فهرست مطالب

پدافند غیر عامل و امنیت - پیاپی 17 (زمستان 1395)

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 17 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی خواجه امیری، میثم چوخاچی زاده مقدم *، احمد جهانسری صفحات 5-29
    ظهور تسلیحات نسل چهارم و استفاده از بیوتروریسم لزوم آمادگی دفاعی در برابر حملات بیوتروریستی را یادآور می شود. این پژوهش باهدف شناسایی راهکارهای پدافند غیرعامل در پایدارسازی و تداوم کارکرد تامین آب شرب از طریق ایمن سازی مخازن آب و با روش توصیفی انجام شده است. سوال اصلی پژوهش این است که؛ راهکارهای پدافند غیرعامل در پایدارسازی و تداوم کارکرد تامین آب شرب از طریق ایمن سازی مخازن آب شرب کشور کدام اند؟ ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته بوده و اساس کار محقق بر دو محور، گردآوری کتابخانه ای (اسنادی و اینترنتی)، مصاحبه و پرسشنامه (میدانی) استوار است. جامعه آماری این پژوهش شامل 27 کارشناس حوزه آب، 20 مدیر و دانشجوی کارشناسی ارشد پدافند غیرعامل و 13 پزشک و کادر درمانی، جمعا 60 نفر بوده و کل جامعه به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است. بررسی و روایی پرسشنامه به دو طریق روایی محتوایی و سازه صورت گرفته و اعتبار پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ محاسبه شده است.
    کلیدواژگان: بیوتروریسم، آب شرب، مخازن آب، مدیریت بحران، پدافند غیرعامل
  • محمد سهرابی، بهزاد پورنقدی* صفحات 31-48
    این پژوهش باهدف بررسی رابطه شبکه های اجتماعی مجازی بانظم و امنیت اجتماعی انجام شده است. سوال اصلی پژوهش به این صورت است که شبکه های اجتماعی مجازی چه نقشی در نظم و امنیت اجتماعی دارند؟ و فرضیه پژوهش نیز ؛ به نظر می رسد شبکه های اجتماعی مجازی رابطه معنی داری بانظم و امنیت اجتماعی دارند. این پژوهش به صورت پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری از بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج 200 نفر، از کاربران اینترنت و فضای سایبری، در سال 1394 انتخاب و از آنان درخواست شده که پرسشنامه محقق ساخته را تکمیل نمایند. یافته های پژوهش نشان داد بین متغیر شبکه های اجتماعی مجازی بانظم و امنیت اجتماعی در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج رابطه معنی داری وجود دارد. با توجه به هزینه های بسیار بالای فیلترینگ در کشور و شکسته شدن سد دسترسی آن توسط 80% از کاربران، فرهنگ سازی در خصوص کاربری اینترنت و اخلاق مجازی و مخاطرات سایبر، می تواند نتیجه ای مطلوب تر از فیلترینگ داشته باشد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، نظم، امنیت، امنیت اجتماعی، اینترنت
  • بابک امیدوار، مهدی مدیری، محمد اسکندری* صفحات 49-78
    در سال های اخیر به دلیل پیشرفت های چشمگیری که در تولید تسلیحات مدرن، هوشمند و پیشرفته با دقت و برد بالا صورت گرفته است، الگو و ماهیت جنگ، دچار تغییر و تحول بسیاری شده است و جنگ ها ماهیت تاثیرمحور و مخرب تری به خود گرفته اند. در جنگ های نسل جدید (نسل ششم)، انگیزه دشمنان حمله به مراکز ثقل و شریان های حیاتی در کل محیط جغرافیایی کشور می باشد. در همین راستا این پژوهش با هدف شناسایی زیرساخت هایی از منطقه موردمطالعه انجام شده است که با توجه به خصوصیات ذاتی آن از جذابیت بالایی برای دشمنان جهت اعمال تهدید در اثر حملات هدفمند برخوردار می باشند. بر این اساس به منظور رتبه بندی زیرساخت ها، 5 معیار اصلی، 25 معیار فرعی و 125 شاخص تخصصی ارائه می گردد. 5 معیار اصلی در سطح بندی زیرساخت ها، "ماهیت بنیادی زیرساخت"، "محیط پیرامونی زیرساخت"، "ملاحظات پدافند غیرعامل"، "پیامدهای مترتب با حمله هدفمند" و "نحوه وابستگی" می باشند. هر زیرساخت با توجه به امتیازی که از هریک از معیارها دریافت می کند، در وزن معیار مربوطه ضرب می شود و پس از تجمیع امتیاز 25 معیار فرعی، امتیاز نهایی هر زیرساخت بین 0 تا 100% تعیین می گردد و هر زیرساختی که امتیاز بالاتری کسب نماید، از رتبه بیشتری جهت اعمال تهدید توسط دشمنان برخوردار می باشد. در انتها به منظور نمایش خروجی های الگو، فرآیند مذکور در یک منطقه شهری فرضی در سیستم اطلاعات مکانی پیاده سازی شد و در بین 3 شبکه برق، سوخت و آب شهر، زیرساخت های مرتبط با شبکه برق از جذابیت بالایی جهت اعمال تهدید در اثر حملات هدفمند برخوردار بودند و نیروگاه های برق شهر، بالاترین اولویت را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: زیرساخت های حیاتی، حملات هدفمند، رتبه بندی، معیار، شاخص
  • ابوالفضل کربلایی حسینی غیاثوند *، امین خاکپور، پریا پورمحمدی صفحات 79-100
    اهمیت حفظ و تقویت آمادگی دفاعی در تمامی ابعاد و از جمله در زمینه پدافند غیر عامل کاملا بدیهی است. یکی از راهکارهای اساسی در بحث پدافند غیر عامل، پهنه بندی و مکان یابی مناسب کاربری های شهری است. لذا هدف از پژوهش حاضر شناخت و ارزیابی مکان یابی فضاهای آموزشی ابتدایی با رویکرد پدافند غیر عامل در شهر کرمانشاه می باشد. جامعه مورد مطالعه در این تحقیق، مدارس ابتدایی شهر کرمانشاه است که از منطقه چهار شهرداری کرمانشاه به عنوان جامعه نمونه انتخاب گردید. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است. جمع آوری اطلاعات در دو مرحله صورت گرفته است؛ در مرحله اول پیشینه و چارچوب نظری تحقیق با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و اسنادی است که منجر به ارائه الگویی تحلیلی شده است. در مرحله بعد نیز بصورت میدانی نمونه های مورد مطالعه با استفاده از شاخص های بدست آمده در مرحله اول مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین برای ارزیابی و اولویت بندی شاخص های ارائه شده در الگوی تحلیلی، از تحلیل شبکه(ان‎ای‎پی) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که از میان زیر معیارهای بدست آمده در تحقیق، "معماری دفاعی" و "پراکندگی و تمرکز زدایی" بیشترین اهمیت را در دستیابی به امنیت در مکانیابی فضاهای آموزشی دارند.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، مکان یابی بهینه، مراکز آموزشی، کرمانشاه
  • علی اصغر ملک افضلی، صابر مصورزاده* صفحات 101-118
    هدف از انجام این پژوهش ارزیابی میزان تحقق پذیری شاخص های پدافند غیرعامل در طرح های توسعه شهری با استفاده از الگو های کمی و کیفی و سامانه اطلاعات جغرافیایی است. این پژوهش یک تحقیق کاربردی به روش شبیه سازی و الگوسازی با بهره گیری از سامانه اطلاعات جغرافیایی است که مطالعات آن بر اساس اسناد و گزارشات کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بررسی کمی و کیفی معیارها و شاخصهای پدافند غیرعامل در طرح تفصیلی هسته مرکزی شهر قم نشان می دهد با توجه به اهمیت محدوده مطالعاتی و حساسیت کاربری های موجود در این محدوده، در تهیه طرح مذکور به اصول و شاخص های پدافند غیر عامل جهت کاهش آسیب پذیری منطقه توجه جدی و قابل ملاحظه ای نشده است. لذا در نهایت پیشنهادهای لازم در قالب سیاست های اجرایی به منظور کاهش آسیب پذیری هسته مرکزی شهر قم در مقابل آسیبهای طبیعی و مصنوعی ارائه شده است. پیشنهادهایی شده است که از آن جمله تهیه طرح تفصیلی موضوعی – موضعی برای محدوده هسته مرکزی شهر قم با رویکرد پدافند غیرعامل است.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، هسته مرکزی شهر قم، طرح های توسعه شهری
  • بهروز ابراهیمی* صفحات 119-135
    پژوهش حاضر باهدف تعیین ملاحظات پدافند غیرعامل مرکز کنترل ترافیک شرکت راه آهن ج.ا.ایران در برابر حملات سایبری که شامل تعیین حملات سایبری موثر، تعیین آسیب پذیری های موثر و تعیین راهکارهای پدافندی مقابله با حملات سایبری مرکز کنترل ترافیک راه آهن ج.ا.ایران صورت گرفته و این پژوهش از نوع کاربردی است و با استفاده از روش پژوهش توصیفی تحلیلی انجام شده است. روش ها و ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه، مصاحبه، مشاهده و استفاده از فضای سایبری (اینترنت و اینترانت) بوده است. جامعه آماری این پژوهش را صاحب نظران، مدیران و کارشناسان آگاه و متخصص در زمینه پدافند غیرعامل، فناوری اطلاعات و راه آهن ج.ا.ایران تشکیل داده اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که مهم ترین ملاحظات پدافند غیرعامل مرکز کنترل ترافیک راه آهن در برابر حملات سایبری در سه بخش زیر عبارت انداز: مهم ترین حملات: محرومیت از خدمات[1]، تغییر محتوای پیام و موارد دیگراست. مهم ترین آسیب پذیری ها: وجود کارمندان ناراضی، عدم کنترل دقیق ورود و خروج افراد به اتاق سرور و مرکز کنترل ترافیک، کمبود نیروی انسانی متخصص جهت تعمیر و نگهداری تجهیزات و موارد دیگر است. مهم ترین راهکارها: پشتیبان گیری مداوم از داده های حیاتی و حساس، مستندسازی و ارائه گزارش تهاجم های تشخیص داده شده قبلی به تیم امنیت، مرور گزارش های روزانه مربوط به تجهیزات و موارد دیگر است.

    کلیدواژگان: مرکز کنترل، حملات سایبری، امنیت، ملاحظات پدافند غیرعامل، راه آهن
|
  • Mehdi Khajeh ameiri, Meisam chokhachizadeh Mogadam*, Ahmad Jahansari Pages 5-29
    Appearance of fourth generation weaponries and use of bio-terrorism necessitates the defensive preparation against bio-terroristic attacks. This study aims to identify the solutions of passive defense in stabilization and continuance of function of drinking water supply through safety of water reservoirs in a descriptive approach. The main question of the study is what are the solutions of passive defense in stabilization and continuance of drinking water supply function through safety of drinking water reservoirs of the country? The information collection tool in this study is library studies, interview and researcher made questionnaire and the basis of the researcher work is based on two axes of library collection (document and internet), interview and questionnaire (field). Statistical population of study includes 27 experts of water, 20 managers and Master of Science student of passive defense and 13 physicians and medical staff, in sum 60 persons and entire population has been examined as the sample size and validity of questionnaire has been done through validity of content and structure. Validity of questionnaire has been calculated through Cronbach’s Alpha.
    Keywords: bioterrorism, drinking water, water reservoirs, crisis management, passive defense
  • Mohammad Sohrabi, Behzad pour Naghdi* Pages 31-48
    This research aims to investigate the relationship between virtual social networks and social security and order. The main question of research is that what the role of virtual social networks is in social security and order. The research hypothesis also argues that it seems that virtual social networks have significant relationship with social security and order. This research conducted using survey method. The study population included students of Islamic Azad University of Karaj Branch (n=200), Internet and cyber users in 2015; they were asked to complete researcher-made questionnaire. The research results showed that there is a significant relationship between virtual social networks and social security and order among students of Islamic Azad University of Karaj Branch. Hence, due to high costs of filtering in the country and breaking this barrier by %80 of users, culture-building practices in terms of Internet user and cyber ethics and risk can have a result more desirable than filtering.
    Keywords: Virtual Social Networks, Order, Security, Social Security, Internet
  • Babak Omidvar, Mehdi Modiri, Mohammad Eskandari * Pages 49-78
    During recent years, due to significant advancement in production of modern, intelligent and developed weapons with high accuracy and reach, the pattern and nature of war has significantly changed and wars have found more destructive features. In new age wars (sixth generation), the motivation of enemy is attack to centers of gravity and lifelines in the entire geography of the environment. Along this, this study is done with aim of identifying the infrastructures of studies regions that given its inherent properties is of high attraction for enemies for applying threat deriving from purposeful attacks. Thus, for ranking the infrastructures, 5 main criteria, and 25 subsidiary criteria and 125 specialized indexes are presented. Five main criteria at ranking of infrastructures are infrastructure basic nature, infrastructure peripheral environment, passive defense considerations, consequences of purposeful attach and modality of dependence. Each infrastructure is multiplied to the related criterion weight considering the score which receives from each one of criteria and after summing the scores of 25 subsidiary criteria, the final score of each infrastructure is determined between 0 to 100%, and each infrastructure which acquires higher score has greater ranking for applying the threat by enemies. Finally, for depicting the outputs of the model, the mentioned process is implemented in an imaginary urban region in positional information system and among three infrastructures of electricity network, fuel and city water supply, the infrastructures related to electricity network is of higher attraction for applying the threat due to purposeful attacks and city power plant has was of highest priority.
    Keywords: vital infrastructures, purposeful attacks, ranking, criterion, index
  • Abolfazl Karbalai Hossini Giusvand*, Amin Khakpour, Parya Mohammadi Pages 79-100
    The importance of preserving and strengthening defense preparedness is obvious in all aspects, especially in the field of passive defense. One of the basic strategies in discussing about passive defense is urban users’ appropriate zoning and localization. Hence, this research aims to identify and evaluate elementary educational localization with passive defense approach in Kermanshah city. The study population includes elementary schools in which schools located at municipal district 4 in Kermanshah were selected as sample. From purpose viewpoint, it is applied, and from method viewpoint, it is descriptive-analytic. Data have been collected in two stages; the first stage relates to background and framework of the study using documents and library studies which has led to representing analytical model. In the second stage, samples under investigation were analyzed using field method and indictors obtained from the first stage. Also, to analyze and prioritize indicators provided in the analytical model, analytical network process (ANP) was applied. The results show that “defensive architecture” and “dispersion and decentralization” are subscales which have the utmost importance in achieving security in educational spaces localization.
    Keywords: Passive Defense, Optimal Localization, Educational Centers, Kermanshah
  • AliAsghar MalekAfzali, Saber Mosavarzadeh* Pages 101-118
    This research aims to evaluate the realization degree of passive defense measures in urban development projects using qualitative and quantitative models and geographic information systems (GIS). This is an applied research conducted by simulating and modeling method using geographic information system. Data were collected and analyzed using documents, field and library studies and reports. The quantitative and qualitative study of criteria and passive defense indicators in detailed plan of central part of Qom city shows that due to the importance of study scope and users’ sensitiveness in this regard, no significant and serious attention has been drawn on principles and indicators of passive defense in order to reduce the vulnerability of the region. Hence, necessary proposals are provided in the form of executive policies to reduce vulnerability in central part of Qom city against natural and synthetic damages.
    Keywords: Passive Defense, Central Part of Qom City, Urban Development Plans
  • Behrouz Ebrahimi* Pages 119-135
    This study aims to determine the passive defense considerations of traffic control center of Islamic Republic of Iran Railways (IRIR) against cyber-attacks which include determining the effective cyber-attacks, determining effective vulnerability and determining the defensive solutions for resisting against cyber-attacks of traffic control center of IRIR using analytic descriptive stud. This study is of practical type. Methods and tools of information collection of this study include questionnaire, interview, observation and use of cyberspace (internet and intranet). Statistical population of this study is made up of experts, managers and specialists of the field of passive defense, IT and IRIR. Findings of the study suggest that the most important considerations of passive defense of traffic control center of Railways against cyber-attacks in following three parts are: the most important attacks, Denial of service, message content change and other cases. The most important vulnerabilities: existence of dissatisfied employees, lack of accurate control of entry and exist of people to server room and traffic control center, lack of specialist human force for repairing and maintenance of equipment and other cases. The most important solutions: continuous backup of vital and sensitive data, documentation and reporting the previous identified attacks to security team, and reviewing the daily reports related to equipment and other cases.
    Keywords: control center, cyber-attacks, security, passive defense consideration, Railways