فهرست مطالب

نشریه پژوهش اجتماعی
پیاپی 30 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر زورقی*، عزت الله نادری، مریم سیف نراقی، محمد چلاجور صفحات 19-30
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان انعطاف در تفکر فلسفی دانش آموزان تیزهوش سال سوم متوسطه شهر زاهدان بر مبنای نظریه ذهنیت فلسفی اسمیت می باشد. تحقیق حاضر از نظر ماهیت و روش، توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر تعداد 360 نفر از دانش آموزان تیزهوش سال سوم متوسطه نظری زاهدان در سال تحصیلی 94-93 می باشد که تعداد 180 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد ذهنیت فلسفی کمیلی (1381) می باشد که روایی ابزار پژوهش با نظر خبرگان تایید و پایایی ابزار با استفاده از ازمون الفای کرونباخ برابر با 97/0 محاسبه گردید. یافته ها نشان می دهند که در هر چهار مصداق مورد توجه اسمیت، (رها شدن از جمود روانشناختی، ارزش سنجی افکار و نظریات جدا از منبع آنها، دیدن مسائل با جهات متعدد و شکیبایی در قضاوت های موقتی در وضعیت مطلوبی قرار دارند و  به انعطاف در تفکر خویش دست یافته اند.
    کلیدواژگان: تفکر فلسفی، انعطاف در تفکر، دانش آموزان تیزهوش
  • حسنعلی تاتار، سروش فتحی* صفحات 31-66
    همبستگی اجتماعی دلالت بر توافق جمعی میان اعضای یک جامعه دارد و آن عامل پذیرش و درونی کردن نظام ارزش و هنجارهای یک جامعه وجود تعلق به جمع (احساس ما کردن) و تعامل میان افراد جامعه است در این مسان عوامل مختلفی در ایجاد و یا ارتقاء همبستگی بنا به وزن خود نقش دارند یکی از عوامل اساسی دین باشد می دانیم دین امری است دارای خصلتی اجتماعی که جمع بسیاری با آن زندگی می کند و در بردارنده اعتقادات مشخصی است، مناسکی آشکار دارد، از کیش بیرونی و مشهود برخوردار است و افراد جامعه را به یک جمع اجتماعی فرامی خواند. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی نقش دین بر همبستگی اجتماعی در بین شهروندان شهر تهران می باشد. روش تحقیق توصیفی و پیمایشی می باشد حجم نمونه 400 نفر از شهروندان به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب گردیده اند. ابزار گردآوری، آزمون دینداری از پرسشنامه استاندارد گلاک و استارک و همبستگی اجتماعی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. یافته ها نشان داد میزان دینداری و ابعاد آن و همبستگی اجتماعی در بین شهروندان مورد مطالعه متوسط به بالا می باشد. نتایج به دست آمده موید این واقعیت است که دینداری  نقش اساسی بر همبستگی اجتماعی در بین شهروندان دارد همچنین بین ابعاد دینداری با همبستگی اجتماعی رابطه معنی دار بدست آمد.
    کلیدواژگان: دینداری، همبستگی اجتماعی، بعد اعتقادی، بعد عاطفی، بعد پیامدی، بعد مناسکی
  • ابوالقاسم هاشمی *، فتاح ناظم صفحات 65-88
    هدف اصلی پژوهش حاضر پیش بینی رفتار شهروندی سازمانی بر اساس هوش هیجانی و جو سازمانی بود. براساس مفروضه، تحقیقات غیرآزمایشی از نوع همبستگی و اجرای پرسشنامه اطلاعات لازم جمع آوری شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن بود (631=N) که از میان آنان 150 نفر به عنوان نمونه آماری براساس روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه رفتار شهروندی اورگان (1988)، پرسشنامه هوش هیجانی سیبریا شرینگ (1996) و پرسشنامه جو سازمانی لیتوین و استرینجر (1986). نتایج تحلیل گرسیون چندگانه نشان داد که براساس هوش هیجانی و جو سازمانی می توان رفتار شهروندی سازمانی را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، جو سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی
  • آرش رحمانی*، دکتر ولی الله نظری صفحات 87-105
    اهمیت فضاهای سبز در محیط شهری تا حدیست که به عنوان شاخص‏های توسعه یافتگی جوامع مطرح بوده و در عین حال معیاری برای ارتقای کیفیت زندگی محسوب می‏شوند. شهرها به عنوان کانون‏های تمرکز فعالیت و زندگی انسان‏ها برای اینکه بتوانند پایداری خود را تنظیم کنند چاره‏ای جز پذیرش ساختار و کارکردی متاثر از سیستمهای طبیعی ندارند. فضاهای سبز علاوه بر محیا کردن بستر مناسب برای گذران اوقات فراغت ارتقاء شرایط زیست محیطی شهرها را نیز سبب می‏شود.هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیرات فضاهای سبز شهری در ارتقاء کیفیت زندگی شهروندان با استفاده از الگوی seeking- Escaping در جامعه آماری 372 نفر بوده  و در نهایت با استفاده از روش طیف لیکرت به بررسی و تحلیل دیدگاه ‏های افراد پرداخته شده است. یافته‏های تحقیق بیانگر آن است که شهروندان شهر تاکستان بیشتر به منظور دسترسی به هوای سالم، تفریح خانوادگی، کسب نشاط و دوری از تنگی محیط مسکونی، پیاده‏روی،رفع خستگی و گریز از یکنواختی زندگی به فضاهای سبز روی می‏ آورند.
    کلیدواژگان: فضای سبز، کیفیت زندگی، تاکستان، زندگی شهری
  • معصومه رشاد* صفحات 105-123
    داستان های نغز و آموزنده بخش زیادی از آیات قرآن کریم را به خود اختصاص داده است و در عین حال، زنان و نقش تعیین کننده و محوری آنان در برخی از داستان های قرآنی دیده می شود. زنان در قصص قرآن به وضوح معرفی می شوند و شخصیتی مستقل دارند. بنابراین، این پژوهش با اهتمام به پایگاه اجتماعی زنان به قصص قرآن کریم پرداخته است. بدین ترتیب، هدف اساسی این پژوهش، شناخت پایگاه اجتماعی زنان در قصص قرآنی است که به روش کیفی از نوع تحلیل محتوای مفهومی مبتنی بر آیات انجام یافته است. متغیرهای پژوهش شامل پایگاه اجتماعی با دو مولفه اعتبار اجتماعی و میزان توانمندی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را آیات قرآن تشکیل می دهند و نمونه پژوهش نیز به صورت هدفمند و غیرتصادفی از میان جامعه ذکر شده انتخاب شده است. با توجه به اینکه روش انجام این تحقیق، روش کیفی از نوع تحلیل محتوای مفهومی مبتنی بر آیات می باشد، لذا برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش طبقه بندی مفاهیم و توزیع فراوانی با طبقات به تفکیک و ترسیم آن بر روی نمودار میله ای استفاده شده است. در نتیجه نیز این مطلب به دست آمد که آیات قرآن به پایگاه اجتماعی زنان پرداخته است و زنان در مولفه های اعتبار اجتماعی (فرمانروایی، هوسبازی وتکبر، مادری) و میزان توانمندی (اختیار و آزادی عقیده، تدبیر و چاره اندیشی) در دو کارکرد منفی و مثبت ظاهر می شوند.
    کلیدواژگان: پایگاه اجتماعی، زن، قصص قرآنی
  • مهسا بهرامسری، منصور ترکیان تبار، طاهره حسومی* صفحات 125-143
    این پژوهش با هدف تحلیل رابطه بین سرمایه اجتماعی و سلامت روان و سلامت اجتماعی کتابداران شاغل در کتابخانه های دانشگاهی استان لرستان به انجام رسیده است.روش پژوهش پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل62 نفر از کتابداران شاغل در کتابخانه های دانشگاهی استان لرستان است که با توجه به محدودیت جامعه آم اری، نمونه گیری صورت نگرفت و تمامی کتابداران شاغل در کنابخانه مذکور به صورت تمام شمار مورد مطالعه قرار گرفتند. برای گردآوری داده های مورد نیاز پژوهش از پرسشنامه استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده نیز نرم افزار آماری  SPSS20 مورد استفاده قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که رابطه مثبت و معنی داری بین مشارکت اجتماعی، روابط خانوادگی و دوستان ، اعتماد اجتماعی، روابط همسایگی، انسجام اجتماعی، ایثار نسبت به غریبه ها، حمایت اجتماعی و علاقه فرد به جامعه به عنوان ابعاد سرمایه اجتماعی با سلامت روانی و اجتماعی کتابداران کتابخانه های واحدهای دانشگاهی استان لرستان رابطه معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سلامت روان، سلامت اجتماعی، کتابداران، کتابخانه های دانشگاهی، استان لرستان
  • شیما اکبری*، نازنین ملکیان صفحات 143-169
    این تحقیق درصدد شناسایی عوامل اجتماعی موثر بر گرایش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق به شبکه های  اجتماعی است و چارچوب نظری تحقیق مبتنی بر نظریه هابرماس، نظریه ولمن و نظریه شکاف آگاهی تیکنو-دونوهو می باشد. روش تحقیق پیمایش و ابراز گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر طیف لیکرت و سوالات باز می باشد. نمونه ی مورد مطالعه 364 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تهران شرق(قیامدشت) هستند که با روش نمونه گیری طبقه ای نامتناسب و در نهایت با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. داده های حاصله به صورت توصیفی و استنباطی و با اجرای آزمون های اسپیرمن، پیرسون، رگرسیون تحلیل شدند. مطابق یافته های تبیینی تحقیق بین گرایش به شبکه های اجتماعی و متغیرهای سرمایه اجتماعی (28/0=r )،اعتماد به شبکه (16/0=r )، احساس صمیمیت (41/0=r) و آگاهی اینترنتی ( 38/0=r) و بین میزان استفاده از شبکه های مجازی و متغیرهای سن (19/0-=r)، احساس صمیمت (42/0=r)، آگاهی(25/0=r )، اعتماد به شبکه های مجازی (16/0=r) و سرمایه اجتماعی (30/0=rs) رابطه معنادار وجود دارد ولی بین پایگاه اجتماعی پاسخگو وگرایش به شبکه های مجازی(26/0(sig= رابطه وجود ندارد و میزان احساس صمیمت و راحتی در شبکه های مجازی بیشترین تاثیر را درگرایش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تهران شرق به انواع شبکه های اجتماعی مجازی(لاین، وایبر، اینستاگرام و...) دارد.
    کلیدواژگان: گرایش به شبکه اجتماعی مجازی، عضویت، احساس صمیمیت، اعتماد، سرمایه اجتماعی، آگاهی
  • مهدی اختر محققی*، فریدون کامران صفحات 169-189
    فرهنگ به عنوان عالی ترین نوع تبلور کنش های جوامع انسانی شناخته می شود. در جهان امروز و با رشد و گسترش ارتباطات فرهنگ های ملل گوناگون نیز با یکدیگر آمیخته می شوند و گاها این فرهنگ ها از هم تاسی می گیرند. در این بین جهانی شدن فرهنگ تاثیراتی نیز بر سایر اجزاء جامعه می گذارد از جمله سرمایه اجتماعی  که به عنوان مهم ترین عامل توسعه و رشد جوامع شناخته می شود. پژوهش حاضر با هدف یافتن رابطه بین دو بعد آگاهی و پذیرش، در جهانی شدن فرهنگی با سرمایه اجتماعی شهروندان تهران انجام شده است.  در این راستا تاثیر سرمایه اجتماعی در سه سطح خرد، میانی و کلان بررسی شده است. روش تحقیق این پژوهش، پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه است. نمونه آماری این پژوهش 210 نفر از شهروندان تهران می باشند. برای انجام مباحث آماری از نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد در بعد شناختی و آگاهی نسبت به ابعاد و رویکردهای جهانی شدن فرهنگ و سرمایه اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد؛ همچنین در بعد پذیرش در سطح خرد  و سطح میانی رابطه معنادار و در سطح کلان فاقد ارتباط معنادار می باشد .
    کلیدواژگان: جهانی شدن، سرمایه اجتماعی، فرهنگ، شهر تهران
|
  • Naser Zoraghi *, Ezatolah Naderi, Maryam Naraghi, Mohammad Chalajour Pages 19-30
    This study examines The flexibility in philosophical thought in third grade gifted students in Zahedan on Smith's theory is philosophical mindset. Study of the nature and method is descriptive survey. The study sample of 360 students in third grade gifted Zahedan is the theoretical academic year 94-93 That a total of 180 random cluster sampling were selected as sample. Standard Instrument philosophical mindset Komeili (1381) is The validity and reliability study by experts confirmed using Cronbach's alpha was calculated at 97/0. The findings show that in all four instances the attention of Smith, (Release of psychological rigor, the value of opinion polls and opinions Regardless of their source, see issues with multiple directions and patience in the interim judgments are in good condition and have achieved flexibility in their thinking.
    Keywords: Philosophical thinking, flexibility in thinking gifted students
  • Hasanali Tatar, Soroush Fathi * Pages 31-66
    Social solidarity among members of a society's collective Brtvafq implies acceptance of it and internalize the values and norms of a community belonging to Total (we feel) and engage people in the community. The various factors involved in the creation or promotion of solidarity, according to their weight is one of the basic factors of religion. We know religion has a social character is the sum of many lives with certain beliefs Vdrbrdarndh, It is apparent ritual, religion is outward and visible social and community members to a collector calls. The aim of this study the role religion plays in social cohesion among citizens of Tehran. The research method is descriptive and survey sample of 400 residents were selected by cluster sampling method. .Instrument, religiosity test standard questionnaire, a questionnaire was used Glock Vastark social solidarity. The findings suggest that the level of religiosity and its dimensions and social cohesion among citizens is moderate to high study. The results corroborated the fact that religiosity essential role of social ity among citizens is also a significant relationship was found between the religious aspects of social cohesion.
    Keywords: Religious, Social Solidarity, Faithfulness, Emotional, consequence, rituals
  • Abol Ghaseme Hashemi *, Fatah Nazem Pages 65-88
    The main objective of this study is to predict the organizational citizenship behavior based on emotional intelligence and organizational climate is the staff of Islamic Azad University Branch. The study population comprised all the employees of Islamic Azad University Branch. Their number was 621 people, among them 150 persons were selected as samples based on simple sampling. Instruments used in this study for the citizenship behavior questionnaire Morgan (1988), emotional intelligence questionnaire Schering Siberia (1996), and for organizational climate questionnaire Vastryjr Litwin (1986) was. The reliability of organizational behavior and organizational citizenship based on alpha 95/0 98/0 97/0 percent reported emotional intelligence.
    Keywords: Emotional Intelligence, organizational climate, Organizational Citizenship Behavior
  • Arash Rahmani *, Dr.Valiulah Nazari Pages 87-105
    The importance of green spaces in urban environments to the extent that has been used as an indicator of the development of the society and at the same time a measure to improve life quality are considered. Focus cities as centers of human life activity to be able to regulate their stability choice but to accept structure and functioning of natural systems are affected. The main objective of this paper is to examine the effects of green spaces in improving the quality of life of citizens using the pattern Seeking – Escaping Statistical population of 372 persons ultimately using Likert scale to investigate and analyze the views of the people discussed. The findings suggest that Shhrtakstan citizens greater access to clean air, family fun, business vitality and avoid shortness of residential environment, hiking, refreshment doctrines of the monotony of life are turning to green spaces.
    Keywords: green space, quality of life, Vineyard, City life
  • Masumeh Reshad * Pages 105-123
    Mot stories and informative much of the Qur'an to be allocated, and at the same time, women and the role of Decisive and pivotal women in some of the Qur'anic stories can be seen. Women clearly are introduced in the Quranic Stories Independent character. Therefore, the research by considering the social statusWomen are the stories of Quran. Thus, the main goal of this research,Knowledge is social status of women in QuranicQualitative method Conceptual content analysis was conducted based signs Variables Includes social base with two components of social creditThe potential isThe study. population will comprise Quran And to a targeted sampleNon-listed randomly selected from the community Analysis of the concepts and the frequency with And divided into separate classes on the bar graph is usedIt was also a result of the Qur'anic verses to Women's social status and social standing of women in componentIn both positive and negative functions appear.
  • Mahsa Bahramsari, Mansour Torkiyan Tabar, Tahereh Hasoumi * Pages 125-143
    This study aimed to analyze the relationship between social capital and mental health and social health librarians working in academic libraries in Lorestan province have been completed. The survey of correlation is used. The study population consisted of 62 academic librarians working in the libraries of Lorestan province Due to limitations of the sample, sampling was done and all the librarians working in the library for all the studied. A questionnaire was used to collect the data needed Ast.ray analysis of statistical software LISREL and SPSS 20 The data is used. The results show that positive and significant relationship between social participation, family and friends, social trust, neighborly relations, social solidarity, altruism towards strangers, social support and interest in the community as the dimensions of social capital and mental health social librarians there is a significant relationship between academic units Lorestan province.
    Keywords: social capital, Mental Health, public health, libraries, university libraries, Lorestan
  • Shima Akbari *, Nazanin Malekian Pages 143-169
    The purpose of this article is to find the effective social factors influence on Islamic Azad university of Iran’s east Tehran branch (Ghiyamdasht) student’s orientation to social medias.  Theoretical framework of this study is based on Habermas Theory, Wellman Theory and Tikno-Donho’s Knowledge Cap Theory. The research methodology is survey research and the data collection tool is self-made questionnaire according to Likert scale with open questions. 364 students of Ghiyamdasht university have been surveyed. The sampling method used is stratified sampling and in the end the simple random sampling. Gathered descriptive and inferential data analyzed with the Spearman-Pearson regression method. The result revealed that between orientation to social media and social capital(r=0.28), trust to media(r=0.16), feeling of intimacy(r=0.41) and internet awareness(r=0.38). Between the use of social medias and age(r= -0.19), feeling of intimacy(r=0.42), awareness(r=0.25), trust to social media(r=0.16) and social capital(r=0.30) and there is meaningful correlation, but there is no correlation between responsive social status and tendency to social medias (sig=0.26). Among the factors tested, feeling of intimacy in social media has the most effect on Ghiyamdasht students orientation to social medias like (Line, Viber, Instagram, …).
    Keywords: orientation to social media, membership, feeling of intimacy, Trust, social capital, awareness
  • Mehdi Akhtar Mohagheghi *, Ferydoon Kamran Pages 169-189
    Culture is known as the highest type of crystallization of human action. in the world today with growth of communication ,the culture of different nation has been mixed and sometimes even surpass .in this between, globalization of culture affects of other components of the society including social capital as the most important factor in the development and growth of the known societies. This study has been done with the purpose of finding the relation between awareness and acceptance of with social capital in Tehran citizens. The effects of social capital on three levels: micro, middle and macro investigated. Methodology of the research is survey and data gathering tool is questionnaire .the sample of this study are 210 of Tehran citizens. The software for statistical issues are SPSS. The results show there is a significant relationship between cognitive dimension and awareness towards globalization of culture and social capital also there is a significant relationship at the micro-level and mid-level and on the macro level there is no meaningful relationship.
    Keywords: globalization, social capital, culture globalization, culture, Tehran city