فهرست مطالب

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم صالحی عمران، میمنت عابدینی بلترک*، سیروس منصوری صفحات 9-36
    نظام آموزشی نقش کلیدی را در رابطه با آموزش میراث فرهنگی و بالتبع آن، تقویت هویت ملی دارد که در صورت ناتوانی نظام آموزشی درراستای آموزش میراث فرهنگی وتقویت هویت ملی شهروندان ،دانش آموزان( به عنوان شهروندان آینده) می توانند از هویت ملی و میراث فرهنگی خود بیزار و بیگانه شوند.این امربه دلیل نظام متمرکز برنامه ریزی درسی ایران و وجود فن آوری های اطلاعاتی و ارتباطی از قبیل اینترنت و ماهواره دوچندان میباشد.با توجه به این مهم، هدف این مقاله آن است تا با روش تحلیل محتوا کیفی به این مساله بپردازند که درکتاب های درسی دوره ابتدایی به عنوان یکی ازموثرترین دوره های آموزش تاچه میزان به میراث فرهنگی پرداخته شده است؟ به منظور دسترسی به اهداف تحقیق، ضمن بررسی ادبیات موضوعی؛مولفه های میراث فرهنگی ساخته و پس از آن با روش کیفی در بین کتاب های درسی گردآوری شد.نتایج تحقیق نشان داد که با وجود در نظر گرفتن یک بخش از کتاب فارسی این دوره با عنوان"ملی میهنی" و اشاره ی مختصری به مفاخر ملی، اساطیر،آداب و رسوم و جشن های ملی در کتاب های دیگر این دوره؛ به دلیل اهمیت موضوع و همچنین اهداف دوره ابتدایی هنوز در این راستا ضعف اساسی احساس می شود و نیاز به انسجام بیشتر آموزش مولفه های میراث فرهنگی در جهت تقویت هویت ملی احساس می شود
    کلیدواژگان: هویت ملی، میراث فرهنگی، تحلیل محتوا، کتاب های درسی، دوره ابتدایی
  • زهرا احمدپور کاسگری*، مریم کاظمی ملک محمودی صفحات 37-58
    هدف این پژوهش مقایسه بازخورد معلم و بازخورد همتا است. شرکت کننده ها شامل 18 یادگیرنده ایرانی زبان خارجی  و یک معلم در آکادمی زبان سفیر می شود. یادگیرنده ها به 9 گروه دونفره تقسیم و در چهار جلسه انشانویسی شرکت کردند. نوشته های یادگیرنده ها در مورد یک موضوع و به سبکی واحد بودند و نسخه اولیه این نوشته ها هم به وسیله همتاها و هم معلم بررسی شدند. نظریه اجتماعی-فرهنگی به عنوان چارچوب این مطالعه به کار گرفته شد و تحلیل نظرها بر اساس دو مدل مختلف صورت گرفت. در ابتدا، نظرها به دو دسته نظرهای کلی و نظرهای موقعیتی تقسیم شدند. هرکدام از نظرها در یکی از چهار دسته اصلی شفاف سازی، مشکل، توضیح و پیشنهاد قرار گرفت. بر اساس یافته های مطالعه، هم معلم و هم همتاها در بازخوردهای شان توجه بیش تری را به مسایل موقعیتی نشان داده بودند. همچنین تحلیل نظرها مشخص کرد که بیش تر بازخوردها به وسیله معلم در دسته توضیح قرار می گیرد در حالی که کم ترین میزان مربوط به دسته مشکل است. این در حالی است که دسته مشکل بیش ترین تعداد بازخوردهای همتاها را به خود اختصاص داده و دسته توضیح شامل کم ترین تعداد بازخوردهای همتاها می شد. نتایج مطالعه حاضر می تواند نتیجه گیری هایی را برای معلم ها و یادگیرنده های انگلیسی به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: مهارت نوشتار، بازخورد همتا، بازخورد معلم، تئوری اجتماعی-فرهنگی
  • موسی اعظمی*، کریم نادری مهدیی، لیلا زلیخایی سیار، مهرداد پویا صفحات 59-86
    این مقاله با هدف بررسی نقش سرمایه اجتماعی در تبادل دانش بین دانشجویان دانشگاه تک جنسیتی نهاوند و با رویکرد پیمایشی انجام شد. جامعه آماری دانشجویان دوره کارشناسی در چهار رشته تحصیلی موجود دانشگاه بود که با توجه به محدود بودن آن ها از روش تمام شماری استفاده گردید (98 نفر). برای گردآوری داده ها در زمینه سرمایه اجتماعی از مقیاس استاندارد ناهاپیت و گوشال  و پوتنام بهره گرفته شد و مولفه های تبادل دانش نیز از پرسشنامه سازمان یادگیرنده واتکینز و مارسیک اقتباس گردید. پایایی ابزار سنجش، پس از رواسازی توسط اعضای هئیت علمی دانشگاه ، به وسیله آزمون آلفای کرونباخ بررسی شد که به طور متوسط عدد 82/0 به دست آمد. برای بررسی و تحلیل روابط بین متغیرهای مکنون («تبادل دانش» و «سرمایه اجتماعی») و آشکار از مدل یابی معادلات ساختاری و روش حداکثر درست نمایی استفاده شد. بررسی شاخص سرمایه اجتماعی در میان دانشجویان نشان داد که میانگین این مولفه بالاتر از حد متوسط بوده ولی تبادل دانش و تجربه بین دانشجویان در حد متوسط قرار دارد. در بخش مدل یابی معادلات ساختاری، شاخص های برازندگی نشان دهنده برازش مناسب مدل مورد مطالعه با داده های مشاهده شده بود و نتایج این بخش نشان داد که سرمایه اجتماعی بر تمامی مولفه های تبادل دانش و تجربه تاثیر مستقیم و معنادار داشته است.
    کلیدواژگان: اشتراک دانش، دانشجویان دختر، دانشگاه تک جنسیتی، سرمایه اجتماعی
  • امیر رستگار خالد*، مسعود سلمانی بید گلی صفحات 87-112
    این مقاله با رویکرد تحلیل عاملی و تحلیل مسیر گروه های چند گانه به بررسی تاثیر انزوای اجتماعی بر سلامت اجتماعی می پردازد. جامعه ی آماری تحقیق جوانان بین سنین 18 تا 29 سال کرد در شهر های کرمانشاه و جوانرود می باشد. روش تحقیق پیمایش و تکنیک جمع آوری داده پرسش نامه است. با ترکیب سه متغیر جنس، مذهب و شهر 8 زیر گروه ساخته و به وسیله ی نرم افزار ایموس تفاوت بین گروه ها بررسی شد. در تحلیل کلی مشخص شد که متغیر های تحقیق 50 درصد از متغیر وابسته را تبیین می کنند. با بررسی گروه ها مشخص شد که مدل اندازه گیری و مدل ساختاری تحقیق در این 8 گروه متفاوت هستند؛ سه متغیر مذهب، جنس و شهر مدل تحقیق را تعدیل می کنند و باعث تغییر در میزان متغیر های پنهان، مسیر های علی و بارهای عاملی در هر یک از زیر گروه های تحقیق می شوند.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، انزوای اجتماعی، تبعیض، موقعیت اجتماعی
  • حمداله سجاسی قیداری*، حمیده محمودی صفحات 113-141
    تحقیق حاضر به بررسی نقش جاذبه های فرهنگی- تاریخی مقصدهای روستایی در توسعه گردشگری فرهنگی در نواحی روستایی می پردازد. پژوهش از نوع کاربردی و روش انجام تحقیق توصیفی- تحلیلی است. با توجه به مطالعات صورت گرفته در دو شهرستان مشهد و بینالود 14 روستایی که دارای جاذبه های تاریخی و فرهنگی هستند به عنوان نمونه انتخاب گردید. همچنین حجم گردشگران با استفاده از فرمول کوکران 196 نفر و حجم جامعه میزبان هم 222 نفر تعیین شد. محدوده تحلیل در این پژوهش "خانوارا" است و اطلاعات استخراج شده از پرسشنامه با استفاده از روش های تجزیه و تحلیل آماری مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که در روستاهای مورد بررسی جذابیت، تسهیلات و خدمات و عوامل فرهنگی در حد متوسط به بالا می توانند بر توسعه فرهنگی- اجتماعی، فرهنگی- زیست محیطی و در مجموع توسعه گردشگری فرهنگی نقش مثبتی داشته باشند. همچنین در مدل ARAS برای بعد فرهنگی- اجتماعی گردشگری فرهنگی روستای میامی در رتبه اول و روستای چاهشک در رتبه آخر قرار گرفته است. همچنین با توجه به نتایج تحقیق با وجود مشکلات فراوان در سطح منطقه، توجه به امکانات، زیرساختهای روستاهایی که دارای جاذبه گردشگری هستند و تبلیغات مناسب در شهر مشهد می تواند زمینه رشد گردشگری فرهنگی را فراهم کند.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، گردشگری روستایی، جاذبه های فرهنگی- تاریخی، مدل ARAS
  • علی قاسمی اردهایی، رضا نوبخت*، شفیعه قدرتی صفحات 143-169
    طی چندین دهه گذشته، مهاجرت به کلان شهرها ازجمله تهران مهمترین ویژگی جریان مهاجرتی در ایران بوده است. ازجانب دیگر، در دهه اخیر بر درصد مهاجرت های شهر به روستا بیش از پیش افزوده شده است. جهت تحلیل بهتر وضعیت مهاجران معکوس و کلان شهری، با تحلیل ثانویه داده های دو درصد سرشماری 1390 مهاجران این دو جریان مهاجرتی در ویژگی های جمعیتی و اقتصادی مورد مطالعه مقایسه ای قرار گرفته اند. با تاکید بر نظریه های حوزه مهاجرت معکوس و نظریه جریان ضدشهرنشینی، یافته ها نشان می دهد در ویژگی های جمعیتی-اقتصادی؛ ترکیب سنی-جنسی، وضع زناشوئی و سرپرستی خانوار، وضع تحصیلات و نوع شغل، تفاوت های عمده ای بین مهاجران معکوس و کلان شهری وجود دارد که موثرترین این تفاوت در شغل مهاجران است. برتری مهاجران ماهر در امر کشاورزی و کارگران ساده در مهاجرت های معکوس و صاحبان سایر مشاغل در مهاجرت های کلان شهری قابل مشهود است. تفاوت در ویژگی های یاد شده به نفع کلان شهرها بوده و مهاجران وارد شده به کلان شهرها از ویژگی های کیفی مناسب تری نسبت به مهاجران مناطق روستایی برخوردارند. این امر در پیشبرد اهداف توسعه ای در مناطق روستایی قابل توجه بوده و در برنامه های توسعه ای و جمعیتی برای کل کشور بایستی به این ویژگی های متفاوت دو گروه از مهاجران توجه نمود.
    کلیدواژگان: مهاجرت معکوس، مهاجرت کلان شهری، کلان شهرها، جریان ضد شهرنشینی، ویژگی های مهاجران
  • مصطفی امیدی، منصور حقیقتیان*، علی هاشمیان فر صفحات 171-194
    سلامت اجتماعی به معنای برداشت و گزارش فرد از کیفیت ارتباطش با دیگران است.سلامت اجتماعی در این مفهوم یعنی درک فرد از اجتماع بصورت مجموعه ای معنادار،قابل فهم،دارای نیروی بالقوه برای رشد و شکوفایی همراه با این احساس که متعلق به جامعه است و خود را در اجتماع و پیشرفت آن سهیم می داند.رضایت از زندگی نیز عموما بعنوان بررسی کلی از شرایط موجود،از مقایسه خواسته های فرد تا دسترسی واقعی به آنها بیان می گردد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش سلامت اجتماعی در افزایش رضایت از زندگی است.چارچوب نظری پژوهش با استفاده از دیدگاه های کییز، لیبومیرسکی و تئوری امید تدوین شده است.روش تحقیق پیمایش، و ابزار گردآوری اطلاعات نیز پرسشنامه بوده است. جامعه آماری شامل شهروندان 15 تا 64 ساله استان اصفهان بوده و نمونه آماری شامل تعداد 800 نفر از جامعه آماری فوق در نظر گرفته شده که به روش خوشه ای متناسب با حجم انتخاب شده اند.جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار spss  و جهت آزمون مدل از نرم افزارAmos  استفاده شده است.نتایج تحقیق نشان می دهد که میانگین نمرات متغیرهای سلامت اجتماعی و رضایت از زندگی بالاتر از حد متوسط است.همچنین تاثیر سلامت اجتماعی بر رضایت از زندگی معنادار و مستقیم است.
    کلیدواژگان: سلامت، سلامت اجتماعی، رضایت از زندگی، اصفهان
  • حدیثه رمضانی فر*، محمدعلی آدیش صفحات 195-217
    ازدواج سفید یکی از شیوه های زندگی بدون ثبت ازدواج رسمی و قانونی است که در بین جوانان به گونه ای متفاوت مورد پذیرش قرار گرفته است. هدف این پژوهش مطالعه وضعیت ازدواج سفید در بین جوانان گیلانی که این سبک از زندگی را تجربه کرده اند، علل گرایش به این سبک از زندگی و پیامدهای آن می باشد. از روش مطالعه کیفی، پدیدار شناسی استفاده شده است. بنابراین زوجینی که تجربه این شیوه از زندگی را داشته با استفاده از تکنیک نمونه گیری گلوله برفی به عنوان نمونه مورد بررسی انتخاب شدند و طی مصاحبه با 15 نفر فرآیند جمع آوری داده ها متوقف گردید. نتایج تحقیق طی فرآیند کدگذاری باز و کد گذاری محوری دسته بندی و مفاهیم و مقولات استخراج گردید.
    نتایج تحقیق بیانگر اینکه ازدواج سفید در بین جوانان رواج یافته است. عواملی چون وضعیت اقتصادی، مشکلات مربوط به طلاق، کاهش کنترل والدین، نیازهای جنسی و عاطفی، جهانی شدن، فردگرایی، کم رنگ شدن اعتقادات دینی و دوستان نقش مهمی در گرایش به ازدواج سفید در بین جوانان داشته است. عدم پذیرش از سوی جامعه و خانواده، فقدان حمایت قانونی و داشتن رابطه پنهانی از جمله محدودیت های این شیوه زندگی می باشد.
    کلیدواژگان: ازداج سفید، جوانان، جهانی شدن، شیوه زندگی، نیازهای جنسی و عاطفی
|
  • Meymanat Abedian Pages 9-36
    The education system plays a key role in relation to education,cultural heritage and consequently, strengthen national identity but in case of inability and inefficiency of the educational system for training in cultural heritage and strengthening national identity,citizens,students can of national identity and cultural heritage alienated.This is due to the centralized system of curriculum and information and communication technologies such as the Internet and satellite will double role.Due to this,this article’s goal are that qualitative content analysis method to pay that in book school as one of the most effective public education programs to what extent the issue has been dealt with cultural heritage?In order to access research purposes,the literature review component of the built heritage,after research data with qualitative methods in school textbooks were collected.The results showed that despite taking a part of the PersianBook this period as a"national homeland"and the brief refers to nationalfigures, mythology,customs and national holidays in other books of this period;Because of the importance of the subject and also primary targets in this regard is still to be felt weakness and in the beginning we are and the need for more coherent training component of cultural heritage in order to strengthen national identity to be felt
    Keywords: National identity, cultural heritage, content analysis, textbooks, elementary school
  • Zahra Ahmadpour Kasgari*, Maryam Kazemi Malek Mahmoudi Pages 37-58
    This study aims at comparing teacher feedback to peer feedback. A group of 18 Iranian FL learners of Safir Language Academy and an FL teacher were participants of this study. The learners were divided into nine dyads and they participated in four essay writing sessions. The participants wrote on the same topic and genre and their written drafts were reviewed by both peers and the teacher. The sociocultural theory was used as the framework of this study and comments were analyzed based on two models. Firstly, they were categorized into local or global comments. Secondly, they were classified into four major categories, namely clarity, problem, explain, and suggestion.  Based on the findings, both teacher and learners were concerned with local matters during peer feedback and showed less interest in addressing global matters of writing. Moreover, the analysis of the comments indicated that the most frequent feedback type produced by the teacher was explain while the least frequent one was problem. Conversely, the most frequent peer feedback was problem and the least frequent one was explain. The results of the current study have some implications for English instructors and learners.
    Keywords: Essay writing, Peer feedback, Sociocultural theory, Teacher feedback
  • Mousa Aazami*, Karim Nadri Mahdei, Leila Leila Zolikhaei Sayyar, Mehrdad Pouya Pages 59-86
    The main purpose of this study was to investigate the effects of social capital on knowledge and experience sharing among female students of Nahavand unisex university using quantitative survey. The statistic  population of the study consisted of  all senior undergraduate students in four existing disciplines including agricultural extension education, industrial engineering, physical education, and medicinal plants disciplines (N=98). The standard scales of Nahapiet and Ghoshal (1998) accompanied by Putnam (2000), and the learning organization questionnaire of Watkins and Marsick’s (2003) were employed to assess the students’ social capital, and knowledge and experience sharing components, respectively. After re-validating research instrument by faculty members of agricultural extension and education department at Bu-Ali Sina University, its reliability was secured at 0.82 using the Cronbach’s alpha. The structural education modeling (SEM) and maximum likelihood method exposed the overt and covert variables’ interactions. Data indicated that the students’ social capital index was higher than average, while their knowledge sharing remained in a moderate level. Meanwhile, the SEM both confirmed the model and revealed that the social capital significantly and positively affected all components of the knowledge and experience sharing’s.
    Keywords: female students, knowledge sharing, social capital, unisex university
  • Amir Rastegar Pages 87-112
    The research using multiple-group path and factor analysis investigates impact of social marginality on social health. The research uses survey methods collecting data through questionnaire. Research census is people between ages 18 and 29 in Kermanshah and Javanroud cities in Kermanshah province. With intersection of 3 variables including religion, sex and city, there were generated 8 subgroups. Using AMOS software, differences among these subgroups were analyzed. Total sample analyzing demonstrates that independent variables explain 50 percent of dependent variable. Also multiple group analysis shows that measurement and structural model of research are different among 8 subgroups. Sex, religion and city moderate the model and cause differences in latent variables, causal paths factor loadings among 8 subgroups.
    Keywords: social health, social marginality, discrimination, social status
  • Hamdollah Sojasi Qeidari*, Hamideh Mahmoodi Pages 113-141
    The present study seeks to investigate the role of cultural-historical attractions of rural destinations in the development of cultural tourism in the rural areas. This is an applied research conducted in a descriptive-analytical method. Based on studies on two cities of Mashhad and Binalud, 14 rural areas with  historical and cultural attractions were selected as the sample. Using Cochran's formula, the volume of tourists and the host community was determined 196 and 222 respectively. The scope of analysis in this study was "households". The data acquired from questionnaires were analyzed using the statistical analysis methods. The findings show that in these villages, attractions, facilities, services and cultural factors higher than the moderate level, can totally have a positive effect on socio-cultural, cultural-environmental development and development of cultural tourism in general. Besides, in ARAS model for socio-cultural dimension of cultural tourism, the village of Miami was on the top, and the village of Chahak was in the last place. Also according to the research findings, despite many problems in the study area, taking care of the facilities and rural infrastructure of the villages with tourist attractions and relevant advertisements in Mashhad  can make way for growth of cultural tourism
    Keywords: tourism development, rural tourism, cultural-historical attractions, ARAS model
  • Ali Ghasemi, Reza Noubakht*, Shafiee Ghodrati Pages 143-169
    Though in most of the countries such as Iran the emphasis has been on rural-urban emigration, the result of censuses show emergence of new current of internal migration with the form of reverse migration or counter-urbanization in recent years in Iran. For recognition and best analysis of reverse migration, 12100 reverse migrants in demographic and economic characteristics, determinants and reason of migration with 23700 metropolis migrants as a result of two percent sample of 1390 census have been studies comparatively. Findings show that in demographic-economic characteristics, age-sex combination, marriage state and head of household, education, and the kind of employment, there is significant difference between reverse and metropolis migrants, the most affective of these differences is migrants’ employment. The superiority of skillful migrants in agriculture and ordinary labor in reverse migration and other professions in metropolis migration has caused migrants’ jobs explain two of three of occurrence changes in under-analyzed migrations. Natural and bio-environmental features of rural and deep structure, economic, commercial, political of metropolis have caused the reverse migrants who entered rural of diverse states and migrants who entered metropolis (Tehran, Mashhad, Isfahan, Karaj, Tabriz, Shiraz, Ahvaz and Ghom) have diverse social, economic features and reasons for this migration
    Keywords: Reverse Migration, Urban-rural Migrants, Counter-urbanization Current, Metropolis Migration, Causes of Migration, Migrants’ employment
  • Mostafa Omidi, Mansour Haghighatian*, Ali Hashemianfar Pages 171-194
    Social wellbeing is how a person reports the quality of relationships with others. On this concept, social wellbeing means a person’s perception of a society as a meaningful and understandable set, with a potential to develop and grow as well as a sense of belonging to society and being participant in its development. Also, life satisfaction is generally defined on overall look at current conditions, from comparison of individual desires to real availability to them. The present paper aims to investigate the social wellbeing role on increase of life satisfaction. The research theoretical framework has been made according to Keyes’s, Lyubomirsky’s and Omid theories. The research method was surveying and the tool to collect data was questionnaire. The population is comprised of all 15-64 years-old citizens from Esfahan. The sample includes 800 people of the population above selected by size-based clustering method. To analyze data and to test the model, SPSS software and Amos software were used respectively. The results show that the mean of scores from both social wellbeing and life satisfaction variables is above the average. This effect of social wellbeing and life satisfaction is meaningful and direct.
    Keywords: wellbeing, social wellbeing, life satisfaction, Esfahan
  • Hadisheh Ramezanifar Pages 195-217
    White marriage is one of the ways to live without formal and legal marriage, which is widely accepted among young people. The purpose of this study was to study the status of white marriage among young people in Gilani, who experienced this style of life, the causes of the tendency towards this style of life and its consequences.The phenomenological method has been used for qualitative study. Therefore, couples who have experienced this life style have been selected using a snowball sampling technique as the sample, and the data collection process was stopped by interviewing 15 people.
    The results of the research were extracted through the process of coding open and categorical coding, and the concepts and categories were extracted.
    The results of the research indicate that white marriages have become popular among young people.Factors such as economic status, divorce problems, reduced parental control, sexual and emotional needs, globalization, individualism, diminished religious beliefs, and friends have played an important role in the trend of white marriages among young people.The lack of acceptance by the community and the family, the lack of legal protection and having a secret relationship, including the limits of this lifestyle.
    Keywords: white marriage. Youth, globalization, lifestyle, sexual, emotional needs