فهرست مطالب

Journal of Medicinal Herbs
Volume:4 Issue: 2, Summer 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اشوک کومار *، سالیمولا خان، گوپی ستی ساران، ناوین کومار، لوکانت وی صفحات 59-62
    مقدمه و هدف
    سیگناد گوگال یکی از داروهای گیاهی است که در طب آیورودا هند کاربرد فراوانی دارد. در تحقیق حاضر اثر عصاره آبی سیگناد گوگال بر بازدارندگی آلفا آمیلاز و خاصیت آنتی اکسیدانی آن مورد بررسی قرار گرفت.
    روش تحقیق
    به منظور بررسی اثر آنتی اکسیدانی ، از روش قدرت احیا کنندگی FRAP و برای تعیین فعالیت بازدارندگی آلفا آمیلاز از روش دنیترو-سالیسیلیک اسید استفاده شد.
    نتایج و بحث
    نتایج نشان داد که سیگناد گوگال دارای پتانسیل بازدارندگی آلفا-آمیلاز و آنتی اکسیدان به روش FRAP با IC50 معادل 84 میکروگرم در میلی لیتر می باشد.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    نتایج تحقیق حاضر بیانگر آن است که سیگناد گوگال ترکیبی از چند گیاه دارویی Commiphora mukul Emblica officinalis, Terminalia belerica, Terminalia chebula, Ricinus communis قابلیت بسیار مناسبی آنتی اکسیدانی و بازدارندگی آلفا-آمیلاز را دارد.
    کلیدواژگان: سیگناد گوگال، Frap، آلفا-آمیلاز
  • گیتا امینی *، سعید ایریان، احمد مجد، صدیقه مهربان صفحات 63-68
    مقدمه و هدف
    توت فرنگی (Fragaria vesca L.) گیاهی از خانواده گل سرخ (Rosaceae) است که خواص پزشکی دارد. از جمله می توان به خواص آنتی اکسیدانی آن اشاره کرد. پژوهش کنونی با هدف بررسی خواص آنتی اکسیدانی میوه توت فرنگی است.
    روش تحقیق
    به منظور بررسی اثر آنتی اکسیدانی ، عصاره های میوه در دو مرحله تکوینی از رشد (رسیده و نارس) تهیه شد. به علاوه از 4 حلال مختلف استفاده شد که شامل اتانول 80%، متانول 80%، استون و آب مقطر بودند. در مجموع 8 عصاره گیاهی مختلف تهیه شد و خواص آنها با هم مقایسه شد. برای بررسی اثر آنتی اکسیدانی، از روش تعیین قدرت احیا کنندگی و فری سیانید پتاسیم استفاده شد.
    نتایج و بحث
    نتایج نشان داد که میوه توت فرنگی در هر دو مرحله خواص آنتی اکسیدانی دارد ولی خواص آنتی اکسیدانی در میوه رسیده نسبت به میوه نارس بیشتر بود که به واسطه وجود ترکیبات فنولی و میزان رنگیزه های بالاتر در آن می باشد.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که خواص آنتی اکسیدانی میوه رسیده از نارس بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: Fragaria vesca L، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل کل
  • محمد حجت الاسلامی *، فاطمه رییسی، معصومه اسدی، مهران محمدیان، نرگس سامانیان صفحات 69-74
    مقدمه و هدف
    اسفرزه (Plantago psyllium) گیاهی است که به صورت بومی در پهنه وسیعی در هند، ایران و پنجاب می روید. صمغ اسفرزه به دلیل ایجاد خواص رئولوژیک مطلوب در گستره وسیعی از مواد غذایی کاربرد دارد.
    روش تحقیق
    در این تحقیق اجزای مختلف صمغ اسفرزه به روش آبی و قلیایی استخراج شده و خواص رئولوژیک این اجزا در دماهای 30، 60 و 80 درجه سانتیگراد با استفاده از رئومتر بروکفیلد مدل RV DV III مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج و بحث
    نتایج حاصل با مدل هرشل بالکلی انطباق داده شد. نتایج نشان داد که این اجزا رفتارهای متفاوتی در فرآیند حرارتی از خود نشان می دهند.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    مطابق با نتایج تحقیق حاضر، بیشترین تغییرات در بخش AEG0.5 موسیلاژ استخراج شده از اسفرزه مشاهده شد.
    کلیدواژگان: اسفرزه، رئولوژی، اجزای سازنده
  • احمدرضا گل پرور *، امین هادی پناه صفحات 75-78
    مقدمه و هدف
    اسانس نعناع فلفلی(Mentha piperita L) یکی از مشهورترین و کاربردترین اسانس ها در بین اسانس های گیاهان دارویی و معطر است. هدف از این مطالعه شناسایی ترکیبات شیمیایی اسانس استخراج شده از نعناع فلفلی کشت شده در شرایط آب هوایی اصفهان می باشد.
    روش تحقیق
    اندام های هوایی نعناع فلفلی از مزارع منطقه میمه اصفهان در سال 1391 جمع آوری شد. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب و به کمک دستگاه اسانس گیری طرح کلونجر صورت گرفت و میزان اسانس به وسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و شناسایی قرار گرفت.
    نتایج و بحث
    در مجموع 29 ترکیب از اسانس اندام های هوایی نعناع فلفلی حاصل شد. به طور کلی با توجه به نتایج این تحقیق، ترکیبات اصلی شامل کامفن (01/14%)، منتون (89/13%)، منتول (37/12%)، بتا-پینن (62/7%)، پولگون (41/6%)، بتا- کاببن (95/4%)، آلفا-پینن (743/4%)، گاما- ترپینن (08/4%)، کارن (81/3%) و پیپریتون (04/3%) به دست آمد.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    میزان اسانس نعناع فلفلی بر اساس شرایط آب و هوایی از سالی به سال دیگر تغییر می کند. مهمترین ترکیب شناسایی شده در اسانس نعناع فلفلی منطقه میمه ترکیبات مونوترپن هیدروکربنه و اکسیژنه بودند.
    کلیدواژگان: نعناع فلفلی، ترکیبات شیمیایی، GC، MS
  • بهناز حاجیون * صفحات 81-88
    مقدمه و هدف
    امواج با صدمه به اندام های جنسی منجر به اختلال در میزان هورمون ها می شود. سیر به منظور کاهش عوامل خطرساز در ارتباط با بیماری های مختلف مورد استفاده می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر امواج تلفن همراه و مصرف سیر بر هورمون های استروژن، پروژسترون و بررسی بافت تخمدان می باشد.
    روش تحقیق
    5 گروه موش صحرایی (8=n) استفاده شد: کنترل، شاهد (در معرض امواج با طول موج 900مگاهرتز)، گروه دریافت کننده عصاره و گروه های دریافت کننده عصاره و امواج. پس از 30 روز نمونه ها وزن شدند و غلظت هورمون های استروژن، پروژسترون اندازه گیری شد و تغییرات بافتی تخمدان بررسی گردید.
    نتایج و بحث
    میانگین وزن در گروه های مختلف تفاوت معنی داری نشان نداد. اما پروژسترون در گروه II و III نسبت به کنترل افزایش نشان داد. بررسی بافت تخمدان در گروه های مختلف تغییرات چندانی را نشان نداد.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    اگر چه امواج ماکروویو می تواند باعث کاهش وزن در نرها شود اما حضور آلیسین و ویتامین های A و B در سیر می تواند برخی از این وزن از دست رفته را جبران کند، که در مورد ماده ها چنین نیست. علاوه بر این، هر دو مایکروویو و عصاره سیر اثر کمتری بر روی سیستم تولید مثل ماده دارند، که تنها در غلظت پروژسترون سرم منعکس شده است.
    کلیدواژگان: امواج الکترومغناطیس، استروژن، سیر، تخمدان، پروژسترون
  • ژیلا اصغری *، محمد صالحی، محسن مظاهری تهرانی صفحات 89-94
    مقدمه و هدف
    یک روش ساده و سریع برای استخراج بورنئول و بورنیل استات از گیاهFerulago macrocarpa تحت تابش اشعه ریز موج در شرایط بهینه می باشد این گیاه بومی جنگلهای ایران است.
    روش تحقیق
    در این روش، اندام هوایی گیاه پس از خشک و پودر کردن، در آب خیسانده شدند و سپس تحت تابش اشعه ریزموج در سیستم کلونجر در شرایط بهینه (520 وات و 5/0 ساعت) قرار گرفته شدند.
    نتایج و بحث
    نتایج این روش در مقایسه با روش حرارتی معمولی موثرتر بود و در مدت زمان کوتاهی عمل عصاره گیری انجام شد. سرعت استخراج دو ترکیب بورنیل و بورنیل استات به ترتیب حدود 2 و 3/1 برابر بیشتر از روش معمولی بود. پایین بودن هزینه، بالا بودن بازده، کیفیت و خلوص بالای محصول، از مزایای این روش نسبت به روش حرارتی معمولی می باشد. به علاوه به دلیل عدم استفاده از حلال های آلی، در توسعه شیمی سبز و سازگار با محیط زیست حائز اهمیت می باشد.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    میزان روغن این گیاه با استفاده از روش استخراج به کمک تابش اشعه ریز موج و روش حرارتی معمولی غنی از بورنیل استات می باشد. روغن استخراج شده با تابش ریز موج از لحاظ کیفی مشابه با روش حرارتی معمولی بود که در زمان کوتاه تر انجام می شود. بنابر این استفاده از راکتور ریز موج می تواند برای استخراج در مقیاس صنعتی مناسب باشد.
    کلیدواژگان: Ferulago macrocarpa، برنئول، برنیل، استات
  • عذرا عرب، مجید طالبی *، بدرالدین ابراهیم سید طباطبایی، مهدی رحیم ملک صفحات 95-100
    مقدمه و هدف

    در داخل کلروپلاست برگ، رنگدانه های گیرنده تابش خورشید وجود دارند که انرژی را به مرکز واکنش آغاز فتوسنتز انتقال می دهند. مهم ترین این رنگدانه ها کلروفیل ها هستند. هدف از این مطالعه بررسی رنگدانه های فتوسنتزی موجود در گیاه دارویی سماق (Rhus coriaria L.) جمع آوری شده در دو فصل بهار و زمستان بود.

    روش تحقیق

    به منظور این هدف عصاره ی برگی سماق با کمک استون 80٪ استخراج شد و در طول موج های 645 نانومتر برای کلروفیل a، 663 نانومتر برای کلروفیل b و 470 نانومتر برای کارتنوئید در سه تکرار (برگ های فوقانی، میانی و تحتانی) به روش اسپتوفتومتری اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده ازنرم افزارآماری Statistics ver.8 تجزیه و تحلیل شدند. مقایسه میانگین داده ها توسط آزمون چنددامنه ای دانکن در سطح 05/0 >p انجام شد.

    نتایج و بحث

    نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری بین مقدار رنگدانه ها در فصول مختلف وجود دارد. مقدار کلروفیل a، b، کلروفیل کل و کارتنوئید در فصل بهار به طور میانگین به ترتیب برابر با 78/0، 24/0، 02/1 و 32/3 میلی گرم در گرم برگ و در فصل زمستان به ترتیب برابر با 55/1، 46/0 ،01/2 و 61/6 به دست آمد. میزان رنگدانه کارتنوئید در گیاه سماق بیشتر از میزان هر کدام از کلروفیل ها بود و به طور کلی میزان رنگدانه ها در اوایل فصل زمستان بیشتر بود. هم چنین به طور کلی مقدار کلروفیل a در مجموع در هر دو فصل بیشتر از کلروفیل b بود که این موضوع در گیاهان دیگر هم اثبات شده است.

    توصیه کاربردی/صنعتی

    کلروفیل، کارتنوئیدها و مشتقات آن ها از رنگیزه های مهمی هستند که نقش آنتی اکسیدانی مهمی در گیاهان دارویی نظیر سماق دارند وجود مقدار زیادی از آن ها در گیاه سماق، پتانسیل استفاده از آن در صنایع غذایی را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: سماق، رنگدانه، فتوسنتز
  • لیلا صداقت بروجنی، محمد حجت الاسلامی *، عبدالله قاسمی پیربلوطی، هومان مولوی صفحات 101-108
    مقدمه و هدف

    استفاده از گیاهان دارویی در قالب طب سنتی برای درمان بیماری ها و مصارف دیگر در صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی از دیر باز مورد توجه بوده است. با توجه به خواص درمانی گلپر برفی (.Heracleum lasiopetalum Boiss)، مورد (Myrtus communis L.) و آویشن کرمانی (Thymus carmanicus Jalas) این تحقیق با هدف بررسی عملکرد و ترکیبات شیمیایی اسانس آن ها انجام گرفت.

    روش تحقیق

    اسانس های سرشاخه گلدار آویشن کرمانی جمع آوری شده از ارتفاعات کرمان، برگ های مورد و میوه گلپر برفی (کرسوم) جمع آوری شده از استان چهارمحال و بختیاری به روش تقطیر با آب استخراج شدند و سپس به روش گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) تجزیه شدند.

    نتایج و بحث

    عملکرد اسانس حاصل ازبرگ مورد معادل 56/0 میلی لیتر در 100 گرم ماده خشک، آویشن کرمانی با 60/1 میلی لیتر در 100 گرم ماده خشک و گلپر برفی به میزان 35/0 میلی لیتر در 100 گرم ماده خشک بودند. در اسانس برگ مورد ترکیبات مونوترپن های هیدروکربنه و اکسیژنه، در اسانس اندام هوایی آویشن ترکیبات مونوترپن های اکسیژنه (ترکیبات فنلی) و در اسانس میوه گلپر برفی ان آلکان ها عمده ترین ترکیبات شیمیایی شناسایی شده بودند.

    توصیه کاربردی/ صنعتی

    با توجه به وجود ترکیبات مونوترپن به ویژه در اسانس های مورد و آویشن کرمانی توصیه می شود تحقیقات بیشتری در خصوص خواص درمانی و کاربرد آن ها به عنوان مواد طبیعی ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی در صنایع غذایی انجام شود.

    کلیدواژگان: اسانس، Heracleum lasiopetalum، Thymus carmanicus، Myrtus communis، GC، MS
|
  • Ashok Kumar B.S *, Saleemulla Khan, Gopi Setty Saran, Naveen Kumar, Lokanath V Pages 59-62
    Background & Aim
    Singhnad Guggulu is a traditional Ayurvedic formula for detoxifying and rejuvenating the joints. The present study was to investigate the α-amylase inhibition and antioxidant activities of aqueous extract of Singhnad Guggul (AESG).
    Experimental
    α-Amylase inhibition assay by dinitro-salicylic acid method and antioxidant activity by ferric chelating and ferrous reducing assay.
    Results
    AESG indicated that potent α-amylase inhibition activity (IC50= 84.00 µg/ml). AESG also showed ferric chelating and ferrous reducing activities.
    Recommended applications/industries
    Our studies showed that  Singhnad Guggulu possess alpha- amylase and antioxidant properties.
    Keywords: Singhnad Guggul, ?-Amylase, Chelating assay
  • Gita Amini *, Saeed Irian, Ahmad Majd, Sedigheh Mehrabian Pages 63-68
    Background & Aim
    Strawberry (Fragaria vesca L.) is a plant belonging to the Rosaceae family with medicinal properties, including antioxidant activity. The present study aimed at investigating the antioxidant properties of strawberry.
    Experimental method
    To examine the antioxidant effect, fruit extracts at two phonological stages of growth (ripe and unripe strawberry) were prepared. In addition, four different solvents, including 80% ethanol, 80% methanol, acetone and distilled water were used for the preparation of plant extracts. In total, eight different plant extracts were prepared and their properties comparatively studied. To study the antioxidant effect, potassium ferricyanide and reducing power determination method were used.
    Results & Discussion
    Results indicated that strawberry fruit had antioxidant effects in both of two stages. That is due to the presence of the higher pigments and phenolic compounds in ripe fruit than unripe fruit.
    Recommended applications/industries
    The results of present indicated the red fruit had the highest antioxidant activity.
    Keywords: .Fragaria vesca L, Antioxidant activity, Phenolic compounds
  • Mohammad Hojjatoleslamy *, Fatemeh Raisi, Masoumeh Asadi, Mehran Mohammadian, Narges Samanian Pages 69-74
    Background & Aim
    Psyllium (Plantago psyllium L.) is a native plant that grows widely in India and Iran. Different cases of using psyllium gum for its suitable rheological properties in a wide range of food products exist in nature.
    Experimental
    In this study, different fractions of psyllium gum were extracted by water and alkali treatments. Rheological properties of these fractions were measured by Brookfield rheometer (RV DVIII). The obtained data was fitted by Herschel-bulkly model in three temperatures 30, 60 and 80°C.
    Results & Discussion
    Results indicated that fractions show different behaviours during heating treatment.
    Recommended applications/industries
    According to results of present study, the largest variations were observed in AEG0.5 fraction.
    Keywords: Psyllium (Plantago psyllium), Rheology, Temperature
  • Ahmad Reza Golparvar *, Amin Hadipanah Pages 75-78
    Background & Aim
    Peppermint (Mentha piperita L.) oil is one of the most popular and widely used as an essential oil. The aim of this study was to identify of the chemical components of peppermint cultivated in Isfahan climatic conditions.
    Experimental
    The aerial parts of the plants were collected from a filed in Meymeh, Isfahan province in 2012. The essential oil was extracted by a Clevenger approach and analyzed using GC/MS.
    Results & Discussion
    In total, 29 compounds were identified in the essential oil from the aerial parts peppermint. The results obtained in our study indicated that the major components in the oil were camphane (14.01%), menthone (13.89%), menthol (12.37%) β-pinene (7.62%), pulegone (6.41%), β-cubebene (4.95%), α-pinene (4.743%), γ-terpinene (4.08%), delta-carane (3.81%) and piperiton (3.04%).
    Recommended applications/industries
    The oil contents of peppermint varied slightly from year to year mostly due to variations in yearly growing weather conditions.
    Keywords: Mentha piperita L., Chemical constitutes, GC, MS
  • Behnaz Hajiuon * Pages 81-88
    Background & Aim
    Electromagnetic waves can damage sex organs and cause hormonal disorders, whereas garlic is known as reducing risk factors for various diseases. The aim of this study was to investigate the probable effects of mobile phone radiation and consumption of garlic on estrogen and progesterone levels and ovarian changes.
    Experimental
    Five groups of rats (n = 8) were used which groups included control, sham (exposed to 900 MHz wavelength), receiving garlic extract, and receiving both extract and microwaves. After a month, rats were weighed and serum levels of estrogen and progesterone were measured. Ovaries were also removed, weighed and their probable histological changes were studied.
    Results & Discussion
    The mean body weights in different groups showed no significant changes, whereas a significant increase was seen in serum level of progesterone in experimental groups-II and III. Also, there were no observable histological changes in the ovaries of different groups.
    Recommended applications/industries
    : Although microwaves can cause weight lost in mails and presence of allicin and vitamins A and B in garlic can compensate some of this weight lost, this isn’t the case in females. In addition, both microwaves and garlic extract have less effect on female reproductive system, reflected only in the serum progesterone concentration.
    Keywords: Electromagnetic wave, Estrogen, Garlic, Ovary, Progesterone
  • Jila Asghari *, Mohammad Salehi, Mohsen Mazaheri Tehrani Pages 89-94
    Background & Aim
    A simple and rapid microwave- assisted extraction (MAE) procedure was developed and optimized for the isolation of borneol and bornyl acetate from Ferulago macrocarpa. Ferulago macrocarpa (Apiaceae) is an endemic plant in Iran.
    Experimental
    Dried powdered aerial parts of plants were soaked in water and irradiated with microwave in a Clevenger extraction approach under optimum conditions (520 W and 0.5 h).
    Results & Discussion
    Compared to traditional heating methods by Clevenger, the present method is more efficiency and proceeds in a short time. The isolation rates of borneol and bornyl acetate increased by about 2 and 1.3, respectively, as compared to the conventional thermal methods. Low cost, easy extraction, high purity of the extracted products and high efficiency are the advantages of this method. Furthermore, solvent free extraction of the essential oils is a good method for the development of green chemistry.
    Recommended applications/industries
    The essential oil of this plant obtained by MAHD and HD methods, contained bornyl acetate as the most abundant component. The extracted essential oil by MAHD was qualitatively similar to that obtained by HD however; it was achieved in a much short time. Therefore pilot microwave reactor might be proven suitable for large scale extraction with potential industrial applications.
    Keywords: Ferulagomacrocarpa, Microwave irradiation, Borneol, Bornylacetate
  • Azra Arab, Majid Talebi *, Badraldin Ebrahim Sayed Tabatabaei, Mehdi Rahimmalek Pages 95-100
    Background & Aim

    The pigments inside the leaf chloroplasts receive sunlight energy and transport it to photosynthesis reaction center. The most important of these pigments is chlorophyll. In this study, the pigments existence in medicinal plant, sumac (Rhus coriaria L.), was investigated at Biotechnology Laboratory, Isfahan University of Technology.

    Experimental

    Experiments were performed in three replicates by using the upper, middle and lower leaves of sumac. Pigments were extracted by 80% acetone from fresh leaves of the sumac. Extracts have been used for the reading at 645, 663 and 470 nm absorption wavelength for chlorophyll a, chlorophyll b and carotenoids, respectively.

    Results & Discussion

    The results showed significant difference between the amounts of pigments in different seasons (p< 0.05). The amount of chlorophyll a, b, total chlorophyll and carotenoids was obtained in spring on average 0.78, 0.24, 1.02 and 3.32 mg/g of leaf, whereas it was 1.55, 0.46, 2.01 and 6.61 mg/g of leaf for winter, respectively. The total amount of carotenoid was higher than chlorophylls and both of them were high in early winter. Totally, chlorophyll a content was higher than chlorophyll b in both seasons, as well as other plants.

    Recommended applications/industries

    Chlorophyll, carotenoids and their derivatives are important antioxidants that there are plenty of them in sumac, it reveals the potential for its use in the food industry.

    Keywords: Rhus coriaria, Pigment, Photosynthesis
  • Leila Sedaghat Boroujeni, Mohammad Hojjatoleslami *, Abdollah Ghasemi Pirbalouti, Hooman Molavi Pages 101-108
    Background & Aim

    The use of herbs in traditional medicine to treatment of diseases and other purposes in the food industry and cosmetics has since long been considered.  Considering thatHeracleum lasiopetalum, Thymus carmanicus and Myrtus communis have many health benefits therefore this research were performed to investigate the chemical composition of essential oils from these plants.

    Experimental

    The essential oil from the fruits of H. lasiopetalum, aerial parts of T. carmanicus and leaves of M. communis were extracted using a Clevenger-type apparatus and analyzed by GC/MS. Also content of the extracted essential oils were calculated. 

    Results & Discussion

    Results indicated the amount of essential oils of H. lasiopetalum, T. carmanicus M. communis were significant and they had volatile. The main constituents of essential oils were hydrocarbons, aldehydes, ketones, alcohols, phenols, ethers with phenolic and terpenes origin.

    Recommended applications/industries

    Due to the health benefits and antioxidant compounds found in the essential oils of these plants are examined in vitro and in food.

    Keywords: essential oil, Heracleum lasiopetalum, Thymus carmanicus, Myrtus communis, GC, MS