فهرست مطالب

راهبرد سیاسی - پیاپی 2 (پاییز 1396)

مجله راهبرد سیاسی
پیاپی 2 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حسن میرفخرایی * صفحات 1-24
    موج خیزش های انقلابی در کشورهای عربی خاورمیانه از یک سو منجر به سرنگونی دولت های حاکم در تونس، مصر، لیبی و یمن شد و از سوی دیگر فضای شکل گیری جنگ داخلی در سوریه را فراهم ساخت. همزمان با گسترش حرکت های انقلابی در منطقه، روسیه با توجه به ترجیحات امنیتی، سیاسی و اقتصادی خویش از رویکرد حفظ وضع موجود پیروی کرد و استراتژی خود را در حمایت از دولت قانونی دمشق مبتنی ساخت. این امر زمینه تقابل و در برخی موارد همکاری گسترده با برخی بازیگران منطقه را فراهم آورد. مقاله پیش رو تلاش دارد تا با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و بر مبنای نظریه "واقع گرایی تهاجمی"به تبیین اهمیت گسترش حضور روسیه در خاورمیانه به ویژه پس از خیزش های انقلابی بپردازد. یافته ها حاکی از آن است که سیاست روسیه بر مبنای ممانعت از تسری خیزش ها به منطقه اوراسیا و نیز ایفای نقش بیشتر در معادلات بین المللی به دنبال خلاء ناشی از حضور ایالات متحده در منطقه قرار دارد که این امر دلایل واگرایی و همگرایی مسکو با برخی بازیگران منطقه را نیز آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: انقلاب های عربی، روسیه، سیاست خاورمیانه ی، واگرایی، همگرایی
  • سروش امیری *، جواد کیانی صفحات 25-57
    کشور یمن از ابتدای شکل گیری، دائما دچار بحران های داخلی و منطقه ای بوده است که می توان به جنگ های 1994 بین یمن شمالی و جنوبی و نیز تجاوز نیروی نظامی جمال عبدالناصر و سرکوب شیعیان این کشور در سال 1962 اشاره داشت. از آنجایی که یمن در جنوب عربستان، غرب عمان، شرق دریای سرخ و در شمال خلیج عدن واقع است اهمیت آن را دوچندان کرده و این کشور به تنگه استراتژیک باب المندب تسلط دارد که رگ حیاتی کشورهای شاخ آفریقا، عربستان و خصوصا کشور مصر در انتقال انرژی هست. مردم یمن از دیرباز دارای گرایش های مذهبی ازجمله تشیع و اهل سنت بوده که در حال حاضر مردم یمن اهل سنت شافعی و شیعه زیدی هستند. مذاهب اسماعیلیه و صوفی هم در ردیف های بعدی وجود دارند. مذهب اثناعشری یمن که عمدتا از جوانان این کشور هستند. در این مقاله به روش توصیفی_ تحلیلی درصدد پاسخ به این سوال اصلی هستیم؛ ریشه بحران یمن تحت تاثیر چه عواملی است که منجر به گسترش دامنه بحران گردید؟ به نظر می رسد موقعیت ژئوپلیتیک یمن و مجموع آشوب های داخلی دامنه این بحران ژئوپلیتیکی را در سطح بین المللی گسترش داده است.
    کلیدواژگان: بحران، یمن، ژئوپلیتیک، ساختار سیاسی، مداخله نظامی، شکاف مذهبی، عربستان، تکثر احزاب
  • سعید چهرآزاد *، ابوالقاسم طاهری، عقیل صابرورگ صفحات 59-81
    با توجه به مقتضیات بین المللی و داخلی رژیم های سیاسی که در جریان تحولات اخیر خاورمیانه، حاکمیتشان در معرض تهدید جدی واقع شد؛ هر کدام از این کشورها مسیر متفاوتی را پیمودند. در این میان بحران سوریه به جنگ داخلی گسترده ای کشیده شد که تا کنون راه حل مسالمت آمیز موفقی برای آن ارائه نشده است. به اعتقاد نگارندگان این مقاله چنین وضعیتی یعنی ادامه منازعات خونین بین شورشیان مسلح و نیروهای دولتی سوریه، به منظور کنترل دو خصم جدی علیه امنیت آمریکا و اسرائیل – یعنی گروه های سلفی و رژیم اسد- مطمح نظر استراتژیست های آمریکایی است و بنابراین به نظر می رسد چنین وضعیتی تا تضعیف شدید دو گروه، به ویژه اسلام گرایان رادیکال ادامه داشته باشد. به علت شباهت وضعیت بحران سوریه و جنگ ایران و عراق، هم به لحاظ فرسایشی شدن و هم به واسطه دشمنی مشترک رژیم اسد و بنیادگرایان سلفی با منافع آمریکا در منطقه چارچوب نظری که برای این مقاله در نظر گرفته خواهد شد، استراتژی موازنه ضعف است که دولت ریگان در مقابل ایران و عراق در سالهای جنگ این دو کشور در پیش گرفته بود. این استراتژی در راستای تضعیف دو کشور ایران و عراق به عنوان رژیم هایی که توانایی تهدید منافع آمریکا در منطقه را دارا بودند، به کار گرفته شد.
    کلیدواژگان: موازنه ضعف، امنیت، سوریه، بنیادگرایان سلفی، آمریکا، اسرائیل، غرب
  • عباسقلی عسگریان، علی تاجیک *، رحیم نوروزی صفحات 83-108
    باتوجه به اهمیت روزافزون و نقش آفرینی موثر دیپلماسی عمومی در سیاست بین الملل، کشورها سعی در استفاده بردن هرچه بیشتر از این ابزار جهت پیش برد منافع سیاسی خود دارند و به این منظور در زمینه هایی چون قدرت نرم، دیپلماسی دیجیتال، دیپلماسی گردشگری، قدرت هوشمند و... برای تقویت دیپلماسی عمومی خودشان سرمایه گذاری می کنند. این مقاله ابتدا به بررسی دیپلماسی عمومی روسیه و نقاط ضعف و قوت آن در زمینه های مختلف و میزان فعالیت و توفیق و عدم توفیق آنها در حیطه های مختلف دیپلماسی عمومی می پردازد و نشان می دهد چطور روسیه سعی در استفاده و سود بردن از مزیت های خود در دنیای دیپلماسی عمومی دارد. دیپلماسی عمومی فدراسیون روسیه در زمینه های مختلفی همچون زبان، فرهنگ، تمدن، دانش زبان دوم و پیشینه تاریخی و... در آسیای مرکزی مورد بحث و بررسی قرار گرفته و نقاط ضعف و قوت هرکدام از آن ها در هر زمینه بررسی شده. در این راستا، این مقاله درصدد پاسخ به این سوال است که مهم ترین جنبه های دیپلماسی عمومی روسیه در آسیای مرکزی در دوره بین سال های 2000تا 2016 چیست؟ بر این اساس فرضیه این مقاله بیان می دارد روسیه بیشتر بر پیشینه فرهنگی و تمدنی مشترک با آسیای مرکزی برای پیش برد دیپلماسی عمومی خود در این منطقه تاکید می کند. روش پژوهش مبتنی بر راهبرد پژوهشی توصیفی- تحلیلی است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، قدرت نرم، روسیه، آسیای مرکزی، پساشوروی
  • وحید آرایی *، مهرنوش میرزا امرجی صفحات 109-135
    اصول حقوق بین الملل عمومی حاکم بر قطع روابط تجاری نظر به وابستگی روز افزون کشورها در زمینه اقتصادی و اهمیت رابطه بین کشورها برای تنظیم کنندگان منشور سازمان ملل متحد، تحریم اقتصادی را بعنوان سلاحی برای وادار کردن دولت ها به رعایت مقررات این منشور در نظر گرفته است و شرایط توسل به آن را دقیقا در فصل هفت منشور مشخص نموده اند. جمهوری اسلامی ایران در سال-های اخیر و بطور متعدد از سوی کشورها و بالاخص ایالات متحده آمریکا به جهت فعالیت های صلح آمیز هسته ای خود مورد تحریم های شدید اقتصادی قرار گرفته است. یقینا با توجه به اینکه دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته ای بر اساس معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای، حق مسلم کشورهاست، در حقیقت اعمال فشارها از سوی دول تحریم کننده، نه به جهت اهداف تعریف شده در منشور سازمان ملل، بلکه بیشتر به جهت غرض ورزی های سیاسی و دشمنی های دیرینه بوده است. چرا که آژانس بین المللی انرژی اتمی حق غنی سازی صلح آمیز اورانیوم را به همه کشورها داده است. بنابراین سوال اصلی عبارت می باشد از جایگاه تحریم های اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران در موضع هسته ای از منظر حقوق بین الملل چگونه می باشد؟. تحریم های اقتصادی به عنوان سلاحی از سوی غرب و شورای امنیت تحت کنترل کشورهای غربی علیه کشورهای مستقل و یا مخالف سیاست های غربی از جمله جمهوری اسلامی ایران بکار می رود.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، تحریم اقتصادی، منشور سازمان ملل متحد، شورای امنیت، حقوق بین الملل اقتصادی
  • محمدتقی آذرشب، سید محمد جواد مومنی * صفحات 137-161
    امنیتی سازی یکی از دغدغه های اصلی کشورهای منطقه خاورمیانه است نظر به اهمیت امنیت در ساختار نظام بین الملل منطقه خاورمیانه را باید یکی از مناطقی دانست که رویکردهای امنیتی در آن از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار است. بسیاری از تهدیدات امنیتی ریشه در منطقه دارد کشورهای منطقه به این تهدیدات دامن می زنند و از سوی دیگر به دلیل ویژگی های ژئوپلتیک و منابع سرشار نفت در خاورمیانه قدرتهای منطقه ای نقش چشمگیر و موثری در بروز تهدیدات امنیتی دارند. از جمله شاکله این پژوهش طرح نظریه مجموعه امنیتی منطقه ای بوزان است که خاورمیانه از جمله مناطقی است که این نظریه بر آن صدق می کند. همجواری، هویت مشترک، شباهت ها و تضادها، نیازهای اقتصادی و پیوندهای فرهنگی و قومی از جمله متغیرهای مجموعه امنیتی منطقه ای هستند. ایجاد امنیت منطقه ای مستلزم ساختاری مشارکت جویانه که بر پایه اعتماد سازی است از این رو استراتژی امنیتی جمهوری اسلامی ایران برای دستیابی به امنیت در چارچوب تعامل سازنده با کشورهای منطقه امکان پذیر خواهد بود که این امر نیازمند تهدید زدایی و غیر امنیتی کردن استراتژی امنیتی ایران در منطقه تبلور خواهد یافت.
    کلیدواژگان: مجموعه امنیتی منطقه ای، ساختار مشارکت جویانه، تعامل سازنده، تهدید زدایی، استراتژی امنیتی ایران
|
  • Dr. Seyed Hassan Mirfakhraei * Pages 1-24
    The Wave of revolutionary uprisings in the Arabic countries in the Middle East led to overthrow of governments in Tunisia, Egypt, Libya and Yemen from one side and providing civil war in Syria from another side. At this time Russia fellow status quo approach in regard to security, political and economic priorities and based its strategy on supporting legitimate government of Damascus. This strategy provided conflict or extensive cooperation with some regional actors. This article will express the importance of expanding Russia's presence in the Middle East, especially after the revolutionary uprisings on the basis of Descriptive - analytic method and "offensive realism" theory. Results show that Russia's policy based on preventing the spreading uprisings into Eurasia, as well as play a greater role in international equations for vacuum left by the United States presence in the region and this policy shows reasons for divergence' and convergence' Russia with some regional actors
    Keywords: Arab revolution, Convergence, Divergence, Middle East policy, Russia
  • Dr. Suroush Amiri *, Javad kyani Pages 25-57
    Yemen since the beginning of formation, internal and regional crises that we can continue to have wars between North and South Yemen in 1994, as well as military aggression and oppression of Shiites in 1962 Gamal Abdel Nasser pointed out. Since Yemen in southern Arabia, Oman West, East, Red Sea and Gulf of Aden is located in the north. The importance of the strategic Strait of Bab-el-Mandeb they have doubled and the country has mastered the lifeblood of the countries of the Horn of Africa, especially Egypt and Saudi Arabia is the transfer of energy. Yemen has long been among the Shia and Sunni religious tendencies that have already Yemenis are Sunni Shafi'i and Zaidi Shia. In this descriptive-analytic method seeks to answer the main questions are: What is the root of the crisis in Yemen is affected by factors that led to broaden the scope of the crisis? It seems geopolitical Yemen, and total chaos within the scope of the crisis Anonymous has expanded internationally.
    Keywords: crisis, Yemen, geopolitical, political, military intervention, religious gap, Saudi Arabia, the plurality of parties
  • Dr. Saeed Cherazad *, Dr. Abolgasem Taheri, Agil Saberorag Pages 59-81
    According to the international and domestic contexts of political regimes that underwent a serious threat to their sovereignty over the recent Middle East developments, each of these countries went a different way. here, the Syrian crisis was swept into a widespread civil war, which has not yet been a successful peaceful solution. According to the authors of the paper, such a situation, the continuing bloody conflict between the rebels and the Syrian government, is to American strategists, in order to control two serious hostile atrocities against the security of the United States and Israel - the Salafist groups and the Asad regime-therefore it seem Such a situation would continue to weaken the two groups, especially radical Islamists. Due to the similarities between the situation in the Syrian crisis and the Iran-Iraq war, both in terms of erosional war and the common hostility of the Asad regime and the Salafist fundamentalists to the US interests in the region, the theoretical framework for this paper will be the balance of weakness strategy That the Reagan administration had been in front of Iran and Iraq in the years of the war between the two countries. This strategy was used to weaken the two countries of Iran and Iraq as regimes that could have threatened US interests in the region.
    Keywords: Balance of Weakness, Security, Syria, Salafist Fundamentalists, America, Israel, West
  • Dr. abasgoli Asgharyan, Ali tajik *, Rahim Norouzi Pages 83-108
    Given the growing importance and effective role of public diplomacy in international politics, countries are trying to use this tool to advance their political interests, and for this purpose, in areas such as soft power, digital diplomacy, diplomacy, intelligence, and ... to strengthen. Their public diplomacy is investing. This article first examines Russian diplomacy and its strengths and weaknesses in various fields, and the extent to which they succeed and fail in various fields of diplomacy, and shows how Russia is trying to make use of its advantages in the world of public diplomacy. The public diplomacy of the Russian Federation has been discussed in various fields in different fields such as language, culture, civilization, second language knowledge and historical background and ... in Central Asia, and the strengths and weaknesses of each of them have been investigated in every field. In this regard, this article seeks to answer this question, what is the most important aspects of Russian diplomacy in Central Asia between 2000 and 2016? Accordingly, the hypothesis of this article states that Russia emphasizes the cultural and civilian background with Central Asia to advance its public diplomacy in this region. The research method is based on descriptive-analytic research strategy.
    Keywords: ISIL, Public diplomacy, soft power, Russia, Central Asia, Pashvvy
  • Dr. Vahid Araie *, Mehrnoush Mirzaamraji Pages 109-135
    The principles of international law governing the abandonment of trade relations Considering the increasing dependence of countries on the economy and the importance of the relationship between countries for regulators of the United Nations Charter, economic sanctions are considered as a weapon to force states to comply with the provisions of this Charter. And the conditions for resorting to it are specified in Chapter 7 of the Charter. In recent years, the Islamic Republic of Iran has been subject to severe economic sanctions for its peaceful nuclear activities. Certainly, given that the acquisition of peaceful nuclear power on the basis of the Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT) is a prerogative of the countries, in effect, the pressure imposed by the sanctions states, not for the purposes defined in the United Nations Charter, But more so because of political and antipathy. Because the International Atomic Energy Agency has granted the right to peaceful enrichment of uranium to all countries. Therefore, the main question is how is the position of economic sanctions against the Islamic Republic of Iran in a nuclear position in terms of international law? Economic sanctions are used as weapons by the West and the Security Council under the control of Western countries against independent states or against Western policies, including the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: International law, economic sanctions, United Nations Charter, SecurityCouncil, international economic law
  • Dr. Mohammadtagi Azarshab, Seyyed Mohammad Javad Momeni * Pages 137-161
    Security is one of the main concerns of the countries of the Middle East. Considering the importance of security in the structure of the international system, the Middle East region should be considered as one of the areas where security approaches are of considerable importance. Many of the security threats are rooted in the region. The regional countries are threatening these threats, and on the other hand, due to geopolitical characteristics and oil rich resources in the Middle East, regional powers have a significant and effective role to play in security threats. One of the contributors to this study is the development of the theory of the Bozan regional security suite that the Middle East is one of the areas where this theory applies. Neighborhood, common identity, similarities and conflicts, economic needs and cultural and ethnic ties are among the variables of the regional security suite. Establishing regional security requires a constructive partnership based on trust building. Hence, the security strategy of the Islamic Republic of Iran will be possible in order to achieve security within the framework of constructive engagement with the countries of the region, which will require a threat and a non-security of Iran's security strategy. The region will crystallize.
    Keywords: Regional security suite, participatory structure, constructive engagement, threats, Iran's security strategy