فهرست مطالب

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 34 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/08
  • تعداد عناوین: 23
|
  • سیده الهه هاشمی، یحیی امام *، هادی پیرسته انوشه صفحات 1-11
    اگرچه به خوبی مشخص شده است که اسیدسالیسیلیک می تواند موجب افزایش تحمل شوری در جو گردد، اما هنوز اتفاق نظر کلی در مورد بهترین روش و مرحله اعمال آن وجود ندارد. بدین منظور یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در شرایط کنترل شده در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در سال 1393 انجام شد. در این پژوهش تاثیر کاربرد اسیدسالیسیلیک در پنج سطح شاهد، پیش تیمار بذر، محلول پاشی در مراحل استقرار کامل، برجستگی دوگانه و گلدهی بر عملکرد دانه، غلظت سدیم و پتاسیم شاخساره و ریشه و همچنین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان جو رقم ریحان تحت سه سطح تنش شوری شاهد، 6 و 12 دسی زیمنس برمتر بررسی شد.
    کلیدواژگان: پتاسیم، سدیم، سوپراکسیددیسموتاز، عملکرد، کاتالاز
  • سید سالار حبیب پور، احمد نادری*، شهرام لک، هوشنگ فرجی، مانی مجدم صفحات 11-20
    تنش آبی از تنش های غیر زنده ای است که منجر به کاهش عملکرد گیاهان زراعی می شود.
  • حبیب الله سوقی* صفحات 21-30
    تنش خشکی یکی از عوامل مهم محدود کننده تولید محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. به منظور بررسی پایداری عملکرد دانه و شاخص های تحمل تنش خشکی در گندم، 20ژنوتیپ امیدبخش گندم در سه سال زراعی از 1391 تا 1394 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی عراقی محله گرگان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار کشت شدند.
  • کاوه لیموچی *، مهرداد یارنیا، عطا الله سیادت، ورهرام رشیدی، عبدالعلی گیلانی صفحات 31-45
    به منظور بررسی اثر رژیم های مختلف آبیاری بر کیفیت تبدیل دانه ژنوتیپ های برنج آزمایشی به صورت کرت های یک بار خرد شده، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال (1393 و 1394) در مزرعه ایستگاه تحقیقات و آموزش کشاورزی شاوور وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل، چهار رژیم آبیاری (1، 3، 5 و 7 روزه) و 12 ژنوتیپ برنج که به ترتیب در کرت های اصلی و فرعی قرار گرقتند بودند. نتایج تجزیه مرکب نشان داد اثر برهمکنش بین ژنوتیپ و رژیم آبیاری در تمامی صفات معنی دار بود. به عبارتی، ژنوتیپ ها بسته به دور آبیاری، واکنش متفاوتی داشتند. بیشترین عملکرد دانه با متوسط 10/6555 کیلوگرم در هکتار را رژیم آبیاری دوم و ژنوتیپ IR 81025-B-327-3 داشت. نسبت طویل شدن دانه در رژیم آبیاری چهارم و ژنوتیپ IR 79907-B-493-3-1 بیشتر بود. بالاترین میزان آمیلوز و کمترین قوام ژل مربوط به رژیم آبیاری اول و ژنوتیپ های متحمل بود. دمای ژلاتینه شدن در رژیم آبیاری چهارم بالاترین مقدار و ژنوتیپ های IR 80508-B-194-3-B و IR 81429-B-31 به ترتیب از بیشترین و کمترین میزان برخوردار بودند. غلظت ژل بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار (**399/0) را با نسبت طویل شدن دانه داشت. که می تواند از اهداف مهم در تحقیقات به نژادی و اصلاح ارقام باشد.
    کلیدواژگان: رنگ، آمیلوز، ژل، کمیت، کیفیت
  • سید حسام نیک سیرت، احسان بیژن زاده*، علی بهپوری صفحات 46-58
    کشت مخلوط غلات با بقولات به عنوان یکی از روش های افزایش عملکرد محصولات در واحد سطح توصیه می گردد. به منظور بررسی اثر قطع آبیاری و تیمارهای کشت مخلوط بر عملکرد و اجزای عملکرد جو با حبوبات آزمایشی مزرعه ای به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 94-1393 در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز اجرا شد. در این آزمایش رژیم های آبیاری (آبیاری مطلوب وقطع آبیاری در مرحله شیری شدن دانه جو) به عنوان کرت های اصلی و تیمارهای کشت (تک کشتی های جو دو ردیفه نیمروز، جو شش ردیفه زهک، نخود (Cicer arietinum L.) و باقلا (Vicia faba L.) ، و کشت مخلوط ردیفی با نسبت 1 به 1 جو نیمروز + نخود، جو نیمروز + باقلا، جو زهک + نخود و جو زهک + باقلا) در کرت های فرعی قرار گرفتند. در شرایط قطع آبیاری در مرحله شیری شدن دانه جو، بالاترین عملکرد دانه در کشت خالص جو زهک و نیمروز به ترتیب به میزان‎ های 3470 و 3300 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. در هر دو رژیم آبیاری تیمارهای کشت مخلوط جو زهک + باقلا و جو نیمروز + باقلا مجموع ارزش نسبی بالاتری نسبت به تک کشتی داشتند. در این آزمایش رقم جو زهک به واسطه عملکرد دانه، نسبت برابری زمین و مجموع ارزش نسبی بالاتر نسبت به جو نیمروز، گزینه مناسبتری در کشت مخلوط با حبوبات در شرایط تنش آبی می باشد.
    کلیدواژگان: نسبت برابری زمین، مجموع ارزش نسبی، دمای سایه انداز، تنش آبی
  • ابراهیم امیری صفحات 59-71
    به منظور بررسی تاثیر آبیاری و کاربرد کود نیتروژن بر تغییرات شاخصهای رشد و عملکرد ذرت دانه ای رقم سینگل کراس 704 در استان گیلان، آزمایشی به صورت کرتهای یک بار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد واحد لاهیجان انجام شد. تیمارها شامل سه سطح آبیاری: دیم (بدون آبیاری)، دور آبیاری 6 روز و دور آبیاری 12 روز به عنوان فاکتور اصلی و کود نیتروژن در پنج سطح شامل: صفر، 60، 120، 180 و 240 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که عدم استفاده از آبیاری و کود نیتروژن منجر به کاهش معنی دار تجمع ماده خشک کل، شاخص سطح برگ و عملکرد دانه گردید. در شرایط کمبود آب و کود نیتروژن، تعداد روز از سبزشدن تا گلدهی، روز از سبزشدن تا ظهور ابریشم و روز از سبز شدن تا تشکیل دانه به تعویق افتاد و طول دوره گلدهی کاهش یافت، در حالی که بین تیمارهای 180 و 240 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و همچنین تیمارهای آبیاری 6 و 12 روز در صفات ذکر شده تفاوت معنی داری مشاهده نشد. به طور کلی نتایج نشان داد که مناسب ترین مدیریت آبیاری و کود نیتروژن در دور آبیاری 12 روز و مصرف 180 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن می باشد.
    کلیدواژگان: دور آبیاری، ماده خشک، نیتروژن، عملکرد
  • سیدرضا امیری* صفحات 72-84
    آنالیز خلاء عملکرد راهکاری مفید برای اولویت بندی تحقیقات و پژوهش های کشاورزی است که هدف آن کاهش موانع تولید است. به همین منظور داده های روزانه دراز مدت آب و هوایی طی سال های 1982 تا 2012 در 12 منطقه واقع در استان خراسان رضوی در شمال شرق ایران با اقلیم خشک و نیمه خشک سرد جمع آوری شدند. سپس با استفاده از مدل SSM-Legume تاثیر سطوح مختلف آبیاری تکمیلی ( آبیاری کامل، آبیاری تکمیلی در مراحل گل دهی و غلاف دهی و آبیاری تکمیلی در مرحله گل دهی) بر عملکرد پتانسیل و خلاء عملکرد برای 12 منطقه تحت کشت نخود بررسی شد. نتایج اجرای مدل در شرایط آبیاری کامل و تاریخ های کاشت مختلف (30 بهمن، 25 اسفند، 15 فروردین و 1 اردیبهشت) نشان داد که در بیشتر شهرستان ها تاریخ کاشت 30 بهمن از نظر عملکرد پتانسیل بهینه است و بیشترین و کمترین عملکرد پتانسیل به ترتیب در تایباد و مشهد با متوسط عملکرد 2736 و 2306 کیلوگرم در هکتار در تاریخ کاشت 30 بهمن بدست آمد. از طرف دیگر در تاریخ کاشت 30 بهمن بیشترین و کمترین عملکرد در کلیه سطوح آبیاری تکمیلی به ترتیب در قوچان و تایباد بدست آمد. به طور کلی نتایج نشان داد که کاربرد آبیاری تکمیلی در مراحل بحرانی گل دهی و غلاف دهی علاوه براین که خلاء عملکرد را کاهش می دهد راهکاری مفید برای نزدیک کردن عملکردهای هر منطقه به عملکرد پتانسیل نخود می باشد.
    کلیدواژگان: آبیاری تکمیلی، عملکرد دیم، عملکرد واقعی، مدل سازی
  • فرزین عبدالهی*، سمیه رستگار، صابر ارزانی صفحات 85-96
    به منظور بررسی اثر کاربرد جداگانه و ترکیبی کود فسفر و کود زیستی بارور 2 بر ویژگی های رویشی، عملکرد دانه و میزان اسانس گشنیز پژوهشی بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد جیرفت انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل سه سطح کود فسفر (صفر، 75 و 150 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل در هکتار) و سه سطح کود زیستی فسفات بارور2 (صفر، 100 و 200 گرم در هکتار) بود. کود زیستی فسفات بارور2 باعث بهبود معنی دار ویژگی های رویشی گشنیز در مقایسه با شاهد گردید. بیشترین میانگین صفات رویشی در حضور 150 کیلوگرم در هکتار کود فسفر و کاربرد 100 یا 200 گرم فسفات بارور2 بدست آمد. در بیشتر موارد (به جز زیست توده و قطر ساقه) کاربرد ترکیبی 75 کیلوگرم کود فسفر در هکتار همراه با 200 گرم در هکتار فسفات بارور2، با کاربرد ترکیبی 150 کیلوگرم کود فسفر در هکتار همراه با 100 یا 200 گرم فسفات بارور 2 تفاوت معنی داری نداشت. در حضور کود زیستی فسفات بارور2، عملکرد و اجزای عملکرد دانه و میزان اسانس گشنیز در مقایسه با عدم کاربرد کود زیستی (شاهد) بطور معنی دار افزایش یافت. کاربرد ترکیبی فسفر و کود زیستی فسفات بارور2 موجب افزایش معنی دار عملکرد و اجزای عملکرد دانه و میزان اسانس در مقایسه با کاربرد جداگانه آنها گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد کود زیستی فسفات بارور2 نقش به سزایی در افزایش عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی گشنیز ایفا می کند و می تواند به عنوان جایگزین کود فسفر در کشاورزی پایدار مصرف شود.
    کلیدواژگان: سودوموناس، عملکرد دانه، کود زیستی فسفات بارور2، گشنیز
  • مهدی مهراندیش، متین جامی معینی*، محمد آرمین صفحات 97-108
    به منظور بررسی اثر منبع و مقدار مصرف پتاسیم بر ویژگی های کیفی چغندرقند تحت شرایط آبیاری کامل و محدود، آزمایشی مزرعه ای در شهرستان جوین واقع در استان خراسان رضوی در سال زراعی 90-1389 اجرا شد. آزمایش به صورت اسپیلت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. عوامل مورد بررسی شامل آبیاری در دو سطح آبیاری کامل با دور آبیاری 10 و آبیاری محدود با دور آبیاری 20 روز، منبع پتاسیم در دو سطح سولفات پتاسیم و کلرید پتاسیم و مقدار مصرف پتاسیم در سه سطح صفر (شاهد)، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار K2O بودند. نتایج نشان داد که آبیاری محدود، غلظت سدیم ریشه را نسبت به تیمار آبیاری کامل، 8/16 درصد افزایش داد. سایر ویژگی های کیفی چغندر قند تحت تاثیر سطوح مختلف آبیاری قرار نگرفت. استفاده از کلرید پتاسیم، باعث افزایش میزان ماده خشک و کاهش محتوای نیتروژن ریشه در مقایسه با سولفات پتاسیم گردید. با افزایش مقدار مصرف پتاسیم، درصد قند ناخالص، قند خالص، خلوص قند و ضریب قلیائیت ریشه افزایش یافت، اما درصد قند ملاس، محتوای پتاسیم، سدیم و نیتروژن ریشه کاهش نشان داد. بالاترین مقادیر قند ناخالص، قند خالص، خلوص قند و ضریب قلیائیت ریشه و همچنین کمترین درصد قند ملاس ، محتوای پتاسیم، سدیم و نیتروژن ریشه در تیمار 100 کیلوگرم در هکتار K2O مشاهده گردید. با توجه به نتایج، در شرایط اقلیمی مشابه، استفاده از مقادیر بالای پتاسیم به ویژه به شکل کلرید پتاسیم، جهت بهبود ویژگی های کیفی چغندر قند تحت شرایط آبیاری کامل و محدود قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: کلرید پتاسیم، سولفات پتاسیم، ضریب قلیائیت، قند ملاس، نیتروژن
  • رویا بابایی، محمد میرزایی حیدری *، مسعود بازگیر صفحات 109-120
    به منظور بررسی تاثیر سطوح کود فسفاته و باکتری های محرک رشد گیاه بر دسترسی به عناصر غذایی و عملکرد گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در زمینی واقع در شهرستان ایوان استان ایلام اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی در این آزمایش عبارت اند از پنج سطح کود فسفره (شاهد، 25، 50، 75 و 100 کیلوگرم کود فسفاته در هکتار) و تلقیح بذر با باکتری (T) در چهار سطح: (عدم تلقیح (تیمار شاهد)، تلقیح بذر با ازتوباکتر، تلقیح بذر با سودوموناس، تلقیح بذر با ازتوباکتر و سودوموناس) می باشد. نتایج نشان داد که تیمار 100 کیلوگرم در هکتار کود فسفره همراه با تلقیح بذر با ازتوباکتر و سودوموناس بالاترین تاثیر را در افزایش رشد و عملکرد و اجزای عملکرد گندم پاییزه نشان داد. مقدار نیتروژن دانه گندم با تلقیح بذر ازتوباکتر به صورت معنی داری افزایش یافت و به همین دلیل میزان پروتئین دانه نیز افزایش نشان داد. تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد ازتوباکتر و سودوموناس در سطح چهارم کود فسفاته منجر به افزایش 5/43 درصدی نیتروژن دانه و 7/62 درصدی فسفر دانه نسبت به سطح شاهد عدم تلقیح و سطح صفر کود فسفاته گردید. از بین تیمارها، اکثرا تیمار کود تلقیح کود زیستی ازتوباکتر و سودوموناس همراه با 100 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفات بیشترین تاثیر را در افزایش صفات اندازه گیری شده این گیاه داشت. اگرچه با افزایش سطوح کود شیمیایی صفات مورد مطالعه افزایش یافت ولی زمانی که از کودهای زیستی همراه با شیمیایی استفاده شد، این افزایش بیشتر بود.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، تلقیح، سودوموناس، کود فسفاته، گندم
  • عبدالرضا داودی، بهرام میرشکاری *، امیرحسین شیرانی راد، فرهاد فرح وش، ورهرام رشیدی صفحات 121-131
    به منظور ارزیابی اثر سلنیوم بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه و روغن ژنوتیپ های مختلف کلزا در تاریخ های کاشت مرسوم و تاخیری، آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج، طی دو سال زراعی93-1392 و 94-1393 اجراء گردید. عامل اول تاریخ کاشت، در سه سطح شامل کاشت در تاریخ 15 مهرماه (کشت مرسوم)، 25 مهر و 5 آبان ماه (کشت تاخیری)، عامل دوم سلنیوم در دو سطح شامل عدم کاربرد و کاربرد آن و عامل سوم ژنوتیپ، در شش سطح شاملOpera,L72,KR1, GKH3705,GKH0224,Neptune که عامل اول و دوم به صورت فاکتوریل در کرت های اصلی و عامل سوم به صورت اسپلیت پلات در کرت های فرعی قرار گرفتند. بر اساس نتایج آزمایش اثر سال، تاریخ کاشت، سلنیوم و ژنوتیپ بر کلیه صفات مورد بررسی و برهمکنش دوجانبه تاریخ کاشت و ژنوتیپ بر تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، اروسیک اسید و گلوکوزینولات دانه معنی دار بود. اگرچه کاربرد سلنیوم در هر سه تاریخ کاشت باعث افزایش عملکرد دانه گردید اما این افزایش درشرایط کشت مرسوم (15مهر) در رقم Opera، 7/8% و درشرایط کشت تاخیری (5 آبان) در لاین امیدبخش KR1، 4/13% بود، به طوری که مشخص شد کاربرد سلنیوم در شرایط کشت تاخیری، سبب ارتقای عملکرد دانه از 2536 به 2876 کیلوگرم در هکتار در لاینKR1 گردید.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، اروسیک اسید، تاریخ کاشت، درصد روغن، گلوکوزینولات دانه
  • افشین مختاری، سید غلامرضا موسوی* صفحات 132-144
    به منظور بررسی تاثیر تراکم بوته بر صفات مورفولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان (Helianthus annuus L.)، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند در سال 1388 اجرا گردید. در این پژوهش رقم آفتابگردان (ارقام پروگرس، هایسان 36، زاریا و آل استار) به عنوان عامل اصلی و تراکم (5، 5/7 و 10 بوته در متر مربع) به عنوان عامل فرعی بود. نتایج نشان داد که صفات مورفولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد و عملکرد روغن به طور معنی داری تحت تاثیر رقم قرار گرفت و تراکم بوته نیز به طور معنی داری همه صفات مذکور و درصد روغن به جز تعداد برگ در بوته را تحت تاثیر قرار داد. رقم پروگرس از نظر ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد برگ در بوته، قطر طبق، وزن صد دانه، عملکردهای دانه و روغن در گروه آماری برتر نسبت به سایر ارقام قرار گرفت. همچنین با افزایش تراکم از 5 به 10 بوته در متر مربع، ارتفاع بوته و عملکردهای دانه، بیولوژیک و روغن به ترتیب 2/13، 5/49 ، 5/67 و 8/64 درصد افزایش و تعداد دانه در طبق، وزن صد دانه و شاخص برداشت به ترتیب 8/14، 8/12 و 6/8 درصد و به طور معنی داری کاهش یافت. به طور کلی نتایج حاکی از آن است که رقم پروگرس با تراکم 10 بوته در متر مربع با عملکردهای دانه 2/2253 کیلوگرم در هکتار و روغن 9/1223 کیلوگرم در هکتار برای زراعت آفتابگردان در شرایط این تحقیق مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: دانه روغنی، رقم، تعداد دانه در طبق، وزن دانه، روغن
  • فرشته دارابی ، علی حاتمی، محمد جواد زارع، رحیم ناصری صفحات 145-156
    به منظور بررسی اثر تنش نوری و بیوپرایمینگ در دو رقم عدس، آزمایشی زراعی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام در سال زراعی 92-1391 بصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجراگردید. تیمارهای آزمایشی شامل سایه اندازی (عدم سایه، 25، 50، 75 و 100 درصد سایه)، بیوپرایمینگ (تلقیح با باکتری آزوسپیریلیوم برازیلنس و عدم تلقیح) و ارقام عدس (زیبا و ILL4400) بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که با افزایش سطوح سایه اندازی وزن مخصوص برگ، نقصان اشباع آب برگ، تعداد گره فعال ریشه، وزن تر و خشک ریشه، حجم ریشه، طول ریشه و عملکرد دانه کاهش یافت و سبب افزایش شاخص سطح برگ، محتوی کل آب برگ، سطح ویژه برگ و تعداد کل گره رشه گردید، اما در هر دو رقم ورد استفاده تلقیخ با باکتری آزوسپیریلیوم منجر به کاهش خسارت ناشی از سایه اندازی و افزایش رشد و عملکرد گیاه عدس گردید. رقم زیبا در سطوح بالاتر سایه در مقایسه با رقم ILL4400 از عملکرد دانه بیشتری برخوردار بود. اثر برهمکنش سایه و بیوپرایمینگ و رقم نشان داد که با عدم سایه (شاهد) و انتخاب رقم زیبا و تلقیح با باکتری آزوسپیریلیوم می توان به عملکرد دانه قابل قبولی دست یافت اما در شرایط کشت مخلوط و کشاورزی-جنگل (آگروفارستری) که نور یک عامل محدودکننده می باشد، کشت عدس رقم زیبا همرا با تلقیح با باکتری آزوسپیریلیوم نسبت به رقم ILL4400 موفقیت آمیزتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: باکتری آزوسپیریلیوم، ریشه، سایه اندازی، عدس
  • بنیامین ترابی، حسن سعادتخواه، امیر دادرسی *، نسترن صلحی اسکویی صفحات 157-168
    هدف از این مطالعه کمی کردن روند تغییرات ماده خشک در اندام های مختلف گیاه گلرنگ بود. بدین منظور یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان در سال 1391 انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل تاریخ کاشت (16 فروردین، 6 و 27 اردیبهشت) و ارقام (ژنوتیپ 411، سینا، محلی‏اصفهان و صفه) بودند. نتایج نشان داد مدل نمایی خطی بریده بهترین توصیف را از روند تغییرات تجمع ماده خشک در برابر روز پس از کاشت نشان داد. بیشترین تجمع ماده خشک در تاریخ کاشت اول به‎دست آمد. بهترین توصیف روند تغییرات تجمع ماده خشک برگ و ساقه توسط مدل بتا به دست آمدند. با تاخیر در کاشت حداکثر تجمع وزن خشک برگ و ساقه و نیز زمان رسیدن به حداکثر سرعت رشد هر یک از آن ها کاهش یافت. در تاریخ کاشت اول و دوم رقم محلی‎اصفهان از لحاظ وزن خشک برگ و ساقه نسبت به سایر ارقام برتری نسبی داشتند. در حالی که در تاریخ کاشت سوم اختلاف معنی داری بین ارقام از این لحاظ وجود نداشت. روند تغییرات تجمع ماده خشک دانه با مدل لجستیک به خوبی توصیف گردید. تجمع ماده خشک دانه در تاریخ کاشت اول و دوم بیشتر و سپس در تاریخ کاشت سوم به شدت کاهش یافت. در تاریخ کاشت اول و سوم حداکثر تجمع ماده خشک دانه در بین ارقام مختلف اختلاف معنی‏داری نداشت. در تاریخ کاشت دوم کمترین تجمع ماده خشک در دانه مربوط به رقم 411 بود.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، تجمع ماده خشک برگ، ساقه، دانه
  • احمد مجیدی مهر صفحات 170-180
    به منظور بررسی روابط بین برخی از صفات کمی و کیفی با استفاده از تجزیه همبستگی و تجزیه به عامل ها، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و 10 ژنوتیپ برنج در سال 1393 انجام شد. در این مطالعه سیزده صفت شامل تعداد سالم و کل در خوشه، وزن صد دانه، طول ساقه، ریشه و خوشه، طول و عرض و سطح برگ پرچم، محتوی کلروفیل، فلورسانس کلروفیل، قندهای محلول کل، پرولین و پروتئین برگ با استفاده از اندازه گیری 10 نمونه تصادفی در هر واحد آزمایشی ارزیابی شد. تجزیه واریانس نشان داد که اثر ژنوتیپ برای برخی از صفات شامل کلروفیل، قندهای محلول، پرولین و پروتئین برگ، سطح برگ پرچم، طول ریشه و خوشه، تعداد دانه ی سالم و وزن صد دانه در سطح احتمال پنج و یک و درصد معنی دار بودند. نتایج حاصل از تجزیه به عامل ها نشان داد که چهار عامل اصلی و مستقل، 96/74 درصد از تغییرات کل داده ها را توجیه می نمایند. به طوری که چهار عامل تحت عنوان اجزای عملکرد (68/26درصد)، فیزیولوژیک ( 22/24درصد) و مورفولوژیک (06/24 درصد) نام گذاری گردیدند. نتایج تجزیه ی عامل ها نشان داد، گزینش صفات براساس عامل اجزای عملکرد شامل صفات فلورسانس کلروفیل، تعداد دانه کل و سالم در خوشه و وزن صد دانه به عنوان شاخص گزینش در برنامه های به نژادی و به منظور بهبود عملکرد دانه می-تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: کلروفیل، فنون به نژادی، گزینش
  • حمید محمدی، محمود رمرودی، محمد بنایان، محمد رضا اصغری پور *، حمیدرضا فنایی صفحات 181-191
    تغییر اقلیم می تواند با تغییر در طول دوره رشد و عملکرد محصولات کشاورزی، همچنین میزان تبخیر و تعرق گیاهان و تقاضای آب در کشاورزی را تحت تاثیر قرار دهد. در این مطالعه تعدادی از مدل های گردش عمومی انتخاب و پیش بینی میانگین دمای سالانه زابل مورد آزمون صحت سنجی قرار گرفت. ارزیابی نتایج مدل های اقلیمی، تا اواخر قرن حاضر افزایش میانگین دمای 2 تا 5 درجه سانتی گراد در زابل را پیش بینی می کنند. به همین منظور سه سناریوی دمایی (صفر، 2+ و 5+) به ترتیب به عنوان سناریو عدم تغییر دما، حداقل افزایش و حداکثر افزایش تعریف شده و به داده دمایی روزانه دیده بانی شده اضافه شد. تاثیر تغییر اقلیم بر طول دوره رشد و مراحل فنولوژیک گندم (Triticum aestivum) و همچنین تبخیر وتعرق در منطقه زابل براساس تاریخ و میانگین رقم های مورد کشت رایج مورد بررسی قرار گرفتند. برای محاسبه مراحل فنولوزیک از روش GDD استفاده شد. برای اندازه گیری اثر سناریوهای تغییر اقلیم بر تبخیر وتعرق مدل هارگریوز -سامانی استفاده شد. نتایج نشان داد نسبت به سناریوی عدم افزایش در اثر افزایش 2 درجه سانتی گراد میانگین دمای روزانه تا اواخر قرن طول دوره رشد گندم 14 روز کاهش می یابد. همچنین تبخیر و تعرق در مرحله آغازین رشد 20 درصد افزایش خواهد یافت. افزایش 5 درجه سانتی گراد دما باعث کاهش 32 روزه طول دوره رشد گندم و افزایش 46 درصدی تبخیر و تعرق در مرحله آغازین رشد گندم در منطقه خواهد شد. تغییر اقلیم نظام تولید گندم را در منطقه تحت تاثیر قرار خواهد داد.
    کلیدواژگان: مدل های اقلیمی، سناریوها، ریز مقیاس نمایی، GDD
  • مهراب یادگاری * صفحات 192-205
    به منظور مطالعه مقادیر فلزات سنگین در اطراف منطقه صنعتی شهرکرد، تحقیقی در سال های زراعی 1392-1393 و 1393-1394 انجام شد. از آنجا که دراغلب موارد گیاهانی که در خاک های کشاورزی حاوی فلزات سنگین می رویند، مقادیر بیشتری از فلزات را در بافت های خود ذخیره می نمایند، هدف اصلی از اجرای این تحقیق بررسی میزان جذب فلزات سنگین نیکل، سرب، کروم و کادمیوم در محصولات کشاورزی (گندم و کلزا) و گیاهان مرتعی (گون و جاز) در اطراف منطقه صنعتی شهرکرد بود. بدین منظور بعد از انجام مطالعات لازم اقلیمی و خاکشناسی، ایستگاه های نمونه برداری به طور تصادفی در فواصل 100، 300، 600، 1000، 2000، 3000 و 5000 متری مناطق شمال، جنوب، شرق و غرب منطقه تحقیقاتی انتخاب شدند. در نتایج برآمده از تحقیق حاضر، روابط معنی داری بین مقادیر فلزات سنگین در بین گیاهان دیده شد که بیشترین تفاوت های معنی دار بین گیاهان مرتعی و گیاهان زراعی بود. تجزیه شیمیایی خاک ایستگاه های نمونه برداری نشان داد بیشترین غلظت موجود در بین فلزات مورد بررسی به ترتیب متعلق به نیکل (1926میکروگرم در کیلوگرم)، کادمیم (504میکروگرم در کیلوگرم)، سرب (122میکروگرم در کیلوگرم) و کروم (78میکروگرم در کیلوگرم) بود. بطورکلی در تحقیق حاضر با توجه به استانداردهای موجود، میزان فلزات سنگین به خصوص کادمیم و نیکل، هرچند پایین تر از استانداردهای جهانی بود، اما دارای تراکم بالایی بوده که باید ضمن کاهش آلودگی حاصل از کارخانجات این منطقه، تدابیری برای کاشت گیاهان مرتعی از جمله گون و جاز که تجمع دهنده مطلوب در این خصوص هستند، اندیشید.
    کلیدواژگان: آلودگی، خاک، گیاهان زراعی، گیاهان مرتعی
  • غلامرضا معافپوریان *، محمد سعید تدین صفحات 206-217
    به منظور بررسی تاثیر مقادیر کود اوره بر عملکرد و تجمع نیترات در اندام های قابل مصرف ریحان بنفش (برگ و ساقه)، آزمایشی به صورت بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس در سال 1393 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل: بدون مصرف کود نیتروژنه (شاهد N0)، مصرف50 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار (N50)، مصرف 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص (N100)، مصرف 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص در هکتار (N150) و مصرف 200 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص در هکتار(N200) از منبع کود اوره بودند. مصرف کود اوره به صورت کود-آب انجام پذیرفت. نتایج آزمایش نشان داد، تاثیر مصرف اوره بر تجمع نیترات در ریحان معنی دار بود. بین نمونه برداری در دو زمان برداشت صبح و عصر از نظر تجمع نیترات در پهنک برگ اختلاف قابل ملاحظه ای مشاهده شد بگونه ای که مقدار نیترات در نمونه های برداشت گردیده در صبح بیش از نمونه های عصر بود. مصرف 50 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص(110 کیلوگرم کود اوره)، بیشترین مقدار عملکرد به میزان 95/0 کیلوگرم در مترمربع و کمترین میزان تجمع نیترات به میزان 8/177 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک را نشان داد.
    کلیدواژگان: تجمع نیترات، زمان برداشت، نیتروژن نیتراته، ریحان بنفش
  • حوریا جهانی* ، محمد سعید تدین، غلامرضا معاف پوریان صفحات 218-226
    امروزه کاربرد کود های شیمیایی به دلیل افزایش آلودگی های زیست محیطی و هزینه بالای تولید آنها کاهش یافته و در مقابل تمایل بیشتری به استفاده از کود های زیستی به وجود آمده است. به منظور بررسی تاثیر کاربرد کود زیستی جلبک دریایی و آزولا بر برخی صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گل اطلسی، پژوهشی در سال 1394 در قالب آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی در 3 تکرار، در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان در استان فارس طراحی و اجرا گردید. نتایج نشان داد که کاربرد کود زیستی جلبک دریایی و آزولا به ترتیب به میزان 4/0 و 25 گرم بر کیلوگرم خاک باعث بهبود صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک اطلسی شد. بیشترین وزن خشک اندام هوایی اطلسی با کاربرد کود های زیستی جلبک دریایی و آزولا به ترتیب به میزان 4/0 و 25 گرم در کیلوگرم خاک به دست آمد. کاربرد کود زیستی جلبک دریایی و آزولا به ترتیب به میزان 4/0 و 25 گرم بر کیلوگرم خاک باعث افزایش رنگدانه های کلروفیل a و کاروتینوئید به ترتیب به میزان 14/89 و 71/86 درصد در مقایسه با عدم کاربرد کود زیستی شد. آغاز گلدهی با کاربرد سطوح 4/0 و 25 گرم در کیلوگرم خاک از کود های زیستی جلبک دریایی و آزولا 27 روز سریعتر از آغاز گلدهی در مقایسه با عدم کاربرد کود-های زیستی بود. به طور کلی، کاربرد کود های زیستی جلبک دریایی و آزولا به ترتیب به میزان 4/0 و 25 گرم بر کیلوگرم خاک می تواند منجر به بهبود رویشی و زایشی گل اطلسی ایرانی شود.
    کلیدواژگان: شاخص رنگ گل، کلروفیل، کاروتینوئید
  • داود نادری *، ساجده امین الرعایا، احمدرضا گلپرور صفحات 227-237
    در این تحقیق، تاثیر کاربرد مواد آلی در بستر کشت بر برخی خصوصیات مرفولوژیکی و کیفی گیاه همیشه بهار مورد ارزیابی قرار گرفت. طرح آزمایشی به صورت کاملا تصادفی در 3 تکرار و 8 تیمار در سال 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان اجرا گردید. تیمارها شامل خاک باغچه به عنوان شاهد و نسبت های مختلفی از خاک باغچه به علاوه مواد آلی مختلف شامل کمپوست مصرفی قارچ، سبوس برنج و کود دامی بود. نتایج نشان داد کاربرد تلفیقی بسترهای مختلف کشت (تیمار 4 شامل: خاک باغچه+کمپوست قارچ+سبوس برنج+کود دامی هر کدام به نسبت حجمی 25%) سبب افزایش معنی دار سطح برگ (76/47 سانتی متر مربع)، ارتفاع بوته (60/24 سانتی متر)، وزن خشک اندام هوایی و گل (به ترتیب 043/0 و 014/0 گرم)، میزان کلروفیلa و کلروفیل کل گردیده. همچنین بیشترین میزان وزن خشک ریشه (0056/0 گرم) در تیمارهای 7 (خاک باغچه+کمپوست مصرفی قارچ+کود دامی هرکدام به نسبت حجمی 33%) و 8 (خاک باغچه+کود دامی هرکدام به نسبت حجمی 50%) مشاهده شد. طبق نتایج به دست آمده، ترکیبات شیمیایی دلتا کادینن و فتالیک اسید در تمام بسترهای کشت گل همیشه بهار وجود داشتند و بیشترین میزان دلتا کادینن (24/39 درصد) از گل های بستر کشت خاک باغچه+کمپوست قارچ+کود دامی (تیمار 7) به دست آمد.
    کلیدواژگان: فتالیک اسید، کلروفیل، کمپوست مصرفی قارچ، کود دامی، متابولیت ثانویه
  • سحرناز حیدری*، محمدسعید تدین، غلامرضا معاف پوریان صفحات 238-245
    به منظور ارزیابی اثر باکتری های ازتوباکتر و ریزوبیوم به عنوان کود زیستی بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل جعفری آفریقایی رقم دیسکاوری، پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 3 تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی ارسنجان در سال 1394اجرا گردید. فاکتور اول شامل ازتوباکتر در 3 سطح 0، 25 و 50 گرم در کیلوگرم خاک و فاکتور دوم شامل ریزوبیوم در 3 سطح 0، 20 و 40 میلی لیتر در کیلوگرم خاک بود. نتایج نشان داد که کاربرد فرآورده های ازتوباکتر و ریزوبیوم به عنوان کود زیستی باعث بهبود رشد رویشی و زایشی گل جعفری شد. بیشترین ارتفاع بوته (31 سانتی متر)، سریع ترین زمان آغاز به گلدهی (31 روز پس از کاشت) و تعداد جوانه گل (16 عدد در بوته) با کاربرد 50 گرم در کیلوگرم کود ازتوباکتر و بدون کاربرد کود ریزوبیوم به دست آمد. بیشترین محتوای رنگدانه های کلروفیلa و شاخص درخشندگی رنگ با کاربرد 50 گرم در کیلوگرم خاک و 40 میلی لیتر کود ریزوبیوم به دست آمد. لیکن، بیشترین مقدار شاخص خلوص رنگ در تیمار شاهد یعنی بدون کود زیستی ازتوباکتر و ریزوبیوم مشاهده شد. به طور کلی، می توان نتیجه گرفت که برای بهبود خواص کمی و کیفی گل جعفری آفریقایی، کاربرد 20 میلی لیتر در کیلوگرم کود زیستی ریزوبیوم و 50 گرم در کیلوگرم کود زیستی ازتوباکتر، قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: شاخص رنگ، گیاه زینتی، محتوای کلروفیلa
  • محمد امین ناصری بازیاری *، محمد پیچند، کیان نجفی تیره شبانکاره صفحات 246-254
    تعیین کیفیت علوفه ی گونه های موجود در مراتع یکی از مهم ترین عواملی است که جهت مدیریت صحیح مراتع لازم و ضروری است. تحقیق حاضر به ارزیابی کیفیت علوفه ی گونهGymnocarpos decander در منطقه ی رودان پرداخته است. طی این تحقیق در سه مرحله رویشی، گلدهی و بذردهی در سه تکرار و در هر تکرار 3 گیاه به صورت تصادفی انتخاب و نمونه-برداری از قسمت های هوایی و رشد سال جاری گیاه انجام شد. سپس در آزمایشگاه فاکتورهای دیواره سلولی عاری از همی سلولز، پروتیئن خام، ماده خشک قابل هضم، چربی خام، خاکستر خام، دیواره سلولی، کربوهیدرات قابل حل در آب، فسفر، کلسیم و انرژی متابولیسمی اندازه گیری شدند. داده های بدست آمده با نرم افزار آماری SPSSتجزیه و تحلیل گردیدند و مقایسه میانگین با استفاده از آزمون چند دامنه دانکن انجام شد. نتایج نشان داد که کیفیت علوفه در این گونه با پیشرفت مراحل رشد کاهش می یابد. پروتئین خام در مرحله بذردهی کمترین مقدار را داشت و بین مرحله رویشی و گلدهی تفاوت معنی داری مشاهده شد. از طرفی مقدار انرژی متابولیسمی در مرحله گلدهی نسبت به مرحله بذردهی تفاوت معنی داری وجود داشت و مقدار بیشتری را نشان می داد. مرحله رویشی مقدار هضم پذیری و انرژی متابولیسمی بیشتری نسبت به مراحل دیگر داشت که در کل می توان گفت مرحله رویشی و گلدهی دارای کیفیت بیشتری نسبت به مرحله بذردهی می باشد و بر اساس کیفیت علوفه بهترین زمان چرا را مرحله گلدهی در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: کیفیت علوفه، Gymnocarpus decander، مراحل فنولوژیکی، مرتع، رودان
  • بررسی اثر آللوپاتی بقایای آفتابگردان بر جوانه زنی و رشد گیاهچه گندم و کلزا
    فرحناز ممتازی * صفحات 260-264
    به منظور بررسی اثر آللوپاتی بقایای آفتابگردان بر جوانه زنی و رشدگیاهچه کندم وکلزا آزمایشی درسال 1395 درشیراز انجام شد. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد و طی آن غلظت های صفر (شاهد )، 25، 50، 75 و100 درصد عصاره آفتابگردان روی دو رقم گندم (پیشتاز و داراب2) و دو رقم کلزا ( طلایه و الایت) مورد بررسی قرارگرفتند. نتایج نشان داد که عصاره بقایای آفتابگردان تاثیر معنی داری بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقچه در هر دو گیاه گندم و کلزا داشت. تمام صفات با افزایش غلظت عصاره روند کاهشی نشان دادند ولی بین شاهد و غلظت عصاره %25 در گندم و کلزا تفاوت معنی داری مشاهده نشد. درکلزا بین عصاره های %75- %100 نیز تفاوت معنی داری وجودنداشت به طوری که در این دو غلظت هیچگونه جوانه زنی روی نداد. در بین دو رقم گندم رقم داراب 2 و در بین دور رقم کلزا رقم طلایه تا حدودی حساسیت بیشتری نسبت به عصاره بقایای گندم نشان دادند.در مجموع نتایج این پژوهش حاکی از وجود اثرات بازدارنده در بقایای آفتابگردان است و این موضوع می تواند در مدیریت علفهای هرز مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، بقایا، آفتابگردان، عصاره آبی، جوانه زنی
|
  • S.E. Hashemi, Y. Emam*, H. Pirasteh, Anosheh Pages 1-11
    Although it has been well-known that salicylic acid (SA) can increase salinity tolerance in barley; there is no consensus on the best method and time of application. Thus, a factorial experiment based on completely randomized design under controlled conditions was conducted at College of Agriculture, Shiraz University in 2014. In this research, the effect of SA at five levels: control (No SA), seed priming, foliar application at complete establishment, double ridges and anthesis was examined on grain yield, sodium (Na+) and potassium (K+) concentration in shoot and root as well as antioxidant enzymes activities of barley cv. Reyhane under three salt stress levels: control, 6 and 12 dS m-1. The results showed that salt stress, depended to its severity reduced Na+ and increased K+ in shootand root and enhanced antioxidant enzymes including peroxidase, catalase, ascorbic peroxidase and superoxide dismutase, so that the most severe salt stress caused 147.4% increase in Na+ and 44.1% reduction in K+. Nevertheless, SA in priming and foliar application could compensate some of these changes and so increased grain yield. For example, seed priming and foliar application at complete establishment, double ridges and anthesis increased K+ by 72.7%, 77.3%, 22.7% and 18.2% and decreased Na+ by 37.8%, 40.5%, 27.0% and 13.5%, respectively. Overall, it can be concluded that the highest positive effect f SA was observed in seed priming and foliar application at establishment, which showed that SA might induce more salt stress tolerance if applied at early growth stages.
    Keywords: Catalase, potassium, sodium, superoxide dismutase, yield
  • S.S. Habibpor, A. Naderi*, Sh. Lak, H. Faraji, M. Mojaddam Pages 11-20
    Water strees is an abiotic stress that decrease crop yield. This study was carried out to determine the effect of different levels of salicylic acid on morphological characteristics of sweet corn hybrids under water stress, using split split plots arranged in randomized complete blocks design with three replications. Treatments included water stress at three states (irrigation at 50, 60 and 70% of soil field capacity) and salicylic acid at three levels [0 (control), 0.5 and 1 ml molar] and three hybrids of sweet corn (Pashen, Basin and Chalenjer) respectively in main plot, sub plot and sub sub plots. The results showed that the effects of water stress and SA were significant on all traits except ear diameter. The effect of hybrids were significant on stem height, number of leaves per plant, ear diameter and leaf width. The interaction between water stress, salicylic acid and hybrids were significant on all traits except ear diameter. The highest stem height, number of leaves per plant, ear length, cob weight, length and width of leaf were 171.77, 12.2, 23.16 cm, 412.43 g/m2, 64.09 cm and 6.99 cm respectively which was obtained in combined treatment of irrigation after 50% drainage of available soil water and 0.5 ml molar of salicylic acid in Bisin hybrid. In general the results showed that application of salicylic acid relatively reduced the negative effects of water stress.
    Keywords: Ear length, ear diameter, water stress, ear wood
  • H. Soughi* Pages 21-30
    Drought stress is one of the most important factor that reducing wheat (Triticum aestivum L.) yield production in arid and semi-arid regions. In order to evaluate stability and indicators of drought tolerance indices in wheat, twenty bread wheat genotypes were planted in randomized complete block design with three replications at Gorgan Agricultural Research Station in three years. Genotypes in two years (2012-13 & 2013-14 cropping season) were evaluated only in irrigated condition but in 2014-15 cropping season, both in irrigated and drought after flowering. Eight indices under normal and drought stress conditions including, stress sensitivity index (SSI), tolerance (TOL), geometric mean production (GMP), mean production (MP), stress tolerance index (STI), yield stability index (YSI), yield index (YI) and preference index (PI) on the grain yield, were evaluated. Results of combined analysis of variance revealed that effects of year and genotype were statistically significant in 1% level but year × genotype interactions. Drought stress caused reducing in grain yield that genotype number 6 with 70% had the highest decreasing. Genotypes number 8, 17, 4 and 14 had the highest grain yield in drought stress. In base of mean comparison of genotypes in combined analysis of variance and indicators of drought tolerance, genotype number 14 with grain yield mean 6773 kg/ha in irrigated conditions and genotypes number 8 and 17 in drought conditionwere selected.
    Keywords: Drought stress, grain yield, promised line, stability, wheat
  • K. Limouchi*, M. Yarnia, A. Siyadat, V. Rashidi, A. Guilani Pages 31-45
    The current study is aimed to study impacts of different irrigation regimes on quality of converting examined rice genotypesa split-plot arrangement using randomized complete blokes design with three replications in 2014 and 2015, in Research and Education Center of Agricultural of Shavar related to agricultural research and Natural Resources of Khuzestan. Experimental research include Four different irrigation regimes (1, 3, 5 and 7 days), and 12 genotypes rice that respectively are located in the main plots and sub- plots. The results of analyzing compound showed that interaction effect was meaningful between genotype and irrigation regimes in all traits. On the other hand, genotypes have different reactions in terms of irrigation periods. The highest grain yield with 6555.10 kg per hectare was Second irrigation regime and IR 81025-B-327-3 genotype. The elongation ratio was higher in Fourth irrigation regimes and IR 79907-B-493-3-1 genotype. The highest amylase content and lowest gel consistency was related to the first irrigation regime and tolerant genotypes. Gelatinization temperature (Gt) in the Fourth irrigationregimes was the highest one and IR 80508-B-194-3-B and IR 81429-B-31 genotypes have respectively the highest and lowest values. Gel consistency had a significant positive correlation (0.399**) with a grain elongation ratio which can be an important objective of the research on improvement and breeding sorts.
    Keywords: Color, amylose, gel, quantity, quality
  • S.H. Niksirat, E. Bijanzadeh*, A. Behpouri Pages 46-58
    Cereals with legume intercropping as one of the ways to increase yield per unit area are recommended. To investigate the effect of cutting off irrigation on yield, yield component and advantageous indices of barley intercropped with legumes, a field experiment was conducted as split plot in randomized complete blocks design with three replicates at College of Agriculture and Natural Resources of Darab, Shiraz University during 2014 growing season. Treatments were included two levels of irrigation regimes as main plot (full irrigation and cutting off irrigation at milk development stage) and cropping treatments consisted of monoculture of Nimroz tow-rowed barley, Zehak six-rowed barley, pea and faba bean and intercropping of Nimroz + pea, Nimroz + faba bean, Zehak + pea and Zehak + faba bean) with a ratio of 1:1 as sub plot. Results showed that under cutting off irrigation number of seeds/spike, harvest index, biological yield and grain yield of barley cultivars decreased 12.5%, 23.6%, 4.3% and 20%, respectively. Under cutting of irrigation at milk development stage, the highest grain yield was obtained in monocropping of Zehak (3470 kg/ha) and Nimroz (3300 kg/ha). After cutting off irrigation at milk development stage, the lowest canopy temperature (28 to 30 ºC) was observed in intercropping treatments. The highest land equivalent ratio (LER) of barley (0.57), legumes (0.83), and total (1.4) were obtained in intercropping of Zehak + pea. In both of the irrigation regimes, Zehak and Nimroz barley cultivars intercropped with faba bean had higher relative value total (RVT) compared to monoculture. In addition, Zehak barley cultivar due to higher grain yield, LER and RVT was better option in intercropping with legumes compared to Nimroz cultivar, under water stress.
    Keywords: land equivalent ratio, relative value total, canopy temperature, water stress
  • Ebrahim Amiri* Pages 59-71
    In order to investigate the effects of irrigation and nitrogen application on some morphological traits and grain yield of corn (SC704) an experiment was conducted in agricultural research farm of Lahijan during 2010. Experimental design was split plot based on Randomized Complete Blocks Design in three replications. Main plots were three irrigation regimes including (rainfed, irrigation interval after 6 and 12 days). Sub plots were five nitrogen rates (0, 60, 120, 180 and 240 kg N ha-1). The results indicated no irrigation and nitrogen application caused significant reduction in leaf area index, total dry matter and grain yield. Non significant differences exist between 180 and 240 kg N ha-1 treatments and also 6 and 12 days irrigation interval in above traits. With reduction of irrigation water and nitrogen rates, silking and ear formation delayed and flowering duration decreased. In general, the most appropriate management of irrigation and nitrogen obtain in irrigation interval after 12 days and 180 kg N-1 treatments.
    Keywords: Irrigation interval, dry matter, nitrogen, yield
  • S.R. Amiri* Pages 72-84
    Yield gap analysis is useful method for prioritization agricultural researches and production to reduce yield constraints. To identify options for increasing chickpea yield, the SSM-chickpea model was parameterized and evaluated to analyze yield potentials, water limited yields and yield gaps for 12 regions representing major chickpea-growing areas of Razavi Khorasan province. For model parameterization, a field experiment was conducted in a randomized complete design with 4 replications in the research field of the Ferdowsi University of Mashhad (36. 15° N, 56. 28° E). The chickpea cultivar ILC482 was used in this experiment. Also, irrigation levels were as (full irrigation, supplemental irrigation at floweringand supplemental irrigation at both flowering and podding). Besides the above experiment, data obtained from a large number of field experiments involving varying seasons and management practices at diverse regions in Iran were also used for model evaluation. The evaluation of model indicated that the model predicted potential yield reasonably well. The results of running the model under different irrigation and sowing dates scenarios (19 February, March 25 , 4 April and 21 April ) showed that optimum sowing date is 19 February in most locations, the highest and lowest potential yield obtained in Taibad and Mashhad with an average yield of 2736 and 2306 Kg ha-1 respectively. Furthermore, in all of irrigation levels and the optimal sowing dates, the highest and lowest yield was observed in Quchan and Taibad respectively. The highest and lowest yield gap between the potential yield and irrigation levels were observed in Taibad and Mashhad respectively. Overall, the results indicated that supplemental irrigation at flowering and podding both reduced yield gap which is strategy in semi-arid areas with low precipitation.
    Keywords: Actual yield, modeling, rainfed, supplemental irrigation
  • F. Abdolahi*, S. Rastegar, S. Arzani Pages 85-96
    In order to study the effect of separate and combined application of phosphorus and biofertilizer, phosphate barvar2 on vegetative growth, grain yield and essential oil content of coriander, the factorial experiment was conducted as complete random block design with three replications in research field of Giroft Azad University. The experimental factors were included three phosphorus levels (0, 75 and 150 kg triple superphosphate ha-1) and three biofertilizer, phosphate barvar2 levels (0, 100 and 200 g ha-1). Phosphate barvar2 biofertilizer improved coriander vegetative characteristics significantly. Maximum means of growth characteristics were obtained when 150 kg triple superphosphate ha-1 combined with 200 or 100 g phosphate barvar2 ha-1. With the exception of final biomass and stem diameter, in other vegetative traits no significant differences were observed between 75 kg triple superphosphate ha-1 + 200 g phosphate barvar2 and 150 kg triple superphosphate ha-1 + 100 or 200 g phosphate barvar2. Phosphate barvar2 biofertilizer, increased grain yield and yield components and essential oil content significantly when compared with control. Maximum means of these traits were obtained when 200 g phosphate barvar2 ha-1 was applied. Combined applications of phosphorus and phosphate barvar2 biofertilizer increased grain yield and yield components and essential oil content significantly when compared with their separate applications. The results of this study showed that use of phosphate barvar2 biofertilizer plays a significant role in increasing the quantative and qualitative yields of coriander and it can be used as an alternative for phosphorus fertilizer in sustainable agriculture.
    Keywords: Bacillus lentus, coriander, grain yield, phosphate barvar2 biofertilizer, Pseudomonas potida
  • M. Mehrandish, M. Jami Moeini*, M. Armin Pages 97-108
    To study the effect of potassium source and application rate on qualitative characteristics of sugar beet, a field experiment was conducted at county of Jovein, Khorasan Razavi, during 2010-2011. Experiment was carried out as split factorial in a randomized complete block design with three replications. Experimental factors included two irrigation regimes (full and deficit irrigation), two potassium sources (potassium sulfate and potassium chloride) and three potassium application rates (0, 50 and 100 kg K2O ha-1). Results showed that deficit irrigation increased sodium content of root by 16.8 percent compared with full irrigation. However, other qualitative characteristics of sugar beet were not influenced by irrigation treatments. Application of potassium chloride, increased root dry matter percent and decreased root nitrogen content compared with potassium sulfate. The sugar percent, white sugar percent, sugar purity and root alkalinity increased and molasses sugar percent, root potassium, sodium and nitrogen content decreased with increasing potassium application rate. The highest sugar percent (19.92), white sugar percent (17.96), sugar purity (90.70%) and root alkalinity (2.77) and also the lowest molasses sugar percent (1.82), root potassium (5.03 meq/100 g root) , sodium (1.35 meq/100 g root) and nitrogen content (2.39 meq/100 g root) were observed in 100 kg K2O ha-1 treatment. According to the results, in similar climatic conditions, the use of large amounts of potassium, particularly in the form of potassium chloride, is recommended for improving the qualitative characteristics of sugar beet under full and deficit irrigation conditions.
    Keywords: potassium chloride, potassium sulfate, molasses sugar, alkalinity, nitrogen
  • R. Babaei, M. Mirzaei Heydari*, M. Bazgir Pages 109-120
    In order to study the effect of plant growth promoting bacteria and phosphate fertilizers levels on nutrient availability and yield of wheat, an experiment was conducted as factorial based on completely randomized block design in three replications in a fielf located in Eyvan town, Ilam province. Studied factors include five levels of phosphorous fertilizer (control, 25, 50, 75 and 100 kg/ha phosphate fertilizer) and seed inoculation with bacteria at four levels (no-inoculation (Control), inoculation with Azotobacter, inoculation with Pseudomonas, and inoculation with Azotobacter and Pseudomonas. Results showed that 100 kg P/ha along with seed inoculation with Azotobacter and Pseudomonas showed greatest effect on increase in growth and yield and yield components of autumn wheat. Wheat grain nitrogen content significantly increased by inoculation with Azotobacter and therefore protein content of grain and consequently grain quality increased as well. Seed inoculation with plant growth promoting bacteria at 4thphosphate fertilizer level resulted to increase in grain N and P by 43.5 and 62.7 percent, respectively. Results showed that all fertilizer treatments increased wheat yield compared to control which of them 100 kg/ha P treatment along with inoculation with Azotobacter and Pseudomonas resulted in highest impact on studied growth parameters. Though by increasing P phosphorus level, studied traits increased as well, but the effect was more when applied with biological fertilizers.
    Keywords: azotobacter, fertilizer inoculation, phosphorous, pseudomonas, wheat
  • A. Davoudi, B. Mirshekari*, A. Shirani Rad, F. Farahvash, V. Rashidi Pages 121-131
    In order to Investigation of selenium effect on Seed yields and its components, oil yield of different genotypes under normal and delayed planting Conditions a field experiment a factorial split-plot experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications at field experimental of seed and plant Improvement Institute, Iran, Karaj, during two growing seasons 2013-2015. The first factor is Planting date at three levels Including planting on 6 October (normal planting), 17 october and 26 october (delayed planting) and selenium including non application selenium (Sprayed with net water) and selenium application as second factor, on main plots and Six genotypes from canola including Opera ,L72 ,KR1 ,GKH3705 ,GKH0224, Neptune as Third factor, on sub plots. The results showed that the effect of selenium, planting date and varieties on all of the traits was significant. the interaction effect between planting date and genotypes was statistically significant on number of silique per plant, Thousand seed weight, seed yield, erucic acid and seeds glucosinolate. Although the selenium application in all planting dates increases the seed yield but the increase in normal planting condition (15 October) at the Opera was 8/7%, and in delayed planting conditions (5 November) in the line KR1 was 13/4%, So that it became clear the selenium application in delayed planting conditions, improving seed yield from 2536 to 2876 kg per hectare was in line KR1.
    Keywords: Erucic acid, glucosinolate, oil seed percentage, planting date, yield components
  • A. Mokhtari, S.Gh. Moosavi* Pages 132-144
    To study the effect of plant density on some morphological traits, oil percent, yield and yield components of sunflower cultivars, an experiment was conducted at Research Field of Birjand branch Islamic Azad University, Iran in 2009 as a split-plot experiment arranged on a randomized complete blocks design with three replication. In this research main plots were sunflower cultivar in four levels (Progres, Hisan 36, Zaria and Star) and sub-plots were plant density in three levels (5, 7.5 and 10 plants m-2). The results indicated that the effect of cultivar on morphological traits, yield and yield components and oil yield were significant. Also, all mentioned traits and oil percent were significantly affected by plant density with exception on leaf number per plant. Mean comparison also indicated that Progres cultivar was significantly superior for plant height, stem diameter, leaf number per plant, head diameter, 100- seed weight and harvest index as compared with other cultivars. Also, increased density from 5 to 10 plants m-2 increased plant height and yields of seed, biological and oil, 13.2, 49.5, 67.5 and 64.8 % respectively, but significantly decreased seed number per head, 100-seed weight and harvest index, 14.8, 12.8 and 8.6 %, respectively. Overall, it is recommended to use Progres cultivar with the density of 10 plantsm-2 for the cultivation of sunflower under the conditions of this study.
    Keywords: Oil seed, variety, seed number per head, seed weight, oil
  • F. Darabi*, A. Hatami, M.J. Zarea, R. Naseri Pages 145-156
    in order to study the effect of different shading and bio-priming in two lentils cultivars, an experiment was carried out at the Agricultural Research Station of Ilam University during 2012-2013 cropping season using factorial arrangement based on randomized complete block design with three replications. The treatments consisted of different levels of shading (no shading, 25, 50, 75 and 100% shading), bio-priming (inoculation with Azospirilliumbrasilense and without inoculation) and lentil cultivars (Ziba and ILL4400), respectively. The results indicated that shading reduced leaf specific leaf, root fresh weight, root dry weight, root volume, main root length and grain yield, but increased leaf area index, total water content, specific leaf area, respectively. But Azospirillium leaded to reduce losses caused by shading and increased plant growth and yield of lentil. Two lentil cultivars along with inoculation with Azospirillumhad the more amount of grain yield. The Ziba cultivar compared to ILL4400 cultivar had the more grain yield in the higher levels of shading. Interaction effect of shading× bio-priming × cultivar showed that control treatment and selection of the Ziba cultivar and inoculation with Azospirillum may achieve the acceptable grain yield.
    Keywords: Azospirillum, lentil, root, shading
  • B. Torabi, H. Saadatkhah, V. Dadrasi*, N. Solhi, Oskoui Pages 157-168
    The aim of this study was to quantify the dry matter production in different organs in safflower. For this purpose, a factorial experiment was conducted based on completely randomized block design with four replicates in Research Farm of Vali-e-Asr University in 2012. Factors were included sowing dates (4 April, 25 April and 16 May) and cultivars (411, Sina, Local Isfahan and Sofeh). Results showed that linear exponential model best described the trend of dry matter production versus days after planting. Maximum dry matter accumulation was obtained in the first planting date and decreased with a delay in planting. With delay in planting, maximum stem dry mater accumulation and time to maximum stem growth rate were decreased. In the first and second planting dates, stem dry matter was high for local Isfahan cultivar. While there was no a significant difference among cultivars in the third planting date. The trend of grain dry mater accumulation was described the best with logistical models. Grain dry matter accumulation had high in the first and second planting date and then strongly reduced in the third planting date. In the first and second planting dates, maximum grain dry matter had not significantly different among different cultivars. In the second planting date minimum grain dry mater accumulation was obtained from 411 cultivars.
    Keywords: planting date, change dry mater accumulation, stem, leaf
  • ahmad majidimehr* Pages 170-180
    To study the relationship some from between qualitative and quantitative traits using correlation analysis and factor analysis of 10 genotypes of rice Irani, an experiment in a randomized complete block design with three replications was conducted in 1393. The thirteen triats include the number safe and total of grains per panicle,100- grains weight, shoot length, root and panicle length and width of flag leaf, flag leaf area, chlorophyll content, chlorophyll fluorescence (Fv / Fm), total soluble sugars, proline and leaf protein measured using 10 random samples were measured in each experimental unit. Analysis of variance showed that genotype effect for some traits include chlorophyll, total soluble sugars, proline and proteins leaf, flag leaf area, root length and panicle, the number of safe grains and 100-grains weight at the 5 and 1% were significant. The results of the factor analysis showed that four main and independent factors74.96 % of the total variation datas explained it. So that four factor as yield components (26.68%), physiological (24.22%) and morphological (24.06%) were named.The results of factor analysis, selection based on the traits of the first factor or yield components include chlorophyll fluorescence traits, and safe and total grains per panicle and 100-grain weight as selection criteria in breeding programs to improve grain yield can have more useful.
    Keywords: Chlorophyll, Breeding Technics, Selection
  • H.R. Mohammadi, M. Ramroudi, M. Bannayan, M.R. Asgharipour*, H.R. Fanaee Pages 181-191
    Climate change can affect the crop yield and water consumption in agriculture by changing duration of phenological stage, crop yield and evapotranspiration. In this research a number of GCM models were selected and forecasted annual mean temperature of the region was validated. The climate models forecast 2 to 5 °C by the end of this century in Zabol. Therefore, three temperature scenarios (zero, +2 and +5), representing no temperature change, the minimum temperature increasing and the maximum temperature increasing, respectively were added to the observed data temperature. The effect of climate change was examined on duration the growth season and phonological stages of wheat (Triticum aestivum), as well as evapotranspiration in Zabol based on planting date and conventional variety. The GDD method was used for calculating the phonologic stages. Hargreaves – Samani model was used for measuring the effect of climate change scenarios on evapotranspiration. Results showed that 2 °C increasing temperature by the end of the century reduced growth duration of wheat by 14 days compared to no temperature change. In addition, early growth evapotranspiration decreased by 20 percent. Increasing 5 °C decrease growth duration of wheat by 32 days and increasing early evapotranspiration by 46 % growth in region. Climate change influenced wheat culture in region. Coping with these changes require planning for production components change according to today's conditions or define new conditions based on adaptive patterns.
    Keywords: Climate model, Scenario, Downscaling, Phenology, GDD
  • M. Yadegari* Pages 192-205
    To study of the amounts of heavy metals in Shahr-e-Kord industrial town, the experiment was conducted during 2014 and 2015. Although in most cases plants which grow in agricultural soils including heavy metals, they keep more metals in their tissues. However, the main objective of implementing and investigating this research was to clarify the amount of absorption of heavy metals such as Nickel (Ni), Plumb (Pb), Chromium (Cr) and Cadmium (Cd) in agronomy crops inclusive: Wheat (Triticum aestivum), Canola (Brassica napus), Sojak (Scariola orientalis), Tragacanth (Astragalus sp) surroundings of Shahr-e-Kord industrial industrial-town. Therefore after the accomplishment of the required studies (climatic and edaphic), sample stations have been accidentally chosen at the distance of 100, 300, 600, 1000, 2000, 3000 and 5000 meters from the North, South, East and West of research area. Sampling of aerial, land construction and soils existed in this region has been done. There was a significant difference between amount of heavy metals in Range plants and Agronomy plants. Analyzing the soils from sample stations indicated that the maximum concentration existed among metals regularly related to Ni (1926 µg/Kg), Cd (504 µg/Kg), Pb (122 µg/Kg) & Cr (78 µg/Kg). However the concentration of heavy metals especially Cd and Ni was leaser than global standard but had high density in this region, therefore to decrease of pollution must contemplate for planting of Tragacanth and Sojak plants as range plants that accumulate of heavy metals.
    Keywords: Agronomy Plants, Pollution, Range Plant, Soil
  • Gh. Moafpourian*, M.S. Tadayon Pages 206-217
    In order to survey on the effect of urea fertilizer on yield and nitrate accumulation in edible parts of basil, an experiment was conducted in Fars agricultural and natural resource research and educational center as randomized complete blocks design with 4 replication in 2014. Experimental treatments contain: without nitrogen consumption (control, N0), consuming 50 (N50), 100 (N100), 150 (N150) and 200 (N200) kg N.ha-1 from urea fertilizer. The results showed that the effects of urea on nitrate accumulation in basil were significant. A highly significant difference between nitrate accumulation in the morning and in the evening harvesting time of basil leaf blade samples were observed, so that the amount of nitrate in the morning harvested samples were higher than the same sample in the evening. Application of 50 kg N.ha-1 (110 kg urea fertilizer) was showed the highest crop yield equal to 0.95 kg.ha-1 with lover nitrate accumulation as amount as 177.8 mg.kg-1 in dry weight.
    Keywords: Key words: Harvest times, Nitrate accumulation, N-NO3-, Basil
  • Hooria Jahani *, Mohammad Saeead Tadion, Golamreaz Moafporian Pages 218-226
    Increased awareness of the environmental pollution and social impacts of chemical fertilizers have stimulated interest in biological fertilizers (bio-fertilizers). In order to evaluate the use of bio-Fertilizers (Seaweed and Azolla) on morphological and physiological characters of Petunia hybrida, a study was conducted in 2015 at Islamic Azad University, Arsanjan branch, Fars Province. The experiment was carried out in a factorial in completely randomized design with three replications. The bio-fertilizers factors contain three levels of seaweed and azolla. The results showed that the application of seaweed and azolla at 0.4 and 25 gr kg-1 soil can be improved P. hybrida morphological and physiological characters. The highest dry weight of P. hybrida was obtained with application of seaweed and azolla at 0.4 and 25 gr kg-1 soil. Seaweed and azolla application at 0.4 and 25 gr kg-1 soil can be increased chlorophyll a and carotenoid pigments at 89.14 and 86.71 percent, respectively. Seaweed and azolla application at 0.4 and 25 gr kg-1 soil can be reduced Flowering time for 27 days faster in comparison to the control treatment (without bio-fertilizer). Overall, to achieve the highest P. hybrida vegetative and reproductive parameters, and reduce production cost, bio-fertilizers application of seaweed and azolla at 0.4 and 25 gr kg-1 soil, is recommended.
    Keywords: Chlorophyll, Carotenoid, Color flower index
  • D. Naderi*, S. Amin Alroaia, A.R. Golparvar Pages 227-237
    In this study, the impact of different organic substrate on morphological and qualitative characteristics of Marigold (Calendula officinalis L.) was evaluated. The experimental design was conducted in completely randomized design with three replications and eight treatments in the year of 2014 in the research field of Islamic Azad University Isfahan branch. The treatments were including garden soil as control and different proportions of garden soil plus different organic materials include spent mushroom compost, Rice bran and manure. The results showed that the combined application of different substrates (Treatment No. 4: garden soil + spent mushroom compost + Rice bran + manure at a volume ratio of 25%) significantly increased leaf area (47.76 cm2), plant height (24.60 cm), shoots and flowers dry weight (0.043 and 0.014 g respectively), chlorophyll a and total chlorophyll. The highest root dry weight (0.0056 g) was observed on treatment No. 7 (garden soil + spent mushroom compost + manure at a volume ratio of 33%) and treatment No. 8 (garden soil + manure at a volume ratio of 50%). As a result, Phetalic acid and Δ-cadinene were present in all substrates and the most of Δ-cadinene (39.24%) was obtained from the treatment No. 7 (garden soil + spent mushroom compost + manure at a volume ratio of 33%).
    Keywords: Chlorophyll, Manure, Phetalic acid, Secondary metabolite, Spent mushroom compost
  • Saharnaz Heydari *, Mohammad Saeed Tadayon, Golamreza Moafpourian Pages 238-245
    In order to evaluate the use of bio-Fertilizers (Rhizobium and Azotobacter) on morphological and physiological characters of African marigold, a study was conducted in 2015 at Islamic Azad University, Arsanjan branch, Fars Province. The experiment was carried out in a factorial in completely randomized design with three replications. The bio-fertilizers factors contain three levels of azotobacter (0, 25, and 50 gr kg-1 soil) and rhizobium (0, 20, and 40 ml kg-1 soil). The results showed that the application of azotobacter and rhizobium can be improved vegetative and reproductive characters of African marigold. The highest plant height (31 cm), sprout flower number (16 in plant), and the fastest time of flowering (31 days after sowing) were obtained with application of azotobacter bio-fertilizer at 50 gr kg-1 soil. The highest chlorophyll a pigment and Lum index were obtained with application of azotobacter at 50 gr kg-1 and rhizobium at 40 ml kg-1 soil. But, the highest Hue index was obtained without application of bio-fertilizers. Overall, to achieve the highest quality and quantity characters of African marigold flower, bio-fertilizers application of azotobacter at 50 gr kg-1 and rhizobium at 20 ml kg-1, is recommended.
    Keywords: Chlorophyll a content_Color index_Ornamental plant
  • Mohammad Amin Naseri Bazyari *, Mohammad Pichand, Kian Najafi, Tireh, Shabankareh Pages 246-254
    Determining the forage quality is one of the main factors required for proper, systematic and comprehensive management of rangelands. This research carried out to investigate forage quality of Gymnocarpus decander in the region of Rudan, at three phenological stages (vegetative, flowering and seed ripening). At each stage, 3 replications and in each replication 3 plants selected randomly, and sampled from the aerial shoots. Then, samples were analyzed to determine the quality traits including crude protein (CP), Acid detergent fiber (ADF), Natural detergent fiber (NDF), dry matter digestibility (DMD), metabolic energy (ME), water soluble carbohydrate (WSC), Ash Stands, Ether Extract (EE) phosphorus (P) and Calcium (Ca). The data were analyzed with SPSS statistical software and mean comparisons were performed using Duncan's multiple range test. The Results showed that the forage quality in this species decreased with growth stages increasing. crude protein was the lowest in seeding stage and there was significant between vegetative growth and flowering stages. Metabolizable energy in flowering stage were more than both other stages. Vegetative growth and flowering stages has more quality than seeding stage and forage quality in seeding stage the best time of grazing be considered.
    Keywords: forage quality, Gymnocarpus decander, phenological stages, range land, rudan
  • Allelopathic effect of sunflower residues extract on wheat and rapeseed germination
    F. Momtazi * Pages 260-264
    In order to evaluating allelopathy of sunflower residue extract on wheat and rapeseed germination and seedling growth an experiment was conducted in 2016 at Shiraz in Completely Randomized Design with four replication. Five concentration of sunflower extract consisted of 0, 25, 50, 75 and 100 percent was evaluated in two wheat cultivars (Pishtaz and Darab2) and two rapeseed cultivars (Talaye and Elite). Results showed that sunflower extract significantly affected the germination percentage and rate, root length and shoot length in both rapeseed and wheat seed. By increasing concentration all traits reduced but, there was no significant differences between control and 25% concentration. In rapeseed there was no significant differences between 75 and 100% concentration and there was no germination in these both concentrations. Darab 2 and Talaye showed more sensitivity against sunflower concentration in wheat and rapeseed respectively. IN CONSLUSION YHE RESULTS SHOWED THAT there was some inhibitory substances in sunflower residue that could be use in weed management programs.
    Keywords: Allelopathy, residues, sunflower, water extract, Germination