فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال هجدهم شماره 153 (مهر و آبان 1397)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال هجدهم شماره 153 (مهر و آبان 1397)

  • 80 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/08/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حانیه محمداسمعیل بیگی* صفحات 9-16
    زمینه
    هدف از پژوهش حاضر مرور مداخله های کاربردی و اثربخش برای کودکان و نوجوانان با اختلال سلوک بود.
    روش
    روش پژوهش مروری بود و شامل تعریف و مشخصه های اختلال سلوک، میزان شیوع، سبب شناسی، نمودهای رفتاری افراد با اختلال سلوک در خانه و مدرسه و درنهایت بررسی انواع راهبردهای اثربخش در زمینه بهبود اختلال سلوک بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه اختلال سلوک یکی از انواع اختلال های رفتاری به شمار می آید، والدین و معلمان همواره به دنبال یافتن روش های کاربردی برای کاهش مشکلات کودکان و نوجوانان با اختلال سلوک هستند؛ در این پژوهش تلاش شده است تا مداخله هایی که در پژوهش های پیشین اثربخشی آنها تایید شده است، معرفی شوند. از سویی مداخله های گوناگونی وجود دارد که اثربخشی آنها در سایر حیطه های مشکلات رفتاری تایید شده اند که برای تعیین اثربخشی این مداخله‎ها در کودکان و نوجوانان با اختلال سلوک به انجام پژوهش های بیشتری نیاز است.
    کلیدواژگان: اختلال سلوک، کودک و نوجوان، مداخله کاربردی، مطالعه مروری
  • الهام توکلی* صفحات 17-23
    زمینه
    افسردگی حالت دائمی غم و اندوه و یکی از شایع ترین اختلالات روان شناختی در سراسر دنیاست. تا چند دهه پیش باور بر آن بود که افسردگی یک اختلال ویژه بزرگسالان است و کودکان به آن مبتلا نمی شوند؛ اما پژوهش ها و نظریه ها طی دهه های اخیر نشان از وجود این اختلال از ابتدای زندگی دارند.
    نتیجه گیری
    افسردگی در کودکان بسیار جدی تر از بزرگسالان است؛ زیرا نشان از احتمال وراثتی بودن اختلال یا وقوع یک ضربه دارد و همچنین احتمال تداوم آن تا سال های بزرگسالی بسیار است. همچنین به دلیل اینکه کودکان در دوران حساس رشد مغزی قرار دارند، وجود اختلال در این سنین می تواند منجر به بدعملکردی بسیاری از ساختارهای مغزی کودک طی سال های آتی عمرش شود. افسردگی می تواند تبعات بسیاری در پی داشته باشد که از بدعملکردی در زندگی روزمره آغاز و ممکن است به خودکشی بینجامد. به همین منظور برای آشنایی مخاطبان با ماهیت این اختلال و آشنایی با راهبردهای کلی به منظور کمک به این کودکان و از میان برداشتن تفکرات قالبی، در این مقاله ویژگی های تشخیصی، سبب شناسی و درمان های افسردگی کودکان با تاکید بر نقش والدین و معلمان معرفی و تشریح شده است.
    کلیدواژگان: افسردگی کودکان، افسردگی، اختلالات هیجانی کودکان
  • سپیده انصاری* صفحات 25-32
    زمینه
    کودکان به علت ویژگی هایی که ازنظر سنی دارند بسیار آسیب پذیرترند و به حمایت و مراقبت نیاز دارند. همچنین بزرگ کردن فرزندان یکی از دشوارترین و پرمسئولیت ترین کار ممکن بر عهده ی انسان است و در صورت عدم آگاهی و نبود دانش کافی جهت پیشگیری و راهبردهای مقابله ای والدین و مراقبان، ممکن است آسیب های متعددی مانند آزار جنسی گریبان گیر کودکان شود. هدف از این مقاله ی توصیفی افزایش آگاهی و دانش والدین و مربیان آموزشی مدارس از کودک آزاری جنسی و همچنین آشنایی با راهبردهای کاربردی جهت پیشگیری از این مشکل روانی-اجتماعی بود.
    روش
    بدین منظور پژوهشگر با گردآوری منابع گوناگون طی چندین سال اخیر در این حیطه، پژوهشی کوتاه، مفید و کاربردی جهت استفاده والدین، مراقبان، اولیای مدرسه و افراد مسئول در قبال کودک ارائه کرده است. این پژوهش می تواند خلاءهای موجود را در جهت آگاهی بخشی کودک آزاری جنسی و همچنین از راهکارهای پیشگیرانه و راهبردهای مقابله ای تا حدودی پر کند و همچنین می توان در راستای کاهش این پدیده مورد استفاده قرار گیرد.
    نتیجه گیری
    در پژوهش حاضر مشخص شد آموزش به والدین، مربیان و خود کودک یکی از مهم ترین راهبردهای مهم و ضروری پیشگیری از کودک آزاری جنسی است و البته در این مقاله راهکارهای کلیدی از روش ها گوناگون به والدین و نمونه ای از شیوه آموزش به کودک بیان شده است. یکی از مشکلات اساسی عدم آموزش یا آموزش ناکافی والدین و سایر مسئولان در قبال کودک جهت پیشگیری از آزارهای جنسی است. این پژوهش آشنایی با کودک آزاری جنسی و انواع آن، عوامل زمینه ساز، پیامدهای مربوط به آن، علائم مهم و کلیدی برای شناسایی آزار جنسی کودک، و چگونگی آموزش را به والدین و کودک را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: آزار جنسی، کودک، پیشگیری، راهبردهای مقابله ای، والدین
  • حجت پیرزادی* صفحات 33-39
    زمینه
    هدف پژوهش حاضر این بود تا با روش مرور سیستماتیک منابع علمی، جدیدترین ویژگی ها، سبب شناسی و راهکارهای درمانی اختلال اضطراب جدایی در کودکان را شناسایی و معرفی کند.
    نتیجه گیری
    نتایج بررسی نشان داد که پس از گذشت چندین دهه از شناسایی و معرفی اختلال اضطراب جدایی، همچنان این اختلال به عنوان یکی از اختلال های اضطرابی شایع در آسیب شناسی روانی کودکان مطرح است. نتایج همچنین بیانگر این بود که بروز حالت ترس و نگرانی مفرط در موقعیت های جدایی کودک از والد یا خانه به عنوان مهمترین ویژگی این اختلال شناخته می شود و ترکیبی از عوامل ژنتیکی، محیطی و خانوادگی در کنار یادگیری اضطراب و دخالت عوامل شناختی در سبب شناسی آن تاثیر گذارند. افزون بر این، نتایج نشان داد که اثربخش ترین درمان های شناخته شده برای این اختلال شامل درمان شناختی رفتاری، درمان های خانوادگی، بازی درمانی و درمان دارویی است. در این راستا آموزش والدین و مربیان و معلمان در فرایند درمان اهمیت بسیاری دارد.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب جدایی، کودکان، ترس، والدین
  • فاطمه نیک خو*، سعید حسن زاده صفحات 41-54
    زمینه
    محرومیت از حس شنوایی در سال های اول زندگی می تواند منجر به تاخیر در رشد مهارت های زبانی، ارتباطی، اجتماعی-هیجانی و شناختی شود. در مقاله حاضر با مرور پژوهش های منتشرشده در زمینه مشکلات رفتاری و هیجانی کودکان با آسیب شنوایی در پی پاسخ به سه سوال خواهیم بود. آیا شیوع مشکلات رفتاری و هیجانی در جمعیت کودکان با آسیب شنوایی از شنوا بیشتر است؟ در صورت پاسخ مثبت، چه متغیرهایی با مشکلات رفتاری و هیجانی در کودکان با آسیب شنوایی همبسته است؟ چالش های ارزیابی و تشخیص مشکلات رفتاری و هیجانی در این کودکان کدامند؟ چه راهکارها و برنامه های مداخله ای موثر را می توان در جهت کاهش مشکلات رفتاری و هیجانی کودکان با آسیب شنوایی پیشنهاد داد؟ در پژوهش حاضر چهارده مقاله منتشرشده در بانک های اطلاعاتی Google Scholar، PubMed و Science Direct دربازه زمانی 2007 تا 2017 مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد میزان شیوع مشکلات رفتاری و هیجانی در جمعیت کودکان با آسیب شنوایی از شنوا بیشتر است و این کودکان به لحاظ میزان شیوع گروه همگنی نیستند. همچنین الگوی پاسخ دهی کودکان با آسیب شنوایی به ارزیابی ها ممکن است نه حاکی از مشکلات آن ها در درک حالت ذهنی بلکه ناشی از ناتوانی آن ها در بیان دلایلشان برای مشخص کردن رفتار و هیجانات در موقعیت های تشریح شده باشد. راهکارها و برنامه های مداخله ای در اصلاح رفتار و بهبود مهارت های ارتباطی و هیجانی کودکان با آسیب شنوایی موثر است.
    کلیدواژگان: کودکان با آسیب شنوایی، مشکلات رفتاری، مشکلات هیجانی
  • سید سمیرا مدنی*، حمید علی زاده صفحات 55-63
    زمینه
    هدف از این پژوهش معرفی کارکردهای اجرایی (توجه پایدار، حافظه کاری، بازداری پاسخ) و استفاده از راهبردهایی برای بهبود آنها در دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بود. کارکردهای اجرایی وظایف و نقش های مختلفی دارند که در تمامی این افراد در هر سن و جنس به فراخور سن، قدرت و سلامت کارکردها در زندگی تاثیرگذار هستند. درواقع این نیرو که به عنوان یک سازه شناختی مطرح است، وظایفی مانند حل مسئله، توجه، استدلال، سازماندهی، برنامه ریزی، حافظه، بازداری پاسخ، کنترل بازدارنده، کنترل تکانه، حفظ آمایه و تغییر آمایه را بر عهده دارد. در نتیجه نارسایی در این زمینه با اختلال در عملکردهای روزانه همراه است.
    روش
    پژوهش حاضر با روش مرور سیستماتیک پیشینه انجام شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که با استفاده از تکنیک ها و راهبردهای مطرح شده با توجه به موقعیت می توان در جهت بهبود و تقویت کارکردهای اجرایی عمل کرد و کمک شایانی به دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی در زندگی تحصیلی، اجتماعی و فردی آنها نمود.
    کلیدواژگان: معلمان، کارکردهای اجرایی، راهبردها، اختلال نارسایی توجه بیش فعالی
  • طاهره نجفی فرد*، مرضیه غلامی، اطهر محمدی ملک آبادی صفحات 65-72
    زمینه
    اختلال وسواس فکری- عملی یکی از اختلال های شایع روان شناختی است که در نوجوانان شیوع نسبتا بالایی دارد. این اختلال هزینه های اجتماعی و اقتصادی بسیاری را برای افراد مبتلا و جامعه ایجاد می کند و بر کارکردهای اجتماعی، تحصیلی و شغلی این نوجوانان تاثیر می گذارد.
    روش
    مقاله های اختلال وسواس فکری-عملی در نوجوانان در پایگاه های اطلاعاتی اسکوپوس از سال 2000 تا 2018، اریک از سال 2005 تا 2018، پابمد و موتور جستجوی گوگل از سال 1995 تا 2018 با استفاده از واژه های کلیدی وسواس، وسواس فکری، وسواس عملی و واژه های مرتبط، جستجو و منابع لازم برای پژوهش جمع آوری شد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که اختلال وسواس فکری- عملی به علت عوامل ژنتیکی و غیرژنتیکی بر عملکرد تحصیلی و اجتماعی این نوجوانان تاثیر می گذارد؛ بنابراین تشخیص و مداخله بهنگام می تواند عملکرد اجتماعی، هیجانی و تحصیلی این دانش آموزان را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواس فکری- عملی، نوجوانی
|
  • Haniye Mohammad, Esmaeilbeygi* Pages 9-16
    Background
    The purpose of this study was to investigate applied and effective interventions for children and adolescents with conduct disorders.

    Method
    This research was a review of the research on the conduct disorder, including the definition of conduct disorder, conduct disorder characteristics, prevalence, risk factors, behavioral symptoms of people with conduct disorder at home and at school, and finally, an examination of various effective strategies for improving conduct disorder.

    Conclusion
    Considering that conduct disorders are one kind of behavioral problems. Parents and teachers are always looking for practical ways to reduce the problems of conduct disorders in children and adolescents; the study attempts to introduce interventions that have been shown to be effective in previous studies. There are several interventions that have been shown to be effective in other areas of behavioral problems that require more research and investigation to determine the effectiveness of these interventions on children and adolescents with conduct disorders.
    Keywords: Conduct disorder, Child, adolescent, Intervention, Review study
  • Elham Tavakoli* Pages 17-23
    Background
    Depression is a permanent state of sadness and one of the most common psychological disorders around the world. Until decades ago, it was believed that depression is an adult disorder and children did not get it, but studies and theories in recent decades have shown that the disorder can start since the beginning of life.
    Conclusion
    Depression in children is much more serious than adults, as it indicates the possibility of heredity or a trauma, and the likelihood of its persistency to adulthood. Also, due to the fact that children are in a critical period of brain development, the disorder in these ages can lead to a malfunction of many brain structures of the child. Depression can lead to many consequences including dysfunction in daily life up to suicide. To understand the mindset of the audience about the nature of the disorder and get familiar with the general strategies for helping these children and eliminating the general public's thoughts, this article reviews characteristics, etiology and therapies for children’s depression emphasizing the role of parents and teachers.
    Keywords: Depression in children, Depression, Emotional disorders of children
  • Sepideh Ansari* Pages 25-32
    Background
    Children are much more vulnerable due to their age characteristics and need care and support. Also, raising children is one of the most difficult and most pertinent work possible for human beings, and in the absence of knowledge and lack of adequate knowledge for preventing and coping strategies of parents and Caregivers will inflict multiple harm, such as sexual harassment, on children. The goal of this researcher is to increase the awareness and knowledge of parents and school educators about child sexual abuse, as well as familiarity with various and practical strategies to prevent this social problem.
    Method
    For this purpose, the researcher has provided a short, useful, and useful research on the use of articles, resources, and websites of both domestic and foreign countries over the past several years for the use of parents, caregivers, school parents and those responsible for the child.
    Conclusion
    This research can fill up some of the gaps in awareness raising about child sexual abuse, as well as preventive strategies and coping strategies, and can be used to reduce this phenomenon.
    Conclusion
    In the present study, the researcher to receive education for parents, educators and the child is one of the most important and important strategies for preventing child sexual abuse. Of course, this paper describes simple key approaches from different methods to parents and an example of teaching methods to the child. One of the main problems is the lack of education or inadequate education of parents and other responsible child in preventing sexual abuse. This research is about familiarizing with child sexual abuse and its variety, the underlying factors, its consequences, and the key symptoms for identifying child sexual abuse, how to educate parents and the child.
    Keywords: Sexual Abuse, Child, Prevention, Coping Strategies, Parents
  • Hojat Pirzadi* Pages 33-39
    Background
    The purpose of the present study was to identify the most recent features and therapeutic approaches for separation anxiety disorder in children through systematic review of scientific resources.
    Conclusion
    The results of this study showed that, after decades of recognition and introduction of separation anxiety disorder, this disorder is still considered as one of the most common anxiety disorders in pediatric psychopathology of children. The results also indicated that the occurrence of anxiety in the child separation situations from the parent or the home is recognized as the most important feature of the disorder and the combination of genetic, environmental and family factors in its ancillary affects. In addition, the results showed that the most effective treatments known for this disorder include cognitive-behavioral therapy, family therapies, play therapy and drug therapy. In this regard, parenting, educators and teachers are important in the treatment process.
    Keywords: Distress anxiety disorder, Children, Fear, Parents
  • Fatemeh Nikkhoo*, Saeid Hassanzadeh Pages 41-54
    Background
    Auditory deprivation during the early years of life can hinder the development of language, communication, social-emotional, and cognitive skills. Reviewing studies on behavioral and emotional problems in children with hearing impairment, the present article attempted to answer three questions: Are behavioral and emotional problems more prevalent in children with hearing impairment than those without? If yes, what variables are correlated with behavioral and emotional problems in children with hearing impairment? What challenges need to be addressed to assess and identify behavioral and emotional problems in these children? And, what effective interventional solutions and strategies can be proposed to diminish behavioral and emotional problems in children with hearing impairment? Fourteen articles published in Google Scholar, PubMed, and Science Direct databases during 2007-2017 were reviewed.
    Conclusion
    Results pointed to more prevalent behavioral and emotional problems in children with hearing impairment than those without, as well as to a lack of homogeneity in terms of incidence in the former group. In addition, the pattern of children with hearing impairment responses to assessments might be attributable to their inability to express reason to characterize behaviors and emotions in the described situations as opposed to their difficulty in understanding mental states. Finally, interventional solutions and strategies proved effective in improving the behavior and communication-emotional skills of children with hearing impairment.
    Keywords: children with hearing impairment, Emotional problems, Behavioral problems
  • Samira Madani*, Hamid Alizadeh Pages 55-63
    Background
    The purpose of this research is to identify executive skills (Sustained attention, working memory, and response inhibition) and the use of strategies to improve it in students with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD); these executive functions have different roles and affect everyone's health and life for all people of any age, performance and functional well-being. This force is presented as a cognitive structure, has tasks such as problem solving, attention, reasoning, organizing, scheduling, memory, response inhibition, impulse control, game preservation, game change, as a result, defects and disruptions in this field disrupt the daily functioning.
    Method
    The research method is such that by referring to the national book of the country, previous research by researchers and related articles, we have gathered useful material in this regard.
    Conclusion
    Therefore, the results of the research show that using state of the art techniques and strategies, it can be used to improve and enhance executive functions, and this is a great help for students with attention deficit / hyperactivity disorder in educational life, Social and personal.
    Keywords: Teachers, Executive functions, Strategies, Attention Deficit Hyperactivity Disorder
  • Tahereh Najafi Fard*, Marzieh Gholami, Athar Mohammadi Malek Abadi Pages 65-72
    Background
    Obsessive-compulsive disorder (OCD) is a common psychological disorder with a high rate of incidence reported in adolescents. This disorder causes many social and economic costs for the affected people and the society as well as affecting the social, educational and occupational performance of these adolescents.
    Method
    Some papers on obsessive-compulsive disorder in adolescents in Scopus from 2000 to 2018, Eric from 2005 to 2018, and PubMed databases and Google's search engine from 1995 to 2018 were investigated using the keywords obsession, obsessive disorder, compulsive disorder, and related terms.
    Conclusion
    The results of this study indicated that due to genetic and non-genetic factors, obsessive-compulsive disorder affects the educational and social performance of these adolescents. Thus, diagnosis and timely intervention can enhance the social, emotional and educational performance of these students.
    Keywords: Obsessive-compulsive disorder, Adolescent