فهرست مطالب

فصلنامه ایمنی زیستی
سال نهم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صدیقه اسمعیل زاده*، سپیده سالاری، فروغ یوسف زایی صفحات 1-8
    علم نانو به گسترش کاربردهای کم هزینه فناوری نانو برای افزایش رشد گیاه منتهی شده است. تاریخ استفاده بشر از فلز نقره، به بیش از 5000 سال قبل می رسد. تاثیر نانوذره های نقره در بازدارندگی رشد و تکثیر قارچ های بیماری‏زا و باکتری ها به اثبات رسیده است. در مطالعه حاضر اثر های نانوذره های نقره بر عوامل بیماری زای گیاهی و سازوکار عمل آن ها بررسی شده است. در زمینه بر هم کنش گیاه- عامل بیماری زا، فناوری نانوذره ها راه حل های نوینی را برای تیمار گیاهان فراهم کرده است. استفاده موفقیت آمیز از نانو ذره های نقره به عنوان معرف های ضد قارچی و ضد باکتریایی، به کاربرد آن ها در کنترل عوامل بیماری زای گیاهی منتهی می شود.
    کلیدواژگان: نانو تکنولوژی، بیماری های گیاهی، سازوکارعمل
  • محمد خلیل پذیر*، الهام اکبرپور صفحات 9-19
    در مطالعه حاضر، تاثیر درصدهای مختلف پودر گیاه سیر افزوده شده به جیره غذایی بر روی شاخص های سلامت میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) به مدت 60 روز مورد بررسی قرار گرفتند. در این تحقیق از میگوهای با میانگین وزنی 9-8 گرم متشکل از چهار تیمار هر کدام با سه تکرار شامل تیمار صفر درصد پودر گیاه سیر به عنوان تیمار شاهد، تیمار 5/0 درصد، تیمار 1 درصد و تیمار 2 درصد پودر گیاه سیر استفاده شد. نتایج بدست آمده حاکی از آن بود که تراکم سلول های هموسیت خون (THC) و پروتئین کل پلاسما (TPP) در میگوهای تیمار تغذیه شده با جیره غذایی حاوی 2 درصد پودر گیاه سیر نسبت به میگوهای تیمار تغذیه شده با جیره غذایی حاوی 1، 5/0 و صفر درصد پودر گیاه سیر به طور معنی داری افزایش یافته بود (0.05P<). لیکن در میگوهای تیمار شاهد مقادیر اندازه گیری شده به طور معنی داری کمتر از میگوهای تیمارهای آزمایشی بود (0.05P<). بنابراین می توان عنوان نمود که استفاده از پودر گیاه سیر به میزان 2 درصد در جیره غذایی با افزایش سطح سلول های هموسیت خون و پروتئین کل پلاسما موجب فعال شدن سیستم ایمنی غیر اختصاصی در میگوهای سفید غربی می شود.
    کلیدواژگان: پودر گیاه سیر، میگوی سفید غربی، سلول های هموسیت خون، پروتئین کل پلاسما
  • یاسمن جعفری*، محبوبه حیدری، نیوشا مرتضوی، راحله همراهی صفحات 21-30
    در سال های اخیر، استفاده از داروهای زیستی نسبت به داروهای شیمیایی بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند اما این داروها، هزینه ی بالایی برای بیماران خواهند داشت. از طرفی بسیاری از آن ها در حال نزدیک شدن به زمان انقضای پتنت خود هستند. این امر فرصت سرمایه گذاری در بازار بیوسیمیلارها را فراهم کرده است که می توانند با هزینه ی کمتری جایگزینی برای داروهای زیستی مرجع باشند. البته تولید و ورود به بازار بیوسیمیلارها هم مشکلات خاص خود را دارد و نیاز به تایید از نظر خلوص، ایمنی و اثربخشی تحت چارچوب تعریف شده توسط سازمان هایی نظیر سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) دارد. در این مقاله بازار بیوسیمیلارها را با توجه به آمارهای در دسترس از اروپا و آمریکا بررسی می کنیم و همچنین به تولید این محصولات در ایران اشاره داریم.
    کلیدواژگان: بیوسیمیلار، داروهای زیستی، بازار بیوسیمیلارها، انقضای پتنت، انحصاریت داروهای زیستی، ژنریک
  • فاطمه دارابی تبار*، علی اکبر هدایتی صفحات 31-40
    در حال حاضر فناوری نانو، پیشرفته ترین و جدیدترین فن آوری بشری است که از هم گرایی علوم فیزیک، شیمی و زیست شناسی به وجود آمده است. مطالعه بیولوژیکی و اکولوژیکی گونه های مختلف آبزیان در یک اکوسیستم آبی، منجر به شناخت و تحلیل اکولوژیکی زنجیره غذایی اکوسیستم می شود، که این امر در اعمال مدیریت صحیح شیلاتی کاربرد فراوان دارد. توسعه قابل توجه نانوتکنولوژی و استفاده گسترده نانومواد در زمینه های مختلف صنعتی، باعث ضرورت بررسی اثرات تخریبی آن ها بر سیستم بیولوژیک می باشد. از این رو در استفاده از نانوذرات، باید به سمیت آن ها توجه نمود. زیرا می تواند با پاسخ هایی چون التهاب مزمن و تولید رادیکال های آزاد اکسیژن همراه باشد. نانوذرات طبق های از مواد با ابعاد 1 تا 100 نانومتر هستند که دارای ویژگی های خاص شیمیایی و فیزیکی از نظر اندازه، شکل و نسبت بالای سطح به حجم می باشند. همچنین ویژگی های جدید مانند انحلال پذیری، تحرک بسیار زیاد در بدن انسان و توانایی نفوذ به غشا سلولی را می توان نام برد، که این امر سبب شده مقیاس نانو، بیش از مقیاس های دیگر مورد توجه قرار گیرد. با توجه به نوظهور بودن فناوری نانو، هنوز از خطرات احتمالی این ذرات برای محیط زیست ارزیابی دقیقی صورت نگرفته است.
    کلیدواژگان: نانو ذرات، سمیت، رادیکال آزاد، آبزیان
  • فاطمه دارابی تبار*، علی اکبر هدایتی صفحات 41-49
    آلودگی اکوسیستم آبی به یکی از معضلات امروز جوامع بشری در سراسر جهان تبدیل شده است، چرا که این منابع دارای کاربری های متنوع هستند. می توان در جیره غذایی ماهیان موادی افزود که با استفاده از آن ها، میزان رشد ماهیان بیش تر شود و در زمان کمتری به محصول نهایی با همان کیفیت و حتی با کیفیت بالاتری دست یافت. همچنین می توان با استفاده از این مواد، قدرت مقابله آبزیان در برابر تنش های مختلف را به میزان قابل ملاحظه ای بالا برد. این مواد با عنوان محرک های رشد و ایمنی شناخته شده اند و درعین حال که نمی توانند جایگزین مواد مغذی موثر در جیره غذایی ماهیان باشند، در افزایش جذب مواد غذایی، افزایش میزان رشد و بالا بردن مقاومت آبزیان در برابر تنش های مختلف بسیار موثرند. آنتی اکسیدان ها، شامل ویتامین E و C، عواملی هستند که سبب از بین رفتن رادیکال های آزاد و دیگر انواع واکنش پذیر شده و به عنوان سد دفاع سلول، در برابر استرس اکسیداتیو عمل می کنند. با توجه به مطالعات انجام شده نیز می توان بیان نمود که شاخص ایمنی، تاثیرپذیری بیشتری از ویتامین C دارد. درصد بالاتر ویتامین C در جیره غذایی ماهیان، هم از نظر تغذیه ای و هم از نظر تحریک سیستم ایمنی، آثار بهتری از خود نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ویتامین E و C، محرک ایمنی، آنتی اکسیدانت، آلاینده
  • سید مهدی حسینی وردنجانی، مجتبی طهمورث پور* صفحات 51-65
    یک پروتئین، تنها به بهترین شکل در سلول اصلی خود، تحت شرایط فیزیولوژیکی خاص که در آن چندین سیستم مولکولی برای تولید کارآمد و کنترل کیفیت در مراحل مختلف از جمله سنتز، تاخوردگی و تغییرات پس از ترجمه با هم کار می‏کنند، بیان خواهد شد. ولی در حال حاضر، تولید پروتئین در کمیت و کیفیت مناسب برای اهداف درمانی یک نیاز ضروری می‏باشد. بنابراین سیستم‏های بیانی مختلف، برای تولید پروتئین نوترکیب توسعه یافتند. سیستم باکتریایی، مخمر، باکلوویروس-سلول حشرات، سلول‏های پستاندارن و اخیرا نیز سیستم‏های فاقد سلول. در این مطالعه تمامی این سیستم‏ها از نظر قابلیت تولید پروتئین نوترکیبی با عملکردی مشابه شکل طبیعی خود، بررسی شده اند. همچنین مزایا و معایب هر کدام از این سیستم‏ها نیز ارائه شده است. زمانی که تاخوردگی و میزان تغییرات پس از ترجمه پروتئین نوترکیب بسیار مهم باشند، بیان در سیستم‏های یوکاریوتی، به ویژه استفاده از سلول‏های پستانداران، نه تنها ارگان‏های لازم برای تاخوردگی مناسب و تغییرات پس از ترجمه را فراهم می‏کند، بلکه بیان پروتئین‏های بزرگ و پیچیده را نیز ممکن می‏سازد. با این حال یک سیستم بیانی باید بتواند تولید بالا، بیشترین فعالیت بیولوژیکی، آسانی خالص ‏سازی و کمترین زمان تولید برای پروتئین نوترکیب را با هم ترکیب کند.
    کلیدواژگان: سیستم های بیانی، پروتئین نوترکیب، سلول های پستانداران، بیان ژن پایدار و گذرا
  • بهنام درخشانی*، خدیجه باقری صفحات 67-79
    توالی یابی آکسفورد نانوپور، به عنوان تکنیک توالی یابی نسل سوم، از طریق تشخیص تغییرات رخ داده در جریان یونی هنگام عبور نوکلئوتیدهای دی.ان.ا از میان کانال نانوپور، به طور سریع و مستقیم مولکول دی.ان.ا را مورد توالی یابی قرار می دهد. به علاوه تکنیک فوق امکان شناسایی پروتئین ها، مولکول های miRNA و تشخیص غلظت آن ها در محلول مورد بررسی را دارا می باشد. دستگاه ابداعی شرکت آکسفورد نانوپور، امکان توالی یابی ژنوم کامل انسان را با هزینه کمتر از 1000 دلار را فراهم نموده است. سرعت، دقت بالا در شناسایی تک نوکلئوتیدها و توانایی قرائت توالی های بلند دی.ان.ا، نانوپورها را به عنوان یک تکنولوژی نویدبخش در توالی یابی دی.ان.ا معرفی نموده است.  با توجه به کمبود منابع فارسی در زمینه نامبرده و نیاز به شناخت تکنیک های جدید، مولفان بر آن شدند تا به ترجمه و معرفی تکنیک فوق برای استفاده توسط سایر محققین روی آورند.
    کلیدواژگان: آکسفورد نانوپور، توالی یابی نسل سوم، MinION، miRNA
  • فریناز به فرجام*، امیر موسوی، وحید شریعتی صفحات 81-94
    امروزه فناوری های توالی یابی با نتایج دقیق و راندمان بالا در علوم زیست شناسی بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از روش های نسل بعدی توالی یابی، توالی یابی آر.ان.آاست که برای بررسی ترانسکریپتوم از آن استفاده می شود. این روش با به کارگیری فناوری های توالی یابی عمیق دی.ان.آمکمل، سنجش فراوانی آر.ان.آدر سطح ژنومی را برای محققین میسر می سازد و دیدگاه ما را در ارتباط با پیچیدگی ژنوم یوکاریوت ها تغییر می دهد. پیشرفت های اخیر در روش های توالی یابی آر.ان.آ، خصوصیات کامل تری را از رونوشت های آر.ان.آدر مقایسه با سایر روش ها نشان می دهد. این پیشرفت ها شامل بهبود نقشه برداری جایگاه های شروع رونویسی، سنجش بیان اختصاصی یک رشته، بررسی اتصالات ژنی و تشخیص پیرایش های فرعی و ترکیب ایزوفرم ها می‍باشند. پیشرفت های مداوم در این فناوری، امکان توالی یابی مستقیم آر.ان.آو دست یابی به توالی های مربوط به مولکول های آر.ان.آبا فراوانی پایین را نیز فراهم نموده است. در این مقاله مروری، به معرفی روش توالی یابی آر.ان.آو کاربردهای آن پرداخته شده و به برخی پیشرفت های آن که به بسیاری از محدودیت های سایر روش ها غلبه می کند، اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: توالی یابی آر، ان، آ، توالی یابی، ترانسکریپتوم، دی، ان، آمکمل، رونوشت و نقشه برداری
|
  • Sepideh Salari, Forough Yosefzaei Pages 1-8
    Nanoscience to develop low-cost applications of nanotechnology have led to increased plant growth. Human use of silver dates back more than 5,000 years ago. The effect of nano silver particles in inhibition of the growth of fungi and bacteria was proved. In this study, effect of nano silver particles on plant pathogens and their action mechanisms was studied. Nano technology has provided new solutions for treatment of plants in plant- pathogen interaction. Successful use of silver nanoparticles as anti-fungal and anti-bacterial agents, leads its application in controlling plant pathogens.
    Keywords: Nanotechnology, plant diseases, action mechanism
  • Mohammad Khalil Pazir*, Elham Akbarpour Pages 9-19
    In the present study, the effect of different percentages of garlic powder on the immune response of white shrimp (Litopenaeus vannamei) was evaluated for 60 days. In this study shrimp were used with an average weight of 8-9 g were comprised of four treatments each with three replications such as 0, 0.5, 1 and 2 % of garlic powder added to feed. The results showed that total haemocyte count (THC) and total plasma protein (TPP) in shrimp fed diets containing 2 % garlic powder significantly increased than to shrimp fed diets containing 1, 0.5 and 0 % of garlic powder (P <0.05), whereas the shrimp of control, was significantly lower than experimental treatments (P <0.05). So it can be concluded that immune system non-specific of L.vannamei was activated and immune factors (THC and TPP) were increased after using garlic powder at 2 % in the diet of shrimp.
    Keywords: Garlic powder, Litopenaeus vannamei, total heamocyte count, total plasma protein
  • Yasaman Jafari*, Mahboobeh Heidari, Newsha Mortazavi, Raheleh Hamrahi Pages 21-30
    In recent years, in comparison with chemical drugs, the use of biologic drugs has absorbed more attention, but they are expensive for patients. Besides, many of them are approaching their patent's time of expiration, and this matter has provided the opportunity of investing in biosimilars market which leads to taking place of reference drugs with lower costs. Nevertheless, entering the biosilmilar market and starting to produce has specified problems and needs to be approved in terms of purity, efficacy and safety in the defined framework by organizations such as food and drug administration (FDA). In this research, biosimilars market is investigated according to available statistics in USA and Europe, and the production of these products in Iran is also stated.
    Keywords: biosimilar, biologics, biosimilars market, patent expiry, excusive biological agents, generic
  • Fatemeh Darabitabar* Pages 31-40
    Nanotechnology is currently the most advanced and latest technology that converges human physics, chemistry and biology there. Biological and ecological study of fish in an aquatic ecosystem leading to the identification and analysis of ecological food chain ecosystem. This would apply sound management of fisheries and the widespread use widely significant development of nano-technology in various fields of industrial Nano materials necessity its harmful effects on health is exposure of the use of nanoparticles should be considered toxic because they can be answered, such as chronic inflammation and the production of oxygen free radicals associated nanoparticles of materials with dimensions of class 1 and 100 Nanometers has very specific physical and chemical characteristics of size, shape and high surface to volume ratios. Also are new features like Solubility, mobility and ability to penetrate the cell membrane is very much in the human body can be named which makes nanoscale over other measures to be considered. According to the emerging nanotechnology has the potential risks of these particles to the environment is not an accurate assessment.
    Keywords: Nanoparticle, toxicity, free radicals, fish
  • Fatemeh Darabitabar*, Aliakbar Hedayati Pages 41-49
    The end product is the same quality in less time and achieve even higher quality and can be used to power these fish fight against various stress was significantly high. These substances have been identified as drivers of growth and safety and at the same time that they cannot replace the nutrients in the diet of fish, increase nutrient absorption, increasing growth and raising fish resistance against various stresses very effective. Antioxidants, including vitamin E and C are factors that cause loss of free radicals and other reactive and as defense cells against oxidative stress act. According to studies, it can be concluded that the safety index greater effect of vitamin C. A higher percentage of vitamin C in the diet of fish in terms of nutrition and stimulates the immune system works better than the show itself.
    Keywords: Vitamin E, C, immune stimulant, antioxidant, pollutants
  • Sayed Mehdi Hosseini Vardanjani, Mojtaba Tahmoorespur* Pages 51-65
    A protein will be best expressed in its native cell type under physiological conditions, where a multitude of molecular systems work together for efficient production and quality control at various stages, including synthesis and folding, post-translational modification. However, production of proteins in appropriate quantity and quality is an essential requirement for therapeutic purposes in the present time. So, various expression systems have been developed to produce recombinant proteins: bacteria systems, yeast, baculovirus-infected insect cells, mammalian cells and, more recently, cell-free systems. In this review all of these systems were investigated in terms of capability to produce a recombinant protein with same function to their native. The advantages and disadvantages of each of these systems are also presented. When the folding and the extent of post-translational modifications of the recombinant protein are critical, expression in Eukaryotic systems and in particular the use of mammalian host cells, not only provides the optimal machinery for proper folding and post-translational modifications, but also possible the expression of large and complex proteins. However, an expression system should be capable to combine high yield, highest biological activity, ease of purification, and short timelines.
    Keywords: Expression systems, Recombinant proteins, Mammalian cells, Transient, Stable gene expression
  • Behnam Derakhshani*, Khadijeh Bagheri Pages 67-79
    Oxford Nanopore system, as the third-generation DNA sequencing technology, are being developed for fast and direct sequencing of single DNA molecules by detection of ionic current modulations as DNA passes through a pore. Moreover, the single molecule techniques used by this technology allow us to identify proteins, MicroRNAs as well as their concentrations. Oxford Nanopore systems open a new door to molecular biology investigation at the single-molecular level. Due to the blockades of ionic current, nanopores can help us to get information about the identity, concentration, structure and dynamics of target proteins and miRNAs. The Oxford Nanopore has introduced a new device namely MinION, with the size of a USB memory stick, which can sequence the entire human genome for less than $1000. High speed, sensitivity in detection of single nucleotides and the ability of reading long sequences of DNA molecules have made the nanopores as promising technology in high throughput sequencing. Since the lack of proper Persian language resources, the authors intend to introduce this technique for researchers.
    Keywords: Oxford Nanopore, Third generation sequencing, MinION, miRNA
  • Farinaz Behfarjam*, Amir Mousavi, Vahid Shariati Pages 81-94
    High-throughput sequencing technologies are now in common use in biology. RNA seq is one of the next generation sequencing that applies for transcriptome profiling. This method with deep sequencing of complementary DNA allows researchers to measure RNA abundance on a genome-wide scale and alter our view of the extent and complexity of eukaryotic transcriptomes. Recently, several developments in RNA-seq methods have provided an even more complete characterization of RNA transcripts than other methods. These developments include improvements in transcription start site mapping, strand-specific measurements, gene fusion detection and detection of alternative splicing events and isoforms. Ongoing developments of this technology get possible of direct RNA sequencing and profiling low-quantity RNA samples. In this review article will be introduced RNA-seq technology and implied some developments that overcome limitation of other methods.
    Keywords: RNA-seq, sequencing, transcriptome, cDNA, transcript, mapping