فهرست مطالب

مطالعات ایرانشناسی - پیاپی 8 (بهار 1397)

نشریه مطالعات ایرانشناسی
پیاپی 8 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حکمت الله ملا صالحی * صفحه 5
  • سید محسن حاج سید جوادی، احسان محمد حسینی *، فاطمه کردی صفحات 6-26
    سرزمین باستانی هندوستان با تنوع گسترده جغرافیایی و گوناگونی ب ینظیر اقوام خود، مهد پرورش یکی از باستانی ترین تمدنه ای جهانی بوده است. این تمدن باستانی دارای ارتباطات و پیوستگی های بسیار پررنگی با فرهنگ و تاریخ ایران زمین است و بدون تردید مطالعه فرهنگی و تاریخی هر یک از این دو واحد جغرافیایی و فرهنگی بظاهر جدا از هم بدون در نظر گرفتن شرایط دیگری، کامل نخواهد بود. الگوهای بکار رفته در ساخت تالارهای ستون دار در هندوستان در دوره مائوریان کاملا تحت تاثیر فرهنگ و هنر ایران هخامنشی است و سنت های کتیب هنگاری بر صخره ها و ستون ها در این سرزمین نیز روشی است که هندیان از ایرانی ها اقتباس کرده اند. در گزارش های مورخین یونانی از قبیل هرودوت و گزنفون بارها به اتحاد و یکپارچگی دو ملت اشاره شده است و در طول تاریخ به کرات شاهد پناه بردن شاهزادگان و پادشاهان دو کشور به یکدیگر و تقاضای یاری برای مبارزه با دشمنی بیگانه بچشم میخورد. تکرار نام هند در کتیبه های باقی مانده از روزگار هخامنشی و نیز حضور سن گنگاره هیئت آورندگان هدیه از سوی هند در تخت جمشید، سندی انکارناپذیر بر این حقیقت تاریخی است. در روزگاران پسین نیز در عصر اشکانی و ساسانی، شاهد تصرف نواحی شمال هند توسط ایران هستیم و وجود سکه هایی با خط پهلوی در این سرزمین حکایت از حکمرانی شاهزادگان ساسانی در سرزمین کوشانا در شمال هند دارد. این موضوع در حالی است که در کنار این ارتباطات سیاسی، نظامی همواره در طول تاریخ دو کشور، شاهد ارتباطات پررنگ فرهنگی دو ملت نیز در جنبه های گوناگون هنری، علمی و مذهبی هستیم.
    کلیدواژگان: ایران باستان، هند باستان، هخامنشیان، مائوریان، هنر ایران، ارتباطات فرهنگی ایران و هند
  • حسن کریمیان، سامان سیدی * صفحات 27-48
    مسلمانان هندسه را یکی از دانش های مهم همطراز ریاضیات، ستاره شناسی و موسیقی می دانستند. تاکید معماری ایرانی بر زیبایی متمرکز بود و در کنار آن علم هندسه ابزار قدرتمندی بود که معمار ایرانی را قادر به اندازه گیری تناسبات فضایی و خلق توازن و زیبایی در زمین می ساخت. گنبد که ساخت آن از دوره پارتیان آغاز شده بود، با شروع اسلام بطور گسترده یی برای پوشش بناهای اسلامی بویژه مسجد مورد استفاده قرار گرفت و به نماد معماری اسلامی تبدیل شد. گنبد شکل ظرف یا حاوی را دارد و بر اساس قوانین عینی ریاضیات و ایستایی ساخته شده است. دوره صفویه یکی از ادوار خلاقه و پویای هنر معماری و بویژه گنبدسازی است و آثار فراوان و زیبایی از این دوره برجای مانده است. پژوهش حاضر در پی آن است تا به بررسی نقش هندسه و تناسبات هندسی در معماری دوره صفویه و بویژه گنبد مساجد شاخص این دوره در اصفهان بپردازد. روش تحقیق بکار رفته در این نوشتار، تحلیلی- توصیفی بوده که در این راستا، اسناد و مدارک مکتوب به همراه مطالعات میدانی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بررسی ها حاکی از آن است که صفویان به تناسبات در معماری توجه خاصی داشته و طرح چهارگوش زیر گنبد را به طرح گنبد مدور تبدیل نموده اند. در این دوره هندسه ساد هتر شد و گنبدهای گسسته میان تهی رواج بیشتری پیدا کردند.
    کلیدواژگان: هندسه، گنبد، مسجد، معماری صفوی، مسجد شیخ لطف الله، مسجد امام
  • سیدعلی مکی * صفحات 49-72
    زمانی که نام یک سرزمین و ویژگی هایش در اشعار یکی از پرآوازه ترین شاعران سرزمین دیگر پدیدار شود، آن توصیفات اهمیت قابل توجهی پیدا می کند. وصف ایران در اشعار پاول فلمینگ نمونه یی از این دست است. پاول فلمینگ، شاعر بلند آوازه دوره ادبی باروک آلمانی، در قرن هفدهم به همراه یک هیئت بازرگانی از ایالتی در شمال آلمان آهنگ سفر به ایران کرد و در طول مدت اقامتش در این سرزمین که هفده ماه بطول انجامید، تلاش کرد برخی از مشاهدات خویش و اتفاقات رخ داده در این دوره را با ظرافت و ذوق شاعرانه در قالب چکامه هایی به زبان آلمانی و زبان لاتین بیان نماید. وی، علاوه بر اینکه بارها به نام ایران، شهرها و طبیعتش اشاره نموده، از پیشینه تاریخی و باستانی و برخی از چهره های سرشناس ایران نیز سخن به میان آورده است. نگارنده نوشتار حاضر تلاش نموده ایران و توصیف آن را در میان برخی از چکامه های پاول فلمینگ که به زبان لاتین سروده شده است مورد بررسی و واکاوی قرار دهد.
    کلیدواژگان: پاول فلمینگ، آدام اولئاریوس، ایران شناسی، شرق شناسی، دوره ادبی باروک آلمانی، زبان لاتین، چکامه
  • عباس خائفی، کیومرث خانبابازاده * صفحات 73-81
    از نظر دانش زبان شناسی، زمانی که واژه یی از زبانی به زبانی دیگر وارد میشود، برای ماندگار شدن باید با الگوهای آوایی، واجی، صرفی، نحوی و معنایی آن زبان هماهنگی پیدا بکند وگرنه از دایره واژگانی آن زبان کنار گذاشته میشود. در این نوشتار روند انواع دگرگونی های واج شناختی که در واژگان زبان پهلوی یا فارسی میانه رخ داده است تا به زبان های ایرانی نو، ازجمله زبان تالشی (که از زبان های ایرانی نو است) رسیده اند؛ بررسی و تجزیه و تحلیل می گردد. از بررسی داده هایی که از فرهنگ کوچک زبان پهلوی نوشته مکنزی بدست آمده و مقایسه این واژه ها با داده های زبان تالشی که از زبان گفتاری تالشی زبان های عنبران واقع در نقطه مرزی استان اردبیل، با جمهوری آذربایجان بدست آمده مشخص شد که واژه های مشترک بین دو زبان از زبان پهلوی به زبان تالشی، دگرگونی هایی از قبیل ادغام، ابدال، حذف، جابجایی، افزایش و سایر فرایندهای رایج واج شناختی را طی کرده، تا به زبان تالشی رسیده است؛ در ضمن بعضی از واژه ها هم بدون هیچ دگرگونی به زبان تالشی رسیده اند.
    کلیدواژگان: زبان های ایران باستان، زبان پهلوی، زبان تالشی، گویش، رده شناسی
  • سیدمحمدعلی گلابزاده * صفحات 82-94
    یکی از پرفروغ ترین روزگاران تاریخ کرمان، عصر صفوی است که آثار برجای مانده آن زمان، همچون نگینی بر پیشانی این دیار میدرخشد. شاه بیت این غزل، مجموعه گرانسنگ گنجعلیخان است که در آن، نشان حاکم کرمان و توانایی معمار این آثار، استاد سلطان محمد معمار یزدی، جلوه گری میکند. سلطان محمد نابغه یی مشهور در دیار کرمان و استادکاری مهجور در دارالعباده بود. هنوز بدرستی نمیدانیم چگونه گنجعلیخان به کشف چنین گنجینه یی کامیاب شد و سلطان محمد که چنین توانایی بالایی داشت، چرا و چگونه در یزد ناشناس بود و حتی یک اثر هم با نام و ویژگی های او در یزد وجود ندارد. نویسنده در پژوهش حاضر که براساس منابع کتابخانه یی و مشاهدات میدانی صورت پذیرفته، عنوان داشته که در طی کشمکش های گوناگون سیاسی و رویارویی «نعمت اللهی » با «متشرعه » در یزد، کارها بر زمین ماند و دست اندرکاران ساماندهی امور این دیار، تنها به تنش زدایی و آرام کردن جامعه می اندیشیدند. در حالی که درست عکس این وضعیت در کرمان اتفاق افتاد؛ چرا که گنجعلیخان مقرب درگاه شاه عباس، از این عنایت شاهانه بهره برده و همه امکانات لازم را برای آبادانی تاریخی و ماندگار کرمان بکار گرفت.
    کلیدواژگان: سلطان محمد، گنجعلیخان، شاه عباس، کرمان، یزد، صفویه
  • مهرنوش کاوسی سهل آبادی * صفحات 95-119
    در دوره قاجار، تحت تاثیر قدرت های خارجی، ایران و دریای خزر، در وضعیت جدیدی قرار گرفتند. با انعقاد معاهده های گلستان و ترکمانچای پس از دو دوره جنگ های ایران و روسیه بخش هایی از کشور و دریای خزر در اختیار روسیه قرار گرفت. در پی اهداف سیاسی - اقتصادی روس ها، امنیت و توسعه تجاری در دریای خزر برقرار شد. وجود راه آبی دریای خزر، همجواری روسیه با ایران، نیاز شدید روس ها به محصولات کشاورزی و دامی ایران، نیاز ایران به تولید کالاهای ارزان قیمت کشور روسیه، موجبات توسعه صنعت حمل و نقل و ارتباطات از طریق دریای خزر و همچنین رونق بنادر آستاراخان و انزلی شد. با اقدامات روس ها تجارت دریایی دریای خزر پیشرفت فراوانی یافت؛ بطور یکه تا آستانه جنگ جهانی اول، دریای خزر بیشترین نقش را در صادرات و واردات میان ایران و روسیه و حتی تجارت ترانزیتی به کشورهای اروپایی داشت. با توجه به اهمیت موضوع، در این نوشتار به بررسی اوضاع تجاری و سیاسی ایران و روسیه از راه دریای خزر و روند توسعه تجارت و کالاها تجاری که از طریق دریای خزر جابجا میشدند، پرداخته ایم و همچنین مروری به مسیرها و وسایل حمل و نقل تجاری در دوره قاجار داشته ایم.
    کلیدواژگان: ایران، قاجار، دریای خزر، روسیه، سیاست و تجارت
|
  • Dr Hekmatollah MollaSalehi * Page 5
  • Seyyed Mohsen Haj Seyyed Javadi, Ehsan Mohammad Hosseini *, Fatemeh Kurdi Pages 6-26
    The ancient land of India, which enjoys a uniquely vast geographical and ethnic diversity, is the cradle of one of oldest civilizations in the world. This ancient civilization has several tight relationships and ties with Iranian culture and history. Undoubtedly, a cultural and historical study of each of these two apparently independent geographical units would be incomplete without considering the conditions of the other one. The patterns employed in the construction of the columned halls of India during the Mauryan Era were completely modeled on the Iranian Achaemenid art and culture. In the same vein, Indians adopted their traditions of writing inscriptions on rocks and columns from Iranians. In the reports of Greek historians, such as Herodotus and Xenophon, several references have been made to the unity of these two nations, and history has frequently witnessed instances of the kings and princes of one of the two countries seeking shelter in the other, and one country’s asking for help from the other in its fights against the enemy. The frequent references to the name of India in the inscriptions remaining from the Akaemenid era and the presence of the pictograph of the Indian missionary bearing gifts in Takht-e Jamshid are undeniable documents demonstrating this historical fact. In later periods and during the Parthian and Sassanid eras, Iranians conquered the northern regions of India, and the finding of coins bearing Pahlavi writings in this land testifies to the rule of the Sassanid princes in Kushan lands in north India. This is the case while, alongside such political and military relationships between the two countries in the course of history, wehave also witnessed very close relationships between them in different artistic, scientific and religious areas.
    Keywords: ancient Iran, ancient India, Akaemenid, Mauryans, Iranian Art, CulturalRelationships between Iran-India
  • Hassan Karimian, Saman Seyyedi * Pages 27-48
    Muslims believed that geometry was as important as mathematics, astronomy, and music. Iranian architecture focused on beauty, alongside which the science of geometry functioned as a powerful tool enabling Iranian architects to measure spatial proportions and create balance and beauty on the ground. Domes, the making of which had started during the Parthian Era, became vastly prevalent upon the rise of Islam in order to cover Islamic buildings, particularly mosques, and, thus, turned into the symbol of Islamic architecture. A dome looks like a container and is constructed based on objective principles of mathematics and statics. The Safavid era represent one of the creative and dynamic periods of architecture, particularly, dome construction, and several beautiful works of this era are still standing today. In this paper, the writer has tried to examine the role of geometry and geometric proportions in the architecture of the Safavid period with an emphasis on the domes of the well-known mosques of that time in Isfahan. The related study was conducted following the analytic-descriptive method while resorting to available documents and performing field studies. The findings demonstrate that the Safavids paid particular attention to proportion in architecture and changed the quadrangular design of the space under the dome into the circular design of a dome. During this period, geometry became simpler and disconnected hollow domes became more common.
    Keywords: geometry, dome, mosque, Safavid architecture, Sheikh Lotfollah Mosque, Imam Mosque
  • Seyyed Ali Mckee * Pages 49-72
    When the name of a country and its features appear in the poems of one of the most famous poets of another country, those poems become very important.The description of Iran in Paul Fleming’s poems is a good example in this regard. Fleming, the wellknown German poet of the Baroque period, travelled to Iran accompanying a trade mission from a state in the north of Germany. During the 17 monthsthat he stayed in Iran, he tried to express some of his observations of the events that had occurred during this time in the mouldof some poems in German and Latin using a subtle and delicate poetic style. In his poems, in addition to frequent references to the name of Iran, its cities, and its nature, he has also referred to its ancient and historical backgroundand a number of distinguished Iranian figures. In this paper, the authorhas tried to examine the description of Iran in some of Paul Fleming’s poems which have been written in Latin.
    Keywords: Paul Fleming, Adam Olearias, Iranology, Orientology, German Baroque Period, Latin, Poem
  • Abbas Khaefi, Kiumarth Khanbabazadeh * Pages 73-81
    From a linguistic point of view, when a word from one language enters another language, in order to survive there, it needs to adapt itself to the phonetic, phonological, morphological, syntactic, and semantic principles and patterns of that language. Otherwise, it will be excluded from the lexicon of the host language. In this paper, the writers have examined and analyzed the various types of phonological changes in the lexicon of Pahlavi language or Middle Persian which have resulted in the development of their new forms in modern Iranian languages, such Talysh. A study of the terms in A Concise Pahlavi Dictionary by D. N. Mackenzie and their comparison with some of the words collected from oral Talysh utterances produced in Anbaran, a district near the joint frontier of Iran and Azerbaijan, demonstrated that the words shared by the two languages have undergone some changes, such as blending, assimilation, ellipsis, inversion, addition, and some other common phonological processes, in their moving from Pahlavi language and entering Talysh language. Moreover, some terms have entered this language in their original form.
    Keywords: Ancient Iranian languages, Pahlavi language, Talysh language, dialect, typology
  • Seyyed Mohammadali Golabzadeh * Pages 82-94
    One of the most glorious periods of the history of Kerman is the Safavid Era, the remaining historical works and sites of which shine like a brilliant star on the forefront of this province. The most beautiful site among such historical legacies is the exquisite complex of Ganjalikhan, which bears the name of the ruler of Kerman and manifests the supreme capabilities of its architect, Master Sultan Mohammad Mimar Yazdi. Sultan Mohammad was a famous genius in Kerman Province and a forgotten master in Dar al-iba'adah (Yazd). It is not clearly known how Ganjalikhan managed to discover such a unique treasure; why Sultan Mohammad, in spite of his supreme talents, remained unknown in Yazd, and why no structure in Yazd bears his name or represent his architectural designs. In this paper, which reports on a study carried out based on library sources and field observations, the authorstates that, in the course of various political conflicts and the opposition of Ni'matullāhī order to Mutishar'iyah group in Yazd, the authorities of Yazd did nothing but try to ease the tensions and strains in society. However, the reverse happened in Kerman because Ganjalikhan, who was a ruler appointed by the court of Shah Abbas, benefitted from his royal attention and provided and employed all the facilities necessary for the historical and everlasting prosperity of Kerman.
    Keywords: Sultan Mohammad, Ganjalikhan, Shah Abbas, Kerman, Yazd, Safavi Dynasty
  • Mehrnoush Kavousi Sahlabadi * Pages 95-119
    During the Qajar Period, the status of Iran and the Caspian Sea underwent some changes under the influence of foreign powers.Upon the signing of Gulistan and Turkmenchay treaties, the control of some parts of the country and the Caspian Sea were ceded to Russia after the two Russo-Persian wars. Followingthe political-economic goals that the Russians sought there, security was established in the Persian Gulf and commercial development was launched in this region. The existence of a waterway such as the Caspian Sea, Russia’s neighborhood with Iran, Russians’ critical need for Iran’s agricultural and animal products, and Iran’s need for the Russian cheap goods led to the development of transportation industry and linking routes through the Caspian Sea and the affluence of Astarakhan and Anzali ports. As a result of Russians’ activities and operations, sea commerce was greatly developed in the Caspian Sea region so that, at the threshold of World War I, this waterway played the most significant role in the export and import relationships between Iran and Russia and was even used in transit commerce with other European countries. Given the significance of this point, the present paper examines the commercial and political status of Iran and Russia via the Caspian Sea, as well as the process of the development of commerce and commercial goods which were transported through this waterway. It also reviews the transport routes and the modes of commercial transportation during the Qajar period.
    Keywords: Iran, Qajar, Caspian Sea, Russia, politics-commerce