فهرست مطالب

Journal of Medicinal Herbs
Volume:3 Issue: 4, 2013

  • تاریخ انتشار: 1391/11/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام زینلی، مهدی رحیم ملک * صفحات 199-208
    مقدمه و هدف
    بومادران زاگرسی filipendulina) Achillea ( یکی از مهم ترین گونه های خانواده کاسنی است و از جمله گیاهان دارویی و زینتی با ارزش محسوب می شود. شرایط آب و هوایی بر کیفیت و کمیت ترکیبات موثره گیاهان دارویی اثر می گذارد. لذا، تعیین فصل مناسب، جهت برداشت گیاه بومادران باعث بالا رفتن عملکرد ماده موثره می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر تنوع فصلی بر عملکرد اسانس و برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیک بومادران زاگرسی است.
    روش تحقیق
    در این تحقیق، آزمایشی در قالب طرح اسپلیت پلات بر پایه بلوک کامل تصادفی با دو ژنوتیپ از گونه A. filipendulinaدر سه تکرار اجرا شد. نمونه های اندام هوایی در هر فصل با استفاده از دستگاه کلونجر اسانس گیری گردید و عملکرد اسانس فصول مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج و بحث
    ژنوتیپ Afc کمترین میزان را از لحاظ صفات ارتفاع ، طول برگ و عرض برگ در فصل زمستان نشان داد در حالی که ژنوتیپ Af21 بیشترین میزان را از لحاظ صفات ارتفاع و عرض برگ در فصل تابستان نشان داد. محدوده عملکرد اسانس بین ژنوتیپ ها در فصول مختلف از 01/0 تا 84/0 درصد متغیر بود. بیشترین و کمترین میزان عملکرد اسانس به ترتیب مربوط به ژنوتیپ های Afc در فصل تابستان و Af21 در فصل زمستان بود. کمترین و بیشترین میزان تجمع پراکسید هیدروژن به ترتیب مربوط به ژنوتیپ Af21در فصل بهار و Afcدر فصل زمستان بود. علاوه بر این، میزان تجمع مالون دی آلدهید از 3/0 تا 37/3 (نانوگرم بر وزن تر) متغیر بود. ژنوتیپ های Afc در فصل بهار و Af21 در فصل تابستان به ترتیب کمترین و بیشترین میزان تجمع مالون دی آلدهید را از خود نشان دادند.
    توصیه کاربردی/صنعتی
    با توجه به نتایج حاصل از تحقیق حاضر، جهت حصول حداکثر عملکرد وزن خشک و میزان اسانس، برداشت گیاه به منظور اسانس گیری در اوایل تابستان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بومادران، تنوع فصلی، اسانس
  • مهدی دولتخواهی *، ایرج نبی پور صفحات 209-222
    مقدمه و هدف
    شهرستان بوشهر با وسعتی بالغ بر 1/177 کیلومتر مربع در مرکز استان بوشهر قرار دارد. وجود خط ساحلی با خلیج فارس و حضور رودخانه حله در این شهرستان سبب تنوع زیستگاه در منطقه شده است. با توجه به این تنوع زیستگاه، انجام این مطالعه لازم به نظر می رسد.
    روش تحقیق
    با جمع آوری نمونه های گیاهی در طی سال های 1390 الی 1392 و سپس تهیه نمونه های هرباریومی از آن ها و شناسایی توسط فلورهای در دسترس و نگهداری این نمونه ها در هرباریوم دانشگاه علوم پزشکی بوشهر این مطالعه آغاز و سپس داده ها مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج و بحث
    نتایج حاکی از شناسایی 63 گونه گیاهی دارویی متعلق به 36 خانواده و 55 جنس در منطقه بود. پرجمعیت ترین خانواده گیاهی کاسنی (Asteraceae) با 9 گونه و بزرگترین جنس نیز بارهنگ (Plantago) با 5 گونه بود. وجود این تعداد گونه گیاهی دارویی نشان دهنده تنوع زیستی نسبتا خوب در منطقه می باشد.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    قدمت استفاده مردم بومی از گیاهان دارویی و تنوع زیستی خوب گیاهان دارویی در منطقه می تواند سبب استفاده های بهینه صنعتی از این یافته ها باشد.
    کلیدواژگان: مطالعه سیستماتیکی، شهرستان بوشهر، گیاهان دارویی
  • هاجر ملتی *، محمد کافی، فریدون ملتی، فرزاد نجفی صفحات 223-232
    مقدمه و هدف
    گونه پونه سای برگه دار Benth. Nepeta bracteata، گیاهی دارویی و متعلق به تیره نعناعیان است که استان خراسان یکی از خاستگاه های رویشی آن می باشد. در حال حاضر نیز به دلیل اثرات منحصر به فرد آن به طور گسترده در طب سنتی مورد بهره برداری قرار می گیرد. هدف از این مطالعه بررسی جایگاه و موارد مصرف این گیاه در طب سنتی و بومی استان خراسان است.
    روش تحقیق
    در این راستا تحقیقی در سال 1391، از طریق تکمیل پرسش نامه و مصاحبه حضوری با عطاری ها و هم چنین افراد ساکن در روستاهایی که در مجاورت رویشگاه های طبیعی این گیاه زندگی می کنند، به انجام رسید.
    نتایج و بحث
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که عمدتا اندام هوایی به ویژه گل های گیاه، توسط افراد محلی به جهت درمان بیماری های تنگی نفس، سرماخوردگی، سردرد و نیز درمان استرس به عنوان آرام بخش، مورد استفاده قرار می گیرد. در عطاری ها نیز عمدتا به جهت گیاه درمانی بیماری های تنفسی و ریوی همانند آسم، اسپاسم ریه، تنگی نفس، حساسیت فصلی، درمان سرفه های ناشی از سرماخوردگی، گرفتگی یا فشردگی قفسه سینه، خس خس سینه، خلط آور، التهاب مزمن مجاری تنفسی و عفونت لوزه ها و حتی در درمان سرطان ریه مورد مصرف قرار می گیرد. علاوه بر آن، جهت درمان بیماری های دیگری از قبیل بیماری های اعصاب و استرس و بیماری های گوارشی مثل درد دل، قولنج، عفونت های روده و معده هم چنین جهت رفع ضعف بدن و تقویت سیستم ایمنی بدن و در مواردی جهت جلوگیری از ریزش مو و در رفع نامنظمی عادت ماهیانه مورد بهره برداری قرار می گیرد. متداول ترین روش های تهیه و آماده سازی آن شامل دم کردن، جوشاندن و عرق گیری است.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    این مقاله که کاربرد های بومی و سنتی این گیاه را بررسی کرده است، می تواند زمینه های پژوهشی ارزشمندی را در اختیار محققان قرار دهد تا با تکیه بر دانش بومی و فن آوری های روزآمد، ابهامات در استفاده از این گیاه را برطرف کرده و زمینه اهلی سازی و بهره برداری گسترده از این گیاه را فراهم نماید.
    کلیدواژگان: داروسازی بومی، پونه سای برگه دار، طب سنتی، گیاه دارویی
  • لیلا مهرآور، غلامرضا باژیان، عبدالله قاسمی پیربلوطی *، مجتبی جعفرنیا صفحات 233-238
    مقدمه و هدف
    بشر از دیرباز گیاهان دارویی را به عنوان موهبت های طبیعی دانسته و به عنوان ابزاری موثر در التیام دردهایش استفاده کرده است. گیاه دارویی مورد (مورت) (Myrtus communis L.) از جمله گیاهانی است که به واسطه شرایط خاص رویشگاهی و رشد و توسعه در مناطق گرم و نامساعد در حفظ و نگهداری ارکان محیط زیست در این مناطق نقش به سزایی دارد. در این تحقیق تنوع فیتوشیمی اسانس جمعیت های مختلف مورد در استان های فارس و کهگیلویه و بویراحمد مورد بررسی قرار گرفت.
    روش تحقیق
    نمونه های برگ جمعیت های مختلف مورد از استان های فارس (سیدان، چشمه علی و سیمکان) و کهگیلویه و بویراحمد (ده دشت و گچساران) در مرحله گلدهی در سال 1391 جمع آوری شدند. اسانس حاصل از روش تقطیر با آب با استفاده از GC-MS مورد تجزیه فیتوشیمیایی قرار گرفت.
    نتایج و بحث
    نتایج فیتوشیمیایی تحقیق حاضر نشان داد که برای نمونه های جمع آوری شده از مناطق گچساران، ده دشت، سیمکان، چشمه علی و سیدان به ترتیب 33، 11، 41، 11 و 35 ترکیب شناسایی شد. مهمترین ترکیبات شناسایی شده در اسانس جمعیت های مختلف عبارت از لینالول، آلفاپینن، لیمونن و 1.8-سینئول مهمترین ترکیبات با بیشترین مقدار در هر دو استان فارس و کهگیلویه و بویراحمد بودند. تجزیه خوشه ای با استفاده از روش UPGMA و بر اساس فاصله مربع اقلیدسی، نمونه ها بر اساس صفات مورد بررسی (درصد ترکیبات) به سه گروه مجزا تقسیم شدند. بر اساس این گروه بندی نمونه های استان کهگیلویه و بویراحمد (گچساران و ده دشت) به علاوه نمونه سیدان در استان فارس که از لحاظ جغرافیایی نسبت به نمونه های دیگر این استان به مرز کهگیلویه و بویراحمد نزدیک تر است در یک گروه قرار گرفتند که خود نشان دهنده تطابق تنوع شیمیوتایپی با محل جمع آوری نمونه ها است. اثر اغلب فاکتورهای محیطی به جز مقدار بارندگی بر میزان ترکیبات اسانس مورد در این آزمایش معنی دار نبود.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که بین جمعیت های مختلف از نظر عملکرد اسانس و ترکیبات مهم ثانویه موجود در اسانس برگ مورد تنوع معنی داری حاصل شد.
    کلیدواژگان: اسانس، فیتوشیمی، مورد Myrtus communis، L
  • مریم مدحج *، صالح طباطبایی وکیلی، محسن ساری، اسرافیل منصوری صفحات 239-242
    مقدمه و هدف
    گل راعی یا هوفاریقون (Hypericum perferatum L.) حاوی هایپرسین و هایپرفورین می باشد که با رسپتورهای اوپیوئیدی و گابا باند می شوند. اثرات فارماکولوژیک متعددی مانند ضددردی، آرام بخشی، تسکین دهنده، ضد اسپاسم، ضد تشنج، ضد افسردگی و ضدباکتریایی آن به اثبات رسیده است. در این پژوهش دو سطح چای کوهی mg/kg.bw)250 و 500) بر مورفومتری اندام های گوارشی رت های ویستار بررسی شد.
    روش تحقیق
    از میان 54 سر موش آزمایش با 6 تکرار، اثر عصاره هوفاریقون در سه تیمار ارزیابی شد. 3 سر موش از هر تیمار جهت مورفومتری معده، روده کوچک و بزرگ و نیز طحال به طور تصادفی انتخاب شدند. تیمارها عبارت از گروه کنترل (دریافت کننده آب مقطر)، گروه دو و سه به ترتیب دریافت کننده عصاره ی هوفاریقون سطح mg/kg.bw)250 و 500) بودند. موش ها به مدت30 روز و به صورت یک روز در میان، عصاره هوفاریقون را از طریق گاواژ دریافت کردند. در انتهای آزمایش پس از بی هوشی، اندام های مورد نظر ارزیابی شدند.
    نتایج و بحث
    یافته ها حاکی از آن بود که سطحmg/kg.bw 250 عصاره در مقایسه با گروه کنترل، باعث افزایش معنی دار وزن روده بزرگ شده است (p < 0.05). هم چنین طول روده بزرگ در سطحmg/kg.bw 250 و 500 در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی دار داشته است ( p ≤ 0.05).
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    با توجه به نتایج حاصل از تحقیق حاضر می توان از این گیاه در افزایش وزن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: گل راعی یا هوفاریقون، مورفومتری، سیستم گوارشی
  • مهرنوش نظری، رامش منجمی، عبدالله قاسمی پیربلوطی *، محسن جعفریان دهکردی، مجید ریاحی دهکردی صفحات 243-248
    مقدمه و هدف
    هیپرلیپدمی از ریسک فاکتورهای اصلی در پیشرفت بیماری های قلبی عروقی می باشد. آویشن دنایی(Thymus deanensisCelak) و مرزه بختیاری(Saturejabachtiarica Bunge) گیاهانی دارویی و معطری هستند که شاید به دلیل داشتن متابولیت های ثانویه مهم در آن ها نقش مناسبی در بهبود هیپرلیپدمی داشته باشند.
    روش بررسی
    در این تحقیق اثرات هیپولیپدمیک اسانس دو گونه مذکور در موش های صحرایی تغذیه شده با جیره غذایی پرچرب مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد 40 سر موش صحرایی نر و ماده بالغ (20 سر در هر گروه) با میانگین وزن 190 تا 220 گرم به صورت تصادفی به 5 گروه 8 تایی تقسیم شدند. گروه های آزمایشی در این مطالعه شامل 1) جیره شاهد؛ 2) جیره شاهد+ جیره پر چرب؛ 3) جیره پر چرب+ لوواستاتین؛ 4) جیره پر چرب+ اسانس آویشن دنایی(دز 200 میلی گرم بر کیلوگرم)؛ 5) جیره پر چرب+ اسانس مرزه بختیاری(دز 200 میلی گرم بر کیلوگرم) بودند. یک هفته بعد از شروع جیره غذایی خاص، حیوانات به مدت سه هفته تحت تیمارها فوق قرار گرفتند. پس از طی این مدت سرم و پلاسما جهت اندازه گیری لیپیدها و انجام سایر آزمایشات بیوشیمیایی جدا شد.
    نتایج و بحث
    تایج آزمایش نشان داد که اسانس آویشن دنایی در موش های صحرایی تغذیه شده با جیره غذایی پر چرب به صورت معنی داری سطح لیپوپروتئین های با چگالی پائین(LDL) را کاهش داد(05/0>p). هم چنین اسانس مرزه بختیاری تا حدودی سطح لیپوپروتئین های با چگالی بالا(HDL) را افزایش داد(05/0p)، به طوری که کمترین و بیشترین میزان تری گلیسریدها به ترتیب متعلق به گروه دریافت کننده اسانس آویشن دنایی و گروه دریافت کننده جیره پر چرب بود.
    توصیه کاربردی/صنعتی
    نتایج آزمایش نشان داد که اسانس آویشن دنایی و مرزه بختیاری دارای اثرات آنتی لیپدمیک قوی در موش های تغذیه شده با جیره غذایی پر چرب می باشد.
    کلیدواژگان: لیپیدهای پلاسما، موش های صحرایی، لیپوپروتئین های با چگالی، پائین جیره غذایی پرچرب
  • لیلا صداقت بروجنی، محمد حجت الاسلامی *، جواد کرامت، عبدالله قاسمی پیربلوطی صفحات 249-256
    مقدمه و هدف
    آنتی اکسیدان های شیمیایی، اکسیداسیون چربی و ترکیبات حاصل از آن به عنوان عوامل سرطان زا در مواد غذایی شناخته می شوند. در این مطالعه اثر اسانس میوه گلپر برفی با نام محلی کرسوم بر اکسیداسیون روغن و خواص فیزیکوشیمیایی چیپس سیب زمینی در مقایسه با آنتی اکسیدان های متداول BHA و TBHQ بررسی شده است.
    روش تحقیق
    اسانس میوه گلپر برفی به روش تقطیر با آب توسط کلوینجر استخراج شد و توسط روش GC/MS به منظور تعیین ترکیب شیمیایی آن تجزیه شد. اسانس به روغن سرخ کردن چیپس های سیب زمینی در غلظت 3000 قسمت در میلیون اضافه گردید و اثر آنتی اکسیدانی آنبر چیپس های تولید شده با اندازه گیری عدد پراکسید، تیوباربیتوریک اسید و اسیدیته روغن استخراجی از چیپس مورد ارزیابی قرار گرفت. BHA و TBHQ به عنوان آنتی اکسیدان های متداول در غلظت 200 قسمت در میلیون اضافه شدند و روند کاهش اکسیداسیون در 45 روز ارزیابی شد.
    نتایج و بحث
    اسانس میوه گلپربرفی مانند آنتی اکسیدان های سنتزی می تواند اکسیداسیون را کاهش دهد. تست TBA نشان داد که اسانس گلپر برفی در کاهش واکنش اولیه TBAنسبت به BHA موثرتر است در حالی که TBHQ کمترین مقدار را داشته است.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    اسانس میوه گلپربرفی دارای فعالیت آنتی اکسیدانی است که می تواند به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی در مواد غذایی در طول نگهداری استفاده شود.
    کلیدواژگان: چیپس سیب زمینی، اسانس گلپر برفی، اکسیداسیون، آنتی اکسیدان
  • فریبا عطایی، جواد کرامت، محمد حجت الاسلامی *، مریم میرلوحی صفحات 257-262
    مقدمه و هدف
    اولئوروپین ماده اصلی برگ زیتون است که اکثر خواص فارموکولوژیک برگ زیتون مربوط به آن می باشد. هدف اصلی در این پژوهش بررسی امکان به کارگیری برگ زیتون در صنایع غذایی (صنعت کیک) و به دنبال آن استفاده از خواص دارویی آن است.
    روش تحقیق
    در تحقیق حاضر عصاره اتانولی برگ زیتون در سطوح 0، 1/0، 2/0، 3/0، 4/0 گرم (نسبت به 50 گرم آرد) به خمیر کیک اسفنجی افزوده شد و میزان اولئوروپین آن به وسیله دستگاه HPLC اندازه گیری شد، هم چنین آزمون حسی هدونیک پنج نقطه ای با حضور بیست پنلیست انجام گرفت و صفاتی مانند طعم، پس طعم، بافت، رنگ، بو و پذیرش کلی مورد ارزیابی قرار گرفت
    نتایج و بحث
    طبق آزمون حسی انجام شده ، نمونه حاوی 1/0 گرم عصاره، از نظر فاکتورهای طعم و پس طعم تفاوت معنی داری با نمونه شاهد نداشت؛ علاوه بر آن در مورد فاکتور بافت، نمونه های حاوی 1/0 و 2/0 گرم عصاره از نظر مصرف کننده تفاوت معنی داری با نمونه شاهد نداشتند. به طور کلی تنها سطح 1/0 گرم عصاره (به ازای 50 گرم کیک) از نظر مصرف کننده قابل پذیرش بود که در آن 003/0 گرم اولئوروپین موجود بود. هم چنین از نظر میزان چربی، پروتئین و خاکستر اختلاف معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    برگ زیتون حاوی اولئوروپین به عنوان منبع غنی از مواد فنولیک با خواص دارویی فراوان می تواند در صنایع غذایی به خصوص کیک استفاده شود.
    کلیدواژگان: اولئوروپین، عصاره، HPLC، فارموکولوژیک
|
  • Elham Zeinali, Mehdi Rahimmalek * Pages 199-208
    Background & Aim
    Achillea filipendulina is one of the most important species of the family Asteraceae and, it considered as one of the most valuable medicinal and ornamental plants. Environmental factors affected on quality and quantity of the essential oil of medicinal and aromatic plants. So, selecting of appropriate season for harvesting can lead to increase quality and quantity yield. The aims of the present study were to assess the effect of seasonal variation on essential oil yield and some morphophysiological traits of A. filipendulina.
    Experimental
    In this research, split plot experiment based on complete block design was conducted in three replicates. The aerial parts were harvested and the essential oil extracted by Clevenger approach in different seasons.
    Results & Discussion
    Afc genotype showed the lowest amount concerning the plant height, leaf length and leaf width in winter, while Af21 had the highest height and leaf width in summer. The essential oil yield varied between 0.01 to 0.84% in all seasons. The highest and the lowest essential oil yield belonged to Afc in summer and Af21 in winter, respectively. The lowest and the highest hydrogen peroxide accumulation were in Af21 in spring and Afc in summer, respectively. Furthermore, malonede-aldehide (MDA) accumulation varied from 0.3 to 3.37 ng/fw. Afc in spring and Af21 in summer showed the lowest and the highest MDA, respectively.
    Recommended applications/industries
    According to the results of present study, in order to increase dry matter and essential oil yield of Achillea filipendulina, harvesting for essential oil extraction is suggested in early summer.
    Keywords: Achillea filipendulina, Seasonal, variationEssential oil
  • Mehdi Dolatkhahi *, Iraj Nabipour Pages 209-222
    Background & Aim
    Bushehrwith an area of about 177.1km² is situated in center of Bushehr province, southern Iran. Existence beach line with Persian gulf and Helle river cause of settlement diversity in this zone. With attention in this settlement diversity in this zone transaction of this work is necessary.
    Experimental
    Many specimens were collected during the vegetative seasons in 2011to 2013. All the specimens were prepared as standard herbarium sheets, identified by using available references flora and stored in the herbarium of Medical Sciences University Bushehr Center. An analysis was made of the species used, parts of the plant employed, preparation methods, administration means, and the ailments treated in relation to pathological groups. .
    Results & Discussion
    According to results, in study area about 63 species belonging to 55 genera and 36 families have been recognized. The largest family of the region is Asteraceae with nine species. Plantago genus with five species is the largest genus among the existing genera.
    Recommended applications/industries
    According to results of this study, the presence of more than 63 medicinal plant species indicated high biodiversity in the studied region (Bushehr).
    Keywords: Bushehr CountyMedicinal, PlantsSystematically, studyEthnopharmacology
  • Hajar Mellati *, Mohammad Kafi, Fereydon Mellati, Farzad Najdafi Pages 223-232
    Background & Aim
    Nepetabracteata Benth is a medicinal plant belongs to the Lamiaceae family which wildly grows in Khorasan province. This herb is used by the indigenous people as afolkloric medicine in Khorasan. This paper aimed to study the situation and application of this plant in traditional medicine of Khorasan province.
    Experimental
    Current study was done by questionnaire and interview with apothecaries andvillagers living near the natural habitats of N.bracteatain spring to summer 2012.
    Results & Discussion
    Results of this study indicated that the aerial parts, especially the flowers of N.bracteata are used by the indigenous people for treatmentof many diseases, including asthma, cold, headache, and stress. In addition, this herb has used as a sedative. The flowers of N.bracteataare used for treatment of respiratorydiseases, including asthma, lungspasms, seasonalallergies, and coughsdue tocold, chesttightnessorcongestion, wheezing, chronic inflammation of the respiratory tracts, tonsillar infection, even lung cancer, neurological disease, stress,digestivediseases including stomachache, colic, stomachandintestinal infections, and forremoving body weakness and strengthening theimmune system, preventing fromhair loss and relievingmenstrualirregularity. The most common preparation methods are brewing, boiling and distillation.
    Recommended applications/industries
    This paper having investigated the native and traditional usages of N.bracteata which can provide valuable research fields for researchers to remove disambiguation about using this plant and provide its widespread domestication and utilization field based on native knowledge and modern technologies.
    Keywords: Ethnopharmacology, Nepetabracteata, Traditional, medicineHerb
  • Leyla Mehravar, Gholamreza Bajhian, Abdollah Ghasemi Pirbalouti *, Mojtaba Jafarnia Pages 233-238
    Background & Aim
    Myrtle (Myrtus communis L.), is an important medicinal plant that is used for pharmacological uses and conservation of environments (for example preventing the soil erosion) regards to its specific condition habitat.
    Experimental
    In this research, phytochemical variations of the essential oils from different populations of myrtle collected from Fars (Saydan, Cheshme-Ali, and Simakan), and Kohkeloyeh va Boyerahmad (Dehdasht and Gachsaran) provinces using GC-MS were analyzed.
    Results & Discussion
    Results of GC/MS analysis indicated that α–pinene, 1,8–cineole, linalool, linalyl acetate, α–terpineol, and linalool oxide were the main components in the essential oils from all populations. The essential oils from the leaves of myrtle were characterized by high levels of oxygenated monoterpenes, hydrocarbon monoterpenes, phenylpropanoids and sesquiterpenes. Monoterpenes were the main constituents of the essential oil of the leaves of the collected plants. Cluster analysis based on Euclidean distance square by UPGMA method classified the samples into three groups. In this classification, samples referred to the Gachsaran and Dehdasht populations (Kohkeloyeh va Boyerahmad province), and the Saydan population (Fars province) were at the same group.
    Recommended applications/industries
    Results indicated the main source of variability in chemical composition and oil yield of the studied populations seemed to be due to differences in environmental conditions and chemotypes.
    Keywords: MyrtleNatural habitats, Essential oil, Chemotype
  • Maryam Modhej *, Saleh Tabatabaee Vakili, Mohsein Sari, Somayeh Slari, Esrafil Mansuri Pages 239-242
    Background & Aim
    St John's wort (Hypericum perforatum L.) contains hypericin and hyperforin as the main components of the extract that binds with GABA and sigma opioid receptors. This herb has many pharmacological effects, including analgesic, sedative, soothing, antispasmodic, anticonvulsant, anti-depressant, and anti-bacteria. In this study examined the effect of two concentrations of Hypericum perforatum extract on digestive organs morphometric in male Wistar rats.
    Experimental
    Among the 54 rats tested with six repetitions, effect of Hypericum perforatum extract was assessed in three groups. Experimental treatments were control (receiving water), groups two and three that received Hypericum perforatum extract (250 and 500 mg /kg.bw) respectively. Rats were treated with Hypericum perforatum for 03days, through the Gavage method
    Results & Discussion
    Results indicated that big intestine weight in the 250 mg/kg.bw Hypericum perforatum treatment significantly was more than the control group (p ≤ 0.05), and also the length of big intestine was taller in 250 and 500 mg/kg.bw treatments than control group (p ≤ 0.05).
    Recommended application
    According to results, the extract of Hypericum perforatum can use for weight increasing.
    Keywords: Hypericum perforatum, Morphometric, Digestive organs Rat
  • Mehrnoush Nazari, Ramesh Monajemi, Abdollah Ghasemi Pirbalouti *, Mohsen Jafarian Dehkordi, Majid Riahi Dehkordi Pages 243-248
    Background & Aim
    Hyper lipidemy is one of the main factors in progressing cardiovascular diseases. Thymus deanensis celak and Satureja bachtiarica Bunge are medicinal herbs which are used in folklore medicine in Iran. In this research, hypolipidemic effects of essential oils of these herbs in rats fed with a fatty diet were investigated.
    Experimental
    40 male and femade adult rats (20 rats in each group) with 190 - 220 g weight were divided to five groups randomly (8 rats in each group). Experimental groups were 1) control, 2) control + fatty ration, 3) standard drug () + fatty ration, 4) T. deanensis (200 mg/kg) + fatty ration, and 5) S. bachtiarica (200 mg/kg) + fatty ration. At one week after starting special dietary ration, animal treated by the essential oils for three weeks. In final, serum and plasma were separated for measuring lipids and doing the other biochemical experiments.
    Results & Discussion
    Results indicated that the essential oil of T. deanensis in rats fed with fatty dietary ration decreased level of low density lipoproteins (LDL) significantly (p ≤ 0.05). There was a significant difference in amount of triglycerides of blood serum in rats (p ≤ 0.05), The lowest and highest amounts of triglycerides obtained from T. deanensis and control + fatty ration groups, respectively.
    Recommended applications/industries
    Results indicated the essential oil of T. deanensis had hypolipidemic effect in rats fed with a fatty diet.
    Keywords: Plasma, lipidsSavory, LDLHDL, Thyme
  • Leila Sedaghat Boroujeni, Mohammad Hojjatoleslami *, Javad Keramat, Abdollah Ghasemi Pirbalouti Pages 249-256
    Background & Aim
    Chemicals antioxidants and lipid oxidation products are known as cancer-causing factors in food systems. In this study, the effect of essential oil from Heracleum lasiopetalum fruits on lipid oxidation and physicochemical properties of potato chips in comparison with commercial antioxidant has been investigated.
    Experimental
    The essential oil of H. lasiopetalum extracted using a Clevenger-type apparatus, and analyzed by GC/MS. The essential oil was added to the frying oil of potato chips in concentration level 3000 ppm, and its antioxidant effect on produced chips was analyzed by peroxide value, TBA and acidity of the essential oils from potato chips. BHA and TBHQ were added as the commercial antioxidant in 200 ppm and antioxidant reduction evaluated in 45 days period.
    Results & Discussion
    Results indicated the essential oil of H. lasiopetalum fruits could reduce oxidation of potato chips the same as synthetic antioxidants. TBA test indicated the essential oil of H. lasiopetalum is higher effective than BHA in reduction of the primary TBA reaction but TBHQ is the lowest.
    Recommended applications/industries
    The essential oil of H. lasiopetalum had antioxidant effect which it can use as natural antioxidant in foods during storage.
    Keywords: Potato chips, essential oil, Heracleum lasiopetalum, Lipid oxidation, Antioxidant
  • Fariba Ataei, Javad Keramat, Mohammad Hojjatoleslami *, Maryam Mirlohi Pages 257-262
    Background & Aim
    Oleuropein has pharmacologic properties and is the main component of olive leaves which is considered to be the most pharmacologic compounds of olive (Olea europaea L.). The aim of this work was to investigate the possible using of the extract of this plant in food industry (sponge cake) in order to take advantage of its medicinal properties.
    Experimental
    Ethanolic extract of olive leaves was added to sponge cake formula (0, 0.5, 1, 1.5, and 2 for 100g flour) and oleuropein content of the samples was determined using HPLC. In addition, the sensory qualities of the samples, such as taste, off flavor, texture, color, odor and overall acceptability were measured by a five point hedonic sensory test which performed by twenty panelists.
    Results & Discussion
    According to the sensory evaluation, no significant difference in respect to taste and off flavor was found between the samples containing 0.5 g of extract and the reference samples. Furthermore, no significant difference was observed between the samples containing 0.5 and 0.2 g extract and reference samples in respect to the texture. On the whole the sample containing 0.5 g extract was the only product that showed to be accepted by the panelists contained 0.003 g (63 ppm) oleuropein was presented. There was no significant difference between the samples, including reference in respect to their protein, fat and mineral contents.
    Recommended applications/industries
    Olive leaves containing oleuropein and rich in phenolic compound having pharmacologic properties could be used in food industry (sponge cake).
    Keywords: Oleuropein, Extract, HPLC