فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد کلان
سال دوازدهم شماره 24 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نرگس مرادخانی ، بهنام صدرجهانی، مصطفی دین محمدی صفحات 13-32
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر نوسانات متغیرهای کلان اقتصادی بر مطالبات غیرجاری به تفکیک مطالبات سررسید، معوق و مشکوک الوصول بخش بانکی است. همچنین از متغیرهای درون بانکی به منظور افزایش قدرت توضیحی بیشتر و استواری نتایج استفاده شده است. برای این منظور بر اساس آخرین داده های در دسترس 17 بانک کشور، از یک مدل پانل پویا با روش گشتاورهای تعمیم یافته بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد، عوامل درون بانکی مورد بررسی، شامل بازده حقوق صاحبان سهام، نسبت بدهی، اندازه بانک و مالکیت با مطالبات غیرجاری رابطه معنی داری دارند. همچنین در بین عوامل کلان اقتصادی، نرخ سود تسهیلات اثر مثبت و معناداری بر افزایش مطالبات سررسید گذشته دارد. همچنین افزایش نرخ ارز نیز موجب افزایش مطالبات معوق و مشکوک الوصول شده و تاثیر مثبت و معناداری بر روی این متغیرها دارد. در کل نتایج نشان از تاثیرگذاری بیشتر عوامل درون بانکی نسبت به کلان اقتصادی در شکل گیری و افزایش مطالبات غیرجاری دارد.
    کلیدواژگان: مطالبات غیرجاری، سررسید گذشته، معوق، مشکوک الوصول، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • محمود یحیی زاده فر ، شهاب الدین شمس، اقدس فلاح صفحات 33-53
    با توجه به اهمیت و نقش طلا به عنوان ابزاری برای سرمایه گذاری، بخصوص در کشوهای درحال توسعه، روش های مختلفی برای پیش بینی بازده آتی طلا استفاده شده است. ازاین رو، هدف اصلی از پژوهش حاضر پیش بینی بازده روزانه قرارداد آتی سکه طلا در بورس کالای ایران با استفاده از مدل آرچ و شبکه عصبی است. برای این منظور، از داده-های روزانه 20 قرارداد آتی سکه طلا برای دوره زمانی تیرماه 1392 تا شهریورماه 1395 که به روش «تعدیل به عقب» پیوسته شده اند، به کار گرفته شد. همچنین پس از بررسی نتایج تحقیقات پیشین از بازده قیمتی دلار، بازده قیمتی سکه طلا و بازده قیمتی طلای جهانی به عنوان متغیرهای موثر بر بازده قرارداد آتی سکه طلا استفاده شد. علاوه بر این، دقت پیش بینی این مدل ها با استفاده از معیارهای میانگین مربعات خطا، ریشه میانگین مربعات خطا، میانگین قدر مطلق خطا و ضریب تعیین ارزیابی شد. نتایج پژوهش نشان داد در دوره موردبررسی، شبکه عصبی در مقایسه با مدل آرچ در پیش بینی برون نمونه بهتر عمل کرده است؛ اما بر مبنای نتایج آزمون تی زوجی، دقت پیش بینی دو مدل ازنظر آماری تفاوت معناداری نداشته است.
    کلیدواژگان: پیش بینی بازده، قرارداد آتی سکه طلا، شبکه عصبی، مدل آرچ، مدل رگرسیون خطی چندگانه
  • امیر منصور طهرانچیان صفحات 54-72
    در این مقاله با توجه به نظریه استالپر –ساموئلسون،کوزنتس و ماندل ،تاثیر تورم و جهانی شدن مالی و تجاری بر نابرابری درآمد در کشورهای با شدت سرمایه بالا و پایین مورد آزمون تجربی قرار گرفته است. برای این منظور ،از داده‎های سال‎های 2014-2000 و روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) استفاده شده است. این پژوهش نشان داد که در هر دو گروه از کشورهای مورد بررسی، تورم سبب افزایش و افزایش درجه جهانی شدن مالی و تجاری موجب کاهش نابرابری درآمد می شود. بر اساس نتایج به دست آمده ،با وجودی که تفاوت در شدت سرمایه ،به تفاوت قابل توجهی در میزان و جهت تاثیر جهانی شدن تجاری بر نابرابری درآمد منجر نشده است، اما در کشورهایی که در آن ها شدت سرمایه بیشتر است ،جهانی شدن مالی تاثیر بیشتری بر کاهش نابرابری درآمدی دارد. تجدید نظر در محدویت های تجاری و مالی وضع شده ،بازاریابی بین المللی محصولات و ارتقای سطح بهره وری عوامل تولید از طریق آموزش و به روز کردن فناوری بنگاه ها به منظور ورود به بازارهای جهانی و رقابت در شرایط تجارت آزاد از جمله پیشنهاد های مقاله حاضر محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: تورم، جهانی شدن مالی، نابرابری درآمد، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • حمید نادری پور، صدیقه نبی ئیان ، سید عبدالمجید جلایی اسفندآبادی صفحات 73-94
    در ادبیات ادوار تجاری بر نقش متغیرهایی همچون درآمدهای نفت و گاز، نوسانات صادرات نفت و گاز، کسری بودجه دولت و نقدینگی بر ادوار تجاری تاکیدشده است و مطالعات معدودی در زمینه تاثیر ادوار تجاری بر بخش کشاورزی انجام شده است. ازاین رو در این پژوهش به استخراج اجزای روند بلندمدت ادوار تجاری و تکانه های نامنظم از تولید ناخالص داخلی حقیقی طی دوره 1361-1391 با استفاده از فیلتر هودریک - پرسکات پرداخته شده و سپس خواص ادواری متغیرهای کلیدی تاثیرگذار بر ادوار تجاری محاسبه و تحلیل شده است. به منظور بررسی تاثیر ادوار تجاری بر بخش کشاورزی، از سیستم معادلات همزمان استفاده گردیده است. نتایج برآورد مدل با استفاده از روش حداقل مربعات سه مرحله ای بیانگر آن است که ادوار تجاری بر ارزش افزوده بخش کشاورزی اثر مثبت و معنی دار و بر اشتغال و سرمایه گذاری در بخش کشاورزی اثر منفی و معنی دار دارد. لذا توصیه می شود در سال های رونق اقتصادی، دولت به سرمایه گذاری در بخش کشاورزی توجه بیشتری داشته باشد تا در زمان کاهش قیمت نفت و گاز که عامل اصلی ایجاد رکود اقتصادی در کشور است، این بخش اقتصادی یاری کننده ی بهتری برای اقتصاد کشور باشد.
    کلیدواژگان: ادوار تجاری، ارزش افزوده بخش کشاورزی، اشتغال بخش کشاورزی، سرمایه گذاری در بخش کشاورزی، روش حداقل مربعات سه مرحله ای
  • باقر درویشی ، سمیه بوستانی صفحات 95-119
    هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر ساختار تصاعدی سیستم مالیات بر درآمد بر نابرابری درآمدی است. برای این منظور با استفاده از داده های مالیات تصاعدی پتر و دانکن (2008) سه مدل پانل دیتا برای تعداد منتخبی از کشورهای دارای رانت منابع طبیعی و کشورهایOECD برآورد شده است. نتایج نشان می دهد اگرچه مالیات های تصاعدی، نابرابری در درآمد مشاهده شده را کاهش می دهند اما بر نابرابری در درآمد واقعی تاثیر کمتری داشته و در کشورهای با نظم و قانون ضعیف و دارای بخش غیررسمی بزرگ حتی ممکن است نابرابری واقعی را افزایش دهند. رانت منابع طبیعی و تورم نیز از عوامل مهم موثر بر نابرابری هستند. بر اساس نتایج حاصل، تصاعدی کردن ساختار مالیاتی و افزایش بالاترین نرخ های مالیات لزوما باعث کاهش نابرابری نخواهد شد، بلکه در شرایط وجود اقتصاد زیرزمینی و نهادهای ضعیف، مالیات های تصاعدی حتی ممکن است وضعیت نابرابری را بدتر کنند. بنابراین توصیه می شود برای کاهش نابرابری به گسترش پایه های مالیاتی، تثبیت اقتصاد کلان، مدیریت بهینه هزینه کرد درآمدهای نفتی توجه ویژه ای شود.
    کلیدواژگان: مالیات تصاعدی، نابرابری درآمد، دموکراسی، شاخص نظم و قانون
  • کیومرث سهیلی ، شهرام فتاحی، سعیده محمدی صفحات 121-148
    با توجه به اهمیت سرمایه گذاری در بخش های اقتصادی و تاثیر آن بر متغیرهای کلان اقتصاد از جمله تولید و اشتغال و با توجه به محدودیت منابع در اقتصاد، بررسی میزان کارایی سرمایه های به کار رفته در جامعه توسط بخش خصوصی و دولتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. لذا در این پژوهش به بررسی اثرات سرمایه گذاری خصوصی و عمومی بر اشتغال در 30 استان کشور و طی دوره زمانی 1394-1384 با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته و در سه مدل مختلف؛ اشتغال بخش خصوصی، دولتی و کل پرداخته شده است. نتایج برآورد مدل اشتغال خصوصی حاکی از بهبود بازار اشتغال ناشی از افزایش سرمایه گذاری خصوصی می باشد که این رابطه مثبت نه تنها در دوره جاری وجود دارد بلکه تابعی از سرمایه گذاری دوره گذشته نیز هست. در برآورد مدل اشتغال عمومی، تاثیر سرمایه گذاری عمومی در دوره جاری و گذشته بر اشتغال این بخش منفی و معنادار بوده است. به عبارتی سرمایه گذاری های صورت گرفته توسط دولت طی دوره زمانی مورد بررسی نتوانسته است باعث بهبود بازار اشتغال و برطرف کردن معضل بیکاری در کشور شود. این نتیجه حتی در مدل کلی اشتغال نیز مشهود است، بررسی همزمان سرمایه گذاری خصوصی و عمومی و تاثیر آن بر اشتغال کل، نشان از اثر مثبت سرمایه گذاری خصوصی و اثر منفی سرمایه گذاری عمومی بر اشتغال کل است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خصوصی، سرمایه گذاری عمومی، اشتغال، روش گشتاورهای تعمیم یافته، استان های ایران
  • یحیی کامیابی ، سعید راسخی، سیده زهرا نصیری صفحات 149-171
    دیدگاه سنتی راجع به بازده سهام عنوان می کند که قیمت سهام به علت تغییرات سیستمایتک در ارزش بنیادی شرکت تغییر می کند. اما تحقیقات اخیر نشان می دهد که تمایلات سرمایه گذار نقش مهمی را در تعیین قیمت ها ایفا می کند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر شاخص تمایلات سرمایه گذار ایجاد شده با روش تحلیل مولفه های اصلی بر مدل سه عاملی فاما و فرنچ می باشد؛ به این منظور 77 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1388 تا 1393 به صورت ماهانه بررسی شدند. جهت آزمون فرضیات پژوهش از تحلیل رگرسیون چند متغیره و روش داده های ترکیبی در نرم افزار ایویوز 9 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد، تاثیر شاخص تمایلات سرمایه گذار بر بازده مازاد در سطح همه ی پرتفوی ها مثبت و معنادار است، همچنین تاثیر این عامل بر بازده مازاد پرتفوی شرکت های با اندازه کوچک بیشتر از شرکت های با اندازه بزرگ می باشد. این نتایج حاکی از آن است که تمایلات سرمایه گذار اثر قابل توجهی فراتر از مدل سه عاملی قیمت گذاری دارایی سرمایه ایی فاما و فرنچ (1993) دارد و از نقش شاخص تمایلات سرمایه گذار در تشکیل بازده های مازاد و شکل گیری قیمت، حمایت می کند.
    کلیدواژگان: بازده مازاد سهام، شاخص تمایلات سرمایه گذار، قیمت گذاری دارایی سرمایه ایی، مدل سه عاملی فاما و فرنچ
|
  • Nargess Moradkhani, Behnam Sadrejahani, Mostafa Dinmohammadi Pages 13-32
    Non-performing loans (overdue receivables, deferred and doubtful) is one of the effect of monetary activities. This phenomenon has negative effects on sources and usages of banks. Also, economic actors face with fluctuations of some variables of macroeconomics. This research investigates the impact of fluctuation of some macroeconomic variables on non-performing loans by differentiating overdue receivables, deferred and doubtful. Furthermore, this study used Bank-specific to stability results. In this way, dynamic panel applied for sample of 17 banks for 1384-1394 periods with Generalized Method Moments. In this study, the rate growth of non-oil GDP, the budget deficit, the free market nominal exchange rate, inflation and loan interest rate as independent variables and return on equity, solvency ratio, bank size and ownership of the bank as bank specific factors are used. The results showed that, the investigated bank specific factors include return on equity, debt ratio, bank size and ownership with Non-performing loans. Also, among macroeconomic factors, the loan interest rate of the facility has a positive effect on the increase in overdue receivables. Besides, increasing in the exchange rate has led to an increase in delayed and doubtful debts. Overall, the results indicate that bank-specific variables have a more effective effect on NPL’s than macroeconomic variables.
    Keywords: Non-performing loans, overdue, deferred, doubtful, Generalized Method Moments
  • Mahmood Yahyazadehfar, Shahabeddin shams, aghdas fallah Pages 33-53
    Given the importance and role of gold as a tool for investing, especially in developing countries, various approaches have been used to predict gold future returns. Hence, the main purpose of the present study is prediction the daily return of gold coin future contract by using multilayer feed-forward neural network and auto-regressive conditional heteroskedasticity (ARCH) models in Iran mercantile exchange. For this purpose, the daily data on 20 the gold coin futures contracts for periods July 2014 to September 2016 which has been continued using the method “back-adjusted”, is used. Also, after investigating results of previous studies, dollar price return, gold coin price return and global gold price return have been used as effecting variables on gold coin future contracts return. In addition, Predictive accuracy the neural network and the ARCH models were evaluated using root mean squared error (RMSE), mean squared error (MSE), mean absolute error (MAE) and coefficient of determination (R2). The results showed that in the period under review, the neural network model performs better than the ARCH model in the prediction out of sample. But based on the results of the paired t-test, the prediction accuracy of the two models hasn’t been the statistically significant difference.
    Keywords: Forecasting of return, Gold coin future contract, Neural network, ARCH model, Multiple linear regression
  • Amirmansoor Tehranchian Pages 54-72
    Intense firms’ competition for attracting finance and increasing the market share of production sale, telecommunication and information technology progress in fast transition of money and subscribing the technical and financial information are some important aspects that make the ignorance of open economy profits. In this study, the effect of inflation and financial and trade globalization on income inequality have been examined based on the Stolper–Samuelson, Kuznets and Mandel theories, in countries with high capital intensive and low capital intensive. To do so, data from 2000-2014 and GMM method have been used. The results showed that in both groups of countries, inflation and an increase in financial and trade globalization cause an increase and decrease in income inequality respectively. It also showed that despite this fact that difference in capital intensity does not cause a significant difference in amount and direction of commercial globalization effect on income inequality, but in countries with higher capital intensity, financial globalization has the higher effect on reduction of income inequality
    Keywords: Inflation, Globalization, Income inequality, GMM
  • Hamid Naderipoor, Sedigheh Nabieyan, Adolmajid Jalaee Pages 73-94
    Business cycle literature is focused on the role of variables such as oil and gas incomes, export fluctuations of oil and gas, budget deficit of the government and liquidity on the business cycle. So far, few studies have been done about the impact of business cycles on agricultural sector. Therefore, in this paper, the long-run business cycles components and irregular shocks have been extracted from real GDP and the effect of business cycle on production, employment and investment in agricultural sector of Iran has been studied. Real GDP over the period of 1973 to 2013 were separated using Hodric-Presscott filter and then the cyclical properties of key variables affecting business cycles were calculated and analyzed. The simultaneous equations method is used to evaluate the impact of business cycles on production, employment and investment in agricultural sector. Results showed that business cycles have had a significant and positive effect on agricultural value added, and negative effect on employment and investment in agricultural sector. Therefore, it is recommended that in the years of economic prosperity the government should pay more attention to investment in agriculture, so that the economic sector would be a better helping to reduce the price of oil and gas, which is the main cause of economic recession in the country.
    Keywords: The business cycle, Real GDP, Agricultural value added, Agricultural sector employment, Agricultural sector investment, Three-stage least squares method
  • bagher darvishi, Somayeh Boustani Pages 95-119
    The main purpose of this article is to study the impact of progressive income tax systems on income inequality. In so doing, by using progressive tax data which were developed by Peter and Duncan (2008) three panel data model are estimated for a selected number of countries with natural resource rents and OECD countries. The findings showed that although progressive tax reduced the observed income inequality, it had a smaller impact on the real inequality which was measured by consumption-based Gini coefficient and may even increase the real inequality under specific conditions (e.g.in countries with weak law and order and a large informal nontaxable sector). Also natural resource rents and inflation are the main factors affecting inequality. Based on the result a progressive tax structure and raise the top tax rate will not necessarily reduce inequality, but also in terms of the underground economy and weak institutions, progressive tax systems may even worsen inequality, so to reduce inequality we recommend that government should pay special attention to macroeconomic stabilization and optimal management of oil revenue spending.
    Keywords: Progressivity tax, Income inequality, Democracy, Law, order
  • Kiomars Sohaili, Shahram Fatahi, saeedeh mohammadi Pages 121-148
    Considering the investment importance in the economic sectors and its impact on the macroeconomic variables, including production and employment, and due to limited resources in the economy, the study of the efficiency of capital employed in the society by the private and public sectors have particular importance. Therefore, in this research, the effects of private and public investment on employment in 30 provinces of Iran, during the period of 2005-2015 were investigated using generalized moments method and by three different models: private, government and general employment. The results of private employment model estimation indicate improving labor market caused by increasing private employment, which is a positive relationship not only in the current period but also as a function of past investment. In the estimation of general employment model, public investment effect in the current and past period on employment of this sector has been negative and significant. In other words, investments made by the government have not been able to improve the employment market and solve the unemployment problem. This result is even evident in the total employment model. The simultaneous study of private and public investment and its impact on total employment indicate positive effect of private investment and the negative effect of general investment on total employment.
    Keywords: Private Investment, General Investment, Employment, Generalized Moments Method, Iran Provinces
  • Yahya Kamyabi, Saeed Rasekhi, Seyedeh Zahra Nasiri Pages 149-171
    The traditional view of stock returns suggests that stock prices will change due to systemic changes in the company's fundamental value; but recent research has shown that investor sentiment play an important role in determining prices. The purpose of this study was to investigate the effect of the investor's sentiment index created by the Principle component analysis method on the Fama and French three-factor model; for this purpose, were investigated 77 companies listed in Tehran Stock Exchange during the monthly period from 2009 to 2014. In order to test the hypothesis were use the multivariate regression analysis and combination data method in Eviews 9 software. The findings of this paper show that the effect of the investor's sentiment index on the excess return in all portfolios level is positive and significant; also, the effect of this factor on the excess return in the portfolio of smaller companies is greater than the stocks of the large size companies’ portfolio. Therefore the results are consistent with the literature and show the investor's sentiment has a significant effect beyond the Fama and French (1993) model, and supports the role of investor sentiment in the price formation and surplus returns. These findings are robust when subjected to a series of sensitivity tests.
    Keywords: Capital asset pricing, Investor sentiment index, Stock excess return, Fama, French three factor model