فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 73، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیده معصومه زمانی، ابراهیم محمدی گل تپه، ناصر صفایی، مجید پدرام صفحات 291-305

    همزیستی اکتومیکوریزی نقش کلیدی در استقرار و عملکرد درختان در بوم سازگان های جنگلی ایفا می کند. با وجود اهمیت فراوان قارچ های اکتومیکوریز در سلامت درختان میزبان، اطلاعات کمی در مورد نحوه پراکنش و فراوانی این قارچ های همزیست در جنگل های ایران موجود است. این در حالی است که شناسایی این قارچ ها، گام نخست مطالعات مرتبط با این همزیستی محسوب می شود و برای بهره برداری از حداکثر پتانسیل آن در مدیریت جنگل، امری ضروری است. در این پژوهش، شناسایی قارچ های اکتومیکوریز همراه با درختان بلندمازو (Quercus castaneifolia C. A. Mey) ، اوری (Q. macranthera Fisch. & C. A. Mey. ex Hohen) و بلوط سفید (Q. petraea L) در شش رویشگاه از جنگل های هیرکانی انجام شد. ابتدا نوک ریشه های اکتومیکوریزایی پایه هایی از هر گونه جمع آوری شد. شناسایی مولکولی قارچ همزیست آن ها از طریق تکثیر نواحی ITS گونه های قارچی و تعیین توالی این نواحی و تجزیه و تحلیل های فیلوژنتیکی آن ها با توالی های موجود در پایگاه داده ها توسط روش بیزین (Bayesian) انجام شد. دویست و هفت سیستم ریشه ای از رویشگاه های مورد مطالعه جمع آوری شد و 49 تاکسون از قارچ های اکتومیکوریز بر اساس الگوریتم بلاست (Blast) در میان آن ها شناسایی شد. در مجموع، این قارچ ها به 13 جنس مختلف شامل Amanita، Boletus،Cortinarius، Hebeloma، Hydnum، Hygrophorus، Inocybe، Laccaria، Lactarius، Lycoperdon، Russula، Scleroderma و Tricholoma تعلق داشتند و گونه هایی از Lactarius، Russula و Inocybe غالب ترین و متنوع ترین گروه های یافت شده بودند. همچنین، براساس تجزیه و تحلیل های فیلوژنتیکی، شناسایی 17 تاکسون در سطح گونه و 32 تاکسون در سطح جنس تایید شد. نتایج این پژوهش نشان داد که جمعیت متنوعی از قارچ های اکتومیکوریز در جنگل های هیرکانی همراه با درختان بلوط وجود دارد.

    کلیدواژگان: الگوریتم بلاست، اوری، بلندمازو، بلوط سفید، تحلیل فیلوژنتیکی، جمعیت، روش بیزین
  • رضا تمرتاش، جعفر حسین زاده ، ماشاالله محمدپور، محمدرضا طاطیان * صفحات 306-318
    تنوع زیستی و ساختار توده های جنگلی در پایداری و پویایی بوم سازگان های جنگلی نقش مهمی دارند، اما چرای دام می تواند در این پایداری اختلال ایجاد کند. پژوهش پیش رو با هدف ارزیابی اثرات شدت چرای دام بر تنوع و ساختار جنگل در منطقه تنگ دالاب استان ایلام اجرا شد. بر اساس تعداد دام، سه ناحیه قرق، چرای متوسط و چرای سنگین مشخص شد. در هر ناحیه سه خط نمونه به صورت تصادفی- منظم که بر روی هر کدام 10 قطعه نمونه قرار داشت، درنظر گرفته شد. در هر قطعه نمونه، مشخصه های کمی درختان و تعداد نهال ها اندازه گیری شد و شاخص های تنوع، غنا، یکنواختی و غالبیت با استفاده از نرم افزار 3. 04 PAST محاسبه شدند. نتایج نشان داد که مقدار شاخص های غالبیت و یکنواختی در وضعیت قرق کمتر از دو وضعیت چرایی دیگر بود، اما شاخص های تنوع و غنا در شرایط چرای دام کمتر از وضعیت قرق بود. بررسی ساختار نشان داد که شدت چرا هم درصد حضور گونه ها در قطعه های نمونه را نسبت به منطقه قرق کاهش داد و هم بر مشخصه های قطر برابر سینه، ارتفاع تنه، طول تاج، متوسط قطر تاج، تعداد شاخه اصلی و زادآوری درختان بلوط ایرانی، بنه، کیکم، بادام، راناس، زالزالک و دافنه تاثیر گذاشت، به طوری که اغلب مشخصه های مورد بررسی درختان در وضعیت قرق نسبت به دو وضعیت دیگر متفاوت بود. همچنین، برای اکثر مشخصه ها بین وضعیت های چرای متوسط و شدید تفاوت معنی داری مشاهده نشد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که چرای دام با هر شدتی موجب اختلال در عملکرد بوم سازگان جنگلی می شود، بنابراین ضروری است که از چرای بیشتر از ظرفیت چرا در عرصه های جنگلی جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: جنگل بلوط، چرا، زاگرس، ویژگی های ساختاری
  • آیدین پارساخو، ایوب رضایی مطلق صفحات 319-330

    امروزه استفاده تلفیقی از تثبیت‏ کننده ‏های زیستی خاک مانند انواع خاکسترها و نانوذرات برای تسریع و تقویت فرآیند تثبیت بستر خاکی تورم پذیر راه ‏ها بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. خاک رس تورم ‏پذیر مورد استفاده در این پژوهش از مسیر عبور جاده های پیشنهادی سری دو طرح جنگل‏ داری‏ دکتر بهرام نیا واقع در استان گلستان تهیه شد. برای آماده‏ سازی تیمارهای تثبیت خاک، ابتدا درصدهای وزنی اختلاط 0/5 نانورس مونت‏ مریلونیت و دو خاکستر ساقه نی (Phragmites australis (Cav.) Trin. ex Steud)، یک نانورس و چهار خاکستر، 1/5 نانورس و شش خاکستر و دو نانورس و هشت خاکستر به خاک اضافه شد و به ‏مدت پنج دقیقه ‏هم ‏زده شد تا مخلوط همگن و عاری از کلوخه به دست آید. پس از عمل آوری و گذشت هفت، 14 و 28 روز از زمان تثبیت، آزمایش‏ های حدود آتربرگ، تراکم استاندارد، مقاومت تک‏ محوری و ظرفیت بارگذاری کالیفرنیا (CBR) در چهار تکرار در مورد مخلوط‏ های خاک و نمونه شاهد انجام شد. نتایج نشان داد که افزودن ترکیبات مختلف خاکستر نی و نانورس به خاک سبب کاهش حد روانی، افزایش حد خمیری و کاهش شاخص خمیری خاک شد. همچنین، با افزایش درصد وزنی مواد افزودنی مذکور، رطوبت بهینه افزایش یافت و حداکثر تراکم خشک خاک کم شد. مقاومت فشاری نامحدود و CBR خاک تا تیمار شش درصد خاکستر و 1/5 درصد نانورس به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافت، اما افزودن مقادیر بیشتر خاکستر و نانورس، تغییرات محسوسی در مقاومت خاک ایجاد نکرد. در این پژوهش، افزایش زمان عمل‏ آوری سبب کاهش شاخص خمیری، افزایش حداکثر تراکم خشک و مقاومت خاک شد. به این‏ ترتیب، تیمار شش درصد خاکستر و 1/5 درصد نانورس با زمان عمل ‏آوری 28 روز برای تثبیت خاک رس منطقه مورد مطالعه پیشنهاد می‏ شود.

    کلیدواژگان: تثبیت خاک، ‏جاده های پیشنهادی، رس تورم پذیر، زمان عمل آوری، مونت مریلونیت
  • کیومرث سفیدی صفحات 331-343
    به منظور حفاظت از تنوع زیستی در مدیریت یکپارچه بوم ‏سازگان‏ های جنگلی نیاز به اطلاعات پایه از درختان زیستگاهی وجود دارد. با توجه به چالش‏ های موجود در ارزیابی سطح تنوع جانداران در بوم سازگان‏ های جنگلی، وضعیت درختان زیستگاهی می‏ تواند بیان‏ کننده سطح تنوع گونه ای باشد. این پژوهش به منظور ارزیابی فراوانی شکل‏ های مختلف درختان زیستگاهی و خشک دارها در جنگل‏ های راش شرقی (Fagus orientalis Lipsky) در شرق گیلان انجام شد. سه قطعه یک هکتاری در سری شیرقلایه انتخاب و در هر قطعه، مشخصه‏ های تمامی درختان زنده و درختان زیستگاهی اندازه‏ گیری شد. میانگین حجم درختان خشک، 43 متر مکعب در هر هکتار به‏ دست آمد. بیشتر از نیمی از خشک‏ دارها به ‏شکل افتاده در طبقه قطور و در مراحل پیشرفته پوسیدگی بودند. در مجموع، 81 درخت دارای خردزیستگاه (15/4 درصد از کل درختان) ثبت شد. بیشترین فراوانی درختان زیستگاهی مربوط به راش و درختان دارای حفره (8/35 درصد) بود. پس از آن، درختان دارای شکاف تنه‏ ای و قارچ‏ های ماکروسکوپی به ترتیب بیشترین فراوانی را داشتند. کمترین قطر و محیط برابر سینه برای درختان زیستگاهی به ترتیب 35 و 110 سانتی ‏متر به‏ دست آمد. بر اساس نتایج این بررسی توصیه می‏ شود که حداقل 15 درصد از کل درختان با قطر حداقل 40 سانتی متر (به ویژه درختان قطورتر از 150 سانتی‏ متر) در جنگل‏ های مشابه انتخاب و نگهداری شوند. با توجه به این نکته که برخی از انواع درختان زیستگاهی مانند درختان قطور توخالی یا درختان دارای غده های متورم در دوره زمانی بلندمدت ایجاد می ‏شوند، لازم است تا توجه کافی در نگهداری آن ها در قیاس با شکل ‏های قابل تجدید مانند درختان حفره‏ دار به عمل آید.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، ‏حفره، حفره بر روی گورچه، شکاف تنه‏ای، شیرقلایه
  • آزاده صالحی، محسن کلاگری، فاطمه احمدلو صفحات 344-354

    در پژوهش پیش رو، تاثیر ویژگی های خاک بر مشخصات رویشی درختان تبریزی (Populus nigra 62. 154) سه ساله در دو توده صنوبرکاری در جنوب تهران بررسی شد. در پایان فصل رویش، در هر توده سه قطعه نمونه نه تایی درخت به صورت تصادفی- منظم انتخاب شده و قطر برابر سینه و ارتفاع کل درختان موجود در هر قطعه نمونه اندازه‏ گیری شد. سپس، رویه زمینی و حجم هر اصله درخت محاسبه شد. به منظور بررسی وی‍ژگی های خاک، در هر قطعه نمونه سه نمونه خاک از دو عمق صفر تا 30 و 30 تا 60 سانتی متری برداشت شد. نتایج حاکی از آن بود که خاک دو توده از نظر برخی ویژگی ها (بافت، پتاسیم و EC) تفاوت های معنی داری داشتند که پیرو آن مشخصه های رویشی درختان بین دو توده نیز تفاوت های معنی داری را نشان دادند، به طوری که میانگین حجم سرپای تک درخت تبریزی ‏سه ساله در توده اول به تقریب سه برابر آن در توده دوم بود. در کل، خاک با بافت لومی- رسی، پتاسیم قابل جذب بیشتر (mg/kg 415/16) و EC کمتر (ds/m 1/36) (توده اول) شرایط رویشی مناسب تری را برای صنوبرها در مقایسه با خاک با بافت لومی- سیلتی، پتاسیم قابل جذب متوسط (mg/kg 219/43) و EC بیشتر (ds/m 4/43) (توده دوم) فراهم کرده بود. همچنین، همبستگی مثبت بین مشخصات رویشی درختان صنوبر با درصد شن و رس و پتاسیم خاک و همبستگی منفی با درصد سیلت و EC خاک در هر دو توده مشاهده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که توجه به ویژگی های خاک پیش از صنوبرکاری برای دست یابی به حداکثر تولید چوب در واحد سطح ضروری است.

    کلیدواژگان: بافت خاک، مشخصه های رویشی، زراعت چوب، شوری خاک، صنوبر
  • غلامحسین مرادی، وحید نصیری ، سجاد قنبری صفحات 355-367
    تجزیه و تحلیل ساختار گونه های درختی، اطلاعات کاملی از ترکیب، اندازه و توزیع مکانی آن ها ارائه داده و به درک بسیاری از مسایل بوم شناختی و جنگل شناسی به منظور مدیریت بهینه بوم سازگان های جنگلی کمک می کند. هدف اصلی این پژوهش، بررسی رویشگاه های با سابقه حفاظتی متفاوت (کلاله و وایقان با سابقه حفاظت طولانی مدت و کورن با سابقه حفاظت کوتاه مدت) از نظر ترکیب و ساختار درختان موجود در این توده ها بود. ابتدا 9 هکتار (با قطعه نمونه های یک هکتاری) در سه رویشگاه به روش صددرصد آماربرداری شد. سپس، مشخصه های گونه، فاصله و آزیموت هر پایه، قطر برابر سینه و ارتفاع درختان اندازه گیری شدند. تعیین الگوی پراکنش درختان با استفاده از تابع K ریپلی انجام شد. بر اساس نتایج، 14 گونه در سه منطقه مورد مطالعه مشاهده شدند. چهار گونه ممرز (68 درصد) ، کرب (هشت درصد) ، سرخدار (هفت درصد) و اوری (5/2 درصد) ، حدود 88 درصد از تراکم درختان موجود در کل منطقه را تشکیل می دادند. مناطق کلاله و کورن به ترتیب بیشترین (15/29 متر مربع) و کمترین (0/26 متر مربع) رویه زمینی را به خود اختصاص دادند. رویشگاه های کلاله و وایقان، دامنه وسیعی از طبقه های قطری را در مقایسه با رویشگاه کورن داشتند. بررسی الگوی پراکنش با استفاده از تابع L نشان داد که به تقریب تمامی گونه ها در توده های مطالعه شده، پراکنش کپه ای داشته و فقط ممرز در رویشگاه کورن پراکنش تصادفی داشت، بنابراین پیشنهاد می شود که هر نوع دخالت با هدف اصلاح، احیا و غنی سازی توده های مورد مطالعه با رعایت درصد آمیختگی و حفظ الگوی پراکنش کپه ای گونه ها انجام شده و از جنگل کاری با گونه خالص خودداری شود تا هم تنوع زیستی و هم پایداری توده ها تضمین شود.
    کلیدواژگان: ارسباران، پراکنش کپه ای، تابع K ریپلی، ترکیب گونه ای
  • جمشید مختاری، علی سلطانی، مسعود طبری کوچکسرایی، سیداحسان ساداتی صفحات 368-381

    به منظور مقایسه کمی و کیفی صنوبر دلتوئیدس (Populus deltoides Bartr. ex Marsh) که مهم ‏ترین گونه مورد استفاده زراعت چوب در شمال کشور است، چهار توده صنوبرکاری از کلن P. d. 69/55‏‏‏‏ در اراضی جلگه ‏‏ای استان‏‏ های گیلان و مازندران انتخاب شد. در هر عرصه به روش تصادفی- منظم، قطعه ‏‏‏‏نمونه های مربعی به مساحت 400 متر مربع برداشت شد. سپس مشخصه‏‏ های کمی و کیفی درختان اندازه‏‏ گیری و ویژگی‏‏ های خاک مطالعه شد. همچنین، میانگین رویش سالانه حجم درخت با بیشترین ضریب تغییرات به عنوان شاخص مقایسه برای تعیین عوامل اصلی تاثیرگذار بر رشد و تولید در چهار توده درنظر گرفته شد. میانگین قطر درخت در شیرکلا و چمستان استان مازندران (به ترتیب 42/9 و 39/1 سانتی‏‏ متر) نسبت به دو منطقه داوودمزار و هفت‏‏ دغنان استان گیلان (به ترتیب 27/9 و 28/7 سانتی متر) دارای اختلاف معنی‏‏ دار بود. رویش حجمی در چمستان و شیرکلا (به ترتیب 34/4 و 22/5 متر مکعب در هکتار) نسبت به رویش حجمی توده ‏‏های صنوبر داوودمزار و هفت‏‏ دغنان (به ترتیب 17/17 و 17/03 متر مکعب در هکتار) با اختلاف معنی‏‏ داری بیشتر بود. رویش حجمی سالانه هر درخت بین دو منطقه، تفاوت معنی‏‏ داری داشت، به طوری که این متغیر در مناطق شیرکلا و چمستان (به ترتیب 0/089 و 0/074 متر مکعب) بیشتر از هفت ‏‏دغنان و داوودمزار (به ترتیب 0/036 و 0/031 متر مکعب) بود. از این پژوهش نتیجه گیری شد که در مناطق اقلیمی خیلی مرطوب و مرطوب استان‏‏ های گیلان و مازندران که شرایط برای رویش صنوبر مناسب است، در خاک های دارای بافت سبک و متوسط که مقدار سیلت بیشتر از 47 درصد و اسیدیته اندکی بیشتر از خنثی است، صنوبر دلتوئیدس رویش بیشتری داشت. پیشنهاد می‏‏ شود که پژوهش های مشابه در خصوص رقم های مختلف صنوبر در شرایط اقلیمی و خاکی متفاوت این مناطق انجام شود.

    کلیدواژگان: بافت خاک، رویش حجمی سالانه، زراعت چوب، صنوبر
  • عباسعلی نوبخت، سید محمد حجتی* ، محمدرضا پورمجیدیان، رمضانعلی خرمی صفحات 382-392
    دامداری سنتی در جنگل های هیرکانی و تاثیر آن بر این بوم سازگان منحصر به فرد از جمله چالش های مدیریتی در حوزه منابع طبیعی کشور محسوب می شود. این پژوهش با هدف بررسی اثرات حضور دام بر شاخص های تنوع زیستی، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک در بخش پنج جنگل های نکاظالمرد استان مازندران انجام شد. پس از جنگل گردشی، چهار دام سرا انتخاب شد. در مجموع 72 قطعه نمونه 400 متر مربعی (20×20 متر) در محدوده دام سراها و جنگل های شاهد اطراف آن ها برای اندازه گیری نوع و درصد پوشش گونه های گیاهی در مرکز و چهار جهت جغرافیایی دام سرا درنظر گرفته و نمونه های خاک از عمق صفر تا 10 و 10 تا 20 سانتی متر برداشت شد. برای مقایسه پوشش گیاهی و خاک محدوده دام سرا، توده جنگلی شاهد با شرایطی کاملا مشابه انتخاب شد. برای بررسی تنوع زیستی، شاخص های ناهمگنی و شاخص های یکنواختی محاسبه شدند. شاخص های غنا نیز محاسبه و مقایسه مشخصه های پوشش گیاهی توده و خاک با آزمون T غیرجفتی انجام شد. نتایج نشان داد که در مورد تنوع، شاخص های هیل و شانون و در مورد یکنواختی، شاخص های اسمیت- ویلسون و سیمپسون اختلاف معنی داری بین دو منطقه داشتند. در بررسی مشخصه های خاک از نظر عامل درصد شن و درصد رطوبت بین مناطق تحت اثر مستقیم دام و مناطق شاهد اختلاف معنی داری وجود نداشت، اما از نظر مشخصه های فیزیکی و شیمیایی دیگر اختلاف معنی داری مشاهده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که خاک در عرصه های جنگلی به واسطه حضور دام دچار تغییرات قابل توجهی شد.
    کلیدواژگان: اندوخته کربن، پوشش گیاهی، تنوع زیستی، جنگل های هیرکانی، دام سرا
  • احمد افروغ، محمدرضا زارع مهرجردی، سمیه امیرتیموری، حمیدرضا میرزایی خلیل آبادی، مصطفی بنی اسدی * صفحات 393-405
    جنگل های زاگرس گسترده ترین عرصه جنگلی ایران محسوب می شوند که در زندگی و معیشت جوامع محلی از جایگاهی ویژه برخوردار هستند. همین امر باعث وابستگی شدید مردم محلی به جنگل ها و افزایش روند تخریب جنگل های زاگرس شده است. از این رو، برنامه ریزی برای جلوگیری از تخریب بیشتر و مدیریت اصولی به منظور حفظ و احیاء این جنگل ها ضروری است. بنابراین در این مطالعه، عوامل موثر بر مشارکت بهره برداران محلی در مدیریت، حفظ و احیاء جنگل های بلوط استان لرستان شناسایی و رتبه بندی شدند. جامعه آماری این پژوهش، خبرگان منابع طبیعی و محیط زیست استان لرستان بود. جمع آوری اطلاعات و داده های تحقیق با استفاده از پیمایش میدانی و تکمیل 20 پرسش نامه انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. طبق نتایج به دست آمده، عوامل اقتصادی نسبت به عوامل اجتماعی، محیط زیستی و زیرساختی بیشترین وزن را در مشارکت بهره برداران محلی در مدیریت، حفظ و احیاء جنگل های بلوط استان لرستان داشتند و در رتبه اول قرار گرفتند. پیشنهاد می شود که تنوع شغلی برای ساکنان جنگل ایجاد شود تا باعث افزایش درآمد و به دنبال آن، کاهش وابستگی مردم محلی به جنگل شود. در این صورت از تخریب جنگل جلوگیری شده و انگیزه برای مشارکت و حفاظت مردم محلی نیز بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، جنگل های بلوط، مدیریت جنگل، مشارکت محلی، معیشت جوامع محلی
  • فردین مرادی، علی اصغر درویش صفت *، منوچهر نمیرانیان، قاسم رنود صفحات 406-420
    در پژوهش پیش رو به بررسی قابلیت داده های سنجنده OLI ماهواره لندست 8 به منظور برآورد زی توده روی زمینی توده های به نسبت خالص ممرز در بخشی از جنگل های هیرکانی پرداخته شد. برای مدل سازی و اعتبارسنجی نتایج، 55 قطعه نمونه به طور انتخابی تعیین شد و مقدار واقعی زی توده روی زمینی در آن ها اندازه گیری شد. در هر قطعه نمونه، قطر برابر سینه تمام درختان قطورتر از 7/5 سانتی متر اندازه گیری شد. سپس با استفاده از جدول حجم محلی و چگالی بحرانی، زی توده روی زمینی این درختان محاسبه شد. پیش پردازش ها و پردازش های لازم بر روی داده های ماهواره ای انجام شد. مدل سازی به روش های پارامتریک رگرسیون گام به گام، رگرسیون پس رو و روش های ناپارامتریک شبکه عصبی مصنوعی، k نزدیک ترین همسایه و جنگل تصادفی انجام شد. بررسی ضریب همبستگی پیرسون بین زی توده روی زمینی در قطعه نمونه ها و ارزش های طیفی متناظر آن ها در باندهای اصلی و محاسباتی نشان داد که باند مادون قرمز نزدیک، بیشترین مقدار همبستگی را با زی توده روی زمینی داشت (0/52-). از میان روش های پارامتریک، رگرسیون پس رو با ضریب تعیین تعدیل شده 0/295 و درصد مجذور میانگین مربع خطا 28/63 درصد و از میان روش های ناپارامتریک، شبکه عصبی مصنوعی با کمترین درصد مجذور میانگین مربع خطا (23/45 درصد) مناسب ترین عملکرد را برای برآورد زی توده روی زمینی داشتند. نتایج این پژوهش را می توان ضعیف دانست. از این رو، داده های سنجنده OLI ماهواره لندست 8 را فقط می توان در سطوح وسیع و به صورت کوچک مقیاس برای برآورد زی توده روی زمینی توده های ممرز به کار برد. البته برای کسب اطمینان از این نتیجه گیری کلی و تعمیم آن به جنگل های هیرکانی لازم است که مطالعات تکمیلی انجام شود.
    کلیدواژگان: تصوبر ماهواره ای، جنگل تصادفی، جنگل های هیرکانی، زی توده، شبکه عصبی مصنوعی، مدل سازی، k نزدیک ترین همسایه
|
  • Seyyedeh Masoumeh Zamani, Ebrahim Mohammadi Goltapeh, Naser Safaei, Majid Pedram Pages 291-305

    Ectomycorrhizal symbiosis is essential for the establishment and functioning of trees in forest ecosystems. Despite widespread recognition of important roles of ectomycorrhizal fungi in improving plant nutrition, increasing the resistance of host plants to drought stress and suppressing of root pathogens, little studies have been carried out on the diversity of the fungal symbionts, especially in ectomycorrhizal symbiosis in Iran. Identification of ectomycorrhizal fungi is the first step in all studies related to this symbiosis and is essential to exploit its maximum potential in forest management. The aim of this study was to identify the ECM fungal associating with oak trees (Quercus castaneifolia C. A. Mey., Q. macranthera Fisch. & C. A. Mey. ex Hohen. and Q. petraea L.) in the 6 locations of north forests of Iran. The ectomycorrhizal root tips of oak trees were collected for molecular identifications. Molecular analysis involved sequencing of the Internal Transcribed Spacer (ITS) region and Bayesian phylogenetic analysis with other sequences on website databases. A total of 207 root systems were sampled and documented high ectomycorrhizal diversity with a total of 49 taxa by Blast algorithm. These taxa belonging to 13 genus, including Amanita, Boletus, Cortinarius, Hebeloma, Hydnum, Hygrophorus, Inocybe, Laccaria, Lactarius, Lycoperdon, Russula, Scleroderma and Tricholoma. Species of Lactarius, Russula and Inocybe were diverse and dominant. Bayesian analysis confirmed the species-level and genius-level identification of 17 and 32 ectomycorrhizal fungi, respectively. This study documented high ectomycorrhizal diversity in Hyrcanian forests with oak trees

    Keywords: Bayesian method, Blast algorithm, community, phylogenetic analysis, Q. castaneifolia, Q. macranthera, Q. petraea
  • Mashaallah Mohammadpour, Reza Tamartash, Jafar Hosseinzadeh , Mohammad Reza Tatian * Pages 306-318
    Biodiversity and forest stand structure play important roles in the sustainability and dynamics of forest ecosystems, but grazing of livestocks can affect on the sustainability. In order to study the effects of grazing on forest diversity and structure, this research was carried out in Dalab region of Ilam province. Based on the number of livestock, three areas including enclosure, medium grazing and heavy grazing were identified. In each area, three transects which located on each of them ten plots, were considered. In each plot, quantitative characters and number of seedlings were measured. Indices of diversity, richness, evenness and dominance were calculated using PAST 3.04 program. The results showed that the values ​​of dominance and evenness indices in the enclosure condition status were less than two other conditions However, diversity and enrichment indices in livestock grazing conditions were less than the enclosure status. The study of structure shows that the grazing intensity has reduced the percentage of species in samples in comparison to the protected area. The intensity grazing effected on the parameters of DBH, trunk height, crown length, mean of crown diameter, number of branches and regeneration of Quercus brantii Lindl., Pistacia atlantica Desf., Acer monsopessulanum L., Amygdalus orientalis Duh., Crataegus pontica C. Koch, Cerasus microcarpa (C. A. Mey.) Boiss., and Daphne mucronata Royle. Most of this parameters studied on these trees are different from the grazing situations than the enclosure status. Because intensity grazing cause restriction the growth or deployment of young seedlings in recent years or indirectly causing soil compaction to reduce fertility and permeability of the soil and cause changes in the structure of the forest. There was no significant difference between the moderate and severe grazing conditions, and in general it can be said that grazing of livestock with any intensity would disrupt forest ecosystem performance so, it is necessary to determine the grazing capacity of livestocks and prevention of overgrazing capacity in the forests
    Keywords: Grazing, oak forest, structural characteristics, Zagros
  • Aidin Parsakhou, Ayyoub Rezaee Motlaq Pages 319-330

    Today, the use of the biological stabilizers of soil such as ashes and nano-particles has been concerned to accelerate and improve the stabilizing process of the swelling soil of road bed. In this study the swell soil was brought from the routes of recommended forest road in district two of Bahramnia forest management plan in Golestan province according to the appearance and performance properties of soil. At first, for preparing the soil stabilization treatments the mixtures of 0.5% montmorillonite nano clay and 2% reed ash (Phragmites australis (Cav.) Trin. ex Steud.), 1% nano clay and 4% ash, 1.5% nano clay and 6% ash and 2% nano clay and 8% ash were added to soil and then mixed for 5 minute to access homogenous mixture without lump. After the curing time of 7, 14 and 28 days from the stabilization time, the Atterberg limit, standard proctor, unconfined compressive strength and Californian bearing ratio tests were done for 4 replications on mixtures of soil and control sample. Results showed that adding reed ash and nano clay increased the plastic limit and decreased the liquid limit and plastic index. Moreover, with increasing the amount of additive materials in the soil, the maximum dry density of the mixture decreased and optimum moisture content increased. The CBR and unconfined compressive strength of the mixture increased considerably until adding 1.5% nano clay and 6% ash and then adding more additive materials didn’t change the soil strength. In this study increasing the curing time, caused that the maximum dry density and soil strength to increase, whereas the plastic index of the mixture decrease. So, the optimal treatment of 1.5% nano clay and 6% ash and curing time of 28 day is recommended for stabilization of clay soil in study area

    Keywords: Curing time, montmorillonite, recommended roads, soil stabilization, swelling clay
  • Kiomars Sefidi Pages 331-343
    In order to maintain biodiversity in the integrated management of forest ecosystems, there is a need for basic information on habitat trees. Regarding the challenges in assessing the level of animal diversity in forest ecosystems, the status of habitat trees can indicate the level of species diversity. This research was conducted to evaluate the abundance of different forms of habitat and dead trees within beech stands in eastern Gilan. Three one-hectare study area were selected in the Shirgalayeh forest management plan area and in each area the characteristics of all living, dead and habitat trees were measured. The mean of dead volume was 43 cubic meters per hectare. More than half of the dead volume were recorded log form and advanced stages of decay. A total of 81 trees with a sign of microhabitat equal to 15.4 percent of the total trees were recorded. Beech trees with cavities (n = 29, 35.8%) was the most frequent habitat trees after that Cracks and Fruitbodies of saproxylic fungi were the most frequent habitat tree, respectively. The minimum diameter and perimeter for habitat trees were 35 and 110 cm, respectively. Based on the results of this research, it is recommended that at least 15% of the total trees with a diameter of at least 40 cm (especially trees larger than 150 cm) should be selected and maintained in the forests stands. According to this fact that some types of habitat trees, such as hollow trees or trees with outgrowth (Burr) created in the long term, need to be given sufficient attention to keep them in compare with renewable habitats such as cavities.
    Keywords: Biodiversity, cavity, crack, root-buttress cavity, Shirghalayeh
  • Azadeh Salehi, Mohsen Calagari, Fatemeh Ahmadloo Pages 344-354

    The effects of some soil properties on growth of three-year poplars (Populus nigra L.) were investigated in two poplar stands in south of Tehran. For this purpose, at the end of growth period, in each poplar stand, three sample plots (3×4 m) were chosen using technique of systematic random sampling. Diameter at breast height and height parameters of trees were measured and then basal area and volume computed. In order to study soil properties (texture, organic matter, pH, EC and NPK), in each plot, three soil samples were taken in depths of 15-30 and 30-60 cm. Results demonstrated that some soil properties (sand, silt and clay percent, K content and EC) of two poplar stands had significant differences, as a consequence growth parameters of two poplar stands also showed significant differences. So that, in stand 1 volume of three-year poplar tree was 3 times volume in stand 2. In general, loamy-clay soil with higher absorbable K (415/16 mg/kg) and lower EC (1/36 ds/m) (stand 1) provided better growth conditions for poplar trees compared with loamy-silty soil with medium absorbable K (219/43 mg/kg) and higher EC (4/43 ds/m) (stand 2). Also, positive correlation between growth parameters of poplar trees with sand and clay percent and K content and negative correlation with silt percent and EC were observed. The results of current study demonstrated that attention to soil properties before poplar plantation is necessary to achieve maximum wood production.

    Keywords: Growth parameters, P. nigra, soil salinity, soil texture, wood farming
  • Sajjad Ghanbari, Gholam Hossein Moradi, Vahid Nasiri Pages 355-367
    Analysis of the structure of tree species provides a complete information on species diversity, composition, spatial distribution in mixed natural forests. It helps to better understanding of many ecological and silvicultural issues in order to optimal management of the ecosystem. The main objective of this research is to investigate the differences and similarities of sites with different conservation history (Kalale and Vaygan Sites with a long-term conservation history and Kuran Sites with a short-term conservation history) in terms of diversity and composition of the tree structure in Arasbaran forests. For this purpose, nine hectares with one-hectare sample plot were inventoried with full-callipering method. The measured characteristics were type of species, distance and azimuth of each tree from the last tree, diameter at breast height (DBH), tree height. The spatial pattern of trees was determined by the modified K-Ripley function. Based on the results, 14 species were observed in the three study areas. Four species of hornbeam (68 %), maple (8 %), yew (7 %) and persian oak (2.5 %) composed of about 88% of the total density of trees. Kalale site (15.29 m2) and Kuran (0.26 m2) had the highest and lowest basal-area per hectare, respectively. Kalale and Vaygan sites had a wide range of diameter classes in comparison with the Kuran site. L function showed that almost all species had cluster distribution and only hornbeam had a random distribution in Kuran site. Therefore, every intervention in order to tending reclamation andenrichment of the studied stands should be based on making species mixture and keeping clustered spatial pattern and also it should be avoided pure species reforestation to ensureboth biodiversity and sustainability of stands
    Keywords: Arasbaran, clumped distribution, K-Ripley function, species composition
  • Jamshid Mokhtari, Ali Soltani, Masoud Tabari Kocheksaraee, Seyyed Ehsan Sadati Pages 368-381

    In order to compare the quantitative and qualitative characteristics of eastern cottonwood (Populus deltoides Bartr. ex Marsh) trees that are the most common ones for wood culture in north of Iran, four P. deltoides stands with clone of 69/55 were selected in lowlands of Gilan (Davoodmazar and Haftdaghanan) and Mazandaran (Shirkola and Chamestan) provinces. In each stand, with method of random – systematic, samples of 400 m² were designed to measure the trees and soils. Likewise, the mean annual volume increment with highest coefficient of variation (CV) was considered as Comparison Index for determining the main affecting factors on growth and yield in four Populus stands. The mean diameter of trees in Shirkola (42.9 cm) and Chamestan (39.1 cm) was greater than that in Davoodmazar (27.9 cm) and Haftdaghanan (28.7 cm). The mean volume increment of tree in two province was significantly different, whereas in areas of Chamestan (34.4 m³/ha) and Shirkola (22.5 m³/ha) was greater than that in Davoodmazar (17.17 m³/ha) and Haftdaghanan (17.03 m³/ha). The mean annual volume increment of each tree was bigger in Shirkola (0.089 m³) and Chamestan (0.074 m³) compared to Haftdaghanan (0.036 m³) and Davoodmazar (0.031 m³). It can be deduced that in areas with very humid to humid climates of Gilan and Mazandaran which have favorable conditions for growth of Populus trees, soil texture is light to moderate with a silt content of more than 47% and pH higher than neutral, Populus deltoides growth is higher. The similar investigations with other clones of Populus in northern provinces of Iran with different climates are recommended.

    Keywords: Annual volume increment, Populus, soil texture, wood farming
  • Abbas Ali Nobakht, Seyyed Mohammad Hojjati, Mohammad Reza Pourmajidian, Ramezan Ali Khorrami Pages 382-392
    Traditional animal husbandry within the Hyrcanian forest area and its impact on this individual ecosystem is one of the main challenges for Iranian natural resources management. The current study was carried out to investigate the presence of livestock on biodiversity, physical and chemical characteristics of soil in district 5 of Neka Zalemroud forest in Mazandaran province. In this research, after a pre study of the area, the four cattle (livestock) campuses was selected, then in total 72 plot of 400 m2 (20 × 20 m) in the campuses and in control forest area, were used to measure the type and percentage of ground vegetation in the center and four geographical directions of the campuses. Soil samples were taken from 0-10 and 10- 20 cm depth. In order to compare vegetation and soil properties, neighboring forest stands were selected with similar conditions as control areas. In each plot biodiversity, heterogeneity, richness and uniformity indices were calculated. Non-paired T-test (Mean Comparison test for two groups) was used to compare properties in the campus and control forest area. The results showed that there is a significant difference between the two areas in the variability index (Hill and Shannon) and in the uniformity index (Smith-Wilson and Simpson indices). In the current study of soil characteristics, there was no significant difference for the sand percentage and moisture content between the direct affected areas and the control areas, but there was a significant difference between the other physical and chemical characteristics in the two areas. Our findings indicated a significant impact of livestock presence on forest soil.
    Keywords: Biodiversity, carbon stock, Hyrcanian forests, livestock campus, vegetation
  • Ahmad Afrough, Mohammad Reza Zare Mehrjerdi, Somayyeh Amirtaimoori, Hamid Reza Mirzaei Khalilababdi, Mostafa Baniasadi * Pages 393-405
    Zagros forests as the most extensive forests in Iran have a special place for living and livelihood of local communities. Therefore, planning to prevent further degradation and proper management in order to preserve and restore these forests is necessary. Therefore, in this study, the effective factors on participation of local beneficiaries in management, preservation and reclamation of oak forests of Lorestan are identified and ranked. The statistical population of this research consisted of experts in natural resources and environment and collecting data using field Scrolling and completing 20 questionnaires. Analytical Hierarchy Process (AHP) has been used to analyze the data. The results show that economic factors relative to social, environmental and infrastructure factors most weight in participation of foresters in management, preservation and restoration of oak forests of Lorestan ranked first. By creating a variety of jobs for forest residents, their income will increase, and as a result, the dependence of local people on the forest will be reduced, resulting in increased participation and protection
    Keywords: Analytical Hierarchy Process, forest management, livelihood of local communities, local participation, oak forests
  • Fardin Moradi, Ali Asghar Darvishsefat *, Manouchehr Namiranian, Ghasem Ronoud Pages 406-420
    In this research, capability of Landsat 8 OLI was studied for estimation of aboveground biomass in pure stands of the common hornbeam (Carpinus betulus L.) in Hyrcanian forests of Iran. In order to obtain in situ aboveground biomass, diameters at breast height (DBH) of all trees greater than 7.5 cm were measured in 55 sample plots. Then, in situ aboveground biomass was calculated using local volume table and specific gravity in each plot. About 70 percentages of in situ measurements (40 sample plots) were used for modeling aboveground biomass based on Landsat 8 OLI data using different methods of stepwise regression, backward regression, artificial neural network, k-nearest neighbor and random forest. Validation of the models was done using 30 percentages of in situ measurements (15 sample plots). Based on the Pearson correlation coefficient, near-infrared band showed the highest correlation with aboveground biomass (0.52). Backward regression with adjusted R2 of 0.295 and RMSE% of 28.63%, and artificial neural network with RMSE% of 23.45% showed the best performance among parametric and non-parametric methods, respectively. Based on the results, Landsat 8 OLI data seems suitable for aboveground biomass estimation in pure stands of the common hornbeam only over large areas and small scale. Although more investigations are required to verify and generalize the results to the entire Hyrcanian forests of Iran.
    Keywords: Artificial neural network, biomass, Hyrcanian forests, k-nearest neighbor, Modeling, random forest, satellite image