فهرست مطالب

مطالعات بین المللی - پیاپی 2 (پاییز 1383)

نشریه مطالعات بین المللی
پیاپی 2 (پاییز 1383)

  • 222 صفحه، بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/07/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله
  • محمد امجد صفحه 1
    این مقاله همان طور که از عنوان آن برمی آید به دنبال پاسخ به این پرسش است که پدیده اینترنت چگونه توانسته است اثر قابل توجهی بر دموکراسی بگذارد! پرسش نویسنده این است: در حالی که حضور شهروند الکترونیکی که در اصل شهروند جهانی است نه شهروند یک کشور خاص به واقعیت امروزی ما تبدیل شده، آیا می توان از دموکراسی الکترونیکی سخن گفت؟ نگارنده بر این باور است که مانع اصلی در مسیر تلاش شهروندان الکترونیکی جهت دستیابی به چنین دموکراسی، عدم تمایل دولت ها در ریشه دوانیدن دموکراسی الکترونیکی واقعی است. بیشتر دولت ها عملا با نوع یکطرفه ی ارتباط با مردم از طریق شبکه جهانی اینترنت علاقه مند هستند تا نوع دو طرفه ی آن. در حالی که هدف مردم از استفاده از این وسیله، مشارکت سیاسی، شرکت در اعتراض های الکترونیکی، میزگردها و تحصن های الکترونیکی است. هر چند برخی دیگر از دولت ها با فراهم آوردن تسهیلات برقراری اتصال الکترونیکی برای شهروندان خود، از این وسیله به عنوان مقابله با دلسردی سیاسی آنها که آفت دموکراسی آزاد است بهره جسته اند. نگارنده امیدوار است که این مشارکت الکترونیکی در سیاست موثر باشد.
    کلیدواژگان: دموکراسی الکترونیکی، حکومت الکترونیکی، شبکه جهانی اینترنت، مشارکت سیاسی، مردم
  • ولفگانگ هاینز صفحه 23
    پژوهش پیش روی در پی آن است تا تجربه دولت آلمان را در ارایه گزارش راجع به اعمال تعهدات بین المللی حقوق بشری خود به نهادهای تخصصی بین المللی، به تصویر بکشاند. نویسنده بر این باور است که گزارش دهی دولت ها در این موارد، علاوه بر آشکارسازی مشکلات داخلی، ساختار حقوقی موضوع را نیز افشا می نماید. از نقطه نظر وی کمیته حقوق بشر با بهره گیری از محتوای این گزارش ها، موارد ضعف و قوت را تشخیص و راه کارهای موجود را در قطعنامه های تکمیلی خود توصیه می نماید.
    تهیه و تنظیم گزارش های حقوق بشری در کشور آلمان، با همکاری وزارتخانه های امورخارجه، دادگستری و وزارتخانه هایی مانند آموزش و پرورش و یا بهداشت و درمان صورت می پذیرد. سازمان های غیر حکومتی آلمانی و غیر آلمانی نیز در این زمینه مساعدت می کنند.
    نگارنده امیدوار است که در آینده، تلاش های جدی در جهت تبعیت از تصمیمات نهادهای حقوق بشری سازمان ملل متحد صورت بگیرد و موسسه حقوق بشر آلمان در این زمینه نقش مهمی در هم آوردی اهداف دولت، مجلس، دانشگاه و جامعه ی مدنی داشته باشد.
    کلیدواژگان: سازمان ملل متحد، حقوق بشر، آلمان، سازمان غیر حکومتی، گزارش حقوق بشری، کمیته حقوق بشر
  • ویلیام بورک وایت صفحه 33
    در این مقاله، ضمن معرفی و بررسی نظام بین آمریکایی حقوق بشر، موارد تضمین حقوق اساسی بشر و سازوکارهای اجرایی آن در این سیستم تشریح شده است. نویسنده بر این باور است: با این که نظام مزبور یک سازوکار موثر حمایتی در این زمینه به شمار می رود ولی تاکنون در تضمین و تامین حقوق بشر برای اتباع خود ضعیف عمل کرده است. با این حال، این نظام الگوی مناسبی از سازوکارهای منطقه ای در جهت ترویج و گسترش حقوق بشر محسوب می شود.
    نویسنده تلاش دارد تا در مبحث یکم ضمن ارایه تاریخچه ی مختصری از شکل گیری این نظام، موارد حمایتی آن از حقوق بشر را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. در مبحث بعدی نهادهای اجرایی این نظام و قضایای مطروحه در کمیسیون حقوق بشر و دادگاه بین آمریکایی حقوق بشر بررسی شده اند. در پایان جایگاه کشور ایالات متحده آمریکا در این نظام در جهت حمایت از حقوق بشر به طور مفصل ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، کمیسیون بین آمریکایی حقوق بشر، ایالات متحده آمریکا، دادگاه بین آمریکایی حقوق بشر
  • نیاز شاه ککاکخل صفحه 57
    این نوشتار به موضوع برابری جنسی در قانون اساسی جدید جمهوری اسلامی افغانستان مصوب چهارم ژانویه 2004 می پردازد. مسایل مربوط به حقوق زنان در این قانون در سه بخش جداگانه با بهره گیری از معنای ظاهری و تلویحی عبارات و به روش تفسیر آزاد طبقه بندی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شده است: مواد غیر حمایتی، مواد حمایتی و مواد تبعیض آمیز.
    نگارنده در تلاش است تا موارد اختلاف میان قانون اساسی جدید دولت افغانستان را با کنوانسیون حقوق زنان 1979 که دولت مزبور به تازگی بدون شرط تحفظ آن را تصویب نموده است مورد کنکاش قرار دهد. بر پایه قانون اساسی جدید افغانستان، دیوان عالی کشور این اختیار را دارد تا هرگونه معاهده و قرارداد بین المللی را جهت تطبیق با قانون اساسی و دین اساسی که دین رسمی آن کشور است مورد بازبینی قرار دهد. به همین جهت عملا در موارد متعددی امکان بروز اختلاف و تضاد وجود خواهد داشت. حقوق خانواده، حقوق کیفری و حقوق ارث مثال بارزی در این زمینه می باشند. نویسنده این فرضیه را مورد آزمون قرار می دهد که حل این اختلافات بدون نیاز به تغییر حقوق اسلامی و اعمال حق شرط بر کنوانسیون حقوق زنان عملی خواهد بود. راه حل مورد نظر، جرح و تعدیل برخی از مواد قانون اساسی در جهت حمایت موثر از حقوق زنان است.
    کلیدواژگان: افغانستان، برابری جنسی، حقوق زنان، قانون اساسی، حقوق بشر، حقوق اسلامی
  • داود باوند صفحه 71
    فن آوری هسته ای که سرنوشت جنگ جهانی دوم را در خاور دور رقم زد، نقطه عطفی در عرصه نظام بین المللی به وجود آورد. طی جنگ سرد، نظام های امنیتی دفاعی بر بنیان توان هسته ای پی ریزی گردیدند. ایران پس از انقلاب اسلامی، در آغاز تمایلی به همکاری های هسته ای صورت گرفته در پیش از انقلاب با آلمان و فرانسه نداشت و به همین دلیل ساخت نیروگاه بوشهر ناتمام رها شد. جنگ تحمیلی عراق و بسیاری از اولویت های ملی و امنیتی کشور سبب شد تا جمهوری اسلامی در نگرش و مواضع اولیه خود در رابطه با فن آوری هسته ای تجدیدنظر کند. به همین دلیل، سازمان ملی انرژی اتمی دوباره فعال شد و همکاری های خارجی با شوروی و سپس روسیه آغاز شد.
    در چند سال اخیر، رویدادهایی سبب گردید تا فعالیت های ایران در رابطه با فن آوری هسته ای در مظان ادعاها و اتهامات شدید از سوی آمریکا و سپس اتحادیه اروپا قرار گیرد و چنین ادعا شود که روند فعالیت های هسته ای ایران تهدیدی علیه صلح و امنیت بین المللی است. مقاله پیش روی، ابعاد گوناگون این موضوع، رابطه ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی، گفت وگوهای ایران و اتحادیه اروپا را مورد بررسی قرار می دهد. در این زمینه راهبردهای تصمیم گیری و ابعاد و چالش های آن نیز ارایه می شوند.
    کلیدواژگان: ایران، آژانس بین المللی انرژی اتمی، فن آوری هسته ای، آمریکا، اتحادیه اروپا
  • احمد صادقی صفحه 93
    با افول اتحاد جماهیر شوروی، پایان جنگ سرد و فروافتادن نظام دوقطبی در روابط بین الملل، ایالات متحده امریکا به عنوان تنها ابرقدرت نظامی و اقتصادی رقابت ناپذیر در جهان قد برافراشت. با این وجود، بحث ها در خصوص وضعیت کنونی نظام بین الملل و چگونگی بازیابی نظم جهانی همچنان جریان دارد. آنچه می توان اذعان داشت این است که قطع نظر از ساختار، شکل و صورت بندی هرگونه نظم تازه ای در جهان، امریکا به عنوان تنها قدرت مسلط موجود جهان، در چنین نظمی نقش مهم و حیاتی خواهد داشت.
    هر یک از مناظره های سه گانه در این نوشتار مقاصد و نقش امریکا در سیاست بین الملل را در گذشته و حال به نحوی جداگانه ترسیم می نماید. در مناظره نخست که به نحله فکری موسوم به نومحافظه کاران در امریکا متصف می باشد، با بهره گیری از نگرشی تاریخی به تلاش برای توجیه نمودن نظم نوینی برپایه موقعیت منحصر به فرد هژمونیک برای امریکا پرداخته شده است.
    مناظره دوم نیز از منظری تاریخی و با نگاه به پیشینه مداخلات استعمارگرایانه، به نقد ماجراجویی های امریکا در نقاط مختلف جهان از سده 19 می پردازد. از نگاه این دسته، امریکا با هدف تحمیل ارزش های مسیحی پروتستانی و دستیابی به سهم بیشتر در بازارهای جهانی، مداخلات و دست اندازی های خود را صورت داده است.
    مناظره سوم با تلاش برای در پیش گرفتن یک زمینه فکری بینابین، در عین وارد کردن ایراد و انتقاد به رویکردهای یکجانبه گرایانه جورج دبلیو بوش و زیان بار دانستن آن برای منافع ملی امریکا در جهان، بهره گیری از مناسبات چندجانبه و نهادهای بین المللی را برای تحقق یافتن رهبری امریکا در سیاست جهانی توصیه می کند.
    کلیدواژگان: آمریکا، سیاست بین الملل، تحلیل، روابط بین الملل، هژمونی
  • علی غلامی صفحه 137
    اساسنامه تاسیس «دادگاه ویژه عراق برای رسیدگی به جنایات علیه بشریت» در تاریخ10 دسامبر 2003 و پنج روز پیش از دستگیری صدام حسین، از سوی شورای حکومتی عراق به تصویب رسید.
    پیشنهادهای دیگری هم برای تاسیس یک دادگاه مستقل برای محاکمه صدام حسین و دیگر سران رژیم بعث عراق مطرح بوده اند از جمله:1. محاکمه توسط دیوان بین المللی کیفری (ICC)2. محاکمه توسط یک دیوان بین المللی کیفری خاص (ad hoc)3. محاکمه توسط دادگاه های مختلط4. محاکمه توسط محاکم ملی5. محاکمه توسط دول زیان دیده و ذینفع از طریق انعقاد معاهده6. محاکمه توسط ایالات متحده آمریکا7. محاکمه توسط دادگاه ویژه عراقبا توجه به موانع موجود برای محاکمه صدام حسین و دیگر سران رژیم بعث عراق از سوی محاکم پیشنهادی در بندهای 1 تا 6، در نهایت «اساسنامه دادگاه ویژه عراق برای رسیدگی به جنایات علیه بشریت» با پشتیبانی اعضای 25 نفره شورای حکومتی عراق به تصویب رسید و مقدمات امر جهت محاکمه جنایتکاران مورد نظر فراهم شد.
    این مقاله، موضوع محاکمه صدام حسین و دیگر سران رژیم بعث عراق را مورد بررسی قرار می دهد. بدین منظور موضوع چگونگی تاسیس دادگاه ویژه عراق برای رسیدگی به جنایات علیه بشریت مورد بررسی قرار می گیرد. همچنین جرایم قابل پیگیری در دادگاه، ساختار دادگاه، صلاحیت آن و ماهیت حقوقی و شکلی آن مورد بررسی و تحلیل حقوقی سیاسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: دادگاه ویژه عراق، جنایت علیه بشریت، صدام حسین، حقوق بشردوستانه، محاکم بین المللی، جنایت جنگی، عراق
  • رها لوسین زهادی صفحه 155
    نویسنده مقاله با تکیه بر روش پژوهشی آموزشی مطالعه موردی (case study)، یکی از دعاوی مطروحه در دادگاه اروپایی حقوق بشر را به گونه ای واقعی توصیف کرده است. وی در مقاله خود، به تبیین و تشریح حق بر آزادی و امنیت شخصی بشر می پردازد. این مقاله در پرتو اهمیت روزافزون مسایل حقوق بشر و رهیافت های جدید در حل مسایلی از این دست، تحلیل جامعی از موضوع ارایه می دهد و به بازگویی بحث بر سر مشروعیت و حقانیت ادعای ذیحق در نظام منطقه ای اروپایی می پردازد. ابعاد حقوقی و قضایی پرونده مورد نظر، بررسی شده و فرآیند طرح، اقامه و پیگیری این دعوی مورد بررسی قرار گرفته است. در این نوشتار، تحلیل مختصری از نظام اروپایی حقوق بشر نیز به عمل آمده است.
    کلیدواژگان: حق بر آزادی و امنیت شخصی، دادگاه اروپایی حقوق بشر، بازداشت خودسرانه، بازداشت پیشگیرانه، جبران عادلانه ی خسارات
  • علیرضا محمد خانی صفحه 171
    نظریه انتقادی بخشی از نظریه نئومارکسیستی و رهیافت نوینی است به علوم انسانی، علوم اجتماعی و فلسفه که منشا آن به موسسه تحقیقات اجتماعی در شهر فرانکفورت آلمان بازمی گردد. در رشته روابط بین الملل نیز این نظریه از دهه 1960 و 1970 به تدریج اهمیت فزاینده ای پیدا کرد. کوشش زیادی شده تا نشان داده شود که چگونه نظریه انتقادی می تواند در گسترش تجزیه و تحلیل فراواقع گرایانه روابط بین الملل به کار گرفته شود. در این میان رابرت کاکس از پیشگامان این نگرش تلقی می شود. نظریه انتقادی حقایق را به همان شیوه ای که رهیافت سنتی می نگرد، نگاه نمی کند، بلکه از دید نظریه پردازان انتقادی، حقایق محصول چارچوب های اجتماعی و تاریخی خاصی هستند. بر همین اساس است که رهایی بخشی وظیفه اصلی و اولیه نظریه انتقادی است. در واقع رابرت کاکس تمایزی میان دانش حل مشکل و دانش رهایی بخشی قائل می شود. او معتقد است که نظریه هایی چون واقع گرایی مبتنی بر حل مساله، اصل جزمی ثابتی است که جهان واقع گرا با تاریخی که در بستر جنگ سرد شکل عینی به خود گرفته است تقریبا چیزی بیش از توجه به دفاع از قدرت آمریکا به عنوان سنگر اصلی حفظ نظم نبوده است. در حالی که نظریه انتقادی با این فرض آغاز می شود که نظریه، اغلب در شرایط خاص زمانی و مکانی شکل گرفته است. نظریه، همچون تمامی انواع دانش، نیازمند آن است که نفوذ اجتماعی، فرهنگی و سیاسی زمینه آن را فراهم کند و یکی از عمده ترین وظایف نظریه انتقادی، فاش کردن این اثر است. نظریه انتقادی اگر بتواند رابطه میان اقتصاد جهانی سرمایه داری و نظام دولت های دارای حاکمیت را در درون یک چشم انداز نظری بیان کند، یک گام فراتر از واقع گرایی و مارکسیسم گذارده است. رابرت کاکس و آندرو لینک لیتر تلاش هایی را برای توضیح این رابطه در درون یک ماتریالیسم تاریخی تجدید بنا شده، انجام داده اند.
    کلیدواژگان: روابط بین الملل، نظریه، نظریه انتقادی، روش شناسی، دولت
  • نقد و بررسی
|
  • Mohammad Amjad Page 1
    The question is how this new phenomenon has impacted democracy? That is while e-citizen (who in reality is a world citizen, rather than subject of a particular country) has become a reality, do we have an e-democracy? The main factor baffling the efforts of e-citizens to achieve this goal is that governments (even in post industrial societies where different form of parliamentary system is the norm) are not willing to allow a true e-democracy to take root. They much prefer to engage in a one way dialogue with e-citizens than establish a two- way dialogue. A growing number of citizens are using computers to get involved politically. They engage in e- demonstrations, e-panels, and e-sit ins to inform the e-public about the political issues. In response to the people’s turn to internet for political participation several governments are going digital and are planning to make e-voting a reality. They see this as a way to overcome the political apathy which has plagued liberal democracy to some extent. I am personally optimistic about the future of e-democracy and believe that e-democracy will spread fast and will make the governments more responsive to the needs of people and the democratic as well as authoritarian regimes would increasingly engage the public in policy processes.
  • Wolfgang S. Heinz Page 23
    For states, ratification of United Nations human rights instruments entails the necessity to report to international expert bodies on the implementation of their international legal obligations, usually every 4-5 years. This contribution offers a brief overview on the German experience.State reporting allows to bring together national key experiences in the implementation of UN human rights treaties and discuss them with international expert committees, set up under the individual treaties. States reporting focuses on the description of relevant constitutional provisions, laws, and administrative orders etc, sometimes supported by relevant statistics. Reports often give an idea of what is the real situation regarding respect for the rights of children in a given country. But they can be developed and improved to reflect national reality. UN committee formulate so-called concluding observations which identify progress and weak points in the implementation; they also ask for more information on certain crucial issues.In the contribution, reference is made to recent concluding observations on Germany in 2004 by the UN Human Rights Committee which monitors civil and political rights. Progress has been made according that committee, but also weaknesses in the implementation were identified and recommendations were formulated.State reporting is coordinated in Germany between the ministries of foreign affairs, justice and other sector ministries (education, health etc.). German and sometimes foreign NGOs send their own appreciation of Germany reality to the relevant UN expert committee which are often taken into account when its members formulate questions to the German government delegation (when a report is being discussed).In the future, stronger efforts will be undertaken to provide for a more vigorous follow up of UN expert bodies discussions and especially its concluding observations. The German Institute for Human Rights hopes to play a stimulating role to bring together actors from government parliament, academia and civil society.
  • William W. Burke White Page 33
    This article introduces the Inter-American system of human rights to give those outside of the system an understanding of the basic rights guaranteed and mechanisms of enforcement. The article argues that while the Inter-American system has been a useful mechanism for enhancing human rights protections, it remains too weak to ensure that the human rights of all citizens in the Americas are in fact respected. Nonetheless, the Inter-American system offers a useful model of how regional mechanisms can promote human rights. This article proceeds by first providing an historical introduction to the Inter-American system of human rights and a detailed discussion of the protections provided for in the American Convention on Human Rights. The article then turns to the actual institutions of the system and the key cases before the Inter-American Commission on Human Rights and the Inter-American Court on Human Rights. Finally, the article considers the place of the United States in the Inter-American system and the protection of human rights more broadly.
  • Niaz A. Shah Kakakhel Page 57
    This paper looks at gender equality in the new constitution of the Islamic Republic of Afghanistan adopted at 4 January 2004. The paper divides the constitutional provisions dealing with women’s rights into three categories: neutral, protective and discriminatory according to their apparent and implied meanings and the ways they could be possibly interpreted. Neutral provisions are those that do not make distinction between the sexes and are applicable to all citizens, although they may be construed in ways that is more beneficial towards women (protective construction) than men bearing in mind the social milieu of Afghanistan. These include provisions related to the protection of human rights, observing international human rights standards, right to life and dignity etc. Protective provisions are intentionally ‘women specific’. They include prohibition of discrimination on the basis of gender, equal rights and duties of men and women and the obligation of the state to provide support for women without maintenance. Discriminatory provisions are those which are either expressly discriminatory or prima facie neutral but by implication or construction could go against women’s rights and may possibly undermine the effect of the protective provisions. They include lack of special seats for women in provincial and local councils, high educational qualification for election to National Assembly etc. The paper also investigates the potentially conflicting areas between the constitution and the 1979 Women’s Convention, which Afghanistan ratified without reservation recently. The Supreme Court has the power to review any international treaty/convention for its compliance with the constitution and Islam is declared as a state religion. There are several areas where conflict could occur. Examples are family, criminal, and inheritance law. It is to be seen how these conflicts could be resolved without either reforming Islamic laws or entering reservation to the Women’s Convention. The paper concludes suggesting how to revamp some of the constitutional provisions to effectively protect women’s human rights.
  • Davood Hermidas Bavand Page 71
    The invention of Nuclear Technology as epistemological category for the end of the second world war in Far East, has sent shockwaves through the international system. Since then, new military and defence systems were adopted with respect to this power in the Cold War era. The Iranian 1979 revolution, brought a halt to nuclear cooperation which this country had with Germany and France before. Iran halted the construction of Bushehr Facility, and the Iran-Iraq war and few other national security necessities changed the Iran’s discourse in this context. Following this, the Iran Atomic Energy Organization began to fulfil its role effectively again. In this regard, Iran began to make new contracts with Russia.There were few events which cast a shadow over all nuclear activities of Iran and raised doubts about it from United States and European Union points of view. These new perspectives and voices, emphasize that Iran’s discourse in this field, shakes the pillars of international security.The author of this paper has produced a devastating critique of this general debate in the light of challenges over Iran’s fully cooperation with the International Atomic Energy Agency, and specially the European Union/Iran dialogue.
  • Ahmad Sadeghi Page 93
    The demise of the Soviet Union, the end of the cold war and collapse of bipolar international system left the U.S. as unrivaled world economic and military superpower. Despite this, the discussions about current international system and how to reshape the world order remain an ongoing process. Considering its only-superpower status, the US will play an important role in any new world order, irrespect of its configuration. Each on of the Triple debates of this article argues US role and intentions in international politics differently. The first debate that the US neo-conservatives are ascribed to uses a historical approach to justify a world order in which US posses the sole hegemonic status. The second perspective, still applying historical and colonial studies, criticizes US imperial adventurism in different parts of the world since 19th century. From this point of view, US intervention was aimed to impose its own values by promoting protestant Christianism, and raise its stakes in the world markets. The third takes a middle ground of thinking. While criticizing the current Bush and neo-conservative's unilateralism as counterproductive and harmful to the US national interest, it prescribes an approach using multilateral cooperation and international institutions to promote the US leadership in the world politics.
  • Ali Gholami Page 137
    At this writing, the question of where and how Saddam will be prosecuted remains in play. The “Iraqi Special Tribunal for Crimes against Humanity,” whose statute was adopted by the Iraqi Governing Council on December 10,2003, has prompted wide-ranging debate about where and how he should be tried. There has been seven potential venues for this prosecution range across a broad spectrum.The author believes that to prosecute Saddam, we must concern many factors: 1- Jurisdiction must be over those accused of specified serious crimes. 2- They must ensure that they will observe the conditions laid down in updated norms on a fair trial. 3- The judges shall be persons of high moral character, impartiality and integrity. 4- Favor option is trial before Iraqi courts. 5- To provide for greater international participation and assistance. 6- To foreclose participation by many other countries and by the Unites Nations.
  • Raha, Lucienne Zohadi Page 155
    The writer has done all her efforts to introduce the reality of a case which has been brought in European Court of Human Rights. Actually, in short, she refers to what is this liberty and security of persons and explains that freedom is not the destruction of legal despotism. She believes that human Right issues are a key feature of world order in the twenty – first century, but they must be seen through new methods which they could be maximally effective.
  • Alireza Mohammad Khani Page 171
    Critical theory as a part of Neo-Marxism is a new stream through philosophy, sociology and humanities. The author has structured a debate in away to emphasize the importance of critical theory in international relation’s development and progress. Critical theory scholars like Robert Cox have sought to focus on the importance of society and history. This method also claims to have appropriateness in treatment of any problem. It has challenges to the logic of the process and suggests to determine preferences of employing the social, cultural and political influences. A major theme to consider for this method is to relate certain common premises to capitalism and sovereignal state system, and to ask a rational choice among Marxism and Realism. Robert Cox and Andrew Linklator have adopt the straight forward approach of canvassing historical materialism.