فهرست مطالب

فصلنامه فلسفه دین
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده معصومه علی زاده، محمد رسول آهنگران* صفحات 795-816
    مقاله پیش رو با تعریف ایمان و ایمان گرایی مومنان (مسلمان، مسیحی و یهودی) و تقسیم آن به حاد و معتدل و بررسی رابطه ایمان گرایی و شکاکیت، به تحلیل دین گرایی ویتگنشتاین پرداخته است. نگاه دینی ویتگنشتاین بر خصلت غیرشناختی زبان دینی اذعان دارد و در عین حال باورهای دینی را اغلب بی دلیل می داند. فلاسفه ای که به نوعی تحت تاثیر افکار وی قرار گرفته اند، با عنایت به درستی تفسیر ایمان گرایانه یا زبان دینی ویتگنشتاین، درباره ناواقع گرا بودن وی تردید دارند. به منظور سهولت، ایمان گرایی ویتگنشتاینی را در سه نکته خلاصه می کنیم: 1. بی دلیل بودن باورهای دینی؛ 2. تفسیر غیرشناختی از آنها و 3. تفسیر ناواقع گرایانه از دین.
    کلیدواژگان: ایمان گروی حاد و معتدل، زبان دینی، ویتگنشتاین
  • لیلا روستایی پاتپه، محمد محدرضایی* صفحات 817-846

    آرا و نظریات متنوعی از زمان ارسطو تاکنون پیرامون مسئله وجودی شر و خیر بیان شده است. این مسئله زمانی حساسیت بیشتری را جلب کرد که عاملی علیه وجود خداوند و صفات او تلقی شد. برخی وجود شر را مهم ترین و یگانه عامل انکار وجود خداوند می دانند و برخی نیز دیدگاهی مخالف با این نظر دارند. از نظر جان هیک و آگوستین، شر امری وجودی است. او با الهام از نظریه عدل الهی ایرنایوسی، شکل جدیدی به تعریف شر داده است. هیک اعتقاد دارد که «شر فقدان خیر است و خداوند علت شر نیست» و شر را به عنوان امر عدمی، در چارچوب تبیین علی مطرح می کند. با ارائه این نظریه، اصول علی نیز اهمیت خاصی می یابند. در این پژوهش به بررسی و نقد مسئله متافیزیکی شر و رابطه آن با وجود خدا از نگاه جان هیک می پردازیم. بر این اساس، پس از ارائه گزارشی از اصول شر و خیر به بررسی مسئله مهم «جایگاه شر در ساختار علی آفرینش» در نگاه هیک و آگوستین خواهیم پرداخت. هدف این نوشتار آن است که بیان کنیم حکمت اصلی و نهفته در وجود شر را نمی توانیم توجیه و درک کنیم و طبق گفته هیک، باید به رازآلود بودن جهان هستی و در پس آن، شر اعتراف کنیم.

    کلیدواژگان: آگوستین، جان هیک، خدا، شرور اخلاقی، شرور طبیعی، نظریه عدل الهی، نظریه عدل الهی مبتنی بر پرورش روح
  • فرهاد عمورضایی، حسن قنبری * صفحات 847-868
    جان هیک فیلسوف نام آشنای معاصر با نظریه کثرت گرایی دینی شناخته شده است. اما ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که یکی از ارکان اصلی نظریه پلورالیستی هیک، تجربه دینی و نقشی است که این تجربه در اعتبار بخشیدن به باورهای دینی دارد. در واقع وی از کثرت در تجارب دینی به کثرت گرایی در باورهای دینی پل می زند. هیک برای نشان دادن اعتبار معرفتی تجربه دینی به اصولی تمسک جسته است همچون: پایه بودن باور به متعلق تجربه دینی، اصل اعتماد خطیر، اصل گواهی و اصل ثمرات معنوی و اخلاقی. در این نوشتار به بررسی و نقد این اصول می پردازیم. همچنین به تنوع و تکثر تجربه های دینی می پردازیم و نظر هیک را در این زمینه بررسی خواهیم کرد. در ضمن این نقد و بررسی، به تفصیل از مبانی معرفتی هیک درباره کثرت گرایی سخن خواهیم گفت. در پایان به این نتیجه می رسیم که گرچه توجه به آثار تجارب دینی شاید دلگرم کننده باشد، به هیچ وجه از دل آنها برهان خدشه ناپذیر منطقی به سبک براهین سنتی اثبات وجود خدا بیرون نمی آید.
    کلیدواژگان: اصل اعتماد خطیر، اصل گواهی و ثمرات مطلوب اخلاقی و معنوی، پایه بودن باور به وجود خدا، تجربه دینی، معرفت شناسی
  • محمد بنیانی، علی رحیمی* صفحات 869-890
    یکی از مباحث مهم خداشناسی، رابطه ذات و صفات الهی است. اقوال متعددی در این زمینه بیان شده اند که یکی از آنها، نفی صفات از ذات است که از آن به الهیات سلبی تعبیر می شود. قاضی سعید قمی از مهم ترین چهره های مروج این دیدگاه بود. در این نوشتار، نگاهی به الهیات سلبی از منظر قاضی سعید قمی خواهیم داشت. ابتدا به مفهوم شناسی نفی صفات می پردازیم که سه معنا برای آن بیان شده است که همگی مورد مناقشه اند. عجز از تصحیح نحوه انتزاع اوصاف کثیر از ذات بسیط و تلقی نادرست از معنای وصف ملازم دانستن آن با زیادت و غیریت با موصوف و فرار از دام تشبیه و عدم توانایی بر جمع میان روایات، عوامل اصلی در گرایش قاضی سعید به الهیات سلبی هستند. حاصل بررسی نگرش ایشان به مقوله صفات الهی آن است که نه معنای قابل دفاعی از نفی صفات ارائه و نه دلیل محکمی بر نفی صفات اقامه کرده اند. حاصل بررسی نگرش ایشان به مقوله صفات الهی آن است که وی با وجود کوشش فراوان و اقامه ادله متعدد، توفیق چندانی به دست نیاورده است؛ یعنی نه معنای دفاع شدنی از نفی صفات ارائه داده و نه دلیل محکمی بر نفی صفات اقامه کرده است.
    کلیدواژگان: الهیات ایجابی، الهیات سلبی، قاضی سعید
  • سید محمد انتظام * صفحات 891-912

    ابن سینا وجود خداوند را برهان ناپذیر می داند. منظور او از برهان، برهان لم است که از آن به برهان مطلق تعبیر می شود. در این مقاله پس از بیان انواع برهان و ارزش معرفتی آنها، دیدگاه ابن سینا در مورد برهان ناپذیر بودن وجود خداوند و ادله آن بررسی شده است و به این نتیجه دست یافته ایم که نه تنها برهان صدیقین ابن سینا برهانی لمی است، برهان های مخلوق محور نیز که به ظاهر در آنها از معلول بر علت استدلال شده است، مطابق با مبانی پذیرفته شده در دانش منطق، برهان لمی هستند. از آنجا که این برهان ها به طور مستقیم وجود خداوند را اثبات نمی کنند، نسبت به نتیجه خود، برهان لم بالذات و نسبت به وجود خداوند برهان لم بالعرض هستند.

    کلیدواژگان: برهان ان، برهان پذیر، برهان صدیقین، برهان لم، برهان ناپذیر
  • محمد جواد رودگر * صفحات 913-937
    عرفان اجتماعی مولود طبیعی عرفان اسلامی – اهل بیتی و نیاز ضروری زمان و زمانه ما، به ویژه در تکوین و تکامل تمدن نوین اسلامی است. عرفان اجتماعی در معارف عرفانی مبتنی بر کتاب و سنت، نه تنها در برابر عرفان فردی نیست، بلکه سالک سفر اول سلوکی (سفر از خلق به حق) و سفر دوم سلوکی (سفر از حق در حق به حق) را به سفر سوم سلوکی (سفر از حق به خلق با حق) یکی پس از دیگری پشت سر می گذارد تا به سفر چهارم سلوکی (سفر در خلق به خلق با حق) نائل شود و در حقیقت، بعد از «استکمال وجودی»، مسئولیت «اکمال» و «تکمیل» خلق و دستگیری مردم را بر عهده می گیرد که در سه عنصر: 1. هدایت فکری؛ 2. تربیت اخلاقی - روحی و 3. عدالت اجتماعی امکان بیان و تبیین دارد که انسان کامل مکمل معصوم، در درجه اول و انسان متکامل در درجه دوم، مسئولیت یادشده را بر عهده می گیرند. بنابراین پرسش اصلی نوشتار حاضر این است که عرفان اجتماعی با تکیه بر مولفه انسان کامل دارای چه ماهیتی و شانی از منظر امام خمینی است؟ در این مقاله با روش نقلی – عقلی، چیستی عرفان اجتماعی را معطوف به جایگاه انسان کامل در هستی و شان اجتماعی یا ولایت اجتماعی – سیاسی عارف ربانی، تحلیل و تعلیل کرده ایم.
    کلیدواژگان: اسفار اربعه، انسان کامل، عدالت، عرفان اجتماعي، عرفان نظري و عملي، ولايت اجتماعي
  • ابوالفضل محمودی * صفحات 939-959
    موضوع اصلی این نوشتار سیر خداباوری در اندیشه هندوان است که به ترتیب تاریخی از خداباوری اقوام هندو اروپایی آغاز و سپس گرایش های گوناگون خداباوری (همچون طبیعت پرستی، چندگانه پرستی، پرستش رب الارباب و یکتاپرستی و وحدت گرایی) در «وده ها» را که کهن ترین اثر مکتوب اقوام آریایی است مورد توجه قرار خواهیم داد. خداشناسی «اوپنیشدی» با رویکرد غالب وحدت وجودی و سپس اندیشه خدا در «گیتا» با توجه به نگرش های سه گانه موجود در آن، موضوعات بعدی مورد بحث هستند. نوع نگاه به خدا در «درشنه ها» یا مکتب های فکری هندو، به ویژه دو مکتب «ودانته» و «نیایه» که توجه خاصی به الوهیت دارند، موضوعات پایانی این نوشتار هستند. در مجموع چنین به نظر می آید که اندیشه هندو با وجود تجربه های گوناگون از انواع نگرش های خداباورانه در ادوار گوناگون تاریخ خود، در هیچ کدام از این نگرش ها به طور قاطع و فراگیر آرام نگرفت.
    کلیدواژگان: اوپنیشدها، درشنه، گیتا، نیایه، ودانته، وده ها
  • حسن جعفری* محمد فتحعلی خانی صفحات 961-984
    یکی از ادله ای که از دیرباز برای اثبات درستی ادعای پیامبران یا حتی در بعضی موارد برای اثبات وجود خداوند استفاده شده، معجزه است. اما اینکه معجزه با چه شرایطی از چنین قدرتی در اثبات مدعای خود برخوردار می شود و اینکه اصلا معجزه چه چیزی را ثابت می کند، موضوعی است که از نگاه شکاکانه و البته تجربه گرایانه دیوید هیوم مخفی نمانده است و ریچارد سوئین برن با دغدغه دفاع از مسیحیت و الهیات طبیعی در جهت پاسخگویی به این انتقادها در تلاش است. با توجه به اینکه از قرن هفدهم یعنی بعد از هیوم تعبیر نقض قانون های طبیعت در تعریف معجزه وارد شد و خود سوئین برن هم تصریح دارد که همین تعریف هیوم را قبول دارد و اصلا آن را نقطه کلیدی تعریف معجزه می داند، بحث این دو فیلسوف خالی از فایده نخواهد بود. در این مقاله می خواهیم بعد از ذکر نظر طرفین بررسی کنیم که کدام یک از نظر اسلام بیشتر پذیرفتنی است.
    کلیدواژگان: دیوید هیوم، ریچارد سوئین برن، معجزه، نقض قانون های طبیعت
|
  • Seyedeh Masoumeh Alizadeh, mohammad rasool ahangaran * Pages 795-816

    The previous paper defines the faith and faith of believers (Muslims, Christians, Jews) and their division into acute and temperate, and examines the relationship between faith and skepticism to the analysis of Wittgenstein's religiosity.
    Wittgenstein's religious view acknowledges the non-cognitive character of the religious language, while at the same time he believes religious beliefs to be often unreasonable. Philosophers, who are somehow influenced by his thoughts, are skeptical of the untruthfulness of his faithfulness or Wittgenstein's religious language. For ease, we summarize Wittgenstein's faith in three things: 1. Unreasonableness of religious beliefs, 2. Non-cognitive interpretation of them, and 3. Unrealistic interpretations of religion.
    Keywords: Acute, temperamental faith, religious language, Wittgenstein
  • Leila Rustayee Patappeh, Mohammad Mohammad Rezaei Pages 817-846


    Various opinions and theories have appeared about the ontological question of good and evil from the time of Aristotle to now. This issue got more sensitive from the time it was considered to be a variable against the existence of God and his attributes. Some deem the existence of evil as the main and the only reason to deny the existence of God, while others have a view contradictory to this belief. In the eyes of John Hick and Augustine, evil is an existential entity. Influenced by the Irenaean theodicy, Hick gives in a new form to the definition of evil. Hick believes that evil is the lack of good and God is not the cause of evil, and introduces evil as a negative entity within a causal specification framework. With the provision of this theory, the casual principles also achieved special importance. In the study at hand, we investigate and criticize the metaphysical question of evil and its relationship with the existence of God from the viewpoint of John Hick. To this end, first the principles of good and evil are presented and then, the important question of “the role of evil in the causal structure of creation” in Hick’s and Augustine’s perspectives is examined. The purpose of this study is to assert that the main and hidden reason for the existence of evil cannot be justified and understood and as Hick notes, we should confess that the world of being in general and evil in particular are mysterious

    Keywords: god, Theodicy, Moral evils, Natural evils, Soul-making Theodicy, Augustine, John Hick
  • farhad amoorezaei, Hasan Ghanbari * Pages 847-868
    The well-known contemporary philosopher John Hick is known with familiar theory of religious pluralism. But the essential element of pluralistic theory based on his analysis of validity and authenticity of various religious experiences. In fact, he makes a bridge among the plurality of religious experiences and plurality in religious beliefs. In fact he brings together the various elements(from witgenestein's theory that known as "seeing as" to epistemology of perception in kant and critical realism) to conclude variety of religious experiences and more indifferent originality of them. But the most important principles he used to prove the epistemological validity of religious experiences are: permitted the beliefs of religious experience as basic beliefs, principle of critical trust, principle of testimony, and ultimately the pragmatic principle of desirable outcomes in the life of the owners of the moral and spiritual religious experiences. In this article we analysis these principles. in the meantime of this review we discuss in detail about Hick's epistemic foundations of pluralism. Finally, we conclude that although attention to the Effects of religious experiences can be encouraged, it does not by any means derive from it the indisputable logical proof in the style of the traditional proofs of the existence of God.
    Keywords: Religious experience, Epistemology, permitted the beliefs of religious experience as basic beliefs, principle of critical trust, principle of testimony, desirable outcomes in the life of the owners of the moral, spiritual religious experiences
  • mohammad bonyani, ali rahimi* Pages 869-890
    One of the most important topics in the field of theology is the relationship between Divine Essence and attributes of God. Several views are expressed in this regard that one of them is the negating of attributes of God is known as negative theology. Ghazi Saeed Qomi is the most important promoters of this view. This article studies negative theology from the perspective of Ghazi Saeed Qomi. Three meanings has been said for the negating of attributes that all disputed. His inability to abstract multiple attributes from simple essence and misunderstanding of Attribute and to escape from Analogy between God and creature and inability to adjust diffrences among Hadith Collections makes him to accept negative theology. It is concieved that Ghazi Saeed Qomi can not represent a good and acceptable explanation for negative theology and his argumentes and reasons on negating of attributes are insufficient. Thus, we can not accept his theory.
    Keywords: Ghazi Saeed Qomi, negative theology, affirmative theology
  • sayyed mohammad entezam * Pages 891-912

    Avicenna considers God’s existence as irrefutable. His intention of the word argument is the a priori argument, also known as absolute argumentation. In the article at hand, firstly the various types of arguments and their epistemological values are discussed and then, Avicenna’s stance toward the irrefutability of God’s existence and his reasons are examined. This analysis reveals that not only Avicenna’s proof of the righteous is an a priori argument, but also the creature-oriented arguments, in which the created is used to argue for the creator, are a priori arguments based on the accepted principles of logic. Since these arguments do not directly prove the existence of God, they are essential a priori arguments with regard to their own outcome, and are accidental causal arguments with regard to the existence of God.

    Keywords: Refutable, Irrefutable, A priori argument, A posteriori argument, Proof of the righteous
  • Mohammad Javad Rodgar * Pages 913-937
    Social mysticism is the natural origin of Islamic mysticism - an inheritance and a necessary need of our time and time, especially in the evolution and development of modern Islamic civilization. Social mysticism in the book of mysticism and tradition is not only against individual mysticism, but also the first traveler of Saluki (a journey from Creation to Truth) and the Second Solucci's journey (the journey from right to right) to the Third Solucci's Third Travel The journey from the right to the people with the right (one after the other) to achieve the journey of the four of me (the journey in the creation to the people with the right) and, in fact, after the "existential existential", the responsibility of "completing" and "completing" the people And arresting people in three elements: 1. Conduct of thought 2. Moral education - Spirituality 3. Social justice can be expressed and explained that the full complement of man is innocent in the first place and the perfect man in the second place, the responsibility Is committed They take it. Therefore, the main question of the present paper is that what is the nature and purity of social mysticism, based on the component of a complete human being, from Imam Khomeini's point of view? This article analyzes the essence of social mysticism towards the status of the perfect human being in Haseti and Shan, or the social-political province of the mystic of the sacrament.
    Keywords: Social mysticism, Full man, Asfar Arbia, Social Providence, Justice, Theoretical, practical mysticism
  • Abolfazl Mahmoudi * Pages 939-959
    Belief in God is one of the most important dimensions of all religions and this principle applies to Hinduism Too. As such we may find various forms of Theism in Hindu scriptures and darśanas or philosophical schools, such as Polytheism, Henotheism, Monotheism, and Pantheism. This paper considers the evolution in theism in Vedas, Upanishads, Gita and important darśanas such as Advaita Vedãnta, Viśistadvaita Vedãnta, and Niyaya, which have more attachment to theological concepts. Finally it seems that, contrary to other places, although in India the religious thought experienced various form of theism, it did'nt take the shape of one vastly spread and firmly established single form, especially in popular level.
    Keywords: Keywords: Theism, Veda, Upanishad, Gita, dar?ana, Ved?nta, Niy?ya
  • hossein jaafari *, Mohammad Fathalikhani Pages 961-984
    One of the reasons that has long been used to prove the claims of prophets or even in some cases to prove the existence of God is miracle. But what miracles have with such a power to prove their claims, and basically what can miracles prove at all, is something that is not hidden from the skeptical and, of course, empiricist view of David Hume, and concerning to defend Christianity and natural theology Richard Swinburne is in the direction of finding best responds to these critics. Given the fact that from the seventeenth century, after Hume, the expression of the violations of the laws of nature was introduced in the definition of miracles, and Swinburne accepts Hume's definition, and at all this is the key to the definition of miracles, reviewing these two philosophers about miracle can usefull in understating it well. In this article, we want to examine the views of the two sides after considering which one is more acceptable in Islamic viewpoint.
    Keywords: Key words: Miracle, David Hume, Richard Swinburne, Violations of the laws of nature