فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی
سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمید رجبی، الناز طاهرای راد* صفحات 1-12
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش تعیین اثر تمرین تناوبی با شدت بالا در محیط طبیعی و گرم بر تغییرات سطوح سرمی BDNF مردان سالم بود.
    روش
    24 دانشجوی پسر رشته تربیت بدنی بطور تصادفی به سه گروه تمرین در محیط گرم، تمرین در محیط طبیعی و کنترل تقسیم شدند. گروه تمرین 12 جلسه طی دو هفته متوالی تمرین کردند. مقادیر BDNF به روش الایزا سنجیده شد و داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس یک طرفه تحلیل شدند.
    یافته ها
    پس از یک جلسه فعالیت مقدار BDNF در دو گروه تمرینی در مقایسه با پیش آزمون افزایش معناداری داشت. البته این تغییرات در گروه محیط گرم در مقایسه با محیط طبیعی تفاوت معناداری نداشت (p=0/262). علاوه بر این در دو گروه تمرینی بعد از گذشت دو هفته از فعالیت در مقدار BDNF افزایش معناداری مشاهده شد. همچنین دو هفته تمرین بر سطوحBDNF بین گروه های تمرینی و کنترل نیز تفاوت معنادار بوجود نیاورد (p=0/267).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که فعالیت تناوبی صرف نظر از اینکه در محیط طبیعی یا گرم انجام گیرد باعث افزایش مقدارBDNF می شود. همچنین به نظر می رسد تمرین در محیط گرم فشار نسبتا بالاتری را فراهم می کند که شاید در طولانی مدت بتواند سازگاری های گسترده تری را ایجاد کند.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، دمای محیط، اکسیژن مصرفی بیشینه، فاکتور نوروتروفیک مشتق شده از مغز
  • حجت الله سیاوشی، محمدرضا کردی، حجت ا.. سیاوشی، محمد علی سماواتی شریف* صفحات 13-28
    مقدمه
    هدف از این پژوهش بررسی اثرات برنامه های ورزشی استقامتی و مکمل آهن بر روی برخی از فاکتورهای تنفس سلولی در موش های صحرایی نر می باشد. روش شناسی: در این مطالعه ی تجربی، چهل موش نر (نژاد ویستار14848؛ میانگین وزن 67/22±55/321 گرم) به چهار گروه تقسیم شدند. گروه تجربی I برنامه های ورزشی استقامتی را به مدت 12 هفته بر روی تردمیل انجام می دادند (با شدت 32 متر در دقیقه، 60 دقیقه در هر جلسه و 5 جلسه در هفته) (T). گروه تجربی II تحت همان برنامه تمرینی، اما روزانه 800 میکروگرم مکمل آهن (سولفات فرو) دریافت می کردند (Ti). گروه کنترل I در مدت 12 هفته بدون تمرین (غیرفعال) بودند (S)؛ و گروه کنترل II ضمن این که تمرین نمی کردند، اما، روزانه 800 میکروگرم مکمل آهن دریافت می کردند (Si). پس از 12 هفته نمونه های خونی و بافت عضلانی موردپژوهش قرار گرفتند. داده ها توسط آنالیز واریانس یک سویه (آنوا) و کروسکال-والیس موردآزمون قرار گرفتند (05/0>P).
    یافته ها
    یافته های آماری نشان داد که غلظت فریتین خون تنها در گروه تجربی I و وزن مطلق عضله ی نعلی و غلظت سیتوکروم اکسیداز تنها در گروه تجربی II نسبت به دیگر گروه ها معنی دار بود (05/0>p). همچنین، هایپرتروفی عضلانی، دانسیته ی شبکه ی مویرگی، و چگالی میتوکندریایی گروه های تجربی با گروه کنترل تفاوت معنی داری داشتند (05/0>p)؛ اما این اختلاف ها در بین هر دو گروه های تجربی معنی دار نبودند. باوجوداین، توده ی بدنی، وزن نسبی عضله ی نعلی، و ماکزیمم اکسیژن مصرفی موش های گروه تجربی تفاوت معنی داری را هم با گروه های کنترل و هم در بین گروه های تجربی با یکدیگر داشتند (05/0>p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که مصرف مکمل آهن در طی ورزش می تواند موجب بهبود برخی از شاخصه های تنفس سلولی، هایپرتروفی، و ظرفیت هوازی می گردد؛ درصورتی که، این بهبودها در شرایط بی تمرینی به وجود نمی آیند.
    کلیدواژگان: عضله نعلی (سولئوس)، سیتوکروم اکسیداز، فریتین، ظرفیت هوازی، میوگلوبین، میتوکندری
  • عبدالرحمن نجفی، خسرو ابراهیم، سجاد احمدی زاد، غلام رضا جهانی قیه قشلاق صفحات 29-44
    هدف
    تحقیق حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین عضلات تنفسی با دو پروتکل متفاوت بر فاکتورهای ریوی و عملکردی بازیکنان فوتبال بود. روش شناسی: 30 فوتبالیست آماده و جوان (19-16 ساله) به 3 گروه تجربی A، تجربی B و کنترل تقسیم شدند. هر 3 گروه تمرین عادی فوتبال 5 روز در هفته خود را داشتند. همه ی گروه ها 5 بار در هفته و 2 بار در روز به تمرین عضلات تنفسی پرداختند. در هر جلسه تمرین عضلات تنفسی گروه تجربی A تعداد 30 نفس را در 55 درصد حداکثر دم بیشینه (MIP)، تجربی B تعداد 50 نفس را در 40 درصد MIP و گروه کنترل تعداد 30 نفس را در 15 درصد MIP انجام دادند. آزمون های MIP، اسپیرومتری، یویو سطح یک، آزمون وامانده ساز تناوبی استقامتی (RHIET) و آزمون رست قبل و بعد از هشت هفته تمرین عضلات تنفسی به انجام رسید. برای تحلیل داده ها از آنوای یکراهه استفاده شد.
    نتایج
    در پژوهش حاضر نشان داده شد که هشت هفته تمرین عضلات تنفسی MIP و مسافت دویدن را افزایش و سطح لاکتات خون، میزان درک فشار، درک تنگی نفس و شاخص خستگی دوی سرعت مکرر را در گروه های تجربی A و B در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد (05/0P<) اما تاثیری روی VC، FVC، FEV1، PEF، MVV، میانگین توان و اوج توان نداشت (05/0P>).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد تمرین عضلات تنفسی مکملی مناسب برای افزایش عملکرد بدنی بازیکنان فوتبال است و بایستی شامل در برنامه ی بدنسازی آنها گردد.
    کلیدواژگان: مسافت دویدن، میزان درک تلاش، میزان درک تنگی نفس، لاکتات، توانایی دوی سرعت مکرر، اکسیژن بیشینه مصرفی
  • داریوش شیخ الاسلامی وطنی، فریبا فلاحی*، روناک تابعی صفحات 45-58

    <p>ا

    هدف

    خون به عنوان حامل اکسیژن، دی اکسید کربن و دیگر مواد مورد نیاز بافت ها بسیار مهم است. هماتولوژی ورزشی یک شاخه جدید از فیزیولوژی ورزش است، که سابقه آن در جهان بیش از 30 سال نمی باشد .فعالیت های ورزشی احتمالا می توانند بر شاخص های خونی مرتبط با عملکرد اثر بگذارند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر شش هفته تمرین مقاومتی با ترتیب حرکتی متفاومت بر تغییرات هماتولوژیک (شامل هموگلوبین، هماتوکریت، تعداد گلبول‎های قرمز، تعداد گلبول‎های سفید، میانگین حجم گویچه ای، میانگین هموگلوبین گویچه ای، میانگین غلظت هموگلوبین گویچه ای، پهنای توزیع گلبول قرمز، تعداد پلاکت و حجم متوسط پلاکتی) در دختران دارای اضافه وزن (شاخص توده بدن بین 30-25 کیلوگرم بر متر مربع) بود.</p><p>

    مواد و روش ها

    31 دانشجوی دارای اضافه وزن انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه: تجربی 1 (شروع حرکات از عضلات بزرگ به عضلات کوچک،10 نفر)،تجربی 2 (شروع حرکات از عضلات کوچک به عضلات بزرگ، 11نفر) و کنترل (بدون هیچ برنامه تمرینی،10 نفر) قرار گرفتند. برنامه تمرین مقاومتی شامل 6 هفته (3 جلسه در هفته) بود. متغیرهای هماتولوژیک قبل و پس از دوره ی تمرینی در شرایط استراحتی اندازه گیری شدند.</p><p>

    یافته ها

    یافته های تحقیق با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد، متغیرهای هماتولوژیک مورد بررسی در تحقیق حاضر، بین سه گروه تفاوت معناداری نداشتند.</p><p>

    نتیجه گیری

    در کل یافته های حاضر نشان داد اجرای برنامه میان مدت تمرین مقاومتی و همچنین تغییر در شیوه اجرای حرکات مقاومتی- هیچ کدام- تاثیری بر پاسخ های هماتولوژیک ندارند.</p>

    کلیدواژگان: ترتیب تمرین، متغیرهای هماتولوژیک، اضافه وزن
  • مینو باسامی صفحات 59-72
    مقدمه تحقیق حاضر جهت تعیین پاسخ های متابولیکی به تزریق گلوکز (هایپرگلیسیمیا) طی فعالیت ورزشی در مردان مسن طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    هشت مرد سالم (میانگین سن 2/5±3/63 سال) بطور داوطلبانه در این تحقیق و در دو جلسه مجزا به فاصله یک هفته به آزمایشگاه فیزیولوژی مراجعه کردند. آزمودنی ها در هر جلسه 40 دقیقه فعالیت ورزشی بر روی دوچرخه با 60 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی بعد از 30 دقیقه تزریق گلوکز یا دارونما اجرا کردند. فاکتورهای تنفسی در طی فعالیت اندازه گیری شدند و 4 نمونه خونی قبل از تزریق گلوکز، بعد از اتمام 30 دقیقه ترزیق گلوکز، در دقیقه 20 فعالیت، و سریعا بعد از اتمام فعالیت برای اندازه گیری فاکتورهای متابولیکی، گرفته شد. اکسیداسیون چربی و کربوهیدرات با استفاده ار گازهای تنفسی دیاکسید کربن و اکسیژن مصرفی محاسبه گردید.
    یافته ها
    آنالیز آماری داده ها افزایش معنی دار (p<0.05) انسولین و گلوکز و کاهش اسید چرب آزاد غیراستریفیه و گلیسرول را طی فعالیت ورزشی بعد از تزریق گلوکز نشان داد اما تاثیر معنی داری بر سوخت چربی و کربوهیدرات مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    اگر چه تحقیقات قبلی بر روی جوانان نشان داده اند که سوخت چربی و کربوهیدرات بعد از تزریق گلوکز تغییر پیدا کرده است. اما در تحقیق حاضر در مردان مسن علیرغم تغییرات متابولیکی در طی فعالیت ورزشی بعد از تزریق گلوکز، اکسیداسیون چربی و کربوهیدرات تغییر معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: دوچرخه سواری، هایپرگلیسیمیا، سوخت چربی، سوخت کربوهیدرات، سالمند
  • بتول رضایی سراجی، حمید آقا علی نژاد*، رضا قرخانلو، معصومه ابتکار، محمد فشی، بهزاد پاک راد، اکرم کریمی اصل صفحات 73-84
     
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تمرین هوازی و هوای آلوده به ذرات کربن سیاه بر بیان ژنهای NF-κB و TNF-α هیپوکامپ مغز موشهای صحرایی نر بود.
    روش ها
    بیست و چهار موش صحرایی نر ویستار )با میانگین توده بدنی 97 / 26 ± 29 / 279 گرم( بهطور تصادفی در چهار گروه: الف- بدون تمرین و بدون قرار گرفتن در معرض هوای آلوده به ذرات کربن سیاه؛ ب- تمرین هوازی؛ ج- قرار گرفتن در معرض ذرات؛ و د- تمرین و با قرار گرفتن در معرض ذرات کربن سیاه قرار گرفتند. برای قرار دادن حیوانات در معرض ذرات کربن سیاه با قطر کمتر از 10 میکرون از دستگاه تزریق ذرات و اتاقک استفاده شد. مدت تمرین هوازی با 50 درصد سرعت بیشینه هر گروه 4 هفته
    بود و 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی و قرارگیری در معرض ذرات کربن سیاه حیوانات قربانی شدند. با استفاده از
    روش
    Real time-Pcr بیان ژن NF-κB و TNF-α در بافت هیپوکامپ موشها ارزیابی شد. برای تعیین معنادار بودن تفاوت بین گروه ها از تحلیل واریانس دوطرفه و آزمون تعقیبی LSD استفاده شد.
    نتایج
    تفاوت معناداری بین گروه های الف و ب ) 001 / 0 = P (، الف و د ) 003 / 0 = P ( در مقدار TNF-α وجود داشت. تفاوت معناداری نیز بین گروه های الف و ب ) 008 / 0 = P( در مقدار NF-κB دیده شد.
    نتیجه گیری
    چهار هفته تمرین هوازی و هوای آلوده به ذرات کربن سیاه باعث تعدیل عوامل التهابی NF-κB و TNF-α میشود. به نظر میرسد این تغییرات در بخشی با کاهش خطر ابتلا به بیماری های عصبی مغزی همراه باشد.</p>
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، ذرات معلق، التهاب، هیپوکامپ
  • رعنا فیاض میلانی صفحات 85-96
    در رشته ورزشی فوتبال، بازیکنان برای استفاده از مهارت های تکنیکی و تاکتیکی، به تحمل فشارهای بدنی شدید و سطح بالایی از آمادگی جسمانی و روانی نیاز دارند. علاوه براین، کودکان برای بهبود مهارت های ورزشی و کاهش احتمال بروز آسیب دیدگی در تمرین و مسابقه نیازمند شرکت در برنامه های تمرین مقاومتی هستند. تمرینات TRX نمونه ای از تمرینات مقاومتی به صورت معلق است که باعث فراخوانی بیشتر واحدهای حرکتی و هماهنگی بیشتر عصبی - عضلانی می گردند.
    هدف
    هدف از این پژوهش، مقایسه تاثیر دو نوع برنامه تمرین مقاومتی به صورت معلق و ثابت بر مهارت های فوتبالی کودکان پسربود.
    روش
    بدین منظور30 کودک (میانگین سنی 55/0 3/12) که سابقه انجام تمرین های مقاومتی را نداشتند اما بطور منظم هفته ای سه جلسه در تمرینات فوتبال شرکت می کردند به صورت تصادفی در سه گروه 10 نفره تمرین های مقاومتی در سطوح معلق، تمرین های مقاومتی در سطوح ثابت و کنترل قرار گرفتند. پروتکل تمرین هشت هفته ای بر روی دو سطح معلق (با استفاده از TRX) و ثابت با حرکات مشابه (با استفاده از وزن بدن)، و برمبنای توصیه های ACSM برای تمرین های مقاومتی کودکان به صورت فزاینده طراحی شد. به منظور اندازه گیری مهارت های فوتبالی، مجموعه آزمون های فوتبالی مور کریستین مورداستفاده قرارگرفت. جهت بررسی تاثیر نوع تمرین بر متغیرهای پژوهش، از آنالیز واریانس یک طرفه مستقل (با روش دلتا) استفاده شد.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد مهارت های فوتبالی برد شوت، دقت شوت، دقت پاس و دریبلینگ در گروه تمرین در سطوح معلق در مقایسه با تمرین در سطوح ثابت افزایش معنی داری داشت(05/0P<).
    نتیجه گیری
    بنابراین، با توجه به کم خطر بودن، کم هزینه بودن و مفرح بودن؛ و بر اساس نتایج پژوهش حاضر و پژوهش های قبلی، مبنی بر کارایی بیشتر تمرین های مقاومتی معلق نسبت به تمرین با وزن بدن برای کودکان، می توان از این تمرین ها برای بالا بردن مهارت های فوتبالی کودکان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: فعالیت مقاومتی کل بدن(TRX)، تمرین پذیری، کودکان نابالغ
  • هرا منصوری، نجمه کیانی، مهدی صمدی، وحید حدیدی، فرهاد دریانوش*، افسانه حق دل صفحات 97-106
    <p>
    مقدمه
    یکی از تمرینات ورزشی که امروز برای افزایش آمادگی ورزشکاران بسیار مورد استفاده قرار میگیرد، تمرینات تناوبی شدید (HIIT) میباشد اما شدت بالای این تمرینات میتواند به بافتهای دیگر مانند کبد آسیب برساند. در مقابل به نظر میرسد عصاره چای سبز بتواند کبد را در برابر انواع آسیبهای محیطی حفظ نماید. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر مکمل چای سبز بر دو آنزیم ALT وAST به عنوان شاخصهای آسیب کبد بعد از تمرینات تناوبی شدید بر روی فوتبالیستهای حرفهای بود.</p><p>
    مواد و روش ها
    شرکت کنندگان این مطالعه نیمه تجربی، مردان بازیکن فوتبال از تیم گل گهر سیرجان بودند. بدین منظور 16 نفر (سن31/2 ± 25/23 سال، وزن 42/5 ± 50/68 کیلوگرم، قد 24/12 ± 175 سانتی متر) در دوگروه انتخاب شدند. آزمون در دو نوبت، انجام و در هر نوبت 5 دقیقه قبل و بعد و24 ساعت بعد از آزمون از بازیکنان خون گرفته شد. پروتکل تمرینی شامل 4 ست یک دقیقهای بود که در فاصله 50 متر رفت و برگشت با شدت بالاتر از 90 درصد VO2maxبا 2 دقیقه استراحت بین هر فعالیت با شدت کم(50 تا 60 درصد VO2max) صورت گرفت که در کل شامل 4 دقیقه فعالیت و 8 دقیقه استراحت فعال بود. بعد از 14روز، شرایط تکرار شد با این تفاوت که گروهی که دارونما گرفته بودند این مرتبه مکمل چای سبز مصرف میکردند. تجزیه و تحلیل داده های آماری با استفاده از آزمون t همبسته برای تعیین تفاوت بین گروهی انجام شد.</p><p>
    یافته ها
    نتایج آماری، نشان دهنده تفاوت معنادار بین گروه مکمل و دارو نما بود. بر همین اساس آنزیم AST در گروه مکمل بلافاصله و 24 ساعت پس از فعالیت به صورت معناداری از گروه دارونما پایین تر بود (به ترتیب (001/0=p) و (02/0=p)). آنزیم ALT نیز در گروه مکمل بلافاصله پس از فعالیت از مقادیر کمتری در مقایسه با گروه دارونما برخوردار بود (012/0=p) و در مقادیر 24 ساعت پس از فعالیت هیچگونه تفاوت معناداری مشاهده نشد.</p><p>
    نتیجه گیری
    با توجه به معنادار بودن نتایج پژوهش به نظر میرسد عصاره چای سبز موجب کاهش شاخصهای آسیب کبدی بعد از تمرینات تناوبی شدید میشود.</p>
    کلیدواژگان: آنزیم های کبدی، تمرینات تناوبی شدید، عصاره چای سبز، فوتبال
  • پروانه دولت آبادی، وحید ساری صراف، رامین امیرساسان* صفحات 107-116
    هدف
    مسابقات پارالمپیک مهمترین مسابقات ورزشی جهان برای افراد کم توان جسمی است که هر چهار سال یک بار به طور منظم برگزار می شود. حضور در رقابت های ورزشی و عملکرد عالی نیازمند جنبه های متفاوتی از جمله تغذیه صحیح است. در این راستا هدف از مطالعه حاضر بررسی وضعیت درشت مغذی ها و هزینه انرژی ورزشکاران نخبه پارالمپیک شهر تبریز می باشد.</p><p>روش شناسی: 35 نفر ورزشکار نخبه پارالمپیک (مرد و زن به ترتیب: شاخص توده بدنی: 8/25 و 9/22 کیلوگرم بر متر مربع ، درصد چربی: 6/22 و 6/28 درصد، نسبت دور کمر به دور لگن: 96/0 و 85/0) فرم رضایت نامه و مشخصات عمومی، فرم های ثبت سه روزه غذا و فعالیت را تکمیل کردند. مقدار دریافت درشت مغذی ها، فیبر، کالری دریافتی ، هزینه انرژی و مقدار انرژی وعده های مختلف در نرم افزار نوتریشن 4 محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی استفاده شد.
    نتایج
    میانگین کالری دریافتی و هزینه انرژی روزانه مردان و زنان: (مردان: 7/3573، 2/3179 و زنان: 7/2191 ، 6/2165 کیلوکالری در روز) و توزیع انرژی از زیاد به کم در مردان در وعده های صبحانه، ناهار، شام ، میان وعده ها و در زنان در وعده های ناهار، شام، صبحانه و میان وعده ها بود. مقدار دریافت درشت مغذی ها در همه ورزشکارانپارالمپیکی بالاتر از مقادیر مرجع بود. مقدار فیبر دریافتی در مردان کمتر از مقادیر مرجع بود
    بحث و نتیجه گیری
    مقدار دریافت درشت مغذی ها در ورزشکاران نخبه پارالمپیک شهر تبریز بیشتر از مقادیر مرجع بود. بنابراین کنترل و بازبینی رژیم غذایی ورزشکاران نخبه پارالمپیک ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تغذیه- کالری، کربوهیدرات، پروتئین، چربی
  • عاطفه باقری صفحات 117-128
    هدف
    در تحقیق حاضر تاثیرهشت هفته تمرین هیپوکسی اینتروال (روش کنترل تنفس) بر سطح سرمی عامل نوروتروفیک مشتق از مغزدر زنان فعال مورد بررسی قرار گرفت. روش شناسی: تعداد 14 نفر از زنان فعال به طور تصادفی در دو گروه کنترل(هفت نفر) و تجربی(هفت نفر) جایگزین شدند. گروه کنترل به مدت هشت هفته دویدن اینتروال را تحت شرایط عادی و گروه تجربی دویدن اینتروال را در شرایط هیپوکسی انجام دادند. نمونه ی خونی جهت تعیین مقدار سطوح سرمی عامل نوروتروفیک مشتق از مغز در آغاز دوره ی تمرینی و 24 ساعت پس از آخرین جلسهی تمرینی در هفته هشتم از هر دو گروه گرفته شد. برای بررسی نرمال بودن توزیع داده ها ازآزمون گلموگروف-اسمیرنوف و بررسی همگن بودن واریانس گروه ها از آزمون لوین استفاده شد.برای تجزیه و تحلیل اطلاعات (مقایسه ی بین و درون گروهی) از روش های آماری تیهمبسته و مستقل در سطح معناداری(05/0≥P) استفاده شد.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد که سطوح سرمی عامل نروتروفیک مشتق از مغز پس از هشت هفته تمرین هیپوکسی اینتروال در مقایسه با تمرین اینتروال افزایش معناداری یافته است.در این راستا بررسیاختلاف بینگروهی نشان داد که بین پسآزمون گروه کنترل و تجربی اختلاف معنی داری وجود دارد (036/0≥P).همچنین نتایجبررسی اختلاف درونگروهی نشان داد که بین پیشآزمون و پسآزمون گروه کنترل بعد از هشت هفته دویدن اینتروال اختلاف معنی داری وجود نداشت (157/0P=)، در صورتی که در مورد گروه تجربی بعد از هشت هفته دویدن هیپوکسی اینتروال این اختلاف قابل ملاحظه بود (011/0≥P).
    بحث و نتیجه گیری
    در مجموع، نتایج به دست آمده از این پژوهش به استناد داده های جمع آوری شده نشان داد که انجام هشت هفته تمرین هیپوکسی اینتروال نسبت به تمرین اینتروال بر افزایش سطح سرمی عامل نوروتروفیک مشتق از مغز زنان فعال تاثیر بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: تمرین اینتروال با روش تنفس آزاد، تمرین هیپوکسی اینتروال با روش کنترل تنفس، عامل نوروتروفیک مشتق از مغز، زنان فعال
  • مهدی اسبرزاده، معرفت سیاه کوهیان*، لطف علی بلبلی صفحات 129-138
    هدف تحقیق: نقطه شکست ضریان قلب (HRDP) یکی از روش های برآورد آستانه بی هوازی در طول تمرین است، که برای برنامه ریزی شدت تمرینات از اهمیت فراوانی برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین نقطه شکست ضربان قلب (HRDP) با استفاده از مدل کوتاه بیش ترین فاصله (S.Dmax) با دومین آستانه تهویه ای (VT2) بود. روش تحقیق: 21 نفر مرد غیرفعال داوطلب (میانگین ± انحراف معیار؛ سن 31/1±9/19 سال، قد 3/5±4/173 سانتی متر، وزن 9/8±9/67 کیلوگرم، اکسیژن مصرفی بیشینه 52/0±08/3 لیتر بر دقیقه) آزمون ورزشی فزاینده نوارگردان را تا رسیدن به واماندگی اجرا کردند. برای تعیین HRDP، ضربان قلب آزمودنی ها به وسیله دستگاه پولار ثبت و با استفاده از برنامه رایانه ای طراحی شده آنالیز شد. گازهای تنفسی در طول آزمون فزاینده توسط دستگاه گاز آنالایزر اندازه گیری شد. از مدل گرافیکی بلاند- آلتمن و روش آماری همبستگی درون خوشه ای(ICC) برای پردازش داده ها استفاده شد.
    نتایج
    HRDP در تمامی آزمودنی های پژوهش حاضر مشاهده شد. تفاوت معنی داری بین متغیرهای ضربان قلب، اکسیژن مصرفی، تهویه، حجم جاری و تواتر تنفسی مطابق با HRDP و VT2 وجود نداشت (05/0< p). همچنین نتایج آزمون ICC و نمودارهای بلاند- آلتمن نشان داد که همگرایی بالایی بین ضربان قلب (b.min-1 ICC= 0.866; ±1.96; 95% CI= -7.2 to 6.7) و اکسیژن مصرفی (ICC= 0.963; ±1.96; 95% CI= -3.2 to 3.5 ml.kg-1.min-1 ) اندازه گیری شده در HRDP و VT2 وجود دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این تحقیق، می توان نتیجه کرفت که S.Dmax روش مطمئنی برای جایگزین روش های تهاجمی، پرهزینه و وقت گیر است. بنابراین، می توان از روش S.Dmax برای تعیین آستانه بی هوازی در مردان جوان سالم استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آستانه بی هوازی، نقطه شکست ضربان قلب، روش S، Dmax، دومین آستانه تهویه ای
  • آسیه عباسی دلویی، سعیده شادمهری، ندا آقایی بهمن بگلو، مژگان احمدی* صفحات 139-152
    هدف
    هدف از تحقیق حاضر بررسی مقایسه تاثیر هشت هفته تمرین هوازی و مقاومتی بر وضعیت اکسیدانت، آنتی اکسیدانت و نیمرخ لیپیدی در دختران چاق بود. روش تحقیق: بدین منظور، 30زن چاق ( سن 5±30 سال، قد 2±60/1 متر و شاخص توده بدنی33-31 کیلوگرم/مجذور متر ) انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه تمرین هوازی، مقاومتی و کنترل تقسیم شدند. گروه های تجربی، تمرین هوازی روی تردمیل با شدت60 تا 75% ضربان قلب ذخیره و تمرین مقاومتی با شدت 55 تا 75% 1RM به مدت هشت هفته انجام دادند. نمونه های خون آزمودنی ها 48 ساعت قبل و بعد از پروتکل تمرینی و 12 ساعت ناشتا جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح 05/0P≤ انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد سطوح مالون دی آلدئید، سوپراکسیددیسموتاز و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام پلاسما در دختران چاق در گروه تمرین هوازی نسب به گروه کنترل معنادار بود(05/0P≤). با این وجود، بین اثر هشت هفته فعالیت هوازی و مقاومتی بر نیتریک اکساید پلاسما در دختران چاق تفاوت معناداری وجود نداشت (069/0P=).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تمرین هوازی می تواند موجب ایجاد تغییرات قابل توجه در دستگاه اکسایشی و ضد اکسایشی بدن گردد وبا تعدیل نیمرخ لیپیدی، خطر بیماری قلبی عروقی در افراد دارای چاقی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: استرس اکسایشی، تمرین، چاقی
|
  • Elnaz Taherirad*, Hamid Rajabi Pages 1-12

    The purpose of this study was to determine the effect of high intensity interval training in temperate and warm environment on serum BDNF in healthy men.
    Methods
    In this research, 24 healthy male students according to vVo2max estimation divided to 3 groups, training in the warm environment (n=8), training in the temperate environment (n=8) and control (n=8) categorized as matched. Subjects of experimental group were trained 12 sessions for two weeks. Each session included 5 set of 150 seconds running on treadmill with %85-90 of vVo2max with 150 seconds active recovery between each set with 50 percent of vVo2max. Serum BDNF was assessed using ELISA kits and the data were analyzed by one-way ANOVA.
    Results
    The results show that one session high intensity interval activity in warm (p=0.018) and temperate (p=0.045) environment induce significant increment in serum BDNF, However between training group, significant difference was not observed (p=0.262). Furthermore two weeks of high intensity interval training in warm (p=0.001) and temperate (p=0.012) environment resulted in significant increment in serum BDNF, also two weeks of training on the level of BDNF not produce significant difference between training and control groups (p=0.267).
    Conclusions
    It seems that high intensity interval training regardless of whether in temperate or warm environment increases the level of BDNF.
    Keywords: High intensity interval training, Environment temperature, Brain derived neurotrophic factor, VO2max
  • Mohammad Ali Samavati Sharif*, Aliasghar Ravasi, Mohammad Reza Kordi, Bagher minaii, Hojjatollah Siavoshy Pages 13-28
    Purpose
    Iron plays an important role in oxygen transfer, mitochondrial respiratory chain enzymes, and oxidative phosphorylation; therefore, the reduction of iron can have a negative effect on the oxidative performance of athletes. The aim of study was investigate the effect of endurance exercise programs and iron supplementation on some cellular respiration factors in rats.
    Methods
    Forty male wistar-rats were divided into four groups. experimental Group I, do endurance exercise programs on treadmill in during 12 weeks (intensity 32 m.min-1, 60 minutes in every session, and 5 sessions in a week) (T). Experimental group II do same exercise program, but intake daily 800 micrograms iron supplementary (Ferrous-Sulphate) (Ti). The control group C was without exercise (sedentary) (S), and experimental group III, did not do any exercise, but received an 800 microgram daily iron supplement (Si). After 12 weeks, their blood and muscle tissue samples were analyses. Data were analyzed using one way-ANOVA and Kruskal-Wallis Test (P<0.05).
    Results
    Blood ferritin concentration only in the experimental group I and absolute weight of soleus muscle and cytochrome C oxidase only in the experimental group II than other groups was statistically significant (p<0.05). Also, muscle hypertrophy, capillary density, and mitochondrial density in the experimental groups I and II compared with the control group and experimental group III were significantly different (p<0.05); But, this differences between both experimental groups I and II were not significant. Despite, body mass, relative weight of soleus muscle, and maximum oxygen consumption in the Experimental groups compared with the control group were significantly different and these differences between the experimental groups also were significant (p<0.05).
    Conclusions
    It seems that iron supplementations combined with exercises maybe improve some markers of cellular respiration, hypertrophy, and aerobic capacity; Despite, these improvements probably do not occur in detraining.
    Keywords: Soleus Muscle, Cytochrome oxidase, Ferritin, Aerobic capacity, Myoglobin, Mitochondria
  • Abdolrahman Najafi*, Khosro Ebrahim, Sajad Ahmadizad, Gholamreza Jahani Ghaeh Ghashlagh Pages 29-44
    Purpose
    The aim of this study was to investigate the effect of eight weeks of respiratory muscle training (RMT) with two different protocols on performance and ventilatory factors in soccer players.
    Methods
    Thirty young trained soccer players between 16-19 years of age were randomly divided into 3 groups: experimental A (n=10), experimental B (n=10) and control (n=10). All groups carried out their regular soccer training with a 8-week RMT period of 1×30 breaths twice daily, five days weekly at 55% (experimental A) or 15% (control) maximal inspiratory pressure (MIP) or 1×50 breaths twice daily, five days weekly at 40% MIP (experimental B). MIP; standard spirometry; Yo-Yo intermittent recovery test level 1 (YYIRT level 1); Repeated High-Intensity Endurance Test (RHIET) and Running-based Anaerobic Test (RAST) were measured before and after the period. One-way ANOVA was used to analyze the data.
    Results
    MIP, VO2max, running distance, and repeated sprint ability (RSA) increased significantly and rating of perceived exertion (RPE), rating of perceived breathlessness (RPB) and blood lactate concentration decreased significantly in EXP1 and EXP2 groups compared to Control group (p<0.05) but there was no significant difference in ventilatory volumes (VC, FVC, FEV1.0, MVV, and PEF) among groups (p>0.05).
    Conclusions
    The results showed that RMT is a good complement to enhance performance in soccer players and should be included in their physical fitness training.
    Keywords: Running distance, Lactate, VO2max
  • Dariush Sheikholeslami Vatani, Fariba Fallahi*, Roonak Tabei Pages 45-58

     

    Purpose

    Exercise can lead to various hematological changes and it may be effects on some blood variables. The purpose of present study was to investigate the effects of resistance training with different order on hematological changes (include HGB, HCT, RBC, WBC, MCV, MCH, MCHC, RDW, PLT and MPV) in overweight women (BMI= 25-30 Kg/m2).

    Methods

    Thirty-one overweight students (Weight: 71.91 ± 8.28 kg and Height: 160 ± 0.05 cm) were objectively selected and randomly divided into three groups: the experimental group 1 (perform exercises from large to small muscles, n= 10), the experimental group 2 (perform exercises from small to large muscles, n= 11) and the control group (without any training program, n= 10). Resistance training consists of 6 weeks (3 sessions per week). The hematological variables were measured in resting conditions before experiment and again after completion of the training period.

    Results

    Findings using by one-way ANOVA revealed there were no significant differences in any of the hematologic variables levels between three groups.

    Conclusion

    In general, results showed that medium-term resistance training program and so changing the sequence of performance of resistance exercise – none of them – do not have any effect on hematologic responses.

    Keywords: Exercise order, Overweight, Hemoglobin, Hematocrit, Red blood cell count
  • Minoo Bassami* Pages 59-72
     
    Purpose
    The present study was designed to determine the metabolic responses to hyperglycaemia during exercise in elderly men.
    Methods
    Eight healthy males (Age, 63.3±5.2 years) voluntarily participated and reported to the physiology laboratory on two separate occasions. With one week intervening subjects performed 40 min exercise on a cycle ergometer at 60% VO2max after 30 minutes of ‘prime’ glucose or placebo infusion. Respiratory gases were undertaken throughout the exercise and four blood samples were taken before infusion, after 30 min infusion, after 20 min exercise and immediately after exercise. Blood samples were analyzed to determine insulin, NEFA, glycerol, 3- OHB and HOMA Scores. Fat and carbohydrate oxidation were calculated by using respiratory gases of O2 and CO2.
    Results
    Insulin and glucose concentrations were significantly (p<0.05) higher, and NEFA and glycerol were lower during exercise after glucose infusion. However, 3-OHB, fat and carbohydrate oxidations were not significantly different between two trials (p>0.05).
    Conclusions
    Based on the findings of the present study it could be concluded that in elderly men the maintenance of blood glucose during exercise through glucose infusion affects on lipolysis and metabolic factors, but has no effect on muscular fat and carbohydrate oxidation.
    Keywords: Cycling, Fat oxidation, Carbohydrate oxidation, Elderly
  • Batool Rezaee Seraji, Hamid Agha Alinejad*, Reza Gharakhanloo, Masoomeh Ebtekar, Mohammad Fashi, Behzad Pakrad, Akram Karimi Asl Pages 73-84
     
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the effect of aerobic exercise and black carbon particles on gene expression of NF-κB and TNF-α in rats.
    Methods
    Twenty-four male Wistar rats with an average body mass 279.29±26.97 g were randomly divided into 4 groups A: without exposure PM10 and aerobic exercise, B: aerobic training, C: exposure to PM10 carbon black (5 mg/m3; per rat), D: and aerobic exercise concomitantly with exposure to PM10 carbon black. Twenty-four hours after the last training session and exposure, the animals were sacrificed. Real time-Pcr technique was used. Two-way ANOVA and post hoc LSD was used to determine the significance of differences between groups.
    Results
    There was significant difference between groups A and B (P=0.001) and B and D (P=0.003) in the amount of TNF-α. Significant difference between A and B groups (P=0.008) in the amount of NF-κB was observed.
    Conclusions
    four weeks of aerobic exercise and PM10 exposure lead to modify the inflammatory factors of NF-κB and TNF-α. It seems that these changes lead to reducing the risk of neurodegenerative diseases.
    Keywords: Aerobic exercise training, particulate maters, inflammation, hippocampus
  • Ahad Abbasi, Fariborz Hovanloo, Rana Fayazmilani* Pages 85-96
     
    Purpose
    The aim of this study was to compare the effect of two types of body-weight and suspension resistance training on general soccer ability skills of children.
    Methods
    Thus, 30 children (mean age 12.3 ± 0.55 yrs.) without the history of resistance training were randomly divided into three suspended resistance training, unsuspended resistance training and control groups (n=10 in each group).These children have been participated in regular and identical soccer training three days per week during the investigation. All subjects in the three groups carried out the Mor-Christian soccer skill test before and 48 hours post training periods. The eight week of resistance training on suspended and unsuspended surfaces were designed progressively according to ACSM recommendations for children. Suspension training was conducted using TRX bands and unsuspension training using body weight. Comparison between groups were conducted using one-way analysis of variance (Using delta method).
    Results
    The result of study indicated that soccer skills in Mor-Christian test increased significantly in TRX group compared with body-weight training group (P˂0.05).
    Conclusions
    Thus, according to the low risk, low cost, and fun of TRX, and due to the results of this study, this type of resistance training could be recruited in children population to develop their general soccer ability skills more efficiently than traditional body-weight training.
    Keywords: Total Resistance exercise (TRX), Trainability, Preadolescence Boys
  • Zahra Mansoori, Mahdi Samadi, Farhad Daryanoosh*, Najmeh kiani, Vahid Hadidi, Afsaneh Haghdel Pages 97-106
    Purpose
    high intensity interval training (HIIT) can damage liver. can green tea extract, as an antioxidant, reduce this liver damage? The aim of this study was to investigate the effects of green tea supplementation on two enzymes ALT and AST as indices of liver damage after high-intensity interval training on professional soccer players.
    Methods
    Sixteen soccer players were divided into two groups in a quasi-experimental design with repeated measurements. Test on two occasions, and in each Blood, samples were collected 5 minutes before and 24 hours after performing the test. The training program included running with high intensity and 2 min rest between each activity. After 14 days, Conditions was repeated with the exception that a placebo group consumed green tea supplement in this stage. The data were analyzed using paired t-test to determine differences between groups.
    Results
    The statistical results showed, AST enzyme in supplement group immediately and 24 hours after exercise was significantly lower than the placebo group (respectively (p=0.001) and (p=0.02)). ALT enzyme also in supplement group immediately after exercise had a much lower dose compared with the placebo group (p=0.012) but ALT enzyme no significant difference was observed 24 hours after the activity.
    Conclusions
    Based on the significance of the results it seems that green tea extract would reduce the indices of liver damage after high intensity interval training.
    Keywords: Liver enzymes, High intensity interval training, Green tea extract, Soccer
  • Parvane Dolataabadi, Ramin Amirsasan*, Vahid Sari, Sarraf Pages 107-116
    Purpose
    Paralympic games festival are the most important competitions for disabled people in the world that is held regularly every four years. Competing in sport tournaments and having high performance in tourney needs different schemes such as good nutrition. So the purpose of this study was to assess the macronutrients intake status and energy expenditure of elite Paralympic athletes in Tabriz.
    Methods
    thirty five elite Paralympic athletes in Tabriz (24 men and 11 women: BMI: 25.8 and 22.9 kg.m−2, Body fat percentage: 22.6 and 28.7%, WHR: 0.96 and 0.85) filled consent and general information forms. Three-day self-reported food diaries and energy expenditure were analyzed. Macronutrients, fiber and calorie intake were calculated in Nutrition IV software. Energy expenditure and calorie of food intake in various meals were analyzed too. Descriptive statistic was used for analyzing data.
    Results
    Mean amount of calorie intake and daily energy expenditure in men and women was (3573.7, 3179.2 in men and 2191.7, 2165.6 Kcal per day in women). Energy distribution in descending feature was in breakfast, lunch, dinner and snacks in men. It was in lunch, dinner, breakfast and snacks in women. Intake of macronutrients in elite Paralympic and fat intake in elite Paralympic was higher than reference values. Fiber intake in men athletes was lower than reference values but it was higher than reference values in women. In general, the calorie intake and energy expenditure in women were more favorable than men.
    Conclusions
    The amount of macronutrients intake status in elite Paralympic men and fat intake in elite Paralympic women was more than reference values. Therefore, diet monitoring of Paralympic athletes seems necessary.
    Keywords: nutrition, elite, macronutrients, Paralympic athletes
  • Bagheri Atefe*, Kazemi Ali Pages 117-128
    Purpose
    In the present study, the effect of eight weeks of interval hypoxic training (respiratory control method) on the serum level of Brain-derived neurotrophic factor (BDNF) in active women was envestigated.
    Methods
    Fourteen active women were randomly assigned to either the control (n=7) or experimental (n=7) group . The women in the control group performed running interval training under normoxi condition and the subjects in the experimental group performed runnig interval under hypoxic condition for eight weeks. At the beginning of the survey and 24 hours after the last training session of the eighth week, the blood samples of both groups were collected to determine serum Brain-derived neurotrophic factor level. Kolmogorov-Smirnov and Leven's test were used to determine normal distribution of data and homogeneity variation of groups, respectively. For data analysis, statistical methods including paired and independent-samples t-test at a significance level (p≤0.05) were used.
    Results
    The results showed a significant increase in serum levels of Brain-derived neurotrophic factor after eight-week interval hypoxic training compared to the interval training . In this regard, the study of betweengroups’differences showed that there is significant difference between post-test phase of control and experimental groups (P≤0.036). While, the study of withingroups’ differences showed that there was no significant difference between pre and post-test phase in control group after eight-week interval training (P=0.157).The difference was significant in experimental group (P≤0.011).
    Conclusions
    The results of the present study suggest interval hypoxic training has an additive effect in the levels of Brain-derived neurotrophic factor in active women. Thus, it is a good substitution for training at altitude and blood flow restriction training in terms of time of performing physical activity, cost and implementation. Therefore, combining sport training with hypoxic and obtaining the desired results in shorter time seems to be an appropriate strategy.
    Keywords: Interval training with free-breathing method, Interval hypoxic training with breath-holding method, Brain-derived neurotrophic factor, Active women
  • Mehdi esbarzadeh, Marefat siahkouhian*, Lotfali bolboli Pages 129-138
     
    Purpose
    The aim of this study was to survey of the relationship between heart rate deflection point (HRDP) by the short distance maximum (S.Dmax) and second ventilatory threshold (VT2).
    Methods
    Twenty-one sedentary men volunteers (mean age 19.9±1.31 years; height 173.4±5.3 cm; weight 67.9±8.9 kg; maximum oxygen uptake 3.08±0.52 L.min-1) performed an incremental treadmill exercise test to exhaustion. To determine the HRDP, each subject heart rate was recorded by using a polar monitor and analyzed by a designed computer program. Respiratory gases during the exercise test was measured with a gas analyzing system. Data were analyzed using depended t-test, Bland and Altman plots and intraclass correlation coefficient.
    Results
    The HRDP was noticed in all subjects. No significant difference (p > 0.05) between the heart rate, oxygen uptake, ventilation, tidal volume and respiratory rate corresponding to HRDP and VT2. Also, results of ICC and Bland-Altman plots showed a good agreement between HR and VO2 measured at the HRDP and VT2.
    Conclusions
    It could be concluded that S.Dmax method is an accurate and reliable alternative to the expensive and time-consuming invasive methods. Therefore, the S.Dmax method can be used for the determination of anaerobic threshold in healthy young men.
    Keywords: Anaerobic threshold, Heart rate deflection point, S.Dmax method, Second ventilatory threshold
  • Mozhgan Ahmadi*, Asieh Abbassi Daloii, Saeedeh Shadmehri, Neda Agghaei Bahmanbeglu Pages 139-152
    Purpose
    The aim of this study was to compare the effect of eight weeks aerobic and resistance training on oxidant, antioxidant status and lipid profile in obese girls
    Methods
    Thirty obese girls (age 30±5years, height 1.60±2m, weight 85.23±6.7kg, Body mass index 31-33kg/m2) were divided randomly into three aerobic exercise, resistance and control groups. Experimental groups of aerobic exercise performed on a treadmill by 60 to 75% of heart rate reserve and intensity resistance training 55 to 75% 1RM for 8 weeks. Blood samples of the subjects before and after 48 hours of training and 12 hours of fasting protocols were collected. Data analysis using ANOVA and Tukey post hoc test was conducted at P≤0.05.
    Results
    Aerobic training significantly reduced the level of malondialdehyde and significantly increased superoxide dismutase and total antioxidant capacity of plasma in obese girls (P≤0.05). However, there was no difference between the effect of eight weeks aerobic and resistance training in plasma nitric oxide, in obese girls (P=0.069).
    Conclusions
    It seems aerobic training can make significant changes in the body oxidative and anti-oxidative and adjusting lipid profile, reduce risk of cardiovascular disease in people with obesity.
    Keywords: Training, Oxidant, Antioxidant, Lipid profile, Obese girls