فهرست مطالب

پژوهش و توسعه جنگل - سال چهارم شماره 3 (پاییز 1397)

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال چهارم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اصغر فلاح، مجتبی ایمانی راستابی*، نسترن نظریانی صفحات 273-288

    این پژوهش با هدف بررسی وضعیت مشارکت در مدیریت پایدار جنگل های سامان عرفی کلگچی انجام شد. ابزار اصلی مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه ای بود که گویه های مختلف آن توسط پژوهش های اسنادی و گروه تخصصی متشکل از اساتید برجسته کشور و کارشناسان نخبه انتخاب و بین مردم محلی و کارشناسان توزیع شد. برای تعیین روابط بین شاخص ها از فن فازی دیمتل و برای تعیین نقش برخی از عوامل اجتماعی و اقتصادی بر مقدار مشارکت مردم در مدیریت پایدار جنگل ها از مدل رگرسیونی لجستیک استفاده شد. طبق نظر مردم محلی و کارشناسان، مقدار مشارکت مردم محلی در برنامه ریزی و اجرای طرح ها در منطقه مورد پژوهش کم تا متوسط است. با تحلیل مدل فازی مشخص شد که شاخص کمک به ارتقاء امکانات و نیروهای انسانی برای حفاظت و احیا، به عنوان تاثیرگذارترین و همکاری در عملیات اجرایی و فنی به عنوان تاثیرپذیرترین شاخص مدیریت مشارکتی هستند. متغیر سن و سابقه استفاده از اراضی جنگلی رابطه معکوسی با مقدار مشارکت دارند و نتایج حاصل از آزمون پیرسون نشان داد بین درآمد افراد محلی با شاخص مشارکت در مدیریت پایدار جنگل همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. به طورکلی، نتایج نشان دهنده مشارکت کم مردم محلی در برنامه ها و طرح های اجرایی و حفاظتی بود.

    کلیدواژگان: اجتماعی- اقتصادی، دیمتل، زاگرس، مدیریت مشارکتی و مردم محلی
  • مجید لطفعلیان *، امیر سوادکوهی، آیدین پارساخو، سمیه کرمی راد صفحات 289-301
    در این پژوهش نانو پلیمر سی بی آر پلاس (CBR+) برای تثبیت خاک جاده جنگلی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش های تعیین بافت، حدودآتربرگ، تراکم و سی بی آر (CBR) بر روی نمونه خاک شاهد و تیمارشده با درصدهای وزنی 25/0 درصد، 50/0 درصد، 75/0 درصد و یک درصد بر روی کرت ها انجام شد. برای بررسی وضعیت مکانیکی مصالح لایه روسازی پنج کرت شامل یک کرت شاهد (بدون نانوپلیمر) و چهار کرت نمونه بر روی جاده پیاده شد. نتایج نشان داد ماده پلیمری سبب کاهش حدود روانی و خمیری شده است. در منحنی دانه بندی نمونه های شاهد و تیمار، با افزایش درصد ماده افزودنی سی بی آر پلاس از مقدار عناصر ریزدانه خاک کاسته شد. به طوری که تیمار یک درصد دارای کمترین درصد وزنی ریزدانه و بیشترین درصد وزنی درشت دانه در مقایسه با دیگر تیمارها بود. همچنین تیمار موردنظر موجب کاهش رطوبت بهینه و افزایش حداکثر دانسیته خشک و ظرفیت باربری می شود. نتایج حاصل از بررسی خواص شیمیایی نشان دهنده افزایش مقدار پتاسیم، کلسیم و منیزیم در رواناب حاصله بوده است.نتایج این پژوهش نشان داد که تیمار یک درصد نانو پلیمر سی بی آر پلاس در مقایسه با دیگر تیمارها عملکرد بهتری را به نمایش گذاشت.
    کلیدواژگان: تثبیت خاک، تراکم خاک، حدود آتربرگ، رواناب، ظرفیت باربری، نانو پلیمر
  • ماهان قربانی، علی اصغر درویش صفت *، بهمن جباریان امیری، ماریا باقری صفحات 303-317
    هدف این پژوهش، تعیین وضعیت آشفتگی مکانی در بخش جنگلی پارک ملی گلستان با استفاده از فن آوری سنجش از دور، سنجه های سیمای سرزمین و GIS است. به این منظور پس از تعیین محدوده جنگلی منطقه مورد بررسی، نقشه دقیق پوشش سرزمین جنگل-غیرجنگل سال 1395 آن به روش تفسیر تلفیقی از داده های سنجنده OLI ماهواره لندست 8 تهیه شد. پس از تعیین مساحت بهینه شبکه بندی، منطقه به شبکه ای از 550 پهنه شش ضلعی 100 هکتاری تقسیم شد. سپس از 12 سنجه مکانی سیمای سرزمین شامل MESH، NP، PD، ENN-MN، LPI، FRAC-MN، CONTIG-MN، SPLIT، AREA-MN، DIVISION، PLAND و SHAPE-MN برای مشخص کردن مشخصات کمی، چگونگی توزیع مکانی، ارتباطات و ترکیب بندی لکه های غیرجنگلی در یکایک پهنه ها استفاده شد. در ادامه با انجام استانداردسازی مقادیر سنجه ها و تحلیل مولفه های اصلی، سنجه های موثر در آشفتگی و وزن آن ها برای تهیه مدل آشفتگی مکانی تعیین شد. در نهایت نقشه شاخص آشفتگی جنگل براساس مدل تهیه و به چهار طبقه بدون آشفتگی، آشفتگی کم، متوسط و زیاد تقسیم شد. نتایج نشان داد که طبقه های یاد شده به ترتیب 53/48، 15/16، 90/19 و 41/15 درصد از منطقه را پوشش می دهند. با رویکرد مورد استفاده در این پژوهش می توان نقشه آشفتگی مکانی مناطق جنگلی تحت مدیریت را به صورت دوره ای تهیه و به عنوان یکی از ابزارهای پایش به کار برد.
    کلیدواژگان: آشفتگی جنگل، پارک ملی گلستان، تحلیل مولفه های اصلی، سنجه های سیمای سرزمین
  • غلامحسین مرادی*، هادی فدایی، وحید اعتماد، سجاد قنبری صفحات 319-330
    این پژوهش با هدف بررسی اثر تیمارهای مختلف اسید جیبرلیک و چینه سرمایی بر جوانه زنی بذر پسته در جنگل پسته خواجه کلات واقع در شمال شرقی کشور که به دو شهرستان سرخس و کلات تعلق دارد، انجام گرفته است. بدین منظور ابتدا بذرهای گونه پسته از 23 واحد شکل زمین موجود در منطقه مورد بررسی جمع آوری شد و سپس در آزمایشگاه بذر، هفت تیمار مختلف اسید جیبرلیک و چینه سرمایی در سه تکرار بر روی بذرها اعمال شد. بعد از انجام تیمارها صفاتی از قبیل ارزش جوانه زنی، درصد جوانه زنی، میانگین مدت جوانه زنی و سرعت رشد اندازه گیری شدند. با توجه به نتایج این پژوهش تیمارهای مختلف روی درصد جوانه زنی، ارزش جوانه زنی، میانگین مدت جوانه زنی و سرعت رشد بذر پسته اثر معنی داری داشته است (01/0p<). تیمارهای مربوط به چینه سرمایی، نسبت به تیمارهای اسید جیبرلیک، تاثیر بیشتری روی سرعت رشد، درصد و ارزش جوانه زنی بذر پسته داشته است و نیز بین تیمارهای چینه سرمایی، تیمار شش و هشت هفته تاثیر بیشتری بر جوانه زنی دارند. کمترین مقدار جوانه زنی در تیمار اسید جیبرلیک با غلظت 500 پی پی ام به مدت 12 ساعت بود.
    کلیدواژگان: استراتیفیکاسیون، اسید جیبرلیک، پسته خودرو، جوانه زنی بذر، قوه نامیه
  • اسعدی فاطمه، وحید اعتماد، غلامحسین مرادی *، اصغر سپهوند صفحات 331-345
    این پژوهش با هدف بررسی اثر تیمارهای مختلف آبیاری و نور بر زی توده اندام هوایی و ریشه، سطح برگ و شادابی نهال تادار انجام شده است. ابتدا 30 اصله درخت تادار در جنگل های اطراف روستای شوراب استان لرستان انتخاب شدند و از جهت های مختلف آن بذرگیری شد. سپس در اواخر آبان اقدام به کاشت بذر در گلدان ها شد و بذرها در اوایل فروردین سال بعد جوانه زدند و پس از آن گلدان ها تا اوایل تیرماه هرروز آبیاری شدند. بعد از آن چهار تیمار آبیاری (هرروز، دو، سه و چهار روز یک بار) و سه تیمار سایه (نور کامل، نیم سایه و سایه کامل) با سه تکرار و 30 گلدان در هر تکرار (در مجموع 1080 واحد آزمایشی) به مدت پنج ماه بر روی آنها اعمال شد. سپس طول، عرض و سطح برگ ها، زی توده ریشه، زی توده اندام هوایی و شادابی نهال ها اندازه گیری شد و با استفاده از تجزیه واریانس چند طرفه و مدل آزمایش اسپلیت، داده ها مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثرهای متقابل سایه و آبیاری بر زی توده، طول و عرض برگ معنی دار است (05/0p<). آبیاری در حالت نور کامل اثر معنی داری بر شادابی نهال ها دارد، اما در نیم سایه و سایه کامل این اثر معنی داری نیست و همچنین با کاهش نور دریافتی شادابی نهال ها کاسته می شود. با توجه به نتایج، می توان استنباط کرد که رشد و شادابی نهال ها در نور کامل مطلوب تر از دیگر تیمارهای سایه است و سطوح بالای نور برای رشد گونه تادار اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، تنش نوری، جنگل های غرب، شادابی نهال، تادار
  • فاطمه موسوی، احسان عبدی*، عباس قلندرزاده، حسینعلی بهرامی، باریس مجنونیان، سهام میرزایی صفحات 347-361
    در این پژوهش قابلیت بازتاب طیفی خاک به منظور برآورد مقدار CEC خاک بررسی شد. به همین منظور تعداد 45 نمونه خاک از بخش نم خانه جنگل خیرود جمع آوری و بازتاب طیفی آن ها در محدوده 2500-350 نانومتر اندازه گیری و ارتباط آن با مقادیر CEC اندازه گیری شده مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر روش رگرسیون حداقل مربعات جزئی (Partial Least Squares Regression: PLSR)، دو گروه از شاخص های باریک باند خاک (RI، DI) نیز برای برآورد CEC در دو حالت طیف بازتابندگی و مشتق آن استفاده شدند و سپس مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج این بررسی نشان داد که به طورکلی شاخص های باریک باند ارتباط قوی تری با CEC نسبت به روش PLSR دارند و در حالت مشتق اول شاخص DI بیشترین همبستگی (01/5= RMSE، 82/0= R2) نسبت به دیگر حالت های شاخص ها مشاهده شد. در روش PLSR طیف خام با CEC ارتباط قوی تری نسبت به مشتق اول نشان داد، درحالی که در استفاده از روش شاخص های باریک باند، مشتق اول و CEC ارتباط قوی تری نسبت به طیف خام نشان دادند؛ بنابراین با توجه به اینکه بین CEC و بازتاب طیفی خاک ارتباط بسیار قوی وجود دارد، می توان از طیف سنجی بازتابی به عنوان روشی غیرمخرب، سریع، آسان و کم هزینه برای برآورد CEC استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بازتاب، شاخص های باریک باند خاک، طیف سنجی، PLSR، CEC
  • سحر مکرم کشتیبان، سید رستم موسوی میرکلا *، جواد اسحاقی راد صفحات 363-376
    به منظور بررسی تاثیر بهره برداری سنتی بر تنوع و ترکیب گونه های چوبی، دو توده جنگلی دست خورده و کمتر دست خورده با شرایط فیزیوگرافیکی و فلوریستیکی مشابه در شهرستان سردشت انتخاب شدند و 30 قطعه نمونه دایره ای شکل 1000 متر مربعی در یک شبکه 50×50 متری در دو منطقه پیاده شد و فراوانی و نوع گونه های چوبی ثبت شدند. میانگین شاخص های غنای گونه ای مارگالف، یکنواختی پایلو، تنوع گونه ای شانون -وینر و سیمپسون در هر قطعه نمونه محاسبه و نرمال بودن آنها با آزمون کولموگروف-اسمیرنوف بررسی شد. برای آزمون معنی دار بودن اختلاف بین میانگین ها از آزمون تی غیرجفتی برای داده های نرمال و آزمون من ویتنی یو برای داده های غیر نرمال استفاده شد. برای رج بندی نمونه های پوشش گیاهان چوبی از روش آنالیز تطبیقی قوس گیری شده استفاده شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که بین میانگین شاخص های غنا و تنوع گونه ای در دو منطقه به شکل معنی داری اختلاف وجود دارد، اما اختلاف بین میانگین شاخص یکنواختی گونه ای در دو توده معنی دار نیست. همچنین با توجه به همبستگی بالای محور اول آنالیز تطبیقی قوس گیری شده و مشخصه های تخریبی مانند قطع، سرشاخه زنی، چرای دام، تعداد جست و نیز با مشخصه های کمی مانند سطح مقطع و تعداد پایه، می توان به این نتیجه رسید که این مشخصه ها در تفکیک قطعات نمونه توده های موردبررسی تاثیرگذار بوده اند.
    کلیدواژگان: توده دست خورده، توده کمتر دست خورده، چرای دام، سرشاخه زنی، غنای گونه ای، قطع
  • زهرا ویس کرمی، بابک پیله ور *، علی حقی زاده صفحات 377-400
    هدف از این پژوهش بررسی اثر آشفتگی های انسانی بر فلور، ترکیب پوشش گیاهی و کیفیت فلوریستیک جوامع جنگلی دارمازو در زاگرس میانی است. دو منطقه یکسان با کاربری متفاوت انتخاب شدند. در هر کاربری برای برداشت پوشش درختی، علفی و زی توده به ترتیب از هشت پلات 2500 مترمربعی، 48 ریز قطعه نمونه یک مترمربعی و 24 کوادرات 25/0 مترمربعی به صورت تصادفی استفاده شد. پس از شناسایی گونه های گیاهی با توجه به مقدار تعلقه آنها در برابر آشفتگی ها ضریب محافظه کاری تعیین شد. بر اساس نتایج در هر کاربری تیره های Asteraceae، Poaceae و Fabaceae غالب ترین تیره ها، تروفیت ها و همی کریپتوفیت ها رایج ترین شکل زیستی و گونه های ایرانی تورانی مهم ترین کوروتیپ مشاهده شده بودند. نتایج نشان داد بیشترین تعداد گونه های گیاهی کاربری تخریب شده در طبقه 1 جای دارند و هیچ گونه ای در طبقه 4 (گونه هایی با پای بندی بالا و حساس) جای ندارد. با توجه به تشابه غنای گونه ای در دو کاربری برای بررسی هرچه بهتر وضعیت پوشش گیاهی آنها از شاخص کیفیت فلوریستیک استفاده شد و مقدار آن در کاربری حفاظت شده بیشتر بود. همچنین بیشترین تعداد گونه های بومی، تاج پوشش درختی، زی توده، تعداد درخت در هکتار و متوسط درصد تاج پوشش علفی در کاربری حفاظت شده که کمترین مداخلات انسانی در آن وجود دارد، مشاهده شد.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، زاگرس، فلوریستیک، گونه های بومی
  • فرشته رحیمی، مهرداد نیکوی ، اسماعیل قجر صفحات 401-413
    اره موتوری یکی از خطرناک ترین وسایل کار در جنگل است که احتمال آسیب رسانی زیادی برای کارگر قطع به همراه دارد. مدیریت خطرات ناشی از کار با اره موتوری به ارزشیابی خطرات آن بستگی دارد. تاکنون یک روش مناسب برای ارزیابی ریسک کار با این وسیله ارائه نشده است و عموما خطرات کار با اره موتوری بدون رتبه بندی ارائه شده است. این تحقیق با هدف رتبه بندی خطرات ناشی از کار با این وسیله طرح ریزی شده است. برای شناسایی خطرات مربوط به کار با اره موتوری در هنگام انجام عملیات قطع درختان از روش آنالیز ایمنی شغلی استفاده شد. بدین منظور از نظرات کارگران اره موتورچی، ناظران عملیات قطع، کارشناسان بهره برداری و کارشناسان بخش ایمنی کار در جنگل مجریان بزرگ طرح های جنگلداری در جنگل های شمال استفاده شد. سپس شاخص های ارزیابی ریسک با استفاده از روش دلفی و با کمک کارگران قطع، مدیران حوزه های جنگلی، متخصصین و اساتید دانشگاه انجام و توسط کارشناسان ایمنی کار در جنگل جمع بندی شد. سرانجام رتبه بندی خطرات با استفاده از روش تاپسیس فازی انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که درختان خطرآفرین، برگشت به عقب انتهای تنه درخت پس از افتادن و لگدزدن اره موتوری مهم ترین خطرات کار با این وسیله می باشند. این تحقیق با رتبه بندی خطرات کار موجب افزایش قدرت تشخیص خطرات کار با اره موتوری و تعیین شاخص های صحیح ارزیابی ریسک شد و نتایج نهایی منتج به رتبه بندی خطرات کار با این وسیله گردید که با تدوین دستورالعمل ایمنی مناسب می توان حوادث ناشی از کار با این وسیله را کاهش داد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، اره موتوری، آنالیز ایمنی شغلی، تاپسیس فازی، روش دلفی
|
  • Asghar Fallah, Mojtaba Imani Rastabi*, Nastaran Nazariani Pages 273-288

    This study aimed to investigation the status of participation in the sustainable management of the Kalgchy traditional area forests. Questionnaire was the main instrument which used in this study, that its various items were chosen by documentary studies and expert panel composed of prominent country experts and elite experts and distributed between local people and experts. Determination of the relationship between indicators was used by fuzzy techniques DEMATEL and for the role of social and economic factors on the participation of communities in sustainable forest management was used by logistic regression model. According to local people and experts, the participation of local people is low to moderate in the planning and implementation of projects. The results of model DEMATEL showed that the "help to upgrade facilities and human resources for the conservation and restoration" as the most influential and "administrative and technical co-operation" as an indicator of richest of participatory management indicators. Age and usage history of the forest area variables had inverse relation with the participation and the Pearson’s test results showed that there is a significant positive correlation between the incomes of local people with participate of sustainable forest management indicators.

    Keywords: Socio-economic, DEMATEL, Zagros, Participatory management, local people
  • Majid Lotfalian*, Amir Savadkoohi, Aidin Parsakhoo, Somayeh Karamirad Pages 289-301
    In this study, Nano-polymer CBR PLUS is sued for soil stabilization in forest roads. Tests were carried out to identify the texture, Atterberg limits, compaction and CBR on the control and treated soil samples with different percentage of 0.25%, 0.50%, 0.75% and 1%. In order to study the mechanical characteristics of upper layer, five plots including one control plot (untreated) and four sample plots were carried out on forest road. The results showed that the Nano-polymer reduced liquid and plastic limits. By increasing the percentage of CBR PLUS, the soil fine particles decreased in control and treated samples, in which that 1% treatment has the minimum content in weight percent of soil fine particles and maximum content in coarse particles compare to other treatments. Also soil treated with CBR PLUS, reduces the optimum moisture content and increases maximum dry density and California Bearing Capacity (CBR). Investigation of chemical properties showed that the amount of Calcium, Magnesium and Potassium increased in runoff. It was concluded that 1% of Nano-polymer CBR PLUS acted better in comparison with other treatments.
    Keywords: Atterberg limits, BR, Nano polymer, Runoff C, Soil compaction, Soil stabilization
  • Mahan Ghorbani, Ali Asghar Darvishsefat*, Bahman Jabbarian Amiri, Maria Bagheri Pages 303-317
    The aim of this study is to determine the status of forest spatial disturbance in Golestan National Park using remote sensing and landscape metrics. Detailed forest/non-forest map was prepared by on-screen digitizing method using Landsat 8 data. After determining the optimal area of gridding, the studied area was divided into 550 hexagonal zones with the area of 100 hectares each one. Spatial distribution, connectivity and composition of non-forest patches in each zone were measured using 12 spatial metrics (MESH, NP, PD, ENN-MN, LPI, FRAC-MN, CONTIG_MN, SPLIT, AREA-MN, DIVISION, PLAND and SHAPE-MN). After standardization of metrics values, principal component analysis was also performed in order to determine the effective metrics in disturbance and their associate weight in the spatial disturbance model. Afterwards, based on the prepared model, the disturbance index map was prepared and classified in four classes of disturbance including 1) without disturbance, 2) low disturbance 3) medium disturbance and 4) high disturbance. The results showed that the mentioned classes cover 48.53, 16.15, 19.90 and 15.41 percentage of the studied area, respectively. With the approach that used in this study, the disturbances map of the under management forest areas can be prepared periodically and used as one of its monitoring tools.
    Keywords: Spatial disturbance, Golestan National Park, principal component analysis, Landscape metrics
  • Gholamhosein Moradi*, Hadi Fadaei, Vahid Etemad, Sajad Ghanbari Pages 319-330
    Seed Germination of Pistachio is difficult naturally because of hard shell. Therefore, study and research on germination increasing of this species is very important. This study was conducted to investigate different treatments of gibberellic acid and stratification on seed germination of Pistachio (Pistacia vera) in Khajeh Kalat forest, which is located in the Serakhs and Kalat county in north west of Iran. To do so, Firstly seeds of Pistachio were collected from 23 land units of study area and after that, seven treatment of gibberellic acid and stratification in three replications were done on seeds. Then germination percent and speed, germination value and average time of germination were measured. Regarding to results of this study, there were significant relations between treatments and different factors of germination (p<0.01). Stratification treatments have more effects on germination compare to gibberellic acid. Also, Sixth and eighth weeks stratification have more effects on germination between other treatments. The lowest amount of germination was in 500 ppm acid gibberellic in 12 hours as well.
    Keywords: Gibberellic Acid, Seed Germination, Stratification, viability, Wild Pistachio
  • Fatemeh Asadi, Vahid Etemad, Gholamhosein Moradi*, Asghar Sepahvand Pages 331-345
    This study was conducted to investigate effect of different irrigation and shade treatments on arial and root biomass, leaf area and viability of Caucasian hackberry Seedlings in Shorab nursery, Khoramabad, Lorestan province, Iran. Firstly, 30 Celtis caucasica trees was selected in around of Shorab village forests and then seeds were collected from different directions of trees. Seeds were planted on plots in November and budded in April next year and afterwards plots were irrigated daily until starting treatments. After that, four irrigation treatments (daily, once in every two, three and four days) and three shade treatments (full light, semi and full shade) with three replications and 30 pots per replicate (overally, 1080 expirmental units) were applied on them during five months period. Then, leaf length and width, leaf area, viability, arial and root biomass were measured and analysed in split test model by multi way ANOVA. Results showed interations of irrigation and shade have significant effects on biomass, leaf length and leaf width (p<0.05). Irrigation have significant effect on viability of seedlings in full light, but this effect is not significant in semi shade and full shade. Also, by reducing light, viability of seedlings is decreased. Regarding to results, could be inferred that growth and viability of seedlings are better in full light compared to other treatments which this shows Celtis caucasica is extremlly light demand species and high levels of light are important for its growth.
    Keywords: Celtis caucasica, Drought stress, Light stress, Seedlings viability, Zagros forests
  • Fatemeh Mousavi, EHsan Abdi*, Abbas Ghalandarzadeh, Hossein Ali Bahrami, Baris Majnounian, Saham Mirzaei Pages 347-361
    CEC is the most important soil engineering properties used to determine the swelling potential of soil. Measuring CEC of soil is difficult, time-consuming, costly and consuming of dangerous chemical materials. In this study the ability of spectral reflectance to estimate the amount of CEC were investigated. So 45 soil samples were collected from Namkhaneh series of Kheyrood kenar Forest and their reflectance were measured in the range 350-2500 nm in dark room. Then the relationship between CEC and reflectance and first derivative of reflectance were analyzed by single band Pearson correlation, PLSR and two groups of narrowband soil indices (RI, DI). The results of this study showed that narrowband indices have stronger relationship than PLSR and the DI index in case first derivative have highest correlation (R2=0.82, RMSE=5.01). In the PLSR method between reflectance and CEC strong relationship was observed while the indices of first derivation reflectance and CEC have stronger relationship than row reflectance. So reflectance can be as a nondestructive, fast, easy and Cost effective method to estimate the CEC.
    Keywords: reflection, Narrowband soil indices, Reflectance, PLSR, CEC
  • Sahar Mokaram Kashtiban, Seyed Rostam Mousavi Mirkala*, Javad Eshaghi, Rad Pages 363-376
    In order to investigate the effect of traditional utilization on the diversity and composition of woody species diversity in the western oak forest, two disturbed and less disturbed stands were selected with similar physiographic and floristic conditions. Therefore, 30 circularly shape plots with 1000 m2 surface area were established based on random-systematic sampling with 50×50 m network dimensions. In each sample plot, the frequency and type of woody species were recorded in the prepared sheets of inventory. The average Margalaf species richness indices, Pielo evenness, Shannon-Weiner and Simpson species diversity were calculated in each plot and normalized by Kolmogorov-Smirnov test. To test the significance of the difference between the mean of indices, t-student test was used for normal data and Mann-Whitney U test for abnormal data. Detrended Correspondence Analysis (DCA) was used for ordination of the woody species samples. The results of the study showed that the means of richness and diversity indices in the disturbed stand were significantly lower than in the less disturbed stand; however, the mean of evenness index did not show any statistically significant differences between two stands. High correlation of first axis of DCA proves the importance of destructive factors, such as cutting, branching, frequency of copping, grazing, and qualitative factors, such as basal area and number of trees. These factors plays an important role in differentiation of the forest stands.
    Keywords: Branching, Cutting, Disturbed stand, Grazing, Less disturbed stand, Species richness
  • Zahra Veiskarami, Babak Pilehvar*, Ali Haghizadeh Pages 377-400
    This study aimed to investigate the effects of anthropogenic disturbance on flora, vegetation composition, and floristic quality of Gall oak community in middle Zagros forests. Two sites with the same ecological condition and different land uses were selected. In order to determine the tree canopy cover, ground flora cover and herbaceous biomass, eight 2500 m2 plots, 48 micro plots with 1 m2 area, and 24, 0.25 m2 quadrats were used, respectively. The coefficient of conservatism of each species were determined based on the resistance to disturbances and their fidelity to region. The result showed that Asteraceae, Poaceae, and Fabaceae were the most dominant families and Therophytes and Hemicryptophytes were the most common life forms. The Irano-Touranian species were the most important chorotypes in this area. The most species fall in the first order of conservatism coefficient classes in unprotected area and no species were seen in the 4th class. The results showed no difference in species richness in the two land uses so in order to investigate the vegetation, the floristic quality index (FQI) was used. The value of (FQI) in protected area was more than unprotected. The results also showed that protected land use with the least human intervention has the most native species, tree crown canopy, biomass, the number of trees per hectare and herbaceous canopy cover.
    Keywords: Floristic, Native species, Vegetation, Zagros
  • Fereshteh Rahimi, Mehrdad Nikooy*, Ismail Ghajar Pages 401-413
    Chainsaw is the main dangerous equipment in forest work which has great potential damage to felling crew. Management of the risks arising from working with a chainsaw depends on the assessment of its risks. There is still no suitable method for evaluating the risk of work with this device. Generally, the risks of working with chainsaw are presented without rating. This study was designed to rank the dangers of working with this device. For investigation of dangers related to chainsaw during tree felling Job safety analysis was used. During these phase, comment of chainsaw men, felling operation supervisors, harvesting experts, and Work safety specialists working in forestry plan in Caspian forest were used. Then, the risk assessment criteria were investigated by Delphi method with help of felling workers, forest watershed managers, forestry specialist, and university professors. Results were Conclusion by forest safety experts. Finally, the risk ranking was done using the Fuzzy Topsis method. Risk assessment criteria were obtained using the Delphi method. Ranking of hazards with Fuzzy Topsis was determined. The results of this study showed that the dangerous trees, butt log and chainsaw kickback are the most important risks of chainsaw operation. This study enhanced the ability of risk detection of felling operation with chainsaw and correct risk assessment criteria identification with ranking of felling hazards. The final analysis resulted in rating the dangers of working with this device that it can reduce the incidents caused by working with this device by compiling the appropriate safety instructions.
    Keywords: Chainsaw, Delphi method, Fuzzy Topsis, job safety analysis, risk assessment