فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 44 (زمستان 1397)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 44 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود مختاری* صفحات 7-27
    هدف از این مقاله عبارت از تحلیل و تبیین نقش ویژگی های فیزیکی و جنبه های انسانی مصنوعات فناورانه در تغییرات اجتماعی، با تاکید مصداقی بر فناوری های همگرای بهسازی انسان (فبا) است. در این راستا سه دیدگاه اصلی در باب عاملیت اجتماعی مصنوعات فناورانه شامل ذات گرایی، برساخت گرایی اجتماعی و نظریه ماهیت دوگانه مصنوعات فناورانه مورد بررسی و تحلیل واقع می شود. در نهایت و براساس تفسیر کارکردی از نظریه ماهیت دوگانه از این ادعا دفاع می شود که تعین کارکرد مصنوعات فناورانه، منوط به ملاحظه نقش عوامل اجتماعی (از جمله جامعه کاربران) است، بنابراین اگر کاربران یک مصنوع فناوری های همگرا، همچون ابرلباس فبا، متعلق به جامعه ای غیر از جامعه طراحان آن باشند می توانند برای این مصنوع، کارکردی متناسب با هدف خود تعیین نمایند، گرچه تحقق آن توسط هدف طراحان (مثلا از طریق ساختار و ویژگی های فیزیکی مصنوع مورد نظر) مقید می شود.
    کلیدواژگان: مصنوعات فناورانه، فناوری های همگرا، عاملیت اجتماعی، ذات گرایی فناورانه، برساخت گرایی اجتماعی، نظریه ماهیت دوگانه، کارکرد
  • حسین بنی فاطمه، راب شیلدز، فاطمه گلابی، فردین قریشی، فرهاد بیانی* صفحات 29-57
    هدف این نوشتار ارائه مبانی هستی شناسانه و معرفت شناسانه مکتب رئالیسم انتقادی است و سعی می شود نگرش این مکتب را در ارتباط با جهان اجتماعی و رویداد های درون آن توضیح دهد و نشان دهد چگونه می توان با استفاده از مبانی این مکتب به تبیین بهتر واقعیت اجتماعی دست یافت. اگرچه این مکتب از جهت هستی شناسی، رئالیست و از بابت معرفت شناسی، تفسیری هرمنوتیک است اما انتقاد های جدی به این دو مکتب دارد و هر دو مکتب را به مغالطه معرفتی متهم می کند. از نظر رئالیست های انتقادی ماهیت واقعیت اجتماعی دارای سه لایه واقعی، رویدادی و تجربی است که لایه واقعی همان مکانیسم بنیادی خلق و تحول واقعیت های اجتماعی است که باید مورد تاکید و مطالعه محققین علوم اجتماعی باشد. این در حالی است که بیشتر تحقیقات اجتماعی محدود به کشف لایه رویدادی واقعیت اجتماعی اند. بسکار با ارائه روش پژوهشی Rrreic سعی در شناخت لایه های بنیادی تر واقعیت اجتماعی دارد و همچنین معتقد است انتقاد مداوم از یافته ها و تجارب انسان ها از جامعه هم سبب دستیابی به معرفت معتبر می شود و هم امکان رهایی بخشی را فراهم می کند. در این مقاله با بسط این روش و استفاده از آن در تبیین یک نمونه از واقعیت های اجتماعی کوشش می شود تا به این اتهام که رئالیسم انتقادی درحد یک مکتب فلسفی باقی مانده است و نتوانسته برای تحلیل رویداد های اجتماعی روش شناسی کاربردی ارائه کند، پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: رئالیسم انتقادی، هستی شناسی اجتماعی، معرفت شناسی اجتماعی، واقعیت اجتماعی
  • قاسم موحدیان*، عاصفه عاصمی، ابوالفضل اسدنیا، محبوبه شکوهیان صفحات 59-85
    یکی از مسائل مهم امر پژوهش و انتشار نتایج آن در قالب نوشتارهای علمی، رعایت اخلاق پژوهش است. اما در حال حاضر اخلاق استنادی به عنوان بخشی از اخلاق پژوهش با چالش های جدی روبرو است. پژوهش حاضر به بررسی تجربیات پژوهشگران در حوزه رفتار استنادی و چالش های اخلاقی آن پرداخته و جنبه های اخلاقی رفتار استنادی پژوهشگران و مصادیق بی اخلاقی استنادی را بررسی و مورد تحلیل قرار داده و عوامل زمینه ساز و انگیزه های دانشجویان را در عدم رعایت اخلاق استنادی مورد واکاوی قرار می دهد. پژوهش، بصورت کیفی و با رویکرد پدیدارشناسانه انجام شده است. جامعه پژوهش را 19 نفر از دانشجویان دکتری دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه اصفهان تشکیل می دهند. با توجه به تحلیل داده های حاصل از مصاحبه با پژوهشگران، در بحث اخلاق استنادی در مجموع، 5 مقوله اصلی شامل انواع استناد، گرایش استنادی، تاثیر همکاران، مهارت و آموزش و قوانین و سازوکارها شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: استناد، اخلاق استنادی، رفتار استنادی، سرقت علمی، سرقت ادبی، پژوهشگران، دانشجویان دکتری، دانشگاه اصفهان
  • فردین محمدی* صفحات 87-119
    بر مبنای دیدگاه های نظری تلفیقی، هویت یابی فرایندی دیالکتیکی و دوسویه است و در کنار عوامل سطح کلان، قابلیت بازاندیشی هویتی به میزان برخورداری از سرمایه ها و منابع مادی و فرهنگی وابسته است. پژوهش حاضر در چارچوب دیدگاه های نظری تلفیقی به بررسی تاثیر سرمایه فرهنگی بر ابعاد هویت جمعی دانشجویان دانشگاه کردستان پرداخته است. این تحقیق از نوع پیمایشی است که در طی آن با 325 نفر از دانشجویان دانشگاه کردستان مصاحبه شده است. یافته های توصیفی بیانگر آن است که دانشجویان به طور همزمان از هویت های سه گانه قومی، ملی و جهان وطنی برخوردار هستند و تعلق به هر یک از ابعاد هویت جمعی به منزله نفی و نقض دیگری نیست. نتایج تبیینی نشان داد که سرمایه فرهنگی ضمن داشتن رابطه معنادار با ابعاد هویت جمعی دانشجویان، تاثیر متفاوتی بر ابعاد هویتی دارد؛ به بیان دیگر، سرمایه فرهنگی با هویت ملی و جهان وطنی همبستگی مثبت و با هویت قومی همبستگی منفی دارد. بر مبنای نتایج تحلیل رگرسیون، متغیر سرمایه فرهنگی به ترتیب 0/324، 0/23 و 0/144 تغییرات هویت های جهان وطنی، قومی و ملی را تبیین می نماید. با نظر به سهم بالای سرمایه فرهنگی در جهت گیری های معرفتی و بازاندیشی هویتی دانشجویان، بهینه سازی فعالیت های فرهنگی و فوق برنامه در دانشگاه به عنوان برنامه درسی پنهان، ترغیب دانشجویان به فعالیت های فرهنگی، برگزاری دوره های مختلف و اعطای گواهینامه به دانشجویان، افزایش دسترسی دانشجویان به کالا ها و منابع فرهنگی مرتبط و بازاندیشی در شیوه بومی گزینی دانشجو در سیاست گذاری دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، بازاندیشی هویتی، هویت ملی، هویت قومی، هویت جهان وطنی
  • زهرا خوشبویی*، سید محمد حسینی، محمد علی ابوترابی صفحات 121-146
    موضوع مداخله دولت یکی از مباحث مهم در اقتصاد به شمار می رود. بنابراین، بررسی اثر رفتار دولت در بازار امری بسیار ضروری است. در ارتباط با هنر های نمایشی، این سئوال مطرح می شود که آیا مداخله دولت در افزایش کارآیی تولید تئاتر موثر بوده است؟ مقاله حاضر، در تلاش است تا با بررسی اثر مداخله دولت بر کارآیی تولید، مرز بهینه مداخلات دولت در تولید تئاتر را تعیین نماید. در این مقاله، از تصریح های خطی، U وارون و رگرسیون حد آستانه ای، با استفاده از اطلاعات 120 تئاتر تولیدشده تهران استفاده شده است. داده های این پژوهش به وسیله پرسشنامه تایید شده با روش بازآزمایی جمع آوری شده است. نتایج حد آستانه ای نشان می دهد که در اکثر موارد، مداخله دولت بیش از حد بهینه صورت گرفته و کارآیی تولید تئاتر را کاهش داده است. نتایج تصریح های خطی و U وارون نیز یا منفی و معنی دار و یا بی معنی بوده است. به طور خلاصه، هر چند این نتایج مداخله نکردن دولت را تجویز نمی کند، اما پیشنهاد می کند که دولت توجه بیشتری به آثار مداخله های خود داشته باشد و به علاوه، در هر نوع مداخله، مرز کارآی مداخله را مدنظر قرار دهد.
    کلیدواژگان: عملکرد دولت، زیرساختار، هنر های نمایشی، سیاست عمومی، کارآیی تولید، مداخله دولت
  • سید محمد سید کلان، مهدی معینی کیا، عادل زاهد *، علی رضایی شریف صفحات 147-170
    به منظور فهم «فرهنگ کیفیت» در دانشگاه فرهنگیان، روش «نظریه داده بنیاد» به ما کمک خواهد کرد تا به مدل مفهومی خاص در نظام تربیت معلم کشور نائل شویم و این مدل، درک درستی از کیفیت برای جامعه فراهم خواهد کرد. تلاش محققان بر آن بوده است تا با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند، در مجموع تعداد 23 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه ها و موسسات پژوهشی به عنوان مشارکت کنندگان در پژوهش انتخاب شوند. از سه ابزار اصلی گردآوری داده ها؛ مصاحبه، یادداشت برداری و مرور اسناد استفاده شد. داده ها به روش تحلیل محتوا بررسی شدند. با بررسی داده های به دست آمده در مرحله اول کدگذاری باز، 784 مفهوم به دست آمد. داده های مرحله دوم کدگذاری باز، در قالب 120 مفهوم و 45 مقوله عمده طبقه بندی شدند. در مرحله کدگذاری محوری، 10 مقوله هسته ای تعیین شدند. در مرحله کدگذاری انتخابی نیز 10 مقوله هسته ای به سطح انتزاعی بالاتر ارتقاء داده شد و بر حسب ویژگی های شرایطی، تعاملی/ فرایندی و پیامدی طبقه بندی گردید.سه مقوله اساسی فرهنگ کیفیت در این دانشگاه بر پیشایند ها (توسعه فرهنگ کیفیت)، فرایند ها (توانمندسازها) و برایند ها (مسئله بهبود کیفیت) قابل تقسیم اند و دانشگاه با حرکت به سوی این الگو، شاهد تغییر اساسی در جهت بهبود کیفیت خواهد بود.
    کلیدواژگان: فرهنگ کیفیت، عناصر ساختاری، مدیریتی، عناصر فرهنگی، روان شناختی، نظریه داده بنیاد
  • سعید کارگر*، محمد تقی ایمان، محمد تقی عباسی صفحات 171-211
    این مطالعه پیمایشی با هدف توصیف و تبیین رابطه بین سبک زندگی فراغتی و دینی با شادمانی اجتماعی دانش آموزان انجام شده است. جامعه آماری مطالعه، تمامی دانش آموزان دبیرستانی شهر جهرم بوده اند که 400 نفر از آنها با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده اند. ابزار تحقیق، پرسشنامه ای مشتمل بر سه مقیاس شادمانی، سبک زندگی فراغتی و دینی بوده است. نتایج توصیفی پژوهش بیانگر آن است که میانگین نمره شادمانی دانش آموزان در سطح متوسط و رو به بالا است. دانش آموزان هر چه از سال های ابتدایی به سال های انتهایی دبیرستان می روند شادمانی شان کاهش و هر چه از طبقات پائین به سمت بالا، از سبک های دینداری جمع گرایانه به سمت فردگرایانه، از سبک های زندگی سنتی به سمت مدرن و از مدارس دولتی به غیردولتی می روند، شادمانی آنها افزایش می یابد. نتایج استنباطی نشان می دهد سبک زندگی فراغتی سنتی، سبک زندگی دینی جمع گرایانه، طبقه اجتماعی و درآمد خانواده با ابعاد شادمانی دانش آموزان رابطه دارند. در مجموع می توان نتیجه گرفت که یکی از منابع اساسی شادمانی، در ارتباطات اجتماعی نهفته است؛ از یک سو، ارتباطات گسترده و رضایت بخش و از سوی دیگر عضویت در اجتماعات انسانی و انجام فعالیت های جمعی تفریحی یا مذهبی می تواند شادمانی اجتماعی افراد و به تبع آن، جامعه را افزایش دهد، اما این متغیر ها به تنهایی نمی توانند میزان بالایی از واریانس متغیر وابسته را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: شادمانی اجتماعی، سبک زندگی فراغتی، سبک زندگی دینی، دانش آموزان
|
  • Mahmoud Mokhtari * Pages 7-27
    The objective of this paper is to analyze and explain the physical features and human aspects of technical artefacts in social changes with referential emphasis on converging human enhancement technologies. In this line, three approaches to technical artefacts as a social agency are studied and analyzed, i.e. essentialism, social constructionism, and dual nature theory of technical artefacts. On the basis of the functional interpretation of the theory of dual nature, attempt has been made to explain the following contention: realization of function of technical artefacts is subject to taking into consideration the role of social agents (including the user). Hence, if the users of a convergent technical artefacts, belong to a society other than its designers, they can determine a function for that technical artefacts compatible with their own objective, although its realization will become restricted to the objectives of its designers (for instance through the structure and physical features of the target product).
    Keywords: Technical Artefacts, Convergent Technology, Social Agency, Technological Essentialism, Social Construc-tionism, Dual Nature Theory, function
  • Hosein Banifatemeh, Robert Macarthur Shields, Fatemeh Golabi, Fardin Qoureishi, Farahd Bayani * Pages 29-57
    The objective of this study is to introduce the social ontological and epistemological principles of the school of critical realism and to explain the approach of this school in relation to social world and its event to show how by utilizing the principles of this school one can attain a better explanation of social realities. Although this school is realist from ontological perspective and is interpretative-hermeneutic from epistemological perspective, it has serious criticisms on these two schools and accuse both of them of epistemic fallacy. In viewpoint of critical realists, the nature of social reality has three layers, i.e. real, actual, and empirical. The real layer is the very fundamental mechanism of creation and development of social realities that should be emphasized and studied by social sciences researchers. However, most of social researches are limited to the discovery of actual layer of social reality. Bhaskar, by offering RRREIC schema (resolution, redescribing, retroduction, eliminating, identifying, and correcting), tries to understand the more fundamental layers of social reality and also believes that continued criticism of human findings and experiences of human society leads to acquisition of reliable knowledge and prepares the grounds for possibility of redemption. Attempt has been made in this article through development of this method and its employment for explanation of one example of social realities to provide answer to the claim that critical realism has remained at the level of a philosophical school and has not been able to provide an applied methodology for analysis of social events.
    Keywords: Critical realism, social ontology, Social Epistemology, Social Reality
  • Qasem Movahedian *, Asefeh Asemi, Abolfazl Asadnia, Mahbubeh Shokohian Pages 59-85
    One of the important issues of research and publication of its results in the form of scientific texts is observation of research ethic. But, currently the ethics of citation, as a part of research ethic, faces serious challenges. The present study is an attempt to study the experience of researchers in the field of citation behavior and its ethical challenges, instances of unethical citation and also the factors that prepares the grounds and incentive for students to refrain from observing the ethics of citation. Phenomenological method was used in this qualitative study. The research population consisted of 19 PhD students of the departments of Education and Psychology of Isfahan University. In the light of the analysis of the data gathered through interview with the researchers, regarding the citation ethic, overall five main categories were identified including types of citation, citation inclination, influence of colleagues, skill and training, laws and mechanisms.
    Keywords: Citation, Ethics of Citation, Citation Behavior, Plagiarism, Literary Theft, Researchers, Phd Students, Isfahan University
  • Fardin Mohammadi * Pages 87-119
    On the basis of synthetic theoretical viewpoints, identification is a dialectical, two-way process and on the side of factors on major level, the capability of identity reflection depends on the degree of possession of tangible and cultural capital and resources. The present research is an attempt to study the impact of cultural capital on aspects of collective identity of the students of Kurdistan University through synthetic theoretical frameworks. This research is a survey for which 325 students of the Kurdistan University were interviewed. The descriptive findings indicate that the students simultaneously enjoy triad of ethnic, national and cosmopolitan identities. The triad of identities and belongingness to each of these identities is not tantamount to denial and breach of others. The explanatory results indicate that cultural capital, while having significant relations with dimensions of collective identity of students, has different impact on dimensions of identity. In other words, cultural identity has positive correlations with national and cosmopolitan identity, but has negative correlation with ethnic identity. On the basis of regression analysis results, the variable of cultural capital at 0.324, 0.23 and 0.144 respectively explains the variations of the cosmopolitan, ethnic and national identities. Given the high share of cultural capital in epistemological orientations and identity reflection of the students, the following measures seem to be necessary: optimization of cultural activities and extracurricular programs in the university, as a hidden curricular program, encouraging the students to undertake cultural activities, holding different courses and awarding certificates to the students, increasing students’ access to related cultural goods and resources and reviewing the method and policy of selecting local students.
    Keywords: Cultural capital, Identity Rethinking, National Identity, Ethnic Identity, Cosmopolitan Identity
  • Zahra Khosbuee *, Seyed Mohammad Hosseini, Mohammad Ali Abutorabi Pages 121-146
    Government intervention is one of the significant issues in economics. Hence, the study of the effects of government behavior on market is a very necessary issue. The question that arises regarding dramatic arts is whether government intervention has been effective in increasing efficiency of theater? The present article is an attempt to study the effect of government intervention on efficiency of production and the optimum border of government intervention in theater production. Linear, inverse U, and threshold specifications were used for the analysis of the data garnered from 120 plays produced in Tehran.
    The data for this research were collected by a reliable questionnaire based on test-retest approach. The threshold level results indicate that in most cases government intervention has been more than optimum level and has reduced the efficiency of theater production. The results of linear specifications and inverse U are either negative and significant or insignificant. In sum, although these results do not prescribe lack of government intervention, they suggest that the government pays more attention to the impacts of its interventions. Moreover, the government in each intervention should take into consideration the border of effective intervention
    Keywords: Government Performance, infrastructure, Performing Art, Public Policy, Production efficiency, government intervention
  • Seyed Mohammad Seyedkalan, Mahdi Moeinikia, Ali Rezaeishari, Adel Zahed* Pages 147-170
    In order to better understand ‘quality culture’ in the Farhangian University, the ‘grounded theory’ helps us develop a particular conceptual model for the teacher training system in our country, and, this model will provide a proper understanding of quality for the society. The sample of this study includes 23 faculty members of universities and research institutes. Three tools were used to collect the data, namely, interview, taking notes, and review of documents. The data were analyzed through content-analysis method. In the first stage of open coding, 784 concepts were obtained. In the second stage, the data were classified in the form of 120 concepts and 45 categories. In the stage of axial coding, 10 core categories were obtained. In the selective coding stage too the 10 core categories were promoted to the higher abstract level and were classified based on conditional, interactive/procedural and consequential characteristics.
    The three fundamental categories of quality culture in this university are dividable to inputs (development of quality culture), processes (enablers), an outputs (the issue of improvement of quality) and the university will witness a fundamental change towards improvement of quality by moving towards this model.
    Keywords: Quality culture, Structural, Managerial Elements, Cultural, Psychological Elements, Database Theory
  • Saeed Kargar *, Mohammad Taghi Iman, Mohammad Taghi Abbasi Pages 171-211
    The main objective of this survey is to describe and explain the relationship between leisure and religious lifestyles with social happiness among students. The statistical population of this study includes all students of Jahrom City, Fars Province, Iran, while 400 students were selected through multistage random sampling method. The research tool included a questionnaire containing three scales of happiness, leisure lifestyle and religious lifestyle. The descriptive findings of the research show that the students’ happiness average score is medium and upward. As students put their primary years behind and get closer to the last high school years, their happiness decreases and the more they move from the lower classes to the upper classes, from collective religious lifestyle to individualistic lifestyle, from traditional to modern lifestyle, and from public schools to private schools their happiness increases. The inferential results indicate that traditional leisure lifestyle, collective religious lifestyle, social class and household income are related to different dimensions of happiness of students. Overall, it may be concluded that one of the main sources of happiness lies in social communications: on the one hand, extensive and satisfactory communications, and, on the other, membership in social communities and collective activities – entertainment or religious – can increase the social happiness of the individual and consequently that of the society, but, these variables cannot independently explain the dependent variable’s high variation.
    Keywords: Social Happiness, Leisure Lifestyle, religious lifestyle, Student