فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهی - پیاپی 35 (زمستان 1397)

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 35 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/01
  • تعداد عناوین: 25
|
  • احمد حسنکی فرد*، سید عطااله سیادت، قدرت الله فتحی، خلیل عالمی سعید، محمدحسین دانشور صفحات 1-9
    آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در 3 تکرار در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان در اسفند 1388 انجام گرفت. نتایج نشان داد که تاثیر مقادیر نیتروژن بر همه صفات معنی‏دار گردید. بالاترین عملکرد های دانه و بلال سبز (به ترتیب با 390/6 و 780/24 تن در هکتار) و بیشترین درصد پروتئین دانه 16/14 با مصرف 200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بدست آمد. بالاترین تعداد ردیف دانه، تعداد دانه در ردیف، وزن هزار دانه، قطر و شاخص برداشت نیز با مصرف 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. تاثیر تراکم بوته نیز بر همه صفات معنی‏دار گردید. بالاترین عملکرد های دانه و بلال سبز ‏(به ترتیب با 960/5 و 813/24 تن در هکتار)، در تراکم 85 هزار بوته در هکتار به دست آمد. در صورتی که بالاترین درصد پروتئین دانه (18/13) در تراکم 55 هزار بوته در هکتار حاصل شد. برهمکنش مقادیر نیتروژن و تراکم بوته نیز بر عملکرد دانه و طول بلال معنی‏دار گردید و بالاترین عملکرد دانه (46/760) مربوط به برهمکنش 200کیلوگرم نیتروژن در تراکم 85 هزار بوته بود. از برهمکنش 200 کیلو نیتروژن و تراکم 55 هزار بوته در هکتار بالاترین طول بلال (60/24 سانتیمتر) به دست آمد.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، شاخص برداشت، بلال سبز، پروتئین
  • سید حسین حسینی کیا*، جواد مومنی دمنه، محمدحسن هادی زاده، محمد بازوبندی، کمال حاج محمدنیا قالیباف صفحات 10-18
    به منظور بررسی کارایی علف کش های گروه سولفونیل اوره در مهار علف های هرز گندم در شهرستان سرخس، یک پژوهش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با هفت تیمار در چهار تکرار در سال 1392 انجام شد. تیمارها شامل کاربرد پنج علف کش آپیروس 75% (سولفوسولفورون)، توتال 75% (مت سولفورون متیل+ سولفوسولفورون)، آتلانتیس 2/1% (مزوسولفورون+ یدوسولفورون+ مفن پایر دی اتیل)، لوگران اکسترا 64% (تریاسولفورون+ تربوترین) و لنتور 70% (تریاسولفورون+ دای کامبا) به انضمام دو تیمار شاهد آلوده به علف هرز و عاری از علف های هرز بودند. سمپاشی علف کش ها در مرحله ی سه تا پنج برگی گندم به صورت پس رویشی توسط سمپاش پشتی شارژی انجام شد. نتایج نشان داد همه علف کش ها نسبت به شاهد بدون کنترل سبب مهار معنی دار علف های هرز شدند، به طوری که توتال با 92 درصد و لوگران اکسترا با 50 درصد کاهش وزن خشک کل علف های هرز، به ترتیب موفق ترین و ضعیف ترین علف کش ها بودند. لنتور، آتلانتیس و آپیروس پس از توتال به ترتیب 74، 71 و 59 درصد وزن خشک کل علف های هرز را کاهش دادند. خسارت ظاهری علف کش ها بر روی گندم تداوم نداشت و همه علف کش‏ها عملکرد گندم را نسبت به شاهد بدون کنترل افزایش دادند که ناشی از موفقیت آن‏ها در مهار علف‏های هرز بود.
    کلیدواژگان: تریاسولفورون، رقم پیشگام، سولفوسولفورون، مت سولفورون
  • منصور فاضلی رستم پور* صفحات 19-28
    به منظور بررسی امکان کاهش آب مورد نیاز سورگوم علوفه ای رقم اسپیدفید با کاربرد سوپرجاذب، بدون کاهش عملکرد ماده خشک و افزایش کارآیی مصرف آب و همچنین بررسی بازده اقتصادی مصرف سوپرجاذب، آزمایشی در منطقه دشتک زاهدان طی سال های 1392 و 1393 به صورت کرت های دو بار خرد شده با 4 رژیم آبیاری، شامل تامین 40، 60، 80 و 100 درصد آب مورد نیاز گیاه براساس تبخیر و تعرق پتانسیل گیاه در کرت های اصلی، 4 سطح سوپرجاذب 0، 75، 150 و 225 کیلوگرم در هکتار در کرت های فرعی و برداشت (چین) به عنوان عامل فرعی-فرعی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که اثر رژیم آبیاری، سوپرجاذب و اثر متقابل آن ها بر عملکرد ماده خشک و کارآیی مصرف آب و همچنین بررسی بازده اقتصادی مصرف سوپرجاذب معنی دار بود. مدل های رگرسیون برآورد شده نشان داد که کاربرد سوپرجاذب اگرچه در تیمار 100 درصد آبیاری بر عملکرد ماده خشک و کارآیی مصرف آب تاثیری نداشت اما در سایر تیمارهای آبیاری باعث افزایش عملکرد ماده خشک و کارآیی مصرف آب شد. بنابراین با کاربرد 75 کیلوگرم سوپرجاذب در هکتار، همراه با 20 درصد کاهش آب مورد نیاز سورگوم در مناطق خشک، می توان عملکرد ماده خشک و کارآیی مصرف آبی مشابه شرایط تامین 100 درصد آب مورد نیاز سورگوم داشت. همچنین بیش ترین بازده اقتصادی کاربرد سوپرجاذب، در سطح 75 کیلوگرم سوپرجاذب و تامین 80 درصد آب مورد نیاز سورگوم به دست آمد.
    کلیدواژگان: بازده اقتصادی، پلیمر، سود، نیاز آبی، هزینه
  • مطهره شکریان زینی، اسفندیار فرهمندفر، همت الله پیردشتی*، ارسطو عباسیان، یاسر یعقوبیان صفحات 29-37
    پژوهش حاضر جهت بررسی تاثیر پذیری عملکرد گیاه گندم در شدت های نوری مختلف و رقابت با علف های هرز در سال زراعی 94-1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. تیمارها به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در قالب کرت های دوبار خرد شده در سه تکرار قرار گرفتند. دو زمان اعمال شدت نور (مرحله گلدهی و دانه بستن) در کرت اصلی، سه شدت نور معمولی، 50 و 70 درصد نور معمولی در کرت های فرعی و دو سطح رقابت علف هرز (وجین و بدون وجین علف های هرز) در کرت های فرعی فرعی قرار گرفتند. بر اساس یافته های آزمایش در شدت نور 70 درصد و در شرایط رقابت با علف هرز تعداد پنجه با سایه اندازی در زمان پر شدن دانه حدود 20 درصد و تعداد سنبله با سایه اندازی در زمان گلدهی حدود 26 درصد کاهش یافت. همچنین، کاهش شدت نور در مرحله گلدهی و پر شدن دانه به ترتیب کاهش حدود 21 و 44 درصدی عملکرد بیولوژیک و به ترتیب حدود 18 و 46 درصدی عملکرد دانه را به دنبال داشت. رقابت با علف های هرز باعث کاهش به ترتیب حدود 19 و 23 درصدی عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه گردید. در مجموع، نتایج بیانگر آن بود که کاهش شدت نور و همچنین رقابت با علف های هرز اثر منفی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم دارد.
    کلیدواژگان: شدت نور، گندم، گلدهی، علف هرز، وجین
  • منیره رنجبر*، فاطمه حسنپورنژاد صفحات 38-51
    در پژوهش حاضر اثرات سرب و پوترسین بر گیاه Lepidium sativum مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام شد. دانه رستهای گیاه تحت تیمار های نیترات سرب0، 125، 250 ، 500و1000 میکرومولار ، سرب و پوترسین 1 میلی مولار قرار گرفتند. وزن تر گیاهان نسبت به تیمار سرب هم غلظت افزایش یافته و در غلظت 500 میکرومولار به gr 10رسید.. وزن خشک گیاهان تفاوت معنی دار با شاهد نداشت.. تیمار سرب افزایش فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز(053/0 میکرومول بر دقیقه بر گرم وزن تر) آنزیم کاتالاز (8/0 میکرومول بر دقیقه بر گرم وزن تر)را باعث شد. استفاده از پوترسین همراه سرب سبب افزایش فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز(99/0 میکرومول بر دقیقه بر گرم وزن تر گیاه در غلظت 125 میکرومولار سرب همراه پوترسین)نسبت به سرب هم غلظت شد. به جز در غلظت 250 میکرومولار سرب، کاهش میزان پرولین نسبت به گیاهان تحت تیمار سرب در همان غلظت دیده شد. در تیمار توام سرب با پوترسین در سه غلظت 125 و 250 و 500 میکرومولار سرب کاهش درصد مهارکنندگی نسبت به تیمار های سرب در همان غلظت دیده شد. غلظت 1000 میکرومولار سرب باعث افزایش درصد مهار کنندگی گردید. میزان فنل کل تحت تیمارهای سرب و پوترسین تفاوت معنی دار نداشت. گیاه شاهی جهت مقابله با تنش سرب آنزیم پلی فنل اکسیداز و کاتالاز فعال شده، میزان پرولین افزایش می یابد. استفاده از پوترسین با کاهش اثرات تنش تولید پرولین را کنترل کرده است
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، پرولین، پوترسین، سرب، شاهی
  • مهدی عقیقی شاهوردی، احمد توبه، هدیه مصنعی* صفحات 52-62
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف کود نیتروژن بر جذب و تخصیص نیتروژن به اندام های مختلف گیاه به ویژه غده، تجمع نیترات و عملکرد پروتئین غده در سیب زمینی، آزمایشی در طی چهار سال در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتور مورد مطالعه در این آزمایش سطوح مختلف کود نیتروژن شامل صفر، 80، 160 و 200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از منبع اوره بود. نتایج نشان داد که کاربرد 160 کیلوگرم نیتروژن در هکتار باعث تولید بالاترین عملکرد غده تر، درصد و عملکرد پروتئین شد. با افزایش سطح کودی از صفر به 200 کیلوگرم در هکتار، درصد نیتروژن غده و اندام هوایی، میزان جذب نیتروژن در غده، اندام هوایی و کل گیاه و تجمع نیترات در ماده خشک و تر افزایش یافت، به طوری که کمترین مقادیر این صفات در شرایط عدم مصرف نیتروژن و بیشترین مقادیر آن ها در تیمار کاربرد 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار مشاهده شد. بیشترین میانگین عملکرد غده تر (49/31 تن در هکتار) و عملکرد پروتئین (95/467 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب در سال اول و سال چهارم بدست آمد. به طور کلی افزایش بیش از حد مطلوب نیتروژن در خاک باعث کاهش عملکرد سیب زمینی گردید و با کاهش میزان پروتئین غده و افزایش تجمع نیترات باعث افت کیفیت محصول تولیدی شد.
    کلیدواژگان: جذب نیتروژن، زراعت سیب زمینی، غده، نیترات
  • ساقی کاتبی، مهدی باقی، آرش روزبهانی* صفحات 63-72
    به منظور بررسی تاثیر تلفیق کود نیتروژن دار، کود نیتروکسین و کود ورمی کمپوست بر عملکرد و اجزای عملکرد سیب زمینی آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در روستای جابان شهرستان دماوند در سال 1394 انجام شد. فاکتور اول ورمی کمپوست در سه سطح عدم مصرف،5و 10 تن در هکتار و فاکتور دوم کود نیتروژن دار به همراه کود نیتروکسین در چهار سطح عدم مصرف(شاهد)، مصرف صد درصد مقدار توصیه شده کود شیمیایی نیتروژن دار (150 کیلوگرم در هکتار از منبع کود اوره)، مصرف کود بیولوژیک(5 لیتر در هکتار نیتروکسین)و مصرف هفتاد و پنج درصد مقدار توصیه شده کود شیمیایی نیتروژن دار(100 کیلوگرم در هکتار از منبع کود اوره) به همراه مصرف کود بیولوژیک(5 لیتر در هکتار نیتروکسین)بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تاثیرتیمارهای ورمی کمپوست و تلفیق کودهای نیتروژن دار و نیتروکسین دارای در اغلب صفات مورد بررسی معنی داری بود. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین عملکرد غده مربوط به مصرف پنج تن در هکتار ورمی کمپوست(52/22 کیلوگرم در هکتار) و مصرف هفتاد و پنج درصد مقدار توصیه شده کود شیمیایی نیتروژن دار به همراه مصرف کود بیولوژیک نیتروکسین (8/23 کیلوگرم در هکتار) بود. در نهایت مصرف 5 تن در هکتار ورمی کمپوست و مصرف هفتاد و پنج درصد مقدار توصیه شده کود شیمیایی نیتروژن دار(100 کیلوگرم در هکتار از منبع کود اوره)به همراه مصرف کود بیولوژیک(5 لیتر در هکتار نیتروکسین) بهترین ترین نتیجه را داد.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، کشاورزی پایدار، کود زیستی و کود شیمیایی
  • سیده زینب حسینی، طاهر برزگر*، جعفر نیکبخت، زهرا قهرمانی صفحات 73-87
    به منظور مطالعه تاثیر اسید سالیسیلیک و مواد زیست محرک بر رشد، عملکرد، غلظت عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم و برخی صفات فیزیولوژیکی لوبیا سبز تحت رژیم های مختلف آبیاری، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در سال 1394 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل آبیاری در سه سطح (100، 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه) و محلول پاشی برگی در هفت سطح شامل سه سطح اسید سالیسیلیک (5/0، 1 و 5/1 میلی مولار)، سه سطح مگافول (1/0، 2/0 و 3/0 درصد) و آب مقطر (به عنوان شاهد برای هر دو تیمار)، اجرا شد. نتایج نشان داد که تنش کم آبی به طور معنی داری رشد و عملکرد غلاف را کاهش داد. کاربرد اسید سالیسیلیک و مگافول، رشد و عملکرد گیاه را بهبود بخشید. با توجه به نتایج اثرات متقابل، بیشترین تعداد برگ (17/43)، سطح برگ (3/2729 سانتی متر مربع) و عملکرد غلاف (9/6193 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد مگافول 2/0 درصد در شرایط آبیاری 100 درصد نیاز آبی گیاه به دست آمد. حداکثر هدایت روزنه ای (27/205 میلی مول بر مترمربع در ثانیه) در گیاهان محلول پاشی شده با اسید سالیسیلیک 5/1 میلی مولار تحت آبیاری 100 درصد حاصل شد. بیشترین غلظت عنصر نیتروژن (47/2 درصد)، فسفر ( ppm67/181) و پتاسیم (88/0 درصد) به ترتیب با محلول پاشی مگافول 2/0 درصد، اسید سالیسیلیک یک میلی مولار و مگافول 3/0 درصد در شرایط آبیاری 100 درصد مشاهده گردید. با توجه به نتایج، مگافول 2/0 درصد و اسید سالیسیلیک 5/0 میلی مولار بیشترین تاثیر را بر رشد و عملکرد غلاف در شرایط تنش کم آبی داشتند.
    کلیدواژگان: هدایت روزنه ای، درصد ماده خشک، غلظت عناصر NPK، عملکرد غلاف
  • پرویز یداللهی ده چشمه، محمدعلی جواهری، محمد رضا اصغری پور* صفحات 88-101
    امروزه کاربرد مواد آنتی اکسیدان و تنظیم کنندهای رشد گیاه به منظور کاهش اثرات منفی ناشی از تنش های مختلف مطرح شده است. اسید آسکوربیک و نیتروپروساید سدیم از جمله این مواد هستند که موجب مقاومت گیاه به تنش های زیستی و غیر زیستی می شوند. جهت بررسی این موضوع در گیاه کدو پوست کاغذی، آزمایشی مزرعه ای در سال 1391 به صورت کرت های خرد شده فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل انجام شد. فاکتور اصلی تنش آبی (75 و 25 درصد ظرفیت مزرعه به ترتیب به عنوان عدم تنش و تنش) بود که بعد از استقرار کامل بوته ها اعمال گردید. فاکتور های فرعی 3 سطح محلول پاشی نیتروپروساید سدیم در 3 غلظت صفر، 50 و 100 میکرو مولار و محلول پاشی اسید آسکوربیک در 3 میزان (صفر، 10 و 20 میلی مولار) در مرحله گلدهی بودند. تنش آبی موجب کاهش درصد روغن و کلروفیل a شد. با تاخیر در آبیاری محتوای نسبی آب برگ نیز کاهش یافت. محلول پاشی اسید آسکوربیک موجب افزایش کلروفیل های a ، b، کلروفیل کل، درصد روغن و پروتئین شد، ولی محتوای نسبی آب برگ با کاربرد اسید آسکوربیک کاهش یافت. نتایج نشان داد در صورت انجام آزمایش های تکمیلی می توان استفاده همزمان از 100 میکرو مولار نیتروپروساید سدیم و 20 میلی مولار اسید آسکوربیک را جهت تولید حداکثر کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، درصد روغن، پروتئین و محتوای نسبی آب برگ در شرایط آب و هوایی مشابه توصیه کرد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اسپری، پروتئین، تنش، کلروفیل
  • بهزاد شوکتی*، محمد رضا اصغری پور، بختیار فیضی زاده صفحات 102-116
    این مطالعه با هدف پهنه بندی اگرواکولوژیکی گیاه زیره سبز در راستای شناسایی مناطق مستعد کشت این گیاه در استان آذربایجان شرقی با استفاده از تکنیک آنالیز مکانی GIS انجام گرفت. در این خصوص، داده های مورد نیاز در قالب معیارهای مربوط به شرایط خاک، توپوگرافی، شاخص های اقلیمی جهت فرآیند مدل سازی بکار گرفته شدند. معیارهای مذکور در قالب لایه های اطلاعاتی آماده سازی شد و پس از استانداردسازی برای تلفیق مورد استفاده قرار گرفتند. با توجه به اینکه روش مطالعه در این پژوهش مبنی بر آنالیز مکانی GIS بود، در ابتدا پارامتر ها استانداردسازی شدند و بر اساس سیستم تحلیل سلسله مراتبی (AHP) وزن های معیار استخراج شدند. سپس سیستم تحلیل تصمیم گیری چند معیاره (MCDA) جهت تلفیق لایه های اطلاعاتی و استخراج نتایج بکار گرفته شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که استان آذربایجان شرقی جهت کشت زیره سبز از پتانسیل بالایی برخوردار است و امکان کشت آن در شهرستان های مرند، شبستر، ورزقان، سراب، میانه، کلیبر، بستان آباد، سهند و مراغه با سطح عملکرد بالا در واحد سطح وجود دارد. نتایج همچنین نشان داد که 2561151 هکتار از اراضی این استان دارای پتانسیل کشت بالا و 2017916 هکتار دارای پتانسیل کشت متوسط هستند. با توجه به عدم توجه کافی به امکان سنجی کشت این گیاه در استان آذربایجان شرقی، نتایج حاصل از این پژوهش می تواند زمینه ساز آگاهی بیشتر کشاورزان و متخصصین کشاورزی از امکان کشت و کار این گیاه و بهرهبرداری مطلوب تر از منابع طبیعی شود.
    کلیدواژگان: اقلیم، امکان سنجی، توپوگرافی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، سیستم تحلیل سلسله مراتبی
  • ابراهیم غلامعلی پور علمداری*، امیر طوق زرین، علی نخزری مقدم، زینب اورسجی، معصومه نعیمی صفحات 118-130
    به منظور ارزیابی کار آیی مصرف انفرادی و اختلاط برخی از سموم پهن برگ کش بر کنترل علف هرز گشنیزک (Bifora testiculata)، خصوصیات رشدی، عملکرد و اجزای عملکرد گندم، آزمایشی به صورت طرح بلوک‏های کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبدکاووس در سال زراعی 1394-1393 اجرا شد. تیمارها شامل علف کش های تری بنورون متیل (گرانستار)، بروموکسینیل+ ام سی پی آ (برمایسید ام آ)، توفوردی (یو 46 دی) + دایکمبا (دیالن سوپر)، مکوپروپ‏پی + دیکلروپروپ پی + MCPA (دوپلسان سوپر)، توفوردی (یو 46 دی)، اختلاط گرانستار با سایر سموم، شاهد با علف کش و شاهد بدون علف کش بود. نتایج نشان داد که اثر تیمارهای مختلف شاهد با علف هرز، شاهد بدون علف هرز و علف کش ها بر وزن خشک، تراکم بوته و میزان کلروفیل کل گشنیزک و بر تمام صفات موردبررسی گندم معنی دار بود (p<0.01). به طورکلی اثر کاهشی مصرف اختلاط علف کش ها بر تراکم بوته، وزن خشک و میزان کلروفیل کل علف هرز گشیزک بیش‎تر از اثر انفرادی علف کش ها بود. در این مطالعه، تیمار مصرف انفرادی گرانستار و وجین به ترتیب با مقادیر 3527 و 3720 کیلوگرم در هکتار، بیش ترین مقدار عملکرد را به خود اختصاص دادند. در مقابل عدم مصرف علف کش دارای کم ترین مقدار عملکرد (1864 کیلوگرم در هکتار) بود. اختلاط گرانستار با دوپلسان سوپر و دیالن سوپر نسبت به مصرف انفرادی آن ها موجب تخریب کامل گشنیزک و از طرفی تاثیر منفی کم تری بر تعداد دانه در سنبله و عملکرد دانه شد. با توجه به کار آیی بیش تر گرانستار در اختلاط با علف کش های جدید در مهار علف هرز گشنیزک و کاهش جزئی عملکرد دانه گندم برای جلوگیری از مقاومت،
    کلیدواژگان: تری بنورون متیل، وزن خشک، تراکم، اجزای عملکرد، کلروفیل کل
  • پرویز شریفی زیوه*، قربان دیده باز مغانلو صفحات 131-139
    به منظور بررسی کارایی علف کش جدید یدوسولفورن متیل سدیم+ فورام سولفورون سدیم+ تین کاربازون متیل+ سایپروسولفامید (مایستر پاور-ادی) در کنترل علف های هرز ذرت، آزمایشی در سال زراعی 1393-1392 در مزارع تحقیقاتی مغان در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و 4 تکرار انجام شد. مهم ترین علف های هرز در این آزمایش شامل تاجریزی (Solanum nigrum)، سلمه تره (Chenopodium album) و سوروف (Echinochloa crus-galli) بودند. نتایج نشان داد که تراکم و وزن خشک علف های هرز مورد بررسی، تحت تاثیر تیمارهای علف کشی قرار گرفت به طوری که بیشترین درصد کاهش وزن خشک علف های هرز از تیمارهای علف کش یدوسولفورون متیل سدیم+ فورام سولفورون سدیم+ تین کاربازون متیل+ سایپروسولفامید 1، 25/1، 5/1 لیتر در هکتار و بروموکسینیل + ام سی پی آ+ نیکوسولفورون 5/1 لیتر در هکتار به-دست آمد. همچنین بیشترین درصد عملکرد مربوط به تیمار مصرف علف کش بروموکسینیل + ام سی پی آ+ نیکوسولفورون 5/1 لیتر و یدوسولفورون متیل سدیم+ فورام سولفورون سدیم+ تین کاربازون متیل+ سایپروسولفامید 25/1-5/1 لیتر و کمترین درصد عملکرد ذرت مربوط به تیمار وجین دستی با 5/12 درصد و نیکوسولفورون 2 لیتر ماده تجاری در هکتار با 4/46 درصد بود. در مجموع، همه مقادیر مصرف علف کش یدوسولفورون متیل سدیم+ فورام سولفورون سدیم+ تین کاربازون متیل+ سایپروسولفامید (از یک تا 5/1 لیتر ماده تجاری در هکتار) و یدوسولفورون متیل سدیم+ فورام سولفورون سدیم+ تین کاربازون متیل+ سایپروسولفامید + سیتوگیت بیش از 85 درصد کارایی داشتند. بر اساس نتایج این آزمایش، کاربرد علف کش مایستر پاور-ادی به مقدار 1 لیتر ماده تجاری در هکتار به صورت پس رویشی در زمان 5-2 برگی علف های هرز بیشترین کارایی را در کنترل علف-های هرز ذرت داشت.
    کلیدواژگان: علف های هرز، کارایی علف کش، مایستر پاور اودی، سیتوگیت
  • بهنام بهتری*، عادل دباغ محمدی نسب، کاظم قاسمی گلعذانی، محمدرضا شکیبا صفحات 140-149
    سبز شدن گیاهچه یکی از مهمترین رویدادهای فنولوژیکی است که موفقیت گیاهان زراعی یکساله را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف اصلی از انجام این تحقیق، ارائه مدل سبز گیاهچه های لوبیا سبز و ذرت و تعیین بهترین مدل در ارتباط با عمق کاشت بود. برای این منظور، آزمایش فاکتوریلی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در سال 1394در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. آزمایش با چهار عمق کاشت 2، 4، 6 و 8 سانتی متر در 3 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که درصد سبز شدن در هر دو گیاه زراعی در عمق کاشت چهار سانتی متری دارای بیشترین مقدار بود ولی در سطوح پایین تر، سبز شدن هر دو گیاه دچار افت شدیدی شد. شاخص های سبز گیاهچه، 50% سبز شدن نهایی گیاهچه ها، میانگین زمان سبز و ضریب سرعت سبز نشان داد که سبز شدن گیاهچه های گیاه لوبیا سبز در مقایسه با گیاه ذرت بیشتر بود. برای هر دو گیاه افزایش در مرگ و میر قبل از سبز شدن با افزایش عمق کاشت در آزمایش مشاهده شد. به طوری که بالاترین مرگ و میر جوانه ها در عمق 8 سانتی متری اتفاق افتاد. هرچند، در منحنی های پروبیت برازش شده برای هر شکل، مقدار افزایش بین گیاهان مختلف متغیر بود. سرعت سبز شدن در بین گیاهان نیز متفاوت بود و بر اساس مقادیر معیار آماری، مدل پروبیت خطی به علت تعداد پارامتر کمتر مناسبترین مدل برای برازش را نشان دادند. بنابراین این مدل ها می تواند پایه مناسبی برای کاربرد عملی در مدیریت گیاهان زراعی باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های سبز گیاهچه، مدل سازی، مرگ و میر گیاهچه، منحنی های پروبیت
  • مریم رحیمی جهانگیرلو*، جعفر کامبوزیا، سعید صوفی زاده، اسکندر زند، مرتضی رضایی صفحات 150-166
    تحقیق حاضر به منظور بررسی و مقایسه عملکرد دانه و برخی صفات وابسته در ارقام مختلف این گیاه، شامل سینگل کراس های 706، 705، 704، 703، 647 ،500، 400، 403، 260 و 201، دابل کراس370 و رقم مجاری تری وی کراس 527، در سال 1393 و در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور انجام پذیرفت. در هر یک از ارقام صفاتی هم چون عملکرد دانه، بیولوژیک، صفات مرتبط با بلال، شاخص برداشت و وزن خشک به تفکیک اندام های هوایی اندازه گیری گردید. نتایج حاصل از مقایسات میانگین نشان داد که رقم KSC703 به ترتیب با 19.39 و40.11 تن در هکتار عملکرد دانه و بیولوژیک در صدر ارقام مورد بررسی قرار داشت. هم چنین رقم KSC260 بالاترین عملکرد دانه و بیولوژیک را بین گروه های رسیدگی 300، 400 و 500 نشان داد. نتایج حاصل از تجزیه ی ضرایب همبستگی نشان داد که عملکرد دانه بیش ترین رابطه را با عملکرد بیولوژیک (0.94)، طول بلال (0.90) و وزن صد دانه (0.89) داشت (P≤ 0.01). به نظر می رسد بهبود ژنتیکی در ارقام پر محصول از طریق افزایش صفاتی هم چون عملکرد بیولوژیک، طول بلال، وزن صد دانه، وزن ساقه و کاهش وزن گل تاجی صورت پذیرفته است چرا که ارقام با عملکرد بالاتر هم چون KSC703 از نظر این صفات تفاوت معنی داری را باسایر ارقام نشان دادند. پس از تبدیل هر یک از متغیرهای مورد مطالعه به توزیع نرمال Z (استاندارد کردن به روش آماری)، و تجزیه ی خوشه ای جهت تعیین فاصله ی بین ژنوتیپ ها هیبرید ها در پنچ گروه مجزا طبقه بندی شدند که این طبقه بندی به طور کامل منطبق با طبقه بندی فائو نبود.
    کلیدواژگان: ذرت، رقم، مقایسه میانگین، ضریب همبستگی، تجزیه خوشه ای
  • لیلا جهانبان، ابراهیم پناه پور، علی غلامی، محمدرضا داوری، امید لطفی فر* صفحات 167-177
    به منظور بررسی اثر کودهای زیستی بر افزایش کارایی برخی ترکیبات کودی و تعیین بهترین ترکیب کود برای حصول بالاترین عملکرد نخود، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور، واحد اراک انجام شد. تیمارهای مورد آزمایش شامل ترکیبات مختلف کود در هفت سطح 1-کنترل (بدون هیچگونه کود)، 2-کود حیوانی، 3-ورمی کمپوست، 4-کود حیوانی +پودر سنگ فسفر و پتاس، 5-ورمی کمپوست+پودر سنگ فسفر و پتاس، 6-کود حیوانی+پودر سنگ فسفر و پتاس+کودهای زیستی شامل کود زیستی آهن و باکتری حل کننده فسفات و ریزوبیوم و 7- ورمی کمپوست+پودر سنگ فسفر و پتاس+کودهای زیستی بود. صفات اندازه گیری شده عبارت بودند از ارتفاع بوته، تعداد شاخه اولیه و ثانویه، بیوماس کل، وزن صد دانه، عملکرد دانه، میزان نیتروژن، فسفر، پتاسیم کلسیم، منگنز، منیزیم و آهن در گیاه. نتایج نشان داد که اثر نوع کود بر تمامی صفات مورد آزمون معنی دار گردید. بر این اساس بالاترین عملکرد دانه و شاخص های رشدی در دو ترکیب کودی شامل کود حیوانی+پودر سنگ فسفر و پتاس+کودهای زیستی و ورمی کمپوست+پودر سنگ فسفر و پتاس+کودهای زیستی دیده شد. کود زیستی در این دو تیمار با افزایش میزان عناصر ضروری در داخل گیاه، به ترتیب باعث افزایش 6 و 7درصدی عملکرد نسبت به تیمار بدون کود زیستی و افزایش 32 و 33 آن نسبت به شاهد بدون کود شدند. پایین ترین میزان عملکرد نیز در شاهد بدون کود دیده شد. بر اساس نتایج استفاده از کودهای زیستی در شرایط استفاده از کودهای آلی سبب بهبود جذب عناصر، رشد و عملکرد نخود گردید.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، کود بیولوژیک، نخود و ورمی کمپوست
  • سعید سعید ی&amp، rlm، پور*، عبدالرحیم شکیباپور صفحات 178-187
    در این تحقیق اثرات تراکم گیاه زراعی و رژیم‏های مختلف علف‏کشی بر میزان آلودگی علف‏های هرز و میزان محصول ماش مورد بررسی قرار گرفته است. دو عامل میزان بذر مصرفی (15، 25 و 35 کیلوگرم در هکتار) و دزهای مختلف گالانت سوپر (0، 4/0، 8/0 و 2/1 لیتر در هکتار) در این آزمایش بررسی شدند. آزمایش در قالب طرح کرت‏های خرد شده که در آن تراکم، کرت اصلی و دز علف‏کش کرت فرعی بوده، با چهار تکرار اجرا شد. میانگین داده ها نشان داد که تراکم و وزن خشک علف‏های هرز بطور قابل توجهی تحت تاثیر دز علف‏کش و تراکم گیاه زراعی قرار گرفتند. بیشترین درصد کاهش وزن خشک و تراکم علف هرز به ترتیب به میزان 65 و 53 درصد در دز 2/1 لیتر در هکتار علف‏کش کاربردی مشاهده شد. با افزایش تراکم گیاه زراعی در صد کاهش این دو متغیر نیز افزایش یافت. همینطور اثر تراکم گیاه زراعی بر ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه معنی‏دار بود. متغیرهای مختلف نظیر ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، وزن 1000 دانه، شاخص برداشت و عملکرد دانه به طور معنی داری تحت تاثیر تغییرات دز علف کش قرار گرفتند. عملکرد دانه در دز 2/1 لیتر در هکتار به میزان 26 درصد نسبت به تیمار عدم کاربرد علف‏کش بهبود یافت. اثرات متقابل تراکم و دز علف‏کش بر شاخص برداشت و عملکرد دانه معنی‏دار بود. بهترین عملکرد دانه به میزان 512 گرم در متر مربع از تلفیق تراکم 35 کیلوگرم و دز 8/0 لیتر در هکتار علف‏کش بدست آمد.
    کلیدواژگان: رقابت محصول-، علف‏هرز، علف‏کش، عملکرد دانه، وزن خشک علف‏های هرز
  • فهیمه نیازی، مهراب یادگاری*، رحیم برزگر صفحات 189-197
    از عوامل مهم تولیدی قارچ دکمه ای، خاک پوششی است که تاثیر مهمی بر اندازه و عملکرد آن دارد. با توجه به دسترسی آسان به ورمی کمپوست، پژوهش حاضر در جهت جایگزینی پیت ماس با ورمی کمپوست تهیه شده از کود دامی، در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل T1: ورمی کمپوست + پرلیت + پیت (2: 1: 1)، T2: ورمی کمپوست + پرلیت + پیت (2:1:1)، T3: ورمی کمپوست + پرلیت + پیت (5/0: 5/0: 3) T4: ورمی کمپوست + پیت (2:2)، T5: ورمی کمپوست + پرلیت + پیت (1:3)، T6: ورمی کمپوست + پیت (3:1)، T7: ورمی کمپوست + پرلیت (2:2)، T8: شاهد، T9: پیت ماس هلندی؛ بودند. بعد از اتمام رشد، قارچ های تولیدی در 3 گروه تقسیم شدند: 1-قارچ هایی باکیفیت بالا (درجه 1). 2- قارچ هایی که فاقد پرده بوده و بازارپسندی کمتری نسبت به قارچ های درجه 1 داشتند (درجه 2). 3- قارچ های غیرقابل فروش که دارای معایبی در شکل و ظاهر بودند (درجه 3). نتایج نشان داد که تیمارT2 (ورمی+ پرلیت + پیت با نسبت 2:1:1) و T9 (پیت ماس هلندی)، به ترتیب بیش ترین و کم ترین تعداد و عملکرد قارچ درجه 1 را داشتند. از نظر تعداد و عملکرد قارچ درجه 2، تیمار T3و T7 به ترتیب بیش ترین و کمترین تعداد و عملکرد قارچ درجه 2 را به خود اختصاص دادند. بیشترین درصد پروتئین در تیمار T3 بدست آمد که با توجه به آن که از نظر تعداد و عملکرد قارچ نیز در حد بالایی بود این تیمار به عنوان بهترین تیمار معرفی گردید.
    کلیدواژگان: شاخص های رشدی، قارچ دکمه ای، ورمی کمپوست
  • پروین رامک*، محمد متینی زاده، محمد مهرنیا، رضا سیاه منصور صفحات 198-211
    در این تحقیق همزیستی قارچ های میکوریز آربسکولار با گونه های دارویی Artemisa aucheri ، Cychorium intybus، Mentha longifolia، Plantago lanceolata، Thymus kotschyanus و Ziziphora clinopodioides طی دو سال در فصل های بهار و پائیز در حوزه آبخیز نوژیان، بررسی شد. منطقه نوژیان با مساحت 34000 هکتار، بین طول شرقی جغرافیایی 23 °48 تا 40 º 48 و عرض شمالی جغرافیایی 17 º33 تا 46 33 در حوزه آبریز سد دز در استان لرستان واقع شده است. تفاوت معنی داری در میزان عناصر فسفر، پتاسیم، نیتروژن، منیزیوم و ماده آلی خاک در دو فصل پاییز و بهار مشاهده شد. عناصر پتاسیم، ازت و فسفر با اسپورهای خاک و درصد کلنیزاسیون قارچ های میکوریز آربسکولار همبستگی منفی داشتند اما عنصر منیزیوم با اسپورهای خاک و کلنیزاسیون قارچ های میکوریز آربسکولار به ترتیب 61/0 و 48/0 همبستگی مثبت نشان داد. گونه Thymus kotschyanus بیشترین درصدکلنیزاسیون را با قارچ های میکوریز آربسکولار داشت و تعداد اسپور قارچ های میکوریز آربسکولار در ریزوسفر گونه Ziziphora clinopodioides بیش از سایر گونه ها بود. بیشترین تعداد اسپور و کلنیزاسیون قارچ های میکوریز آربسکولار در فصل بهار مشاهده شد. شش گونه از جنس Glomus شامل G. geosporum، G. constrictum، G. mosseae G.macrocarpum، G. etunicatum،G. intradices در ریزوسفر ریشه گیاهان دارویی مورد مطالعه شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: اسپور، کلنیزاسیون، گیاهان دارویی، میکوریز، نوژیان
  • لمیا وجودی مهربانی*، محمد باقر حسن پور اقدم، اصغر ابراهیم زاده، رعنا ولیزاده صفحات 212-220
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف محلول پاشی عصاره جلبک دریایی (صفر، 150 و 300 میلی لیتر) و تیمار تلفیقی کودهای آلی (شاهد، مرغی، دامی و ورمی کمپوست) با خاکپوش (سفید و سیاه) بر برخی شاخص های فیزیولوژیک (محتوای کلروفیل، فنل و فلاونوئید کل، آنتوسیانین) و رشدی همیشه بهار آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان دهنده وجود اثرات متقابل معنی دار ترکیب تیماری (خاکپوش و کود آلی) و محلول پاشی بر محتوای کلروفیلa بود. بیشترین محتوای کلروفیل a (01/4 میلی گرم بر گرم وزن تر) مربوط به تیمار ورمی کمپوست و محلول پاشی 300 میلی لیتر بود. بالاترین میزان وزن خشک ریشه (16 گرم بر متر مربع)، ساقه (8/74 گرم بر متر مربع) و قطر گل (98/5 سانتی متر) در ترکیب تیماری ورمی کمپوست + مالچ سفید مشاهده گردید. محتوای فنل کل، وزن خشک گل و اسانس نمونه ها تحت تاثیر تیمار تلفیقی و سطوح محلول پاشی قرار گرفت. بیشترین میزان ترکیبات مذکور در ترکیب تیماری کود دامی + مالچ سیاه مشاهده گردید. کمترین میزان فنل و اسانس نمونه ها در تیمار شاهد محلول پاشی مشاهده شد. سطح محلول پاشی محتوای آنتوسیانین را در سطح 300 میلی لیتر عصاره جلبک دریایی تحت تاثیر مثبت قرار داد. در کل تیمارهای مورداستفاده در پژوهش حاضر تاثیر مثبت بر صفات فیزیولوژیک و مرفولوژیک همیشه بهار داشت و قابل توصیه به کشاورزان می باشد.
    کلیدواژگان: همیشه بهار، جلبک قهوه ای، خاکپوش، فنل، فلاونوئید
  • فاطمه آبدانی، معصومه فرزانه*، موسی مسکرباشی صفحات 221-233
    به منظور بررسی تاثیر گیاه پوششی و بقایای آن بر علف های هرز مزرعه و عملکرد و اجزای عملکرد گندم آزمایشی به صورت طرح اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار طی دو مرحله اجرا شد. در مرحله اول گیاهان پوششی به مدت 45 روز تا اعمال مدیریت بقایا سبز بودند. در مرحله دوم گندم پس از اعمال عامل اصلی در سه سطح شامل برگرداندن گیاه پوششی، کف بر کردن گیاه پوششی و سم پاشی کردن گیاه پوششی کشت گردید. نتایج این آزمایش نشان داد که قبل از اعمال مدیریت بقایا در زمانی که گیاهان پوششی سرپا بودند تیمار چاودار و مخلوط، به طور متوسط تراکم (60 درصد) و وزن خشک (87 درصد) علف های هرز برگ باریک کمتری نسبت به شاهد داشتند. بعد از مدیریت بقایا، بیشترین و کمترین تراکم علف های هرز باریک برگ به ترتیب در تیمار کف بر و کاربرد علف کش وجود داشت. گیاهان پوششی نسبت به شاهد، تراکم و وزن خشک علف های هرز برگ باریک را به طور معنی داری در هر دو مرحله ظهور سنبله (به ترتیب 59 و 62 درصد) و رسیدگی گندم (60 و 68 درصد) کاهش دادند. با توجه به اثرات کاهشی گیاهان پوششی و بقایای آن ها در خاک بر تراکم و وزن خشک علف های هرز باریک برگ خصوصا به صورت مخلوط چاودار+ماشک (به ترتیب کاهش 72 و 75 درصد نسبت به شاهد) می توان از گیاهان پوششی حتی با یک دوره رویشی کوتاه برای کاهش جوانه زنی و یا تاخیر در سبز شدن علف های هرز و در نتیجه کاهش قدرت رقابتی آن ها در مدیریت علف های هرز مزرعه گندم سود جست.
    کلیدواژگان: برگرداندن بقایا، علفکش، کف برکردن، مخلوط چاودار+ماشک
  • افشار آزادبخت*، محمد تقی آل ابراهیم، حمیدرضا محمددوست چمن آباد، اکبر قویدل صفحات 234-243
    این آزمایش در سال 1394 در دو ایستگاه تحقیقات کشاورزی آلاروق و سامیان در شهرستان اردبیل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار به منظور مقایسه روش های مدیریت شیمیایی و اکولوژیکی بر ظهور، رشد و نمو علف های هرز سیب زمینی اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل: 1) سم پاشی بین پشته های سیب زمینی با علف کش تریفلورالین 2) سم پاشی بین پشته های سیب زمینی با علف کش متریبوزین 3) انجام کولتیواتور بین پشته ها 4) مالچ بقایای گندم بین پشته ها 5) مالچ بقایای کلزا بین پشته ها 6) مالچ پلی اتیلن سیاه رنگ. 7.)کاربرد مالچ پلی اتیلن شفاف 8) شاهد با علف های هرز (تداخل علف های هرز) و 9) شاهد بدون علف های هرز (کنترل علف های هرز) بود. بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه کاربرد انواع مالچ، یک مرحله کولتیواتور و علف کش تاثیر معنی داری بر تراکم علف های هرز سیب زمینی در هر دو ایستگاه داشت به طوری که کمترین تراکم علف های هرز در کاربرد مالچ کلش گندم به دست آمد. بیشترین تراکم علف های هرز به میزان 1/99 بوته در متر مربع از تیمار شاهد شمارش شد. کاربرد مالچ گندم تراکم علف های هرز سیب زمینی را نسبت به تیمار شاهد با علف هرز، 84 درصد کاهش داد. کاربرد بقایای کلزا نیز تراکم علف های هرز را در مقایسه با تیمار شاهد با علف هرز 79 درصد کاهش داد. تراکم گونه های تاج خروس، پیچک و سلمه به عنوان علف های هرز مهم این آزمایش در همه تیمارهای مدیریتی نسبت به شاهد کاهش یافت. بعد از تیمار شاهد کنترل بیشترین عملکرد غده به تیمارهای کاربرد متریبوزین، کولتیواتور و تریفلورالین مربوط بود.
    کلیدواژگان: بقایای گیاهی، علف کش، کلزا، گندم، مالچ پلاستیکی
  • وحید براتی*، احسان بیژن زاده، علی بهپوری، زهرا زینتی صفحات 244-255
    روش کاشت سنتی برای گندم دارای معایبی است. برای مطالعه ی پاسخ ژنوتیپ-های گندم نان به روش کاشت بر بستر صاف و بر روی پشته، تحت رژیم های مختلف آبیاری، آزمایشی بصورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی انجام شد. عامل اصلی، رژیم آبیاری با دو سطح (آبیاری مطلوب تا انتهای فصل و قطع آبیاری پس از مرحله گلدهی) بود. عامل فرعی، روش کاشت با دو سطح (کاشت بر بستر صاف و کاشت بر روی پشته) بود. عامل فرعی فرعی، چهار ژنوتیپ گندم نان (ارقام شیرودی (شاهد منطقه)، چمران2، افلاک و لاین10-82-S) بود. بر اساس نتایج، تنش خشکی پس از گلدهی عملکرد دانه و اجزای آن را در همه ی ژنوتیپ ها کاهش داد. دلیل اصلی کاهش عملکرد دانه در شرایط تنش خشکی، کاهش وزن دانه و سپس کاهش تعداد دانه در سنبله در این شرایط بود. رقم افلاک بیشترین عملکرد دانه (5712 کیلوگرم در هکتار) را در شرایط آبیاری مطلوب تولید کرد. در حالی که، بیشترین عملکرد در شرایط کم آبیاری (3148 کیلوگرم در هکتار) متعلق به رقم شیرودی بود. عملکرد زیست توده و شاخص برداشت به طور مثبت از روش کاشت بر روی پشته متاثر شدند. کارایی مصرف آب و عملکرد دانه در روش کاشت بر روی پشته نسبت به کاشت بر بستر صاف به ترتیب به میزان 7/21 و 2/16 درصد بهبود یافت.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، کارایی مصرف آب، رژیم آبیاری
  • فرهاد فرح وش*، رضا صیامی، بهرام میرشکاری، ورهرام رشیدی، علیرضا تاری نژاد صفحات 256-266
    ببه منظور بررسی پرایمینگ فیزیکی بذر ذرت تحت شرایط تنش کم آبی، آزمایشی در سال 1393 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی شامل دو سطح آبیاری نرمال و اعمال کم آبی (به ترتیب آبیاری پس از 70 و 110 میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A) و عامل فرعی در یازده سطح شامل پرایمینگ بذر ذرت تحت اشعه های گاما و بتا هر دو با شدت ثابت دو میکروکوری، لیزر با موج پیوسته He-Ne با طول موج 6328 آنگستروم، میدان مغناطیسی با شدت 40 میلی تسلا و امواج اولتراسونیک یا فراصوت با حداکثر سه وات بر سانتی متر مربع همگی در دو مدت زمان 5 و 10 دقیقه به همراه شاهد بدون پرایم بود. بر اساس نتایج به دست آمده، عملکرد دانه و شاخص سطح برگ در اثر وقوع تنش نسبت به آبیاری نرمال به ترتیب 5/18 و 23 درصد کاهش یافت. در اثر وقوع تنش حدود 38 درصد بر غلظت اسید آمینه پرولین موجود در برگ در مقایسه با شاهد افزوده شد. بیشترین شاخص سطح برگ از هر دو مدت زمان پرایمینگ بذر با میدان مغناطیسی و اشعه های لیزر و گاما 5 دقیقه ای و برابر 95/3 به دست آمد.
    کلیدواژگان: پپرایمینگ، پرولین، شاخص سطح برگ، عملکرد دانه
  • رقیه قربانی*، محمد نقی صفرزاده ویشکایی صفحات 267-279
    تاریخ کشت و حفظ رطوبت خاک از مهمترین عوامل زراعی موثر بر افزایش عملکرد گیاهان زراعی می-باشند. به منظور تعیین تاریخ کشت مناسب و بررسی اثر کاربرد بقایای برنج با نام علمی Oryza sativa (مالچ) بر رشد و عملکرد لوبیای محلی گیلان (با نام انگلیسی Cranberry bean و نام علمی Phaseolus vulgaris)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1393 در مزرعه تحقیقاتی روستای حسن آباد کوچصفهان استان گیلان اجرا گردید. فاکتورها شامل سه تاریخ کشت 3، 10 و 17 اردیبهشت و دو حالت کاربرد و عدم کاربرد بقایای برنج بود. نتایج نشان داد که تاثیر تاریخ کشت بر تمام صفات، به جز تعداد غلاف سبز، تاثیر بقایا بر همه صفات به جز تعداد دانه سبز در بوته، تعداد گل در بوته، عملکرد بیولوژیک و درجه باردهی و برهمکنش تاریخ کشت و بقایا بر صفات تعداد دانه خشک، تعداد گره ریشه، تعداد برگ، عملکردهای دانه خشک و بیولوژیک و درجه باردهی معنی دار بود. مقادیر میانگین صفات تعداد دانه سبز (79/29)، تعداد دانه خشک (03/30) و تعداد گل (16) در هر بوته، عملکرد غلاف خشک (58/1139 کیلوگرم در هکتار) و شاخص برداشت (93/47 درصد) در تاریخ کشت نخست به صورت معنی داری بیشتر از سایر تاریخ های کشت بود. صفات تعداد غلاف سبز در هر بوته (33/8)، عملکرد غلاف (28/1085کیلوگرم در هکتار) و شاخص برداشت (68/42 درصد) در شرایط کاربرد بقایای برنج بیشترین مقدار را نشان دادند که بیانگر افزایش موثر اجزای عملکرد لوبیا در صورت کاربرد بقایا بود.
    کلیدواژگان: تاریخ کشت، مالچ، وزن خشک، Phaseolus vulgaris
  • سعید حکم علی پور*، سیروس منضوری فر، فاطمه ودایع خیری صفحات 280-291
    برای بررسی عملکرد و همبستگی بین صفات ارقام مختلف پنبه در منطقه مغان با توجه به تاریخ کشت آن-ها، آزمایشی روی 10 رقم جدید پنبه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 93-1392 در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل انجام گرفت. در این آزمایش صفات مختلف در دو تاریخ کاشت بهاره (25 اردیبهشت) و کاشت تابستانه (31 خرداد) بررسی و اطلاعات به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه مرکب داده ها نشان داد که تاریخ کاشت برای تمامی صفات مورد مطالعه بجز ارتفاع بوته تاثیر معنی دار داشت. بالاترین عملکرد چین اول و چین کل، به طور مشترک، به ترتیب در ترکیب تیماری رقم Mehr، Avangard، Sp-731، Sp-732 × کشت بهاره و Mehr، Avangard، Sp-731، Sp-732، No.210 × کشت بهاره حاصل گردید. کمترین میزان این دو صفت در Crema، Sp-731 ، No.200 ، No. 228 ، JR-3 ، No.210 ، No.001 × کشت تابستانه حاصل گردید. در Sp-732 × کشت بهاره، No.001 × کشت بهاره و Mehr، Sp-731، No.001 × کشت بهاره (به طور مشترک) به ترتیب بالاترین عملکرد کل، تعداد قوزه و درصد زودرسی حاصل گردید. کمترین میزان این صفات نیز به ترتیب در ترکیب های تیماری No.210، No-200 و Sp-731 × کشت تابستانه به دست آمد. بیشترین و کمترین ارتفاع بوته نیز به ترتیب در ترکیب-های تیماری No.001، Sp-732 × کشت تابستانه حاصل شد. در بین ده رقم مورد مطالعه پنبه، بالاترین میزان عملکرد به طور مشترک مربوط به ارقام Sp-731، Avangard و Sp-732 بود.
    کلیدواژگان: ارتفاع گیاه، ارقام جدید پنبه، تعداد قوزه و زودرسی
|
  • Ahmad Hasnakifard * Pages 1-9
    In order to study effects of different levels of nitrogen and plant density on yield and components of Sweet corn (hybrid SC 403), a field experiment was conducted at Ramin University of Agriculture Natural and Resources. Experiment was carried out as factorial design arranged in, randomized completely blocks design with 3 replications. The treatments were three levels of nitrogen (100, 150 and 200 kg ha-1) and three levels of plant density (85000, 70000 and 55000 plants ha-1 ) Grain yield, dry matter yield, wet cob yield, kernel number in row, kernel number row, 1000 grain weight, cob length, cob diameter, harvest index (HI), and grain protein. contents were determined The results showed that effect of nitrogen was significant on all traits. The highest grain and wet cob yield (6.39 and 24.78 t per ha-1 ) and the highest of grain protein percentage (14.16%) was obtained with 200 kg/ha-1 nitrogen. The highest kernel number per row, kernel number per row, 1000 grain weight, cob length, cob diameter and harvest index (HI) were obtained with 200 kgha-1 of nitrogen. The effect of plant density was significant on all traits. The highest grain and wet cob yield (5.96 and 24.81 t ha-1 ) were obtaned with 85000 plant per ha but the highest grain protein percentage was obtained with 55000 plants per ha. The interaction between nitrogen and plant density was significant for grain yield, dry matter yield and cob length.
    Keywords: Grain yield, harvest index, green cob, Protein
  • Javad Momeni Damaneh Pages 10-18
    In order to evaluate the performance of sulfonylurea herbicides on weeds control of wheat (Triticum aestivum L. var. Pishgam) in Sarakhs (N.E of Iran), an experiment was performed as randomized complete block design with seven treatments and four replications in 2013. Treatments were: five herbicides of sulfonylurea included as Apyros 75% WG (sulfosulfuron), Atlantis 1.2% OD (mesosulfuron + iodosulfuron + mefenpyre diethyl), Lentour 70% WG (triasulfuron + dicamba), Logran Extra 64% WG (triasulfuron + terbutryn), and Total 75% WG (metsulfuron + sulfosulfuron) in addition two check treatments as weed free and weed infested. Herbicides were applied post emergence at the 4-5 leaf stage of wheat. The results showed significant control of all sulfonylureas on weed as Total 92% (highest) and Logran Extra 50% (lowest) decreased total dry weight of weed compared to the check of weed infested. The corresponding values for Lentour, Atlantis, and Apyros were 74, 71 and 59 percent, respectively. There was no apparent the persistence damage of herbicides on wheat, and all herbicides increased wheat yield compared to the check of weed infested, that was due to its success in weed control.
    Keywords: Metsulfuron, Pishgam variety, Sulfosulfuron, Triasulfuron
  • Mansour Fazeli Rostampour * Pages 19-28
    In order to investigate the possibility of decreasing forage sorghum (Sorghum bicolor L. var speedfeed) water requirements applying of superabsorbent (SAP), without decreasing the dry matter yield and increasing the water use efficiency, and also to investigate the economic efficiency of applying superabsorbent (SAP), this experiment was conducted in Dashtak region of Zahedan during 2013 and 2014 seasons in a split-split plot with four irrigation regimes, providing 40, 60, 80 and 100% of the water requirements of sorghum, calculated from pan evaporation as main plots, four amounts of SAP )0, 75, 150 and 225 kg ha-1( as subplots and cutting as sub-subplots based on a completely randomized block design with three replications. The results indicated that the effect of irrigation regimes, SAP levels and their interaction effects of the two factors on dry matter yield, water use efficiency, and economic efficiency were significant. The regression models estimated showed that applying SAP in 100% ETc treatment had no effect on this trait but in the other irrigation treatments caused an increased the dry matter yield and water use efficiency. Therefore, applying 75 kg SAP per hectare along with 20% decrease in the sorghum’s water requirement in arid regions, the dry matter yield and water use efficiency is maintained similar to 100% sorghum’s water requirement. Also the greatest economic efficiency of applying SAP was secured at 75 kg SAP per hectare SAP level and 80% of sorghum’s water requirement.
    Keywords: Benefit, cost, economic efficiency, polymer, water requirement
  • Hemmatollah Pirdashti *, Yasser Yaghoubian Pages 29-37
    This study was aimed to investigate the change of yield of wheat in different light intensities and weed competition at research farm of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University of in 2014. Treatments were arranged in randomized complete block design in split-split plot with three replications. Two time to shading in flowering and grain filling stages as the main plot, three light intensities (normal and 50 and 70% of normal light) in sub plots and two levels of weed competitions (weed free and weed infested) as sub-sub plots were the treatments. The results indicate that under weed competition and 70% of light intensity, shading at grain filling and flowering reduced tiller and spike numbers by 20 and 26%, respectively. Also, lowering light intensity at flowering and grain filling stage reduced nearly 21and 44% of biological yield versus 18 and 46% of grain yield, respectively. Weed competition declined up to 19 and 23% of wheat biological and grain yield, respectively. In conclusion, result represented that lowering of light intensity along with weed competition could adversely influenced wheat yield and yield components.
    Keywords: Light intensity, Wheat, Flowering, weed, Weeding
  • F. Hassanpour Nejad *, M. Ranjber Pages 38-51
    In the present study, the effects of lead and putrescine on Lepidium sativum plant were examined. A factorial experiment was conducted in a completely randomized design with four replications. Lead nitrate at concentrations of 0, 125, 250 and 1000 micro molar and putresine at 0 and 1 mM was used. Lead and putresine increased plant fresh weights compared to lead treatment of same concentration and at a concentration of 500 micromolar fresh weight was10 gr. There was no significant difference between dry weights of treated plants and control. Lead treatment increased polyphenol oxidase (0/8 micromoles per minute per gram fresh weight in 1000 micromolar) and catalase (0/053 micromoles per minute per gram fresh weight in 1000 micromolar) activities. The use of putrescine and lead increased the polyphenol oxidase enzyme activity (0/99 micromoles per minute per gram fresh weight in 125 micromolar) compared to lead treatment of same concentration. The combined use of putresine and lead reduced the amount of proline except at 250 micromolar of lead compared to plants treated in the same concentration of lead. Treatments of lead at concentrations of 125, 250 and 500 micromolar and putrescine, were reduced the percent of inhibition compared to the treatment of lead in the same concentration. Inhibitory percentage was increased on 1000 micromolar of lead. The total phenols were not significant difference under the lead and putrescine treatments. In Lepidium sativum under lead stress activated polyphenol oxidase, Proline increasese. Useing putrescine has controlled production of proline by reduction the stress effects
    Keywords: antioxidant enzymes, Lead, Lepidium sativum, Proline, putrescine
  • Hedieh Mosanaiey * Pages 52-62
    In order to investigate the effect of different levels of nitrogen fertilizer on nitrogen uptake and allocation to different organs of the plant, especially the tubers, nitrate accumulation and protein yield in potato tuber, during the four-year an experiment implemented in Agricultural Research Station of Mohaghegh Ardabil University in randomized complete block design with three replications. Factor studied in this experiment was different levels of nitrogen included 0, 80, 160 and 200 kg N ha from urea source. The results showed that application of 160 kg nitrogen per hectare had the highest rates for fresh tuber yield, percentage and yield protein. With increasing of levels of fertilizer from zero to 200 kg per hectare were observed increasing in the characteristics of tuber and shoot nitrogen percentage, nitrogen uptake in tubers, shoots and total plant and nitrate accumulation in dry and fresh matter, so that the characters was lowest in non-fertilizer and application of 200 kg fertilizer was highest value and the highest group statistically. The highest tuber yields (31.49 ton.ha-1) and protein yield (467.95 kg.ha-1) were achived in the first and fourth year, respectively. In general, excessive increase of more than optimal nitrogen in the soil cause reduces the yield of potatoes and also by reducing the amount of protein increases the accumulation of nitrates in tuber and is caused a drop in product quality.
    Keywords: Absorption of Nitrogen, Cultivation of Potatoes, Nitrate, Tubers
  • Arash Roozbahani * Pages 63-72
    To study of combined effect of vermicompost and nitrogen fertilizers, nitroxin on yield and yield components of potato a factorial based on randomized complete block design (RCBD) with three replications was conducted in Damavand city in 2015. The first factor was three levels of vermicompost including no application (control), application 5 and 10 ton.ha-1 and the second factor was four levels of nitrogen fertilizers and Nitroxin including no application(control),application 100% of the recommended consumption nitrogen fertilizers(150kg.ha-1urea),application nitrogen bio fertilizer (5kg.ha-1Nitroxin)and application 75% of the recommended consumption nitrogen fertilizers(100kg.ha-1urea) and nitrogen bio fertilizer (5kg.ha-1Nitroxin). Analysis of variance showed that vermicompost and integration of nitrogenous fertilizer and Nitroxin in most traits were significant. Results of mean comparison showed that the highest tuber yield of five tons per hectare use of vermicompost (22/52 kg.ha-1) and taking seventy-five percent of the recommended amount of nitrogenous fertilizer with biological Nitroxin (23/8 kg.ha-1). Finally the consumption of 5 tons per hectare use of vermicompost and application 75% of the recommended consumption nitrogen fertilizers (100kg.ha-1urea) and nitrogen bio fertilizer (5kg.ha-1Nitroxin) the results were the best
    Keywords: Azotobacter, bio fertilizer, fertilizer, sustainable agriculture
  • Zahra Ghahremani, Taher Barzegar *, Jaefar Nikbakht Pages 73-87
    In order to study the effect of foliar application of salicylic acid (SA) and biostimulants on growth, physiological characters, nitrogen, phosphorus and potassium concentration and pod yield of common bean cv. Sanry under different irrigation regimes, the experiment was conducted split plot in a randomized complete block design with three replicates in research filed of university of Zanjan during 2015. Three different irrigation (I) regimes (100, 75 and 50% ETc) and foliar application of salicylic acid (0.5, 1 and 1.5 mM), Megafol (0.1, 0.2 and 0.3% MF) and to distilled water as control were conducted. The results showed that water deficit stress significantly reduced growth and pod yield. Foliar application of SA and MF enhanced growth and fruit yield. The irrigation × foliar treatments interactions results suggested that maximum leaf number (43.1), leaf area (2729.3 cm-2) and pod yield (6193.9 kg.ha-1) was obtained using MF 0.2% under I100 %ETc. Plants sprayed with SA 1.5mM and MF 0.2% exhibited higher stomatal conductance (205.27 mM.m-2s-1) under I100 %ETc. The highest N (2.47%), P (181.6 ppm) and K (0.88%) concentration was found in plants sprayed with MF 0.2%, SA 1mM and MF 0.3%, respectively under I100 %ETc. According to the results, MF 0.2% and SA 0.5 mM had the highest effects on growth and pod yield under water deficit stress.
    Keywords: Stomatal conductance, plant dry weight, NPK elements, Pod yield
  • Parviz Yadollahi Dehcheshmeh, Mohammad Ali Javaheri, Mohammad Reza Asgharipour * Pages 88-101
    Today, application of anti-oxidant and plant growth regulators has been proposed to reducing the negative impacts of drought stress. Ascorbic acid and sodium nitroprusside are the substances that make plants resistant to biotic and abiotic stresses. In this study, the effect of drought stress, ascorbic acid and sodium nitroprusside foliar sprays were examined on the qualitative characteristics in summer squash plants. The experimental design was a split plot factorial with two irrigation regimes; irrigation at 75% FC and irrigation at 25% FC, as the main treatments, and combination of sodium nitroprusside at three levels of 0, 50 and M and ascorbic acid at three levels of 0, 10 and 20 mM at flowering stage as subplot that were applied with three replications. The experiment was conducted in 2011 at the Zabol University research farm in Zabol, south Iran. Deficit irrigation reduced seed oil content and chlorophyll a. Also delay irrigation decreased relative water content of leaves. Ascorbic acid spraying increased, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, protein and oil contents of leaves, but leaf relative water content decreased with the use of ascorbic acid. The concomitant use of 20 mM of ascorbic acid and 100 M of sodium nitroprusside achieved the greatest chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, protein and oil contents and relative water content of leaves.
    Keywords: Antioxidants, Chlorophyll, drought stress, Protein, Spraying
  • B. Shokati *, M.R. Asgharipour, B. Feizizadeh Pages 102-116
    This study aims to assess Agro-climatic suitability for Cumin producing in East-Azerbaijan province based on GIS spatial analysis technique. For this goal, several criteria including soil conditions, climatologically indicators, topography situation and agro-climatology criteria were taken into account of modeling process. The methodology was performed based on GIS spatial analysis. For this to happen, standardization process was performed on criteria and weighting process was done using Analytic Hierarchy Process (AHP) approach. GIS based multicriteria decision analysis was employed for weighted overlapping of indicators and results were achieved based on GIS- Multi-Criteria Decision Analysis (MCDA) method. Initial results indicated that East-Azerbaijan province has potential for cultivating of Cumin. Based on results, Cumin plant can be cultivated in Mianeh, Shabestar, Maragheh, Marand, Sahand, Sarab, Varzrghan, Kaleybar and Bostan Abad regions which are classified in suitable category. Also, the rest regions indicated moderate potential for this purpose. Finally, about 2561151 ha of this province has high suitability, 2017916 ha has moderate suitability. Lacks of enough attention to the feasibility assessment of Cumin plant in this province, results of this research are great of importance for the purpose of regional planning in East-Azerbaijan province.
    Keywords: Analytic Hierarchy Process, Climate, Cuminum cyminum, GIS, Topography
  • Ebrahim Gholamalipour Alamdari *, Amir Toghzarin, Ali Nakhzari Moghadam, Zeinab Avarsaji, Masoumeh Naeemi Pages 118-130
    An experiment was conducted to evaluate individual application efficiency and mixing herbicides of broad leaf killer on control of European bishop (Bifora testiculata) as well as traits of growth, yield and components yield of wheat (Triticum aestivum) based on the Randomized Complete Block Design (RCBD) in four replications in research farm of Gonbad Kavous University in 2014-2015 growing season. Treatments included Tribenuron methyl (Granstar), Bromoxynil+MCPA (Bromicide MA ), 2,4, D + Dicamba (Dialen super), mecoprop-p + dichloprop-p + MCPA (Duplesan super), 2,4, D, mixing of the Tribenuron methyl with other herbicides and control (without application of herbicides and hand weeding). Results showed that effect of the various treatments of control (without application of weeds and hand weeding) and herbicides on dry matter, plant desity and total chlorophyll content of Bifora testiculata and whole measured traits of wheat were significant (p<0.01). In the Overall, mixing herbicides had a more decrease effect on the plant desity, dry matter and total chlorophyll content of Bifora testiculata in comparison with individual application. In this study, the hieghest yield were obtained in the treatment of Tribenuron methyl along hand weeding about 3527 and 3720 Kg/h respectively. In return, the lowest yield were found in the treatment of without application of herbicides (1864 Kg/h). The mixing of Tribenuron methyl with mecoprop-p + dichloprop-p + MCPA and 2,4, D + Dicamba caused highest negative effect on Bifora testiculata, while these treatments had a lower negative impact on seed number in spike and seed yield over individual application
    Keywords: Tribenuron methyl, Dry matter, Density, Components yield, Total hlorophyll
  • Parviz Sharifiziveh *, Ghorban Didehbaz Moghanlo Pages 131-139
    In order to study the Evaluation of idosulfuron metal sodium+ foramsulfuron metal+ thincarbazone metal+ saiprosulfamed (Maister power OD) in weeds control of corn fields, an experiment was conducted in a randomized block design with 12 treatments and 4 replications in Moghan region, Iran, in 2014. The most important weeds were black night shade (Solanum nigrum L.), lambs quarters (Chenopodium album L.) and barnyard grass (Echinochloa crus-galli L.). The results showed that the density and dry weight (biomass) of weeds were affected by the herbicide treatments So that weeds dry weight highest treatments show in idosulfuron metal sodium+ foramsulfuron metal+ thincarbazone metal+ saiprosulfamed (Maister power OD) 1, 1.25, 1.5 L.ha-1 and Nicosulfuron Bromoxynil + MCPA (Kroz +Bromicide) 1.5 L.ha-1. Also Nicosulfuron Bromoxynil + MCPA (Kroz +Bromicide) 1.5 L.ha-1 and idosulfuron metal sodium+ foramsulfuron metal+ thincarbazone metal+ saiprosulfamed (Maister power OD)1.25-1.5 L.ha-1 Treatments showed the highest yield percentage and lowest yield with 12.5 percentage The hand weeding and Nicosulfuron (Kroz) 2 L.ha-1 with 46.4 percentage. Totally, The best herbicides were foramsulfuron + iodosulfuron + thincarbazone (Maister power OD) 1-1.5 L.ha-1 and foramsulfuron + iodosulfuron + thincarbazone (Maister power OD) 1.25 L.ha-1 + citogate with more than 85% efficacy in weed control. Corresponding to the good efficacy, Maister power OD 1 L.ha-1 for post-emergence at the 5-2 leaf weeds were suitable for application in corn.
    Keywords: Weeds, Evaluation herbicide, Maister power OD, Citogate
  • Behnam Behtari *, Adel Dabbagh Mohammadi Nasab, Kazem Ghassemi Golezani, Mohammad Reza Shakiba Pages 140-149
    Seedling emergence probably is the single most important phenological event that influences the success of an annual plant. The main objective of this study was to develop a seedling emergence model for green bean and maize and select a best-fitted model associated with sowing depth. A factorial experiment based on completely randomized design was conducted in 2015 at Research Farm of Mohaghegh Ardabili University, to quantify the response of seedling emergence to sowing depth. Treatments were four sowing depths (2, 4, 6 and 8 cm) in three replications. The results indicated that the percentage emergences of both species in the first two levels of sowing depth (2 and 4 cm) were high, but at deeper levels, seedling emergence were suffering a severe loss. Emergence indicators (MED, ERI, D50%) showed that seedling emergence of bean was greater than maize. For two species, an increase in pre-emergence mortality with increasing depth was observed. So that the highest germinated seeds mortality occurred at 8 cm depth. However, in probit fitted curves for each dataset, the rates of increasing between plants varied. The rate of emergence varied between plants and based on values of statistical criteria, because of less parameters number in linear probit model, it was showed suitable to fit model. Therefore, these models may provide a better basis for broad practical application in crop management.
    Keywords: Emergence indices, modeling, Probit curves, Seedling mortality
  • M. Rahimi Jahangirlou *, S. Soufizadeh, J. Kambouzia, E. Zand, M. Rezayi Pages 150-166
    In this study was evaluated different Maize cultivars including KSC706, KSC705, KSC704, KSC703, KSC647, MV527, KSC500, KSC403, KSC400, DC370, KSC260 and KSC201. Maize cultivars were sown in 2014 at the Research Institute of Animal Science and under potential conditions including recommended planting date and density and apply the potential conditions (without stress) during the growing season and harvest each cultivar at full maturity stage. In each varieties was measured important traits as a grain, biological yield and traits related to ear, Harvest Index and dry weight. Analysis of variance showed a significant difference between treatments in all of characters. Comparison of means showed that KSC703, with 19.39 and 40.11 t/ ha of grain and biological yield was the best hybrids. Also KSC260 showed highest yield between 300, 400 and 500 maturity groups. The results of correlation analysis showed that grain yield had the most correlation with biological yield (0.94), ear length (0.90) and seed weight (0.89) (P≤ 0.01). It seems that the genetic improvement have been by increasing the traits such as biological yield, ear length, grain weight, stem weight and lose weight tassel. After converting each of studied traits to the normal distribution Z (standardize with statistical method), Cluster analysis to determine the distance between genotypes through the square Euclidian distance and Ward's method based on mean of all characters, hybrids was classified into five distinct groups that this classification did not match to FAO classification.
    Keywords: Maize, Cultivar, Comparison of Mean, Correlation Coefficient, Cluster Analysis
  • Omid Lotfifar * Pages 167-177
    In order to study the effect of biological manure on efficiency of some manure mixtures and select the best manure combination to reach highest chickpea yield, an experiment arranged in randomized complete blocks design with three replications in Field Research of Payam Noor University of Arak. Treatments were different manure mixtures include: 1- No manure (Control), 2- Animal manure, 3- Vermi-compost, 4- Animal manure+ phosphorus and potassium powder, 5- Vermicompost+ phosphor and potassium powder,6- Animal manure+ phosphor and potassium powder+ biological manure include Iron and phosphate biological manure and rhizobium, 7- Vermicompost+ phosphor and potassium powder+ biological manure. Tested characters were plant height, number of primary and secondary branches, total biomass, 100 seed weight, seed yield, and content of N, K, Ca, Mn and Fe in plant. The results showed the effect of manure type was significant on all of the tested traits. The highest seed yield and growth criteria were obtained from two triple manure mixtures. In Animal manure+ phosphor and potassium powder+ biological manure and Vermicompost+ phosphor and potassium powder+ biological manure, use of biological manure by increasing plant necessary elements, respectively, caused to 6 and 7 percent increases in seed yield compare to without biological manure treats and 32 and 33 compare with control. On the basis of result, using biological manure caused to improve elements absorb, growth and seed yield of chickpea.
    Keywords: Biological manure, chickpea, Seed Yield, Vermicompost
  • Abdolraheem Shakibapoor Pages 178-187
    Crop-weed competition has a profound effect on the seed yield of mung bean. We evaluated the effects of both the seed rate and weeding regime on the weed infestation and crop performance of mung bean. Two factors via seed rate (15, 25 or 35 kg ha-1) and different doses of haloxyfop-R-methyl (0, 0.4, 0.8 and 1.2 L ha-1) were included in the experiment. The experiment was implemented in a split-plot design accommodating seed rate in the main plot and doses of herbicide in the subplot with four replications. Mean data from the experiment showed that weed density and weed dry weight were significantly affected by seed rate: these two variables decreased with the increase in the seed rate (p<0.01). The seed rate significantly influenced plant height, number of pod per plant, biological yield and seed yield. Different variables that included: Plant height, number of pod per plant, 1000 seed weight, harvest index and seed yield were significantly influenced by variations of herbicide doses. Seed yield was significantly improved in dose of 1.2 L ha-1. Overall, the interaction effect of seed rate and herbicide doses was not significant in respect to the plant characteristics except harvest index and seed yield. Nevertheless, a seed rate of 35 kg ha-1, coupled with volume of 0.8 L ha-1, illustrated the best seed yield. Therefore, crop competition can be explored as an effective alternative weed management strategy and achieving optimal yield of bean
    Keywords: Crop-weed competition, Seed yield, Herbicide, Weed control, Weed dry matter
  • Rahim Barzegar Pages 189-197
    Casing material is very important element for size and yield of mushroom. To study the replacement of peat moss by vermicompost from animal resource, this research was conducted with 3 replications as CRD basis. Treatments were T1: vermicompost+ perlite peat (1:1:2), T2: vermicompost+ perlite+ peat (2:1:1), T3: vermicompost+ perlite+ peat (3:0.5:0.5), T4: vermicompost+ peat (2:2), T5: vermicompost+ peat (1:3), T6: vermicompost+ peat (3:1), T7: vermicompost+ perlite (2:2), T8: control, T9: peat from Netherlands. After growth of mushroom, they separated in 3 groups: 1-mushroom with high quality (grade 1), 2-mushroom that have membrane abnormality and then leasers marketable than grade 1 (grade 2). 3-mushroom have defects and no marketable (grade 3). After harvesting, characters contain of yield and number of mushroom grade1, 2 and 3, protein percentage, humidity percentage, spore diameter measured. Results showed that T2 (vermicompost + perlite +peat) and T9 (Netherlands peat) had the most and least amount of mushroom grade1 respectively. T1and T7 had most and least of mushroom grade2. T3 had the most of protein content, also contained high amount of number and yield of mushroom, then this treat introduced the best treatment. It seems that for high addition character in vermicompost particles, can no use high amount of this treatment in replication with peat moss.
    Keywords: Agaricus bisporus, Growth characters, Vermicompost
  • P. Ramak *, M. Matinizadeh, M. Mehrnia, R. Siahmansour Pages 198-211
    In this research, symbiosis between arbuscular mycorrhizal fungi and some of the medicinal plants such as: Artemisa aucheri, Mentha longifolia, Plantago lanceolata, Thymus kotschyanus, Ziziphora clinopodioides and Cychorium intybus were studied during the spring and autumn period for two years in Nojian Watershed. Noujian with the area of 34000 hectares is situated between the Eastern latitude of 48° 23̕ to 48° 40̕ and its Northern longitude ranges from 33° 17̕ to 33° 60̕ at Lorestan province in watershed of Dez dam. Soil and thin roots collected randomly from the depth of 0-30 cm of plant canopy area. Significant difference (p> 0.01) was found in phosphorus, potassium, nitrogen, magnesium and organic matter in spring and autumn. Potassium, nitrogen and phosphorus showed significant negative correlation with arbuscular mycorrhiza fungi spore density and percentage colonization but magnesium was positively correlated with spore density and percentage colonization respectively; +0.61 and +0.48. Thymus kotschyanus showed the highest percentage root colonization and the highest number of spores were observed in rhizosphere of Ziziphora clinopodioides. The highest root colonization and spore numbers were observed in spring. Six species of Glomus genus contain G. microcarpum, G. etunicatum, G.macrocarpum, G. constrictum and G. geosporum were identified in the rhizosphere of selected medicinal plant species.
    Keywords: Colonization, Medicinal plants, Mycorrhizal fungi, Noujian, Spore
  • Lamia Vojodi Mehrabani *, Asghar Ebrahimzadeh, Rana Valizadeh Pages 212-220
    This study was conducted to assay the effects of diverse levels of foliar application of brown marine algae extract (0, 150 and 300 ml) in combined with integrative treatment of organic fertilizers (control, poaltry manure, cow manure and vermicompost) and soil cover (white and black) on some physiological characteristics (chlorophyll content, total phenolic, flavonoids and anthocyanin contents) and growth potential of Calendula officinalis as factorial based on RCBD with three replications. The results revealed the significant interaction effects of integrative treatments (soil cover and organic fertilizer) and algal extracts foliar application on chlorophyll a content. The highest chlorophyll a content was recorded in vermicompost + 300 ml algae extract. The highest data for root (15gm-2) and stem dry weight (74/8g m-2) and for flower diameter (5/98cm) were recorded in plants treated with vermicompost + white mulch. The greatest phenolic content, flower dry weight, as well as the highest essential oil content were acquired in organic fertilizer + black mulch. The lowest data for phenolic and essential oil content was belonged to control (without algae extract) treatment. Algal extract foliar application significantly influenced the anthocyanin content at 300 ml. Finally, all treatments used in this study had positive effects on the physiological and morphological characteristics of Marigold and can be recommended to farmers.
    Keywords: Calendula officinalis, brown algae, flavonoid, phenol, soil cover
  • Masoumeh Farzaneh * Pages 221-233
    In order to evaluation the effect of cover crops and their residues on weed management, wheat yield and yield components, an experiment was conducted in two stages. Evaluations were performed in randomized complete block design as split plot. At the first stage, cover crops grew for 45 days as second factor involved rye, hairy vetch, mixed of rye- hairy vetch and control without cover crop. In the next stage, wheat has planted after residuals management as first factor (include incorporated residuals, mowed residuals and herbicide application). The Results showed standing cover crops, before residuals management, rye and mixed treatments reduced density (as average 60%) and dry weight (87%) of grasses significantly rather than control treatment. After residue management, mowing and herbicide application had highest and least density of narrow weeds respectively. On both samplings, cover crops decreased intensively density and dry weight of grasses at the stages of booting (59 and 62% respectively) and maturity (60 and 68%) of wheat. The cover crop and residuals management interaction showed higher harvest index when rye-cover crop killed by herbicide and rye- hairy vetch mix treated by mowing. Since cover crops and also their residuals in soil declined severely density and biomass of narrow weeds especially as rye-hairy vetch mix (72 and 75 percent respectively), then cover crops appear to be profitable for weed management due to delay or decline weed germination and reduction of wheat-weed competition ensued from it even for short time
    Keywords: Herbicide, mowed residue, incorporated residue, rye-hairy vetch mix
  • A. Azadbakht *, M.T. Alebrahim, H.R. Mohammadduost Chamanabad, A. Ghavidel, H. Karbalaei Khiavi Pages 234-243
    The experiment was performed in order to comparison of ecological and chemical management methods on the emergence, growth and development of the potato weeds in 2015 on the two locations of Agricultural Research Stations Alarogh and Samian in Ardabil province in a randomized complete block design with three replications. The treatments were included. 1.) Between rows of potatoes sprayed with Trifluralin herbicide. 2.) Between rows of potatoes sprayed with Metribuzin herbicide. 3.) Cultivation practice. 4.) Usage of plant mulch contains the wheat stubble. 5.) Usage of plant mulch contains the canola stubble. 6.) Usage of black polyethylene sheets mulch. 7.) Usage of transparent polyethylene sheets mulch. 8.) Weed infested (interference) treatment. 9.) Weed free (control) treatment. Based on the results obtained in present study, mulch, herbicide and cultivator had significant effects on potato weeds density in both locations so that the least density of weed obtained in wheat stubble mulch and then usage of Metribuzin herbicide treatments, respectively. Most weed density was counted in the weed interference treatment equal to 99.1 plants per square meter. The usage of wheat mulch compared to the non-application, reduced to 84 percent of weed density compared to weed interference treatment in potato crop. The application of canola stubble residues compared to weed interference treatment reduced the weed density as 79 percent. The broad leaf species of Common Amaranth, Bindweed and Common lambsquarters density, as important potato weeds in all herbicide treatments, mulch and cultivation, decreased compared to weed interference treatment.
    Keywords: Canola, Herbicide, Plastic mulch, Stubbles, Wheat
  • Vahid Barati *, Ehsan Bijanzadeh, Ali Barati Pages 244-255
    Fars is the largest wheat producer province in Iran. In terms of planted area and output, wheat (Triticum aestivum L.) is the number one crop in Fars and currently almost all irrigated wheat is conventionally planted in narrow spaced rows or broadcasting on the flat and is irrigated by flood irrigation within bordered basins. Conventional flat planting for wheat has some disadvantages. In order to study the response of wheat genotypes to flat planting and bed planting under different irrigation regimes, experiments were conducted in Darab region at two consecutive growing seasons. The experimental design was split-split plot with three replications. The main factor was two irrigation regimes (irrigation was applied normally and irrigation cut off after flowering stage). Sub plots were two planting methods (FP: flat planting, BP: bed planting). The sub-sub plots were four different wheat genotypes (Shiroudi-local check, Chamran 2, Aflak and a promising line: S-82-10). Based on results, post anthesis drought stress decreased grain yield and its components in all genotypes. The main reason of grain yield reduction in stress condition was reduction in grain number per spike and grain weight. The Aflak cultivar produced the highest grain yield (5712 kg ha-1) in non-stress condition while the highest grain yield in drought stress (3148 kg ha-1) condition was belonged to Shiroudi cultivar. The biological yield and harvest index were positively affected by bed planting. The bed planting method improved WUE (water use efficiency) and grain yield by more than 21% and 16%, respectively.
    Keywords: Grain yield, water use efficiency, irrigation regime
  • Farhad Farahvash *, Reza Siyami, Bahram Mirshekari, Varahram Rashidi, Alireza Tarinejad Pages 256-266
    To investigate the physical seed priming of maize under water deficit, a split plot experiment based on completely randomized block design with three replications was conducted at the Agricultural Research Station of Islamic Azad University, Tabriz Branch in 2014. Main plots consisted of two irrigation levels (control and water deficit respectively 70 and 110 mm evaporations from class A pan) and sub plots of eleven levels of physical priming (gamma and beta rays with fixed velocity of two micro curie, laser with continuous wave He-Ne with wavelength 6328 angstrom, magnetic field with 40 Mt and ultrasonic waves with maximum 3 wat/cm2 in 5 and 10 minutes along with control, without any treatment). Based on the results obtained, grain yield and leaf area index decreased by 18.5 and 23% respectively under drought stress condition in comparison with normal irrigation (70 mm evaporation from the pan). Proline concentration of leaves increased under drought stress by 38% as compared with control treatment. The highest leaf area indices by using magnetic field and 5 minutes laser and gamma irradiations obtained to be 3.95. The highest grain yield belonged to treatment of 5 and 10 minutes of magnetic field and to treatments of 5 minutes gamma and laser irradiations. Increasing treatment time from 5 to10 minutes, of gamma and laser irradiations decreased grain yield by 20 and 17%, respectively. It can be concluded that physical seed priming by magnetic field, gamma and laser irradiations for short times can be recommended for higher grain yields.
    Keywords: Grain yield, Leaf area index, Priming, Proline
  • Roghayeh Ghorbani *, MohamadNaghi SafarzadehVishgahi Pages 267-279
    Planting data and soil moisture retention are the most important factors influencing the increase crop yield. In order to evaluate the effect of planting dates and rice residue application (mulch) on growth and yield of cranberry bean, a factorial experiment arranged in a complete blocks design with three replications was conducted in Koochesfehan (Rasht, Iran). The factors were planting dates 3 levels (23 April, 30 April and 7 May) and mulch application with 2 levels (with mulch, without mulch). Results indicated that planting dates had significant effect on parameters, exactly number of green pods had significant effect on parameters, exactly number of green seeds, number of flowers, biological and productivity score. Interaction between planting dates and mulch had significant effect on number of dry seeds, number of root nodules, dry seed yield, biological yield and productivity score. Comparison of means indicated that first planting date had the highest effect on parameters; number of green seeds (29.79), number of dry seeds (30.03) and number of flowers (16) per plant, dry pod yield (1139.58 Kg/ha) and harvest index (47.93%). Mulch application had the highest effect on parameters; number of green pod per plant (8.33), pod yield (1085.28 Kg/ha) and harvest index (42.68%). Overall the first planting date (23 April) and application of mulch had higher effect on dry seed yield and productivity score of cranberry bean.
    Keywords: Planting date, Mulch, Dry weight, Phaseolus vulgaris
  • Siros Mansorifar Pages 280-291
    In order to study the yield and correlation between traits of cotton varieties in Moghan region according to their cultivation date, an experiment was performed on 10 varieties of cotton in a randomized complete block design with three replications in 2013-2014 planting year in the farm of Ardebil Research Center for Agriculture and Natural Resources (Moghan). In this experiment, different characteristics of the two spring planting (15 May) and summer planting (21 June) survey and data obtained were statistically analyzed. The results from compound data analysis revealed that, all the traits under study except plant height, as affected by date planting. The interaction effect of planting date × variety was significant for all traits except plant height and second term harvesting. Maximum of first and second term harvesting were obtained jointly at Mehr, Avangard, Sp-731, Sp-732, No.210×spring planting and Mehr, Avangard, Sp-731, Sp-732 × summer planting, respectively. Minimum of these tow traits were obtained at Crema, Sp-731, No.200, No. 228, JR-3, No.210, No.001× summer planting. Maximum of total yield, Balls number and prematurity percentage, were observed in Sp-732, No.001, Mehr, Sp-731, No.001×spring planting, jointly. Also minimum of these traits were obtained at No.210, No.200, Sp-731× summer planting, respectively. Maximum and minimum of plant height were observed in No.001 × spring planting and Sp-732 × summer planting, respectively. Among ten cotton varieties, maximum of yield belonged to Sp-731, Avangard and Sp-732, jointly.
    Keywords: Balls Number, new cotton varieties, plant height, prematurity