فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهی - پیاپی 39 (زمستان 1398)

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 39 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/29
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حامد جوادی* صفحات 1-11
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی و محلول پاشی آهن و روی بر عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان در کشت دوم آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی مرکز آموزش جهاد کشاورزی بیرجند در سال 1393 به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل تیمار آبیاری (آبیاری کامل تا پایان دوره رشد، مطابق نیاز گیاه و قطع آبیاری در مرحله پر شدن دانه) به عنوان فاکتور اصلی و محلول پاشی کود ریزمغذی (شاهد، آهن، روی و آهن+روی) به عنوان فاکتور فرعی بودند. نتایج نشان داد که اثر تنش خشکی بر صفاتی مانند ارتفاع بوته، قطر طبق، تعداد برگ در شروع غنچه دهی و رسیدگی، وزن خشک طبق، شاخص سطح برگ در شروع غنچه دهی و رسیدگی، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد کاه و کلش، عملکرد بیولوژیک و نسبت دانه به پوست معنی دار نبود، اما تنش خشکی باعث کاهش شاخص برداشت گردید. تنش در مرحله پرشدن دانه 29/18 درصد شاخص برداشت را نسبت به شاهد کاهش داد. اثر محلول پاشی کودهای ریز مغذی نیز برتمامی صفات مورد مطالعه (بجز تعداد برگ در مرحله رسیدگی) معنی دار نبود. محلول پاشی با آهن+روی باعث افزایش تعداد برگ در مرحله رسیدگی نسبت به سایر تیمارها گردید. همچنین اثر متقابل تنش خشکی× محلول پاشی کود ریزمغذی بر صفات مورد مطالعه معنی دار نبود. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق قطع آبیاری در مرحله پر شدن دانه و محلول پاشی کود ریزمغذی آهن و روی بر عملکرد دانه در کشت دوم آفتابگردان در منطقه بیرجند تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، قطع آبیاری در مرحله پرشدن دانه، نسبت دانه به پوست
  • سید کیوان مرعشی*، زلیخا مکوندی زاده صفحات 12-20
    به منظور بررسی تاثیر الگوهای آبیاری جوی و پشته ای یک در میان برعملکرد و اجزای عملکرد ارقام ذرت دانه ای، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان شوشتر اجرا گردید. الگوی آبیاری(کرت اصلی) شامل: آبیاری کامل جویچه ها (شاهد)، آبیاری جویچه ها بصورت یک در میان ثابت، آبیاری جویچه ها بصورت یک در میان متغیر، دوبار آبیاری جویچه ها بصورت یک در میان و یکبار آبیاری کامل و دوبار آبیاری جویچه ها بطور کامل و یک نوبت یک در میان و ارقام ذرت (کرت فرعی) شامل: سینگل کراس 704 و کارون. نتایج نشان داد بیشترین عملکرد دانه با 5260/5کیلوگرم در هکتار مربوط به آبیاری کامل جویچه ها و پس از آن مربوط به دو نوبت آبیاری تمام جویچه ها به صورت کامل و یک نوبت آبیاری به صورت یک در میان با 4530/4کیلوگرم در هکتار بود. نتایج اثر متقابل دو تیمار مورد بررسی نشان داد بیشترین عملکرد دانه در رقم سینگل کراس 704 در مدیریت آبیاری کامل جویچه ها با 5120 کیلوگرم در هکتار حاصل شد که نسبت به روش دو نوبت آبیاری تمام جویچه ها به صورت کامل و یک نوبت آبیاری به صورت یک در میان با 4723 کیلوگرم در هکتار تفاوت معنی دار نداشت. به طور کلی در مناطق با کمبود آب در راستای کاهش مصرف آب و تعدیل افت عملکرد ذرت می توان دو نوبت آبیاری تمام جویچه ها به صورت کامل و یک نوبت آبیاری به صورت یک در میان و استفاده از رقم سینگل کراس 704 را توصیه نمود.
    کلیدواژگان: الگوی آبیاری، ذرت، عملکرد بیولوژیکی، عملکرد دانه
  • نستوه صفی خانی *، ظهراب اداوی، سیروس منصوری فر صفحات 21-33
    کاربرد کودهای آلی با هدف جایگزینی یا کاهش قابل ملاحظه در کاربرد کودهای شیمیایی، موجب افزایش کیفیت و عملکرد در تولید پایدار گیاهان زراعی می شود. به همین منظور آزمایشی جهت بررسی اثر ورمی-کمپوست، کود شیمیایی اوره و تلفیق آن دو بر عملکرد و میزان اسانس دو رقم ورامین و اصفهانی گیاه دارویی شوید در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات گیاهان دارویی استان اصفهان در سال 1395 اجرا شد. فاکتور کودی شامل 100 درصد اوره (260/86کیلوگرم در هکتار)، ورمی کمپوست 3/33 درصد و 66/6درصد اوره (173/73کیلوگرم در هکتار اوره و 1141/85کیلوگرم در هکتار ورمی کمپوست)، ورمی کمپوست 66/6درصد و 33/3درصد اوره (86/86 کیلوگرم در هکتار اوره و 2283/71کیلوگرم در هکتار ورمی کمپوست)، 100 درصد ورمی-کمپوست (3429 کیلوگرم در هکتار) و تیمار شاهد (بدون کود) همچنین فاکتور دوم شامل دو رقم ورامین و اصفهانی بودند. نتایج نشان داد کاربرد ورمی کمپوست 6/66 درصد و 33/3درصد اوره منجر به افزایش تعداد چتر در بوته (13/6درصد)، وزن هزار دانه (19/3درصد)، وزن خشک بوته (21/9درصد) عملکرد دانه (33/4درصد)، شاخص برداشت (18/5درصد) و عملکرد اسانس (5/27 درصد) نسبت به تیمار شاهد گردید. همچنین بیشترین درصد اسانس (0/80 درصد)، محتوی د کارون (91/49درصد) و محتوی لینالول (2/61 درصد) در اسانس در تیمار کاربرد 100 درصد ورمی کمپوست بدست آمد. با توجه به نتایج این پژوهش، امکان کاربرد تلفیقی کودهای شیمیایی و آلی بدون کاهش قابل ملاحظه در عملکرد کمی و کیفی وجود دارد و می توان با کاربرد تلفیقی کودها در راستای کاهش هزینه های تولید گام موثری برداشت.
    کلیدواژگان: کود آلی، وزن هزار دانه، ترکیبات اسانس، لینالول
  • فاطمه راسخ*، وحید روشن، آتوسا وزیری، بهمن خلد برین صفحات 34-43
    بابونه گیاهی دارویی متعلق به خانواده کاسنی بوده که به دلیل داشتن ترکیبات دارویی خاص نقش مهمی در درمان های طب سنتی دارد. اسید سالسیلیک در گیاهان به میزان کم ساخته شده و باعث ایجاد مقاومت در شرایط تنش می شود. برای بررسی اثر اسید سالسیلیک بربابونه، پژوهشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی روی این گیاه انجام شد. کاشت بذر گونه M. chammomile در محیط گلخانه با میانگین دمای شب و روز گلخانه به ترتیب 17±2 و 29±4 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی آن 59±5 و 38±5 درصد انجام شد. دو هفته قبل از شروع گلدهی ویک هفته پس از اولین محلول پاشی، در دو نوبت تحت تیمار سطوح مختلف اسید سالسیلیک (صفر،150، 300، 450 میلی گرم برلیتر) قرارگرفتند براساس نتایج سطوح مختلف اسید سالسیلیک منجر به تغییر در شاخص های فیزیولوژیک مورد بررسی، تغییر درصد ترکیبات اسانس، محتوای پرولین و فعالیت آنتی اکسیدانی گردید. مقدار و نوع ترکیبات تشکیل دهنده اسانس M. chammomile با دستگاه GC و GC/MS تعیین و مهمترین ترکیبات موجود در اسانس، اکسید آلفا بیزابولول A ، کامازولن و ای- ان- دی سیکلو اتر گزارش گردید. 300 میلی گرم در لیتر سالیسیلیک اسید باعث افزایش کامازولن در اسانس شد. مقدار و نوع ترکیبات پلی فنلی با دستگاه HPLC اندازه گیری شد. مهمترین ترکیبات شامل کلروژنیک اسید، کافئیک اسید، کاتشین، سیناپیک اسید، هسپریدین، الاگیک اسید، کوارستین و ائوژنول بودند. در این پژوهش بهترین تیمار جهت افزایش پلی فنل ها غلظت 150 میلی گرم در لیتر سالیسیلیک اسید بود. در کل می توان گفت که کاربرد غلظت های پایین و متوسط سالیسیلیک اسید باعث بهبود مواد موثره در گیاه داروئی بابونه می شود.
    کلیدواژگان: بابونه، آنتی اکسیدان، اسانس، پرولین، پلی فنل
  • محمد حسن هاتفی *، علی رضا کوچکی، مهدی نصیری صفحات 44-57
    به منظور بررسی اثر الگوهای کشت مخلوط ردیفی کاهو پیچ و گل عسلی بر عملکرد اقتصادی و شاخص های سودمندی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 94-1393 اجرا شد. تیمارها شامل الگوهای کشت مخلوط ردیفی 1 ردیف کاهو پیچ + 1 ردیف گل عسلی (1:1)، 2 ردیف کاهو پیچ + 2 ردیف گل عسلی (2:2)، 3 ردیف کاهو پیچ + 3 ردیف گل عسلی (3:3) و کشت خالص دو گونه بودند. نتایج نشان داد که تاثیر الگوهای کشت مخلوط ردیفی کاهو پیچ و گل عسلی بر وزن تر بوته هر دو گونه معنی دار بود. بالاترین وزن تر بوته کاهو پیچ و گل عسلی به ترتیب با 36200 و 5909/2 کیلوگرم در هکتار در کشت خالص حاصل شد. بیشترین نسبت برابری زمین کلی (1/04) از الگوی کشت مخلوط ردیفی 2:2 حاصل شد که نشان دهنده سودمندی زراعی 4 درصدی کشت مخلوط و بیانگر کارایی بیشتر استفاده از زمین در این الگوی کشت نسبت به کشت های خالص این دو محصول بود. بیشترین شاخص سودمندی بوم نظام نیز در الگوی کشت مخلوط ردیفی 2:2 با 35466/5 حاصل شد. بنابراین به نظر می رسد باتوجه به این که الگوی کشت مخلوط ردیفی 2:2 از نسبت برابری زمین کلی و همچنین شاخص سودمندی بوم نظام بالاتری درمقایسه با سایر الگوهای کشت مخلوط ردیفی برخوردار بود، برای کسب حداکثر عملکرد و درآمد مناسب تر از کشت خالص باشد.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، شاخص رقابت، شاخص سودمندی بوم نظام، نسبت برابری زمین
  • امیر سینا قطاری، آرش روزبهانی*، سعید رضا یعقوبی صفحات 58-70
    به منظور ارزیابی تلفیق روش های مکانیکی و شیمیایی در کنترل جمعیت طبیعی علف های هرز لوبیا قرمز، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی درسه تکرار در شهرستان دماوند در سال1392 انجام شد. در این آزمایش کنترل مکانیکی به عنوان کرت اصلی در دو سطح عدم کولتیواسیون و یک بار کولتیواسیون و کنترل شیمیایی به عنوان کرت فرعی در شش سطح عدم کاربرد علف کش، کاربرد علف کش ایمازتاپیر (Pursuit 10 SL, BASF, Germany) با دوزهای 0/5 و 1 لیتر در هکتار به صورت پیش رویشی و دوزهای 0/3، 0/5 و 1 لیتر در هکتار به صورت پس رویشی در مرحله ظهور دومین سه برگچه ای لوبیا به همراه مویان سیتوگیت به میزان 2 در هزار در نظر گرفته شدند. علف های هرز مزرعه شامل تاج خروس ریشه قرمز، سلمه تره، پیچک صحرایی و ازمک بودند. نتایج نشان داد انجام کولتیواسیون وزن خشک علف های هرز را از 4634 کیلوگرم در هکتار در تیمار شاهد به 1626 کیلوگرم در هکتار کاهش داده و عملکرد دانه لوبیا را از 243 کیلوگرم در هکتار در تیمار شاهد به 904 کیلوگرم در هکتار افزایش داد. همچنین کاربرد پیش رویشی و پس رویشی علف کش ایمازتاپیر یک لیتر در هکتار بدون کولتیواسیون وزن خشک علف های هرز را به ترتیب به میزان 1032 و 1120 کیلوگرم در هکتار نسبت به شاهد کاهش داد و عملکرد دانه لوبیا به ترتیب به 1482 و 977 کیلوگرم نسبت به شاهد رسید.
    کلیدواژگان: ایمازتاپیر، علف هرز، عملکرد دانه و کولتیواسیون
  • راضیه اسکندری پور، افشین خورسند*، وحید رضا وردی نژاد، کامران زینال زاده، امیر نورجو صفحات 71-85
    در مطالعه حاضر نرم افزار آکوکراپ جهت پیش بینی عملکرد و کارایی مصرف آب محصول گوجه فرنگی در شرایط استفاده از پوشش مالچ و شرایط اقلیمی منطقه کهریز ارومیه مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش مزرعه ای در قالب طرح فاکتوریل اسپلیت پلات انجام گردید. فاکتور های آزمایشی شامل فاصله بین ردیف در 100 و 120 سانتی متر، فاصله بین بوته در 30 و 40 سانتی متر و نحوه استفاده از مالچ در سه حالت شامل پوشش تمام پشته و نصف جوی از مالچ، پوشش تمام جوی و نصف پشته از مالچ و تیمار بدون مالچ بود. آبیاری هر کرت به صورت مستقل انجام شد. پس از واسنجی مدل با داده های سال اول آزمایش بر اساس R2 حداکثر (0/99) و NRMSE حداقل (0/52)، نتایج ارزیابی بر اساس شاخص های آماری نشان داد که نرم افزار آکوکراپ به صورت مناسبی عملکرد محصول، کارایی مصرف آب و رطوبت خاک را برای گوجه فرنگی با تراکم های کاشت متفاوت و سه حالت استفاده از مالچ شبیه سازی می کند.
    کلیدواژگان: تراکم کشت، رطوبت خاک، کهریز ارومیه، مالچ پلی اتیلن
  • علی راحمی *، عباس بیابانی، نبی خلیلی اقدم صفحات 86-99
    به جهت اهمیت فیزیولوژیکی پارامترهای مدل های رگرسیون غیر خطی در الگوهای رشد سیگموئیدی در این تحقیق از هشت مدل رگرسیون غیرخطی برای توصیف روند تغییرات ماده خشک تجمعی و از دو مدل لجستیک و بتا برای توصیف روند تغییرات سطح برگ دو رقم گندم در دو سطح کودی استفاده شد. به این منظور آزمایشی در قالب فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در دو سطح کودی (صفر و 150 کیلوگرم ازت در رقم کوهدشت، صفر و 120 کیلوگرم کود ازته در رقم دوروم) در طی دوسال زراعی(93-1392 و 94-1393) به صورت آزمایش مرکب در دانشگاه گنبد کاووس به اجرا درآمد. نتایج نشان داد که هر دو مدل به خوبی قادر به توصیف تغییرات شاخص سطح برگ بوده اند و هیچ کدام برتری نسبی بر دیگری ندارند. همچنین حداکثر شاخص سطح برگ (LAImax) در رقم کوهدشت در هر دو سطح کودی در هر دو مدل بالاتر از رقم دوروم بود. همچنین نتایج نشان داد که کلیه مدل ها به خوبی روند تغییرات ماده خشک تجمعی را در برابر روز پس از کشت در هر دو سطح کودی نشان دادند اما در این بین، مدل های ریچاردز، نمایی متقارن، نمائی بریده و ویبول به لحاظ مقادیر آماره های محاسبه شده، کمی مناسب تر از سایر مدل-ها بودند، ضمن اینکه از پارامترهای بدست آمده در این مدل ها می توان در مطالعات مربوط به مقایسه ارقام و تیمارهای مختلف، آنالیز رشد و شبیه سازی رشد و تولید گندم استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سطح برگ، گندم، مدل، وزن خشک
  • خسرو عزیزی، علی رضا دارایی مفرد*، بهروز نصیری، محمد فیضیان صفحات 100-110
    آزمایش مزرعه ای، بر اساس سناریوهای استاندارد مورد تایید IPCC (A1B، A2، B1) توسط مدل گردش عمومی جو (HadCM3) با استفاده از مدل ریز مقیاس (LARS-WG) با هدف بررسی اثر تغییر اقلیم بر پاسخ مراحل فنولوژیک گیاهان سه کربنه، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان در دو سال زراعی 93 و 94 در یک مکان با تیمار اجزاء مکمل مخلوط ماشک برگ درشت و جو در 5 سطح، علف هرز در چهار سطح و کمپوست نیز در چهار سطح با آزمایش فاکتوریل 5×4 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی برای سال هدف 2055 میلادی (1445 شمسی) به صورت دیم اجراء شد. پارامترهای اقلیمی دما، بارندگی و تابش روزانه در دوره زمانی مورد مطالعه با استفاده از مدل LARS-WG شبیه سازی شدند. نتایج نشان داد که کاهش طول دوره رشد و عدم برخورد با دماهای فوق مطلوب و فرار از تنش های خشکی آخر فصل به علت منطبق بودن دوره رشد با فصل رشد، کاهش ریسک مخاطرات محیطی در سال های آتی را سبب شده و پایداری عملکرد نیز حاصل می گردد. بنابراین با وجود کاهش احتمالی تبخیر و تعرق گیاهان مرجع، شرایط زراعی آینده در خرم آباد به منظور تولید علوفه ارگانیک و کنترل بیولوژیک علف های هرز تحت اثر تغییرات اقلیمی، حاکی از میسر بودن امکان کشت بوده و اثرات منفی تغییر اقلیم بر تولید محصول کاسته می شود.
    کلیدواژگان: پایداری عملکرد، تبخیر و تعرق، فنولوژی
  • چنور عادلی، بابک پاساری*، اسعد رخزادی صفحات 111-125
    به منظور بررسی واکنش دو رقم نخود به کاربرد کودهای مختلف زیستی و شیمیایی آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی شرکت میدیا کالان در شهرستان کامیاران- استان کردستان در سال 1394 اجرا گردید. این آزمایش به صورت کرت های خرد شده (اسپیلت پلات) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. در این طرح فاکتور اصلی در شش سطح شامل (شاهد، ازتو بارور، فسفات بارور، پتابارور، تلفیق ازتوبارور+ فسفات بارور+ پتابارور، کود شیمیایی توصیه شده بر اساس آزمون خاک) و فاکتور فرعی شامل دو رقم نخود (عادل و بیونیج) در نظر گرفته شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که هیچ یک از صفات مورد مطالعه به جزء شاخص اسپاد برگ تحت تاثیر کودهای زیستی و شیمیایی اختلاف معنی داری نشان ندادند. به طوری که بیشترین مقدار اسپاد برگ در تیمار کود زیستی پتابارور مشاهده گردید. از طرف دیگر با وجود معنی دار نبودن تفاوت ها، حداکثر عملکرد دانه در هکتار در تیمار مصرف کود شیمیایی و با اندکی کاهش در تیمار کودهای زیستی تلفیقی حاصل گردید. همچنین در این آزمایش کمترین تعداد غلاف نابارور در بوته و حداکثر تعداد روز تا 50 درصد سبز شدن، تعداد شاخه های ثانویه، تعداد دانه در بوته و درصد پروتئین دانه در رقم عادل و بیشترین وزن صد دانه در رقم بیونیچ مشاهده گردید. در نهایت برتری تیمار کود شیمیایی و کودهای زیستی تلفیقی در مقایسه با شاهد به ترتیب 8/98 و 5 درصد بود. رقم عادل نیز در مقایسه با رقم بیونیج به ترتیب 2/37 و 5/92 درصد عملکرد دانه و درصد پروتئین بیشتری تولید نمود.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، کلروفیل، کودزیستی، کود شیمیایی، نخود
  • ایوب سبحانی، سید یحیی صالحی *، علی موافقی صفحات 126-137
    هدف این مطالعه ارزیابی واکنش جوانه زنی، رشد و برخی شاخص های بیوشیمیایی در گیاهچه های گندم نان به هیدروکربن های آروماتیک حلقوی فنانترن و پیرن می باشد. در این بررسی بذرهای گندم به صورت هیدروپونیک کشت داده شدند و به مدت 7 روز تحت تیمار غلظت های 50، 100، 150 و 200 میکرومول از این دو ترکیب قرار گرفتند. محتوای رنگیزه های فتوسنتزی، مالون دی آلدئید و پراکسید هیدروژن و همچنین فعالیت آنزیمهای کاتالاز (CAT)، پراکسیداز (POD)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و آسکوربات پراکسیداز (APX) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد هر دو آلاینده باعث کاهش درصد جوانه زنی گردیدند، بطوریکه کمترین درصد جوانه زنی مربوط به فنانترن (44/54%) در سطح 200 میکرومول بود. فنانترن بیشتر از پیرن باعث کاهش محتوای رنگیزه های فتوسنتزی گردید، کمترین درصد کلروفیل a (51/54%)، کلروفیل b (25/48%) و کاروتنوئیدها (42/63%) مربوط به تیمار فنانترن (200 میکرومول) بود. هر دو آلاینده باعث افزایش معنی دار محتوای پراکسید هیدروژن (7 برابر) و مالون دی آلدئید (1/5 برابر) گردیدند. افزایش غلظت هر دو آلاینده باعث کاهش معنی دار (تا70%) فعالیت سه آنزیم APX، POD و SOD گردیدند، ولی تنها فنانترن باعث کاهش معنی دار (12/49%) فعالیت آنزیم کاتالاز گردید. این نتایج نشان می دهد که به احتمال زیاد تنش اکسیداتیو، عامل کاهش رشد و اثرات زیانبار هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقه ای در خاک های آلوده به این مواد می باشد.
    کلیدواژگان: گندم، هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای، تنش اکسیداتیو، اثرات فیزیولوژیک
  • وحید براتی*، احسان بیژن زاده، روح الله نادری صفحات 138-152
    تنش خشکی مهمترین عامل محدود کننده ی عملکرد دانه ی گندم بویژه در مناطق جنوبی ایران است. به منظور شناسایی مناسب ترین صفات زراعی موثر بر عملکرد دانه ی ژنوتیپ های امید بخش گندم نان (16 ژنوتیپ) در شرایط آبیاری مطلوب و تنش خشکی، این آزمایش در سال های 92-1391 و 93-1392 در منطقه ی داراب استان فارس اجرا شد. تنش خشکی پس از مرحله ی گلدهی شروع و تا مرحله ی رسیدگی فیزیولوژیک ادامه یافت. در انتهای فصل رشد، صفت تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیک یاداشت برداری شد و صفات عملکرد دانه، عملکرد زیست توده، وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد گلچه در سنبلچه، تعداد پنجه در واحد سطح و ارتفاع بوته اندازه-گیری شدند و صفت شاخص برداشت محاسبه شد. چهار روش آماری شامل: همبستگی ساده، رگرسیون خطی چندگانه، رگرسیون گام به گام و تجزیه ی مسیر جهت بررسی روابط بین عملکرد دانه و صفات مذکور در هر دو شرایط رطوبتی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که در میان صفات مورد مطالعه، عملکرد زیست توده و شاخص برداشت موثرترین صفات اثرگذار بر روی عملکرد دانه در شرایط مطلوب رطوبتی بودند. درمقابل، تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، شاخص برداشت و عملکرد زیست توده به عنوان مهمترین صفات اثرگذار بر عملکرد دانه در شرایط تنش خشکی مطرح شدند. با توجه به اکثر روش های آماری، نقش عملکرد زیست توده در عملکرد دانه در شرایط تنش خشکی کمتر از شرایط مطلوب بود. همچنین، در شرایط تنش خشکی افزایش عملکرد دانه را می توان به شاخص برداشت بیشتر نسبت داد.
    کلیدواژگان: تجزیه مسیر، رگرسیون خطی چند گانه، رگرسیون گام به گام، همبستگی ساده
  • مهدی روزرخ* صفحات 153-167
    به منظور بررسی واکنش ژنوتیپهای گندم نان به اثرات ناشی از خشکی و بروز ژن ،دوآزمایش جداگانه به صورت آزمایشگاهی و گلخانه ای بصورت فاکتوریل و به ترتیب در قالب طرحهای کاملا تصادفی و بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار،در آزمایشگاه و گلخانه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه در سال 1394 انجام شد. عوامل این طرحها،در آزمایشگاه، بیست ژنوتیپ گندم (ده ژنوتیپ مقاوم و ده ژنوتیپ حساس به خشکی) و شش سطح پتانسیل اسمزی و در گلخانه،6 ژنوتیپ منتخب(سه ژنوتیپ حساس و سه ژنوتیپ مقاوم به خشکی) و شش سطح پتانسیل اسمزی بودند.آزمایشهای مربوط به فناوری های زیست شناسی مولکولی نیز در دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه ، انجام شد. نتایج نشان داد، ژنوتیپهای مقاوم به خشکی پیشتاز،آذر2 و پارسی،از نظر درصد،مدت و سرعت جوانه زنی، برتری قابل توجه و40 درصدی نسبت به ژنوتیپهای حساس به خشکی پیشگام، اوحدی و رصد داشتند. وزن خشک ریشه چه نیز در ژنوتیپ پارسی با 78/99میلیگرم ، بیشترین مقدار و بیش از سه برابر کمترین وزن خشک ریشه چه در ژنوتیپ رصد با 24/08میلیگرم بود. در گلخانه، حد بالاو پایین مقادیر صفات درصد،مدت و سرعت سبز شدن و وزن بوته ها به ترتیب به ژنوتیپ مقاوم به خشکی پارسی و ژنوتیپ حساس به خشکی پیشگام تعلق داشت. افزایش تنش اسمزی در ژنوتیپ پارسی موجب افزایش بروز ژن TaPMT1شد،که به وضوح نشان دهنده درگیر بودن این ژن، حداقل در سطح بیان ژن در واکنش به تنش اسمزی است .
    کلیدواژگان: پارسی، پیشگام تنش اسمزی، جوانه زنی، فناوریهای مولکولی
  • رمضان رضازاده*، حامد حسن زاده، یعقوب حسینی صفحات 168-179
    به منظور تعیین بهترین تاریخ کشت سورگوم علوفه ای در نوار ساحلی شرق هرمزگان، آزمایشی به صورت کرت های نواری در قالب بلوک های کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میناب به مدت دوسال انجام شد. تاریخ کشت (شامل 15 مهر، اول و 15 آبان، اول و 15 آذر، اول دی، آخر اسفند، 15 فروردین و اول و آخر اردیبهشت) به عنوان عامل اصلی و رقم (Speedfeed (SPF)، KFS1 و KFS2) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. به مدت دو سال صفات تعداد چین در سال، عملکرد سالیانه علوفه تر، عملکرد در چین، ارتفاع بوته، میزان پروتئین خام و ماده خشک اندازه گیری شدند. بیشترین تعداد چین در سال در رقم SPF در تاریخ کشت 15 مهر (8/2) و 15 آبان و آذر (7/2) و کمترین آن در رقم KFS1 در تاریخ کشت 30 اسفند (2/5) و 15 فروردین (1/5) مشاهده شد. بیشترین عملکرد علوفه تر (تن در هکتار) در رقم KFS2 در تاریخ کشت 30 اسفند (7/176)، در رقم KFS1 در تاریخ کشت اول آبان (113/0) و در رقم SPF در تاریخ اول اردیبهشت (173/7) مشاهده شد. بیشترین پروتئین خام (20% ~) متعلق به تاریخ های کشت 15 مهرماه، آخر اردیبهشت و اول آبان ماه بود و تاریخ کشت اول آذر ماه با 13% کمترین پروتئین را داشت. تاریخ کشت مناسب برای منطقه ساحلی هرمزگان برای دو رقم با عملکرد بالای این آزمایش یعنی KFS2 (176/5تن در هکتار) و SPF (173/5تن در هکتار) به ترتیب آخر اسفند و اول اردیبهشت بود.
    کلیدواژگان: اسپیدفید، KFS1، KFS2، علوفه تر، میناب
  • فردوس رضایی، مهرشاد براری، علی حاتمی، حمید حسنیان * صفحات 180-191
    کاربرد محلول پاشی متانول روی اندام های هوایی گیاهان باعث افزایش عملکرد و تسریع رسیدگی در آن ها وهمچنین استفاده از نانو کودها به منظور کنترل دقیق آزادسازی عناصر غذایی می تواند گامی موثر در جهت دستیابی به کشاورزی پایدار و سازگار با محیط زیست باشد. به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی متانول و نانو کود پتاس بر برخی ویژگی های فیزیولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 95-1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل، متانول در سه سطح صفر، 10 و 15 درصد حجمی و نانو کود پتاس در سه سطح صفر، 2 و 4 کیلوگرم در هکتار به صورت محلول پاشی بودند. نتایج نشان داد کاربرد متانول و نانو کود پتاس بر اجزاء تاثیر معنی دار داشتند، و بر هم کنش محلول پاشی متانول و نانو کود پتاس بر ارتفاع بوته، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه، کلروفیل ها و کاروتنوئید تاثیر معنی داری داشت. بیشترین تعداد دانه در سنبله و عملکرددانه از تیمار 15 درصد حجمی متانول + 4 کیلوگرم در هکتار نانو کود پتاس حاصل شد که نسبت به شاهدبه ترتیب 42 و 45 درصد افزایش نشان داد. همچنین اثر تیمار 10 درصد حجمی متانول + 4 کیلوگرم در هکتار نانو کود پتاس بر رنگیزه های فتوسنتزی بیشتر از سایر صفات بود، با توجه به نتایج به دست آمده به طور کلی کاربرد محلول پاشی 15 درصد حجمی متانول به همراه 4 کیلوگرم در هکتار نانو کود پتاس برای افزایش عملکرد گیاه گندم احتمالا می تواند موفقیت آمیز باشد.
    کلیدواژگان: تعداد دانه در سنبله، رنگیزه های فتوسنتزی، شاخص برداشت، محلول پاشی
  • ابراهیم غلام علی پور*، عبدالفرید عبادتی، زینب اورسجی، علی راحمی صفحات 192-209
    آزمایشی جهت ارزیابی کارایی زمان مصرف علف کش های دو منظوره و اختلاط علف کش ها بر کنترل علف های هرز و صفات رشدی، فیزیولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد دانه گندم در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبدکاووس در سال زراعی 1394-1393 اجرا شد. تیمارها شامل علف کش های سولفوسولفورون+مت سولفورون متیل (توتال)، مزوسولفورون متیل+یدوسولفورون متیل+ ایمن کننده مفن پای دی اتیل (آتلانتیس)، مزوسولفورون+ یدوسولفورون+ دیفلوفنیکان+ ایمن کننده مفن پای دی اتیل (اتللو)، سولفوسولفورون (آپیروس)، اختلاط تری بنورون متیل (گرانستار) و کلودینافوپ پروپارژیل (تاپیک) در دو زمان مصرف ابتدای پنجه زنی و ابتدای ساقه رفتن بود. عدم کاربرد علف کش ها و وجین دستی در دو زمان مورد بررسی نیز به عنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اعمال علف کش های دو منظوره و اختلاط گرانستار+تاپیک و وجین دستی در زمان های مختلف مصرف به همراه عدم کاربرد علف کش ها، اثر معنی داری بر صفاتی نظیر سطح برگ، تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، میزان کلروفیل a، b و پرولین داشتند (p<0.01). با توجه به نتایج به دست آمده، مصرف علف کش ها در بیشتر موارد به همراه وجین دستی در زمان پنجه زنی کارایی آن ها را نسبت به مرحله ساقه رفتن افزایش داد. بیشترین عملکرد دانه مربوط به تیمار آتلانتیس در ابتدای پنجه زنی معادل 7535 کیلوگرم در هکتار بود که با تیمار وجین، اتللو و آپیروس در ابتدای پنجه زنی به علاوه آتلانتیس در ابتدای ساقه رفتن اختلاف معنی داری را نشان نداد. در مقابل، کمترین میزان معنی دار عملکرد دانه مربوط به علف کش آپیروس (3991 کیلوگرم در هکتار) در زمان مصرف ابتدای ساقه رفتن
    کلیدواژگان: توتال، آتلانتیس، آپیروس، گرانستار، شاخص برداشت
  • تاصر جعفرزاده*، نوشین نظام ابادی صفحات 210-216
    با توجه به نقش تاج خروس علوفه ای به عنوان یک ماده غذایی با ارزش و پتانسیل بالا و همچنین محدودیت منابع آب در منطقه ارومیه، آزمایشی به منظور بررسی تاثیر فاصله های گوناگون آبیاری و سطح های نیتروژن بر برخی ویژگی های مورفولوژیکی و عملکرد تاج خروس علوفه ای (رقم سیم)، در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی در سال 1395 انجام شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. کرت های اصلی به سه فاصله آبیاری (7، 11 و 15 روز) و کرت های فرعی به کود نیتروژن با چهار سطح {صفر (شاهد)30، 60 و 90 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار به صورت اوره} اختصاص یافت. نتایج نشان داد که هم فاصله های آبیاری و سطح های نیتروژن بر صفات ارتفاع بوته، تعداد برگ، وزن برگ، وزن ساقه و عملکرد علوفه تاثیر معنی داری داشتند. افزایش فاصله آبیاری از 11 به 15 روز باعث کاهش 25 درصدی عملکرد علوفه گردید. همچنین با کاربرد 60 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار ارتفاع بوته 26 درصد، تعداد برگ 13 درصد، وزن برگ 15 درصد، وزن ساقه 25 درصد و نهایتا عملکرد علوفه 38 درصد نسبت به شاهد افزایش نشان داد. بنابراین ، فاصله آبیاری 11 روزه و کاربرد 60 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار در شرایط ارومیه در افزایش عملکرد تاج خروس علوفه ای قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، وزن ساقه، عملکرد علوفه
  • عباس فلاح* صفحات 217-228
    تنش خشکی یکی از عوامل اصلی کاهش رشد و عملکرد گندم است که موجب کاهش جذب عناصر ریزمغذی بهویژه عنصر روی از خاک می شود. این آزمایش به منظور بررسی اثر سولفات روی در افزایش تحمل به شرایط خشکی در گندم، به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی در شهرستان فریدونشهر استان اصفهان در سال زراعی 96-1395 اجرا شد. تیمارهای این آزمایش شامل تنش خشکی در سه سطح 50، 75 و 90 درصد ظرفیت مزرعه (FC) و محلول پاشی سولفات روی در سطوح صفر (شاهد)، 5/0 درصد و 1 درصد در سه مرحله (پنجه زنی، ساقه رفتن و ظهور برگ پرچمی) بودند. در این آزمایش تنش خشکی موجب کاهش معنی دار ارتفاع بوته، تعداد سنبله در مترمربع، وزن هزار دانه، طول سنبله، عملکرد بیولوژیک، کلروفیل a، کلروفیلb و پروتئین شد. آبیاری در 50 درصد ظرفیت زراعی (تنش شدید) میزان پرولین را 41/24درصد نسبت به شاهد افزایش داد. محلول پاشی سولفات روی در بالاترین غلظت (1 درصد) موجب افزایش معنی دار تمام پارامترهای مورد بررسی از جمله عملکرد دانه (2602/3کیلوگرم در هکتار)، عملکرد بیولوژیک (7603/4کیلوگرم در هکتار)، پروتئین (13/04درصد) و پرولین (35/03میکرومول بر گرم وزن تر) گردید. بررسی برهمکنش محلول پاشی سولفات روی (1 درصد) نشان داد تنش شدید باعث افزایش 34/85درصدی کلروفیلb نسبت به عدم محلول پاشی می گردد. بهطور کلی محلول پاشی سولفات روی توانست اثرات مضر ناشی از تنش آب را کاهش دهد و شرایط رشد گیاه را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، نوع پروتئین، وزن هزار دانه، کلروفیل
  • مارال مرادی *، سعید سیف زاده، سید علی رضا ولدآبادی، حمیدرضا ذاکرین صفحات 229-242
    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی متانول و اسیدآسکوربیک بر رشد و عملکرد بادام زمینی (رقم NC2) در سال زراعی 1394، در دو منطقه آستانه اشرفیه و کیاشهر، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای مورد بررسی دراین آزمایش شامل محلول پاشی متانول در 4 سطح شامل صفر (شاهد)، 7، 14 و 21 درصد حجمی و محلول پاشی اسیدآسکوربیک در 4 سطح شامل صفر (شاهد)، 250، 500 و 750 میلی گرم در لیتر بودند. محلول پاشی دو بار طی فصل رشد گیاه و با فاصله ی زمانی 15 روزه و شروع محلول پاشی در مرحله کدبندی 72 انجام شد. صفات اندازه گیری شده در این تحقیق شامل: عملکرد غلاف، عملکرد دانه، عملکرد زیست توده، عملکرد پروتئین، عملکرد روغن، کارایی مصرف آب غلاف، کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ و پتانسیل اسمزی برگ بود. نتایج نشان داد که اثر ساده محلول پاشی متانول و اسیدآسکوربیک تاثیر مثبت و معنی داری بر روی صفات اندازه گیری شده داشت. بالاترین میزان در پارمترهای اندازه گیری شده در دو تیمار محلول پاشی متانول (14 و 21 درصد حجمی) و دو تیمار اسیدآسکوربیک (500 و 750 میلی گرم در لیتر) مشاهده شد. درصد افزایش میزان عملکرد غلاف در تیمارهای مصرفی 14 و 21 درصد حجمی متانول در مقایسه با تیمار شاهد (عدم کاربرد متانول) به ترتیب 20/15و 24/65درصد بود. مصرف اسیدآسکوربیک با مقادیر 500 و 750 میلی گرم در لیتر به ترتیب موجب افزایش 17/36و 20/67درصدی عملکرد غلاف نسبت به تیمار شاهد (عدم کاربرد اسیدآسکوربیک) شد.
    کلیدواژگان: برگ پاشی، پتانسیل اسمزی برگ، کارایی مصرف آب، کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ
  • ابراهیم مرتضوی، محمد آرمین* صفحات 243-253
    به منظور بررسی اثر اضافه کردن مویان در کاهش دز مصرفی علف کش سولفوسولفورون+ مت سولفورون متیل آزمایشی مزرعه ای در سال 1393-1394 در مزرعه شخصی در روستای حکم آباد شهرستان سبزوار در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مرحله اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش عبارت بودند از: مقادیر مویان در دو سطح توصیه شده (1% از منبع سیتوگیت)و 50 درصد بیشتر از مقدار توصیه شده و مقدار کاهش یافته علف کش دومنظوره سولفوسولفورون+ مت سولفورون متیل(توتال)در پنج سطح (0، 25، 50، 75 و 100 درصد دز توصیه شده (45 گرم در هکتار از فرمولاسیون WG 80%) استفاده گردید. نتایج نشان داد که اضافه کردن مویان سبب کاهش بیشتر وزن خشک علف هرز و افزایش درصد خسارت به علف هرز و گیاه زراعی و عملکرد بیولوژیکی و اقتصادی شد در حالی که بر سایر صفات مورد مطالعه اثر معنی داری نداشت. نتایج برازش منحنی دز-پاسخ نشان داد دوز علف کش لازم برای کاهش 50 درصد وزن خشک علف هرز در دز توصیه شده مویان برابر با 61/29و برای دز توصیه شده+50% مویان برابر با 41/93درصد از مقدار توصیه شده است. استفاده از دز توصیه شده علف کش در مقایسه با شاهد سبب کاهش وزن خشک علف هرز، خسارت به علف هرز، خسارت به گیاه زراعی، ارتفاع گیاه، تعداد پنجه بارور، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیکی و عملکرد اقتصادی گردید که اختلاف آماری معنی داری با مصرف 75% دز توصیه شده نداشت.
    کلیدواژگان: دز-پاسخ، دز کاهش یافته، علف هرز، گندم، مویان
|
  • Hamed Javadi * Pages 1-11
    In order to study the effect of water stress and foliar application of iron and zinc on yield and yield components of sunflower for second cropping system, a field experiment in split plot design with three replications was conducted at the Agriculture Education Center of Birjand, in 2014 growing season. Water stress at two levels (control and grain filling stages) were assigned as main plots and four micronutrient treatments; Control, Fe, Zn, and Fe +Zn, were randomized in sub-plots. The results showed that plant height, head diameter, leaf number in the flowering and grain filling stages, head dry weight, leaf area index (LAI) in the flowering and grain filling stages, number of grain per head, 1000-grain weight, grain yield, biological yield and seed/husk were not affected by water stress, but reduced harvest index. Water stress at the grain filling stage reduced harvest index (18.29 %) compared to the control. Foliar application with micronutrient fertilizer (Fe and Zn) were not significantly different on all traits (With the exception of the number of leaves maturity). Foliar application with (Fe +Zn) increased number of leaves compared to the other treatments. Also, interaction between water stress and foliar application on traits were not significant. According to the results of this experiment, stopping irrigation at the grain filling stage and Foliar application with micronutrient fertilizer (Fe and Zn) were not significantly different for grain yield of sunflower for second cropping system in Birjand.
    Keywords: Sunflower, Stopping irrigation at the grain filling stage, Seed, husk
  • Seyed Keyvan Marashi *, Zolikha Makvandi Zadeh Pages 12-20
    In order to evaluate the effect of furrow irrigation patterns on yield and yield components of corn cultivars, an experiment was carried out as split plot in a randomized complete block design with three replications in the Shushtar city. Irrigation patterns (main plot) include: furrow full irrigation(control), fixed alternate furrow irrigation, variable alternate furrow irrigation, two time alternate furrow irrigation and one full irrigation and two time full furrow irrigation and one alternate furrow irrigation and maize cultivars (subplots), including: S.C 704 and Karun. Results showed that the maximum grain yield by 5260.5 kg/h obtained from full irrigation furrow and after that it was belonged to and two time full furrow irrigation and one alternate furrow irrigation by 4530.4 kg/h. The interaction between two treatments showed that the maximum grain yield in S.C 704 cultivar obtained in furrow full irrigation with 5120 kg/ha which was not significantly different as compared to the two time full furrow irrigation and one alternate furrow irrigation by 4723 kg/h. Generally, in areas with water deficit can recommend the management of two times full furrow irrigation and one alternate furrow irrigation and use of S.C 704 cultivar.
    Keywords: Biological yield, corn, irrigation patterns, grain yield
  • Nastooh Safikhani *, Zohrab Adavi, Cyrus Mansourifar Pages 21-33
    Using organic fertilizers to replace or considerably reduce the use of chemical fertilizers leads to an increase in the quality and performance of the sustainable production of crops. A field experiment based on randomized complete blocks design (RCBD) with three replications was carried out to compare application of vermicompost, urea and their combinations in Agricultural Education and Medicinal Plant Research Center of Isfahan province during 2016. Five levels of fertilizers: control, 100% vermicompost (3429 kg ha-1), 66.6% vermicompost + 33.3% urea (86.86 kg ha-1 urea + 2283.71 kg ha-1 vermicompost), 66.6% urea + 33.3% vermicompost (173.73 kg ha-1 urea + 1141.85 kg ha-1 vermicompost) and 100% urea (260.86 kg ha-1) were used in two cultivars of dill (Varamin and Isfahani). The results indicated that 66.6% and 33.3% urea vermicompost increased the number of umbel (13.6 %), 1000-seed weight (19.3 %), plant dry weight (21.9 %), grain yield (33.4 %), harvest index (18.5%) and essential oil yield (27.5%) compared to the control treatment. Furthermore, the highest percentages of essential oil percentage (0.80%), d-Carvone (91.49%) and linalool (2.61%) were obtained related to 100% vermicompost. Therefore, using integrated chemical fertilizer and organic fertilizer application without significant decline in yield quantity and quality, could be decreased consume chemical fertilizer and its impacts on environment.
    Keywords: Organic fertilizer, seed weight, essential oil contents, linalool
  • Fatemeh Rasekh *, Null Null, Atousa Vaziri, Bahman Kholdebarin Pages 34-43
    The Matricaria chamomile are medicinal and aromatic plants belonging to the Asteraceae family, which have many pharmaceutical properties. Salicylic acid naturally occurs in plants at a very low concentration. It is a common plant-produced signal molecule that is responsible for inducing tolerance to a number of mutation. The present study was performed to evaluate the effect of various concentrations of salicylic acid on biochemical and physiological characteristics of M. chammomile. The seeds of M. chammomile were grown in the greenhouse with the mean day/night temperature and relative humidity of 29 ± 4˚C, 38 ± 5% RH/17 ± 2˚C, 59 ± 5% RH respectively. To investigate the effects of salicylic acid on morphological characteristics of M. chammomile .Fourteen weeks old plants were subjected to different levels of salicylic acid [control, 150, 300, and 450 mg l-1]. Our results showed that salicylic acid caused a significant change in proline content, photosynthetic pigments and antioxidant activity in M. chammomile but phenolic compounds has shown different profiles. The essential oil components of M. chammomilewere identified and analyzed by GC/MS and GC technique. Polyphenol components were identified and analyzed by HPLC method. The main components of essential oil were α-Bisabolol oxide A, Chamazulene and En-in-dicycloether. The main components of polyphenols wereChloregeni acid, Caffeic acid, Catechin, Sinapic acid, Hesperidin, Ellagic acid, Quercetin, Eugenol. The proportions of these main compounds and synthesis of some important essential oil components were induced by salicylic acid.
    Keywords: Matricaria chamomile, Antioxidant activity, essential oil, Proline, Polyphenol
  • Mohammad Hassan Hatefi Farajian *, Alireza Koocheki, Mehdi Nassiri Mahallati Pages 44-57
    In order to study the effect of row intercropping patterns of lettuce and alyssum economic yield and productivity indices, a field experiment was conducted as a completely randomized blocks design with three replications during growing in 2014-2015 at Agricultural Research Station, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran. Treatment included 1 row of lettuce + 1 row alyssum (1:1), 2 rows lettuce + 2 rows alyssum (2:2), 3 rows lettuce + 3 rows alyssum (3:3) and their monoculture. The results showed that the effect of row intercropping patterns of lettuce and alyssum was significant on fresh weight of both crops. The highest fresh weight of lettuce and alyssum was observed in monoculture with 36200 and 5909.2 kg per hectare, respectively. The highest total land equivalent ratio (1.04) was obtained from 2:2 treatment, indicating 4% yield advantage of intercropping and represents a more efficient use of land in this cropping pattern compared to the monoculture of two crops. The highest competition index was achieved from 3:3 treatment (2.96). In addition, the highest system productivity index was obtained in row intercropping pattern 2:2 with 35466.5. Therefore, it seems that the row intercropping pattern of 2:2 was higher in land equivalent ratio and as well as system productivity index compared to other row intercropping patterns to obtain the highest yield and income than monoculture.
    Keywords: Competition index, land equivalent ratio, planting pattern, system productivity index
  • Amir Sina Ghatari, Arash Roozbahani *, Saeed Reza Yaghoobi Pages 58-70
    Weeds are one of the greatest problems in bean production. In order to evaluate integrating herbicide and cultivation in red bean weed management, an experiment conducted in Damavand city, Tehran Province, in 2013. The main factor consisted two levels soil cultivating and no cultivating. Pre emergence Imazethapyr (Pursuit, 10% SL, BASF, Germany) application in 0.5 and 1 L.ha-1, post emergence Imazethapyr application in 0.3, 0.5 and 1 L.ha-1, and no herbicide application as control considered as levels of subplot. Field weed species were Redroot pigweed, Common lambsquarter, European bindweed, and Pipper weed. Results indicated soil cultivation reduced weed dry matter from 4634 to 1626 kg.ha-1 and bean grain yield increased 243 to 904 kg.ha-1. Application of 1 L.ha-1 Imazethapyr as pre and post emergence decreased weed dry weight 1032 and 1120 kg.ha-1 respectively and bean grain yield increased 977 and 1482 kg.ha-1 respectively. Integrating soil cultivation and Imazethapyr application in 0.5 and 1 L.ha-1 as pre and post emergence, reduced weed dry weight from 345 and 455 kg.ha-1 respectively and increased bean grain yield 5461 and 4963 kg.ha-1 respectively. Also integrating soil cultivation and Imazethapyr application has significant and positive effect on bean leaf area index, plant height, chlorophyll concentration, branches No., and biological yield. As shown results, application of 1 L.ha-1 Imazethapyr as pre emergence with soil cultivation is a good recommendation for successful bean grain yield and minimum herbicide application.
    Keywords: Cultivation, Grain, Imazethapyr, yield, weed
  • Razieh Eskandaripour, Afshin Khorsand *, Vahid Rezaverdinejad, Kamran Zeinalzazdeh, Amir Norjoo Pages 71-85
    In this study, the Aquacrop model was evaluated to predict the crop yield and the water use efficiency of tomato in climatic conditions Kahriz region, and use mulch cover was modeling. The research was carried out at split plot factorial experiment based on randomized design. The factors of between-row spacing (100 and 120cm), in-row spacing (30 and 40cm) and black plastic were studied. The treatment of black plastic were: full ridge and half furrow were covered by mulch; full furrow and half ridge were covered by mulch and control (no mulch). Every plot was irrigated separately. The model was calibrated by the use of first year’s data, and as a result on the base of R2 (0.99) and NRMSE (0.19). Efficiency parameters, it is obvious that Aquacrop appropriately simulates the crop yield, WUE and soil water content of the root zone for tomato under different planting densities and three types of mulch.
    Keywords: Kahriz of Urmia, Planting Density, Polyethylene Mulch, Soil Water Content
  • Abbas Bibani, Nabi Khaliliaghdam, Ali Rahemi * Pages 86-99
    For physiological importance of parameters of nonlinear regression in sigmoidal growth patterns, eight nonlinear regression models (Beta 1, Beta 2, Logistic, Richards, Gompertz, Symmetrical expolinear, Truncated expolinear, Weibull) used for describing of changing trend of accumulated dry matter and two models as: Logistic and Beta for qualification of changing trend of LAI in two cultivar of wheat in two level of N-fertilizer. Thus, an factorial experiment in RCB design with four replications performed which treatment were two level of N-fertilizer and two cultivar of wheat (0, 150 kg/h (cv. Kohdasht) + 0, 120 kg/h (cv. Durum)) during the seasons of 2013/2014 and 2014/2015 in the research field of Gonbad Kavous University, then analyzed in combination method. Results of plotting of LAI data in logistic and beta models showed that both of models described changing trend of LAI and in either cultivar or model, applying of fertilizer decreased RMSE and upgraded R2 slowly. LAImax of cv.kohdasht was more than it in cv.durum in each fertilizer level and models. Also, results revealed that all models could describe changing trend of accumulated dry matter in either fertilizer level, but Richards, symmetrical-expolinear, Truncated-expolinear, Weibull models were some better than others. Further estimated value of parameters in these models (maximum accumulated dry matter, RGR in linear phase, RGR in expolinear phase, missed time to beginning of expolinear phase, slope of dry matter and time of CGRmax) are very practical in simulation studies, cultivars comparings, growth analyses and simulation of growth and production of wheat.
    Keywords: Leaf area, Model, Dry matter, Wheat
  • Khosro Azizi, Ali Reza Daraeimofrad *, Behrouz Nasiri, Mohammad Feizian Pages 100-110
    The experiment, is based on the standard scenarios, loaders case IPCC (B1, A2, A1B) by general circulation model (HadCM3) with the use of fine scale model (LARS-WG) with the aim to evaluate the effect of climate change on the phonological stages answer C3 plants, in research farm of agricultural college of Lorestan University in cropping years 2014-15 and 2015-16 With, in two consecutive years and rain fed conditions was conducted in one place. Complementary components of intercropping of broad leaf vetch and barley in 5 levels, weeds and compost as well as four levels, respectively. in 4×5 factorial experiment with in a randomized complete block design was used for the target year 2055 AD (1445 Shamsi) in dry land conditions. Climatic factors as temperature, precipitation and daily radiation in period of study with simulation used LARS-WG modeling. Thus, min and max temperature oscillation in the future desirable for growth of C3 plants (broad leaf vetch and barley). Also, average precipitation is slightly more and will reduce the length of the period of growth and failure to deal with the above optimal temperatures and drought stress and escape from the end of the season due to being the period in accordance with growing season, reduce the risk of environmental hazards in the upcoming years due to performance and stability have been achieved fitted.
    Keywords: Yield Stability, Evapotranspiration, Phenology
  • Chenor Adeli, Babak Pasari *, Asad Rokhzadi Pages 111-125
    This experiment was carried out to study the response of two chickpea cultivars to application of biological and chemical fertilizers in Media Callan Research Farm, located in Kamyaran city- Sanandaj province during 2015. The experiment was split plots in a randomized complete blocks design with three replications. In this study, the main factor with six levels of fertilization including: control: no fertilization, Azetobarvar (as nitrogen bio fertilizer), Phosphobarver (as phosphor bio fertilizer), Potabarvar (as potassium bio fertilizer), combining of Azetobarvar + Phosphobarver + Potabarvar and the recommended chemical ferlizer and subplot were two chickpea cultivars, including: Bivanij and Adel. The results showed that only spad affected significantly by fertilizers as the maximum spad was found in Potabarvar. Also despite of no significant differnce within fertilizers, the maximum seed yield was found in chemical fertilizer and following that in combining of Azetobarvar + Phosphobarver + Potabarvar. In this study the most characters was different significantlly amoung chikpea cultivars. As the lowest numbers of hullow pod in plant and the maximum numbers of day to emergence, numbers of secondary stem, numbers of seed in plant and seed protein percent was found in Adel but the most 100 seed weight achieved in Bivanij.
    Keywords: Biological fertilizer, Chemical fertilizer, Chickpea, Chlorophyll, Seed protein
  • Ayyoub Sobhani, Ali Movafeghi, Seyed Yahya Salehi * Pages 126-137
    The aim of this study was to evaluate the effects of phenanthrene and pyrene as two polycyclic aromatic hydrocarbon on germination, growth and some biochemical indices in bread wheat seedlings. Wheat seedlings were cultivated hydroponically and treated by 50, 100, 150 and 200 µM of phenanthrene and pyrene for 7 days. Activity of the superoxide dismutase (SOD), peroxidase (POD), catalase (CAT), and ascorbate peroxidase (APX), as well as H2O2, MDA and photosynthetic pigments content, were measured. The results showed that both pollutants reduced germination percentage, so that the lowest germination percentage was phenanthrene (54.44%) at 200 μm. Phenanthrene more than pyrene reduced the content of photosynthetic pigmentation, the lowest percentage of chlorophyll a (51.54%), chlorophyll b (48.25%) and carotenoids (63.42%) were related to phenanthrene treatment (200 μM). Both pollutants significantly increased the content of hydrogen peroxide (7 times) and malondialdehyde (1.5 times). Increasing the concentration of both pollutants resulted in a significant decrease (up to 70%) in the activity of the three APX, POD and SOD enzymes, but only phenanthrene significantly reduced (49.12%) activity of the catalase. These results indicated that induction of oxidative stress is one of the main reasons for lower plant growth rate and other harmful outcomes in PAHs contaminated environments.
    Keywords: Wheat, Polycyclic Aromatic Hydrocarbones, Oxidative stress, Physiological effects
  • Vahid Barati *, Ehsan Bijanzadeh, Ruhollah Naderi Pages 138-152
    Drought stress is the most limiting factor for producing wheat grain yield, especially in southern Iran. In order to recognize the most influential appropriate agronomic traits on grain yield of promising wheat genotypes (16 line) under normal irrigation and drought stress conditions, this study was conducted at Darab, Fars province in 2012-2013 and 2013-2014. Drought stress was started after anthesis and continued to physiological maturity. Days to physiological maturity was counted during growing seasons. At the end of growing seasons, 1000-kernal weight, grain no. per spike, spikelet no. per spike, floret no. per spikelet, tiller no. per unit area, crop height, grain yield, above ground biological yield (BY) and harvest index (HI) were measured. Four statistical methods including simple correlation, multiple linear regression, stepwise regression and path analysis were used for determined the relationship between the above mentioned traits and grain yield under the two irrigation treatments. Results showed that BY and HI for normal irrigation and for drought condition days to physiological maturity, BY and HI were the most important influential traits on yield. Based on the most statistical analysis, the BY role on grain yield was lower at drought condition than normal irrigation. Also, improving grain yield was attributed to HI under drought condition.
    Keywords: Multiple liner regression, path analysis, simple correlation, stepwise regression
  • Mahdi Roozrokh * Pages 153-167
    To study the response of wheat genotypes to drought and the effects of gene expression, experiments were conducted in a factorial based on randomized complete and randomized complete blocks designs with three replications respectively, in laboratory and greenhouse, during 2015, at Islamic Azad University of Kermanshah,Iran. factors of the designs were included twenty wheat genotypes (Ten drought-resistant and sensitive genotypes) and six levels of osmotic potential. Molecular biology technologies were conducted in faculty of pharmacy ,University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran. The results showed that, drought resistant genotypes, Pishtaz,Azar2 and Parsi were Forty percentage, date and rate of germination superior to the drought-sensitive genotypes,Pishgam,Owhadi and Rasad. Root dry weight in the Parsi genotype with 78.99 mg, the maximum amount and more than three times the lowest root dry weight of 24.08 mg was observed in Rasad genotype.in greenhouse High and low limit values of the percentage,date and rate of emergence and plants weight Belonged to drought-resistant genotype,Parsi and drought-sensitive genotype, Pishgam,respectively Increased drought stress in Parsi genotype increased the gene expression TaPMT1,which clearly demonstrates the involvement of this gene at least at the level of gene expression in response to osmotic stress that due to no significant changes expression in sensitive genotype,Pishgam ,can be this gene as a main candidate for further investigation proposed at the level of molecular biology.
    Keywords: germination, molecular technologies, Osmotic stress, Parsi, Pishgam
  • Ramezan Rezazadeh *, Yaaghoob Hosseini, Hamed Hassanzadeh Pages 168-179
    IIn order to determine the best sowing date for forage Sorghum in eastern regions of Hormozgan coastal strip, an experiment was conducted for two years as a strip plot in RCBD at Agricultural Research Station of Minab. Sowing dates (including 7 and 23 Oct., 6 and 22 Nov., 6 and 22 Dec., 21 Mar., 4 and 21 Apr. and 20 May) were as main plot and three Sorghum cultivars [Speedfeed (SPF), KFS1 and KFS2] were as subplot. Forage yield responses such as number of harvest per year, fresh forage yield per year, fresh forage yield per harvest, plant height, crude protein content and dry matter percentage were measured. The highest number of harvest per year was observed in SPF cultivar planted at 7 Oct. (8.2), and 6 Nov. and Dec. (7.2) and the lowest in KFS1 cultivar planted at 21 Mar. (2.5) and 4 Apr. (1.5 harvest). The maximum fresh forage yields was obtained for KFS2 planted on 21 Mar. (176.7 t/ha), for KFS1 planted on 23 Oct. (113.0 t/ha) and for SPF planted on 21 Apr. (173.7 t/ha). The highest crude protein content (~20%) was observed in sowing dates of 7 Oct., 20 May and 23 Oct.; sowing date of 22 Nov. had the lowest crude protein content (13.4%). The best sowing dates for coastal regions of Hormozgan for KFS2 and SPF as high yielding cultivars of this trial with 176.5 and 173.5 t/ha/yr fresh forage, were 21 Mar. and 21 Apr., respectively.
    Keywords: Fresh forage, KFS1, KFS2, Minab, Speedfeed
  • Ferdus Rezaie, Mehrshad Barary, Ali Hatami, Hamid Hassanein * Pages 180-191
    Application of methanol foliar on aerial parts of plants increases their yield and accelerates their ripening and also the use of nano-fertilizers for precise control of nutrients release can be an effective step towards achieving sustainable agriculture. In order to evaluate the effect of foliar application of methanol and potash fertilizers on photosynthetic pigments, yield and yield components of wheat (Triticum aestivum L.), a factorial experiment was conducted as a randomized completely blocks design with three replications in 2015-2016 at Research Farm, Ilam University, Ilam, Iran. Factors included three levels of methanol (0), 10 and 15% by volume and three levels of nano-potash fertilizer (0), 2 and 4 per thousand. Results showed that foliar application of methanol had only a significant effect on harvest index. Effect of nano-potash fertilizer on spike per plant was significant. Interaction between nano-potash fertilizer foliar and methanol on grains per spike, plant height, grain yield, chlorophyll and carotenoids was significant, while there was no significant effect on grain weight and biological yield. The highest and the lowest of chlorophyll a, b and total carotenoids contents were found in foliar treatment with 10% methanol and 4 kg nano-potash and control (no application), respectively. The highest grains per spike and grain yield were obtained with 15% methanol and 4 kg nano-potash compared to control treatment (40 and 45 percent), respectively. Overall, results showed that foliar treatment 15% methanol with 4 kg/ha nano-potash could possibly be useful to increase wheat yield.
    Keywords: foliar application, grains per spike, Harvest index, photosynthesis pigments
  • Ebrahim Gholamalipour *, Abdolfarid Ebdati, Zeinab Avarsaji, Ali Rahemi Pages 192-209
    An experiment was conducted to evaluate efficiency of application time of dual purpose herbicides and mixing herbicides on weeds control and growth, physiological, yield and components yield of wheat based on randomized complete block design with three replications in research farm of Gonbad Kavous University in 2014-2015 growing season. Treatments included Total (sulfosulfuron+metsulfuron-methyl), atlantis (idosulfuron+ mesosulfuron+ Mefenpyer-diethyl), Othello (mesosulfuron+ iodosulfuron+ diflufenican+ mefenpyr-diethy), Apirous (sulfosulfuron), Granstar (tribeneron methyl)+Topic (clodinafoppropargyl) in two application times such as primary tillage and primary booting. Treatment of without application of herbicides and hand weeding in two studied times also were used as control. Results showed that aplication of dual purpose herbicides and Granstar +Topic along hand weeding in different consuming times had significant difference on traits such as leaf area, spikes number per m2, number of seeds per spike, seed yield, biological yield, harvest index, chlorophyll a, b and prolin content (p<0.01). On the basis of results, in the most cases herbicides applications and hand weeding in primary tillage time increased effeiciency of them as compared to primary booting.
    Keywords: Total, Atlantis, Apirous, Granstar, Harvest index
  • Nooshin Nezamabadi Pages 210-216
    Considering the important role of amaranth as a precious nutrition source with high potential and restrictions of regional water resources , this experiment was conducted with the aim of studying the effects of different irrigation intervals and nitrogen levels on some morphological characteristics and forage yield of amaranth. This experiment was carried out at Agricultural and Natural Resources Research Center of West Azarbayjan in 2016. Experimental design was based on randomized complete blocks in a split plot arrangement with three replications. The main factors were irrigation intervals (7, 11, and 15 days) and the sub factors were nitrogen levels (0, 30, 60, and 90 kg of pure N ha-1). Results showed that irrigation intervals and nitrogen levels had significant) effects on plant height, number of leaf per plant, weight of leaf, weight of shoot, and biological yield of amaranth. Increasing irrigation intervals from 11 to 15 days reduced 25 percent of amaranth forage yield. Additionally, with the increase of nitrogenlevel we found an increase in features of the yield including the plant height, leaf number, leaf weight, and forage yield. Applying 60 kg nitrogen/ha increased 26 % in plant height, 13 % leaf number, 15 % leaf weight, 25 % stem weight and 38 % in forage yield compared to control. Therefore, 11 days irrigation interval, and 60 kg/ha nitrogen can be suggested to increase amaranth yield at Urmia conditions .
    Keywords: Forage yield, Plant height, Shoot weight
  • Abbas Fallah * Pages 217-228
    Drought stress is a major contributor to decrease growth and yield of wheat that decline the absorption of micronutrients especially zinc from the soil. This experiment was carried out as split plot in a randomized complete block design with three replications to investigate the effect of zinc sulfate on increasing tolerance to drought stress in wheat, at research farm of Fereydunshahr, Esfahan province in 2016-2017. Treatments included drought stress at 50, 75 and 90% field capacity (FC) and zinc sulfate solution at zero (control), 0.5% and 1% in three stages (tillering, stem elongation, flag leaf appearance). In this experiment, drought stress significantly reduced plant height, number of spikes per square meter, 1000-seed weight, spike length, biological yield, chlorophyll a, chlorophyll b and protein. Irrigation in 50% of crop capacity (severe stress) increased the amount of proline by 41.24% compared to control. Zinc sulfate solution (1%) significantly increased all parameters including seed yield (2602.3 kg/ha), biological yield (7603 kg/ha), protein (13.04%) and Proline (35.03 μM/g fresh weight). In the interaction of zinc sulfate solution (1%), under severe stress conditions, chlorophyll b was increased by 34.85% relative to non-soluble spray. In general, foliar application of zinc decreased harmful effects of oxidative stress due to water deficit stress and improved growth conditions for plants.
    Keywords: Drought stress, Protein type, 1000-seed weight, Chlorophyll
  • Maral Moradi *, Saeid Saifzadeh, Seyed Alireza Valadabadi, Hamid Reza Zakerin Pages 229-242
    In order to investigate the effect of foliar application of methanol and ascorbic acid on growth and yield of peanut (varNC2) in during 2015 year, an experiment was carried out in two locations of Astaneh Ashrafiyeh and Kiashahr. A randomized complete block design with three replications on a factorial experiment with two factors including four levels of methanol include 0 (Control), 7, 14, and 21 volumetric percentage and four levels of ascorbic acid include (0 Control), 250, 500, and 750 mg/lit was used. Methanol and ascorbic acid foliar applications were done two times during the growing season with 15 days intervals and spraying started in 72 code stage of BBCH-scale. Measured traits in this experiment were consisted of: pod yield, seed yield, biological yield, protein yield, oil yield, pod water use efficiency, chlorophyll, leaf relative water content and leaf osmotic potential. The results showed the simple effects of methanol and ascorbic acid foliar applications on measured traits were positive significant. The maximum amount on measured traits were observed by two foliar application of methanol treatments (14 and 21 % (v/v)) and two foliar application of ascorbic acid treatments (500 and 750 mg/l) during experiment. In comparison to the control (without foliar application methanol), methanol application at 14 and 21 % v/v levels increased seed yield up to 20.15% and 24.65% respectively. The 17.36% and 20.67% amount of seed yield increase at 500 and 750 mg/l of ascorbic acid application respectively, in comparison to the control (without foliar application ascorbic acid).
    Keywords: Leaf spray, Leaf osmotic potential, Water use efficiency, Chlorophyll, Leaf relative water content
  • Ebrahimi Mortazavi, Mohammad Armin * Pages 243-253
    In order to investigate the effect of adding adjuvant on reducing the dose of sulfosulfuron+metsulfuronmethyl, herbicide a field experiment was conducted in a private farm in Hekmaabad village of Sabzevar in 2013-2014 in a factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications. Factors were: The test factors were: adjuvants doses at the two levels: recommended (1% of the source of citoute) and recommended +50% and the reduced amount of sulfosulfuron + methyl sulforon methyl (total) herbicide at five levels (0, 25, 50, 75 And 100% recommended dose (45 g ha-1 from WG 80% formulation). Weed weight, weed damage, crop damage, plant height, fertile tiller number, number of seeds per spike, 1000 seed weight, biological yield and economic yield were measured. The results showed that the addition of adjuvant caused a further reduction of weed dry weight and a increased percentage of damage to weed and crops, and biological and economic yield, while not affecting other traits. The logistic dose-response result showed that herbicide required to reduce the weed weight by 50% in the recommended dose of adjuvant was 61.29% and for recommended+50 dose adjuvant was 41.93%. The use of recommended herbicide dosage reduced the weed weight, weed damage, crop damage, plant height, number of fertile tillers, number of seeds per spike, 1000 seed weight, biological yield and economic yield as compared to control. There was no significant difference with 75% recommended dose.
    Keywords: Dose-response, Low herbicide dose, Weed, Wheat, adjuvant