فهرست مطالب

فصلنامه نفس
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مینا ظفرپیران، زینب شیروانی فارسانی * صفحات 1-12

    تا همین اواخر، اعتقاد بر این بود که فقط کسر کوچکی از ژنوم حاوی اطلاعات مربوط به منظور تولید پروتئین برای سلول است و مابقی DNA به عنوان DNA  بدردنخور (junk DNA) در نظر گرفته می شد که عملکرد مشخصی در طول زندگی فرد ندارد. امروزه، شواهد زیادی وجود دارد که ژنوم انسان به صورت گسترده ای رونویسی شده و باعث تولید ده ها هزار RNA غیرکدکننده می شود. این  ncRNAها دارای نقش مهمی در تنظیم بیان ژن های کد کننده پروتئین هستند. ncRNAها شامل RNA های غیر کدکننده کوچک مانند microRNAها (با طول 18 تا 25 نوکلیوتید) و نیز ncRNAهای طویل با بیش از 200 نوکلیوتید هستند. هر دوی این RNA ها دارای عملکردهای مهمی در جنبه های مختلف زیستی سلول هستند. ncRNA های طویل یا lncRNA ها بسیار کمتر از miRNA ها مطالعه شده اند اما بخش عمده ای از رونوشت های غیرکد کننده را شامل می شوند. lncRNAها می توانند باعث سرکوب یا افزایش بیان پروتئین ها شوند. بسیاری از این lncRNAها با بیماری های مختلف در انسان مرتبط هستند.

    بیومارکرها شاخص های قابل اندازه گیری بیماری هستند. آنها باید ویژگی و حساسیت بالا، قدرت پیشگویی کننده قوی و نیز قابلیت دسترسی راحت داشته باشند. توانایی تشخیص lncRNAها در مایعات زیستی مزیت آنها را به عنوان نشانگرهای غیر تهاجمی بیماری های ریوی نشان می دهد. از این رو در این مطالعه مروری، برخی از جنبه های کلیدی lncRNAها را در بیماری های ریوی به عنوان بیومارکرهای تشخیصی، پیش آگهی یا به عنوان اهداف درمانی بیان می-کنیم.

    کلیدواژگان: RNA های غیر کدکننده طویل، بیومارکرهای تشخیصی، بیماری های ریوی، سرطان ریه
  • تاثیر هشت هفته تمرین هوازی بر آمادگی قلبی تنفسی و افسردگی در زنان جوان معلم
    نغمه عطارزاده، مهتاب معظمی، محسن جعفری، مهرداد فتحی * صفحه 3
  • تاثیر مثبت تمرینات آسانا-پرانایاما بر شاخص های تغییرات ضربان قلب، ظرفیت ورزشی و حداکثر اکسیژن مصرفی در بیماران مبتلا به انقباض زودرس بطنی
    صدیقه خواست خدایی، فرشاد غزالیان، محمدحسین نیکو صفحه 5

    هدف از این مطالعه ارزیابی و بررسی اثرات یک برنامه 12 هفته ای آسانا-پرانایاما بر اساس شاخص نوسان ضربان قلب، ظرفیت عملکردی و حداکثر اکسیژن مصرفی در بیماران مبتلا به آریتمی بطنی از نوع ضربانات زودرس بطنی (pvc) بود.

    متغیرها قبل و بعد از تمرینات اندازه گیری شدند. افرادی که به دلیل انقباضات زودرس بطنی از آریتمی های قلبی رنج می‍بردند در کلینیک امام رضا در شیراز، ایران تحت درمان قرار گرفتند. این مطالعه بر مبنای داده های جمع آوری شده از 30 بیمار مبتلا به آریتمی های قلبی با انقباضات زودرس بطنی در محدوده سنی 20 تا 60 سال انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه آزمون (تجربی) و کنترل (شاهد) تقسیم شدند. گروه تجربی در برنامه آسانا-پرانایاما شرکت کردند. عوامل متعددی از جمله QTc، QT، QRS الکتروکاردیوگرام (نوار قلبی)، شاخص ECG هولتر، ظرفیت عملکردی، حداکثر اکسیژن مصرفی و همچنین شاخص توده بدن، فشار خون و ضربان قلب در زمان استراحت قبل و بعد از تمرینات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    QTc، QT و QRS بعد از ورزش بدون تغییر باقی ماندند. با این حال، افزایش قابل توجهی در شاخص تغییرات ضربان قلب  SDNNو RMSSD مشاهده شد. درحالی که شاخص توده بدن در افراد کاهش یافت و افزایش قابل توجهی در ظرفیت عملکردی و حداکثر اکسیژن مصرفی مشاهده گردید. همچنین، کاهش در سمپاتیک فرکانس پایین و افزایش در پاراسمپاتیک فرکانس بالا منجر به موازنه و تعادل مثبت در فعالیت سمپاتیک و پاراسمپاتیک (LF/HF) شد.

    مشخص شد که یک برنامه 12 هفته ای آسانا-پرانایاما در بیماران مبتلا به آریتمی های قلبی بطن ناشی از انقباضات زودرس می تواند عملکرد سیستم عصبی خودکار را افزایش دهد و با ایجاد تعادل در نسبت فعالیت سمپاتیک و پاراسمپاتیک در روند بهبودی این بیماران موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: ظرفیت ورزش، تغییرات ضربان قلب، آریتمی بطنی، VO2Max، یوگا
  • بررسی بیان گیرنده های کورتیکواستروئید آلفا و بتا در آسم مقاوم به درمان
    کیوان سعیدفر، مهرداد بهمنش، مهدی الماس، محمدرضا مسجدی صفحه 6
  • پیام مهریان، آبتین درودی نیا، سارا محمودی نیری، ساینا اعتماد * صفحات 14-19

    از آنجایی‍‍‍که آشنایی با طرح درگیری لنف ‍نودهای زیر‍بغلی، پستانی داخلی و مدیاستینال (بر اساس معیار انجمن بین‍المللی بررسی کانسر ریه) باعث تشخیص به ‍موقع بیماران با عود یا متاستاز کانسر پستان خواهد شد، این مطالعه توزیع آناتومیکی اختصاصی و خصوصیات مورفولوژیک درگیری لنف ‍نودها را در سی‍تی ‍اسکن اسپیرال قفسه سینه بیماران با کانسر پستان مورد بررسی قرار داد.

    در این بررسی 100 بیمار که در یک مقطع 2 ساله با تشخیص کانسر پستان در بیمارستان مسیح دانشوری تهران تحت سی‍تی ‍اسکن اسپیرال قفسه سینه، با و بدون تزریق، قرار گرفته بودند بررسی شدند.

    بیشترین فراوانی درگیری لنف ‍نودها در بیماران به ‍ترتیب در لنف ‍نودهای مدیاستن (39%)، زیربغلی (22%) و پستانی داخلی (7%) بود. فراوانی درگیری لنف ‍نودها در غدد لنفاوی زیر‍بغلی، پستانی داخلی و مدیاستن در بیماران با سابقه ماستکتومی/لامپکتومی نسبت به بیماران بدون سابقه ماستکتومی بیشتر بود. بیشترین فراوانی درگیری لنف ‍نودها در بیماران ماستکتومی/لامپکتومی و همچنین بیماران بدون ماستکتومی مربوط به غدد لنفاوی مدیاستن بود.                                           بیشترین فراوانی درگیری لنف ‍نودها در بیماران در ناحیه‍های مختلف مدیاستن بر اساس معیار انجمن بین‍المللی بررسی کانسر ریه به ترتیب در ناف ریه‍ها (27%) و در ناحیه پاراتراکیال تحتانی (22%) بود. از نظر طرح مورفولوژیک درگیری لنف ‍نودها، لبه نامنظم و کاویتاسیون فقط در لنف‍ نود‍های زیر بغلی دیده شد. کلسیفیکاسیون در غیاب رادیوتراپی قبلی فقط در غدد لنفاوی مدیاستن و در ناحیه 4 و 10 رخ داد. یکی شدن لنف ‍نودهای درگیر بیشتر از همه در ناحیه هایR 4 و 7 مدیاستن و در بیماران بدون ماستکتومی دیده شد. درگیری لنف ‍نودهای پستانی داخلی در تمامی موارد بدون درگیری غدد زیر بغلی دیده شد. در 3% بیماران همزمانی درگیری غدد لنفاوی پستانی داخلی و مدیاستن دیده شد.

    شایع‍ترین محل‍های لنفادنوپاتی در بیماران مبتلا به کانسر پستان نواحی مدیاستن، زیر بغلی و لنف ‍نودهای زنجیره پستانی داخلی می‍باشند. شایع‍ترین محل لنفادنوپاتی در مدیاستن مربوط به ناف ریه‍ها و ناحیه پاراتراکیال تحتانی به‍ویژه سمت راست می‍باشد. بنابراین در صورت مشاهده لنفادنوپاتی در این نواحی از بیمار مبتلا به کانسر پستان، بررسی بیشتر از جمله بیوپسی از جهت احتمال متاستاز لنفاوی باید به سرعت انجام شود.

    کلیدواژگان: کانسر پستان، سی تی اسکن اسپیرال، لنف نود، نقشه لنف نود
  • فاطمه عباسی فیجانی، فرناز محراب بیگی، محمدرضا پالیزوان، سعید پژوهان * صفحات 30-36

    انسداد بینی و انجام تنفس از طریق دهان در برخی از شرایط بالینی رخ می‌دهد که با اختلالات عصب شناختی همراه است. هرچند علت این اختلالات می‌تواند ناشی از عواملی مانند اختلالات خواب و تاثیر مدیاتورهای التهابی بر دستگاه عصبی مرکزی باشد، با این وجود مکانیسم دقیق دخیل در آن نامشخص است.

    هدف از این مطالعه بررسی اثر انسداد دو طرفه بینی بر یادگیری و حافظه فضایی در موش‌های صحرایی بالغ می‌باشد.

    14 سر موش‌ صحرایی نر، نژاد ویستار به وزن 250 تا 300 به‌طور تصادفی به دو گروه، شامل کنترل و انسداد بینی تقسیم شدند. به منظور ایجاد انسداد در بینی، بافت‌های اطراف مجرای بینی با استفاده از دستگاه کوتر سوزانده شد. با استفاده از این روش انسداد کامل بینی بعد از  هفت روز  ایجاد شد. سپس آزمون تست آبی موریس برای ارزیابی یادگیری و حافظه انجام شد.

    بررسی فرایند یادگیری در این مطالعه نشان داد که انسداد بینی به‌طور معنی داری باعث اختلال در هر دو روند یادگیری و حافظه فضایی می‌شود. اختلال در جریان طبیعی هوا از طریق مجرای بینی می‌تواند منجر به اختلال در فرایند یادگیری و حافظه فضایی شده که به‌نظر می رسد با عملکردهای غیربویایی پیاز بویایی مرتبط باشد.

    کلیدواژگان: انسداد بینی، تنفس دهانی، حافظه فضایی، عصب شناختی
  • آمنه بالوی *، محسن قنبرزاده صفحات 33-43

    مالتیپل اسکلروزیس یک بیماری مزمن پیش ‍رونده سیستم عصبی مرکزی با علایم متفاوت و ناتوان کننده فیزیکی و روان‍شناختی می‍باشد که مشکلات عدیده‍ای را برای فرد بیمار به همراه دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات مقاومتی با شدت‍های مختلف بر شاخص‍های عملکرد ریوی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می‍باشد. این پژوهش یک مداخله نیمه تجربی به شیوه پیش‌آزمون – پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش را کلیه بیماران زن دارای پرونده فعال در انجمن ام‌اس شهر اهواز تشکیل می‌دادند که بر اساس ملاک‍های ورود و خروج به مطالعه تعداد 36 زن مبتلا به روش هدفمند و در دسترس از بین زنان داوطلب واجد شرایط انتخاب شدند و به صورت کاملا تصادفی در سه گروه جای گرفتند. گروه‍های تمرینی 12 هفته، هفته‍ای 3 جلسه به تمرین پرداختند. گروه اول تمرین مقاومتی در سه ست،10-12 تکرار با شدت (60% 1RM)  وگروه دوم در چهار ست، 6-8 تکرار تمرین مقاومتی با شدت (80% 1RM)  و گروه کنترل بدون برنامه تمرینی بودند. قبل و بعد از دوره تمرینی، شاخص های تنفسی، ترکیب بدن، قدرت و استقامت عضلانی و حداکثر اکسیژن مصرفی انداز‌ه‌گیری شدند و تست اسپیرومتری گرفته شد. نتایج باکمک تحلیل واریانس با اندازه‍گیری مکرر نشان داد که پس از 12 هفته بین تاثیر دو شدت تمرین بر ,FEV1, FVC, MVV, VC FEV1/FVC، شاخص توده بدنی و محیط کمر به لگن، تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0P>). و این تغییرات در گروه‍های تجربی نسبت به گروه کنترل نیز معنادار بود. توده بدون چربی در گروه‍های تمرینی افزایش معناداری را نشان داد (03/0P=). علاوه بر بهبود تعادل، خستگی و استقامت عضلانی، یافته های حاضر نشان داد تمرینات مقاومتی با شدت بالا تاثیرات مشابه با تمرینات با شدت متوسط بر شاخص های عملکرد ریوی زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس داشتند. سطح معنی داری نیز (05/0P≤) در نظر گرفته شد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، شاخص های عملکرد ریوی، مولتیپل اسکلروزیس
|
  • Mina Zafarpiran, Zeinab Shirvani Farsani* Pages 1-12

    Until recently, it was believed that only a small fraction of the genome contains protein-coding sequences and the rest of the DNA which considered as junk DNA has no specific function in life. Todays, there are plenty evidences that the human genome is widely transcribed and generates tens of thousands of noncoding RNAs. These ncRNAs have an important role in regulating the expression of protein-coding genes. Non coding RNAs contain small noncoding RNAs such as microRNAs (18-25 nucleotides long) and long ncRNAs with more than 200 nucleotides, both of them have important functions in different aspects of cell biology. LncRNAs have been studied much less than miRNAs, but comprise a large proportion of noncoding transcripts. They can suppress or increase the expression of proteins and many of them are associated with various diseases in humans.
    Biomarkers are measurable indicators of diseases. They should be highly sensitive, specific, predictive and easily accessible. The diagnostic ability of lncRNAs in biological fluids explains their advantages as non-invasive markers for lung diseases. Accordingly, this review study highlights some key aspects of lncRNAs in pulmonary diseases as diagnostic, prognostic or therapeutic biomarkers.

    Keywords: Long noncoding RNAs, Diagnostic Biomarkers, Pulmonary Diseases, Lung Cancer
  • Payam Mehrian, Saina Etemad*, Abtin Doroudinia, Sara Mahmoudi Niri Pages 14-19

    Understanding lymphadenopathy pattern in breast cancer is essential for precise and timely diagnosis and treatment. In this article we study the anatomic distribution and morphologic characteristics of lymphadenopathy in breast cancer using spiral computed tomography scan.
    The spiral computed tomography images of 100 consecutive patients with diagnosis of breast cancer; admitted to Masih Daneshvari Hospital Tehran Iran over a 2-year period; were assessed.
    Mediastinal (39%), axillary (22%) and internal mammary lymph nodes (7%) were most frequently involved. In all these regions, lymphadenopathy was more common in mastectomy/lumpectomy group compared to non- mastectomy/lumpectomy group. In both groups, mediastinal lymph nodes were most commonly involved. Within the mediastinum, pulmonary hilar (27%) and paratracheal (22%) regions were most frequently involved. Cavitation and irregular margins were only noted in axillary lymph nodes .Calcification without history of previous radiation therapy was noted only in mediastinal (pulmonary hilar and lower paratracheal) lymph nodes. Lymph node involvement was most frequently noted in subcarinal and right lower paratracheal lymph nodes. In all patients, internal mammary lymphadenopathy was noted in the absence of axillary lymphadenopathy. Concurrent internal mammary and other mediastinal lymphadenopathy was observed in 3% of patients.
    The study showed mediastinal, axillary and internal mammary lymph nodes are most commonly affected in breast cancer. So, lymphadenopathy in these regions in breast cancer patients requires further evaluation; including biopsy; to exclude metastasis.

    Keywords: Breast Cancer, Spiral Computed Tomography, Lymph Node, Lymph Node Map
  • Fatemeh Abbasi Feijani, Farnaz Mehrabbeigi, Mohammad Reza Palizvan, Saeed Pazhoohan* Pages 30-36

    Nasal obstruction and mouth breathing which occur in some of clinical conditions are associated with neurocognitive abnormalities. Theses abnormalities may be caused by different reasons such as sleep disorders and the effects of inflammatory mediators on central nervous system; however, the precise underlying mechanism is unclear. The present study aimed to assess the effect of nasal obstruction on spatial memory and learning in rats. Fourteen male Wistar rats, weighting 250-30 gram, were divided randomly into two groups of control and bilateral nasal obstructions. In order to make nasal obstruction, the surrounding tissue of the external nostrils was burned by placing a surgical cauterizing instrument on the nostrils. This procedure induced complete nasal obstruction after 7 days. All animals were tested for spatial learning and memory in the Morris water maze task. The result showed that bilateral nasal obstructions significantly impaired both acquisition and retrieval of spatial memory. Impairment in nasal air flow might be resulted to impairment in both acquisition and retrieval of spatial memory which might be related to non-olfactory functions of olfactory system.

    Keywords: Nasal Obstructions, Mouth Breathing, Spatial Memory, Neurocognitive
  • Ameneh Balavi*, Mohsen Ghanbarzadeh Pages 33-43

    Multiple sclerosis (MS) is a chronic progressive disease of the central nervous system with different physical and psychological disabling symptoms, which causes a lot of problems for the patient. This study aimed to investigate the effect of different intensities of resistance training on pulmonary function indexes of women with multiple sclerosis. Having control group, this study was a quasi-experimental intervention in a pretest-posttest. The research population includes all active registered female patients of Ahwaz MS Society. According to the including and excluding criteria, 36 MS suffering patients were entered to the study among the eligible, available and voluntary women, purposefully. They were completely randomized in three groups. The training groups were trained for 12 weeks, 3 sessions per week. The first and second groups were resistanly trained in three sets (10-12 repetitions with 60% 1RM severity) and four sets (6-8 repetitions with 80% 1RM intensity), respectively; while the third group was control without any exercise program. Before and after training, respiratory performance indicators, body composition, maximum oxygen consumption, muscle strength and muscular endurance were measured and spirometry tests were performed. Using variance analysis with repeated measurements, the results were analyzed. There were no significant difference for FEV1, FVC, MVV, VC, FEV1/FVC, BMI and waist to hip ratio after 12 weeks (P> 0.05) between the two training intensities. Meanwhile, as compared to the control group, these changes were significant for the experimental groups. Lipid mass in training groups showed a significant increase (P = 0.03). In addition to improved balance, fatigue and muscular endurance, our findings showed that moderate and high intensity exercises had similar effects on pulmonary function indices in women with multiple sclerosis. Significant level was considered as P≤ 0.05.

    Keywords: resistance training, pulmonary function, multiple sclerosis