فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نوین در گستره تاریخ، فرهنگ و تمدن شیعه
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد ابراهیمی زاده صفحات 5-20
    امامان همیشه خود را جانشینان برحق پیامبر… معرفی کرده و جز خود را شایسته منصب خلافت نمی دانستند. با وجود این امام رضا† به رغم اصرار مامون، خلافت را نپذیرفت و در نهایت با فشار و تهدید او به شرط عدم دخالت در کارها، ولی عهدی را قبول کرد. چرایی دوری گزیدن امام رضا† از حکومت از دیرباز مورد بحث بوده است. این نوشتار شکل حکومت مورد نظر مامون را، علت امتناع امام رضا† از پذیرفتن خلافت می داند و مسئله آن بررسی شکل حکومتی است که مامون در نظر داشت. جستار پیش رو به شیوه تحقیقی- تحلیلی و با تکیه بر اسناد کتابخانه ای فراهم آمده و دستاوردهای آن چنین است: عدم مشروعیت در بین آل عباس و عرب ها چالش اصلی مامون بود. وی سعی کرد با طرفداری از آل محمد… مشروعیت کسب کند. بدین منظور بر آن شد که خلافت را با کنترل و اشراف خودش به امام رضا† واگذار کند. امام† به هیچ وجه تسلیم این خواسته مامون نشد. لذا او امام† را به اجبار ولی عهد خویش ساخت تا از جایگاه معنوی ایشان به نفع حکومتش بهره ببرد. مامون همچنین تلاش کرد مشروعیت الهی امامان شیعه‰ را به نفع خود مصادره کند؛ از این روی دو دخترش را به همسری امام رضا و امام جواد‰ درآورد؛ اما هیچ کدام از اغراض مامون از نگاه امام رضا† دور نماند. بنابراین امام† به گونه ای رفتار کرد که مردم بدانند مامون خیرخواه خاندان پیامبر نیست. ایشان با روشی نرم و به دور از خشونت با مامون مقابله کرد و توانست مانع رسیدن او به اهدافش شود. امام† پیشنهاد خلافت را قبول نکرد. چنانکه ولایت عهدی را به شرط عدم دخالت در امور پذیرفت تا مردم بدانند آنچه از مامون و کارگزارانش سرمی زند به دستور ایشان نبوده است. همچنین امام رضا و امام جواد‰ از دختران مامون فرزندی نداشتند.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، خلافت، دین، سیاست، ولایت عهدی
  • سید حسن شریفی ، زهرا تاجر صفحات 21-48
    هدف مقاله حاضر آن است تا دیدگاه حرمت تقلید را در دو مکتب تشیع و اهل سنت مورد بررسی قرار دهد. سلفیان اهل سنت و اخباریان شیعه، نگرش ضد تقلید را از مبانی اصلی خود می دانند. نقاط مشترکی از جمله نص گرایی و عقل ستیزی سبب جمود فکری در این دو گروه گشته که یکی از نتایج آن نگرش منفی در برابر تقلید می باشد. سلفیان به جای استمداد از استدلال های عقلی، تنها به ظواهر کتاب و احادیث نبوی و سیره علمای سلف تکیه دارند و اخباریان ظواهر روایات معصومین‰ را اصل می دانند. هر دو دسته در اثبات دیدگاه خود دلایلی آورده اند و مبانی فکری خاصی را موثر بر نوع تفکرشان ذکر کرده اند که در این پژوهش، مقایسه ای میان آن دو صورت گرفته و نقاط اشتراک و افتراق دو فرقه بررسی گردیده است.
    کلیدواژگان: تقلید، سلفیان، اخباریان، مرجعیت نص
  • هادی وکیلی، فائزه بکمرادی صفحات 49-69
    امام جواد†، امام هادی† و امام حسن عسکری† در زمانه ای می زیستند که حساسیت خلفا در مورد امام شیعه بسیار بیشتر از زمان های گذشته بود و حکومت می کوشید تا با روش های مستقیم و غیر مستقیم هرگونه فعالیت اجتماعی، سیاسی و فرهنگی امام شیعه را تحت نظر قرار دهد. تلاش مامون در تزویج دخترش ام الفضل به امام جواد†، دعوت از امام هادی† برای سکونت در سامرا توسط متوکل و محدود کردن امام حسن عسکری† خود موید این نظر است. این حساسیت سبب می شد امامان نتوانند همچون پدران خود به فعالیت های اجتماعی پرداخته و با عامه مردم در ارتباط باشند. پرسش این جاست که این سه امام بزرگوار چگونه در عرصه خانواده فعالیت داشته و با خویشاوندان خود ارتباط برقرار می کردند؟ آن طور که از منابع دست اول و کتب روایی و تاریخی بر می آید، سیره امام نهم، دهم و یازدهم‰ در عرصه های اجتماعی از جمله ارتباط با خانواده و خویشان خود بر مبنای اصول قرآنی و اسلامی و به تبعیت از سیره نبوی بوده است. نتیجه این پژوهش که با استفاده از داده های کتابخانه ای و به روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته، حاکی از آن است که ایشان با استفاده از روش های مختلف از جمله رعایت ضوابط اخلاق اجتماعی چه در درون خانواده و چه در جامعه و با ایجاد شبکه ارتباطی وکالت در درون هسته شیعه، این ماموریت خود را به انجام رساندند. 
    کلیدواژگان: امام جواد?، امام هادی?، امام حسن عسکری?، خانواده، ارحام
  • سلیمان حیدری صفحات 71-90
    فراخواندن اجباری امام رضا† به طوس منجر به مهاجرت عده زیادی از سادات به ایران شد. یکی از این سادات حضرت احمد بن موسی† است که برای یاری امام رضا† با کاروانی از خاندان خود از مدینه به ایران هجرت کرد و در نهایت در غرب شیراز توسط حاکم این شهر به شهادت رسید؛ مدفون شدن پیکر مطهر آن حضرت در شیراز و کشف مقبره ایشان بعد از قرن ها و نیز ساخت بقعه ایشان در این شهر به نقطه تحولی تبدیل شده که شیراز و مردمان آن را به لحاظ سیاسی تحت تاثیر خود قرار داده است. مرقد مطهر حضرت شاهچراغ† از لحاظ سیاسی تاثیرات عمیقی بر این شهر گذاشته است. این بارگاه در طول تاریخ، شاهد بسیاری از حوادث سیاسی این مرز و بوم و به خصوص حوادث شیراز بوده است. نقش این بقعه مطهر در اوضاع سیاسی این شهر بسیار پررنگ و محسوس می باشد. در وقایع سیاسی ایران، شیراز، مرکزی برای فرماندهی نیروها، اجتماع معترضان سیاسی و بسیج توده های اجتماعی بوده است. از تاثیرات سیاسی حرم حضرت شاهچراغ† در شیراز می توان به موارد زیر اشاره کرد: بست نشینی، تحصن و تجمع در بقعه حضرت در زمان استیلای افاغنه، حکومت قاجار، نهضت تنباکو، کودتای ژاندارمری سال 1334 ه. ق و نقش پررنگ بقعه در پیروزی انقلاب اسلامی.
    کلیدواژگان: شیراز، احمد بن موسی، شاهچراغ، بست نشینی
  • ابوالقاسم صادقی بنده قرایی ، سیدعلی رضوی صفحات 91-109
    دوران حکومت فاطمیان بر مصر، یکی از شکوفاترین دوران های تمدن این کشور به شمار می رود. در این دوره کتابخانه های متعددی توسط خلفای فاطمی و وابستگان به ایشان تاسیس شد که نقش بسیار مهمی در شکوفایی فرهنگی و علمی این سرزمین ایفا کرد. در کنار خلفای فاطمی، افراد ذی نفوذ و دانشمند نیز کتابخانه های عظیمی ایجاد کرده بودند که محل اجتماع دانشمندان رشته های مختلف علمی بود. در پژوهش حاضر که به شیوه تحلیلی-توصیفی به انجام رسیده مهم ترین کتابخانه های شخصی در این عصر از جمله کتابخانه وزیر یعقوب بن کلس، مبشر بن فاتک، افضل بن بدر جمالی، افرائیم بن زفان، قاضی فاضل و بالمضفر بن المعرف بررسی شده است.
    کلیدواژگان: فاطمیان، مصر، کتاب، کتابخانه
  • مریم پورحسینی، سمیه وحیدیان صادق صفحات 111-138
    موضوع این پژوهش، جایگاه و آثار نماز در کلام امام سجاد† است؛ که به بحث پیرامون اهمیت نماز، حق آن، آثار و موانع درک حقیقت نماز و اوصاف نمازگزاران می پردازد. هدف از این پژوهش، بیان سیره و جمع آوری منسجم سخنان و رهنمودهای امام† در زمینه نماز از طریق مطالعه منابعی هم چون قرآن کریم، صحیفه سجادیه و شروح آن و… می باشد. با مطالعه دعاها و سخنان امام† درمی یابیم که ایشان از بهترین راه ممکن به تبیین مهم ترین فروع دین و راه ارتباطی با خداوند متعال یعنی نماز، در آن روزگار فاسد پرداختند؛ با محتوای غنی دعاهای مرتبط با نماز، به آموزش غیر مستقیم آن اقدام کردند و نگذاشتند دسیسه دشمنان در انحراف دین به ثمر نشیند. با این اقدامات، باعث رشد فکری جامعه شدند که مقدمه ای برای دوران امامت امام باقر† و امام صادق† بود. با توجه به سخنان حضرت رحمت الهی، اطمینان قلب، زمانمند بودن و رعایت نظم و قوت بصیرت از آثار نماز است.
    کلیدواژگان: امام سجاد?، نماز، دعا، آثار نماز، موانع درک نماز
  • صفحه 139
|
  • Ahmad Ebrahimizadeh Pages 5-20
    The Imams always introduced themselves as the rightful successors of the prophet (pbuh) and considered no one except themselves worthy of the position of the caliphate. However, Imam Reza (pbuh) refused to accept the caliphate, despite the insistence of Ma’moun and ultimately accepted to be his successor under pressure and threats on the condition that Imam did not interfere in his works. The reason for the rejection of the caliphate by Imam Reza (pbuh) has long been discussed.
    This article considers the form of Ma’moun’s desired rule as the reason for Imam Reza’s refusal to accept the caliphate and the issue is to study the form of the desired rule that Ma’moun wanted. The forthcoming research is based on investigative-analytic method from library documents and its results are as follows:The lack of legitimacy among the family of Abbas and the Arabs was the main challenge of Ma’moun. H tried to legitimize himself through supporting the family of Muhammad (pbuh). For this purpose, he decided to hand over the caliphate to Imam Reza (pbuh) under his own control. Imam never succumbed to Ma’moun’s request. So he forced Imam to be his successor to use Imam’s spiritual position for the interests of his government. Ma’moun also attempted to confiscate the divine legitimacy of Shiite Imams in his own favor. So he made two of his daughters get married with Imam Reza (pbuh) and Imam Jawad (pbuh). However, Ma’moun could hide none of his evil goals from Imam Reza’s eyes. Therefore, Imam behaved in such a way that people would understand that Ma’moun is not benevolent for the prophet’s family. Imam confronted Ma’moun in a soft way- away from violence and could prevent him from reaching his goals. Imam did not accept the statement of the caliphate as he accepted to be Ma’moun’s successor on the condition that Imam did not interfere in his works; so that people would know that whatever was done by Ma’moun and his servants was not on Imam’s orders. Also Imam Reza (pbuh) and Imam Jawad (pbuh) did not not have any children from Ma’moun’s daughters.
    Keywords: Imam Reza (pbuh), Caliphate, Religion, Politics, Succession
  • Sayyed Hassan Sharifi, Zahra Tajer Pages 21-48
    The purpose of this paper is to examine the view of the sanctity of the imitation in two Shia and Sunni sects. Sunni Salafists and Shia Akhbarian consider anti-imitation attitudes as their main principles. Common points such as Nassism and being anti-wisdom have led to intellectual deficits in these two sects that one of its results is a negative attitude toward imitation.
    Salafists rely only on the appearance of the Book and the prophetic hadiths and the Sire of Salafi scholars instead of resorting to rational arguments and Akhbarian consider the appearance of Infallibles’ narrations as the origin. Both sects have provided reasons for proving their own point of view and they have mentioned certain intellectual foundations that influence their thinking. In this study a comparison is made between them and the similarities and differences of the two sects have been investigated.
    Keywords: Imitation, Salafists, Akhbarian, Authority of Nass (explicit rulings)
  • Hadi Vakili, Faezeh Bekmoradi Pages 49-69
    Imam Jawad (pbuh), Imam Hadi (pbuh) and Imam Hasan Askari (pbuh) lived at a time when the sensibility of the caliphs about the Shia Imam was much higher than in the past and the caliphate sought to control all social, political and cultural activities of the Shia Imam in direct and indirect ways. Ma’moun’s attempt of making his daughter- Om Al-Fazl- get married with Imam Jawad (pbuh), inviting Imam Hadi (pbuh) to stay in Samarra by Mutawakkil and limiting Imam Hasan Askari (pbuh) all confirm this view. This sensibility made the Imams not engage in social activities as their fathers and communicate with the public. The question is: How did these three supreme Imams work in the family and communicate with their relatives?
    As it comes from the first-hand sources and narrative and historical books, the Sire of the ninth, tenth and eleventh Imams in the social arena, including the relationship with their families and relatives was on the basis of Quranic and Islamic principles and following the prophetic Sire.
    The result of this research which is based on descriptive-analytic method from the library data, suggests that they accomplished their mission using various methods such as observing social ethical standards both within the family and in society and by establishing a communication network of attorney within the Shia core.
    Keywords: Imam Jawad (pbuh), Imam Hadi (pbuh), Imam Hasan Askari (pbuh), Family, Relatives
  • Soleyman Heydari Pages 71-90
    Imam Reza’s compulsory invitation to Tous led to the migration of many Sadat to Iran. Among them is Hazrat Ahmad Ibn Musa (pbuh) who came from Medina to Iran with a caravan of his family to help Imam Reza (pbuh) and finally was martyred by the ruler of this city in the west of Shiraz. The burial of his holy body and discovering his tomb after centuries of his martyrdom and the construction of his mausoleum in this city became a turning point for Shiraz and its people to be influenced politically. The holy shrine of Hazrat Shah Cheragh in the city of Shiraz has had profound political effects on this city. During the history, the holy shrine has witnessed many political events of the country, especially the events of Shiraz. The role of this mausoleum in the political situation of Shiraz is really tangible. It has been a center for commanding the forces, community of political protesters and also mobilization of the social masses related to political events of Iran and Shiraz. Among the political effects of the shrine of Hazrat Shah Cheragh in Shiraz, the following can be mentioned: Taking sanctuary (Bast Neshini), Sit-ins (Tahasson) and gatherings in the holy shrine during the reign of Afghans, Qajar government, Tabacco movement, The Gendarmerie Coup in 1334 AH in Shiraz and the important role of mausoleum in the victory of the Islamic revolution.
    Keywords: Shiraz, Ahmad Ibn Musa, Shah Cheragh, Taking sanctuary.
  • Abolghasem Sadeghi Bandeh Gharaee, Seyyed Ali Razavi* Pages 91-109
    Fatimid rule over Egypt is one of the most flourishing civilizations of its era in this country. During this period of time, several libraries were established by the Fatimid Caliphs and their affiliates which played a very important role in the cultural and scientific development of this land. Along with Fatimid Caliphs, influential individuals and scientists had also created vast libraries which were a gathering place for scientists from various scientific fields. The most important personal libraries in this era such as: The library of the minister Yaghub Ibn Kelles, Mubashir Ibn Fatek, Afzal Ibn Badr Jamali, Afraim Ibn Zeffane, Judge Fazel and Belmozfar Ibn Al- Mo’raf are investigated in this article which is based on analytical- descriptive method.
    Keywords: The Fatimids, Egypt, Book, Library
  • Maryam Pour Hosseini, Somayeh Vahidian Sadegh Pages 111-138
    The subject of this research is the status and effects of prayer in the words of Imam Sajjad (pbuh) which discusses the importance of prayer, its right, the effects and obstacles to understanding the truth of prayer and the characteristics of the prayers.
    The purpose of this research is to express the Sire and the coherent collection of Imam’s speeches and guidelines regarding prayer, through studying sources such as the Holy Quran, Sahifa Sajjadieyeh and its explanations, the interpretations of Al-Mizan, etc.
    It is understood by studying Duas and the words of Imam (pbuh) that he expressed the most important ancillaries of faith and the way of relationship with the Almighty God, namely prayer, through the best possible way at that corrupt days, took action of teaching prayer indirectly using rich content of Duas related to prayer and didn’t allow the conspiracy of enemies in the deviation of religion to succeed. He caused the intellectual development of society with these actions which was an introduction to the Imamate of Imam Baqir (pbuh) and Imam Sadiq (pbuh). According to the words of Hazrat, among the effects of prayer: divine mercy, heart reassurance, timeliness, observance of the order and strength of insight can be mentioned.
    Keywords: Imam Sajjad (pbuh), Prayer, Dua, Effects of Prayer, Obstacles to Understanding Prayer