فهرست مطالب

علوم پزشکی رازی - سال بیست و پنجم شماره 9 (پیاپی 174، آذر 1397)

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیست و پنجم شماره 9 (پیاپی 174، آذر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نرگس کریمی، ماندانا بهبهانی* ، قاسم دینی، امیر رزمجو صفحات 1-7
    زمینه و هدف
    سنتز نانوذرات اکسید روی به دلیل کاربردهای فراوان در شناسایی عوامل بیماری زا، درمان سرطان، ویژگی های حرارتی، نوری و الکترونیکی منحصر به فرد بسیار ارزشمند است. در این مطالعه سنتز نانوذرات اکسید روی با استفاده از عصاره گیاه بن سرخ به روش سبز انجام شد و ازحلال های طبیعی که هم کم هزینه بوده و هم خطری برای محیط زیست به همراه ندارند، استفاده شد.
    روش کار
    در این مطالعه از عصاره گیاه دارویی بن سرخ به عنوان عامل کاهنده و پایدارکننده برای تولید زیستی نانوذرات اکسید روی استفاده گردید. با افزودن عصاره به نمک نیترات روی با غلظت 1/0 مول همراه با افزایش دما به 75 درجه سانتی گراد در مدت 2 ساعت، واکنش انجام شد. تغییر رنگ عصاره از قهوه ای به زرد نشان دهنده تولید نانو ذرات اکسید روی بود.
    یافته ها
    تشکیل نانوذرات اکسید روی با تشکیل پیک جذبی در طول موج حدود 375 نانومتر با استفاده از دستگاه اسپکتروفوتومتری و همچنین الگوی پراش اشعه ی ایکس نشان داده شد. اندازه و مورفولوژی نانوذرات سنتز شده توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی تعیین شد و مشخص گردید که شکل ذرات چند وجهی و گرد و اندازه متوسط آن ها در حدود 30 نانومتر است. دامنه ی تغییرات اندازه ی نانوذرات توسط دستگاه پراکندگی نور دینامیکی بین 14 تا 60 نانومتر به دست آمد.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش، نانوذرات اکسید روی با یک روش زیست سازگار با طبیعت و بدون استفاده از مواد شمیایی مضر تولید گردید. گیاهان به دلیل داشتن متابولیت های ثانویه بالا و خواص آنتی اکسیدانی، نقش احیاء کنندگی و پایدار کردن نانوذرات را انجام می دهند.
    کلیدواژگان: سنتز سبز، نانوذرات اکسید روی، گیاه بن سرخ
  • مجید انتظاری، مرتضی خوانین زاده * صفحات 8-16
    زمینه و هدف
    برای بیماران مرحله آخر نارسایی مزمن کلیوی در حال حاضر پیوند کلیه و یا دیالیز تنها راه ممکن جهت زنده ماندن آن ها است. امروزه تعبیه فیستول یکی از متداول ترین روش هایی است که جهت دیالیز برای بیماران نارسایی کلیه انجام می شود. در مطالعاتی که تاکنون انجام شده علل مختلفی برای شکست فیستول گزارش شده است. علل مختلفی مانند دیابت، هموگلوبین پایین، سطح سرمی بالای کلسیم و فسفر برای شکست فیستول گزارش شده است. با توجه به نقش علل مختلف در شکست فیستول، کاربرد مدل های رده بندی درختی برای مشخص کردن نقش هر یک از علل ایجادکننده این شکست می تواند باعث کاهش شانس وقوع دوباره آن شود. هدف این مطالعه بررسی علل شکست فیستول های شریانی-وریدی در بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به بیمارستان هاشمی نژاد با استفاده از تحلیل مدل های درختی می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر به صورت کوهورت تاریخی بر روی پرونده بیماران همودیالیزی در دو گروه دارای فیستول شریانی وریدی فعال و بیماران دچار شکست فیستول شریانی وریدی انجام شده است. آنالیز دو طرفه و رگرسیون لجستیک و همچنین مدل درختی برای متغیرهای مورد مطالعه مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    ارتباط معنی داری بین میزان موفقیت و ابتلای به دیابت و فشار خون در بیماران وجود داشت (001/0p<). اگر چه در این مطالعه ارتباط معنی داری بین میزان موفقیت و میزان هموگلوبین در بیماران در آنالیز دو طرفه مشاهده گردید، ولی نتایج رگرسیونی نشان دادند که تنها سن، ابتلای به دیابت و فشارخون به عنوان پیشگویی کننده های مستقل شکست فیستول شریانی وریدی تعیین می شوند.
    نتیجه گیری
    ابتلای به «فشار خون» و یا «دیابت» می تواند در ایجاد شکست در فیستول های تعبیه شده برای بیماران همودیالیزی موثر باشد و با توجه به تاثیر متغیر «سن بیمار» ، مطالعات بیشتر بر روی سرانجام جراحی این بیماران - بر اساس گروه های سنی مختلف - مورد تاکید می باشد.
    کلیدواژگان: فیستول شریانی وریدی، شکست فیستول، همودیالیز، عوامل خطر
  • مهدیه رئیس زاده *، پژمان مرتضوی صفحات 17-25
    زمینه و هدف
    با توجه به فراوانی سرب در اکوسیستم، هدف از این مطالعه بررسی تاثیر عصاره هیدروالکلی بروکلی بر استرس اکسیداتیو القایی استات سرب در کلیه موش سوری بود.
    روش کار
    مطالعه تجربی مداخله ای بر روی 40 سر موش سوری نر 5±30 گرم انجام شد. گروه کنترل استات سرب PPM500 در آب آشامیدنی، گروه T1، T2 و T3 علاوه بر آب آشامیدنی حاوی PPM500 استات سرب به ترتیب 100، 200 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی بروکلی به مدت 28 روز داخل صفاقی تزریق شد. خون گیری از حیوانات انجام شد. بعد از معدوم سازی انسانی حیوانات، کلیه راست برای مطالعات پاتولوژیک و کلیه چپ برای اندازه گیری مالون دی آلدئید مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    در پایان مطالعه وزن موش ها و وزن کلیه در گروه کنترل نسبت به سایر گروه ها افزایش داشت. غلظت مالون دی آلدئید در گروه های کنترل T1، T2 و T3 به ترتیب شامل 56/2±67/34، 056/3±98/27، 654/4±86/16 و 765/6±06/12 میکرومول بر میلی لیتر شد. اختلاف آماری معنی داری بین گروه کنترل با گروه T2 و T3 دیده شد. بیشترین غلظت ظرفیت آنتی اکسیدانی تام سرم در گروه 1034/34±23/121 T3و کمترین در گروه کنترل 34/35±70/709 میکرومول بر میلی لیتر شد. این اختلاف بین گروه کنترل با گروه های T1، T2 و T3 معنی دار شد. در مطالعات پاتولوژیک بیشترین آسیب بافت کلیه در گروه کنترل با امتیاز 7 و کمترین در گروه T3 دیده شد.
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی بروکلی در 300 میلی گرم بر کیلوگرم توانست استرس اکسیداتیو ناشی از استات سرب را در کلیه موش سوری به نحو موثری کنترل نماید.
    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، کلیه، استات سرب، عصاره هیدروالکلی بروکلی، موش سوری
  • مینا اکبری *، فرشته شهیدی، حمید رجبی، مجید کاشف، زهره مظاهری صفحات 26-36
    زمینه و هدف
    مدارک واضحی جهت حمایت از اهمیت فعالیت بدنی منظم و همچنین مصرف مواد آنتی اکسیدانی در پیشگیری و یا کنترل بیماری های قلبی و عروقی به ویژه آن دسته از بیماری هایی که موجب آپوپتوز قلبی می شود، وجود دارد. هدف از این پژوهش تعیین اثر همزمان شش هفته تمرین هوازی در آب و مکمل کروسین بر بیان ژن کاسپاز 3 کاردیومایوسیتی در موش موش های نر مسموم شده با پراکسید هیدروژن (H2O2) بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بوده که 36 موش نرصحرایی نژاد ویستار جوان به طور تصادفی به شش گروه شش تایی شامل شم تزریق (سالین) ، پراکسید هیدروژن، پراکسید هیدروژن و کروسین، پراکسید هیدروژن و فعالیت در آب، پراکسید هیدروژن و فعالیت در آب وکروسین و گروه کنترل تقسیم شدند. پروتکل فعالیت در آب در دو مرحله به صورت آموزش و تمرین برگزار شد. برای القاء H2O2 به صورت زیر صفاقی و 30 دقیقه قبل از تمرین تزریق صورت گرفت. کروسین نیز در ناحیه صفاق تزریق شد. بیان ژن کاسپاز 3 از به روش Real Time PCR انجام شد. جهت تایید بروز آپوپتوز، نمونه های بافتی با روش تانل مورد سنجش قرار گرفتند. تحلیل آماری، با استفاده از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف از نظر توزیع طبیعی بررسی شدند و سپس از تجانس واریانس (آزمون لوین) و داده های پرت بررسی شدند. در نهایت از آزمون تحلیل واریانس یک راهه برای بررسی فرضیه های آماری استفاده گردید و آزمون تعقیبی شفه استفاده شد.
    یافته ها
    القای آب اکسیژنه با افزایش معنی داری در بیان ژن کاسپاز 3 همراه بود و شش هفته فعالیت در آب منجر به کاهش معنی داری در بیان ژن کاسپاز 3 در بافت میوکارد ی موش ها شد. همچنین تعامل شش هفته فعالیت در آب و القای کروسین اثر هم افزایی در کاهش کاسپاز 3 داشت که در نتایج تانل، کاملا قابل مشاهده است.
    نتیجه گیری
    فعالیت منظم در آب و همچنین مصرف کروسین نیز جداگانه منجر به کاهش معنی داری در بیان ژن. کاسپاز3 در بافت میوکارد موش ها شد. از سوی دیگر تلفیق تمرین و کروسین تاثیر سینرژیک در مهار بیان ژن کاسپاز3 در موش های مسموم شده با آب اکسیژنه داشت.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی در آب، مکمل کروسین، کاسپاز 3، پراکسید هیدروژن، کاردیومایوسیت
  • ملیحه نادمی، علی اکبر راسخی* ، اشرف معینی صفحات 37-45
    زمینه و هدف
    اندومتریوز یکی از بیماری های شایع و مزمن زنان است که باعث ناباروری و مشکلات متعدد دیگر می شود. با توجه به این که شدت این بیماری به صورت ترتیبی بیان می شود، هدف از این مطالعه بررسی مخاطرات بروز و پیشرفت بیماری با استفاده از رگرسیون لجستیک ترتیبی (مدل لجیت تجمعی) است.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی بر روی زنانی انجام گرفت که به دو درمانگاه ناباروری در تهران، بیمارستان آرش و پژوهشکده رویان، جهت لاپراسکوپی مراجعه کرده بودند. از آنجا که بر اساس یافته های لاپراسکوپی، شدت اندومتریوز به سه سطح کنترل (بدون بیماری) ، بیماری خفیف (سطح 1 و 2 بیماری) و بیماری شدید (سطح 3 و 4 بیماری) گروه بندی می شود، برای بررسی عوامل موثر بر شدت اندومتریوز، از مدل لجیت تجمعی استفاده شد. بخت متناسب برای متغیرهای معنی دار، آزمون موازی بودن خطوط و سطح زیر نمودار (AUC) برای مدل محاسبه شد. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد و تحلیل آماری با نرم افزار R نسخه 3. 4. 0 انجام گرفت.
    یافته ها
    مدل لجیت تجمعی نشان داد اثر متغیرهای سابقه خانوادگی، شاخص توده بدنی، سن، درد هنگام نزدیکی، استفاده از روش های جلوگیری از بارداری، دوره خونریزی قاعدگی، میزان خونریزی، درد لگنی در مدل معنی دار بودند. از بین این متغیرها اثر متغیرهای مهم سابقه خانوادگی، درد لگنی، درد در هنگام نزدیکی و میزان خونریزی در بروز و پیشرفت بیماری قابل توجه بود. مقدار AUC برای مدل 79/0 به دست آمد که نشان دهنده قدرت پیش بینی خوب مدل است.
    نتیجه گیری
    می توان انواع اندومتریوز را با مدل رگرسیون لجستیک ترتیبی بهتر از مدل رگرسیون لجستیک پیش بینی کرد. این مدل، تفسیری راحت تر و برآوردهایی قابل قبول تر دارد و علاوه بر عوامل موثر بر بروز، عوامل پیشرفت بیماری را نیز نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اندومتریوز، بخت های متناسب، رگرسیون لجستیک ترتیبی، سطح زیر نمودار
  • الهام پروین نیا *، میثم محمدی، علی محمد بنان زاده، سیده پرستو خیامی صفحات 46-56
    زمینه و هدف
    روند رو به رشد سرطان روده بزرگ در سال های اخیر، لزوم اتکا به شیوه های مطمئن و جدید را برای شناسایی و کنترل این بیماری بیشتر آشکار می کند. داده کاوی یکی از این روش هاست که از مهم ترین کاربردهای آن، کشف الگوهای پنهان مابین داده های بیماران در پایگاه داده های بزرگ است. در این مطالعه، به بررسی و کشف الگوهای ناشناخته در یک مجموعه داده واقعی سرطان روده بزرگ پرداخته می شود.
    روش کار
    در این تحقیق مجموعه داده های مربوط به 400 بیمار سرطان کولورکتال شامل 42 ویژگی مورد بررسی قرار گرفته است. این اطلاعات از طریق مرکز تحقیقات کولورکتال دانشگاه علوم پزشکی شیراز بین سال های 1387 تا 1395 جمع آوری شده است. پس از انجام مراحل پیش پردازش، از طریق الگوریتم Fp-Growth روابط پنهان بین ویژگی های این داده ها کشف شده است.
    یافته ها
    با استفاده از الگوریتم فوق الذکر و کشف ارتباط میان بعضی از ویژگی ها، قوانینی حاصل شد که به پیشنهاد پزشک متخصص و اهمیت ویژگی ها، این قوانین در هفت گروه مورد بررسی قرار گرفته اند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از بررسی قوانین نشان می دهد که مرحله پاتالوژیک و سن بیمار دارای اثر معنادار در نرخ بقاء بیماران داشته اند. همچنین درصد ابتلای زنان و مردان به سرطان رکتال بیش از کلون می باشد و جنسیت در بقای بیمار تاثیری ندارد. از نتایج دیگر حاصل از بررسی این دیتاست می توان به عدم وجود رابطه معنا دار بین مرحله پاتالوژیک بیمار و اطلاعات دموگرافیک اشاره کرد.
    کلیدواژگان: داده کاوی، قوانین انجمنی، سرطان کلون، سرطان رکتال، کشف روابط پنهان
  • زهرا پورمختار بوشهری ، هدیه حیدری، مرتضی سقرجوقی فراهانی* ، آرش گودرزی، ابولفضل بدری پور صفحات 57-65
    زمینه و هدف
    با توجه به تاثیرات هورمون تیروئیدی بر سلول های سرطانی و نیز با توجه به گسترش درمان های هورمونی سلول های سرطانی، این مطالعه به بررسی اثرات سیتوتوکسیک هورمون تیروئیدی T4 بر سلول های گلایو بلاستومای مغزی (U87) در محیط کشت سلولی می پردازد.
    روش کار
    این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی بوده است که سلول های U87 به طور تصادفی به گروه شاهد و گروه های تحت تاثیر دوزهای 1/0، 5/0، 1، 5، 10، 20، 40، 50 لاندا (λ) هورمون تیروئیدی T4، تقسیم شدند. سپس مقدار اثر سمیت هورمون با استفاده از آزمون MTT مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش آماری آزمونی واریانس یک طرفه بین گروه ها و نرم افزار SPSS آنالیز شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که زنده مانی سلول های U87 در دوزهای 5/0 لاندا از هورمون تیروئیدی T4 در 3 زمان 24، 48 و 72 ساعت در مقایسه با گروه های دیگر در دوزهای مختلف داراری کمترین اثر توکسیسیتی می باشد و همچنین زنده مانی سلول ها در دوز 5 لاندا از هورمون تیروئیدی T4 در 3 زمان 24، 48 و 72 ساعت در مقایسه با گروه های دیگر دارای بیشترین اثر توکسیستی می باشد.
    نتیجه گیری
    توکسیسیتی سلول های گلیوبلاستومای مغزی غیر وابسته به هورمون تیروئیدی (T4) می باشد که نتایج این مطالعه می تواند بیانگر آن باشد که هورمون تیروئیدی بر سلول های گلیوبلاستومای مغزی U87 اثر گذار نمی باشد.
    کلیدواژگان: سیتوتوکسیک، هورمون تیروئیدی T4، سلول های گلیوبلاستومای مغزی U87
  • طاهره محمدی، علی اکبر دلبندی* ، زهرا مرادی صفحات 66-72
    زمینه و هدف
    اندومتریوز یک بیماری مزمن التهابی است که ویژگی اصلی آن حضور نابجای بافت اندومتر در خارج از حفره رحم است. در این بیماری، آپوپتوز در سلول های اندومتر منتقل شده به حفره پریتوئن مختل بوده و لذا این سلول ها در جایگاه های اکتوپیک باقی مانده و تکثیر می شوند. هنگامی که یک سلول دارای FasL به سلول های ایمنی بیان کننده Fas متصل گردد، منجر به آپوپتوز در سلول های ایمنی می شود. در این مطالعه به بررسی میزان سطوح سرمی و مایع پریتوئن sFasL در بیماران مبتلا به اندومتریوز در مقایسه با افراد غیر اندومتریوزی پرداخته شد.
    روش کار
    در این مطالعه مورد-شاهدی که به صورت مقطعی از سال 1395 تا دی ماه 1396 انجام شد، دو گروه شامل گروه زنان بیمار مبتلا به اندومتریوز و نیز گروه زنان غیراندومتریوز به عنوان گروه کنترل مورد مطالعه قرار گرفتند. آزمون الایزا جهت بررسی سطح sFasL بر روی 19 نمونه مایع پریتوئن بیماران مبتلا به اندومتریوز و 19 نمونه مایع پریتوئن گروه کنترل و نیز سرم 16 فرد بیمار و 12 فرد از گروه کنترل انجام گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان sFasL در پریتوئن افراد مبتلا به اندومتریوز بالاتر از گروه کنترل است اما این تفاوت از نظر آماری معنادار نبود (07/0p=). همچنین مقدار sFasL سرم افراد بیمار در مقایسه با گروه کنترل تفاوتی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    بیان بالای sFasL در مایع پریتوئن می تواند یکی از عوامل دخیل در حذف سلول های ایمنی بیان کننده Fas در مایع پریتوئن باشد که نقش اساسی در پیشرفت بیماری ایفا می کند.
    کلیدواژگان: اندومتریوز، فرم محلول FasL
  • بهزاد محمدی اورنگی* ، عباس بهرام، رسول یاعلی صفحات 73-82
    زمینه و هدف
    تبحر حرکتی نقش مهمی در تحرک ایفا می کند؛ اما عواملی مختلفی تبحر حرکتی را تحت تاثیر قرار می دهند. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثر شاخص توده بدن و سن بر تبحر حرکتی در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی مقایسه ای می باشد. تعداد 360 پسر از شهر تهران (120 نفر برای هر یک از گروهای سنی) به روش خوشه ایهدفمند انتخاب شدند. تبحر حرکتی با آزمون برونینکس-اوزرتسکی ارزیابی شده است که روایی و پایایی آن برای نمونه مطالعه مناسب می باشد. شاخص توده بدن با استفاده از فرمول وزن و قد محاسبه شده و با نمودارهای شاخص توده بدن که به صورت بین المللی استفاده می شود طبقه بندی شده است. از آزمون آماری ال اس دی برای بررسی تفاوت بین گروه ها در سطح معناداری (05/0p<) استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سن بر تبحر حرکتی تاثیر ندارد؛ اما شاخص توده بدن بر تبحر حرکتی تاثیر دارد؛ به طوری که کودکان لاغر و چاق در مقایسه با کودکان نرمال و اضافه وزن همچنین نوجوانان و بزرگسالان با اضافه وزن و چاق در مقایسه با نوجوانان و بزرگسالان نرمال و لاغر تبحر حرکتی پایینی دارند.
    نتیجه گیری
    تاثیر شاخص توده بدن بر تبحر حرکتی در گروه های مختلف سنی باهم فرق می کند، با توجه به نتایج این تحقیق مربیان و متخصصین قادر هستند گروه های آسیب پذیر در سنین مختلف را متناسب با شاخص توده بدن شناسایی و درمان کنند.
    کلیدواژگان: شاخص توده بدن، تبحر حرکتی، سن
  • مریم جبرائیل عظیم زاده ، فرزاد شیدفر *، شیما جزایری ، فاطمه آغا حسینی صفحات 83-92
    زمینه و هدف
    درصد افراد سالمند کشور ما رو به رشد است و سالخوردگی با بیماری های متعدد، ازکارافتادگی و هزینه های درمانی سنگین همراه است. پروتئین چند عملکردی جدید کلوتو نه تنها سبب کاهش روند پیری می شود بلکه بر بیماری های متعدد مرتبط با سنین بالا نیز موثر است. این مطالعه با هدف تعیین اثر مکمل ویتامین D بر سطح پلاسمایی کلوتو در سالمندان انجام گردید.
    روش کار
    این پژوهش به روش کارآزمایی بالینی تصادفی در سالمندان با سطح پلاسمایی ناکافی ویتامین D، ng/ml10-30 به مدت 12 هفته، صورت گرفت. افراد به طور تصادفی به دو گروه دریافت کننده هفته ای 1 عدد مکمل ویتامین D (IU50000) و دارونما تقسیم شدند. ویتامین D به روش Chemiluminescence و کلوتو به روش ELISA اندازه گیری شدند. آنالیز داده ها توسط نرم افزارSPSS نسخه 22 انجام شد و 05/0 p<به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین سطح ویتامین D بعد از مداخله در گروه دارونما و ویتامین D به ترتیب کاهش و افزایش معنی داری داشت (به ترتیب 001/0>p و 001/0>p) و تغییرات آن بین دو گروه بعد از مداخله نیز دارای تفاوت معنی داری شد (001/0>p). میانگین سطح کلوتو پلاسمایی و تغییرات آن بعد از مداخله بین دو گروه نیز تفاوت معنی داری پیدا کرد (به ترتیب 014/0=p و 001/0>p). در گروه ویتامین D در سطح پروتئین کلوتو بعد از مداخله افزایش معنی داری مشاهده نشد (164/0=p).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد، مصرف هفته ای یک عدد مکمل ویتامین D با دوز IU 50000 در سالمندان، باعث ایجاد تفاوت معنی داری در تغییرات کلوتو و ویتامین D بین دو گروه و افزایش معنی دار سطح ویتامین D پلاسمایی در گروه ویتامین D می شود.
    کلیدواژگان: ویتامین D، پروتئین کلوتو، سالمند
|
  • Narges Karimi , Mandana Behbahani *, Ghasem Dini , Amir Razmjou Pages 1-7
    Background
    Synthesis of ZnO nanoparticles (ZnO NPs) is very valuable due to their applications in cancer treatment, unique thermal, optical and electronic properties. In this study, green synthesis of ZnO nanoparticles was performed using Allium jesdianum extract. The green synthesis is a successful process that is environment friendly and low-cost as well.
    Methods
    In this study, the extract of Allium jesdianum was used as a reducing and stabilizing agent for biosynthesis of zinc oxide nanoparticles. The reaction was carried out by adding the extract to 0.1 mol zinc nitrate solution with increasing temperature to 75° C for 2 hours. Changing the color from brown to yellow indicates the production of nano zinc oxide particles.
    Results
    The formation of zinc oxide nanoparticles was confirmed by monitoring the sharp absorption peak at 375 nm. The size and morphology of these nanoparticles were determined by scanning electron microscopy. These particles have polyhedral shapes with round edges. DLS and AFM analysis reveals that the green synthetized ZnO NPs are in the range 14-60 nm.
    Conclusion
    In this research, NPs obtained from the green synthesis method were useful and coated peripherally with potent secondary metabolite.
    Keywords: Green Synthesis, ZnO nanoparticles, Allium jesdianum
  • Morteza Khavaninzadeh *, Majid Entezari Pages 8-16
    Background
    Hemodialysis is the sole way for management of patients with End Stage Renal Disorders (ESRD). Nowadays, inserting arteriovenous fistula is one of the most common methods for effective hemodialysis. Several factors have been reported for failure of arteriovenous fistulas such as diabetes, biochemical factors, low hemoglobin and increased level of blood calcium and phosphorus. Decision tree regression modeling is more useful among clinical studies. Tree regression modeling was used for present study for assessment of causes of failure in arteriovenous fistula among hemodialysis patients who referred to Hasheminejad Kidney Center.
    Methods
    The material of this historical Cohort study was gathered from records of hemodialysis patients with active and failed arteriovenous fistulas. Bivariate analysis and logistic regression analysis was performed and tree regression model created.
    Results
    There is significant association between arteriovenous fistula success and diabetes, hypertension among hemodialysis patients (p<0.001). Although we found significant association between serum level of hemoglobin and arteriovenous fistula outcome in bivariate analysis, but regression analysis showed only age, diabetes and hypertension could be looked upon as independent predictors of arteriovenous fistula success.
    Conclusion
    Hypertension and diabetes mellitus have significant roles in the outcome of AVF failure. Regarding the effect of “age” variable, we recommend further studies about AVF maturation, based on different age groups of hemodialysis patientsthe learning environment in order to increase students' motivation and they can achieve the success.
    Keywords: Arteriovenous Fistula (AVF), Fistula failure, Hemodialysis, Risk factor
  • Mahdieh Raeeszadeh *, Pejman Mortazavi Pages 17-25
    Background
    Considering the abundance of lead in ecosystems, the aim of this study was to investigate the effect of hydro alcoholic extract of broccoli on lead acetate oxidative stress in kidney of mice.
    Methods
    In this study, 40 albino mice with 30±5 g weight were divided in 4 groups. Control group received 500 ppm lead in running water while mice in T2, T3 and T4 groups, in addition to 500 ppm lead acetate in running water, received intraperitonealy 100, 200 and 300 mg/kg of hydroalcoholic of broccoli extract, respectively. Blood samples were taken from the animals. After being euthanized the right kidney was fixed in 10% formalin buffer for pathological studies and Malondialdehyde (MDA) was measured in the left kidney.
    Results
    A significant total weight and kidney weight increase was observed in control group. The concentration of MDA in control, T1, T2 and T3 groups were measured as 34.67±2.56, 27.98±3.056, 16.86±4.654 and 12.06±6.765 µmol/ml, respectively. A significant difference was observed between control and T2 and T3 groups. The highest concentration of Total Antioxidant Capacity (TAC) was observed in T3 group with 1034±223.121 and the least concentration was in control group 709.70± 35.34 µmol/ml respectively, which showed a significant difference between the control group and T1, T2 and T3 groups. In the histopathologic studies, the highest damage rated 7 was seen in the control group and the lowest was observed in T3 group.
    Conclusion
    According to the results, it can be concluded that broccoli hydroalcoholic extract at 300 mg/kg dose controls the effects of lead acetate oxidative stress in kidney of mice.
    Keywords: Oxidative Stress, Kidney, Lead Acetate, Hydroalcoholic Broccoli Extract, Mice
  • Mina Akbari *, Fereshteh Shahidi , Hamid Rajabi , Majid Kashef , Zohreh Mazaheri Pages 26-36
    Background
    There is clear evidence to support the importance of regular physical activity and the use of antioxidants in the prevention or control of cardiovascular diseases, especially those that cause cardiac apoptosis. Our aim in this study was to determine the simultaneous effect of six weeks forced swimming and Crocin supplementation on the expression of 3 cardiomyocyte gene caspase in male rats infected with hydrogen peroxide.
    Methods
    36 male Wistar rats were randomly divided into six groups of sham injections (saline), hydrogen peroxide, hydrogen peroxide and Crocin, hydrogen peroxide and forced swimming, hydrogen peroxide and forced swimming and Crocin, control group. The forced swimming protocol was held in two stages in training and exercises. For induction, H2O2 was given as sub peritoneal injection for 3 weeks once every other day and 30 minutes before the exercise. Crocin was injected in the peritoneum. Real Time PCR was used to express the Caspase 3 gene. To confirm the incidence of apoptosis, tissue samples were assessed by Tannel method. Statistical analysis was performed using Kolmogorov-Smirnov test for natural distribution. Then, the variance (Levin test) and Perth data were analyzed. Finally, one-way ANOVA was used to test the statistical hypotheses and the Scheffe post hoc test was used.
    Results
    Hydrogen peroxide induction was associated with a significant increase in expression of Caspase 3 gene expression and six weeks of forced swimming resulted in a significant decrease in Caspase 3 gene expression in rats' myocardial tissue, as well as interaction of six weeks of forced swimming and induction of Crocin, Caspase 3, which is completely visible in the results of the Tannal.
    Conclusion
    Regular forced swimming as well as Crocin consumption separately led to a significant reduction in gene expression. Caspase 3 was found in the rat's myocardium tissue. On the other hand, the combination of training and Crocin had a synergistic effect on inhibiting Caspase 3 gene expression in hydrogen peroxide poisoned rats.
    Keywords: Forced swimming, Crocin supplement, Caspase 3, Hydrogen peroxide, Cardiomyocyte
  • Maliheh Nademi , Aliakbar Rasekhi *, Ashraf Moini Pages 37-45
    Background
    Endometriosis is one of the prevalent chronic diseases in women that causes infertility and other problems. Since severity of this disease is expressed in ordinal scale, the aim of this study is to analyze risk factors and progress of the disease by ordinal logistic regression and cumulative logit model.
    Methods
    In this cross-sectional study, we studied infertile women that referred to two infertility clinics. Based on laparoscopy results, the severity of endometriosis was divided into three levels, control (without disease), mild disease (stages I and II of the disease) and severe disease (stages III and IV of the disease), and cumulative logit model was used to study risk factors related to endometriosis. Proportional odds for each significant variable, test of parallel lines and Area Under Curve (AUC) were found. Significance level was set at 0.05 and the analysis was done by R 3.4.0
    Results
    Cumulative logit model showed that family history, Body Mass Index (BMI), age, dyspareunia, contraceptive use, duration of menstrual pattern, amount of menstrual bleeding, and pelvic pain were significant. Among these factors, the effects of family history, pelvic pain, dyspareunia and amount of menstrual bleeding were noticeable. The AUC was 0.79 which showed predictive power of the model.
    Conclusion
    Any type of endometriosis could be predicted using ordinal regression model better than logistic regression. This model has more application and better interpretation and besides incidenc, shows progress of the diseases.
    Keywords: Are under curve (AUC), Endometriosis, Ordinal logistic regression, Proportional odds
  • Elham Parvinnia *, Meysam Mohammadi , Ali Mohammad Bananzadeh , Seyedeh Parastoo Khayami Pages 46-56
    Background
    In recent years the growing trend of colon cancer has revealed that we need some safe and new methods to detect and control this disease. Data mining is one of these methods, one of its most important applications is the discovery of hidden patterns between data in a large database. In this study, we explore and discover unknown patterns in a real colon cancer data set.
    Methods
    In this study, the information of 400 colorectal cancer patients, with 42 cfeature has been studied.This information was collected through the Colorectal Research Center, Shiraz University of Medical Sciences, between 2008 and 2016. After performing the data set preprocessing, the hidden relationships between the features of this data are discovered through the Fp-Growth algorithm.
    Results
    Ater using this algorithm and discovering the relationship between some of the features, some rules have been developed. Based on the suggestion of the specialist and the importance of the features, the rules have been studied in seven groups.
    Conclusion
    The results of the review of the laws indicate that the pathologic stage and the age of the patient had a significant effect on the survival rate of the patients.
    Also, the percentage of men and women with rectal cancer is greater than that of the clone, and the sex does not affect the survival of the patient.
    Other findings from the review of this data can be the lack of a meaningful relationship between the patient's pathologic stage and the demographic information.
    Keywords: Data mining, Association rules, Colon cancer, Rectal cancer, Discover hidden relationship
  • Zahra Pourmokhtar Neyshabori , Hedieh Heydari , Morteza Sagharjoghi Farahani*, Arash Goodarzi , Abolfazl Badripour Pages 57-65
    Background
    Considering the effect of thyroid hormone on cancer cells, as well as the development of hormonal therapies for cancer cells. The aim of this study was to investigate the effects of cytotoxic thyroid hormones T4 on proliferation of brain glioblastoma cells (U87) in cell culture.
    Methods
    In this laboratory experimental study, U87 cells were randomly divided into control group and groups exposed to doses 0.1, 0.5, 1, 5, 10, 20, 40, 50 Lambda (λ) of thyroid hormones T4. The toxic effect of hormones was measured using MTT assay method. The data were statistically analyzed between groups using ANOVA and SPSS.
    Results
    The results show that the survival of U87 cells at doses of 0.5 λ of thyroid hormone T4 at 3 times of 24, 48 and 72 hours compared with other groups in different doses had the least toxic effect. Also survival of cells at 5 λ dose of thyroid hormone T4 at 24, 48 and 72 hours compared to other groups had the highest toxicity.
    Conclusion
    Toxicity of glioblastoma cells is not dependent on thyroid hormone (T4), and results of this study showed that thyroid hormone does not affect U87 glioblastoma cells.
    Keywords: Cytotoxic, Thyroid Hormones T4, Glioblastoma Cells U87
  • Tahere Mohammadi , Aliakbar Delbandi *, Zahra Moradi Pages 66-72
    Background
    Endometriosis is a common gynecological disorder, which its main feature is the growth of endometrial tissue outside the uterine cavity. In this disease, apoptosis is impaired in endometrial cells transmitted to the peritoneal cavity, and thus these cells remain in ectopic sites and grow there. FasL-expressing cells induce apoptosis when they bind to Fas-bearing immune cells. Soluble Fas ligand can be proteolytically cleaved from membrane-bound Fas ligand by metalloproteinases. Studies show that both soluble and membranous form of FasL in peritoneal cavity of endometriotic women can induce apoptosis of Fas bearing immune cells. Therefore, in this study the serum and peritoneal fluid levels of sFasL in patients with endometriosis compared with non-endometriotic subjects were evaluated.
    Methods
    In this case-control study, which was performed from 2016 to 2017, peritoneal cavity of 19 patients with endometriosis and 19 healthy subjects, and also serum of 16 patients with endometriosis and 12 healthy subjects were studied. ELISA were used to determine the sFasL.
    Results
    The results of this study showed that the amount of sFasL in peritoneal cavity of endometriosis patients is higher than healthy group, but this difference was not statistically significant (p=0.07). Also, the serum sFasL level of patients was not different from control group.
    Conclusion
    Expression of high sFasL in the peritoneal fluid can be one of the factors involved in the removal of Fas-expressing immune cells in the peritoneal fluid, which plays an essential role in the progression of the disease.
    Keywords: Endometriosis, Soluble FasL, sFasL
  • Behzad Mohamadi orangi *, Abbas Bahram Professor, Rasuol Yaali Pages 73-82
    Background
    Motor proficiency plays an important role in mobility. But various factors have effect on the motor proficiency. The purpose of this study was to compare the effect of body mass index, and age on motor proficiency in children, adolescents, and adults.
    Methods
    This research is descriptive type causal comparative study. 360 boys from Tehran (120 people for each age group) were selected by targeted clustering method. The motor proficiency was evaluated by the Bruninx-Oseretsky test, whose validity and reliability were appropriate for this sample study. Body mass index was calculated using the weight and height formula and categorized using international body mass index charts. The statistical test of LSD was used to examine the difference between groups at a significant level (p<0.05).
    Results
    The results showed that age does not effect motor proficiency; but body mass index effects motor proficiency. Thus skinny and obese children are less skilled than normal and overweight children, as well as overweight and obese adolescents and adults are less skilled than normal and lean adolescents and adults.
    Conclusion
    The effect of body mass index on motor proficiency varies in different age groups. According to the results of this research, educators and specialists must identify and treat vulnerable groups at different ages in proportion to body mass index.
    Keywords: body mass index, motor skill, age
  • Maryam Jebreil Azimzadeh , Farzad Shidfar *, Shima Jazayeri , Fatemeh Agha Hosseini Pages 83-92
    Background
    The percentage of elderly people is growing in our country. Aging is associated with multiple diseases, disabilities and heavy medical expenses. The new multi-functionalProtein, Klotho, not only reduces the aging process but also affects several diseases associated with older ages.The aim of this study was to evaluate the effect of vitamin D supplements on the plasma levels of klotho in the elderly.
    Methods
    This study was conducted in a randomized clinical trial in 81 elderly, with insufficient vitamin D plasma levels (10-30 ng/ml) for 12 weeks.Individuals randomly divided into two groups of vitamin D supplements (50000 IU) and placebo once a week. Vitamin D was measured by chemiluminescence method and klotho by ELISA. Data was analyzed by SPSS (version 22) software at meaningful level of P <0.05.
    Results
    25(OH)D levels were increased and decreased significantly in vitamin D and placebo group respectively (p<0.001 & p<0.001 respectively), and its changes between the two groups was significantly different at the end of the intervention (p<0.001). The mean klotho protein levels and its changes after the intervention were significantly different between the two groups (p=0.014 & p<0.001 respectively). The mean klotho protein levels in the vitamin D group was not change significantly (p=0.164).
    Conclusion
    The findings of this study showed, weekly intake of 50,000 IU vitamin D for 12 weeks in elderly peoplewith insufficient vitamin D levels, caused significant difference in klotho protein and vitamin D changes between the two groups, and also vitamin D levels in vitamin D group was increased significantly at the end of the intervention.
    Keywords: Vitamin D, Klotho protein, Elderly