فهرست مطالب

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 33 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/13
  • تعداد عناوین: 22
|
  • محمدرضا دادنیا * صفحات 1-10
    برای بررسی برخی خصوصیات کمی جو در واکنش به کود زیستی تحت تاثیر رژیم های مختلف آبیاری، آزمایشی در سال 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. در این آزمایش تیمارهای آبیاری در کرت های اصلی شامل 3 سطح، آبیاری در 80، 65 و 50 درصد ظرفیت زراعی (آبیاری نرمال، 35 و50 درصد تخلیه رطوبتی) و کرت های فرعی شامل تلقیح بذر با باکتری در 7 سطح (آزوسپیریلوم لیپوفروم، ازتوباکتر کروکوکوم، سودوموناس پوتیدا، سودوموناس× ازتوباکتر، سودوموناس×آزوسپیریلوم و ازتوباکتر× آزوسپیریلوم) و شاهد (عدم تلقیح) بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد کود زیستی اثر معنی دار بر آنزیم های آنتی اکسیدانت در سطح 1 درصد داشت. در شرایط تنش، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت تحت تاثیر کودهای زیستی افزایش یافت، به طوری که آزوسپیریلوم لیپوفروم به ترتیب سبب افزایش 7/16 و 4/21 و سودوموناس× آزوسپیریلوم سبب افزایش 2/18 و 9/25 درصدی سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز در تیمار آبیاری در شرایط آبیاری در50 درصد ظرقیت زراعی نسبت به شاهد شدند. میزان عملکرد در این شرایط در تیمارهای باکتری نسبت به آبیاری نرمال کاهش اندکی نشان داد و عملکرد در تیمار آبیاری در 50 درصد ظرقیت زراعی و تحت تاثیر آزوسپیریلوم فقط 2/13 درصد نسبت به آبیاری نرمال کاهش یافت. داده ها نشان داد کود زیستی نقش موثر در بهبود عملکرد جو در شرایط کمبود آب در مراحل انتهایی رشد دارد.
    کلیدواژگان: تنش کمبود آب، سوپر اکسید دیسموتاز، کود زیستی، گلوتاتیون پراکسیداز
  • وحید روزبهانی، امین فرنیا، امین فتحی* صفحات 11-22

    به منظور بررسی اثر کود زیستی نیتروژن و فسفر بر ویژگی های کمی و کیفی رقم پیشتاز گندم، این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1392-1391 در منطقه اشترینان استان لرستان انجام شد. فاکتورها شامل چهار نوع کود زیستی نیتروژن (نیتروکسین، نیترو کارا، سوپرنیتروپلاس و شاهد) و چهار نوع کود زیستی فسفر (بیوفسفر، فسفات بارور 2، فسفر به رشد و شاهد) بود. نتایج نشان داد بیشترین مقادیر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی، درصد کربوهیدرات دانه و درصد پروتئین دانه به ترتیب با میانگین 568 گرم در متر مربع، 2/1329 گرم در متر مربع، 73% و 13% در تیمار کود سوپرنیتروپلاس مشاهده شد. منابع کودهای زیستی فسفر باعث افزایش مقادیر کمی این صفات نسبت به تیمار شاهد شدند. بیشترین عملکرد بیولوژیکی با مصرف کود فسفر به رشد با میانگین 2/1325 گرم در متر مربع به دست آمد که نسبت به تیمار شاهد 40% افزایش داشت. تفاوت عملکرد بیولوژیکی در این تیمار با تیمار شاهد در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. به طور کلی نتایج این بررسی نشان داد کاربرد کود زیستی فسفات بارور 2 به همراه کود زیستی نیتروپلاس باعث بهبود اجزای عملکرد و در نهایت بهبود عملکرد کمی و کیفی گندم نسبت به حالت عدم مصرف هر یک از کودهای زیستی نیتروژن و فسفر شد.

    کلیدواژگان: پروتئین دانه، عمکلرد دانه، کود زیستی، گندم آبی
  • عذرا یزدی، شیما علایی *، حسن رحمانی صفحات 23-33
    به منظور بررسی نسبت و روش های مختلف استفاده از کود زیستی نیتروکسین در تلفیق با کود شیمیایی نیتروژنه اوره بر عملکرد گیاه دارویی مرزه، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی شوشتر واقع در شمال خوزستان در سال زراعی 94-1393 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل شاهد، 100 درصد کود شیمیایی، 100 درصد کود زیستی بذرمال، 100 در صد کود زیستی با آبیاری، 100 درصد کود زیستی بذرمال + آبیاری، 50 درصد کود شیمیایی و 50 در کود زیستی بذرمال، 50 درصد کود شیمیایی و 50 درصد کود زیستی با آبیاری و تیمار 50 درصد کود شیمیایی و 50 درصد کود زیستی بذرمال + آبیاری بودند. کاربرد 50 درصد کود شیمیایی با 50 در صد کود زیستی بذرمال باعث افزایش کلروفیل و شاخص سطح برگ شد. بیشترین وزن خشک اندام هوایی و عملکرد اسانس در تیمار 100 درصد کود زیستی بذرمال به ترتیب به میزان 9933/0گرم و 020/9 کیلوگرم در هکتار بود. نتایج تحقیق حاکی از آن است که کاربرد کود زیستی به تنهایی و یا ترکیب با کود شیمیایی، در بهبود ویژگی های رشدی و عملکرد گیاه مرزه تاثیر مثبتی داشت. باکتری های محرک رشد در جذب و تثبیت عناصر ضروری مورد نیاز گیاه نقش مثبتی داشته و می توان با استفاده بهینه از نهاده های زیستی، مصرف کودهای شیمیایی را تا حد قابل توجهی پایین آورد. از طرفی کاربرد کودهای زیستی می توانند جایگزین مناسبی برای مصرف کودهای شیمیایی در این گیاه باشد و با این امر در راستای کشاورزی پایدار گام برداشت.
    کلیدواژگان: اوره، عملکرد، کشاورزی پایدار، گیاه دارویی، نیتروکسین
  • عزیزالله خیری *، رقیه باباخانی، محسن ثانی خانی، فرهنگ رضوی صفحات 34-42

    نعناع فلفلی یکی از مهمترین گیاهان دارویی است که به صورت گسترده در صنایع دارویی، غذایی و آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد. به منظور بررسی اثرات کودهای بیولوژیک نیتروکسین و تیوباسیلوس بر صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی نعناع فلفلی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان با 16 تیمار و 3 تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل نیتروکسین در 4 سطح (L. ha-1 6، 4، 2، 0) و تیوباسیلوس نیز در 4 سطح (kg. ha-1 8، 6، 4، 0) به همراه کود گوگرد به میزان kg. ha-1)300(بود. صفات مورد ارزیابی شامل عرض برگ، طول برگ، میزان کلروفیل، طول ساقه، تعداد شاخه ها، تعداد گل آذین، طول گل آذین، قطر ساقه، سطح برگ، غده های ترشحی، وزن تر و درصد اسانس بود. نتایج نشان داد که حداکثر شاخص سطح برگ، عرض برگ، طول برگ، تعداد شاخه، تعداد غده ترشحی و درصد اسانس در تیمار 6 کیلوگرم در هکتار تیوباسیلوس و 6 لیتر در هکتار نیتروکسین به دست آمد. حداکثر تعداد گل آذین در تیمار 4 لیتر در هکتار نیتروکسین و ارتفاع گل آذین در تیمار 4 کیلوگرم در هکتار تیوباسیلوس به همراه 6 لیتر در هکتار نیتروکسین به دست آمد. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق به نظر می رسد که تیمار 6 کیلوگرم در هکتار تیوباسیلوس به همراه 6 لیتر در هکتار نیتروکسین می تواند برای افزایش عملکرد و میزان اسانس این گیاه دارویی پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: اسانس، عملکرد، کود زیستی، نعناع فلفلی
  • راضیه موحدی ، علی خورگامی، منوچهر سیاح فر صفحات 43-54
    به منظور بررسی اثر خشکی و محلول پاشی عناصر کم مصرف بر عملکرد دانه، مقدار پروتیین و روغن دانه سویا، آزمایشی به صورت اسپلیت_فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار در سال زراعی 94-1393 در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد اجرا شد. فاکتور تنش رطوبتی در سه سطح (آبیاری نرمال، تنش-خشکی از مرحله 50 درصد گلدهی و تنش خشکی از مرحله 50 درصد غلاف دهی که در آنها به ترتیب آبیاری در زمان اعمال 60، 120 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A به عنوان عامل اصلی و عامل رقم، شامل (ارقام M7 و M9) و محلول پاشی عناصر کم مصرف (آهن، روی، بر، مس، منگنز) در سه سطح (عدم محلول پاشی، محلول پاشی در مرحله50 درصد گلدهی و محلول پاشی در مرحله 50 درصد گلدهی و 50 درصد غلاف دهی) به صورت فاکتوریل، به عنوان عوامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد اثر تنش خشکی، محلول پاشی عناصرکم مصرف و رقم در سطح آماری یک درصد و اثر متقابل تنش خشکی در محلول پاشی در سطح آماری پنج درصد تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه سویا داشتند. بطوری که بیشترین عملکرد دانه مربوط به تیمار آبیاری نرمال (بدون تنش خشکی) با میانگین 3192 کیلوگرم در هکتار و کمترین عملکرد دانه مربوط به تیمار تنش در مرحله گلدهی با میانگین 2211 کیلوگرم در هکتار بود. همچنین بیشترین عملکرد کمی و کیفی سویا در شرایط بدون تنش، محلول پاشی در دو مرحله 50 درصدگلدهی و 50 درصد غلاف دهی و رقم M7 حاصل شد و حساس ترین مرحله رشدی سویا نسبت به تنش خشکی مرحله گلدهی تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: گلدهی، عملکرد دانه، پروتیین دانه، روغن دانه، دانه روغنی
  • فضل الله حسنی ، سعداله هوشمند، فریبا رفیعی، علی نیازی صفحات 55-67
    این تحقیق به منظور ارزیابی واکنش ژنوتیپ های مختلف گندم نان (Triticum aestivum L.) و دوروم (Triticum turgidum L. ssp. durum) در شرایط تنش خشکی بعد از گلدهی و تعیین مناسب ترین شاخص های کمی تحمل به تنش خشکی، در سال های زراعی 91-1390 و 92-1391 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی زرقان اجرا شد. تعداد 168 رقم و لاین گندم (166 گندم نان و 2 گندم دوروم) در شرایط تنش (قطع آبیاری از مرحله گرده افشانی به بعد) و آبیاری کامل در قالب آزمایش آلفالاتیس با دو تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که رقم های سیمره، روشن و یکورا روخو (Yecora Rojo) در شرایط آبیاری کامل و رقم های سیمره، روشن و کاپتی در شرایط تنش بیشترین عملکرد دانه را داشتند. با توجه به همبستگی مثبت و معنی دار شاخص های میانگین هارمونیک (HARM) ، میانگین هندسی بهره وری (GMP) ، شاخص تحمل به تنش (STI) ، میانگین بهره وری (MP) ، شاخص مقاومت به خشکی (DI) ، شاخص عملکرد (YI) و شاخص تغییر یافته تحمل به تنش (MSTIs و MSTIp) با عملکرد دانه در شرایط تنش و آبیاری کامل، این شاخص ها به عنوان بهترین معیارهای انتخاب در شرایط آزمایش برای تنش خشکی معرفی شدند. غربال ژنوتیپ های متحمل به خشکی با استفاده از میانگین رتبه و انحراف معیار رتبه شاخص های انتخاب شده و تجزیه بای پلات (Biplot) با استفاده از تجزیه مولفه های اصلی (PCA) انجام شد. در نهایت لاین ها و رقم های سیمره، روشن، کاپتی، اکبری و DN11 به عنوان متحمل ترین ژنوتیپ ها معرفی شدند.
    کلیدواژگان: گندم، تحمل به خشکی بعد از گلدهی، شاخص های تحمل به خشکی، عملکرد دانه
  • ناصر ظریفی نیا ، حسین فرزادی، محمد خرمیان صفحات 68-78
    به منظور ارزیابی اثر سولفات پتاسیم بر غلظت کلروفیل و شاخص تحمل به تنش خشکی ژنوتیپ های ماش در منطقه شمال خوزستان، این پژوهش به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال های 1390 و 1391 در مرکز تحقیقات کشاورزی جنوب غرب کشور (صفی-آباد) اجرا شد. کرت اصلی شامل آبیاری پس از 120، 180 و240 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر (با علامت به ترتیب I120، I180 و I240) و مقادیر کود پتاسیم (صفر، 5/37 و 75 کیلوگرم K2O در هکتار از منبع سولفات پتاسیم با علامت به ترتیب F0، F1 و F2) و ژنوتیپ های (پرتو، هندی و لاین های VC6173،Cn95وKPS1) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که عملکرد دانه در تیمارهایI180 و I240 نسبت به تیمار شاهد (I120) به ترتیب 8/21 و 4/30 درصد کاهش یافت. بیشترین و کمترین شاخص تحمل به تنش آب به ترتیب به توده هندی (83/0) و لاینKPS1 (47/0) اختصاص یافت. کاربرد پتاسیم به میزان 75 کیلوگرم در هکتار در تیمارI240، باعث افزایش تحمل به تنش خشکی همه ژنوتیپ ها به جز لاینKPS1 شد. تغییرات غلظت کلروفیل تحت تاثیر رژیم آبیاری، رژیم آبیاری و ژنوتیپ، رژیم آبیاری و کود و همچنین برهمکنش سه گانه در سطح1% و مصرف کود و ژنوتیپ در سطح 5% معنی دار بود. نتایج کلی نشان داد که توده هندی به دلیل تحمل بالا به تنش خشکی و لاین VC6173 به دلیل تحمل به تنش-خشکی، ایستاده بودن ساقه و تمرکز در رسیدگی برتر از سایر ارقام است.
    کلیدواژگان: ماش، کودپتاسیم، شاخص تحمل به تنش، شاخص حساسیت به تنش، عملکرد
  • محمد جواد فریدونی، عیسی مقصودی، علی مجاب قصرالدشتی *، یعقوب بهزادی صفحات 79-89
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف کودی بر عملکرد کمی و کیفی دانه ذرت شیرین، آزمایشی در شهرستان مرودشت در سال 1392 به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل منابع مختلف کودی 1) 200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار، 2) 300 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار، 3) 8 تن کود مرغی در هکتار، 4) 24 تن کمپوست زباله شهری در هکتار، 5) 150 کیلوگرم نیتروژن خالص + 2 تن کود مرغی در هکتار، 6) 100 کیلوگرم نیتروژن خالص + 4 تن کود مرغی در هکتار، 7) 150 کیلوگرم نیتروژن خالص + 6 تن کمپوست زباله شهری در هکتار، 8) 100 کیلوگرم نیتروژن خالص + 12 تن کمپوست زباله شهری در هکتار و 9) شاهد (بدون کود) بود. نتایج نشان داد که تاثیر سیستم های مختلف تغذیه ای بر عملکرد دانه کنسروی، علوفه تر و عملکرد بیولوژیک و همچنین میزان نیتروژن، فسفر و پتاسیم دانه معنی دار گردید. بیشترین عملکرد دانه کنسروی (931 گرم بر مترمربع) ، علوفه تر (2376 گرم بر مترمربع) و عملکرد بیولوژیک (4554 گرم بر مترمربع) از تیمار 100 کیلوگرم نیتروژن خالص + 4 تن کود مرغی در هکتار به دست آمد. همچنین بیشترین میزان نیتروژن (27/2 درصد) و فسفر (42/0 درصد) دانه به ترتیب در تیمار 300 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار و 8 تن کود مرغی در هکتار مشاهده گردید. استفاده از کودهای مرغی به صورت تلفیقی با کودهای شیمیایی، می تواند روش مناسبی جهت کاهش مصرف کودهای شیمیایی در راستای افزایش عملکرد کمی و بهبود کیفیت ذرت شیرین باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه کنسروی، عناصر پرمصرف، کود آلی، نیتروژن
  • مهسا فاضل ، محمد آرمین، جلال صبا، علی محمد طزری صفحات 90-105
    انتخاب گیاهان مقاوم به شوری در مرحله جوانه زنی از طریق کشت در محیط آزمایشگاهی روشی کم هزینه و مطمئن محسوب می شود. در این آزمایش اثر غلظت های مختلف شوری بر توده های زیره سبز مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل تنش شوری با سطوح 0، 3، 6 و 9 دسی زیمنس بر مترمربع NaCl و 8 توده زیره سبز شیراز، آباده، کرمان، جیرفت، بیرجند، سبزوار، تربت حیدریه و جاجرم بودند. ریزنمونه های ساقه چه حاصل از کشت آزمایشگاهی بذور هر یک از توده های زیره سبزجهت تولید کالوس و باززایی گیاهچه به محیط کشت MS حاوی 1میلی گرم در لیترNAA و 2 میلی گرم در لیتر Kin منتقل شد. گیاهچه های حاصل از کشت کالوس جهت بررسی اثر تنش شوری در شرایط گلخانه ای کشت گردیدند. نتایج حاکی از کاهش عملکرد و اجزای عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک زیره سبز در نتیجه افزایش سطوح شوری بود. شوری همچنین باعث کاهش درصد اسانس و محتوای پتاسیم بافت های گیاهی گردید. بیشترین تعداد چتر در بوته، تعداد دانه در چتر، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک در توده کرمان و بیشترین درصد اسانس و محتوای پتاسیم در توده جیرفت مشاهده شد. توده کرمان در شرایط شور از عملکرد بیولوژیک و تعداد چتر در بوته بیشتری نسبت به سایر ارقام برخوردار بود.
    کلیدواژگان: کشت در شیشه، سدیم، پتاسیم، اسانس
  • زهرا رستگار ، فرشید قادری فر، حمیدرضا صادقی پور، ابراهیم زینلی صفحات 106-116
    پژوهشی در دو سال زراعی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. آزمایش در سال اول در پنج تاریخ کاشت و در سال دوم در دو تاریخ کاشت انجام شد. نمونه گیری از زمان تشکیل بذر در غلاف به صورت هفتگی بود و بذرها بلافاصله به آزمایشگاه منتقل شدند. در آزمایشگاه درصد رطوبت و جوانه زنی نمونه های بذر تعیین و پس از خشک کردن بذرها میزان هدایت الکتریکی آن ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تاریخ کاشت اثر معنی داری روی رطوبت بذر در زمان برداشت، درصد جوانه زنی، هدایت الکتریکی بذر، سرعت و مدت پرشدن دانه و قدرت گیاهچه داشت. بذرهای حاصل از کشت های زود هنگام کمترین مقدار رطوبت و بیشترین درصد جوانه زنی را نسبت به بذرهای حاصل از کشت دیرهنگام داشتند. همچنین، تاثیر تاریخ کشت بر عملکرد بذر بادام زمینی در سال اول معنی دار بود، در حالی که در سال دوم تاخیر در کاشت تاثیر معنی داری بر عملکرد بذر نداشت. کاهش طول دوره پر شدن دانه در تاریخ های کاشت تاخیری سال اول و مواجه شدن این دوره با بارش های انتهای فصل موجب شد که قدرت و کیفیت بذرهای حاصله به طور معنی داری کاهش یابد. نتایج حاکی از آن است که در میان عوامل آب و هوایی، دما و بارندگی طی دوره پر شدن دانه، دو عامل بسیار تاثیرگذار بر قدرت و عملکرد بذر هستند و با تنظیم تاریخ کشت با توجه به شرایط منطقه می توان بذرهایی با کیفیت و قدرت بالا را برداشت کرد.
    کلیدواژگان: بادام زمینی، جوانه زنی، قدرت بذر، کشت تاخیری، وزن دانه
  • حدیث حیدری نژاد، احمد اسماعیلی *، طهماسب حسین پور، حمیدرضا عیسوند صفحات 117-126
    به منظور بررسی روابط علی و معلولی صفات موثر بر عملکرد دانه گندم دوروم، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 18 ژنوتیپ در چهار تکرار در سال زراعی 94-1393 در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان انجام شد. در تجزیه به عامل ها، فاکتور اول عامل موثر بر خصوصیات برگ پرچم، فاکتور دوم عامل موثر بر ارتفاع و فاکتور سوم عامل موثر بر عملکرد نامیده شد. طبق نتایج همبستگی ژنتیکی صفات عملکرد زیست توده، عملکرد کاه، تعداد دانه در سنبله و طول سنبله همبستگی مثبت بسیار قوی با عملکرد دانه داشتند. بر اساس نتایج رگرسیون گام به گام و تجزیه علیت، صفات عملکرد کاه، تعداد دانه در سنبله و طول پدانکل وارد مدل رگرسیونی شدند به طوری که عملکرد کاه دارای بیشترین اثر مستقیم و بزرگ بر عملکرد دانه بود. از آنجا که صفات تعداد دانه در سنبله و عملکرد کاه اهمیت بیشتری داشتند، می توان در برنامه های اصلاح گندم دوروم به این صفات توجه داشت. در این تحقیق، تجزیه بای پلات برای بررسی همزمان صفات و جایگاه ژنوتیپ ها در ارتباط با آنها استفاده شد و بر این اساس، ارقام Dehdasht، Seimareh، Pod-20 و Alas به عنوان بهترین ارقام معرفی شدند.
    کلیدواژگان: رگرسیون گام به گام، بای پلات، همبستگی فنوتیپی
  • محمد قلی پور، پیمان شریفی صفحات 127-137
    کشت مخلوط علاوه بر افزایش عملکرد در مقایسه با کشت خالص، سبب افزایش تنوع زیستی در اکوسیستم های کشاورزی می گردد. به منظور ارزیابی عملکرد دانه و شاخص های سودمندی کشت مخلوط آفتابگردان (Helianthus annuus L.) و لوبیای محلی گیلان (Phaseolus vulgaris L.) ، آزمایشی در سال زراعی 94-1393، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان صومعه سرا، ایران، اجرا شد. نسبت های کشت شامل 0:100، 25:75، 50:50، 75:25 و 100:0 (لوبیا: آفتابگردان) به روش جایگزینی بودند. نسبت های گوناگون کشت مخلوط اثر معنی داری بر تعداد غلاف در بوته و عملکرد دانه لوبیا و در آفتابگردان بر ارتفاع بوته، قطر طبق، تعداد طبق در بوته، وزن صد دانه، تعداد دانه در طبق و عملکرد دانه داشتند. مقادیر نسبت برابری زمین (LER) ، در نسبت های کشت 25:75 و 50:50 (لوبیا: آفتابگردان) کمتر از یک بود، حال آنکه در نسبت کشت 75:25 لوبیا: آفتابگردان، برابر با 15/1 گردید، که نشان می دهد این نسبت دارای سودمندی 15 درصد در مقایسه با سامانه تک کشتی بود. ضریب ازدحام نسبی (RCC) در نسبت های کشت 75:25 و 50:50 (لوبیا: آفتابگردان) برای آفتابگردان بیشتر از یک بود، بنابراین این گونه به عنوان گیاه غالب بود و لوبیا با مقادیر RCC کمتر به عنوان گیاه مغلوب بود. شاخص نسبت رقابت (RC) در تمام نسبت های کشت برای لوبیا کمتر از یک بود، که نشان می دهد لوبیا در سامانه کشت مخلوط نسبت به آفتابگردان قابلیت رقابت کمتری دارد. در مجموع به نظر می رسد که سامانه کشت مخلوط لوبیا و آفتابگردان مزیت قابل توجهی در مقایسه با کشت خالص داشت و نسبت اختلاط 75:25 (لوبیا: آفتابگردان) بهترین نسبت کشت بود.
    کلیدواژگان: رقابت، ضریب ازدحام نسبی، نسبت برابری زمین، شاخص نسبت رقابت
  • زهرا جوزاریان، علیرضا یدوی ، محسن موحدی دهنوی، عیسی مقصودی صفحات 138-148
    به منظور بررسی تاثیر آرایش کاشت بر خصوصیات مورفولوژیک سویا در رقابت با علف های هرز، آزمایشی در مزرعه دانشگاه یاسوج در تابستان 1389 اجرا شد. آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اصلی، علف هرز در دو سطح (با و بدون علف هرز) و عامل فرعی ترکیب فاصله ردیف (30، 45 و 60 سانتی متر) و تراکم کاشت سویا (40، 50 و 60 بوته در مترمربع) بود. نتایج نشان داد که تراکم کاشت و فاصله ردیف تاثیر معنی داری بر ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، قطر ساقه و عملکرد دانه سویا داشت. با افزایش تراکم و کاهش فاصله ردیف، عملکرد دانه سویا افزایش یافت؛ به طوری که بیشترین عملکرد دانه (60/240 گرم بر مترمربع) از تراکم 60 بوته در مترمربع و در بین فاصله های کاشت بیشترین عملکرد دانه (8/236 گرم بر مترمربع) از فاصله کاشت 30 سانتی متر به دست آمد. همچنین خصوصیات مورفولوژیک علف های هرز (سلمه تره و تاج خروس) به طور معنی داری تحت تاثیر تراکم بوته و فاصله ردیف کاشت سویا قرار گرفت؛ به طوری که افزایش تراکم کاشت سویا از 40 به 60 بوته در مترمربع و کاهش فاصله ردیف سویا از 60 به 30 سانتی متر به ترتیب منجر به کاهش 7/22 و 8/29 درصدی وزن خشک علف هرز تاج خروس گردید. به طور کلی نتایج نشان داد که تغییر در آرایش کاشت (فاصله بوته و فاصله ردیف کاشت) در سویا از طریق تاثیر بر توان رقابتی گیاه زراعی در مقابل علف های هرز می تواند به عنوان یک راهکار زراعی و غیر شیمیایی برای کاهش اثر تداخلی علف های هرز مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: الگوی کاشت، رقابت، سطح برگ، مدیریت زراعی
  • محسن شکرگزار دارابی ، افشین سلطانی، ابراهیم زینلی صفحات 149-155
    این پژوهش به منظور تحلیل پایداری بوم شناختی کشت پنبه و عوامل موثر بر آن در روستاهای شهرستان های علی آباد کتول و آق قلا از استان گلستان در سال زراعی 94 و 93 انجام شد. جامعه آماری، کشاورزان پنبه کار این دو شهرستان بود و 100 کشاورز به صورت تصادفی در طی این دو سال انتخاب شده و از طریق مصاحبه چهره به چهره با زارعین پنبه کار اطلاعات مربوط به ویژگی های فردی و حرفه ای و بوم شناختی مزارع جمع آوری شد. نتایج نشان داد که 10 درصد مزارع از نظر وضعیت پایداری در گروه ناپایدار و 41 درصد نیز در گروه نسبتا ناپایدار قرار داشتند این در حالی است که تنها 3 درصد از مزارع مورد مطالعه وضعیت پایدار و 46 درصد نیز نسبتا پایدار بودند، بنابراین در مجموع بر اساس نتایج به دست آمده، وضعیت پایداری مزارع پنبه مورد بررسی، متوسط به پایین برآورد گردید. به منظور تحلیل بیشتر، از تحلیل عاملی و رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که 14 متغیر بر روی 4 عامل، بار دارند و در کل 58 درصد از واریانس کل را تبیین کرده اند. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیر سابقه کشت از بقیه متغیرها بر پایداری کشت تاثیرگذارتر است. بعد از آن متغیرهای میزان کود آلی مصرفی، تعداد وجین و عملکرد بیشترین سهم را دارند. متغیرهای تعداد آبیاری، مقدار سم مصرفی، سطح سواد و مدیریت نادرست بقایا نیز تاثیر منفی بر پایداری این محصول داشت.
    کلیدواژگان: ویژگی های بوم شناختی، ویژگی های فردی و حرفه ای، عوامل پایداری، پنبه
  • سید علی نورحسینی، امین نیکخواه صفحات 156-173
    به منظور ارزیابی اثرات زیست محیطی نظام تولید بادام زمینی بر مبنای مصرف کود نیتروژن تحقیقی به روش ارزیابی چرخه حیات در منطقه آستانه اشرفیه در سال 1394 انجام گرفت. بدین منظور، آزمایش مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه سطح مصرف نیتروژن (شاهد، 30 و 60 کیلوگرم در هکتار) و در سه تکرار اجرا شد. در این مطالعه، شش گروه تاثیر زیست محیطی گرمایش جهانی، اسیدیته، اوتریفیکاسیون خشکی، تخلیه منابع فسیلی، تخلیه منابع فسفات و تخلیه منابع پتاسیم بررسی شدند. اثرات در قالب دو واحد عملکردی شامل تولید یک تن بادام زمینی و تولید 1000 مگاژول انرژی مطالعه شدند. نتایج نشان داد که شاخص زیست محیطی (Eco-X) در تولید یک تن بادام زمینی با در نظر گرفتن گرمایش جهانی، اسیدیته و اوتریفیکاسیون خشکی برای تیمارهای شاهد، 30 و 60 کیلوگرم مصرف نیتروژن در هکتار به ترتیب 18/0، 52/0 و 66/0 به دست آمد. شاخص تخلیه منابع (RDI) نیز برای تولید یک تن بادام زمینی با در نظر گرفتن مصرف سوخت دیزل، مصرف کود فسفات و مصرف کود پتاسیم برای تیمارهای شاهد، 30 و 60 کیلوگرم مصرف نیتروژن در هکتار به ترتیب 80/0، 53/0 و 30/0 محاسبه شد. در مجموع، گروه های تاثیر زیست محیطی (گرمایش جهانی، اسیدیته و اوتریفکاسیون خشکی) بیش ترین آسیب به محیط زیست را در مصرف مقادیر بالاتر کود نیتروژن داشتند.
    کلیدواژگان: اوتریفیکاسیون، تخلیه منابع، کود شیمیایی، گرمایش جهانی، مصرف نیتروژن
  • ابراهیم امیری ، افشین خورسند صفحات 174-185
    مطالعه حاضر برای ارزیابی توانایی مدل AquaCrop برای پیش بینی عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک ذرت، در لاهیجان، به مدت دو سال در سال های زراعی 1389 و 1390 اجرا گردید. طرح آزمایشی کرت های خرد شده، در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود. تیمار های آبیاری به عنوان کرت اصلی در سه سطح دور آبیاری 6، 12 و 18 روز بودند. تیمار های کود نیتروژن به عنوان کرت فرعی در 4 سطح 0، 120، 180 و 240 کیلوگرم در هکتار بودند. ارزیابی مقادیر شبیه سازی و اندازه گیری شده عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک با استفاده از ضریب تبیین و پارامتر ریشه میانگین مربعات خطای نرمال شده انجام گرفت. بر اساس نتایج، متوسط ریشه میانگین مربعات خطای نرمال شده ی پیش بینی عملکرد دانه در مرحله واسنجی و اعتبارسنجی برای ژنوتیپ (سینگل کراس 704) به ترتیب، 74/14 و 01/12 درصد، و برای عملکرد بیولوژیک به ترتیب، 31/10 و 66/9 درصد محاسبه گردید. هم چنین، مقدار ضریب تبیین در مراحل واسنجی و اعتبارسنجی برای عملکرد ذرت توسط مدل به ترتیب، 90/0 و 61/0 و برای عملکرد بیولوژیک به ترتیب، 91/0 و 86/0 بدست آمد. نتایج نشان داد که مدل AquaCrop در پیش بینی عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک ذرت، دارای دقت مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: ذرت، شبیه سازی مدل، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، گیلان
  • سهیلا قاسمی مهام ، بنیامین ترابی، امیر دادرسی صفحات 186-199
    برای پیش بینی رشد و عملکرد گیاه زراعی بایستی زیر مدل های فنولوژی، تولید و توزیع ماده خشک، موازنه آب و خاک مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. مطالعه حاضر، به منظور پیش بینی عملکرد گندم در شرایط آب و هوایی همدان مورد مطالعه قرار گرفت. پارامترهای مربوط به هر زیر مدل با استفاده از داده های مربوط به تاریخ کاشت های مختلف در سال های 1361 تا 1381 در منطقه همدان و داده های مربوط به سایر محققان در سایر نقاط برآورد گردید. براساس آمار هواشناسی استان همدان (دمای حداقل، دمای حداکثر، مقدار تابش و میزان بارندگی) و با استفاده از زیر مدل های مربوط به فنولوژی، تولید و توزیع ماده خشک، تغییرات رشد و عملکرد آن محاسبه شده و عملکرد مربوط به محصول گندم در پایان فصل رشد پیش بینی گردید. تغییرات عملکرد دانه برای داده های مشاهده شده بین 08/4 تا 01/8 تن در هکتار و میانگین داده ها 09/6 تن بود و برای داده های پیش بینی شده دامنه تغییرات عملکرد بین 08/4 تا 59/7 تن و میانگین آنها 53/5 تن در هکتار بود که در تمام موارد عملکرد شبیه سازی شده مطابقت خوبی با عملکرد مشاهده شده دارد. بنابراین، با توجه به توانایی مناسب مدل در شبیه سازی مراحل فنولوژی گندم، می توان از آن به عنوان ابزار مناسبی برای برنامه ریزی و مدیریت بهتر مزارع گندم و نیز به عنوان یک سیستم تصمیم سازی پشتیبان در منطقه همدان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آمار هواشناسی، گندم، مدیریت، عملکرد، همدان
  • نورعلی ساجدی صفحات 200-211
    به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بذر با سلنیوم و محلول پاشی بر خصوصیات فیزیولوژیکی و درصد سن زدگی گندم دیم، یک آزمایش مزرعه ای یک ساله به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی اراک اجرا شد. 12 تیمار شامل شاهد، پرایمینگ با آب مقطر، پرایمینگ با مقادیر 1 ، 2 و 3 میلی گرم در لیتر سلنیوم به تنهایی و توام با محلول پاشی با آب مقطر و سلنیوم (سلنیت سدیم) بررسی شد. نتایج نشان داد که پرایمینگ بذر توام با محلول پاشی با آب مقطر، پرایمینگ با آب مقطر همراه با محلول پاشی سلنیوم، پرایمینگ با 3 میلی گرم در لیتر سلنیوم همراه با محلول پاشی سلنیوم، محتوی آب نسبی برگ را نسبت به شاهد افزایش دادند. پرایمینگ با آب مقطر، محلول پاشی با سلنیوم و پرایمینگ با 2 میلی گرم در لیتر سلنیوم توام با محلول پاشی سلنیوم، نشت یونی سلول را نسبت به شاهد کاهش دادند. با محلول پاشی سلنیوم به تنهایی و پرایمینگ با 1 میلی گرم در لیتر سلنیوم توام با محلول پاشی سلنیوم، محتوی کلروفیل a به میزان 4/31 و 2/24 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. پرایمینگ توام با محلول پاشی سلنیوم درصد سن زدگی دانه را به طور معنی داری کاهش داد. بیشترین عملکرد دانه از پرایمینگ با 2 میلی گرم در لیتر سلنیوم توام با محلول پاشی سلنیوم حاصل شد. نتایج پیشنهاد می کند که از طریق پرایمینگ بذر با آب مقطر و به ویژه سلنیوم در مقادیر کم توام با محلول پاشی سلنیوم می توان نشت یونی و درصد سن زدگی گندم در شرایط دیم را کاهش داد.
    کلیدواژگان: سلنیت سدیم، عملکرد دانه، گندم، محتوی کلروفیل، نشت یونی
  • منصور احمدی، فرزاد مندنی ، محمود خرمی وفا، غلامرضا محمدی، علی شیرخانی صفحات 212-222
    به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام ذرت آزمایشی به صورت کرت‏های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک‏های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1393 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح کود نیتروژن (40، 70، 100 و 140 درصد نیاز گیاهی ذرت به عنصر نیتروژن که مقدار توصیه شده بر اساس آزمون خاک معادل 138، 238، 350 و 483 کیلوگرم اوره در هکتار در نظر گرفته شد) در قالب کرت‏های اصلی و سه رقم رایج ذرت 704، سیمون و 678 BC در قالب کرت‏های فرعی بود. نتایج نشان داد کاربرد کود نیتروژن باعث بهبود تعداد بلال در متر مربع (12 درصد) ، تعداد ردیف در بلال (9 درصد) ، تعداد دانه در ردیف بلال (32 درصد) ، عملکرد دانه (63 درصد) و وزن خشک کل (58 درصد) شد. رقم سیمون نیاز کودی بیشتری برای رسیدن به حداکثر عملکرد داشت و نسبت به ارقام دیگر از عملکرد دانه (19 درصد) بیشتری برخوردار بود. رقم سیمون در سطح کودی 140 درصد از شاخص برداشت بیشتری برخوردار بود در حالی که در دو رقم دیگر با افزایش کود نیتروژن تا 140 درصد، شاخص برداشت کاهش یافت. رقم سیمون (10467 کیلوگرم در هکتار) در سطح کودی 140 درصد و ارقام 704 (8402 کیلوگرم در هکتار) و 678 BC (8030 کیلوگرم در هکتار) در سطح کودی 100 درصد دارای حداکثر عملکرد دانه بودند. به طور کلی نتایج نشان داد که در منطقه مورد بررسی جهت دستیابی به عملکرد بالاتر بهتر است ارقام جدید ذرت مانند رقم سیمون کشت شوند.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه مراجع، وزن خشک کل، کود نیتروژن، شاخص برداشت
  • محمدرضا دادنیا صفحات 223-231
    به منظور بررسی اثر باقیمانده سدیم کربنات آب آبیاری بر گیاه جو (Hordeum vulgare) و فعالیت نشانگرهای شیمیایی، طرحی به صورت کرت یکبارخرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج درسال 1392 اجرا شد. در این آزمایش ارقام جو شامل والفجر و ارس در کرت اصلی و تیمار آبیاری شامل مقادیر مختلف باقیمانده سدیم کربنات در آب آبیاری در چهار سطح (شاهد، 1، 2 و3 میلی اکی والان بر لیتر) در کرت فرعی قرار گرفت. در این آزمایش صفاتی از قبیل عملکرد دانه، وزن هزار دانه و میزان نشانگرهای شیمیایی شامل مالون دی آلدئید، دی تیروزین و دی هیدروکسی گوآنوزین ارزیابی شد. بررسی نتایج نشان داد اختلاف معنی داری در تیمارهای سدیم کربنات آب آبیاری و عملکرد در سطح یک درصد وجود داشت به طوری که مقایسه میانگین تیمارها بیانگر کاهش 3/41 درصدی عملکرد دانه در مقادیر بالای سدیم کربنات نسبت به شاهد بود. نتایج نشان داد که سطح فعالیت نشانگرهای شیمیایی به شدت تحت تاثیر سدیم کربنات آب آبیاری بود و موجب افزایش آنها شد. به طورکلی، در این آزمایش رقم والفجر مقاوم تر به میزان بالاتر سدیم آب آبیاری شناخته شد. بر این اساس می توان از میزان نشانگرهای شیمیایی جهت گزینش ارقام مقاوم به شوری آب آبیاری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: دی تیروزین، دی هیدروکسی گوآنوزین، شوری آب، مالون دی آلدئید
  • معصومه حیدرزاده ، حمید ترنج زر، عباس احمدی صفحات 232-240
    سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم نقش مهمی در سازگاری گیاهان به شرایط خشکی دارند. توزیع و پراکنش این مواد در گیاهان مناطق خشک و بیابانی به خوبی روشن نیست. این تحقیق در سال 93 با هدف بررسی مقدار جذب کاتیون های سدیم، پتاسیم، منیزیم و کلسیم توسط گونه Halocnemum Strobilaceum در کویر میقان و مقایسه با کاتیون های موجود در عمق (0 تا 30 سانتی متر) خاک پای بوته های مورد نمونه برداری در سه فصل (زمستان، بهار، تابستان) انجام شد. بدین منظور از 10 نمونه از اندام های هوایی گیاه Ha. Strobilaceum و خاک زیر بوته ها در سه فصل مورد نظر -بصورت کاملا تصادفی نمونه برداری انجام شد. با انتقال نمونه ها به آزمایشگاه، کاتیون های مورد نظر در گیاه و خاک مورد اندازه گیری قرار گرفتند. در نهایت با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه به بررسی اختلاف معنی داری مقادیر بین نمونه ها پرداخته شد. نتایج نشان داد، که بیشترین مقدار هر 4 کاتیون با شروع فصل رشد در بهار نسبت به فصول زمستان و تابستان در گیاه وجود دارد و بالعکس کمترین مقدار همین کاتیون ها در خاک نیز در فصل بهار اتفاق می افتد که نشان از جذب بالا و موثر گیاه Ha. Strobilaceum در شروع فصل رشد دارد، همچنین تجمع کاتیون ها در خاک منطقه ارتباط مستقیم با پراکنش گونه Ha. Strobilaceum دارد.
    کلیدواژگان: کاتیون، عناصر خاک، کویرمیقان، Halocnemum Strobilaceum
  • عبدالحسین ابوطالبی ، حامد حسن زاده خانکهدانی صفحات 241-253
    به منظور بررسی عملکرد و اجزای عملکرد پنج رقم و یک توده محلی پیاز روزکوتاه تحت تاثیر سن نشاء، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میناب اجرا شد. عامل اصلی به سن نشاء شامل 50، 60 و 70 روزه و و عامل فرعی به رقم شامل GVS 36388، GVS 36612، GVS 36812، مینه روا، پریماورا و توده محلی بلوچی اختصاص یافت. صفات مورد بررسی عبارت از طول و قطر سوخ، شاخص شکل سوخ، متوسط وزن سوخ، درصد وزنی چندقلویی و بولتینگ و عملکرد کل و قابل فروش و همچنین تعداد روز تا شروع برداشت سوخ بودند. براساس نتایج بیش ترین عملکرد قابل فروش سوخ در رقم پریماورا (503/34 تن در هکتار) و کم ترین آن در توده محلی بلوچی (107/16 تن در هکتار) به دست آمد. به طور کلی، سن نشاء 60 روزه بهتر از 50 و 70 روزه بود و این برتری در صفات طول و قطر و متوسط وزن و عملکرد قابل فروش سوخ و در همه ارقام کاملا مشهود بود. از طرفی ارقام پریماورا و مینه روا با متوسط وزن سوخ و عملکرد بیشتر و درصد چندقلویی و بولتینگ کمتر، از پتانسیل نسبی بهتری نسبت به بقیه برخوردار بودند. به طور کلی با توجه به پتانسیل تولید سوخ در توده محلی بلوچی و همچنین بالا بودن قیمت بذر ارقام وارداتی و خروج ارز از کشور، در دستور کار قرار دادن توده محلی بلوچی جهت اصلاح صفات نامطلوب بولتینگ و چندقلویی می تواند کمک شایان توجهی به تامین بذر مرغوب این رقم محلی نماید.
    کلیدواژگان: بولتینگ، پیاز خوراکی، توده محلی بلوچی، سن نشاء، عملکرد قابل فروش
|
  • M. Dadnia * Pages 1-10
    To evaluate the qualitative traits of barley in response to biofertilizers (Azotobacter, Pseudomonas and Azospirillum) with affected by different regimes of irrigation the experiment was carried out in Karaj Azad University research field in 2013 with split plot based on Completely Randomize Block Design with four replications. In this experiment irrigation treatments were in main plots with three levels which interrupt of irrigation at 80, 65 and 50% of field capacity (normal irrigation), (35 and 50 percent of humidity discharge) and sub plots contained seed inoculation with bacteria such as |inoculation with Azospirillum lipoferum, Azotobacter chrococcum, Pseudomonas putida, Pseudomonas×Azotobacter, Pseudomonas×Azospirillum, Azotobacter×Azospirillum | and control (un inoculation) in seven levels. The results of analysis of variance showed that biofertilizer had significant effect on antioxidant enzymes at 1% probability. The activity of antioxidant enzymes affected with biofertilizers were increased at water deficit condition which Azospirillum lipoferum caused increasing about 16.7% and 21.4% and Pseudomonas×Azospirillum caused increasing about 18.2% and 25.9% for superoxide dismutase and glutathione peroxidase in irrigation at 50% of field capacity, respectively than control. Yield showed low decrease in irrigation at 50% of field capacity than normal irrigation such as yield decreasing in irrigation at 50% of field capacity was only about 13.2% with affected by Azospirillum than normal irrigation. The data showed that biofertilizer have efficient role on barley yield at water deficit condition.
    Keywords: biofertilizer, Glutathione peroxidase, Superoxide dismutase, Water deficit
  • Amin Fathi * Pages 11-22

    In order to evaluate the effect of nitrogen and phosphorus bio-fertilizer on quality and quantity characteristics of Pishtaz cultivar wheat, a factorial experiment was carried out in a randomized complete block design with three replications in 2013- 2014 at Lorestan province. Factors include 4 levels of biological nitrogen fertilizer (Nitroxin, Nitro Kara, Supernitroplus and control) and 4 levels of biological phosphate fertilizer (bio-phosphorus, phosphate fertilizer, phosphate to grow and control). The results showed that the maximum amount of grain yield, biological yield, grain carbohydrates content and protein content with 568 grams per square meter, 1329.2 grams per square meter, 73% and 13%, respectively belonged to Supernitroplus treatment. Sources of phosphorus bio-fertilizers increased the amount of these traits compare to control treatment. In resources of phosphate bio-fertilizers the maximum amount of biological yield by 1325.2 grams per square meter was obtained in phosphate to grow treatment that increased the 40% compared to control. Biological yield differences in this treatment with control treatment were significant at the 1% probability level. Overall the results of this study showed that application of phosphate bio-fertilizer by Supernitroplus caused improving yield components and finally improving the quality and quantity of wheat compared to control treatment.

    Keywords: Grain Protein, Grain yield, Bio-fertilizer, Wheat
  • O. Yazdi, Sh. Alaei *, H. Rahmany Pages 23-33
    In order to evaluate the different treatment of nitroxin bio-fertilizer combined with nitrogen fertilizer on yield of savory an experiment was conducted based randomized complete block design at research farm of Islamic Azad University Branch is located in the north of Khuzestan in 2014-2015. The treatments were 50% chemical fertilizer and 50% bio-fertilizer to irrigation systems, use of 100% bio-fertilizer to irrigation, use of chemical fertilizers by 50% and 50% bio-fertilizer to seed treatment method +Irrigation, seed treatment use 100% bio-fertilizer + irrigation method, using 100% chemical fertilizer, consumption 50% chemical fertilizer and 50% bio-fertilizer to seed treatment method, using 100% bio-fertilizer to seed treatment method and control (without chemical and bio-fertilizer ). In this experiment, it was found that the use of 50% chemical fertilizers with 50% Bio-fertilizer hundred in seed treatment method increases the amount of chlorophyll and the leaf area index. It also uses 100% chemical fertilizer to increase the number of leaves per plant, fresh weight and the height .The maximum of dry weight and yield essential oils in plants grown on 100% bio-fertilizer treatments by seed treatment rates, respectively 0.9933g and 9.02 kg per hectare compared to control. Results of this study indicate that the use of bio-fertilizer alone or combined with chemical fertilizers have a positive effects to improve the growth characteristics and yield on savory planting. Instead of continuous use Chemical fertilizers can be moved by optimized using organic inputs in sustainable agriculture.
    Keywords: Nitroxin, Medicinal plant, Sustainable agriculture, Urea, Yield
  • A. Kheiry*, R. Babakhani, M. Sanikhani, F. Razavi Pages 34-42

    Peppermint is one of the most important medicinal plants that widely used in food, cosmetics and drug industries.In this investigation, the effects of biofertilizers (Nitroxine and Thiobacillus) on morphological and phytochemical properties of Mentha pipertita L. studied. An experiment including 16 treatments and 3 replications was conducted according to a completely randomized blocks in a factorial arrangement in the research field of University of Zanjan. The treatments were consisted of Nitroxine (0, 2, 4, 6 l/ha), and Thiobacillus (0, 4, 6, 8 kg/ha) incorporated with sulphur (300 kg/ha). The evaluated traits were including yield and yield parameters (fresh weight, dry weight, essential oil percent, stem length, shoot numbers, chlorophyll content, leaf length, leaf width, inflorescence numbers, inflorescence length, stem diameter, leaf relative density, leaf area index, Secretory glands, node numbers and internode length). The results showed that maximum leaf area, leaf length, leaf width, shoot numbers, number of Secretory glands and essential oils content in combination of 6 kg/ha Thiobacillus and 6 l/ha Nitroxine. Also the highest stem length and internode length was observed in 4 kg/ha Thiobacillus and 2 l/ha Nitroxine. The maximum number of inflorescence was recorded in 4 l/ha Nitroxine. However, the maximum inflorescence height was observed in 4 kg/ha Thiobacillus in combination with 6 l/ha Nitroxine. In conclusion, the combination of 6 kg/ha Thiobacillus and 6 l/ha Nitroxine can be recommended to obtain maximum yield and essential oils in this medicinal plant.

    Keywords: Essential oils, Yield, biofertilizer, Mentha piperita
  • raziyeh movahedi , A. Khourgami, M. Sayyahfar Pages 43-54
    To evaluate the effects of drought and foliar micronutrients on yield, protein and oil content of soybeans, Split_factorial randomized complete block design with four replications in crop year 2015- 2014 was conducted at the research farm of Islamic Azad University, Khorramabad. Stress factor in three levels (control, tension and stress in flowering stage to the stage of pod) as the main factors and the factors at two levels (the M7 and the M9) and foliar application of micronutrients in three levels (non-sprayed, at the stage of flowering and foliar spray at flowering and pod filling stage) factorial trial were considered as secondary factors. The results showed the effects of drought stress, foliar application of micronutrients and the statistical level of 1% and sprayed on the surface of the interaction of drought stress in 5% had significant effect on grain yield. So that the highest grain yield of 3192 kg per hectare with an average normal irrigation and the lowest yield related to stress at flowering stage with an average of 2211 kg per hectare. The highest yield and quality of soybean in non-stress conditions, flowering and pod filling stage and sprayed in two digits (M7) were the most sensitive growth stages of soybean to drought stress is the flowering stage.
    Keywords: Flowering, Seed yield, seed protein, seed oil, oilseed
  • Fazlollah Hassani , Fariba Rafiei Pages 55-67
    In order to evaluate the performance of bread (Triticum aestivum L.) and durum (Triticum turgidum L. ssp. durum) wheat genotypes under drought stress conditions after anthesis and determination of the most suitable quantitative drought stress tolerance indices, this investigation was performed during 2011-12 and 2012-13 cropping season in Zarghan Agricultural Research Station. A number of 168 wheat lines/cultivars (166 bread wheat and 2 durum wheat) were evaluated in alpha lattice experiment with two replications under stress (no irrigation after anthesis) and full irrigation conditions. Results showed that Seymareh, Roshan and Yecora Rojo cultivars , under full irrigation and Seymareh, Roshan and Kapeti under stress conditions had maximum grain yield. With respect to positive and significant correlation of Harmonic Mean (HARM), Geometric Mean Productivity (GMP), Stress Tolerance index (STI), Mean Productivity (MP), Drought Resistance Index (DI), Yield Index (YI), Modified Stress Tolerance Index for stress (MSTIs) and Modified Stress Tolerance Index for irrigated conditions (MSTIp), with grain yield under stress (Ys) and full irrigation (Yp) conditions, this indices introduced as the best screening criteria in the experiment situations. Screening of drought tolerant genotypes was performed using Mean Rank and Rank standard deviation of selected indices, and Biplot analysis with regard to Principal Component Analysis (PCA). Finally, cultivars/lines of Seymareh, Roshan, Kapeti, Akbari and DN11 introduced as the most tolerant genotypes.
    Keywords: Wheat, drought tolerance after anthesis, drought tolerance indices, grain yield
  • hossein farzadi, mohammad khoramian Pages 68-78
    In order to evaluate the effect of potassium sulfate nutrition on chlorophyll contentand drought tolerance indexon Mungbean genotypes in the north of Khuzestan Province, this study was conducted in split plot factorial in a randomized complete block design with three replications in 1390 and 1391 at the agricultural Research center south of west Country (Safiabad). The main plot was irrigation after 120, 180 and 240 mm evaporation from pan evaporation (respectively marked I120, I180 and I240),and the subplots were potassium fertilizers with 0, 37.5 and 75 kg K2O per hectarfrom potassium sulfate(respectively marked F0,F1 and F2) and genotypes (Parto, Hindi and VC6173, Cn95 and KPS1lines ) in a factorial arrangement.The results showed that grain yield in I180 and I240 treatments, reduced 21.8 and 30.4 percent respectively in comparison with control treatment(I120).the highest and lowest tolerance to drought stress were allocated to Hindi (0.83) and KPS1 (0.47) respectively. Potassium application at the rate of 75 kg/ha in I240 treatment, increased drought tolerance in all genotypes except KPS1. chlorophyllcontent was influenced irrigation regimes, irrigation and genotype, irrigation-fertilizer as well as the interaction of three factors at the of 1% and fertilizer and genotypes at the level of 5%.The overall results showed that Hindi due to high drought tolerance and VC6173 due to shoot standing and high drought tolerance were superior to other varities.
    Keywords: Mung bean, Potassium, stress tolerance index, sensitivity to stress, performance
  • M. Fereidooni, E. Maghsoudi, A. Mojabghasroldashti *, Y. Behzadi Pages 79-89
    In order to investigation the effects of different fertilizing levels on qualitative and quantitative yield of sweet corn, an experiment was conducted as randomized complete block design with three replications in 2012 at Marvdasht, Fars province, Iran. Experimental treatments were including different fertilizer sources 1) 200 kg ha-1 pure nitrogen, 2) 300 kg ha-1 pure nitrogen, 3) 8 ton ha-1 poultry manure, 4) 24 ton ha-1 solid waste compost, 5) 150 kg pure nitrogen + 2 ton poultry manure per, 6) 100 kg pure nitrogen + 4 ton poultry manure, 7) 150 kg pure nitrogen + 6 ton solid waste compost, 8) 100 kg pure nitrogen + 12 ton solid waste compost and 9) control (non-fertilizer). The results indicated that the effects of different fertilizing levels were significant on grain canned yield, fresh forage, biological, plant height, length and diameter ear as well as nitrogen, phosphorus and potassium content of grain. The heights grain canned yield (931 grm-2), fresh forage (2376 grm-2) and biological (4554 grm-2) was obtained from 100 kg pure nitrogen + 4 ton poultry manure treatment. Also maximum nitrogen content (2.27 percent) and phosphorus (0.42 percent) was observed at 300 kg ha-1 pure nitrogen and 8 ton ha-1 poultry manure treatment, respectively. The use of organic fertilizer as integrated with chemical fertilizer can be suitable method for decreasing application of chemical fertilizer to increasing the quantity yield and improvement the quality of sweet corn.
    Keywords: Grain canned yield, Macro-nutrients, Organic fertilizer, nitrogen
  • mahsa fazel , mohammad Armin, ali mohammad Tazari Pages 90-105
    Choose plants resistant to salinity at germination stage through in vitro culture are a reliable and economical method in order to select the salt tolerant plant. In this experiment the effect of different concentrations of salinity on mass cumin was investigated. , an experiment was carried out in order to study the effect of different salinity levels on Cuminum cyminum varieties in a completely randomized design with three replications . In this paper , effect of : Salinity with five levels 0 , 3 , 6 and 9 Mm ( NaCl ) and eight varieties of Cuminum cyminum . Cumin variety include: Shiraz , Abadeh, Kerman, Jiroft, Birgand, Sabzevar, Torbat-e-Hydareyhe and Jagarm. Explant plumule produced from seedling vitro culture of Cumin for producing Callus and Subshrub regeneration with contents 1 mgL-1 NAA and 2 mgL-1 kinetin concentrations. Cumin from callus cultures were grown under greenhouse conditions to evaluate the effect of salinity. The result showed that all growth indices, economic and biological yield of cumin decreased with increasing salinity levels. Salinity also reduced the percentage of essential oils and k+. highest umbrella numbers per plant, seed numbers per umbrella, economic and biological yields in Kerman and highest percentage of essential oil and content of K+ was in Jiroft. Kerman in saline conditions of biological yields, umbrella numbers per plant was more than other varieties.
    Keywords: Cultivated in Glass, Oil, Sodium, Potassium, Resistant
  • zahra rastegar , Farshid Ghaderi, Far, Hamidreza Sadeghipour, Ebrahim Zeinali Pages 106-116
    Determination of proper time for planting and harvesting has special importance. For determination of proper time of maturity with high vigor and yield, an experiment was conducted in two crop years in complete block design in research station of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources (GUASNR). In first and second year the study was performed in five and two planting dates respectively. The Sampling repeats weekly when seed developed in pods and were transferred immediately to the laboratory. Seed germination and moisture content was determined and electrical conductivity test was measured after drying the seeds. Results showed that seed moisture content in final stage, germination percentage, electrical conductivity, seeds filling rate, seed filling period and seedling vigor were significantly affected by planting date. Seeds which planted early had lower moisture content in harvest time and higher germination percentage than seeds which planted late. Different sowing date significantly affected seed yield in the first year, while in the second year delay sowing had no significant effect on total seed yield. Reduce seed filling period in late planting date of first year and facing this period with the end of season rainfall led to significant decrease in seed vigor and quality. results suggested between weather parameters, temperature and rainfall during seed filling period had significant effects on peanut seed vigor and yield. So adjusting planting date according to location weather condition could results high quality and vigor seeds in harvest time.
    Keywords: Delay sowing, Germination, Peanut, Seed vigor, Seed weight
  • H.R. Eisvand, T. Hosseinpour, H. Heidarinejad, A. Ismaili * Pages 117-126
    In order to investigate the path analysis of effective traits on durum wheat yield, an experiment was conducted based on randomized complete block design with 18 genotypes and four replications in Agricultural and Natural Resources Research Center of Lorestan province during 2014–2015. In Factor analysis, the first factor was named as influencing factor on flag leaf characteristics, the second factor was named as influencing factor on height, and the third factor was named as influencing factors on yield performance. According to results of genetic correlations, biomass yield, straw yield, kernel per spike and spike length had very strong positive correlation with grain yield. According to results of stepwise regression and path analysis, straw yield, kernel per spike and peduncle length entered to the regression model, and so the straw yield had highest and largest direct effect on grain yield. As kernel per spike and straw yield were more important, these traits could be advisable in breeding programs of durum wheat. In present research, bi-plot analysis was used to simultaneous study of traits and discrimination of genotypes related to these traits, and hence, genotypes of Dehdasht, Seimareh, Pod-20 and Alas were introduced as hopefull genotypes for future breeding programs.
    Keywords: Stepwise regression, Bi-plot analysis, Phenotypic correlation
  • Peyman Sharifi Pages 127-137
    Intercropping beside of increasing of yield than sole crops, enhance heterogeneity and biodiversity in agroecosystems. To evaluate yield and productivity indices of Guilan lanrace bean (Phaseolus vulgaris L.) and sunflower (Helianthus annuus L.) intercropping, a field experiment was conducted as randomized complete block design with three replications in 2014-15 growing season, at Somea-Sara, Iran. The planting ratios were 0:100, 25:75, 50:50, 75:25 and 100:0 (bean: sunflower) using replacement method. Intercropping had significant effect on pods per plant and seed yield of bean, and it had significant on plant height, head diameter, heads per plant, 100 seed weight, seeds per head and grain yield of sunflower. The land equivalent ratio (LER) were less than one in 75:25 and 50:50 (bean: sunflower) intercropping ratios, while it was equal to 1.15 in 25:75 bean-sunflower intercropping ratio, which indicates the intercropping cultivation of beans-sunflower had the highest efficiency by 15%. Sunflower in the planting ratios of 25:75 and 50:50 (bean: sunflower) had the highest relative crowding coefficient (RCC), therefore it was a dominant crop and bean had the least RCC and was a reccesive crop. The competitive ratio value (CR) of bean was less than one, which this means that bean was less competitive than sunflower in the intercropping system. It is concluded that sunflower and bean intercropping system have a substantial advantage compared to sole cropping systems and the intercroping ratios of 25:75 (bean-sunflower) was as superior planting ratio.
    Keywords: Competition, Competitive ratio, Land Equivalent Ratio, Relative Crowding Coefficient
  • Pages 138-148
    To investigate the effect of planting patterns on morphological characteristics of soybean (cv. Villiam) in the competition with weeds, an experiment was carried out in summer of 2010 at the field of Agriculture Research Station of Yasouj University. In this study a split factorial was used based on Randomized Complete Block Design with three replications. The main factors were (weedy and weed control) and subplots were row spacing (30, 45 and 60 cm) and soybean plant density (40, 50 and 60 plants m -2). The results showed that plant density and row spacing of soybean had significant effects on plant height, leaf area index, stem diameter and grain yield of soybean. With increasing of density and reduction of row spacing, increased grain yield of soybean, so that among the density different treatments the highest grain yield (240.6 gr m-2) was obtained from density of 60 plants m-2 and among the treatments of row spacing different the most grain yield (236.8 gr m-2) was obtained from 30 cm row spacing. Weed morphological characteristics (Lambsquarters and Amaranthus) was significantly affect by the plant density and row spacing of soybean, so that increasing of plant density and reduction of row spacing led to reduction of 22.7 and 29.8 percent dry weight of Amaranthus of weeds, respectively. The results, totally showed that changes in soybean planting patterns (plant spacing and row spacing) via effects on plant competitive ability against weed can be used as an cultural and non-chemical method for weed control.
    Keywords: Competition, Crop management, Leaf area, Planting pattern
  • Afshin Soltani, Ebrahim Zeinali Pages 149-155
    In this Paper ecological sustainability of cotton cultivation and factors affecting them during 2014 and 2015 were studied in the villages of Aq-Qala and Ali Abad Katul cities, Golestan province. The statistical community was cotton farmers of the two Regions. One hundred farmers were selected randomly and information about personal and professional characteristics as well as ecological properties of farms were collected through face to face interviews. The results showed that 10 and 41 percent of farms were described as unsustainable and relatively unsustainable, respectively, while only 3 percent of the farms studied were sustainable and 46% were classified as relatively sustainable. Therefore, based on the results, sustainability of the cotton fields investigated in this study was estimated as lower than average. In order to more analyze, factor analysis and stepwise regression were used. The results showed that 14 variables were loaded onto 4 factors and described 58% of total variance. Results of regression analysis showed that the "history of agriculture" affects in the ecological sustainability more than other variables, followed by "organic fertilizer", "weeding frequency" and "yield". The variables "number of irrigation", "amount of pesticide", "literacy level" and "mismanagement of residue" had a negative effect on the stability of the cotton production.
    Keywords: Ecological properties, personal, professional characteristics, sustainability factors, cotton
  • Pages 156-173
    In this study, in order to determine the environmental impacts of peanut production in Astaneh Ashrafieh based on nitrogen fertilizer consumption a research was conducted using life cycle assessment methodology in 2015. A field experimental was performed with randomized complete block design in three levels of nitrogen consumption (0, 30 and 60 kgha-1) in three replications. These effects in six groups; the global warming, acidification, terrestrial eutrophication, the depletion of fossil resources, the depletion of potassium and the depletion of phosphate were investigated. Two functional units included one tonne of peanut and generation of 1000 MJ energy were considered to evaluate the environmental impacts. The results showed that the environmental index (Eco-indeX) with regard to global warming, acidification, terrestrial eutrophication for treatment of control, 30 and 60 kg of nitrogen per hectare were 0.18, 0.52 and 0.66, respectively. Also, resources depletion index (RDI) for one-ton production of peanut with regard to depletion of fossil resources, the depletion of potassium and the depletion of phosphate for treatment of control, 30 and 60 kg of nitrogen per hectare were determined to be 0.80, 0.53 and 0.30, respectively. Overall, the Eco-Index impact categories (global warming, acidification, terrestrial eutrophication) showed the greatest negative effects on the environment for the highest level of nitrogen consumption.
    Keywords: Eutrophication, Depletion of resources, Chemical fertilizer, Global warming, Nitrogen consumption
  • Pages 174-185
    This study was conducted for performance evaluation of AquaCrop model to predict grain yield and biomass of maize in Lahijan, Iran for two years (2010-2011). The experiment was a randomized block based on a split plot design with three replications. Irrigation treatments as main plots were in three irrigation levels 6, 12 and 18 days, respectively. Nitrogen fertilizer treatments as sub-plots in four levels of 0, 120, 180 and 240 kg per hectare, respectively. Evaluation simulated and measured grain yield and biomass by adjusted coefficient of correlation; and by normalized root mean square errors (NRMSE). Based on results, the average normalized root mean square error of calibration and validation in grain yield prediction for the genotype (SC704), were calculated 14.74 and 12.01 percent, respectively and for biomass, were calculated 10.31 and 9.66, respectively. Also, the regression coefficient (R2) of calibration and validation for maize grain yield, were calculated 0.84 and 0.77, respectively and for maize biomass, were calculated 0.91 and 0.86, respectively. Results indicated that, the AquaCrop model predicted maize grain yield and biomass prediction with an appropriate precision.
    Keywords: Biomass, Gilan, Grain yield, maize, Simulation Model
  • Pages 186-199
    To prediction growth and yield of crops should be studied phonological sub models, production and distribution of dry matter and soil water balance. This study was conducted to predict the yield of wheat on weather conditions in Hamedan. model parameters for each sub model were estimated by using data from different sowing date in the years from 1982 to 2002 in Hamadan and data from other researchers in other parts. According to the province meteorological data (minimum temperature, maximum temperature, irradiance and rainfall) and by using the following sub models of phenology, production and distribution of dry matter was calculated changes of growth and yield. And yield of wheat crop yield was predicted at the end of the growing season. Variations of grain yield was observed between 4.08 to 8.01 ton per hectare and the average data was 6.09 tons and for prediction data Range of yield Variations was between 4.08 to 7.59 ton per hectare and that average was 5.53 ton per hectare that all of the them Simulated yield had a good correspond with the observed yield. Thus, according to the ability to appropriate the model to simulate phenological stages of wheat, Could be use it as a convenient tool for better management planning and wheat fields as well as a decision support system used in Hamedan.
    Keywords: Meteorological data, Wheat, Management, Grain yield, Hamedan
  • Nourali Sajedi Pages 200-211
    In order to study the effect of seed priming by selenium and foliar application on physiological charactristics and Stink bug injury percentage of Rainfed wheat, a one year field experiment was carried based on complete randomized block design with three replicates at the Research Station of Islamic Azad University, Arak Branch, in Iran during 2014. Twelve treatments were including control, seed priming with distilled water, priming with rates of 1, 2 and 3 mg/L Se alone; and along with spray of distilled water and Se (Sodum Selenite). The results showed that seed priming along with foliar application of distilled water, seed priming with distilled water plus foliar application of Se, seed priming with 3 mg/L Se along with foliar application of Se, increased the relative water content compared with the control. Seed priming with distilled water, foliar application of Se and seed priming with 2 mg/L Se, plus spray of Se decreased electrolyte leakage compared to the control. Foliar application of Se alone and seed priming with 1 mg/L Se plus spray of Se increased Chl a by 31.4 and 24.2 % compared to the control, respectively. Seed priming plus spray of Se decreased the Stink bug injury, significantly. The maximum seed yield was recorded for seed priming with 2 mg/L Se plus foliar application of Se. The results suggest that seed priming with distilled water and espicial Se at low amounts along with spray of Se can decrease electrolyte leakage and Stink bug injury percentage under rainfed condition.
    Keywords: Sodium selenite, Grain yield, Wheat, Chlorophyll content, Electrolyte leakage
  • Mansour Ahmadi, Farzad Mondani , Mahmud Khorramivafa, Gholamreza Mohammadi, Ali Shirkhani Pages 212-222
    In order to evaluate the effect of different levels of nitrogen fertilizer application on yield and yield components of some maize cultivars, a split plot experiment was done based on randomized complete blocks design with four replications in the campus of agricultural and natural recourses farm, Razi University, at 2014. Treatments were four levels of nitrogen fertilizer application (40%, 70%, 100% and 140% of the maize demand to nitrogen which based on the amount recommended by soil testis equivalent to 138, 238, 350 and 483 kg.ha-1 urea) as main plots and three common maize cultivars SC 704, BC 678 and Simon as sub plots. The results indicated that nitrogen fertilizer improved number of ear per square meter (12%), number of row per ear (9%), number of grain per row (32%), grain yield (63%) and total dry weight (58%). Simon cultivar had more need to nitrogen fertilizer to achieve maximum yield. Simon cultivar had the most grain yield (19%) than other cultivars. Harvest index was higher for Simon cultivar in fertilizer level of 140% while harvest index for other cultivars reduced by increasing of nitrogen fertilizer application from 40% to 140% of plant demand. Simon cultivar (10467 kg.ha-1) in 140% fertilizer level and SC-704 (8402 kg.ha-1) and BC-678 (8030 kg.ha-1) in 100% fertilizer level had maximum grain yield. In general, our results showed that in the studied region to achieve higher yield, it is better new maize cultivars be cultivated such as Simon.
    Keywords: Harvest index, Grain yield, nitrogen fertilizer, total dry weight
  • Pages 223-231
    To evaluate the residual effects of sodium carbonate of irrigation water on barley (Hordeum vulgare) and chemical markers activity, an experiment was carried out in research field of Karaj Islamic Azad University in 2013 with split plot based on Completely randomize blocks design with four replications. In this experiment barely cultivars including Valfajr and Aras were in main plot and different rates of sodium carbonate of irrigation water in four levels (control,1, 2 and 3 meq lit–1) were in sub plot. In this experiment the traits such as grain yield, 1000 seed weight and the rate of chemical markers such as malon dialdehyde, di tyrosine and di hydroxy guanosine were assayed. The results showed that there was significant difference between sodium carbonate of irrigation water and cultivar treatments at 1% level also mean comparison represent decreased about 41.3% of grain yield with affected by high rates of sodium carbonate in comparison with control. The results also revealed that the level activity of chemical markers was highly affected by sodium carbonate of irrigation water and caused increasing them. In general, Valfajr identified as more resistant cultivar to sodium of irrigation water. Moreover, the rate of chemical markers can be used in selected resistant cultivars to salinity of irrigation water.
    Keywords: Di hydroxy guanosine, Di tyrosine, Malondialdehyde, Salinity of water
  • Masoumeh Heydarzadeh , Hamid Toranjzar, Abbas Ahmadi Pages 232-240
    Cations of sodium, potassium, magnesium and calcium play important roles in adaptation of plant species to arid conditions. The research in 93 years to evaluate the uptake of cations of sodium, potassium , magnesium and calcium cations such Halocnemum Strobilaceum in Meghan and compared to the depth ( 0 to 30 cm ) soil samples were analyzed and plant feet in three season ( winter, spring , summer ) was performed . For this purpose, 10 samples from the aboveground plant parts Ha. Strobilaceum and the soil under the plant in three seasons to just completely random sampling was conducted . By transferring the samples to the lab, cations of sodium, potassium, magnesium and calcium were measured. Finally, using one-way ANOVA was used to examine the significant difference values between samples. Results showed, The results showed that the highest amount of 4 cations starting in the spring than in winter and summer growing season plants there and vice versa least the same amount of cations in the soil in the spring event , which shows high absorption and herbal Ha. Strobilaceum at the start of the growing season , as well as the cations accumulation of soil in direct connection with the distribution of the species Ha. Strobilaceum there .
    Keywords: cations, soil elements, Meyghan plain, Halocnemum Strobilaceum
  • hamed Hassanzadeh Khankahdani Pages 241-253
    In order to evaluate yield and yield components of five short-day onion cultivars and one landrace as influenced by transplant age, was performed an experiment in randomized complete block design as split plot with three replications in Agricultural Research station of Minab, Hormozgan, Iran. The main plot was allocated to transplant age including 50, 60 and 70 days and the sub plot to onion cultivars including GVS 36388, GVS 36612, GVS 36812, Baluchi native cultivar, Primavera and Mineroa. The evaluated characteristics were including length and diameter of bulb, bulb shape index, bulb weight average, weight percent of multi-bulbing and bolting, total and marketable yield. Results showed that the highest marketable yield obtained in Primavera cultivar (34.503 ton/ha) and the lowest in Baluchi cultivar (16.107 ton/ha). Generally, 60 days transplant age was better than 50 and 70 days and this superiority completely was obvious in the most characteristics and all cultivars. Beside, Primavera and Mineroa cultivars, with having higher average bulb weight and yield and lower multi-bulbing and bolting, had better relative potential than other cultivars. Totally, according to the bulb production potential of Baluchi cultivar as well as high price of the imported onion cultivars seed and exit foreign exchange from our country, improving undesirable traits of bolting and multi-bulbing in this cultivar can be help to supply desirable seed of this cultivar.
    Keywords: Baluchi cultivar, Bolting, Marketable yield, Onion, Transplant age