فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و هفتم شماره 1 (پیاپی 217، فروردین 1398)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و هفتم شماره 1 (پیاپی 217، فروردین 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سهیلا نصیری، رضا محمود رباطی، مهدی هدایتی، مرجان خزان* صفحات 1-7
    هرپس زوستر (زونا) یک بیماری عفونی حاد پوستی-عصبی است که ناشی از فعال شدن دوباره ویروس واریسلا زوستر می باشد. پس از عفونت اولیه (آبله مرغان) یا واکسیناسیون، این ویروس در درون سلول های گانگلیون ریشه خلفی-حسی نهفته باقی می ماند. با کاهش ایمنی سلولی، ویروس نهفته دوباره فعال شده سپس درون سلول های گانگلیون ریشه خلفی-حسی تکثیر و دوباره به اعصاب حسی پوست مهاجرت کرده و منجر به زونا می شود. زوستر به طور معمول به صورت بثورات وزیکولار یک طرفه دردناک بروز می کند که بین سه تا پنج هفته طول می کشد. شایع ترین عارضه زوستر، درد مزمن ناشی از نورآلژی پس از هرپس است که به طور تقریبی در 20% از افراد بالای 50 سال دیده می شود. اگرچه زوستر به ندرت کشنده است، ولی درد ناشی از فاز حاد و مزمن بیماری، باعث اختلال بلندمدت روحی-روانی، ناتوانی های جسمی و اختلال خواب می شود که منجر به تاثیرات منفی بر کیفیت زندگی بیماران شده و کیفیت زندگی آن ها را به طور چشمگیری کاهش می دهد. با توجه به روند افزایش میزان بروز زوستر در طول زمان و افزایش جمعیت سالمند، انتظار می رود که افزون بر کاهش کیفیت زندگی بیماران، بار اقتصادی زیادی را برای سیستم بهداشت، دولت و خانواده ها ایجاد کند. ریسک زوستر را در طول عمر حدود 30% تخمین زدند. اگرچه، ریسک زوستر به طور چشمگیری با سن و کاهش عملکرد سیستم ایمنی افزایش می یابد، اما هر عاملی که باعث تضعیف سیستم ایمنی شود، می تواند بر ریسک بروز آن تاثیر بگذارد. هدف این مطالعه، بررسی مطالعات انجام شده در مورد بروز، ریسک فاکتورهای زوستر با تاکید بر نقش ریزمغذی ها و کمبود آن ها در تضعیف عملکرد سیستم ایمنی و پیشگیری توسط واکسن زوستر و نقش ریزمغذی ها در اثربخشی بیشتر واکسیناسیون انجام شده است.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان ها، هرپس زوستر، بروز، ریزمغذی ها، ریسک فاکتورها، واکسن ها
  • زهرا آریان*، عاتکه بهادری، داریوش فرهود صفحات 8-12
    هدف تشخیص پیش از تولد شامل شناسایی اختلالات دوره جنینی، ایجاد محدوده ای از انتخاب های آگاهانه و همچنین ایجاد آمادگی برای زوج هایی است که در معرض خطر به دنیا آوردن کودکی با نوعی اختلال هستند. هدف این مقاله، بررسی تمامی آزمون ها در جهت تعیین بهترین تستی است که کمترین خطر و بالاترین حساسیت را داشته باشد. تست های غربالگری (آزمایش خون مادر و سونوگرافی سه ماهه اول و دوم بارداری) شامل تست افراد بیمار بدون نشانه ای است که میزان ابتلای پایینی دارند. این تست ها در طی مراحل اولیه بارداری انجام شده و احتمال ابتلا به بیماری های ژنتیکی تخمین زده می شود. تست های تشخیصی، تست های تهاجمی شامل آمنیوسنتز (جهت کاریوتایپ)، نمونه گیری از پرزهای کوریونی، کوردوسنتز، تشخیص ژنتیکی پیش از لانه گزینی، روش تکثیر پروب وابسته به الحاق چندتایی، تکنیک دورگه سازی ژنومی مقایسه ای، توالی یابی نسل اول، دو رگ گیری فلوئورسانس درجا و واکنش زنجیره ای پلیمراز فلورسانس کمی و همچنین تست های غیرتهاجمی شامل اولتراسوند، سونوگرافی پیش از تولد، بررسی DNA آزاد جنینی، غربالگری سه تایی و چهار تایی را در بر می گیرد. این تست ها مشمول بیمارانی می شود که دارای علایم ظاهری بوده و جواب تست های مرحله اول آن ها مثبت بوده است. تست های غیرتهاجمی، هر دو ویژگی های تست های غربالگری و تشخیصی را در برمی گیرد، ولی در حال حاضر، تست های غربالگری بیشتر مورد توجه هستند. تست های تهاجمی دارای حساسیت و درجه اختصاصی بودن بالایی برای مشخص کردن تمامی ناهنجاری های ساختاری کروموزومی و شمارشی از جمله تریزومی، 13، 18 و 21 و همچنین تست های DNA در زنان گروه خطر است.
    کلیدواژگان: تست های تشخیصی، بیماری های ژنتیکی، تشخیص پیش از تولد، تست های غربالگری
  • معصومه گیتی، بهناز مرادی*، رسول آرامی، علی عرب خردمند، محمد علی کاظمی صفحات 13-18
    زمینه و هدف
    تصویربرداری دیفیوژن (DWI) یکی از روش های تشخیص توده های سرطان پستان می باشد. هدف از این مطالعه بررسی سودمندی روش تصویربرداری دیفیوژن و ارزیابی قابلیت عدد ضریب پخش ظاهری (ADC) در تمایز توده های خوش خیم و بدخیم پستان می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، 72 بیمار با 88 توده سرطان پستان به مدت دو سال از سال 1394 تا 1396، در مرکز تصویربرداری دکتر اطهری شهر تهران، با دستگاه 5/1 تسلا بررسی شدند. بیشتر بیماران تحت بررسی پاتولوژی قرار گرفتند و 9 بیمار بر اساس پیگیری دو ساله در گروه خوش خیم وارد شدند. عدد ADC در بافت نرمال و همچنین در ضایعات توده ای و غیر توده ای در قسمتی از توده که بیشترین ریستریکشن را نشان داد اندازه گیری و مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد مقدار عدد ADC در بافت نرمال بالاتر از بافت توده می باشد (01/0≥P). عدد ADC توده های خوش خیم mm2/s 3-10×40/1 و در توده های بدخیم mm2/s 3-10×08/1 اندازه گیری گردید. تعیین نقطه برش مناسب در ضایعات غیر توده ای فاقد اعتبار بود و در توده ها mm2/s‎‏ 10-3×19/1 ‏تعیین گردید. ارزش اخباری مثبت، ارزش اخباری منفی، حساسیت، ویژگی و صحت به ترتیب 87/50، 86/67، 89/74، 83/87 و 87/14 بود.
    نتیجه گیری
    در تصویربرداری دیفیوژن با توجه به عدد ADC می توان ضایعات توده ای خوش خیم و بدخیم را مشخص کرد و این روش با حساسیت و ویژگی بالایی می تواند توده های خوش خیم و بدخیم را از هم افتراق دهد ولی در افتراق ضایعات غیر توده ای کمک کننده نیست.
    کلیدواژگان: ضریب پخش ظاهری، سرطان پستان، تصویربرداری دیفیوژن، منحنی راک
  • عباسعلی نیازی، شیما جوانبخت، نزارعلی مولایی، محمدکاظم مومنی، مصیب شهریار، مهدی نورالله زاده* صفحات 19-25
    زمینه و هدف
    ماتریکس های متالوپروتئیناز (Matrix metalloproteases, MMP) پروتئین های چند زنجیره ای هستند که نقش آن ها در التیام زخم و تعمیر بافت است. در سل، MMPها باعث تخریب بیش از حد بافت ریه و ایجاد کاویته می شوند. هدف این مطالعه، بررسی سهم MMPs در آسیب بافتی ریه در سل بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش مورد-شاهدی، نمونه ی پلاسمای افراد سالم، بیماران علامت دار تنفسی و بیماران سل در بیمارستان های علی بن ابیطالب (ع) و بوعلی شهر زاهدان از اردیبهشت 1394 تا اردیبهشت 1397 با روش نمونه گیری در دسترس، مورد بررسی قرار گرفت. بیماران به دو گروه مبتلا به سل و کنترل تقسیم شدند و سطح MMPs به روش Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) در نمونه پلاسمای دو گروه اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در پژوهش کنونی 384 نفر شامل 123 نفر کنترل سالم، 107 نفر کنترل علامت دار تنفسی بدون سل و 154 نفر بیمار مبتلا به سل بررسی شد. سطح MMPs در گروه سل و گروه علامت دار تنفسی بالاتر از گروه سالم بود. میانگین MMP-8 به طور معناداری در بین دو گروه متفاوت بود (0/001P<). در این مطالعه حساسیت، اختصاصیت، ارزش اخباری مثبت و منفی، در نمونه MMP-8 پلاسما در تشخیص بیماری سل از افراد غیر سلی در pg/ml 6650 MMP-8 cutoff point=  به ترتیب 65/4%، 78/2%، 50% و 93% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    دو کلاژناز، MMP-1 و MMP-8، در سل فعال بودند، اما MMP-8 به طور خاص در سل در مقایسه با هر دو گروه علامت دار و کنترل های سالم بالاتر بود. غلظت MMP-1,3,8,9 در مردان بیشتر از زنان بود. همچنین درگیری ریه به صورت حفره ریوی با سطح MMP پلاسما مرتبط بود.
    کلیدواژگان: پژوهش های مورد-شاهدی، ماتریکس متالوپروتئیناز، مایکوباکتریوم توبرکلوسیز، حفره ریوی
  • مرجان قربانی انارکولی، سارا دبیریان، حسن مولادوست، ادیب زنده دل، محمد هادی بهادری* صفحات 26-32
    زمینه و هدف
    ارزیابی بقای سلولی در مطالعات دارویی و سرطان برای تعیین حساسیت سلولی مهم و تعیین کننده نتیجه درمان است. بنابراین روش های مختلفی استفاده می گردد که نقطه پایانی متفاوتی را ارزیابی می کنند. تعیین وجود همبستگی بین روش ها دارای اهمیت می باشد. در این مطالعه، حساسیت روش های رنگ سنجی 3-(4و5-دی متیل تیازول-2-ایل)-2و5-دی فنیل تترازولیوم برماید (MTT)، تریپان بلو و سنجش کلونوژنیک در تعیین بقای رده سلولی سرطان تیرویید آناپلاستیک ارزیابی گردید.
    روش بررسی
    مطالعه تجربی کنونی از مهر تا اسفند 1395 در مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام پذیرفت. رده سلولی سرطان تیرویید آناپلاستیک انسانی کشت شده در محیط Dulbecco;s modified Eagle;s medium (DMEM) حاوی 10% Fetal bovine serum (FBS)، به مدت 24 ساعت با ملاتونین تیمار گردید، سپس بقای سلولی توسط تست های MTT، تریپان بلو و سنجش کلونوژنیک بررسی و از راندمان کشت و درصد کسر بقا جهت رسم منحنی بقا در سنجش کلونوژنیک استفاده گردید.
    یافته ها
    غلظت ملاتونین در نقطه IC50 در روش های MTT، تریپان بلو و سنجش کلونوژنیک به ترتیب، شامل 0/117±4/794، 0/894±4/375 و 0/326±2/246 میلی مولار بود که مقایسه مقادیر IC50 در آزمون MTT و تریپان بلو اختلاف معناداری را نشان نداده (0/6446P=)، در حالی که بین MTT-سنجش کلونوژنیک (0/0032P=)، تریپان بلو-سنجش کلونوژنیک (0/0078P=) اختلاف معنادار بود. نتایج تحلیل رگرسیون بقای سلولی، نشان دهنده همبستگی خطی، مثبت و معنادار بین روش ها بوده که بین روش های MTT و تریپان بلو همبستگی بیشتر بود (0/99r=، 0/001P<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند، هر سه روش برای تعیین سمیت سلولی سرطان تیرویید آناپلاستیک موثر بوده و روش های MTT و تریپان بلو نسبت به سنجش کلونوژنیک، حساسیت بالاتری دارند.
    کلیدواژگان: بقای سلولی، سنجش واحد کلونی زایی، ملاتونین، فورمازان MTT، کارسینومای تیرویید، تریپان بلو
  • امیرحسین هاشمیان، سارا منوچهری *، داریوش افشاری، زهره منوچهری، نادر سالاری، سوده شهسواری صفحات 33-40
    زمینه و هدف
    مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری التهابی تخریب کننده است که روش مهم تشخیص آن استفاده از دستگاه Magnetic resonance imaging (MRI) است، اما ازآنجاکه MRI از یک میدان مغناطیسی بسیار پرقدرت استفاده می کند، در صورت وجود اجسام فلزی در بدن بیماران باعث ایجاد اختلال در وضعیت سلامت بیمار، کارکرد دستگاه و نیز انحراف و تاری در تصاویر می شود. با توجه به چنین محدودیتی در استفاده از دستگاه MRI نیاز به روش کمک غربالگری احساس می شود. بنابراین این مطالعه با هدف مقایسه دو مدل ماشین بردار پشتیبان (Support vector machine, SVM) و جنگل تصادفی (Random forest, RF) انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش کنونی تحلیلی و از نوع مدل سازی بود که از اردیبهشت 1396 تا شهریور 1397 در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام شد. روش پیشنهادی پژوهش بر روی مجموعه داده های بیماری MS که مشخصات آن ها در سیستم ثبت سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه ثبت گردیده، پیاده سازی شد. تعداد افراد مورد مطالعه 317 نفر بودند (188 نفر مبتلابه بیماری MS و 128 نفر فاقد آن). به منظور برازش مدل SVM، از تابع کرنل شعاع مبنا (Radial basis function, RBF) که پارامترهای آن با الگوریتم ژنتیک (Genetic algorithm, GA) بهینه سازی شده اند، استفاده شد. سپس مدل SVM با استفاده از معیارهای صحت، حساسیت و ویژگی با مدل RF مقایسه گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، صحت، حساسیت و ویژگی مدل SVM به ترتیب 0/79، 0/80، 0/78 و برای مدل RF به ترتیب 0/76، 0/81، 0/70 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    دو مدل عملکرد مناسبی داشتند، اما با توجه به صحت به عنوان یک معیار مهم برای مقایسه عملکرد مدل ها در این حوزه، می توان گفت مدل SVM کارایی بهتری نسبت به RF در تشخیص بیماری MS داشت.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، مولتیپل اسکلروزیس، جنگل تصادفی، ماشین بردار پشتیبان
  • محرم کرمی جوشین، حسن ایزانلو، عابدین ثقفی پور*، یدالله غفوری صفحات 41-46
    زمینه و هدف
    شپش سر، انگل اجباری انسان بوده و به طور عمده از طریق تماس مستقیم از فردی به فرد دیگر انتقال می یابد. درمان شپش سر با چالش هایی مانند عدم بهبودی کامل بیماران و نیاز به تکرار درمان، مواجه است. این مطالعه با هدف ارزشیابی کارایی حشره کش های ضد شپش، شامپو پرمترین 1% و لوسیون دایمتیکون 4% صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی (Quasi experimental study) و یک سوکور 140 مورد فرد آلوده به شپش سر در مراکز جامع سلامت شهری تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی قم از فروردین تا اسفند 1396 به طور تصادفی تحت درمان با شامپو پرمترین 1% و لوسیون دایمتیکون 4% قرار گرفتند. پیامد درمان شامل رفع آلودگی به شپش سر و رشک آن در روزهای 14 و 21 پس از شروع درمان، در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میزان موفقیت درمان در صورت دو بار استفاده (به فاصله یک هفته) با شامپو پرمترین 1% و لوسیون دایمتیکون %4 به ترتیب 65/7% و 62/9% بود. اختلاف آماری معناداری بین اندازه اثر درمانی روش های یاد شده مشاهده نشد (2/5-0/6CI=، 0/59P=، 1/22odds ratio=). شانس بهبودی مردان نسبت به زنان 3/8 برابر (0/036P=)، شانس رفع آلودگی در گروه شغلی خانه دار نسبت به دانش آموزان 3/1 برابر (0/05P=) و شانس بهبودی در خانواده های با یک نفر آلودگی سه برابر خانواده های بیش از یک نفر آلودگی بوده (0/034P=) و بعد خانوار از مهمترین متغیرهای تاثیرگذار در افزایش معنادار اثر درمانی بوده است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه کاهش اثر محلول های ضد حشره تحت مطالعه، در رفع آلودگی به شپش سر را تایید نمی کند.
    کلیدواژگان: دایمتیکون، ایران، آلودگی به شپش سر، پدیکولوس، پرمترین
  • آزاده زاهدی، سید مختار اسمعیل نژاد گنجی، سکینه کمالی آهنگر، رحمت الله جوکار* صفحات 47-53
    زمینه و هدف
    از عوارض دیابت، زخم پا است که در صورت عدم درمان مناسب منجر به آمپوتاسیون می شود. گچ گیری تماس کامل روشی در ارتوپدی است که به عنوان استاندارد طلایی در درمان زخم های نوروپاتیک و نوروایسکمیک پا، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش کنونی با هدف بررسی نتایج درمانی گچ گیری تماس کامل در بیماران با زخم پای دیابتی انجام گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه گذشته نگر، 92 بیمار که در بازه زمانی فروردین 1393 تا اسفند 1394 به بیمارستان شهید بهشتی بابل با شکایت زخم پای دیابتی گرید 0، 1 و 2 (درجه بندی واگنر) مراجعه کرده بودند، شرکت داشتند. داده های مربوط به ویژگی های دموگرافیک، بیوشیمیایی و ابعاد زخم گردآوری گردید. پس از اقدامات اولیه در پاکسازی زخم، برای بیماران گچ گیری تماس کامل بسته شده و هر هفته تا زمان بهبود تعویض شد. سرعت ترمیم زخم به صورت کاهش هفتگی مساحت زخم محاسبه گردید.
    یافته ها
    جامعه کل با میانگین سنی 10/56±63/9 سال متشکل از 16 نفر با دیابت نوع یک و 76 نفر با دیابت نوع دو بودند. مدت گچ گیری با تماس کامل به طور میانگین 1/9±6/8 هفته بود. سرعت ترمیم زخم پس از گچ گیری با تماس کامل در تمامی افراد به طور میانگین cm2/week 0/168±0/406 بود. سرعت التیام زخم با بالا رفتن سن بیمار (0/001P<) و افزایش طول مدت ابتلا به دیابت (0/003P=) کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    گچ گیری تماس کامل می تواند روشی موثر در التیام زخم های پای دیابتی باشد. بیماران با سن بالا و سابقه بیشتر ابتلا به دیابت به درمان طولانی تری جهت بهبود کامل زخم نیاز دارند.
    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، پای دیابتی، هموگلوبین A1c، گچ های جراحی، التیام زخم
  • زهرا اسفندیاری*، محمدرضا مراثی، فاطمه استکی، وحید صنعتی، الناز پناهی، نادر اکبری، رویاالسادات مدنی، ژیلا مصبریان تنها صفحات 54-62
    زمینه و هدف
    آموزش جامعه در راستای تغذیه صحیح می تواند نقش مهمی در کاهش شیوع بیماری های غیرواگیر داشته باشد. نشانگر رنگی تغذیه ای (چراغ راهنما) مندرج بر بسته بندی محصولات غذایی مقادیر عوامل خطر در بروز بیماری های غیرواگیر (انرژی، قند، چربی، نمک و اسیدچرب ترانس) را به مصرف کنندگان انتقال می دهد. شدت خطر عوامل گفته شده از طریق سه رنگ قرمز، زرد و سبز به ترتیب نشان دهنده خطر، هشدار در مصرف مکرر و ایمن جهت استفاده از محصولات غذایی براساس شرایط بدنی و جسمانی مصرف کنندگان ارایه می شود. پژوهش کنونی با هدف تاثیر آموزش بر میزان آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نسبت به انتخاب غذای مناسب براساس نشانگرهای رنگی تغذیه ای مندرج بر بسته بندی محصولات غذایی صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    در مطالعه تجربی کنونی، انتخاب تصادفی 379 نفر از دانشجویان 9 دانشکده فعال در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان صورت پذیرفت. آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان در مورد نشانگر رنگی تغذیه ای براساس تکمیل پرسشنامه محقق-ساخته از دی 1395 تا اسفند 1396 اندازه گیری شد. آموزش به صورت چهره به چهره با استفاده از پمفلت صورت گرفت و در فاصله زمانی سه تا شش ماه پس از آموزش، دوباره آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان با تکمیل پرسشنامه تعیین شد.
    یافته ها
    میانگین امتیاز آگاهی، نگرش و عملکرد پیش ازآموزش به ترتیب0/84±1/12، 2±14/44 و 2/2±2/52 بود. امتیازات پس از آموزش به 0/75±11/72، 3/18±18/67 و 4/7±17/69 ارتقا یافت. تفاوت معناداری در امتیازات آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان پیش و پس از آموزش مشاهده شد (0/05P<).
    نتیجه گیری
    آموزش نشانگر رنگی تغذیه ای نقش موثری در بهبود آگاهی، نگرش و تا حدودی عملکرد دانشجویان در انتخاب محصول غذایی مناسب داشت.
    کلیدواژگان: نگرش، آموزش، برچسب محصول غذایی، ایران، آگاهی، عملکرد، دانشجویان، نشانگر رنگی تغذیه ای
  • زهرا ایمانیان، علی محمد مصدق راد، مجتبی امیری*، محسن قدمی، رابرت مک شری صفحات 63-68
    زمینه و هدف
    اعتباربخشی نقش مهمی در بهبود کیفیت، ایمنی، اثربخشی و کارایی خدمات بیمارستانی دارد. برای ارزشیابی و اعتباربخشی بیمارستان ها به طور معمول از چک لیست های عمومی استفاده می شود، در حالی که، بیمارستان های تک تخصصی نیاز به استانداردهای اعتباربخشی اختصاصی دارند.
    روش بررسی
    پژوهش کنونی یک مطالعه توصیفی و مقطعی بود. ابتدا، استانداردها و سنجه های اعتباربخشی بیمارستان دوست دار کودک با مرور تطبیقی 10 مدل ارزشیابی و اعتباربخشی بیمارستانی شناسایی شدند. افزون براین، با 57 نفر از مدیران ارشد، مترون ها، سوپروایزرها، پزشکان متخصص کودکان و سرپرستاران بخش کودکان سه بیمارستان تخصصی کودکان برای شناسایی استانداردها و سنجه های بیشتر اعتباربخشی بیمارستان های کودکان مصاحبه شد. در نهایت، پنج متخصص کودکان، استانداردها و سنجه های اعتباربخشی بیمارستان دوست دار کودک تدوین شده را مرور، اصلاح، نهایی و تایید کردند.
    یافته ها
    الگوی پیشنهادی اعتباربخشی بیمارستان دوستدار کودک ایران شامل ده استاندارد در محورهای مدیریت و رهبری، برنامه ریزی و خط مشی گذاری، آموزش، مدیریت کارکنان، مدیریت بیماران، مدیریت منابع، مدیریت فرایندها، نتایج کارکنان، نتایج بیماران و نتایج بیمارستان و 132 سنجه است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه منجر به طراحی مدل اعتباربخشی بیمارستان های کودکان شد که ارزشیابی معتبر و صحیحی از بیمارستان های تخصصی کودکان ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: اعتباربخشی، کودک، بیمارستان، استاندارد
|
  • Soheila Nasiri Nasiri, Reza Mahmoud Robati, Mehdi Hedayati, Marjan Khazan* Pages 1-7
    Herpes zoster (Shingles; Zona) is an acute infectious skin disease that is caused by the reactivation of varicella zoster virus (VZV). After the initial infection (chickenpox) or vaccination, the virus remains inactive or latent in the dorsal root ganglia (DRG); when decreasing cell mediated immunity (CMI) occurs, the virus is reactivated from a latent phase to a lytic phase and frequently replicated in the dorsal ganglion cells then move to the sensory nerves into the skin and causes herpes zoster, which is typically characterized by painful neuralgia and unilateral dermatomal vesicular rash that normally lasts 3 to 5 weeks. The most common complication of herpes zoster is chronic pain owing to postherpetic neuralgia (PHN), which is estimated to occur in approximately 20% of the people aged 50 and over. Although herpes zoster is rarely fatal, the pain related to the acute phase of herpes zoster and subsequent PHN can cause psychological distress, physical disability, impaired sleep and consequently negatively affect the quality of life that can be significantly reduced by all of these occurrences. Due to increasing trend in the incidence of herpes zoster and increasing older people population, it will be expected that herpes zoster and subsequent PHN cause a significant economic burden to the healthcare system, the government, and families along with reducing the quality of life. The average lifetime risk of herpes zoster is estimated to be approximately 30% in developing countries. Although the risk of herpes zoster significantly increases with increasing age and diminished immune system function, any factor impacting on VZV-specific humoral and cellular immune responses may affect the risk of herpes zoster. This paper is provided an overview of the incidence and potential risk factors of herpes zoster with emphasis on the role of micronutrients and their deficiencies in the impaired immune system function. Also, the common method for prevention by zoster vaccine and the role of micronutrients in the efficacy of vaccination are shown.
    Keywords: antioxidants, herpes zoster, incidence, micronutrients, risk factors, vaccines
  • Zahra Aryan*, Atekeh Bahadori, Dariush Farhud Pages 8-12
    The purpose of prenatal diagnosis tests is insisting of diagnosis of neonatal disorders, preparing a range of informed choices and making couples at risk to be ready for having children with genetic disorders as well. The aim of this article is to investigate all of the tests in order to determine the best one which has the lowest risk and the highest sensitivity. Screening tests (maternal blood test and ultrasonography for first and second trimester) are testing patients without symptoms who are at low risk. These tests are carried out in the early stages of pregnancy, and the risk of genetic diseases would be estimated. They are safe and also might be helpful in determining whether invasive prenatal genetic tests including chorionic villus sampling, amniocentesis, and percutaneous umbilical blood sampling are needed. Diagnostic test is insisting of invasive tests: amniocentesis, chorionic villus sampling (CVS), cordocentesis, and preimplantation genetic diagnosis (PGD), which is a genetic test on cells removed from embryos to help select the best ones to avoid some of genetic diseases, fluorescence in situ hybridization (FISH), QF-PCR, multiplex ligation probe amplification (MLPA), next generation sequencing (NGS), comparative genomic hybridization (CGH), and non-invasive tests: ultrasound, prenatal sonography, cell free fetal DNA, triple and quadruple screen: alpha fetoprotein (AFP), human chorionic gonadotropin (hCG), unconjugated estriol (uE3), inhibin-A). These tests are intended for patients who have apparent symptoms and the results of their early stages of pregnancy have been positive. Non-invasive prenatal tests (NIPT), sometimes called noninvasive prenatal screening (NIPS), have features of both screening and diagnostic tests, but, now screening test is more considerable. Small fragments of DNA would be analyzed by this testing in which they are circulating in a pregnant woman’s blood. While most DNA is found inside a cell’s nucleus, these fragments are free-floating and not within cells, at this point, they are called cell-free DNA (cfDNA) which usually contain fewer than 200 DNA building blocks (base pairs). Non-invasive prenatal tests is more sensitive with the high degree of specify to determine trisomy 13, 18 and 21 in women who are at increased risk of having offspring with genetic disorders.
    Keywords: diagnostic tests, genetic diseases, prenatal diagnosis, screening tests
  • Masoumeh Gity, Behnaz Moradi*, Rasool Arami, Ali Arabkheradmand, Mohammad Ali Kazemi Pages 13-18
    Background
    Diffusion-weighted imaging (DWI) is one of methods in evaluation of breast lesions. We aimed to investigate the apparent diffusion coefficient (ADC) values in breast tumors and their accuracy in differentiating benign versus malignant lesions.
    Methods
    In this cross-sectional study, 72 patients with 88 breast lesions were investigated by 1.5-T breast MRI from 2015 to 2017 in Athari Imaging Center in Tehran, Iran. Nearly all patients has undergone histopathology evaluation. One small region of interest (ROI) were placed on the most restricted region inside the solid part on the ADC map. Care was taken to avoid cystic or necrotic, fatty regions and hematoma inside the mass. A large round ROIs were placed in healthy fibroglandular tissue of contralateral breast ADC values were measured and compared in normal breast tissue and in most restricted parts of breast lesions (mass and non-mass). After determining cut-off for differentiation of benign and malignant lesions, sensitivity, specificity, accuracy, positive predictive value and negative predictive value were calculated.
    Results
    Mean age of patients was 43.3 years. The average tumor size of benign and malignant lesions were calculated 26.0 mm, 35.3 mm respectively and 23 mm and 46 mm in mass and non-mass respectively. Invasive ductal carcinoma include the majority of pathology result (in 37.5% of the patients). Our results revealed that the measured ADC values in normal breast tissue were higher than breast lesions (P≤0.01). Mean ADC value in benign lesions was 1.40×10-3 mm²/s and for malignant lesion was 1.08×10-3 mm²/s. ADC value in the normal breast tissue was 1.79×10-3 mm2/s and was significantly higher than ADC value of breast lesions (benign and malignant). Cut-off value in non-mass was not valid, but in mass was 1.19×10-3 mm²/s with sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive and accuracy of 89.7%, 83.8%, 87.5%, 86.6%, and 87.1% respectively.
    Conclusion
    In DWI imaging, ADC value can differentiate benign and malignant masses with high sensitivity and specificity but not helpful in non-mass lesions.
    Keywords: apparent diffusion coefficient, breast neoplasms, diffusion-weighted imaging, ROC curve
  • Abbasali Niyazi, Shima Javanbakht, Nezar Ali Muolaie, Mohammad Kazem Momeni, Mosayeb Shahriyar, Mehdi Nourallahzadeh* Pages 19-25
    Background
    Matrix metalloproteases (MMPs) are multi-chain proteins that regulated by tissue inhibitor of metalloproteinases (TIMP) and several other mechanisms. This Includes transcription regulation and protein form secretion. The roles of MMPs in wound healing and tissue repair. In tuberculosis (TB), the activity of MMPs is increased and TIMP inhibitors decrease activity. Therefore, in tuberculosis, MMPs cause excessive damage to the lung tissue and cavity formation.
    Methods
    In a case-control study, plasma samples of healthy controls, symptomatic respiratory tract controls and tuberculosis patients were evaluated by available sampling in Ali Ibn Abitaleb and Bouali Hospitals, Zahedan, Iran, from Apri1 2015 to April 2018. Patients were divided into two groups: tuberculosis and control group and the level of MMPs were measured by the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method in plasma samples of the two groups. For MMP-8, which was important in the diagnosis of tuberculosis, a cutoff point was obtained.
    Results
    384 people including 123 healthy controls. 107 non-tuberculosis, and 154 tuberculosis patients were examined; 230 patients in the control group and 154 patients in the tuberculosis group. Levels of MMPs in tuberculosis and symptomatic respiratory group were higher than healthy group. The mean of MMP-8 was significantly different between two groups (P<0.001). In this study, sensitivity, specificity, positive and negative predictive value of plasma MMP-8 in detection of TB in non-TB patients in MMP-8 cutoff point=6650 pg/ml were 65.4%, 78.2%, 50%, and 93% respectively outcome. Significantly, the rate of pulmonary cavity was significantly higher in the TB group; Higher cavity, higher concentration of plasma MMPs.
    Conclusion
    In this study, first comprehensive analysis of MMPs was performed. Two collagenases, MMP-1 and MMP-8, were active in tuberculosis, but MMP-8 was specifically higher in tuberculosis than in both symptomatic and healthy controls. Level of MMP-1, 3, 8, 9 was higher in men than in women. The analysis of genders separately showed MMP-8 was increased in tuberculosis group in comparison with control group and MMP-1 group in both TB and symptomatic respiratory tract increased.
    Keywords: case-control studies, matrix metalloproteinase, mycobacterium tuberculosis, thoracic cavity
  • Marjan GhorbaniAnarkooli, Sara Dabirian, Hasan Moladoust, Adib Zendedel, Mohammad Hadi Bahadori* Pages 26-32
    Background
    Evaluation of cell viability is momentous in pharmacologic and oncological research. Cell viability evaluation determines cell sensitivity and consequently treatment outcome. Various methods are available to determine cell survival. Each of these methods evaluates different endpoints. Accordingly, determining the correlation between these methods is important. In this study, in order to determine the viability of human anaplastic thyroid cancer cell line, the sensitivity of MTT [3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide] assay, trypan blue test and clonogenic assay were compared.
    Methods
    This experimental study was performed in the Cellular and Molecular Research Center at Guilan University of Medical Sciences, Rasht, Iran from October 2016 to March 2017. The human anaplastic thyroid cancer cell line was cultured in Dulbecco's modified Eagle's medium (DMEM) with 10% fetal bovine serum (FBS). The cultured cells were treated with melatonin, for 24 hours. Then, the viability of the cells was evaluated by MTT assay, trypan blue test and clonogenic assay. Furthermore, plating efficiency and surviving fraction were used in order to draw survival curve in the clonogenic assay.
    Results
    The concentration of melatonin at IC50 point was 4.794±0.117 millimolar (mM) in MTT assay, 4.375±0.894 mM in trypan blue test and 2.246±0.326 mM in clonogenic assay. Comparing the IC50 values of these test revealed that C50 values obtained from MTT assay and trypan blue test had no significant difference (P=0.6446), while there was a significant difference between IC50 values obtained from MTT and clonogenic assays (P=0.0032). Moreover, the IC50 values obtained from trypan blue test and clonogenic assay were also significantly different (P=0.0078). The results of the regression analysis of cell viability were shown a linear, positive and significant correlation between these three methods and MTT assay and trypan blue test showed higher correlation (r=0.99, P<0.001).
    Conclusion
    Based on our results, all these methods were effective to identify cytotoxicity in human anaplastic thyroid cancer cell line, while MTT assay and trypan blue test were more sensitive than clonogenic assay.
    Keywords: cell survival, colony-forming units assay, melatonin, MTT formazan, thyroid carcinoma, trypan blue
  • Amir Hossein Hashemian, Sara Manochehri *, Daryoush Afshari, Zohreh Manochehri, Nader Salari, Soodeh Shahsavari Pages 33-40
    Background
    Multiple sclerosis (MS) is a degenerative inflammatory disease which is most commonly diagnosed by magnetic resonance imaging (MRI). But, since the MRI device uses of a magnetic field, if there are metal objects in the patient's body, it can disrupt the health of the patient, the functioning of the MRI, and distortion in the images. Due to limitations of using MRI device, screening seems necessary for those patients who have metal objects in their bodies. Therefore, this study is carried out to compare two models: support vector machine and random forest.
    Methods
    This analytical-modelling research was implemented on MS data collection, the specifications of which are recorded in health registry system in School of Public Health, Kermanshah University of Medical Sciences, Iran, from May 2017 to August 2018. For the purpose of this study, a total of 317 subjects were selected as a sample; 188 subjects were diagnosed with MS and 128 subjects showed no symptoms of MS. In order to fit the support vector machine (SVM) model, radial basis kernel function was used. The parameters of this machine were optimized with genetic algorithm. After this step, the support vector machine and random forest (RF) were compared with respect to three factors: accuracy, sensitivity, and specificity.
    Results
    Based upon the obtained results of study, accuracy, sensitivity, and specificity of SVM were 0.79, 0.80, and 0.78, respectively. In comparison, accuracy, sensitivity, and specificity of RF were found to be 0.76, 0.81, and 0.70, respectively.
    Conclusion
    In general, both models which were compared in current study showed desirable performance; however, in term of accuracy, as an important criteria for performance comparison in this area of research, it can be argued that support vector machine can do better than random forest in diagnosing multiple sclerosis.
    Keywords: genetic algorithm, multiple sclerosis, random forest, support vector machine
  • Moharram Karami Jooshin, Hassan Izanloo, Abedin Saghafipour*, Yadollah Ghafoori Pages 41-46
    Background
    Head lice (Pediculus humanus capitis) are obligate ectoparasites of mankind, and are mainly transmitted head to head directly from one person to another. Human head lice treatment is faced with some challenges such as lack of complete treatment and the need for treatment repeatedly. The aim of this study was to evaluate the efficacy of two pediculicide products (substances used to treat human head lice infestation); 1% permethrin shampoo and 4% dimethicone lotion.
    Methods
    In this clinical trial, 140 cases of head lice infested people that were referred to the urban comprehensive health centers of Qom provincial health center related to Qom University of Medical Sciences and Health Services, Iran, from April to March 2017. The cases randomly were treated with two pediculicide products; 1% permethrin shampoo and 4% dimethicone lotion. The outcome of the treatment included removal of adult human head lice, nymphs, and nits in confirmed human cases at 14 and 21 days after starting treatments were considered.
    Results
    The success rate of human head lice infestation treatment in case of double use (at one-week intervals) with 1% permethrin shampoo and 4% dimethicone lotion was 65.7% and 62.9%, respectively. There was no statistical significance between the therapeutic effects of the two above-mentioned methods (odds ratio=1.22, P=0.59, CI=0.6-2.5). While the recovery rate of men compared to women was 3.8 (P=0.036), it was 3.1 (P=0.05) for housewives compared to students, and in families with one case compared to ones with more than one patient, this rate was found to be 3 (P=0.034). Family size was one of the most important variables that had a significant effect on the therapeutic rate of 1% permethrin shampoo and 4% dimethicone lotion.
    Conclusion
    The findings of this study do not support the reduction in efficacy of 1% permethrin shampoo and 4% dimethicone lotion as pediculicide products.
    Keywords: dimethicone, Iran, lice infestations, pediculus, permethrin
  • Azadeh Zahedi, Seyed Mokhtar Esmaeilnejadganji, Sekineh Kamali Ahangar, Rahmatollah Jokar* Pages 47-53
    Background
    Diabetes Mellitus is a prevalent disease worldwide and foot ulcer is one of the serious complications of chronic uncontrolled diabetes which could lead to various complications such as amputation of the extremity if left untreated. Total contact casting (TCC) is the gold standard in treatment of neuropathic and neuro ischemic diabetic foot ulcers (DFU) on which less emphasize is seen on routine medical practice. The aim of this study was to emphasize on healing effect of this off-loading method and to study the possible influence of variants on the healing rate of this technique.
    Methods
    In this cohort study, 92 diabetic patients with complaint of plantar foot ulcer grade 0, 1 and 2 according to Wagner classification had participated in Shahid Beheshti Hospital, Babol City, Iran, from March 2014 to February 2016. The demographic and biochemical information along with dimensions of foot ulcers were carefully recorded. After the primary cleansing, surgical debridement and dressing, TCC was applied on foot by the specialist and they were requested to return weekly for changing the TCC and re-evaluation of ulcers. The healing rate was calculated as decline in ulcer surface area per week.
    Results
    92 patients of study sample with mean age of 63.9±10.56 year consisted of 76 patients with DM type 2 with BMI of 31.16±3.8 kg/m² and 58 male patients. The average healing rate of ulcers treated with TCC was 0.406 ±0.168 cm²/week. The duration of diabetes on average was 17.23±6.93 years. Most of the patients (n=45) had an ulcer on the forefoot and the healing rate of midfoot ulcers was slower. The average amount of baseline HbA1c was 8.2±0.19%. There was no relation between smoking history (P=0.94) and anti-diabetic regimen used by patients (P=0.754) with the healing rate.
    Conclusion
    The healing rate is slower in elderly patients and those with longer duration of diabetes. So in these two groups, TCC is to be applied for a longer duration in order to achieve complete healing.
    Keywords: body mass index, diabetic foot, hemoglobin A1c, surgical casts, wound healing
  • Zahra Esfandiari*, Mohammad Reza Marasi, Fatemeh Estaki, Vahid Sanati, Elnaz Panahi, Nader Akbari, Roya Alsadat Madani, Jila Mosberian Tanha Pages 54-62
    Background
    Nutrition education and introduction of procedures for choosing healthier food have an important role to reduce the rate of non-communicable diseases. It was shown the amount of risk factors of non-communicable diseases such as energy, salt, sugar, fat and trans fatty acid on the traffic light of food labelling. The status of risk is presented through three colors of red, yellow and green that are the signs of risk, precautious and safe use of food. The object of this study was to evaluate the influence of education on the knowledge, attitude and practices of Isfahan University of Medical Sciences students to the traffic light on food labeling.
    Methods
    This project was an empirical study performed by random sampling of 379 students of nine schools in Isfahan University of Medical Sciences from January 2017 to March 2018. The knowledge, attitude and practices of students toward the traffic light were assessed by self-administered and structured questionnaire. Education was performed face to face with the usage of pamphlet. In the period of three to six months, questionnaires were refilled out by students to determine knowledge, attitude and practice. Descriptive statistics were calculated using SPSS in mean± SD. Paired t-test was performed to assess the influence of education in total score of knowledge, attitudes and practices in test-retest. P value was considered less than 0.05 as statistically significant.
    Results
    Before education, the average of scores for knowledge, attitude and practice was 1.12±0.84, 14.44±4 and 2.25±2.2, respectively. Afterwards, the scores were increased to 11.72±0.75, 18.67±3.18 and 17.69±4.7 after education. Significant difference was observed in the scores of knowledge, attitude and practice of students before and after education (P<0.05).
    Conclusion
    Education of traffic light had a significant role in the improvement of knowledge, attitude and to some extent of practice of students in selection of healthier food.
    Keywords: attitude, education, food labeling, Iran, knowledge, practice, students, traffic light
  • Zahra Imanian, Ali Mohammad Mosadeghrad, Mojtaba Amiri*, Mohsen Ghadami, Robert Mcshery Pages 63-68
    Background
    Hospital accreditation is an external evaluation of a hospital’s structures, processes and results by an independent professional accreditation body using pre-established optimum standards. Hospital accreditation has an important role in improving quality, safety, effectiveness and efficiency of hospital services. A generic questionnaire is usually used to accredit all hospitals. However, specific instruments should be used for evaluation and accreditation of specialized hospitals considering their unique nature and specific requirements. Thus, this study aimed to develop an accreditation model for children hospitals.
    Methods
    A mixed method approach was used for such a descriptive and cross-sectional study. First, using a comparative study, accreditation standards and measurement criteria of children friendly hospitals were extracted from 10 well-known hospital evaluation and accreditation models and initiatives. Second, complementary interviews with 57 hospitals senior, middle and front line managers and pediatrics doctors and nurses were conducted to identify more children friendly hospital accreditation standards and measurement criteria. Third, children friendly hospital accreditation standards and criteria were modified considering the Iranian context. Finally, five pediatrics doctors reviewed, modified, finalized and confirmed accreditation standards and criteria.
    Results
    The Iranian framework for accreditation of children-friendly hospitals was consisted of ten standards covering management and leadership, planning and policy making, education, patient management, employee management, resource management, process management, patients’, employees’ and organization results and 132 measuring criteria. Such a systemic framework covers pediatrics hospitals’ structures, processes, outputs and outcomes. A children friendly hospital achieves better results for employees and patients through strong management and leadership, proper planning and policy making, continuous education and training staff and patients and effective management of employees, patients, resources and processes.
    Conclusion
    The proposed children-friendly hospitals accreditation model can be used for evaluation and accreditation of children hospitals and provide a clear picture of the performance of these hospitals.
    Keywords: accreditation, child, hospital, standard