فهرست مطالب

نشریه پژوهش اجتماعی
پیاپی 34 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود عظیمی رستا، حسین ابوالحسن تنهایی*، حسین آقاجانی مرساء صفحه 1

    پژوهش حاضربه فرایند گذار مدرنیته در ادبیات معاصر ایران می پردازد. در این راستا دو تن از نویسندگان تاریخ ادبیات معاصر ایران: صادق هدایت و فروغ فرخزاد انتخاب شدند تا با ردیابی مولفه های روش شناختی بکار رفته در آثار و اندیشه شان و تطبیق آن با جریان توسعه مدرنیته، وضعیت تفکر در ایران معاصر را نشان دهد. پرسش اصلی پژوهش که به روش مطالعه کتابخانه ای و تحلیل محتوایی و پارادایم متکی بر  رویکرد جامعه شناسی تفسیری انجام پذیرفت این بود که:  مبنای مطالعه روش شناختی صادق هدایت و فروغ فرخ زاد در گذار مدرنیته ایران، متکی بر چه اسلوب و نگرشی بوده که بر شناخت، نوع نگاه و خلق آثار آن ها موثر افتاده است؟ در تجزیه و تحلیل آثار مهمآنان، این دستاورد حاصل شد که: هر دوی آن ها از نظر روش شناسی، روش و نگرش کنش پژوهانه در فرایندی دیالکتیکی را پیشه ی خود کرده اند. اما برخی نگرش های ایستایی شناسی که حاصل دیالکتیک ذهن و عین در بستر پرورشی ویژه آنان است سبب تفاوت در نوع نگاه به انسان شده است. در حالی  حصار سنتی ساختار جامعه مرد محور صادق هدایت که نتوانسته تمایز سنت و مذهب و عینیت زمان را در هم فراخوانی طبیعت گرایانه از هم منفک کند، فروغ فرخزاد مرزهای سنتی جنسیتی را در می نورد و به افق هایی فرا جنسیتی ره می سپارد.

    کلیدواژگان: فرایند مدرنیته، فروغ فرخزاد، صادق هدایت، ادبیات معاصر ایران، تفسیر گرایی
  • محمد زمان محمدی رئیسی، سروش فتحی* صفحه 2

    هدف اصلی این تحقیق، بررسی  رابطه سرمایه اجتماعی با رضایت شغلی کارکنان بانک رفاه می باشد.روش این تحقیق پیمایشی وتکنیک جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده است. پایایی پرسشنامه ها نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ  تایید گردیده است(83/0) جامعه آماری کلیه کارکنان بانک رفاه صف و ستاد شهر تهران  که  کل تعداد جامعه آماری در این تحقیق 1454نفر و نمونه آماری 400 نفربا استفاده از فرمول کوکران تعیین گردید.یافته های تحقیق نشان داد:8/25 نمونه مورد مطالعه میزان رضایت شغلی خود را متوسط و 4/65 درصد از پاسخگویان از شغل خود رضایت کامل را دارند و تنها 9/7 درصد ناراضی هستند.وضعیت سرمایه اجتماعی در بین پاسخ گویان  از سطح بالایی برخوردار است (2/63) و وضعیت سرمایه اجتماعی دربین 2/18 در سطح متوسط است و  در بین 6/17 در سطح پایین می باشد.بررسی رابطه متغیرها نشان داد بین  سرمایه اجتماعی و ابعاد آن  رضایت شغلی رایطه وجود دارد و بر اساس تحلیل رگرسیونی متغیر های برخورداری از امکانات رفاهی ،همبستگی اجتماعی ،روابط اجتماعی،اعتماد اجتماعی ،امنیت اجتماعی ،مشارکت اجتماعی و  سرمایه اجتماعی 5/68  درصد از تغییرات واریانس متغیر رضایت شغلی را تبیین می کنند

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، همبستگی اجتماعی، رضایت شغلی
  • مرضیه گرجی* صفحه 3

    ارزش یکی از محوری ترین مفاهیمی است که در علوم اجتماعی و مردم شناسی مطرح است. بنابر این اگر فرهنگ وآموزش ارزشها در  زنان تغییر یابد در نهایت موجب ارتقا و توسعه زنان می شود. هدف از تحقیق حاضر، پژوهش در حوزه فرهنگ وآموزش و ارزشهای اجتماعی زنان است و نقشی که این متغیر ها در توسعه زنان دارد . روش تحقیق حاضر  فرا تحلیلی و توصیفی است. که در بخش اول ارزیابی تئوریک و روش تحقیقات  مطالعه شده است . بخش دوم طبقه بندی و جمع بندی تحقیقات با متغیرهای موضوع تحقیق صورت گرفته است. برای این منظور بیش از 29 مقاله در نظر گرفته شده است. ابتدا مهمترین متغیرهای تاثیر گذار و سپس متغیر متوسط در تحقیق مورد بررسی قرار گرفت.  نتایج نشان داد که متغیر  نفوذ فرهنگ، ارزش ها، هویت، سن، تحصیل، نظام آموزش، رسانه، خانواده به عنوان تاثیر توسعه در  بعد مشارکت فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و سیاسی زنان مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت، سپس راهکارهایی با توجه به متغیرهای تحقیق خطاب به نهادها  ارائه گردیده است.

    کلیدواژگان: مردم شناسی، فرا تحلیل، ارزش، فرهنگ، اموزش، توسعه
  • فریدون کامران*، سیما ناظری صفحه 4

    هدف این پژوهش یافتن ارتباط بین سلامت اجتماعی بر کیفیت زندگی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامیتهران مرکزی است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و ابزار گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه استاندارد سلامت اجتماعی کییز و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی است. روش نمونه گیری بصورت تصادفی و تعداد (240 نفر) به طور تصادفی انتخاب و پرسشنامه های مورد نظر بر روی آزمودنی ها اجرا گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. نتایج این پژوهش بر وجود ارتباط مثبت بین مولفه های سلامت اجتماعی بر کیفیت زندگی دانشجویان اشاره دارد. از سویی دیگر بین مولفه های (انسجام، پذیرش، شکوفایی، مشارکت، انطباق اجتماعی) و نیز پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی با ابعاد چهارگانه کیفیت زندگی، یعنی (سلامت جسمانی، سلامت روانی، سلامت روابط اجتماعی و سلامت محیط) ارتباط از نوع مثبت وجود دارد. به طور خلاصه می توان گفت که مولفه سرمایه های اجتماعی (انسجام، پذیرش، شکوفایی، مشارکت، انطباق اجتماعی) می توانند نقش مهمی در افزایش کیفیت زندگی دانشجویان داشته باشند.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، کیفیت زندگی، دانشجویان
  • امیر رحیمی دادمرزی*، حبیب الله آقابخشی صفحه 5

    در سال های اخیر مسائل  اجتماعی جامعه به عنوان یکی ازمهم ترین بخش های متون ادب فارسی مورد توجه قرار گرفته است و آثار ارزشمندی در این زمینه نگاشته شده است. هدف از این پژوهش تحلیل جامعه شناختی مفهوم عشق دراندیشه های جلال الدین محمد بلخی (مولانا) است. در تحقیق حاضر از تکنیک تحلیل محتوا برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شده است. روش اجرا در این تحقیق به این صورت انجام شده است که پس از بررسی آثار مولانا، اندیشه های وی را به لحاظ جامعه شناختی با نظر سایر جامعه شناسان مورد تطبیق و تحلیل قرار گرفت. جمعیت آماری این تحقیق را آثار معروف مولانا تشکیل داده است که به صورت روش نمونه گیری هدفمند سه اثر مهم مولانا (مثنوی معنوی، دیوان شمس تبریزی و فیه مافیه) به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شده است. تحلیل های صورت گرفته بیان کننده این مطلب است که مولانا به ما می گوید بدون عشق زندگی اجتماعی ما به مقصود و سرانجامی نخواهد رسید.

    کلیدواژگان: عشق، جلال الدین محمد بلخی (مولانا)، مثنوی معنوی، دیوان شمس تبریزی، فیه مافیه
  • افسانه میریان، معصومه رشاد* صفحه 6

    پژوهش حاضر با هدف  بررسی تخفیف و تشدید مجازات زنان در حقوق کیفری ایران (قبل و بعد از انقلاب اسلامی) انجام شد. که با استفاده از روش کیفی و تحلیل محتوا قوانین کیفری و مجازات زنان در قبل و بعد از انقلاب اسلامی قیاس شده است، ابزار گردآوری اطلاعات این مطالعه مروری، کتابخانه‏ای و اسنادیبود که در زمینه مجازات زنان با تکیه بر منابع قانون مجازات اسلامی ایران بررسی شد. با مراجعه به این منابع سعی گردیدتا مولفه‏های مسئله مربوطه استخراج و فیش‏برداری شود و پس از آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.روش انجام این تحقیق، کیفی، از نوع توصیفی، مبتنی بر قانون مجازات اسلامی است، که ابتدا با مراجعه به قانون، به تعریف مجازات و سپس به تشدید و تخفیف مجازات و مولفه ‏های گوناگون مرتبط پرداخته شد، سپس با استفاده از تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل اطلاعات صورت گرفت. نتایج نشان داد که در جهت حفظ، ارتقاء و منزلت زنان ایران، مجموعه ای از  اقدامات، حرکت‏ها و تلاش‏هایی از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی به منظور اصلاح و بهبود قوانین مرتبط با  زنان در همه سطوح صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: مجازات، زنان، جرم، تخفیف، تشدید، قانون
  • تهمینه شمس مشهدی*، مجید کفاشی صفحه 7

    پژوهش حاضر با هدف شناخت تاثیر رسانه ملی بر سرمایه اجتماعی با تاکید بر مشارکت اجتماعی شهروندان 20تا 30 سال شهر تهران و روشن شدن ابعاد مشارکت اجتماعی و تاثیر نوع و میزان برنامه های شبکه 5 سیما بر ابعاد مشارکت اجتماعی در جامعه آماری 1047 نفرآغاز گردید. نمونه آماری این تحقیق 400 نفر می باشد که با احتمال ریزش برخی از پاسخگویان تعداد 390 نفر پرسشنامه کامل بدست آورده شد. روش بکار رفته در این پژوهش روش پیمایشی و ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد برای سنجش متغیر وابسته و پرسشنامه محقق ساخته برای سنجش متغیر مستقل که شامل 29 گویه و بر اساس طیف لیکرت در مقیاس 5 درجه ای سنجیده شد. شیوه نمونه گیری ، نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای وآزمون های ضریب همبستگی پیرسون ، آزمون رگرسیون چند متغیره آزمون t مستقل و تحلیل واریانس یکطرفه استفاده شده است. نتایج نشان داد که نوع برنامه های نمایش داده شده ومیزان زمان صرف شده از سوی تماشاگران بر چهار بعد(مشارکت اجتماعی) بعد آگاهی ، تصمیم گیری ، مشارکت داشتن و رضایتمندی تاثیر چشمگیری داشته است.

    کلیدواژگان: رسانه ملی، سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی
  • روح الله مهدی نژاد، محمدجواد قائدمحمدی* صفحه 8

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی و شناخت  کیفیت خدمات الکترونیکی بر رضایت مشتریان بانک ملی شعبه دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در سال 1395 است که از نظر هدف، کابردی و از نظر روش اجرا، از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. دراین تحقیق جامعه آماری کلیه مشتریان بانک ملی شعبه دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در سال 1395 است. که بر اساس آمار و اطلاعات بدست آمده از رییس بانک مربوط برابربا 7141  نفر  هستند .حجم نمونه  پس از محاسبه از  روش کوکران  برابر با 378 نفر شد. روش نمونه گیری مورد استفاده در این تحقیق،نمونه گیری تصادفی طبقه ای می باشد، همچنین در این تحقیق ازابزار  پرسشنامه محقق ساز استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل فرضیه های تحقیق از آزمون پیرسون، رگرسیون و تحلیل واریانس استفاده شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که رابطه معناداری بین متغیره های کیفیت خدمات بامکداری (کارایی، کامل بودن، در دسترس بودن، محرمانه بودن، پاسخگوبودن و جبران خدمات) بر رضایت مشتریان وجود دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، بانکداری الکترونیکی، رضایت مشتریان، بانک ملی
|
  • Mahmoud Azimie Rasta, Hussein Abolhasan Tanhaei *, Hussein Aghajani Mersa Page 1

    The present study describes the process of transition to modernity in contemporary Iranian literature. To this effect, two contemporary Iranian literature writers namely, Sadeq Hedayat and Forough Farrokhzad were selected. With the application of the Cognitive Components approach, corresponding components were traced in their works and thoughts and subsequent to comparing and contrasting the results with the development of modernity, the status of thought in contemporary Iran was revealed. The study method was library research and content analysis and the paradigm was based on the interpretive sociological approach. Based on these and the Cognitive approach of Sadeq Hedayat and Forough Farrokhzad and the transition to modernity in Iran, the main question was: What type of style and viewpoint did they possess that influenced the construction, outlook and creativity of their workrs? In the analysis of their major works, the result, based on the Cognitive approach, showed that both of their styles and viewpoints adhered to creative abduction approach and a dialectic process. However, some static viewpoints using the dialectic approach to the subject and object results from their superior educational background affected their outlook on man. While that Sadegh Hedayat conformed to the traditional male-oriented structure which was not useful in forming a distinction between tradition and religion objectivity and separating them with a naturalistic approach, Forough Farrokhzad focused on traditional gender boundaries.

    Keywords: Cognitive approach, Modernity, Sadegh Hedayat, Forough Farrokhzad, dialectic approach, Interpretive Sociology, Abduction approach
  • Mohammad Zaman Mohammadi Raisi, Soroush Fathi * Page 2

    Investigating the Relationship between Social Capital and Job Satisfaction of Refah Bank Employees welfare   Mohammad Zaman Mohammadi Raisi[1] , Soroush Fathi[2] Abstract The main objective of this study was to investigate the relationship between social capital and job satisfaction of Refah bank employees.  This study employed a survey method and data was collected through a questionnaire. Cronbach's alpha revealed the questionnaire’s reliability as 0.8. The study population included all employees of Refah banks in Tehran totalling 1454 people. The final sample amounted to 400 subsequent to Cochran’s sample size calculation. The results showed that:8/25percent of the sample population were moderately satisfied with their jobs while 7/9percent respondents had complete job satisfaction and only65/ 4  percent were dissatisfied with their jobs. In the case of social capital, 18/2  percent of the respondents were in a high level while between (63/2) and 17/6  percent of them were  at the intermediate level and68/5   percent were in the low level. On examining the relationship between the variables, a relationship was seen between social capital and the job satisfaction and based on regression analysis, the enjoyment of amenities, social cohesion, social relations, social trust, social security, social participation and social capital showed. percent variance stressing job satisfaction. [1] Department of Sociology, Garmsar, Islamic Azad University, Garmsar, Iran.   [2]  Department of Social Sciences, Garmsar, Islamic Azad University, Garmsar, Iran (Corresponding Author) fathi.soroush@gmail.com

    Keywords: Social Capital, Social Trust, social participation, social cohesion, Job Satisfaction
  • Marzieh Gorji * Page 3

    Value has been postulated as one of the core concepts in social sciences and anthropology. Thus, if cultural and educational values ​​ in women undergo changes, it will ultimately promote the development of women. The purpose of this study was to study the field of culture and education as well as the social values of women to seek the roles ​​of these variables in the development of women in Iran. The research method employed was the analytical and descriptive meta-analysis. The first stage consisted of an appraisal of the theories and research methods of the studies. The second stage was the classification and summarization of the data collected from these studies pertaining to the variables of the study. For this purpose, more than 29 papers were considered. At first, the most influential variables in these studies were identified and then the average variable was examined. The results showed that the most influential variables of culture and value were identity, age, education, educational system, the media, and family which affected the development of women and then the participation of women in cultural, social, political and religious affairs were analyzed and evaluated. Solutions pertaining the study’s variables were presented to the respective institutions.

    Keywords: anthropology, meta-analysis, Values, culture, Education, development
  • Fereidoon Kamran *, Sima Nazari Page 4

    Investigating the Relationship between Social health and Quality of Life among Islamic Azad University Central Tehran Branch Students  Fereidoon Kamram[1], Sima Nazari[2]   Abstract The aim of this study was to investigate the relationship between social health and quality of life among Islamic Azad University Central Tehran Branch Students. This study employed a descriptive correlational research method and data was collected using the Keynesian social health questionnaire as well as the World Health Organization's Quality of Life Questionnaire.  A random sampling technique was used to select the sample consisting of 240 students.  The questionnaires were administered to this sample. The data was analyzed applying descriptive and inferential statistics. The results showed a positive relationship between social health components and the quality of life of the students. Furthermore, a positive relationship was seen between the components of the Keynesian social health questionnaire (cohesion, acceptance, prosperity, participation, and adaptation) and those of the World Health Organization's Quality of Life Questionnaire (physical health, psychological health, social relationships and environment).  In short, we can say that social health components which are social cohesion, social acceptance, social prosperity, social participation and social adaptation can play an important role in enhancing the quality of life of students. [1]Department of Social Sciences, Faculty of Psychology and Social Sciences, Roudehen  Islamic Azad University, Tehran, Iran. (Corresponding Author) Office @ostadyar.com   [2]Department of Sociology, Islamic Azad University, Central Tehran Branch, Tehran, Iran. nazery_sima@yahoo.com

    Keywords: social health, quality of life, students
  • Amir Rahimi Dadmarzi *, Habibollah Ahaghabakhsi Page 5

    In recent years, the study of social problems have been seen as one of the most important parts of Persian literature texts which culminated in valuable works written in this field. The aim of this study was to analyze the sociological concept of love in Jalāl ad-Dīn Muhammad Balkhī‘s thoughts (Mowlānā). In this study, content analysis was used to analyze the data compiled.  The research method involved analyzing the works of Mowlānā and his thoughts were then compared and contrasted in terms of sociological viewpoints with other sociologists’ comments. The statistical population consisted of famous works of Mowlānā from which three important works (Masnavi, Divan-e Shams-e Tabrizi and Fihi Ma-Fihi) were selected as this study’s sample through targeted sampling. The results of the analysis suggests that Mowlānā is informing us that without love our social life would have no purpose or destination.

    Keywords: love, Jal?l ad-D?n Muhammad Balkh? (Mowl?n?), Masnavi, Divan-e Shams-e Tabrizi, Fihi Ma-Fihi
  • Afsaneh Mirian, Masoumeh Reshad * Page 6

    This study aimed to investigate the concessions to and severities in penalties for women in Iranian Penal Code (pre and post- Islamic Revolution). This research was conducted using qualitative content analysis of the Penal Code to compare pre and post-revolutionary penalties imposed on women. Data was collected through a literature review of sources from libraries and documents in the context of Iran's penal code penalties for women. The purpose of reviewing this resource was to extract the elements of relevant disputes, to take notes, and then analyze them. This study employed a qualitative descriptive method of research based on the Islamic Penal Code which started with a review of the code, providing definitions of the penalties, followed by a discussion on the concessions to and severities in penalties and an identification of various elements of relevant disputes and finally the collected data was analyzed by means of content analysis. The results showed that in order to maintain and promote the status of women in Iran, a set of actions, movements and efforts has been made in order to improve laws related to women at all levels from the beginning of the Islamic Revolution.

    Keywords: penalties, women, crime, concessions, severe penalties, Penal Code
  • Tahmina Shams Mashhadi *, Majid Kaffashi Page 7

    The Impact of the National Media on Social Capital with an Emphasis on Social Participation   Tahmina Shams Mashhadi[1], Majid Kaffashi [2]   Abstract This study aimed to determine the impact of the national media on social capital with an emphasis on social participation. To this effect, 390 Iranian citizens within the age range of 20 to 30 living in Tehran were chosen as participants in this study in order to clarify the various dimensions of social participation and the effect of the type and time span of the programs broadcasted through Channel 5 TV on these dimensions of social participation.  The study population consisted of 1047 people of which 400 were selected through multi-stage cluster sampling. However, only 390 respondents had completed the questionnaires. This research employed a survey method to collect data using a standard questionnaire to measure the dependent variables. An expert reviewed questionnaire was constructed to measure the independent variables which consisted of 29 items with 5-point Likert-type scales. Data was analyzed using Pearson correlation coefficient, Independent t-test and ANOVA as well as Multivariate regression analysis.  The results showed that the types of programs broadcasted and the amount of time the viewers spent on these programs had a significant effect on the four dimensions of social participation which were awareness, decision-making, participation and satisfaction. [1] Department of Social Sciences, Faculty of Psychology and Social Sciences, Roudehen Islamic Azad University, Tehran, Iran. (Corresponding Author) Email: shams279@yahoo.com   [2]Department of Social Sciences, Faculty of Psychology and Social Sciences, Roudehen Islamic Azad University, Tehran, Iran. Email: kaffashi@riau.ac.ir

    Keywords: national media, social capital, social participation
  • Ruhollah Mehdinezhad, Javad Ghaed Mohammady * Page 8

    The aim of this study was to investigate the relationship between E-service quality and customer satisfaction in Melli Bank, Islamic Azad University Branch in the year 2016 which in terms of purpose, practicality and implementation adhered to the descriptive survey method.  The study population included all customers of Melli Bank, Islamic Azad University's Branch in the year 2016 which, based on the data obtained from the bank manager, was 7141 people. The final sample amounted to 378 subsequent to Cochran’s sample size calculation. The sampling method used in this study was stratified random sampling and the research tool was an expert reviewed questionnaire.  Analysis of Pearson correlation, regression and variance were performed on the data.  The results showed a significant relationship between the variables of E- service quality (performance, completeness, availability, confidentiality, accountability and service compensation) and customer satisfaction.

    Keywords: quality of service, Electronic Banking, Customer Satisfaction, Melli Bank