فهرست مطالب

هفت شهر - پیاپی 61 (بهار و تابستان 1397)

نشریه هفت شهر
پیاپی 61 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 33
|
  • ژاله شادی طلب*، سمانه ابراهیم پور صفحات 12-35
    پژوه شهای بسیاری در رشت ه های مختلف علمی درباره موضوع کیفیت زندگی انجام شده و امروزه بیشتر از گذشته اطلاعاتی درباره عوامل مرتبط با آن به دست آمده است. اما با افزایش دانش ما پیچیدگی موضوع بیشتر آشکار شده و پرسش های بسیاری در درک و تعریف این مفهوم و مفاهیمی مشابه یا مترادف آن طرح شده است.  در این مقاله، با هدف دس تیابی به شناخت بهتر و جام عتری از مفهوم کیفیت زندگی و جنبه های گوناگون آن، با استناد به گزارش های مطالعاتی قابل دسترسی سعی شده ب هطور مختصر به سابقه آن در دیدگاه های مختلف علمی اشاره و با مروری بر رابطه میان جنب ه های عینی و ذهنی زندگی به الگوی طرح شده «مدل تعاملی» برای درک کیفیت زندگی پرداخته شود.
    مروری بر یافته های پژوهشی دهه های اخیر نشان می دهد که میزان اثرگذاری متغیرهای اجتماعی، روا نشناختی، اقتصادی و محیطی بر رضایت از کلیت زندگی و حوزه های متنوع آن )کار، خانواده، سامت، مسکن، روابط اجتماعی و…( در جوامع مختلف و میان گروه های اجتماعی متفاوت است. عاوه بر این، با تغییر مستمر عوامل موثر بر کیفیت زندگی، با تجرب ه های منحصرب هفرد انسا نها از جهان پیرامون و تحولات ناشی از گذر زمان، نباید انتظار دستیابی به یک الگوی یگانه را از «زندگی خوب» برای همه و در همه جا داشت. کیفیت زندگی افراد به میزان زیادی به بستر اجتماعی، فرهنگی و سیستم ارزش یای که در آن زندگی م یکنند، بستگی دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ابعاد عینی، ابعاد ذهنی، مدل تعاملی
  • ژاله شادی طلب * صفحات 36-79
    آگاهی بیشتر درباره محروم ماندن نیمی از جمعیت جهان از حقوق انسانی و نادیده انگاشتن نیازها و ضرورت مشارکت آنها در تصمیم گیری های موثر بر کیفیت زندگی شان نه تنها پژوهشگران را به فهم بیشتر دلایل چنین وضعیتی ترغیب کرده، بلکه سیاس تگذاران را با چالش جدی برای رفع موانع و دسترسی برابر همه به منابع و منافع توسعه و سهیم شدن در آنها مواجه کرده است. بنابراین برای کمک به سیاستگذاران و به منظور طراحی انواع شاخص های نشان دهنده نابرابری های جنسیتی در حوزه های مختلف زندگی تلا شهای بسیاری صورت گرفته است. در عین حال که این تلاش ها کمکان برای تناسب بیشتر شاخص ها با وضعیت زنان ادامه دارد، کشورهای غالبا توسعه یافته برای روشن کردن زمینه های نابرابری در شرایط عینی و ذهنی زندگی چن دده های است به انجام پیمایش های ملی با تاکید بر انتخاب نمون ه هایی متناسب با ترکیب جمعیت کشور پرداخت هاند و نتایج را با تحلی لهای جنسیتی گزارش م یکنند. مروری بر مقالات مبتنی بر این پیمایش ها )آنچه قابل دسترسی بوده( از کشورهای ژاپن، روسیه، استرالیا، بریتانیا، امریکا، رومانی، سنگاپور و کشورهای عضو اتحادیه اروپا نشان دهنده تفاوت در کیفیت زندگی زنان و مردان و میزان رضایت آنها از زندگی به دلایل مختلف است. در برخی کشورها زنان شادترند و در تعدادی مردان از زندگی رضایت بیشتری دارند. به نظر می رسد آنچه موجب تفاوت های جنسیتی شده نه جنس انسان ها، بلکه بسترهای اجتماعی و فرهنگی کشورهاست.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، نابرابری های جنسیتی، بسترهای اجتماعی و فرهنگی
  • زهره دودانگه * صفحات 84-93
    پژوهشگران جنسیت چنین م یانگارند که ایده «حق به شهر» باید درباره زندگی شهری زنانه بازتعریف شود، زیرا به رغم تاکید بر حق همه ساکنان، تفاوتهای میان آنها از جمله تفاوتهای جنسیتی را نادیده گرفته است. بر مبنای چنین گزاره ای، این مقاله به بازخوانی آن دسته از آثار و تجرب ه های مهمی پرداخته که حق به شهر را از دریچه مفهوم جنسیت کاوید هاند و آن را با مفهوم کیفیت زندگی زنان در شهر پیوند داده اند. بدین منظور، پس از مرور ایده «حق به شهر» نزد هانری لوفور، ابتدا تعریف «حق زنان به شهر» و ابعاد مفهومی آن بر اساس اثر پژوهشی فنستر بررسی شده است. سپس مد لهای مفهومی گیلروی و بوث که برای کیفیت زندگی زنانه در محات شهری تدوین شده اند مطالعه شده و ارتباط معنایی آنها با ایده «حق به شهر» کاویده شده است. گام بعدی مروری بر تجربه انجمن زنان کوی سیزد هآبان بوده است. نهایتا با تحلیل دستاوردهای مجموع آثار کوشش شده تا مفهوم «حق زنان به شهر» در قالب لایه های سه گانه بازتعریف شود. این لایه ها به ترتیب حول مفاهیم «دسترسی ،»  «خلاقیت» و «مشارکت» شکل گرفته اند و هر یک معیارها و الزاماتی زنانه دارند.
    کلیدواژگان: حق زنان به شهر، کيفيت زندگي شهري، دسترسي، خلاقيت، مشارکت
  • مرضیه بهرامی برومند*، ظهراب اسفندیاری صفحات 94-107
    شیوه های متفاوت ناحیه بندی فضای خانه در ادوار مختلف تاریخ حکایت از آن دارد که صرف نظر از عوامل جغرافیایی، بسترهای اجتماعی و فرهنگی نیز در ساخت معنایی و کارکردی سکون تگاه تاثیر داشته اند و خانه، فراتر از نقش ابزاری تامین سرپناه، نقشی فرهنگی در تعیین شیوه های بهنجار زیست ساکنان خود داشته است. در واقع، چگونگی برساخت اجتماعی فضای خانه فرصت های متفاوتی را برای رویت پذیری زنانگی/مردانگی در اختیار زن و مرد قرار می دهد که خود تاثیری تعیین کننده بر بازنمایی هویت جنسیتی دارد. هدف این مقاله کشف مکانیزم های بازتولید دوگانه زنانه/ مردانه و چگونگی طرد زنان و تفکیک جنسیتی فضا در سبک معماری با استفاده از روش گفتمان است. در این زمینه ابتدا به شناسایی ساختارهای برسازنده سوژه جنسیتی پرداخته شده و با توصیفی از فضای جنسیتی، چگونگی کنترل، بازنمایی و طرد بدن زن در چارچوب اصول زنانگی ب همثابه «دیگری» مورد تحلیل قرار گرفته و با الهام از آرای فوکو، فضای عمومی و خصوصی در پیوند با مناسبات قدرت نظام حاکم بررسی شده است. بر این اساس، سبک معماری خانه های درو نگرای قاجاریه، عاوه بر بازتولید قاعده تفکیک فضای جنسیتی و تعیین اندرونی به عنوان محدود های زنانه و تعریف بیرونی به عنوان محیطی مردانه، زنان را آماده می کند تا برای مادرانگی و همسربودگی تربیت شوند.  مهمترین نقش زن در گفتمان سنتی نقش همسرانگی و مادربودگی است و زنانی که در این دو نقش ناموفق باشند از زنانگی اجتماعی طرد می شوند، و در دوره حاضر، به دلیل حاکمیت ساختار مردسالارانه بر جامعه، دسترسی زنان به فضاهای عمومی، امکانات و خدمات محدود می شود و تکنیک انضباطی فضا خود را به شکل تفیکک جنسیتی نیز در فضا نشان می دهد.
    کلیدواژگان: جنسیت، گفتمان، سبک معماری، طرد اجتماعی، هویت جنسیتی
  • نسیم سادات محبوبی شریعت پناهی *، مریم جنگ زرگری صفحات 106-116
    توسعه فضاهای عمومی شهری مطلوب از طریق در نظر گرفتن نیازها، امکانات واقعی و مشارکت مردمی در شهر نقش موثری در تحقق توسعه پایدار ایفا می کند. فضاهای شهری از دیرباز به دلیل سبک معماری خود ماهیتی جنسیتی فضاهای شهری در برابر تحرک آزادانه زنان اعمال محدودیت کرده و موجب طرد داشته اند، بدین معنا که عملا فضایی آنان می شده اند. بدین ترتیب، زنان نه تنها از بهره مندی از فضاهای عمومی شهر محروم بوده اند، بلکه به دنبال آن از سهیم شدن در فرایند مشارکت و فعالیت های اجتماعی نیز حذف شده اند. در دهه اخیر، در ایران، برنامه هایی با محوریت ایجاد فضاهای زنانه برای رضایت مندی زنان در کلان شهرهایی مانند تهران اجرا شده است. فضاهایی مانند واگن ها، اتوبوس ها، پارک های زنان و مجتمع های رفاهی مختص زنان با هدف ایجاد فضاهای زنانه شهری سعی کرده اند طردشدگی فضایی زنان را با تاکید بر حفظ امنیت آنان حذف کنند. در این مقاله، با بررسی نظری فضاهای شهری زنانه، دیدگاه های موافقان و مخالفان این فضاها با عنوان جداسازی جنسیتی فضاهای شهری و تاثیر آن بر کیفیت زندگی زنان بررسی شده است. به نظر می رسد که هیچ یک از دو رویکرد موافق و مخالف تقسیم جنسیتی فضاهای عمومی مستندات تاییدکننده کافی بر ادعای خود ندارند. موافقان بر امنیت زنان و تاثیر آن بر کیفیت زندگی آنان و ایجاد فرصت حضور فعال زنان در عرصه عمومی تاکید دارند و مخالفان بر بازتولید جداسازی جنسیتی سنتی و نیز طرد زنان از فضاهای شهری عمومی و تاکید بر شهروندی منفعل زنان دست گذاشته اند. به نظر می رسد اگر انگیزه ایجاد فضاهای جنسیتی شهری به وجود آوردن حق انتخاب برای زنان بین این فضاها و سایر فضاهای جداسازی نشده، و رفع نیازهای آنان در فضای عمومی باشد، می توان بر کارکرد مثبت می توان به عنوان یک راهکار در این فضاها تا حدی تاکید کرد. هر چند در نهایت از این فضاهای جنسیتی صرفا دوره گذار برای عادی سازی فعالیت اجتماعی زنان در شهرهای مردانه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: زنان، شهر، فضای عمومی، کیفیت زندگی
  • کتایون مصری* صفحات 117-127
    اطلاعات قابل دسترسی از افزایش آزارهای خیابانی زنان خبر می دهند. مرور تیتر 160 صفحه از صفحات حوادث روزنامه های ایران، اعتماد و جام جم در سال های 95 و 96 نشان می دهد که اخبار آزار خیابانی افزایش حدود 12 درصدی داشته است. آزارهای خیابانی که خود ناشی از هژمونی مردانه در فضای شهری است تاثیراتی بر کیفیت زندگی زنان دارد که احساس ناامنی مهم ترین آن است. هدف این پژوهش علاوه بر تبیین افزایش آزارهای خیابانی، بررسی پیامدهای آن است. ریشه یابی این آزارها علیه زنان نشان می دهد که خانواده و آموزش های دوران کودکی، الگوبرداری از گروه های مرجع و جامعه پذیری آزارگران در بروز این آسیب ها موثر است. در این مقاله دیدگاه فمینیست ها در تحلیل ماهوی رفتار آزارگران بررسی خواهد شد که نشان می دهد نظام مردسالار که زن را «دیگری» تلقی می کند منشا بروز رفتارهای سلطه گرانه مردان است. این آزارها ناشی از ضعف فرهنگ عمومی و مانور قدرت مردانه در جامعه است که درکلان شهرها با توجه به تعدد خرده فرهنگ ها و پنهان ماندن هویت آزارگران بیشتر دیده می شود. همچنین ساختار کلان شهرهایی مانند تهران نیز در تشدید سلطه مردان و وخامت ناامنی زنان بی تاثیر نیست. در این مقاله با استفاده از رویکرد تحلیلی و توصیفی و نیز روش های اسنادی و مصاحبه با 15 زن 22 تا 50 سال به جمع آوری داده ها پرداخته ایم.
    خلاصه یافته ها حاکی از آن است که آزارهای خیابانی نه تنها به بروز ترس و بدبینی زنان منجر می شود، که عاملی برای کاهش مشارکت اجتماعی آنان، تخریب هویت جنسیتی و اتهام زنی به زنان در فضای عمومی است. به نظر می رسد آزارهای جنسی در فضای عمومی تابع سلطه مردان بر حریم خصوصی زنان است.
    کلیدواژگان: آزار خیابانی، سلطه مردانه، جنسیت، کیفیت زندگی
  • سمانه ابراهیم پور * صفحات 130-142
    با توجه به تفاوت های پذیرفته شده زنان و مردان و روابط جنسیتی متاثر از ویژگی های اجتماعی و فرهنگی جوامع انتظار می رود که کیفیت زندگی زنان تحت تاثیر این عوامل متفاوت با مردان باشد. تنها منبع قابل اعتماد برای تایید درستی یا نادرستی این انتظار یافته های پژوهش های علمی است. هدف این مقاله بررسی وجود تحلیل های جنسیتی در مطالعات کیفیت زندگی در ایران است. روش تحقیق، کتابخانه ای و مطالعه اسنادی بوده و برای تحلیل محتوای مقالات از تحلیل درونی استفاده شده است. در این زمینه فصلنامه های علمی-پژوهشی فارسی زبان در سال های 1380 تا 1396 در حوزه های مختلف علمی بررسی شده اند. جست وجوها در پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و پایگاه نشریات علمی-پژوهشی با استفاده از کلمه کلیدی «کیفیت زندگی» انجام شده است. معیار انتخاب مقالات نیز موضوعات مرتبط با «کیفیت زندگی شهری» بوده است.
    در مجموع، 98 مقاله با عنوان کیفیت زندگی به دست آمد. بررسی حوزه های علمی این مقالات نشان می دهد که بیشتر پژوهشگران مطالعات شهری به این موضوع علاقه داشته و پژوهشگران سایر حوزه ها کمتر به تحقیق درباره این موضوع پرداخته اند. همچنین مروری بر محتوای نتایج این دسته از مقالات حاکی از آن است که 5 مقاله اثر جنس بر کیفیت زندگی را گزارش کرده اند و فقط یک مقاله به ارزیابی شاخص های فردی-اجتماعی کیفیت زندگی زنان و مردان و مقایسه دیدگاه های آنان درباره کیفیت فضاهای شهری پرداخته است. به طور کلی می توان بیان کرد علاوه بر اینکه تمرکز پژوهش ها درباره موضوعات کالبدی و محیطی شهرهاست و کیفیت زندگی در سایر حوزه ها و موضوعات علمی مغفول مانده، در همین تعداد پژوهش ها نیز کیفیت زندگی شهری زنان و مسائل آنان دیده نشده و پژوهش های بیش از یک دهه فاقد تحلیل جنسیتی است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، جنسیت، فصلنامه های علمی، زنان، ایران
  • الهام ضابطیان *، گلرخ شیرزاد صفحات 148-161
    رنگ یکی از مهم ترین عناصر به کار رفته در منظر شهری است که ادراک آن به عوامل متعدد عینی و ذهنی بستگی دارد. رنگ ها بسته به شرایط می توانند از نظر روانی تاثیرات مختلفی در افراد ایجاد کنند و بر کیفیت زندگی آنان اثر بگذارند. این مقاله با رویکردی حساس به جنسیت به این مسئله می نگرد. منظر رنگی شهر بخش های مختلفی از نماهای ساختمانی، کف سازی و مبلمان به عنوان عناصر ثابت و نیمه ثابت تا رنگ لباس و خودرو شهروندان به عنوان عناصر متحرک در فضا را در بر می گیرد. توجه به منظر رنگی شهر از آنجایی اهمیت پیدا می کند که علاوه بر خنثی برای لباس یا خودروشان از رنگ های تیره بودن رنگ های به کار رفته در بدنه های شهری در ایران، زنان عموما رده آکنده شده است و این گونه پالت استفاده می کنند. بنابراین چهره شهر به صورت خنثی و با رنگ های تیره و م رنگی در یک شهر می تواند به حس افسردگی شهروندان منجر شود. در موسسه های تحقیقاتی رنگ دنیا مطالعاتی درباره ترجیحات رنگی زنان صورت گرفته، اما در کشور ما این موضوع در بحث های نظری و عملی نوپاست. در این مقاله با مروری بر مفاهیم و مبانی منظر رنگی شهر، با رویکردی حساس به جنسیت، نمونه ای از تحلیل منظر رنگی در تصاویر منتخب ایرانی و خارجی مقایسه شده اند. سپس شاخص های متحرک شهری با نرم افزار تحلیل رنگ اثرگذار پژوهش استخراج شده و با ارزیابی رنگ های دلخواه زنان برای لباس و خودرو، در مقابل رنگ هایی که برای لباس هایشان در فضای عمومی انتخاب می کنند و خودرویی که در شرایط کنونی می خرند، تحلیل شده است.
    300 نفر از زنان ساکن شهر تهران نمونه مورد مطالعه این پژوهش هستند. نتایج حاکی از آن است که زنان بیشتر رنگ های شاد و سرزنده را برای پوشش یا خودرویشان دوست دارند، اما به دلیل هنجارهای جامعه حاضر به استفاده رده و تیره استفاده می کنند. در نهایت نیز راهکارهای از رنگ های مورد علاقه خود نیستند و بیشتر از رنگ های م مداخله در منظر رنگی متحرک شهر با تاکید بر ترجیحات زنان پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: زنان، منظر رنگی متحرک، کیفیت زندگی، فضای عمومی
  • سید احمد فیروزآبادی *، ابراهیم شیرعلی صفحات 162-171
    در این مقاله سعی شده است میزان کیفیت زندگی شهری در شهر جدید بهارستان با تاکید بر متغیر جنسیت (مقایسه کیفیت زندگی شهری از دیدگاه زنان و مردان) بررسی و سنجش شود. برای سنجش کیفیت زندگی شهری از مقیاس «کیفیت زندگی شهرهای اروپا» که دپارتمان سیاست شهری و ناحیه ای کمیسیون اروپایی، اتحادیه اروپا آن را طراحی کرده، استفاده شده است. مقیاس مذکور از مولفه های «رضایت کلی از محل سکونت» ، «نگرش شهروندان نسبت به شهر» ، «رضایت از وضعیت محیط زیست شهری» و «رضایت از وضعیت معیشتی» ساخته شده است. روش پژوهش پیمایش است. جامعه آماری این پژوهش، مجموع مردان و زنان 18 تا 65 ساله خانوارهای معمولی ساکن در فازهای چهارگانه شهر بهارستان در سال 1396 هستند. نمونه گیری از نوع تصادفی چندمرحله ای با حجم نمونه هزار نفر از طریق فرمول کوکران به دست آمده است. یافته ها و نتایج بیانگر این است که امتیاز کیفیت زندگی شهری در شهر جدید بهارستان در بازه (0_100) برابر با 43/6 است. از بین مولفه های کیفیت زندگی، «رضایت از وضعیت محیط زیست شهری» با نمره 53. 6 وضعیت بهتری نسبت به مولفه های دیگر دارد. سایر مولفه های کیفیت زندگی مورد مطالعه عبارت بودند از: «رضایت کلی از محل سکونت» با امتیاز 35/2 «نگرش شهروندان نسبت به شهر» با امتیاز 33/6 و «رضایت از وضعیت معیشتی» با امتیاز 51/9. میزان کیفیت زندگی شهری بین مردان 43/2 و بین زنان 44/1 است. بنابراین در پژوهش حاضر با توجه به نمره کیفیت زندگی و نتایج آزمون T، تفاوت معناداری در میزان کیفیت زندگی شهری از دیدگاه زنان و مردان پاسخگو در شهر جدید بهارستان وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، رضایت از زندگی، جنسیت، شهر جدید بهارستان
  • مهتا میرمقتدایی *، فرشته عدلی صفحات 172-185
    امنیت یکی از مهم ترین مسائل مورد نظر زنان در رفت و آمدهای روزانه است. به طور کلی، وسایل حمل و نقل همگانی (مترو و اتوبوس سریع) نسبت به وسایل حمل و نقل شبه همگانی (تاکسی و ون) امنیت بیشتری برای زنان ایجاد می کنند. از آنجا که سیستم حمل و نقل همگانی در اکثر شهرهای ایران کارآیی و پیوستگی لازم را ندارد، نمی تواند پاسخگوی نیازهای استفاده کنندگان باشد. این کمبود در مورد زنان که رفتارهای سفر پیچیده تر و با زمان بندی متنوع تری نسبت به مردان دارند و به طور تقریبی دسترسی کمتری نیز به خودرو شخصی دارند اهمیت بیشتری می یابد. بخش مهمی از هر سفر شهری به محدوده ایستگاه مربوط است و تحت تاثیر شیوه طراحی آن قرار دارد. رویکرد توسعه مبتنی بر حمل و نقل همگانی که بر تعامل میان توسعه سکونت گاه ها و سیستم های حمل و نقل همگانی تاکید دارد با تکیه بر اصول پایه طراحی شهری از جمله ایجاد فضاهای با قابلیت پیاده روی، توزیع انواع فعالیت های شهری در محدوده ایستگاه و ایجاد تنوع کالبدی و اجتماعی زمینه لازم را برای افزایش حضور زنان و فعالیت در ساعات مختلف روز فراهم می کند. در این مقاله با استفاده از معیارهای عینی «استاندارد ارزیابی تحقق اصول توسعه شهری مبتنی بر حمل و نقل همگانی» و اطلاعات شاخص های ذهنی حاصل از مصاحبه با زنان، با ارزیابی محدوده ایستگاه مترو اکباتان (به عنوان نمونه) وضعیت امنیت زنان بررسی شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که اکثر زنان تمایل دارند به صورت پیاده به مترو تردد کنند و اغلب در ساعات روز یا در مسیرهای شلوغ تر رفت و آمد می کنند. بر مبنای نتایج، راهکارهایی برای برخورداری از امنیت و حضورپذیری زنان ارائه می شود.
    کلیدواژگان: امنیت، زنان، توسعه مبتنی بر حمل و نقل همگانی، ایستگاه مترو اکباتان
  • ندا رفیع زاده * صفحات 186-199
    عدالت اجتماعی و اصل برابری فرصت ها مفاهیمی اند که امروزه برای بهره مندی همه افراد جامعه از حداقل حقوق شهروندی در دنیا مطرح هستند. در این زمینه طراحی فراگیر با برآورده کردن نیازهای فیزیکی و روانی همه اعضای جامعه، فارغ از جنسیت و میزان توانایی فیزیکی و حسی آنها، می تواند به ارتقای کیفیت زندگی افراد منجر شود. در حال حاضر، زنان سالمند در محیط کالبدی با مشکلات اجتماعی، روانی و امنیتی بیشتری نسبت به سایر زنان و سایر سالمندان مواجه هستند. در صورت محقق شدن فرصت های برابر در جامعه و فراهم شدن محیطی جذاب، امن، پاکیزه و قابل دسترس برای این زنان، علاوه بر تامین انسجام اجتماعی و گسترش روابط اجتماعی صمیمانه، زمینه افزایش امید به زندگی در آنها ایجاد می شود و با امکان پذیر کردن تردد ایمن و مستقل، تمایل به خروج از منزل و استفاده از تسهیلات محلی در آنها به وجود خواهد آمد. در این نوشتار، با بهره گیری از روش تحقیق توصیفی و مطالعات اسنادی، ابتدا نیازها و شرایط فیزیکی، روانی، اجتماعی و انتظارات محیطی زنان سالمند بررسی می شود و با بررسی مفاهیم کالبدی طراحی فراگیر در واحد همسایگی شامل قابل دسترس بودن، ایمن بودن، پیاده مداری، و خوانایی و توصیف کامل آنها به ارائه پیشنهادها و راهبردها در چارچوب رویکرد طراحی فراگیر پرداخته خواهد شد. مروری بر اسناد و پژوهش ها حاکی از آن است که طراحی محیط شهری مبتنی بر اصول طراحی فراگیر می تواند شرایط زیستی همه شهروندان به ویژه زنان سالمند را بهبود ببخشد و حضور ایمن و مستقلی برای آنان در محیط شهری فراهم کند.
    کلیدواژگان: زنان، محیط شهری، سالمندان، طراحی فراگیر، برابری فرصت ها
  • علی برکاتی *، سمیه فرهادی صفحات 200-216
    کلان شهر تهران، به رغم پیشگامی در مطالعات و اجرای برنامه های متعدد در زمینه های شهرسازی، اجتماعی و فرهنگی، با مشکلات درهم تنیده بسیاری در برخی نواحی و بافت های شهری به خصوص بافت اجتماعی روبه روست.
    برنامه ریزان و مدیران شهری در سال های 1386-1396، برای حل مشکلات و حرکت به سوی زندگی اجتماعی مطلوب، برنامه های بازآفرینی شهری را در دستور کار خود قرار داده اند. در این برنامه ها، یکی از مسائلی که به آن کمتر توجه شده مسئله حس تعلق به بافت اجتماعی و کالبدی محله و آثار آن بر کیفیت زندگی است. این ویژگی اجتماعی به عنوان تجمع ساز علاقه به محیط و تاثیرگذار بر ارتقای کیفیت زندگی محسوب می شود. هدف این مطالعه، بررسی عوامل موثر بر کاهش حس تعلق به محیط و کیفیت زندگی زنان در محله هرندی است. محله هرندی (دروازه غار) ، واقع در منطقه 12 شهر تهران، یکی از محلاتی است که با مجموعه ای از مسائل در ابعاد مختلف، به خصوص غفلت از بعد تعلق محیطی، به عنوان محرک توسعه اجتماعی مواجه است.
    پژوهش به صورت کمی و کیفی انجام شده است. نخست معیارهای حس تعلق به محیط زندگی در بین زنان و مردان و الگوی کیفیت محیط زندگی طی دوره زمانی 1390-1395 در محله هرندی توصیف و استخراج شد. بر اساساطلاعات جمع آوری شده، مهم ترین عوامل کاهنده حس تعلق در بین زنان در محله هرندی، ورود ناهنجاران اجتماعی، اقتصاد غیرقانونی در طیف های مختلف و کم توجهی سازمان های متولی به بهبود خدمات در این محله بوده است. پیشنهاد می شود برنامه ریزان و مدیران شهری نقش زنان در برنامه ها و اقدامات عملیاتی را در محلات مورد توجه ویژه قرار دهند و ارتقای کیفیت زندگی محله، امنیت محله، دسترسی به خدمات بر اساس سبک زندگی زنان و مردان در محله، نیازسنجی و توانمندسازی اجتماعی و اقتصادی به صورت مستمر در دستور کار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حس تعلق به محیط، به زیستی زندگی زنان، محله هرندی، منطقه 12 شهر تهران
  • صلاح الدین قادری * صفحات 217-229
    کیفیت زندگی مفهومی چندسطحی، مبهم و غیرشفاف است. با وجود این، به عنوان یک معرف نهایی در ارزیابی سیاست های اجتماعی از محبوبیت بالایی برخوردار است. زنان در شهرها به نسبت مردان در حوزه سیاست گذاری و برنامه ریزی برای ارتقای کیفیت زندگی وضعیت حاشیه ای تری دارند و در ایران و شهر تهران این مسئله به وضوح قابل مشاهده است. در منطقه 2 شهرداری تهران، به دلیل وسعت زیاد، تفاوت های بارزی میان محلات جنوبی در مقایسه با محلات شمالی در زمینه شاخص های کلان کیفیت زندگی به چشم می خورد. این تفاوت های گسترده تاثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی زنان ساکن این منطقه گذاشته است. مطالعه ای با هدف شناخت، تفسیر و ارائه پیشنهادهایی برای ارتقای کیفیت زندگی روزمره زنان در شهر و مخصوصا محدوده منطقه 2 شهرداری تهران انجام شده است و این مقاله با استناد به داده های میدانی طرح اطلس بانوان به گزارش وضعیت کیفیت زندگی زنان ساکن این منطقه می پردازد. روش مطالعه از نوع ترکیبی (کمی و کیفی) است و داده های به شکل ترکیبی تحلیل خواهند شد.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که بیشترین میزان رضایت از مولفه های کیفیت زندگی مربوط به حوزه توانمندی و ظرفیت های زنان و بیشترین نارضایتی مربوط به حوزه گذران اوقات فراغت است. نتایج مطالعه بیانگر تمایز و تفکیک وضعیت کیفیت زندگی بر اساس سه بافت اجتماعی، فرهنگی و کالبدی در این منطقه است و در این زمینه مهم ترین نیازها برای ارتقای کیفیت زندگی، عوامل تهدیدکننده آن و چگونگی و نوع رضایت از کیفیت زندگی متمایز و قابل تشخیص است.
    کلیدواژگان: شهر، زنان، کیفیت زندگی، منطقه 2 تهران، اوقات فراغت
  • عیسی ابراهیم زاده، دیمن کاشفی دوست * صفحات 230-243
    سرمایه اجتماعی بعد معنوی اجتماع است که طی چند دهه اخیر در مباحث توسعه به آن توجه زیادی شده است. دیدگاه حاضر نشان دهند هاهمیت نقش و تاثیر مولفه ها و روابط اجتماعی بر سایر مولفه های توسعه از جمله اقتصادی، فرهنگی و کالبدی است. بهره گیری از سرمایه اجتماعی در کنار سایر سرمایه ها به رشد و توسعه اجتماع می انجامد، چراکه تسهیل کننده کنش های اجتماعی است و هزینه تعاملات را کاهش می دهد. اعتماد، انسجام، مشارکت و آگاهی اجتماعی مولفه های سرمایه اجتماعی به شمار می آیند که از شروط لازم برای توسعه هستند. یکی از اصلی ترین مولفه هایی که به تبیین سرمایه اجتماعی کمک می کند امنیت است و فقدان سرمایه اجتماعی به بروز انحرافاتی منجر خواهد شد که تهدیدی برای امنیت تلقی می شود. از سوی دیگر، پرداختن به مسائل زنان ازجمله موضوع امنیت آنان یکی از ضروری ترین نیازهای اصلی جامعه امروز ماست. از این منظر، سنجش سرمایه اجتماعی زنان و نقش آن در تبیین میزان امنیت در قالب یک مطالعه علمی ضروری است. هدف این پژوهش سنجش سرمایه اجتماعی زنان در مناطق پنج گانه شهر زاهدان و نقش آن در تبیین امنیت است. در چارچوب نظری بر نظریه های گیدنز و کلمن و پونتام تاکید شده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش شناسی توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری شامل کلیه زنان ساکن شهر زاهدان است که بر اساس سرشماری سال 1395 تعدادشان 288 هزار و 180 نفر است. داده های لازم با روش نمونه گیری تصادفی از 383 زن ساکن شهر زاهدان جمه آوری شد. روایی سوالات با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت. ارتباط متغیرهای سرمایه اجتماعی با امنیت سنجش و تجزیه وتحلیل شد. نتایج آزمون های آماری نشان می دهد که بین سرمایه اجتماعی و امنیت زنان رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، امنیت زنان، شهر زاهدان
  • پدرام مهرایی* صفحات 257-266
|
  • Houshang Ashayeri * Pages 2-3
  • Mona Erfanian Salim Pages 4-7
  • Jaleh Shaditalab Page 8
  • Jaleh Shaditalab, Samaneh Ebrahimpour Pages 12-35
    Great number of studies have been conducted regarding “Quality of Life” in different fields of science. Today, information on quality of life’s related factors is more than ever. However, with increasing knowledge, complexity of the concept has been more revealed. As a result, for a full grasp of its definitions and considering synonym terminologies, many new questions have been raised. The present article based on accessible research reports aims at gaining a comprehensive understanding of the quality of life concept and its different domains. Very briefly, it deals with the history of quality of life in different scientific perspectives. Through a review of the studies on relations and interconnectedness of objective and subjective aspects of life, “Interactive Model“ for understanding quality of life is discussed. Research findings of recent decades, provides evidences that the effects of social, psychological, economical and environmental variables on overall satisfaction of life or variety of its domains  (such as work, family, health, housing, social relationsand …) differs among societies as well as social groups. It seems with continuous changes of factors related to quality of life, in addition to individuals’ unique experiences of the world, and changes resulted from passage of time, we should not expect a single pattern of “Good Life“ for everybody and everywhere. Individuals’ quality of life to a great extend depends on social, cultural and values of the society and thereby it is a contextual phenomenon.
    Keywords: Quality of Life, Objective Dimensions, Subjective Dimensions, Interactive Model
  • Jaleh Shaditalab * Pages 36-79
    Increasing awareness about deprivation of the half of the world’s population’s from human rights and negligence of their needs as well as participation in decision makings which affects their quality of life, have encouraged researches to look for the related factors of such a situation. In addition, it has confronted policy makers with serious challenges for elimination of hindrance for equal access to resources and benefits of development.
    Thus to help policy makers, programs have been initiated to manifest gender inequalities in life’ domaines through development of different indicators. In the last decades, as the search for more appropriate indicators with women’s situation has continued, for a better understanding of gender inequalities in objective and subjective aspects of life, national surveys on quality of life with samples representing the whole population have been conducted and gender analysis of findings is presented, mostly in developed countries.
    A review of the publications based on data from national surveys (accessible ones) on Japan, Russia, Australia, Britannia, America, Romani, Singapore, and countries of European Union reports differences in women and men’s quality of life and different degree of their life satisfaction. In few countries, women are happier than men are and in some others, men are more satisfied from their lives. It seems the reasons behind gender differences in quality of life is not due to the sex of individuals, but rather social and cultural context of the societies.
    Keywords: Quality of Life, Gender Inequalities, Social Context, Cultural, Satisfaction
  • Zohreh Dodangeh* Pages 84-93
    Gender researchers argue that the idea of the right to the city needs redefinition based on the concept of gender and reality of women’s urban life, due to its shortcoming to recognize gender differences. The present article aims at investigating significant theoretical and practical works, which have explained, and analyzed women’s quality of urban life based on the idea of the right to the city. After a review of Henry Lefebvre’s concept, the article has focused on 1- research of Tovi Fenster on the right to the gendered city, 2- the conceptual model of Gilroy and Booth on women’s quality of life in neighborhoods and 3- a prominent practical experience (13 Aban Women’s Association). In conclusion, women’s right to the city should be considered in three main levels, each with specific feminine criteria and requirements: accessibility, creativity and participation.
    Keywords: Women’s Right to the City, Quality of Urban Life, Accessibility, Creativity, Participation
  • Marzieh Bahrami Broomand *, Zohrab Esfandiyar Pages 94-107
    Different methods of spatial zoning of houses built in different periods of history suggest that regardless of geographical factors, social- cultural contexts also contribute to the formation of meaning and functional connotations of a building. Undoubtedly, a house built in an era exceeds its instrumental role of providing a shelter and has a crucial role in identifying the norms of living in that era. Looking into the way a house is constructed offers us different opportunities for the observation of femininity/masculinity opposition in their structures, which in turn has a decisive role in the representation of gender identity.The present article aims at identifying gender subjects in dominant discourse, to discover the dual mechanisms of female/male representations and women’s exclusion and gender segregation of space in the architecture styles. Discussion follows: (1) how female body is controlled, excluded and represented as “other” in the spacing and zoning of the architecture styles. (2) Inspired by the writings of Foucault, private and public spaces are discussed in their relations to the state’s power to understand possible subversion of gendered spaces. Based on the review of the architectural style in the Qajar era; it seems introversive houses segregate genders and represent interior parts of the house as being female-oriented and the exterior parts as male-oriented, and the houses are designed to prepare women for their roles as mothers and housewives which in traditional discourse are considered their most important roles. Women who fail in carrying out their duties are excluded from social femininity. At present with patriarchal structure of society, women have limited access to public spaces, facilities and services. Therefore, it seems regulations to discipline space manifests itself in gender segregation and women social exclusion.
    Keywords: Gender, Discourse, Architectural Style, Social Exclusion, Gender Identity
  • Nasim Alsadat Mahboubi Shariat Panahi *, Maryam Jange Zargari Pages 106-116
    Development of favorable public urban spaces plays a significant role in realization of sustainable development through considering requirements, real possibilities and people participation  in the city. Historically, urban spaces have displayed gendered nature due to their architectural style; meaning urban spaces practically  have restricted women’s free mobility leading to their spatial exclusion. Thus, not only women  have been deprived of access to public urban spaces but also they have been excluded from social activities and participation. In recent decade, in Iran programs have been implemented to create women- only spaces seeking women’s satisfaction in metropolises such as  Tehran. Spaces like wagons, buses, women- only parks and welfare complexes are allocated to female population with different  objectives  to create womanly urban spaces, remove their spatial  exclusion and enhance their safety. This paper reviews womanly urban spaces theoretically, and  presents pro and cons regarding gender segregation in urban spaces and its impact on women’s  quality of life. It seems none of the approaches has provided enough evidences to support their views. Proponents emphasize women’s safety, its impact on women’s life and opportunities for  women’s active presence in public spaces; on the  other hand, opponents consider reproduction of  traditional gender segregation, women’s spatial  exclusion of public urban spaces and women’s passive citizenship. Seemingly, positive function  of such spaces partially is acceptable, if creating  gendered urban spaces results in entitlement  of women to choose between segregated/ not segregated spaces to meet their needs in public domins. However, gendered spaces may be considered merely as a temporary solution in  transition period for normalization of women’s  social activities in masculine cities. 
    Keywords: Women, City, Public Space, Quality of Life
  • Katayoun Mesri Pages 117-127
    Street harassment is increasing according to official statistics. Review of headlines in 160 pages of  ”Iran“, ”Etemaad“ and ”Jaame jam“ newspapers in two years of 1395/2016 and 1396/2017 shows that street harassment has approximately risen 12 percent. Male hegemony is the main cause of street harassment in urban spaces, which affects  women’s quality of life, the most important of which is feeling insecure. The purpose of present article is to explain causes and consequences  of street harassments within an analytical and  descriptive approach. Documents are reviewed  and data collected through interviews with 15 women aged 22 to 50 years  Studies report that childhood education, reference groups' activities, abusers’ socialization and  family are effective in nurturing this behavior.  From Feminism point of view, women in patriarchal systems are considered ”others“ and this attitude can charge street harassments against  females. Abuses are rooted in public culture and male dominated societies, while in mega  cities due to the multiplicity of subcultures and  concealment of the abusers’ identity, more harassments are observed. In addition, structure  of cities such as Tehran has escalated male domination and deterioration of women’s security.  In summary street harassment, not only lead to women’s fear and pessimism, but also can be a factor in reduction of their social participation  and destruction of gender identity. It seems sexual harassment in public space is a function of  male domination in private sphere.
    Keywords: Street Harassment, Male Domination, Gender, Quality of life
  • Samaneh Ebrahimpour * Pages 130-142
    With regard to accepted differences between  women and men, and gender relations affected  by social and cultural context of communities,  different quality of life is expected. The only  reliable source to examine validity of this expectation is to review articles in scientific journals  published in Iran. The aim of this paper is to look for gender analysis in quality of life articles.  Journals are the main documents and content analysis is applied. Searches are carried out with the keyword of “quality of life” in scientific journals of different fields (in Farsi) in the period of  2001- 2017 )1380- 1396(. In total, 98 papers found with quality of life title. These articles were published in different  scientific fields and review shows researchers  mostly in urban studies have been interested in this domain. Five papers reported the effects  of gender on quality of life and only one paper evaluated men and women’s individual/ social indices and compared their viewpoints on quality of life in urban spaces. In general, the focus of researches are on physical and environmental issues of the cities and other scientific fields have  neglected studies on quality of life. In addition, in  the limited number of articles women’s quality  of life and their problems are ignored. Therefore, it seems gender analysis is absent in the last decade’s researches and published articles.
    Keywords: Urban Quality of Life, Gender, Scientific Journals, Women, Iran
  • Elham Zabetian *, Golrokh Shirzad Pages 148-161
    Color is one of the most important elements in urban landscape, which its intuition depends  on a variety of objective and subjective factors.  Color, in different situations, can affect psychological conditions of people and their quality  of life. The urban colorful landscape includes various sections of building facades, flooring, and  furniture as fixed and semi-permanent elements,  and the color of clothing and vehicles of citizens  as moving elements in space. Significance of  urban colorful landscape in Iran is due to neutrality of colors used in the buildings, in addition  to women’s generally dark colors of clothing or vehicle. Therefore, the image of the cities are  completely neutralized with dark and dead colors. Such a color palette can lead to depression  of the citizens. Studies have been conducted at  the world’s color research institutes on women’s  color preferences. However , theoretically and  practically this is a novel topic in Iran.  The present article, through an overview of  colorful urban landscape with a gender sensi tive approach, presents an example of urban  landscape color analysis by application of Image  Color Analyzer and compares images of selected locations in Iran and foreign countries.   Impact  indicators of the study are extracted. Women’s desired colors for clothes and vehicles against their color selection for public appearances and  cars is evaluated and analyzed. 300 female residence of the city of Tehran constitutes the sample of the study. Based on the finding; women  prefer most luminous colors for their clothing or vehicle. However, due to societal norms, they are not willing to try on cloths with their favorable colors and mostly use dark and dead colors. Strategies to intervene in the cities’ colorful landscape with emphasize on women’s preferences are proposed in the last section of the article.
    Keywords: Women, Moving Color Landscape, Quality of Life, Urban Public Space
  • Seyed Ahmad Firouzabadi *, Ebrahim Shirali Pages 162-171
    In this article, we tried to measure the quality  of life in the new city of Baharestan, with an emphasis on the gender variable )comparing the women and men’s quality of life(. The quality of life in the cities of Europe questionnaire has  been used to measure the quality of life, which is designed by the Department of Urban and Regional Policy of the European Commission, the European Union. The questionnaire is based on  components of “people’s satisfaction whit living  in their city“, ”people’s views about their city“, “people’s satisfaction whit living in their city in  relation whit environment” and “people’s satisfaction whit personal situation”. In this paper, the  survey method has been used. The statistical  population of this study is the total number of  men and women aged 18-65 that living in four phases of Baharestan in 1396. Multistage cluster sampling with sample size 1000 people was obtained by Cochran formula. Results show that the quality of life score in the new city of Baharestan )0-100( is 43.6. Among the components of quality of life, “people’s satisfaction whit living  in their city in relation whit environment” with  a score of 53.6 has a better status than other  components. Other components of the quality of life were: “people’s satisfaction whit living in  their city“ )35.2 score(, ”people’s views about their city” (33.6 score), and “people’s satisfaction  whit personal situation” with a score of 51.9.  Score of quality of life is 43.2 in men and 44.1 in women. Therefore, in this study, according to quality of life score and T-test results, there is no significant difference in the quality of life from  the views of responsive women and men in the new city of Baharestan.
    Keywords: Quality of Life, Life Satisfaction, Gender, Baharestan
  • Mahta Mirmoghtadaee *, Fereshte Adli Pages 172-185
    Security is one of the major concerns in daily movement of women. Generally, public transportation means –such as metro and bus- are  relatively more secure compared with semi-public transportation means like shared taxi and van.  Public transportation in Iran is not efficient and  integrated enough to be sufficient for daily activities. This weakness is even more problematic  for women who generally have more complicated and various travel behavior compared with men, with relatively less access to private cars.  A major part of each trip relates to the station  and its peripheral area and the way it is designed. ”Transit Oriented Development“ )TOD( as a contemporary planning approach focuses on the interrelationship of settlement development  and public transportation, and introduces basic  urban design principles such as walkability, mix use and physical and social mixture, to provide a platform to enhance women presence and access to public transportation. The present paper  uses the physical criteria of TOD Standard joint  with mental concepts of interviews with local women to evaluate security of Ekbatan Metro Station area. The results indicate that majority  of interviewees prefer walking as a means to access the station and usually travel in day time  and in more crowded areas. As a conclusion, some strategies based one TOD principles have been introduced to enhance women presence both in day and night time.
    Keywords: Security, Women, Transit Oriented Development, Ekbatan Metro Station
  • Neda Rafizadeh* Pages 186-199
    Introduction of two concepts of social justice  and equal opportunities intends to bestow citizen rights to all members of the society. In this regard, inclusive design by fulfilling physical and  psychological needs of all, regardless of their gender and physical/mental abilities, aims at  enhancing citizens’ quality of life. At present, older women face more social, psychological and security problems in physical environment compared to other women and elderly population. In case ofproviding  equal  opportunities and attractive, safe, clean and   accessible environment in the community, older women’s social cohesion will be enhanced and results in extended social relations as well  as increasing hope to enjoy a dissent living. In addition, chances of safe and independent travel  would encourage their willingness to leave home and benefit from communities facilities. Present  paper with a descriptive research method and  review of documents first looks into the needs  and physical, mental, social and environmental  expectations of older women then, concepts  of inclusive design in neighborhood including accessibility, safety, pedestrian oriented and readability will be fully described . Strategies and propositions within the inclusive design approach constitutes the last section of the article.  The results of the study suggests; designing urban environment based on principles of inclusive design can improve the living conditions of  citizens ,especially older women and provides  opportunities for their safe and independent  presence in urban spaces.
    Keywords: Women, Urban Environment, Elderly, Inclusive Design, Equal Opportunities
  • Ali Barakati *, Somaye Farhadi Pages 200-216
    Although mega city of Tehran has been a leading city in research projects and implementation  of different socio- cultural urban programs, it  faces many inter-related problems in many areas, especially in its social fabrics. To cope with these problems, since 2007 urban regeneration  programs have been in order for ten years. The main objective of urban planners in carrying out  these programs is to move towards more desired social life in the region. Review of regeneration programs shows; planners have neglected the sense of belonging to the living environment and its impact on quality of life. While it is an important factor, which enhances interests to the community and affects  residents’ quality of life. The present paper aims at discussing factors affecting reduction of this sense in Harandi  neighborhood known as Darvaze Ghar in the region 12 of Tehran. This area experiences many problems, including loosing sense of belonging, which is considered a driving, force for social development. The research is conducted with quantitative and  qualitative methods. First; criterion of sense of  belonging to the living environment among women and men have been defined. Secondly,  quality of life’s patters in the period of 1390-1395  is described. Based on the findings, the most  important factors in reducing sense of belonging among men and women of Harandi are: presence of social deviances, illegal economic activities, and negligence of responsible organizations  to deliver improved services in the region. It is suggested that planners and urban managers should take into account women’s role in planning and implementation of the programs. Also  provision of security, accessibility of services in compliance with male and female residents’ life styles, assessment of the needs and social- economic empowerment of the population should  be included continuously in all programs.
    Keywords: District 12 of Tehran, Harandi Neighborhood, Sense of Belonging, Women Wellbeing
  • Salaheddin Qaderi * Pages 217-229
    Quality of life is a multi-level concept that is  vague and non-transparent, nonetheless, as a final reference it has a high popularity in the  evaluation of social policies. Women in cities  are more marginalized than men in the field  of policy making and planning to improve the quality of life and this is clearly visible in Iran and Tehran. In district 2 of Tehran municipality, Because of its vastness, there are significant differences between the southern neighborhoods compared to northern neighborhoods in terms of the macro indicators of quality of life. These widespread differences have had a significant  impact on the quality of life of women living in this region. A study have done with aimed at understanding, interpreting and presenting  suggestions for improving the quality of daily life  of women in the city, and especially in the district 2 of Tehran Municipality and This article, based  on the field data from the scheme of Women’s  Atlas, reports the quality of life of women living in this district. The study method is a combination  type (quantitative and qualitative) and data will  be analyzed in a combination form.  Findings of the research show that the highest level of satisfaction from quality of life components is related to women’s capabilities and  capacities and the most their dissatisfaction is  about the field of spending leisure time.  The results of the study illustrative the differentiation and separation of the status of quality  of life, based on the three social, cultural and physical contexts in this district and In this regard, the most important requirements for improving the quality of life, its threatening factors and type of satisfaction with quality of life, are distinct  and recognizable.
    Keywords: City_Women_Quality of Life_District 2 of Tehran_Leisure Time
  • Issa Ebrahimzadeh, Diman Kashefidoost * Pages 230-243
    Social capital is a spiritual and an intellectual dimension of the community, which has received considerable attention in development debates  over the past decades. The present viewpoint indicates the importance of the role and influence  of components on and relationships with other  development components including economic, cultural, physical etc. On the other hand, utilizing  social capital along with other resources leads to the growth of any society, since it facilitates social action and reduces cost of interactions.  Trust, coherence, participation, awareness social are among the components of social capital that are prerequisites for any development. One of the main components contributing to the  explanation of social capital is security. Given  that women account for half of the population,  addressing women’s issues, including security as social and human capital, is one of the most urgent needs of our society today. It is necessary to measure women social capital and its role in explaining the level of security. According to the above mentioned facts, the aim of this study  is to measure social capital of women in five  regions of Zahedan and its role in explaining their security. We followed Giddens, Coleman and Pontham theories. Regarding the studied components, this study is an applied study based on its goal and a descriptive-analytical  one regarding its methodology. The statistical  population includes all women living in Zahedan  (A total of 288180 women based on 2016 statistical data). The sample size is estimated as 383  using Cochran formula. Data were collected by random sampling. The validity and reliability of the questionnaire was calculated by Cronbach’s  alpha coefficient. The relationship between social capital variables and security was measured and analyzed using statistical and inferential  methods and Spss software. The results indicate  there is a significant relationship between social  capital and women’s security.
    Keywords: Social Capital, Security, Women, Zahedan City
  • Elaheh Kashiri * Pages 252-256
  • Pedram Mehraie * Pages 257-266