فهرست مطالب

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 11 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن مرادیان، عیسی بزرگزاده، محمدرضا آهنگراول* صفحات 7-22
    هم اکنون ظرفیت تولید انرژی برق کشور هفتاد هزار مگاوات و مجموع ظرفیت مخازن آب کشور حدود پنجاه میلیارد مترمکعب است که با بهره برداری از سد و نیروگاه بختیاری به میزان 1500 مگاوات به ظرفیت برق و حدود پنج میلیارد مترمکعب به حجم مخازن آب کشور افزوده می شود. عملیات اجرایی طرح سد و نیروگاه بختیاری از سال 1387 آغاز و طبق موافقت نامه پیش بینی شده است با صرف اعتباری بالغ بر 32000 میلیارد ریال در سال 1396 به بهره برداری برسد. هدف این مقاله ارزیابی و احصای تهدیدهای طرح مذبور با رویکرد پدافند غیرعامل بوده و طی آن تلاش شده با استفاده از نظر کارشناسان شاغل در پروژه و متخصصان پدافند غیرعامل آگاه از کالبدهای درونی و بیرونی طرح، برای اثبات یا رد فرضیه مطرح‎شده مبنی بر اینکه «تهدیدهای سخت موشکی، نیمه سخت همانند به کارگیری بمب های گرافیتی و الکترومغناطیسی و تهدیدهای نرم شامل تحریم های اقتصادی و تهدیدهای سایبری، تهدیدهای اصلی سد و نیروگاه برقابی بختیاری از نظر پدافند غیرعامل می باشند.» اقدام گردد. روش تحقیق توصیفی بوده و نتایج حاصل از آن نشان می دهد تهدیدهای نرم همانند حمله های سایبری و تحریم اقتصادی و نیمه سخت نظیر استفاده از بمب های الکترومغناطیسی و همچنین تهدیدهای سخت هوایی و موشکی اهم تهدیدهای سد و نیروگاه برقابی بختیاری است.
    کلیدواژگان: تهدید، پدافند غیرعامل، سد، نیروگاه برقابی
  • غلامرضا جلالی فراهانی، شاهرخ شاهرخی شهرکی* صفحات 23-42
    مهم ترین موضوع در ادامه حیات رسانه ها تثبیت برقراری ارتباط گیرنده ها با فرستنده های سیگنال است که به طورکلی از دو طریق زمینی و ماهواره ای انجام می شود . این پژوهش برای رسیدن به پاسخ این سوال ها که چگونه می توان با استفاده از اصول پدافند غیر عامل کارآیی رسانه ملی را در برابر تهدیدهای ناشی از جنگ ، تثبیت نمود و چه شیوه هایی در سیگنال رسانی زمینی و ماهواره ای می تواند ، ما را به این هدف نزدیک نماید، با شرکت 60 نفر از مدیران و کارشناسان فنی ، این فرضیه که در شرایط بحران ناشی از جنگ می توان با استفاده از روش های نوین سیگنال رسانی مبتنی بر رویکرد پدافند غیر عامل ، کار آیی رسانه ملی را تثبیت کرد ، مورد بررسی قرار گرفت. بهره گیری از روش های نوین در سیگنال رسانی زمینی مانند:[1] STM1[2]- SFN - IPTV[3] و استفاده از قابلیت هایی مانند RDS[4] در فرستنده های رادیویی و استفاده از SNG[5] و قابلیت جابجایی در سیگنال‎رسانی ماهواره ای و بهره گیری از اصول پدافند غیر عامل، به عنوان راه کارهای اولیه مطرح شدند. پس از تجزیه وتحلیل نظر های ارائه شده، این نتایج به دست آمده که استفاده از روش های مختلف سیگنال رسانی به صورت موازی ، استفاده از الگوی پکت سیار، استفاده از پراکندگی ، استتار و اختفا، مقاوم سازی ، قابلیت جابجایی در فرستنده ها و استفاده از فناوری های نوین از قبیل IPTV- RDS -SFN – – DRM[6] STM1 و رمز نمودن اطلاعات، استفاده از بالن در انتشار امواج و گیرنده های موبایل ، راه کارهایی مناسب برای تثبیت کار آیی رسانه ملی در شرایط بحران ناشی از جنگ می باشند.

    کلیدواژگان: اصول پدافند غیرعامل، بحران جنگی، سیگنال رسانی زمینی، رسانه ملی
  • مجید اصغرزاده، رسول امجدی* صفحات 43-60
    مقاله حاضر با هدف شناخت ملاحظات اساسی پدافند غیرعامل در مدیریت بحران ناشی از حمله به زیرساخت های ریلی صورت گرفته است. سوال اصلی آن عبارت است از: ملاحظات اساسی پدافند غیرعامل در مدیریت بحران ناشی از حمله به زیرساخت های ریلی کدامند؟ فرضیه نیز عبارت است از: استتار، اختفا، پوشش و فریب باعث کاهش دید، ضعف تشخیص و گمراهی و غفلت می گردد. این مقاله از نوع کاربردی و به روش توصیفی اجرا شده است. جامعه نمونه آماری آن به تعداد 113 نفر و از روش طبقاتی ساده انتخاب شده است. روش جمع آوری اطلاعات به صورت پرسشنامه و کتابخانه ای است فرضیه به روش استنباط آماری اثبات و داده های آماری نیز از طریق نرم افزار Excelو spss مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. به منظور رتبه بندی اصول پدافند غیرعامل بر زیرساخت های راه آهن از آزمون فریدمن و نرم افزارspss استفاده و نتایج مقاله نشان می دهد در بحث ملاحظات اساسی پدافند غیرعامل ، به کارگیری فریب در گمراهی و غفلت دشمن، به کارگیری اختفا در کاهش دید دشمن، به کارگیری پوشش در گمراهی دید و تیر دشمن و به کارگیری استتار در تقلیل کشف و تشخیص دشمن موثر است.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، تهدید، آسیب پذیری، مدیریت بحران، زیرساخت های ریلی
  • عزتاللهنباتی، اسداللههمتی* صفحات 61-78
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی آسیب ها و تهدیدهای شبکه مخابراتی مادر کشور و تاثیر آن بر امنیت ملی ج.ا.ا انجام شده است. روش تحقیق آمیخته ای از روش تحقیق توصیفی تحلیلی بوده است که در آن آسیب ها و تهدیدهای شبکه مخابراتی مادر کشور به عنوان متغیر مستقل و امنیت ملی به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. جامعه آماری 105 نفر از صاحب نظران در دو حوزه مخابرات و پدافند غیرعامل است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته که روایی ابزار پژوهش از دید متخصصان با استفاده از روش دلفی مورد تایید قرارگرفته و پایایی ابزار نیز با استفاده از آزمون ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه 77% تعیین گردیده است. در تحلیل داده های حاصل از ابزار پژوهش طی برنامه spss، با استفاده از انواع شاخص های آماری توصیفی، گرایش به مرکز (میانگین)، پراکندگی (انحراف معیار) و استنباطی (آزمون «تی تک نمونه ای» و تجزیه وتحلیل واریانس فریدمن استفاده شده است. این پژوهش با این فرضیه که «آسیب ها (ضعف امنیتی تجهیزات به لحاظ قدیمی بودن، ضعف دانشی نیروی انسانی، شکاف دیجیتال، محدودیت های مالی، اقتصادی و سیاسی) و تهدیدهای (فعال، غیرفعال و توزیع) شبکه مخابراتی مادر ، به عنوان آسیب ها و تهدیدهای زیرساخت حیاتی کشور، می توانند امنیت ملی را به خطر اندازد»، به دنبال پاسخ گویی به این سوال است که «آسیب ها و تهدیدهای شبکه مخابراتی مادر کشور چیست و چه تاثیری بر امنیت ملی دارد؟». نتایج حاکی از آن است که قدیمی بودن تجهیزات، به کارگیری تجهیزات سخت افزار غیربومی، محدودیت های سیاسی و ضعف دانش و تخصص از مهم ترین آسیب های شبکه مخابراتی مادر است و جعل هویت در دسترسی به اطلاعات، استراق سمع الکترونیکی ازجمله تهدیدهای توزیع از مهم ترین تهدیدهای شبکه مخابراتی مادر کشور محسوب می شود که تاثیر مستقیم بر امنیت ملی ج.ا.ا دارد.
    کلیدواژگان: آسیب و تهدید، شبکه مادر مخابراتی، امنیت
  • محمد عسگری، غلامحسن کشاورز افشاری* صفحات 79-98
    هدف این مقاله، شناسایی عوامل موثر بر سیاست گذاری سازمان صداوسیما در حوزه فناوری اطلاعات و اهداف فرعی نیز شامل شناسایی عوامل نرم افزاری و سخت افزاری موثر بر سیاست گذاری سازمان در حوزه فناوری اطلاعات است. سوال اصلی عبارت است از اینکه عوامل موثر بر سیاست گذاری سازمان صداوسیما در حوزه ی فناوری اطلاعات کدامند؟ و سوالات فرعی این تحقیق شامل: عوامل نرم افزاری و سخت افزاری موثر بر سیاست گذاری سازمان صداوسیما در حوزه فناوری اطلاعات کدامند؟و فرضیه اصلی، تاثیر عوامل نرم افزاری و سخت افزاری بر سیاست گذاری سازمان صداوسیما در حوزه فناوری اطلاعات است که در دو دسته بیرون سازمانی و درون سازمانی تقسیم بندی شده و در شانزده عامل یا مولفه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این مقاله که در یک جامعه آماری 101 نفره شامل معاونان، مدیران کل و خبرگان حوزه فناوری اطلاعات سازمان صداوسیما که با روش آزمون خی دو انجام گرفت، علاوه بر تایید فرضیه های طرح شده در مقاله، نشان می دهد در بخش درون سازمانی استفاده از مدیران فاقد دانش فناوری اطلاعات در راس این حوزه ها، بیشترین تاثیر را در سیاست گذاری سازمان صداوسیما در حوزه فناوری اطلاعات خواهد داشت. در بین عوامل بیرونی نیز گسترش شبکه های اجتماعی و ماهواره ای و نیز ارائه سرویس ها و برنامه های سازمان روی بستر فناوری اطلاعات، مهم ترین چالش و نیز مهم ترین فرصت پیش روی سازمان در حوزه سیاست گذاری در حوزه فناوری اطلاعات شناخته شد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، سیاست گذاری، عوامل سخت افزاری و عوامل نرم افزاری، پدافند غیرعامل
  • عباسعلی مقدم نژاد، مهدی مهدوی زاده * صفحات 99-118
    از آن جا که هرگونه اقدام غیرمسلحانه ای که باعث کاهش آسیب پذیری، در مقابله با تهدیدها و اقدام های نظامی دشمن، جزیی از اقدام های پدافند غیرعامل محسوب می گردد؛ ازاین رو اقدام های پدافند غیرعامل انجام شده، باعث افزایش توان نیروهای رزمنده و موجب زنده ماندن و ادامه حیات و بقای نیروی انسانی کشور می شود. هدف از پژوهش حاضر این است که نشان دهد چگونه می توان از پدافند غیرعامل به عنوان شاخصی برای کاهش آسیب پذیری تهدیدهای بیوتروریستی (عوامل میکروبی) در ارتش استفاده نمود. سوال اصلی تحقیق «نقش پدافند غیرعامل ارتش ج.ا.ا در کاهش آسیب پذیری در مقابله با تهدیدهای بیوتروریسم (عوامل میکروبی) کدامند؟» و فرضیه اصلی تحقیق «پدافند غیرعامل از طریق کاهش آسیب پذیری باعث جلوگیری و مقابله با حمله های بیوتروریسم (عوامل میکروبی) در ارتش ج.ا.ا می گردد» بوده است. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی انجام و از نظر نوع، کاربردی است. جامعه آماری تحقیق 158 نفر شامل متخصصان، پزشکان، کارشناسان آزمایشگاهی، پرستاران، استادان و دانشجویان کارشناسی ارشد پدافند غیرعامل دانشکده فارابی، اساتید و کارکنان دانشکده ش.م.ه نیروی زمینی جمهوری اسلامی ایران است و جامعه نمونه بر اساس فرمول کوکران شامل 79 نفر از استادان، دانشجویان، پزشکان، کارشناسان آزمایشگاهی و پرستاری به صورت تصادفی انتخاب شده است. نتایج تحقیق ها نشان می دهد پیش بینی آموزش های مناسب و آگاه سازی کارکنان و راه اندازی آزمایشگاه و مراکز تحقیقاتی در مقابله با حمله های میکروبی دشمن نقش کاربردی و اساسی دارند.
    کلیدواژگان: بیوتروریسم، پدافند غیرعامل، عوامل میکروبی، آسیب پذیری
  • احمد صفری نژاد، هادی باغبانی* صفحات 119-137
    نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با توجه به استفاده کشورهای فرامنطقه ای در تسلیحات غیرکشنده، مانند بمب های الکترومغناطیسی و گرافیتی همواره مورد تهدید دشمنان است. بنابراین دست یابی به راه کارهای حفاظت از تجهیزات و سامانه های رایانه ای، الکترونیکی و مخابراتی در مقابل پدیده های الکترومغناطیسی و نحوه عملکرد بمب های گرافیتی (به صورت الیاف گرافیتی و پودری)، مستلزم شناخت دقیق این پدیده ها و قدرت تحلیل تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم آن ها بر انواع قطعات پردازشی، ارتباطی، حفاظ ها و زیرساخت های انرژی است. هدف از این پژوهش، استخراج مهم ترین ملاحظات پدافند غیرعامل سامانه های (ارتباطی، تجهیزاتی (اعم از هوایی و زمینی) و زیرساخت های انرژی) نهاجا در مقابله با سلاح های غیرکشنده است. سوال اصلی مقاله این است که ملاحظات پدافند غیرعامل سامانه های (ارتباطی، تجهیزاتی و زیرساخت های انرژی) نهاجا در مقابله با سلاح های غیرکشنده چیست؟ روشی که در این مقاله مورد استفاده قرارگرفته است، توصیفی تحلیلی بوده که پس از جمع آوری داده ها از طریق اسناد و مدارک و مشاهده‎ها با استفاده از آمار استنباطی (از طریق نرم افزار اکسل و اس.پی . اس.اس) مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. بررسی فرضیه های تحقیق با بهره گیری از آمار استنباطی نشان دهنده آن است که پیشنهاد های اجرایی تحقیق در محافظت از سامانه های یادشده در نهاجا موثر است.
    کلیدواژگان: بمب الکترو مغناطیسی، بمب گرافیتی، سامانه های الکترونیکی نهاجا
|
  • Mohsen Moradian, Eesa Bozorg Zade, Mohammad Reza Ahangar Aval* Pages 7-22
    At the present time the capacity of electricity generation in the country is 70.000 megawatts and the total capacity of water reservoir is approximately fifty billion cubic meters that in case of utilizing Bakhtiary Hydroelectric Power Plant, 1500 megawatts is added to the capacity of electricity generation and about five billion cubic meters of water is added to national water reservoir volume. The construction phase of Bakhtiary HEPP began from 2008 (1378 Iranian calendar) and due to a proposed agreement and allocating more than 32.000 billion rials budget by the government, it is expected to come into operation in 2018 (1396). The purpose of this paper is to evaluate and explore the aforementioned threats with a passive defense approach. And the attempt by the experts working on the with passive defense approach and it has been attempted to prove or reject a hypothesis supporting by experts working in the project and specialists in passive defense affairs who are aware of the inner and the external structure of the project. The hypothesis says "hard threatens such as rockets, semi-hard threats including graphite and electro-magnetic bombs, as well as soft threats like economic sanctions and cyber attacks are all among the most important threats towards Bakhtiary HEPP from a passive defense point of view. The method of this research is descriptive and the results show that soft threats such as cyber attacks and economic sanctions and semi-hard attacks like electro-magnetic bombs, as well as hard ones (air threats and rockets) are all among most important threats of Bakhtiary HEPP.
    Keywords: threat, passive defense, dam, hydroelectric plant
  • Gholam Reza Jalali, Shahrokh Shahrokhi Shahraki* Pages 23-42
    One of the important goals in current wars is to disable information and communication systems, specifically enemy broadcast. Since the role of national broadcast in controlling public opinion is inevitable, the continuation of its work, during a crisis, is doubled. The most important issue in signal performance stabilization is to keep communication between receivers and transmitters, which is generally done through earth or satellite transmission. This study was conducted to answer how, by utilizing passive defense measures, we can stabilize the efficiency of national broadcast against the threats caused by a war and what procedures can help us to keep on earth and satellite transmission. The hypothesis was discussed by a group of 60 managers and technical experts for emergency caused by a war, utilizing modern signal transmission through a passive defense approach. That how we can stabilize the performance of the national broadcast, in a crises caused by a war, needs a survey on the factors of a stabilized broadcast in such a situation. Using modern transmission procedures such as SFN – STMI – IPTV, capabilities like RDS in radios, SNG, satellite signal transmission capability and passive defense measures were among the initial practical proposals. After analyzing the data, the following result was acquired: using different parallel signal transmission, mobile transmitters, dispersion, camouflage, concealment, STMI, information coding, applying balloons for transmission and mobile receivers are among appropriate ways in a crises caused by a war.
    Keywords: stabilizing the efficiency of national broadcast, earth signal transmission, satellite signal transmission, passive defense
  • Majid Asghar Zade, Rasool Amjadi* Pages 43-60
    The present study has been aimed at understanding the basic considerations of passive defense in crisis management caused by an attack against railroad infrastructure. The main question is what the passive defense considerations are in crisis management caused by an attack against railroad infrastructure. The hypothesis states that camouflage, concealment, cover and deception lead to reduction in visibility, misdetection, misconducting and negligence. This paper is a practical study and is performed by descriptive method. The sample population is 113 people, which is chosen among a simple classified method. Data was collected by using a questionnaire and a library method. The hypothesis is derived by statistical methods and statistical data have been analyzed by SPSS and Excel software. In order to categorize the principles of passive defense for railroad infrastructure, Friedman test under SPSS software are used. The results indicate that in the basic considerations of passive defense, using deception to mislead and unawareness of the enemy, concealment to reduce visibility of the enemy, cover to misconduct the detection and aiming of the enemy and camouflage to reduce the detection and recognition capability of the enemy are effective.
    Keywords: passive defense, threat, vulnerability, crisis management, railroad infrastructure
  • Ezatollah Nabati, Asadollah Hemmati * Pages 61-78
    Communication is considered as a nerve system for a country and is responsible for unique, vital, and decisive role of the government. As a result, it is a top priority for the enemies in hostile actions. This study is seeking to identify the damages and threats to the national communication network and their impacts on the national security of the Islamic Republic of Iran. This research is an analytic - descriptive method, which has considered the damages and threats to national communication network as an independent variable. The population of the survey consists of 105 people including experts and 55 of senior experts in the field of communication network and passive defense. Data collection tool is a researcher- made questionnaire that its validity is approved by the expert, using the Delphi method and its reliability for questionnaire is also determined %77 by use of Cronbach's alpha coefficient. In analyzing research data, SPSS software, a range of descriptive statistical indices, average numbers, standard deviation distribution, derivational sample test of T-Tak and Freidman variance analysis have been used. The hypothesis of the research states that damages regarding old equipment, lack of specialized personnel, digital vacancy, financial, economic and political shortages, active/ inactive threats, country's own distribution network are known as major damages and threats for critical national infrastructure, that can endanger the national security of the I.R.I. this follows another question; what damages and threats are considered for national communication network and what impacts it has on the national security of the I.R.I. The results of the research indicate that old equipment and employing non- local hardware, political limitations and lack of knowledge and technology are among the main damages of communication network, and false information integrity, electronic interception, distribution losses are among the major threats for national communication network which has a direct impact on security of the I.R.I.
    Keywords: damage, threat, national communication network, national security
  • Mohammad Asgari, Gholamhasan Keshavarz Afshari* Pages 79-98
    Ever- increasing development and progress in ICT (information and communications technology) have led to rivalry among organizations in the last decade. In this research, the Islamic Republic of Iran Broadcast (IRIB) is studied for its policy- making in the field of IT. The main goal of this research is to identify efficient factors on IRIB policy - making in the field of IT. The other goals include identifying software/ hardware efficient factors in policy- making in IRIB in the field of IT. The main question is what the efficient factors on IRIB policy - making are in the field of IT. The other questions ask what are efficient software/ hardware factors in policy- making in IRIB in the field of IT. The main hypothesis is the efficient software / hardware factors in policy - making in IRIB in the field of IT, which is categorized into two divisions; internal and external, and are considered in sixteen indices or components. The study is carried out among 101group members in IRIB, including administrators, vice presidents and experts in the field of IT. The results applying the T test show that using managers with little knowledge of IT in the head of these fields has the most negative effects on IT field of the IRIB. Among the external factors, the most important challenge and also the most important opportunity for IRIB in IT policy- making was recognized as developing of the social networks and satellite broadcast, as well as providing services and programs in the context of IT.
    Keywords: Information Technology_policy - making_the hardware_software factors_passive defense
  • Abass Ali Moghadam Nejad, Mahdi Mahdavi Zade* Pages 99-118
    Since using any unarmed actions that reduce vulnerability to counter the threats and military actions of the enemy, are among the passive defense measures; hence the passive defense measures undertaken, lead to increase the survival and viability of country's manpower. The purpose of this study is to demonstrate how passive defense measures can be used to reduce the vulnerability of bioterrorist threats (microbial agents) in the Islamic Republic of Iran Army. The main research question is what roles army's passive defense measures play in reducing the vulnerability in countering the threat of bioterrorism (microbial agents). The main hypothesis states that passive defense can prevent bioterrorism (microbial agents) and countering this threat through reducing vulnerability in the Army. This study was conducted by a cross-sectional analytic method, and it is an applied one. The research population was 158 people, including doctors, laboratory technicians, nurses, professors, Farabi University master students of passive defense, the professors and staff of IRI Army NBC Faculty. The sample population by Cochran formula was randomly selected from 79 faculty members, students, doctors, laboratory technicians and nurses. The results show that appropriate education planning, informing staff members and establishing laboratories and research centers have fundamental and practical role in the fight against microbial attacks of the enemy.
    Keywords: bioterrorism, passive defense, microbial agents, vulnerability
  • Ahmad Safari Nejad, Hadi Baghbani* Pages 119-137
    This force will be threatened due to the use of nonfatal weapons such as electromagnetic and graphite bombs by countries outside the region. Thus achieving equipment protection strategies and computer, electronic and communication systems, in countering electromagnetic phenomena and dealing graphite bombs (graphite fibers and powder form), requires exact knowledge and analysis of direct and indirect effects on various processing, communication parts, and energy fences and infrastructure. The purpose of this study, is to derive the most important passive defense considerations, communication and equipment systems (both air and ground) and energy infrastructure of IRIAF in dealing with the non-fatal weapons. The main question of this paper is what are passive defense considerations for communication and equipment systems and energy infrastructure of IRIAF in dealing nonfatal weapons. The method has been used in this paper, is a descriptive analytic method that after data collection through documents and observation using inferential statistics; via Microsoft Excel and SPSS is analyzed. Studying hypotheses of the survey by the help of teachers, experts and IRIAF commanders and the analyses of the findings, using derivation statistics show that implementing the research recommendations are effective in protecting IRIAF above systems.
    Keywords: electromagnetic bomb, graphite bomb, electronic systems, Airforce