فهرست مطالب

نشریه پژوهش اجتماعی
پیاپی 32 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زاوش خستویی، پری ناز بنی سی* صفحات 19-38
    چکیدههدف پژوهش بررسی رابطه ابعاد و مولفه های هوش سازمانی بر میزان بهره وری کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق بوده است. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش را کلیه کارکنان و اعضاء هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق تشکیل می دهند، که تعداد آنها در حدود 190 نفر کارمند و 181 نفر اعضاء هیات علمی می باشد. از این تعداد برای تعیین حجم نمونه، براساس جدول کرجسی و مورگان براساس سطح اطمینان 95%، 200 نفر به عنوان نمونه تعیین شده اند. در این پژوهش، علاوه بر مطالعات کتابخانه ای که به منظور دستیابی به پیشینه پژوهش و مباحث نظری انجام گرفت، از پرسشنامه های استاندارد جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز استفاده شد، که به تعداد نمونه آماری بین کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق در سال 1393 توزیع گردید. در خصوص متغیر هوش سازمانی، از پرسشنامه هوش سازمانی کارل آلبرشت (2003) استفاده شده است. این متغیر دارای شش مولفه می باشد و از شش آیتم تشکیل شده است که عبارتند از: چشم انداز استراتژیک، سرنوشت مشترک، میل به تغییر، روحیه، اتحاد و توافق، و کاربرد دانش و عملکرد. همچنین برای سنجش بهره وری از پرسشنامه 31 سوالی اچیو بسته در مقیاس اندازه گیری لیکرت استفاده شد که شامل مولفه های: توانایی، وضوح وشناخت شغلی، ارزیابی و دادن بازخورد، حمایت سازمانی، اعتبار تصمیمات، انگیزه و محیط می باشد. نتایج در رابطه با سوال اصلی پژوهش نشان می دهد همبستگی بین این دو متغیر برابر 868/0 بوده و ضریب تعیین برابر 754/0 می باشد و در سطح معناداری 000/0 و f برابر با 754/0 معادله رگرسیون به لحاظ آماری معنادار است و رابطه مستقیم و مثبت بین دو متغیر وجود دارد. در رابطه با سوال های فرعی پژوهش که به دنبال بررسی رابطه بین ابعاد و مولفه های هوش سازمانی بر میزان بهره وری کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق، نتایج نشان داد که در تمامی موارد ضریب همبستگی بالا بوده و معادله رگرسیون معنادار می باشد.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، بهره وری، کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی
  • امید شاه محمد شهرستانکی، نرگس باباخانی* صفحات 37-55
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی و افکار خودکشی در جوانان پسر بیکار و مقایسه آن با جوانان شاغل است. روش از نوع همبستگی و علی- مقایسه ای است. جامعه آماری شامل جوانان بیکار و شاغلی که در منطقه 2 شهر تهران سکونت داشتند که از میان جوانان بیکار تعداد 200 نفر و از بین جوانان شاغل نیز 200 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. پس از همگن کردن گروه ها، شرکت کنندگان به دو پرسشنامه سنجش افکار خودکشی بک (BSSI) و آزمون شخصیت نئو فرم کوتاه (NEO-FFI) پاسخ دادند. نتایج آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری و t مستقل نشان داد، افکار خودکشی با روان نژندی رابطه مستقیم و معنادار و با انعطاف پذیری و مسئولیت پذیری رابطه معکوس و معنادار دارد (01/0>P) به طوری که این ویژگی ها قادرند 2/12 درصد واریانس اقدام به خودکشی را در جوانان تبیین کنند. هم چنین نتایج آزمون فیشر نشان داد فقط رابطه بین انعطاف پذیری و افکار خودکشی در دو گروه جوانان بیکار و شاغل متفاوت است (05/0P <). جوانان شاغل و بیکار در تمامی ویژگی های شخصیتی به غیر از توافق با یکدیگر متفاوتند (01/0>P). به طوری که جوانان شاغل نسبت به جوانان بیکار از روان نژندی کمتر و برعکس ازانعطاف پذیری، برون گرایی، مسئولیت پذیری و سازگاری بیشتری برخوردارند. همچنین افکار اقدام به خودکشی در جوانان شاغل کمتر از جوانان بیکار است (01/0>P).
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، افکار خودکشی، جوانان بیکار
  • منصور ترکیان تبار، صدیقه محمداسماعیل*، فاطمه نوشین فرد صفحات 55-73
    چکیدهاین پژوهش با هدف بررسی تاثیر عوامل فرهنگی- اجتماعی بر تجاری سازی نتایج تحقیقات علمی در شرکت های دانش بنیان کشور به انجام رسیده است. روش پژوهش حاضر پیمایشی- توصیفی از نوع همبستگی است. برای گردآوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را 970 نفر از مدیران شرکت های دانش بنیان شش کلان شهر کشور (تهران، تبریز، مشهد، شیراز، اصفهان و اهواز) تشکیل داده اند. براساس فرمول کوکران مدیران 275 شرکت جهت پاسخگویی به سوالات پژوهش انتخاب شدند. برای تعیین نمونه ها از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شده است.یافته های پژوهش نشان می دهد که عوامل فرهنگی- اجتماعی می توانند تاثیر معناداری بر تجاری سازی نتایج تحقیقات علمی در شرکت های دانش بنیان داشته باشد (05/0>P ). بر این اساس، عوامل فرهنگی- اجتماعی می توانند، 10درصد از واریانس تجاری سازی نتایج تحقیقات را تبیین نمایند (32/0-=r؛ 10/0=R2).
    کلیدواژگان: فرهنگی، اجتماعی، تجاری سازی، تحقیقات علمی، دانش بنیان، ایران
  • فاطمه حسین زاده جنیدی* صفحات 73-85
    زمینه و هدف
    جمعیت جهان به سرعت در حال سالمند شدن است. همزمان با افزایش کمیت سالمندان توجه به کیفیت زندگی سالمندان و شناسایی عوامل مختلف اقتصادی و اجتماعی و.. موثر برآن از اهمیت زیادی برخوردار است پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مولفه های اقتصادی و اجتماعی - جمعیتی در کیفیت زندکی و سلامت سالمندان در مناطق 1 و3 شمال و 18 و 20 جنوب تهران در سال  1393 با تاکید بر سیاستهای پیشنهادی متناسب برای برنامه ششم توسعه می پردازد.
    روش بررسی
    مطالعه در این پژوهش برمبنای پیمایش و نوع پژوهش توصیفی با استفاده از روش همبستگی بر روی489 نفراز سالمندان مناطق 1 و 3 شمال تهران 18 و 20 در جنوب تهران انجام گرفت. روش نمونه گیری از نوع تصادفی خوشه ای بود و از پرسشنامه حمایت اجتماعیMOS)  ) و پرسشنامه کیفیت زندگی QOL) ) استفاده شد. برای  تحلیل  داده ها از آزمون تحلیل واریانس و ضریب همبستگی استفاده شده است.
    یافته ها
    مطالعه درمناطق نشان دادکه میانگین نمره کیفیت زندگی در مردان بیشتر از زنان بود، و از جمعیت موردمطالعه 59 درصد مردان و41 درصد زنان تشکیل می دادند. میانگین سنی برای مردان حدود 71 سال و برای زنان حدود 68 سال بود. 3/45 از سالمندان در مناطق 1 و3؛ و7/54 درصد در مناطق 18 و 20 زندگی می کردند، بین سالمندان ساکن در مناطق شمال و جنوب بین عوامل اقتصادی و اجتماعی و تمامی ابعاد سلامت وکیفیت زندگی بین سالمندان در مناطق شمال و جنوب اختلاف آماری معنا داری وجود داشت است (05/0>P).
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سلامت سالمندان، مولفه های اقتصادی و اجتماعی
  • حسین سرخیل*، محمدعلی محمدی فر صفحات 85-106
    چکیدهسوء مصرف مواد و اعتیاد به مواد، تغییردهنده خلق و رفتار، یکی از بارزترین آسیب های روانی و اجتماعی است که به راحتی می تواند بنیان زندگی فردی، خانوادگی، اجتماعی و فرهنگی یک کشور را سسب کند. بنابراین رویکرد جدید پیشگیری از اعتیاد، شناسایی و ارتقاء عوامل محافظت کننده از جمله تاب آوری و شناسایی و کاهش عوامل خطرساز از جایگاه پراهمیت و ویژه ای برخوردار می باشد. تاب آوری یکی از مفاهیمی است که اخیرا در حوزه پیشگیری از اعتیاد و سایر اختلالات روانی و آسیب ها مطرح شده و می تواند کلید پیشگیری باشد. روش پژوهش از نظر شیوه اجرا، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه تهران می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه ای به حجم 184 نفر انتخاب شده است. فرضیه های پژوهش با استفاده از آزمون های آماری مربوط به وسیله نرم افزار spss محاسبه و مورد تحلیل قرار گرفته اند که نتایج بدست آمده نشان داد تاب آوری افراد سوء مصرف کننده می تواند در ارتباط با سبک های دلبستگی و حمایت اجتماعی افراد متفاوت باشد. در پژوهش حاضر با توجه به رگرسیون گام به گام در سبک های دلبستگی، سبک دلبستگی ایمن و دوسوگرا بیشترین تاثیر را داشته اند و در حمایت اجتماع، حمایت دوستان و آشنایان از گام های موثر در پیشبرد تاب آوری افراد سوء مصرف کننده مواد می باشند.
    کلیدواژگان: تاب آوری افراد، سوء مصرف کننده مواد، سبک های دلبستگی، حمایت اجتماعی
  • ندا عابدینی* صفحات 107-125
    این پژوهش با موضوع تجربه زیسته دختران مصرف کننده مواد مخدر صنعتی و با هدف شناخت تجربه این مصرف کنندگان آغاز شد.قلمرو این پژوهش در پارک حقانی واقع در منطقه دروازه غار تهران صورت گرفت. روش شناسی این پژوهش از نوع تحقیقات کیفی با رویکرد پدیدارشناسی انجام شد. جهت مورد مطالعه این جستار به صورت نمونه گیری هدفمند و روی 12 نفر از طریق مصاحبه عمیق انجام پذیرفت.یافته های این پژوهش حاکی از آن است که با مشارکت کنندگان در این پژوهش، تحت شرایط دشوار خانوادگی و اجتماعی قرار داشته اند و به رغم این که دام های گوناگونی پیش روی آنها بوده است اما به دلیل قرار گرفتن در شرایطی همچون سخت گیری خانوادگی، معاشرت نزدیک با مصرف کنندگان، اجبار شوهر، نداشتن حامی و سرپناه، تقویت قوای جنسی و لذت بردن بیشتر از آن، توصیه های نادرست جهت بهبود بیماری و مصرف مواد مخدر را به عنوان یک مسکن که می تواند مرهمی بر دردهای آنها باشند را برگزیده اند.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، پدیدارشناسی، مواد مخدرصنعت
  • بهرام صالح نیا*، زهرا کیوانی صفحات 125-143
    چکیدهگردشگری ورزشی در توسعه اجتماعی- زیست محیطی شهری در صورت وجود امکانات، نقش دارد و با توجه به وجود پتانسیل های مختلف می تواند موجبات توسعه مناطق و سایر منافع اجتماعی، زیست محیطی را فراهم آورد. هدف از این تحقیق بررسی نقش گردشگری ورزشی در توسعه ی اجتماعی- زیست محیطی شهری از دیدگاه مدیران و کارشناسان تربیت بدنی استان اصفهان است. جامعه آماری این تحقیق را 200 نفر مدیران آژانس های مسافرتی و کارشناسان تربیت بدنی و گردشگری استان اصفهان تشکیل داد که براساس آمار اداره کل گردشگری و تربیت بدنی در سال 1389 بود و نمونه تحقیق بر اساس جدول گرجسی و مورگان 132 نفر تعیین شد . ابزار اندازه گیری متغیرها پرسشنامه محقق ساخته بود، که اعتبار آن براساس ضریب کندال 89% محاسبه شد. روش تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی بود و داده های این تحقیق در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی بررسی شد. روش تحقیق با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره مانوا، t تک متغیره، t هتلینگ، t همبسته، بررسی شد. یافته های تحقیق نشان داد که گردشگری ورزشی در توسعه اجتماعی با میانگین (40/4و42/3) و t تک متغیره (47/20) و در توسعه زیست محیطی با میانگین (78/3و78/2) و t تک متغیره (06/7) نقش داشت و در سطح 5 درصد بیش از سطح متوسط نقش داشت.
    کلیدواژگان: گردشگری ورزشی، توسعه اجتماعی، توسعه زیست محیطی، مدیران، کارشناسان
  • مژگان سادات مهدیون، محمدجواد قائدمحمدی* صفحات 143-166
    چکیده منظور از سلامت اجتماعی هر فرد مربوط است به این که او چگونه با سایر افراد جامعه ارتباط برقرار می کند یا کنار می آید، دیگران با او چگونه برخورد می کنند، یا واکنش  نشان می دهند و تعامل او با نهاد های اجتماعی و رویه ها و اخلاق جمعی چگونه است. می توان آن را بر حسب میزان تطابق و هماهنگی فرد با جامعه و بر حسب حمایت اجتماعی و نحوه ایفای نقش های معمول اش در جامعه تعریف کرد.شواهد حاکی از این است که انسان هایی که بهتر جذب اجتماع خود میشوند یا با آن یگانگی می یابند، از عمر طولانی تر برخوردارند و به هنگام بیماری، در نتیجه حمایت اجتماعی که دریافت می کند، بهتر بر استرس و بیماری هایی که او را تهدید می کند غلبه می یابد . برخورداری از مهارت های اجتماعی و کیفیت ایفای نقش های اجتماعی  در اینجا  اهمیت می یابد پژوهش حاضر از نظر هدف، کابردی و از نظر روش، از نوع توصیفی- پیمایشی انجام گردیده  است. جامعه آماری مورد مطالعه در این تحقیق را،740 نفر از کارکنان دفتر مرکزی کمیته امداد امام خمینی(ره)  تشکیل می دهند. و در این تحقیق حجم نمونه از  روش کوکران  استفاده شد که  برابر با 260نفر می باشد. روش نمونه گیری مورد استفاده در این تحقیق،نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم.مناسبترین ابزار برای جمع آوری داده ها پرسشنامه می باشد. که در این پژوهش از پرسشنامه استادارد کییز (1998) استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل هدف ها و فرضیه های تحقیق از آزمون پیرسون، رگرسیون و تحلیل واریانس و برای نرمال بودن متغیرهای مستقل از آزمون کولموگروف- اسمیرنف استفاده شده است.نتایج بدست آمده حاکی از آن است که رابطه بین جنسیت، سن، وضعیت شغلی، میزان درآمد، تحصیلات و سلامت اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، عامل های جمعیتی، کارکنان
|
  • Zavosh Khastouei, Parinaz Banici * Pages 19-38
    In this research, investigation relationship between organizational intelligent on   employment efficiency in Azad university in Tehran shargh. The goal is to study the relation between dimensions and organizational intelligence constituents on exploitation rate of the staff who work in Azad University situated in the East of Tehran. The statistical society which was studied in this research in cludes all the staff and members of faculty of Azad university situated in the east of Tehran and they consist of 190 employees and 181 faculty members. For determining the sample volume out of this number, 200 people were chosen based on the Kogesi and Morgan tables and its certainty level was95%.In this research, besides library studies for achieving record of research and theoretical discussions, standard questionnaires are used for collecting needed information which are distributed among staff of Azad university situated in the East of Tehran 12 1393 and they are distributed based on the number of number of statistical sample. About variable of organizational intelligence, organizational intelligence questionnaires of karl Albersht (2003have been used) .This variable has six constituents and each constituent includes six items such as  strategic landscape, common destiny, desire for change, morale, agreement and unity and application of knowledge  and  performance. Also, for evaluating exploitation, 31item  questionnaire of Achieve Basteh was  used  which  was  in the scale  of   Likert  measurement  and  includes constituents  such as ability, occupational  recognition  and  visibility, evaluation and giving  feedback ,  organizational  support, decisions validity and motivation and environment. The results referring to the main question of research show that correlation between these two variables is equal to 0/868 and determination coefficient is equal to 0/754 and in the meaningful level, it is 0/000 and f is equal to 0/754. Then regression equation is meaningful based on statistics and there is a positive and direct relation between these two variables. About   the minor questions of research following the study of relation between dimensions and constituents of organizational intelligence on the exploitation of staff of Azad University situated in the East of Tehran, results show that in all cases correlation coefficient is high and equation of regression becomes meaningful
    Keywords: organizational intelligence exploitation – Islamic Azad university staff
  • Omid Shah Mohammad Shahrstanaki, Narges Babakhani * Pages 37-55
    The aim of this study was to compare the parenting style and marital satisfaction and social support among the parents of addicted and non-addicted in Qaemshahr, northern Iran, in 2015. The study encompassed parents living in the city. Sample size: considering the population, 157 subjects were selected using stratified random sampling method. Data were collected by a standardized questionnaire. A conclusion was driven out of the findings of the first hypothesis, that is, there was a difference in marital satisfaction between the families of addicts and non-addicts. The mean of responses indicated that marital satisfaction among addicts was lower than that of non-addicts. According to the findings of the second question, parenting style of addicts and non-addicts was different for permissive and authoritative styles, and there was no difference for the authoritative style among them. The mean of responses indicated that addicts employed authoritarian and permissive styles more than non-addicts did. Considering the findings of the third question, it could be deduced that there was a difference between the social supports of families of addicts. The mean of responses indicated that addicts enjoy less social support than non-addicts do.
    Keywords: personality traits, thoughts of suicide, unemployed youth
  • Mansour Torkiyan Tabar, Sedigheh Mohammad Smael *, Fatemeh Noushin Fard Pages 55-73
    The aim of this study was to compare the parenting style and marital satisfaction and social support among the parents of addicted and non-addicted in Qaemshahr, northern Iran, in 2015. The study encompassed parents living in the city. Sample size: considering the population, 157 subjects were selected using stratified random sampling method. Data were collected by a standardized questionnaire. A conclusion was driven out of the findings of the first hypothesis, that is, there was a difference in marital satisfaction between the families of addicts and non-addicts. The mean of responses indicated that marital satisfaction among addicts was lower than that of non-addicts. According to the findings of the second question, parenting style of addicts and non-addicts was different for permissive and authoritative styles, and there was no difference for the authoritative style among them. The mean of responses indicated that addicts employed authoritarian and permissive styles more than non-addicts did. Considering the findings of the third question, it could be deduced that there was a difference between the social supports of families of addicts. The mean of responses indicated that addicts enjoy less social support than non-addicts do.
    Keywords: cultural, social, commercial, scientific research, Knowledge, Iran
  • Fatemeh Hosein Zadeh Joneydi * Pages 73-85
    Background
    The world's population is rapidly aging. Due to the quality of life of older people at the same time increasing the quantity and variety of economic andsocial factorsAnd influencing the utmost importance. This study aimed to investigate the effect of economic and social factors –populationQuality of life and health of the elderly population in districts 1, 3, 18 and 20 north and south of Tehran in 1393 With an emphasis on the proposed policy fit for the sixth plan its development.
    Methods
    In this study, based on surveys and descriptive study using489 delegates, aged between 1 and 3 north Tehran on 18 and 20 south of Tehran.Random cluster sampling method wasAnd the social support questionnaire MOS and Quality of Life Questionnaire QOL was used.For data analysis ANOVA test and correlation coefficient was used.
    Results
    The study showed that the areas of quality of life score in men than women, and theThe study population comprised 59% of men and 41 percent women. The average age for males71 years and for women about 68 years. 3/45 of the elderly in Regions 1 and 3, and 7/54% in 18 regions and20 were living among the elderly living in areas north and south between social and economic factors andAll aspects of health and quality of life among the elderly in the north and south there is a significant statistical differenceThere is (05/0> P).
    Keywords: quality of life, health status, economic, social factors
  • Hosein Sorkhil *, Mohammad Ali Mohammadi Far Pages 85-106
    Abstract Substance abuse and addiction to drugs changing the mood are one of the most obvious social and psychological injuries that could easily damage the personal, family, Social, and cultural lives within a country. Therefore, new approach to prevent substance abouse and promote protective factors such as resilience, and recognition and reduction of risk factors are very important and noticeable. Resilience is one of the concepts recently Proposed in the field of drug addiction prevention and other mental disorders and injuries. Moreover, it could be the key to drug prevention. In is a descriptive – correlative study. The statistical population of the study includes all of the students of Tehran University selected by the random sampling method. A Sample size of 184 people were selected via Cochran Formula. The research hypotheses are calculated and analyzed via related statistical tests within SPSS 21. The results show that the substance abusers’ resilience could be different in association with people’s social support and attachment styles. In the present paper, according to the stepwise regression related to the attachment styles; secure attachment style, and ambivalent attachment style have the most effectiveness and regarding social support, family’s support and friends’ support have effectiveness for promoting substance abusers’ resilience.
    Keywords: People’s resilience, substance abuser, attachment styles, Social support
  • Neda Abedini * Pages 107-125
    The research subject is Lived experience of Addict Girls who use synthetic Drugs with the goal of understanding the experiences of the users.The center of this researchis Haghani park in Darvazeh Ghare area of Tehran.Methodology of the research is quantitiative with the approach on Phenomenology.The population which consists of 12 individuals are sampled and targeted for indepth interviews.The findings from this research concludes that participants (12females) have been living under difficult family and social conditions , and despite having many options to cope with their circumstances for reasons such as family difficulty and limitations Close contact with users Husbands pressure Lack of support systems Desire to increase their sex drive and their enjoyment misleading suggestions to improve illnesses, drug users have chosen drugs as a way to seek comfort and relieve their pain.
    Keywords: Lived experience, Phenomenology, synthetic Drugs
  • Bahram Salehniya *, Zahra Keyvani Pages 125-143
    Sport tourism in socio-environmental development of the city in the presence of facilities involvedAnd according to different potentials can cause the development of regions and other social benefits, provide environmental The objective of this study was to investigate the role of sport tourism in socio-environmental development of the city of administrators and physical education experts of Isfahan. The population of this study consisted of 200 managers and experts in physical education and tourism travel agency established in Isfahan According to the Department of Tourism and Physical Education in 1389 and a sample of 132 was set by tables and Morgan Grjsy The tool measuring variables questionnaire was designed, validated Kendall coefficient was 89%.The research method was descriptive and survey data for this study was descriptive and inferential statistics Manoa research methods using multivariate analysis of variance, t-test, t Hotelling, t-test was used.The results showed that sport tourism in social development with a mean (40/4 and 42/3) and t-test (47/20) and environmentally-friendly development with a mean (78/3 and 78/2) and t-test (06 / 7) role and was involved at the level of 5% over the average level.
    Keywords: sport tourism, social development, environmental development, managers, experts
  • Mojhgan Sadat Mahdiuon, Mohammad Javad Ghaedmohammadi * Pages 143-166
    The purpose of each individual's social health is related to how he communicates with other people or society comes along, How to treat others with him, or react and their interaction with social institutions and practices and how collective morality.
    Keywords: social health, demographic factors, employees