ساخت و به کارگیری هواپیماهای بدون سرنشین (پهپادها) می باشد.
    لذا این تحقیق با عنوان «راهبردهای توسعه بهره گیری از پهپاد در افزایش توان رزمی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران» اصول، مبانی و چگونگی بهره برداری از پهپادها را در این راستا بررسی می نماید.
    تحقیق برمبنای دستاوردها ازنوع کاربردی، برمبنای اهداف وماهیت با روش زمینه ای - موردی است و تلاش شده است تا راهبردهای توسعه بهره گیری از پهپادها در افزایش توان رزمی نیروهای مسلح احصا گردد. جامعه ی آماری این پژوهش44 نفر ازحوزه ی خبرگان درموضوع مربوطه می باشد. روش جمع آوری اطلاعات وداده ها به روش کتابخانه ای ومیدانی بوده و با استفاده ازابزارهای پرسش نامه و فیش برداری، داده های لازم جمع آوری شدند و در تحلیل نهایی عوامل احصاء شده براساس محاسبات در مدل سوات، مورد طبقه بندی قرارگرفته و در پایان راهبردها به ترتیب اولویت به همراه پیشنهادهای کاربردی جهت استفاده ی مبادی ذیربط ارائه گردید.
    کلیدواژگان: توان رزمی، راهبرد، پهپاد، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، تهدید
  • اکبر نوری* ، رضا یداللهی صفحات 177-202
    هر جامعه دارای اجزا و عناصر متعاملی است و از مهم ترین عناصر تاثیر گذار در جامعه ی اسلامی، نیروهای مسلح هستند که وظیفه برقراری امنیت در جامعه و دفاع در مقابل هرگونه تهدید را به عهده دارند و برای انجام شایسته آن نیاز به ارتباط، تعامل و حمایت مردم دارند.
    تشکیل جامعه ی اسلامی، ازجمله مهم ترین دغدغه های مقام معظم رهبری امام خامنه ای است که انسان ها بتوانند در آن به کمال معنوی برسند. از طرف دیگر، نیروهای مسلح می بایست، نقش برجسته ای در جهت ایجاد و استقرار امنیت، عزت و اقتدار ایفا نمایند.
    هدف اصلی تحقیق تبیین منظومه فکری مقام معظم رهبری امام خامنه ای در حوزه رابطه و تعامل جامعه با نیروهای مسلح و تعیین عوامل تاثیرگذار در این حوزه است.
    نوع تحقیق کاربردی و روش آن نظریه پردازی داده بنیاد است که محققین مجموعه بیانات ، مکتوبات، پیام ها و… را با استفاده از نرم افزار حدیث ولایت از طریق مطالعه کتابخانه ای جمع آوری و طی سه مرحله کدگذاری نموده و درنتیجه تحقیق، ضمن احصاء467 مفهوم، اهداف و ویژگی های جامعه اسلامی و نیروهای مسلح تراز جامعه ی اسلامی از نگاه معظم را احصاء و عوامل تاثیرگذار در زمینه تعامل جامعه و نیروهای مسلح را ارائه نموده اند.
    کلیدواژگان: منظومه فکری، مقام معظم رهبری، داده بنیاد، جامعه، نیروهای مسلح
  • امیر قدسی * صفحات 203-228
    تاریخ امنیتی منطقه موسوم به غرب آسیا نشان می دهد این منطقه جغرافیایی، بیش از سایر حوزه های ژئوپلیتیکی در شرایط بی ثباتی، ناامنی، بحران و تعارض قرار داشته است. جنگ های منطقه ای، درگیری های مرحله ای، اختلاف های سرزمینی، بحران های پایان ناپذیر و تکرار شونده را می توان در شمار عواملی دانست که ضرورت مطالعه دائمی درباره شاخص های امنیت منطقه ای را اجتناب ناپذیر می کند. استمرار این آشوبناکی به همراه پایداری کدهای ژئوپلیتیکی، موجب شده تا منطقه غرب آسیا در شرایط کنونی به یکی از بحرانی ترین و ناامن ترین مناطق جهان تبدیل گردد. در این میان، پرسش اساسی این است که ایران به عنوان یکی از کشورها وبازیگران بسیار تاثیرگذار منطقه، نظم مطلوب خود را در تحقق کدامین شرایط جستجو می کند.  ازاین رو، این پژوهش در پی آن است با بازخوانی الگوهای رایج امنیت منطقه ای و تناسب آن با شرایط و ویژگی های منطقه، پس از تبیین شاخص های و مطلوبیت های خود، اولویت های اقدام برای استقرار نظم امنیت منطقه را مشخص نماید. روش تحقیق بر پایه گردآوری و تحلیل اسنادی پژوهش ها و میزهای تخصصی مرتبط با موضوع بوده و برای اعتبار سنجی یافته ها، از تعداد 25 تن از کارشناسان و خبرگان دعوت به همکاری گردید تا نقطه نظرات خود در قالب گویه های احصا شده و اولویت آن را مشخص نمایند. این نظرات در دستگاه نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفته و نتایج آن بیانگر آن است که مناسب ترین الگوی ایجاد نظم برای ج. ا. ایران بر مبنای «الگوی مشارکتی» ، «تمدن و اقتصاد پایه» و با رویکرد «قدرت آفرینی نرم» خواهد بود.
    کلیدواژگان: امنیت منطقه ای، نظام های امنیت منطقه ای، ژئوپلیتیک، غرب آسیا، ج، ا، ایران
|
  • G.A Rashid, M Edrisiyan * Pages 5-26
    Jihad is a religious term meaning is broad and includes any kind of struggle with every means and weapons are against any enemy. Research in order to answer the question what effect the teachings of the Holy Quran in Jihad in Allah's way, to promote the spirit of Jihad is the Islamic Republic's armed forces. Since this study used a combination of qualitative and quantitative data, integrated research approach and the methodology underlying doneMethodology In this study, library studies and field studies, interviews and questionnairesThe population for the entire sample volume is characterized by cognitive manifestations of jihad and jihad in Allah's way The nobility and the morale of the armed forces of the Islamic Republic have been selected conditions Finally, after gathering comments on the whole sample in the form of a five-point Likert questions which express the influence of the teachings of the Quran In the spirit of jihad jihad in Allah's way of reinforcing the armed forces of the Islamic Republic and the establishment of the average responses and charting a lot of impact, it was determined that the greatest impact of Indicators related to crusade to help the religion of Allah and jihad 96.4% with the percentage impact of infidelity and hypocrisy and fight with the devil in order Astkbarv idolatrous and friends next Hobby Respectively.
    Keywords: The Quran, jihad in Allah's way, the spirit of jihad
  • S.A Mousavi, M.R momeni * Pages 27-50
    The Empowerment of human resources in government agencies especially in military organizations in terms of the role of these organizations in providing security and national interests of country is very important. Graduate schools is responsible for training competent, skilled, knowledgeable, insightful, experienced, qualified and committed officers. Given this note that the officers are much of the body of armed forces and responsible for executive roles, so empowerment them have important role in fulfilment the mission of the armed forces. So for such personnel must continually be considered controversial empowerment and good breeding. The aim of this study is determining factors that affecting on empowering schools of armed forces of republic Islamic of Iran in personnel domain. This research is done by method of case-field and is applied. In order to collecting data by method of library, taking notes tools were used and in field procedure, a questionnaire was used. The data have been used by techniques of descriptive statistical (frequency, percentage and cumulative frequency and histogram) and perceptive statistical (binomial distribution test and Freidman). Sample size was 230 participants, the findings of this study showed that 13 factor such as spirituality, morality values, work space, experience, psychological attributes, making decision, ability, trust, education, reward, skill, leadership and strength can be effective in empowering schools of armed forces of republic Islamic of Iran in personal domain.
  • S mojarady, M Eslamee, Afshar Vengini, M.S Beykoori * Pages 51-72
    Specific geographical location of the Islamic Republic o f Iran in the Middle East resources above ground and underground rich in this area on the one hand And the nature of oppression and arrogance combat Islamic Republic of Iran, On the other hand has led to the arrogance and domineering powers in the history of this land covetous look And the Islamic Republic of Iran has always various ways, threatened and even attacked during the ages. The threat practices in the modern era has been transformed into a The change resulting from a change in the status of technology And the emergence of new technologies and a high level Operating technology as a tool that countries have taken advantage of the recent war. Accordingly, in this paper, the role of new technologies and strategies to explain in a comprehensive defense comprehensive defense based on modern technology is presented. In the present study, due to limited access to experts who have mastered new technologies in the field of defense, The population and sample consisted of 25 employees who did not place in the top 17 rated security defense jobs exist.
    Methods mixed (and underlying analytical method) has been applied. After analyzing indoor and outdoor environments, the number of 14 strengths, 11 weaknesses, 12 opportunities and 17 threats is obtained And on the basis of the status quo, allocation of resources to use in order to meet the threats and opportunities, strengths and weaknesses conducted And based on SWOT, strategies and recommendations for implementing the strategies presented.
    Keywords: science, technology, Comprehensive Defense, Strategy
  • Kh Bolhassani, A Shayan Shafiee Nick *, A Iraqi Pages 73-98
    The defensive power of a society can't be Summarized in its military power. The combination of military, political, economic, social, culture, technology and geographical power creates the military power of a society. Many strategigists believe that the ultimate crierion of national and defensive power is military powerness. Considering the present Limitaions in the abilities if our country and the diversity of the threats and triks of its enemies,It seems that the most suitable pattern for codifying the defense strategy of the Islamic Republic of Iran in the military sphere is the combined pattern (goal oriented, power oriented, threat oriented).The aim of this paper is to develop superior power and defense strategies in the field of culture based on 1404 Solar and to consider the factors and the indices associated with it. Themethodused in the present paper is descriptive and inferential method. Statistical society includes experts and professionals in defensive and cultural affairs and also among the intended statistical society, 30 experts have been chosen as the sample size. Accordingly, with the use of SWOT method, and based on the internal and external context in our country, each of strengths and weakness points, threats and opportunities were identified and the adequate strategies have been chosen and also, the prioritization of strategies has been done using TOPSIS method, and finally seven top strategies have been chosen in the field of culture.
    Keywords: defensive strategy, military power, defensive superpower, regional power
  • A.A Beik Biland *, S.A Araghchi Pages 99-124
    The geopolitics of the Caspian Sea region after the collapse of the Soviet Union and replace the four newly independent country instead in this area, Have been changes. In this study, as »Caspian Sea geopolitical impact of economic factors on the defense strategy of the Islamic Republic of Iran« is tried these developments, Geopolitics through the lens of economic factors on the defense strategy is considered. Therefore, in this study Application form After conducting theoretical studies and Ecology geopolitics of the Caspian Sea region have tried, Economic factors related to geopolitics And effective defense strategy Islamic Republic of Iran exploration Then to confirm this and to determine role of factors (In the context of project opportunities,  threatening, strengths and weaknesses) Two questionnaires were designed and set. The first questionnaire to confirm the geopolitical factors affecting economic The population of 12 people and The second questionnaire to determine the risk of the population of 49 people Were distributed. Finally, at the conclusion In response to the survey questions, The most important opportunities and threatening also The important factors of economic strengths and weaknesses that The Islamic Republic of Iran are effective on defensive strategy’ were determined in 30 Geopolitical factors.
    Keywords: Economic geopolitical factors, Caspian Sea, Strategy, Defense strategy
  • M khosh chehre, M.R Kaeinee * Pages 125-152
    Global and regional trends as well as domestic conditions of Islamic Republic has benefited our national power and Was against west liberal democracy’s interests. Therefore in today’s world where social and economic crisis in west on one hand and Islamic awakening in strategic region of South-west Asia and north Africa on the other, has increased west’s concerns. USA and its western allies have triggered their last shot, a complicated sanctions regime, against Iran which is a combination of real sanctions and propaganda war. They were intended firstly to turn the people against the government and using propaganda and psychological warfare accuse Iran of being irresponsible toward its own people therefore weakening people backing of the government, they intended to force our country to answer to their evil requests.
    The goal of this research is to explain the strategic and efficient factors in securing basic and essential needs (food) from the passive defense standpoint with the focus on the resistive economy in order to confront the enemies’ economic sanctions. It is a descriptive and analytical research in a form of internal factors (Strength and weaknesses) and external factors (opportunities and threats) and uses the remarks of a sample group of 15 individual - experts on passive defense subjects - out of a 50 people statistical population.
    Results show that explaining enemies goals, encouraging public to support national prestige, making the use of domestically produced goods a popular culture, making the development of agriculture industry and investment on strategic goods production a priority, managing foreign-exchange reserves for people basic needs and purchasing essential commodities and facing profiteering and the profiteers are some of the efficient factors to confront the enemies’ economic sanctions for promptly securing, sufficiently storing and efficiently distributing the basic and essential needs with the focus of foods..
    Keywords: Passive defense, economic threats, essential, basic needs, resistive economy, promptly securing, sufficiently storing, efficiently distributing
  • M.A Sharifan *, .A.A Ahmadian, N Poursadegh Pages 153-176
    In severe changeable and uncertain space of today, complication of strategies for promotion of arm services’ combat power base on military thoughts evolution modern tactics and technology, is a certain national necessity. one of the important factor in wars, is decreasing of financial ’s expense and saving of personal and is added to its importance gradually. One measure that have been done for achieving this goal is made and use of unmanned aerial vehicles.
    Therefor this research by title »present of strategies for improving utilizing unmanned aerial vehicle to increase of combat power of Islamic republic of IRAN’s arm services«, consider the principle, bases and circumstance of utilizing of unmanned aerial vehicles in this way.
    Type of research based on result is applied type, based on aims and nature the method is case and field study and try is made that strategies for improving utilizing unmanned aerial vehicle to increase of combat power of arm services was statistic. The statistical society in this search is 44 person in field of experienced in related case. The method for collection of information and data was library and field and by use of questionnaire and not-taking fools the necessity data were collected and in final analysis statistic factor based on account in SWOT method, was classified and at the end strategies according to preference with applied offers for using of related elements were produced.
    Keywords: Combat power , strategy , Unmanned aerial vehicle , Islamic republic of IRAN arm services , threat
  • A Nori *, R Yadollahi Pages 177-202
    Every society has ingredient and elements and the most important influence element in Islamic socity is arm services that their responsibility is sequre the society and oppose with threat and relation, integrity and people support are necessary for accomplish it competently.
    Forming of Islamic society is the most important of supreme leader Emam KhAMENEHE’s apprehension that the humans gain moral accomplishment. On the other side, arm services must play a distinction role for security, glory and suthority.
    The main purpose of this research is making clear of supreme leader Emam KhAMENEHE’s mental system in field of relation and integrity of socity with arm services and determine of effective factors in this field.
    This research is application type and its method is grounded theory that the researchers in three phases have labored the collection of statement, writtens and messages and … by » HADIS VELAYAT « software through library studing and in research conclusion by statics of 467 consept, measure aims and quality of Islamic society in supreme leader’s opinion and have presented the effective factors in field of integrity between society and arm services.
    Keywords: Mental system, Supreme Leader, grounded theory, Society, Arm serviced
  • A Ghodsi * Pages 203-228
    The history of Middle East reveals the engagement of this region in instability, insecurity, crisis and conflict further than other geopolitical spheres. Regional wars, stratified conflicts,  territorial disputes, endless and frequent crises are of the factors which emphasize the study of security indices in this region. The sustainability of anarchy besides geopolitical codes has caused this region to be one of the most crisis-hit and insecure regions in the world. Accordingly, this paper mainly poses the conditions in which the Islamic Republic of Iran (IRI) as an effective regional actor pursues her desirable order as a question. Doing so,  it first reviews the current regional security models and contrasts them with the de facto conditions and characteristics of the region; second, it explicates the indices and desirable conditions and then defines the priorities for establishment of regional security order in the region. Following, it gathers and analyses the research documents and exploits the viewpoints of 25 experts to assess the validity of the results and determine the priorities. Furthermore, it analyses the viewpoints with SPSS; consequently, the outcome of the study suggests that the desirable model for the IRI is developed upon »participation «,» civilization and basic economy «and» soft power building«.
    Keywords: regional security, regional security systems, Geopolitics, West Asia, IRI