فهرست مطالب

نشریه سراج منیر
سال هشتم شماره 29 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سرمقاله
  • گفت و گو
  • مقالات
  • سعید عسکری صفحات 15-34

    سلفی ها با استناد به آیات و روایات مختلف از جمله آیه 100 سوره توبه، مدعی هستند که خداوند متعال بر تمام اعمال و باور های سلف (اهل سه عصر صدر اسلام) صحه گذاشته است. آنان معتقدند که فهم سلف بر خلف حجت است؛ به طوری که خلف برای درک مسایل دینی باید فهم و نظر خود را رها کند و به فهم سلف رجوع نماید. آنان بر این باورند که مدلول آیه موردنظر، بر تمام سلف دلالت دارد و طبق صریح این آیه، خداوند متعال از سلف در تمام حالات راضی است و تبعیت کنندگان از ایشان را می ستاید. با بررسی کتاب های تفسیری معتبر می توان به این نتیجه رسید که آیه 100 سوره توبه تمام سلف را شامل نمی شود و مدح در این آیه، دلالتی بر حجیت فهم سلف ندارد؛ همان طور که اتباع در این آیه، تمام مسلمانان تا روز قیامت را شامل می شود. پس در نهایت، اگر کسی به حجیت فهم سلف قایل باشد، ناگزیر باید به حجیت فهم تمام مسلمانان تا روز قیامت قایل باشد.

    کلیدواژگان: فهم سلف، حجیت، صدر اسلام، آیه 100 سوره توبه
  • بهمن قاسمی صفحات 35-56

    مسیله طلب شفاعت از پیامبر$ بعد از وفات ایشان، یکی از مسایل مورداختلاف بین وهابیان و دیگر مسلمانان است. مسلمانان معتقدند همان طور که طلب شفاعت از پیامبر$ در زمان حیات ایشان جایز بود، بعد از وفات ایشان نیز مشروع است. یکی از ادله جواز این عمل، حدیث «عثمان بن حنیف» است که در برخی کتاب های مهم اهل سنت، و با سندی صحیح ذکر شده است. در مقابل، وهابیان طلب شفاعت از پیامبر$ بعد از وفات ایشان را مردود می دانند و می گویند که این عمل به معنای اعتقاد به قدرت خفیه برای بندگان است و چنین اعتقادی شرک محسوب می شود؛ چراکه تنها خداوند بر امور خفیه قادر است و نباید کسی را با او در این امر شریک دانست. ازاین رو، وهابیان کسانی را که به این نوع طلب شفاعت معتقدند، تکفیر می کنند. آنها به دلالت حدیث عثمان بن حنیف اشکال می گیرند و انجام این عمل توسط سلف را انکار می کنند. آنان قایل اند که حتی اگر این روایت صحیح نیز باشد، بازهم بر جواز طلب شفاعت از پیامبر$ بعد از وفات ایشان، دلالت نمی کند.
    ولی با دقت و بررسی در مفاد این روایت به دست می آید که دلالت حدیث مذکور، که از لحاظ سندی نیز بدون اشکال است، بر جواز طلب شفاعت از پیامبر$ در برزخ، انکارناپذیر است و در نتیجه، اشکالات وهابیان مردود خواهد بود.

    کلیدواژگان: طلب شفاعت، حیات، عثمان بن حنیف، شرک
  • ابراهیم کاظمی صفحات 57-74

    حجیت خبر واحد از مسایل اختلافی بین علمای مذاهب اسلامی است. برخی آن را به طور کلی در فقه و عقاید حجت نمی دانند، برخی در هر دو حجت می دانند و برخی دیگر نیز قایل به تفصیل شده اند؛ به این بیان که آن را در فقه حجت می دانند ولی در عقاید حجت نمی دانند. علت این اختلاف، در افاده علم و ظن در حجیت خبر واحد است. هرکدام که به افاده علم خبر واحد قایل شده اند، آن را در عقاید نیز حجت دانسته اند. ابن تیمیه مطلق خبر واحد را غیر از دو قسم خبر پذیرفته شده از طرف امت و خبر محفوف به  قرینه، مفید ظن می داند. به عبارت دیگر می توان گفت که او مطلق خبر واحد را در احکام و عقاید حجت نمی داند. هر قسمی که از دیدگاه ابن تیمیه افاده علم می کند، می تواند در عقاید نیز حجت باشد و هر قسمی که افاده ظن می کند، در عقاید حجت نیست. ابن تیمیه دایره اخبار ذیل عنوان «تلقی به قبول امت» را بسیار گسترده کرده و تمام اخبار صحیحین غیر از اخبار متواتر را از این نوع دانسته است. دلیل وی بر این مطلب، اجماع اهل حدیث است. به این نظریه ابن تیمیه اشکالاتی وارد است که در این مقاله به آنها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: حجیت، خبر واحد، ابن تیمیه، علم و ظن، اجماع اهل حدیث
  • علی اکبر لطفی صفحات 75-98

    سلفیه جهادی به عنوان گروهی که تنها راه انتشار دین را «جهاد مسلحانه» می دانند، برای پیشبرد اهداف خود، درصدد برطرف کردن موانع بر آمده اند. آنان بزرگ ترین مانع را حاکمان ممالک اسلامی قلمداد نموده و به کفر ایشان حکم کرده اند. تکفیری ها برای مشروعیت بخشی به اقدامات خود، اصلی ترین منبع خود برای حکم به کفر و خروج بر حاکمان را فتواهای ابن تیمیه قرار داده اند؛ ازاین رو، آنها با استناد به فتواهای ابن تیمیه درباره «تاتار»، دو ادعا را مطرح کرده اند: اول اینکه حاکمان امروزی مثل حاکمان تاتار هستند و بنا بر فتوای ابن تیمیه، حکم آنان قتل است. دوم اینکه احکامی که این حاکمان صادر می کنند، مثل قوانین تاتار (=یاسق) است؛ پس به خاطر این احکام، آنان کافرند و مستحق مرگ هستند. اما با بررسی آرای ابن تیمیه، معلوم شد که سلفیان برداشت ناقصی از گفتار وی دارند و نمی توان با تکیه بر فتواهای ابن تیمیه، بین حاکمان تاتار و حاکمان امروزی حکمی یکسان صادر کرد. علاوه بر این، در کتاب، سنت و کلام بزرگان شرایطی برای کفر بیان شده است که در حاکمان ممالک وجود ندارد و نهایت چیزی که درباره ایشان می توان گفت، فسق آنان است. همچنین بنا بر آنچه در منابع اهل سنت وارد شده است، «خروج بر حاکم» در صورتی که مفسده ای در بر داشته باشد، جایز نیست.

    کلیدواژگان: ابن تیمیه، سلفیه جهادی، حاکم، تاتار، قوانین وضعیه، حاکمان ممالک اسلامی
  • مرتضی حکیمی، محمدجعفر میلان نورانی صفحات 99-126

    فضایل و مناقب اهل بیت(یکی از مسایلی است که در میان تمام مسلمانان، به ویژه اهل سنت، قابل توجه بوده و کتاب های زیادی دراین باره نگاشته شده است. مراد از اهل بیت(در این مقاله، خاندان رسول خدا$ یعنی حضرت علی%، حضرت زهرا&، امام حسن%، امام حسین% و نه فرزند معصوم ایشان است. آیات و روایات زیادی بر فضایل اهل بیت(دلا لت دارد و اکثر علمای اهل سنت نیز آنها را پذیرفته اند؛ اما ابن تیمیه، از بزرگان سلفی و تکفیری، اگرچه در بعضی موارد اهل بیت پیامبر(را مدح می کند، اما غالبا با روش های مختلف، منکر فضایل و مناقب آنان شده و حتی بعضا آن بزرگواران را مورد تنقیص و توهین نیز قرار داده است. این نوشتار، ابتدا دیدگاه ابن تیمیه درباره اهل بیت(را بررسی، و سپس نقدهای علمای اهل سنت درباره دیدگاه های ابن تیمیه در این زمینه را نقل می کند.

    کلیدواژگان: اهل بیت(_ فضایل اهل بیت(_ حضرت علی%، حضرت زهرا&، ابن تیمیه
  • میثم اورنگی صفحات 127-146

    به اعتقاد سلفیان، سلف به دو قسم «زمانی» و «منهجی» تقسیم پذیر است. آنان سه قرن ابتدایی اسلام یعنی صحابه، تابعان و تابعان تابعان را مشتمل بر سلف زمانی و منهجی می دانند و افرادی را که به منهج آنان ملتزم بوده اند، هرچند در آن محدوده زمانی زندگی نمی کردند، «سلفی» می خوانند. یکی از مبانی مهم سلفیان «حجیت فهم سلف» است. آنان پیروی از فهم سلف را در عقیده و عمل لازم می دانند. آیه 100 سوره توبه از ادله قرآنی آنان بر حجیت فهم سلف است که با اشکالات فراوانی از درون خود آیه، آیات دیگر و همچنین روایات مواجه است؛ از این رو، آیه مذکور قدرت اثبات مدعای سلفیان بر حجیت فهم سلف را ندارد. در این مقاله با روش تحلیلی توصیفی به بررسی و نقد دیدگاه سلفیان درباره آیه 100  سوره توبه می پردازیم.

    کلیدواژگان: سابقون، تابعان، رضایت، فهم سلف، حجیت فهم سلف، سلفیت
  • گزارش ها
  • گزارشی از کتاب «شفاءالفواد بزیاره خیرالعباد» / سلسله گزارش هایی از آثار اهل سنت در نقد افکار وه ابیت
    محمدجعفر میلان نورانی صفحه 159

    سید محمد بن علوی مالکی ادریسی حسنی هاشمی در سال 1367ق، در شهر مکه و در خانواده ای اشعری الاعتقاد و مالکی مذهب به دنیا آمد. وی دروس دینی را در مسجدالحرام و در مدرسه فلاح مکه آغاز، و برای ادامه تحصیل به کشورهای هند، پاکستان و مصر عزیمت نمود. او پس از کسب مدرک دکتری در الازهر مصر، به مغرب رفت و پس از بازگشت به زادگاه خود، به عنوان یکی از بزرگ ترین علمای آنجا شناخته شد؛ به گونه ای که ادعا شد کرسی درسی که ششصد سال بود نسل به نسل در دست مالکی های مکه بود، به وی منتقل گردید. بن علوی سرانجام در سال 1425ق، در شهر مکه درگذشت.

|
  • Saeid Askari Pages 15-34

    Salafis making references to some narration and Quranic verses including the verse 100 Chapter al-Tawbah claim that God, the Exalted, has approved of all the actions of the Salaf (i.e. the first three generations of Muslims) saying their understanding is authentic and authoritative. They state that those living at a later and more recent time should give up on their own ideas and turn to those of the predecessors. They are of the view that the purport of the verse is absolute and unrestricted in the sense that it encompasses all the predecessors and that, according to the verse, God, the Glorified is pleased with them and their followers in all times and circumstances. By studying reliable exegetical works, it can be concluded that the verse 100 of Chapter al-Tawbah does not include all the predecessors. The praise in the verse does not mean that whatever is understood by them is authoritative. Just as the obedience and subservience in the verse includes all Muslims until the Day of Judgment, so if one considers the understanding of the predecessors to be valid and authoritative, he must inevitably consider the understanding of all Muslims to be authoritative until the Day of Judgment.

    Keywords: understanding, predecessors, authority, early Islamic period, verse 100 of Surah al-Tawbah
  • Bahman Qasimi Pages 35-56

    The question about seeking intercession of the Holy Prophet (S) is one of the issues of contention between Wahabis and other Muslims. Muslims generally believe that seeking the Prophet's intercession is allowed and permissible today as it was permissible in his lifetime. One of the reasons for permissibility of this act is Uthman's b. Hanif's tradition which has been narrated in some Sunni books with a reliable chain of transmission. On the contrary, Wahabis have rejected seeking the Holy Prophet's intercession after his demise saying this act is tantamount to believing in invisible power for God's servants; such a belief amounts to shirk (polytheism). That is because Allah, the Exalted, alone is capable of doing things which are invisible and it is not permissible to associate any partners with him in this regard. For this reason, Wahabis are of the view that those who seek intercession are unbelievers. In their belief, Uthman b. Hanif's hadith does not signify permissibility of intercessions nor does it indicate that the predecessors did this. Even if this hadith is assumed to be valid, it still does not indicate permissibility of intercession after the demise of the Prophet (S).
    Anyhow, if we look carefully at the purport of this tradition, it is inferred that the hadith, which does not seem to be having any difficulty, signifies permissibility of seeking intercession of the Prophet (S) in the intermediate world, and it can be said that the objections raised by Wahabis is rejected.

    Keywords: seeking intercessions, life, Uthman b. Hanif, shirk (polytheism)
  • Ibrahim Kazemi Pages 57-74

    The authority of a "tradition with a single transmitter" (better known as khabar-e wahid) is one of the contentious issues among scholars from various sects and denominations. Some scholars do not generally consider it as valid in jurisprudence and beliefs; some others consider such a report valid in both of them while a third group has adopted a middle approach saying it is valid in jurisprudence and invalid in beliefs. The reason for this difference is that a tradition with a single transmitter sometimes leads to knowledge and other times to a strong probability (dhan). Those who believe that such a tradition leads to knowledge maintain that it also valid in beliefs. Ibn Taymiyyah, however, believes that all traditions transmitted with a single transmitter (except for two kinds of them i.e. a report accepted by the Ummah and the report which is surrounded by evidenced) lead to probability. In other words, it can be said that a solitary report is not valid in practices and beliefs. Any type of report which leads to knowledge can also be authoritative in beliefs and any type of report which leads to probability can be invalid in beliefs as well. Ibn Taymiyya has expanded the title 'receiving the news through public acceptance' saying that all the reports in the books authored by Bukhari and Muslim are mutawatir (frequently reported). The reason he has mentioned is consensus of the traditionists. Objections have been raised to Ibn Taymiyya's opinions and those objections have been studied in this article.

    Keywords: authority, solitary report, Ibn Taymiyya, knowledge, conjecture, consensus of Ahl-e Hadith
  • Ali Akbar Lutfi Pages 75-98

    Jihadi Salafism is a group which believes in armed struggle to spread the religion. To promote and realize their goals, they seek to remove every hurdle on their way. The biggest hurdle according to them, are the Islamic countries' rulers who, according to them, are unbelievers and heretics. To legitimize their actions, the Takfiris have taken recourse to Ibn Taymiyya's verdicts as the main and only basis to excommunicate Muslim rulers and consider them out of the pale of Islam. Referring to Ibn Taymiyya's fatwa about Tatars, they have made two claims. First, today's rulers are like the Tatar rulers and, therefore, they should be killed. Second, the orders issued by these rulers are like those of the Tatars and they are kafir (infidels) on account of these orders, and they, therefore, deserve to be killed. However, if we look at Ibn Taymiyya's opinion, it seems that the Salafists have wrong understanding of their statements and it is impossible to put today's rulers on equal footing with the Tatar's. In addition, the rulers of Muslim countries seem to lack certain conditions mentioned in the Book, prophetic tradition and sayings of the noble leaders about 'kufr'. They can be described as corrupt rulers at the most. As well, based on what has been mentioned in Sunni sources, it is not permissible to revolt against a ruler, if it entails an evil (mafsada).

    Keywords: Ibn Taymiyyah, Salafi Jihadi, ruler, Tatar, statutory laws, rulers of Islamic countries
  • Morteza Hakimi, Muhammad Jafar Milan Nooriani Pages 99-126

    The virtues and merits of Ahlulbayt, peace be upon them, is an issue which Muslims especially Sunnis concede not to mention several books written by scholars in this regard. The term Ahlulbayt refers to the Holy Prophet, peace be upon him and his family, Imam Ali, Sayyidah Fatimah, Imam Hassan and Imam Hussain, peace be upon them. There are many verses and traditions which make reference to the virtues and excellences of the household of the Prophet (S), and most of the Sunni scholars have accepted them. However, among them someone called Ibn Taymiyya has a different opinion. Although in some cases he has praised the household of the Prophet (S), he has denied their virtues and great attributes using other methods. At times, he has even criticized and insulted them. This study first seeks to examine Ibn Taymiyya's view about Ahlulbaty (AS). Thereupon, it criticizes his opinions and elaborates on Sunni scholars' reaction.

    Keywords: Ahlulbayt (AS), merits of Ahlulbayt (AS), Hazrat Ali, Hazrat Zahra, Ibn Taymiyya
  • Maysam Ourangi Pages 127-146

    According to Salafists, salaf is divided into two types, temporal and methodical. They consider the first three generations of Muslims i.e. the generations of Prophet Muhammad and his companions (the Sahabah), their successors (the Tabi‘un), and the successors of the successors as both temporal and methodical salaf while those who adhere to their methods and lifestyle are considered to be salafis, though they may not be living in their times. One of the fundamental principles of the salafis is the authority of the predecessors' (Salaf) understanding considering it necessary to follow them both in belief and practice. The verse 100 of Surah al-Tawbah of the Quran is one of the Quranic proofs concerning the authority of the predecessors' understanding. This verse faces problems from within itself as well as from other verses and narrations; therefore, it is not able to substantiate the claims made by Salafists. In this article which has been written with an analytical and descriptive method, the opinion of Salafis concerning the verse 100 of Chapter al-Tawbah has been critically assessed.

    Keywords: predecessors, successors, consent, predecessors' understanding, authoritativeness, Salafism