فهرست مطالب

روان شناسی فرهنگی - سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

مجله روان شناسی فرهنگی
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی زارع بهرام آبادی* صفحات 1-3
  • حسین اسکندری* صفحات 5-26
    این پژوهش با توجه به مرزهای نامشخص میان اختلالات روانی، همبودی مرضی و نیز داعیه فرافرهنگی بودن میان آن ها،  به بررسی این مطلب می پردازد که آیا اختلال افسردگی در ایران اختلالی واحد است یا دارای الگوهای مختلفی است که از همبودی مرضی با دیگر اختلالات شکل گرفته است. نشانه های پیش بینی اختلال افسردگی در جامعه دانشگاهی ایران کدام اند؟ آیا جنسیت می تواند به گونه های متعدد بر بیماری تاثیر بگذارد؟ پژوهش حاضر با استفاده از روش تجربی، تابلوی بالینی افسردگی را در جمعیت دانشجویان ایرانی بررسی کرده است و به این مسئله نیز پرداخته شده است که الگوی جنسیتی در افسردگی تا چه اندازه با آمارهای جهانی همخوانی دارد جامعه تحقیق، دانشجویان مشغول به تحصیل و نمونه از جمعیت دانشجویان در دسترس دانشگاه های تهران به روش تصادفی انتخاب و به وسیله دو پرسشنامه  SCL-90-R و MMPI-2  ارزیابی و با تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شده اند. یافته ها نشان می دهند افسردگی در جمعیت دانشجویان ایرانی بر اساس پنج مولفه اساسی قابل تشخیص و ارزیابی است و عوامل SCL-90-R نقش پیش بینی کننده مناسبی در افسردگی دارند. سه نوع الگوی متفاوت افسردگی شناسایی شدند که نقش مسلطی در ترسیم افسردگی دارند. نرخ افسردگی در زنان دانشجو بیش از مردان و بیشتر متاثر از حساسیت به روابط بین فردی است. نمره زنان در شکایت های جسمانی، اضطراب، افسردگی، پرخاشگری، ترس مرضی، حساسیت در روابط بین فردی و افکار متقابل بالاتر بود؛ در وسواس و روان پریشی تفاوتی دیده نشد. این یافته ها تاییدکننده این نتیجه گیری است که افسردگی اختلالی است که دارای همبودی مرضی با سایر اختلالات است. افزون بر این، تحقیق حاضر نشان می دهد میان متاهلان و مجردان به جزعامل اضطراب تفاوتی مشاهده نشد و از میان مولفه های موثر فرهنگ ایرانی بر اختلال افسردگی می توان از تفاوت های جنسی و جنسیتی، طبقه اجتماعی، و تاثیر تاهل بر نظام خانوادگی و اجتماعی نام برد.
    کلیدواژگان: افسردگی، اختلال افسردگی، تفاوت های جنسی و جنسیتی، وضعیت تاهل، فرهنگ
  • مسعود کیانی*، الهه حجازی صفحات 27-52
    هدف پژوهش حاضر بررسی مفهوم بزرگ سالی و تاثیر متغیرهای فرهنگی و اجتماعی بر اهمیت دهی به نشانه های آن در میان نمونه ای از پیش بزرگ سالان ایرانی است. جامعه پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه تهران است که از میان آن ها 301 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و پس از غربال گری برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند (دامنه سنی شرکت کنندگان 19 تا 28 سال است). شرکت کنندگان به پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی، سیاهه ابعاد پیش بزرگ سالی، پرسش نامه نشانه های بزرگ سالی و نسخه دستیابی پرسش نامه نشانه های بزرگ سالی پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از آزمون t، آزمون تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی بنفرونی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که متغیرهای جمعیت شناختی جنسیت، وضعیت تاهل، عضویت در خرده فرهنگ های قومی بر روی دیدگاه افراد از مفهوم بزرگ سالی به صورت معنی داری اثرگذار هستند (05/0 < P). درمورد اهمیت نشانه های بزرگ سالی  در فرهنگ ایرانی، یافته ها نشان داد که شرکت کنندگان به طور معنی داری بیشترین اهمیت را برای نشانه های مقیاس استقلال طلبی، وابستگی متقابل، توانایی تشکیل خانواده و  قبول هنجارها قائل بودند (01/0 < P). در حالی که نشانه های مربوط به مقیاس های گذار زیست شناختی و گذار قانونی به طور معنی داری اهمیت کمتری از متوسط برای بزرگ سال شدن از نظر دانشجویان داشتند (01/0 < P). درنهایت، دانشجویان معتقد بودند که در حال حاضر آن ها تنها نشانه های مربوط به مقیاس های قبول هنجارها، وابستگی متقابل و استقلال طلبی را دارند. دانشجویان از نظر دستیابی به این نشانه ها به صورت معنی داری خود را بالاتر از سطح متوسط ارزیابی کردند (01/0 < P). این در حالی است که آن ها مطابقت نشانه های مربوط به گذار نقش را در خود به صورت معنی داری کمتر از سطح متوسط می دانستند(01/0 < P).
    کلیدواژگان: دوره پیش بزرگ سالی، نشانه های بزرگ سالی، تکالیف گذار، خرده فره نگ های ایرانی، و روان شناسی فرهنگی
  • سید محمدرضا صمصام شریعت*، حمید طاهر نشاط دوست، مهرداد کلانتری، سید حمیدرضا عریضی سامانی صفحات 53-86
    هدف از پژوهش حاضر، تدوین درمان بومی آسیب افسردگی مزمن است. اینپژوهشبهشیوهکیفیوبا استفادهازروشنظریهبرخاستهازداده ها انجامگرفته است.جامعه آماری شامل 1.کلیه مقالات و کتاب های موجود، 2. نظریات درمانگران و صاحبنظران درباره افسردگی مزمن و 3.کلیه مبتلایان به افسردگی مزمن مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روان درمانی و سلامت روانی در شهر اصفهان در گروه سنی 25 الی 60 سال است که به طور سرپایی درمان شدند. از میان متون مرتبط، تعداد60 مقاله و از مبتلایان به افسردگی مزمن به شیوه هدف مند 12 نفر، انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلال های افسردگی مزمن در5-DSM(Scid-5-cv)، مصاحبه با سوالات باز و به صورت نیمه ساختاریافته و مقیاس 24 آیتمی همیلتون (HRSD24) بود و نتایج حاصل از مراحل کدگذاری داده ها نشان داد که آسیب های مرتبط با افسردگی مزمن در قالب مقوله های عوامل شناختی و رفتاری، ناامیدی به درمان، داشتن سوابق قبلی انواع افسردگی، تشخیص نامناسب، درمان نامناسب، عامل خانوادگی و روابط اجتماعی و نیز شغلی و تحصیلی و مالی، طبقه بندی شدند. بنابراین، پروتکل درمانی بومی مبتنی بر  این الگو، بر اساس مقوله های مذکور بود و با توجه به اثربخشی درمان های پیشین، این پروتکل درمانی ترکیبی بود از طرح واره درمانی(ST)، روان درمانی تحلیل سیستم رفتاری شناختی (CBASP)، فعال سازی رفتاری(BAT)، روان درمانی بین فردی (IPT) و شناختی رفتاری(CBT).
  • جواد خدادادی سنگده* صفحات 87-100
    عوامل مذهبی جایگاه مهمی در بافت فرهنگی اجتماعی کشور دارد و وضعیت سلامت  خانواده  از باورها و  رفتارهای معنوی و مذهبی متاثر است. بر این اساس، پژوهش حاضر به شناسایی عوامل مذهبی موثر بر خانواده سالم می پردازد. مطالعه حاضر  به روش کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی انجام شد. بدین منظور 13 والد به روش نمونه گیری نظری و با استفاده از مصاحبه عمیق در طول یک دوره 12 ماهه مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها جمع آوری، ثبت، کدگذاری و در قالب مقوله های اصلی، بخش بندی شدند. نتایج حاصل از تحلیل کدگذاری مصاحبه ها به شناسایی 9 زیرمقوله و 2 مقوله اصلی شامل باورهای مذهبی و تقیدات مذهبی منجر شد. عوامل مذهبی همچون انجام واجبات دینی، صبوری، گذشت، کفویت در جهان بینی، توکل داشتن و خیرخواهی بر سلامت خانواده موثر شناسایی شدند. نتایج پژوهش نشان داد در خانواده سالم عواملی نقش دارند که از عوامل دینی متاثر هستند. این عوامل در سلامت خانواده نقش بسیار مهمی ایفا می کنند. بنابراین، لزوم توجه بیشتر به عوامل مذهبی در پرداختن به خانواده ها در بافت فرهنگی کشورمان اهمیت اساسی دارد.
    کلیدواژگان: سلامت، مذهب، خانواده، و بافت فرهنگی- اجتماعی
  • علی اکبر ارجمندنیا*، سمانه ملکی، راضیه غیاثی صفحات 101-116
    در جهان امروز روند رو به رشد مهاجرت سبب شده است که جمعیت دانش آموزان مهاجر افزایش یابد. این در حالی است که فرایند مهاجرت به هر دلیلی یا هر مدتی که رخ دهد، استرس زاست و این دانش آموزان از نظر مشکلات روان شناختی در معرض خطر هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مهاجرت بر بروز مشکلات رفتاری کودکان انجام شده است. پژوهش از نوع علی مقایسه ای است. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، تعداد 364 کودک به همراه مادرانشان، انتخاب شدند. بدین ترتیب که از بین همه مدارس ابتدایی و راهنمایی جزیره کیش، 6 مدرسه (سه مدرسه دخترانه و سه مدرسه پسرانه) به صورت تصادفی انتخاب و از هر مدرسه 3 کلاس انتخاب و همه دانش آموزان کلاس و مادرانشان برای نمونه وارد تحقیق شدند. داده های پژوهش با استفاده از چک لیست تجدیدنظر شده مشکلات رفتاری کوای و پترسون (نسخه والدین) گردآوری شد. برای تحلیل داده های پژوهش از آزمون یومن ویتنی استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که از نظر میانگین رتبه ای مشکلات رفتاری، هم در نمره کل و هم در نمره خرده مقیاس ها، بین دو گروه دانش آموزان بومی و مهاجر تفاوت معناداری وجود دارد. این نتایج نشان می دهد خطر ابتلا به مشکلات رفتاری در کودکان مهاجر قابل توجه است. داشتن چنین اطلاعاتی می تواند در زمینه برنامه ریزی های بهداشت عمومی در پیشگیری اولیه از مشکلات بهداشت روانی مهاجران کمک کند.
    کلیدواژگان: مهاجرت، مشکلات رفتاری، سلامت روان، و کودکان
  • خدابخش احمدی*، عاطفه دارابی صفحات 117-135
    هر فردی در زندگی فقدان عزیز و سوگ را تجربه می کند. از آنجا که طی نشدن دوران سوگواری به طور طبیعی باعث کاهش عملکرد فردی و اجتماعی افراد می شود، تلاش های زیادی برای شناخت فنون و مهارت های گذر از سوگ صورت گرفته است. در این بین، مذهب و معنویت نقش درمانگرانه و پیشگیرانه بسیاری دارد. هدف از این پژوهش شناخت تاثیر معنویت (روش صبر) بر کاهش آثار سوگ و رشد پس از ضربه در خانواده های مصیبت دیده است. در این تحقیق از مطالعه نیمه آزمایشی (پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل) استفاده شد. آزمودنی ها 20 نفر  بودند که از بین خانواده های سوگوار تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) استان تهران انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. برای گروه آزمایش جلسات آموزشی صبر برگرفته از معنویت درمانی در 8 جلسه 1ساعته، به صورت یک روز در هفته برگزار شد. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات سیاهه آثار سوگ هوگان و پرسشنامه رشد پس از ضربه بود. نتایج نشان داد گروه آزمایشی که در جلسات آموزشی صبر شرکت داشتند در مقایسه با گروه کنترل به میزان معنی داری کاهش آثار سوگ را نشان دادند. همچنین، آموزش روش صبر بر تمامی زیرمقیاس های آثار سوگ شامل رشد شخصی، ناامیدی، خشم و سرزنش، وحشت زدگی، درهم ریختگی و کناره گیری موثر است.همچنین، کسانی که در گروه آزمایشی شرکت داشتند نسبت به گروه کنترل رشد پس از ضربه را نشان دادند. بنابراین، آموزش صبر بر تمامی زیرمقیاس های رشد پس از ضربه شامل شیوه های جدید، ارتباط با دیگران، قدرت شخصی، ارزش زندگی و تغییر معنوی موثر است. با توجه به اینکه روش صبر می تواند تاثیر مثبت و سازنده ای بر کاهش آثار سوگ و رشد پس از ضربه بگذارد و با توجه به اینکه این روش مبتنی بر الگوی اسلامی ایرانی است، لذا توسعه آن در بین مشاوران و به کارگیری آن برای افراد سوگوار پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: صبر، معنویت درمانی، سوگ، و رشد پس از ضربه
|
  • Hosein Eskandari Pages 5-26
    Regarding uncertain boundaries between mental disorders, co-morbidity as well as claims on their cross-culturality, this research attempts to answer this question that whether depression disorder in Iran is a single disorder or it has various patterns that have been emerged from a co-morbidity with other disorders. What are the symptoms of the prediction of depression disorder in the academic community of Iran? Can sex affect the disease in several ways? Through using empirical method, the present research studies clinical patterns of depression in the Iranian student population and deals with this problem that to what extent the gender pattern of depression is congruent with global statistics. The research community includes the studying and sample students of Tehran universities that have been selected randomly, assessed by SCL-90-R and MMPI-2 questionnaires and analyzed by multiple regressions. Findings show depression in Iranian students is recognizable and evaluable on the basis of five basic components and SCL-90-R factors play an appropriate predictive role in depression. Three different types of depression patterns were identified that play a dominant role in the formation of depression. The rate of depression in female students is more than that of men and is more affected by the sensitivity to interpersonal relationships. Women's score was higher in physical complaints, anxiety, depression, aggression, phobia, sensitivity to interpersonal relationships, and mutual thoughts; there was no observed difference in obsession and psychosis. These findings confirm the conclusion that depression is a disorder that has a co-morbidity with other disorders. In addition, the present study shows there is no difference between married and single people except for anxiety factor. And those components of Iranian culture that affect depression disorder include sexual and gender differences, social class, and the impact of marriage on the family and social system.
    Keywords: depression, depression disorder, sexl, gender differences, marital status, culture
  • Masoud Kiani *, Elaheh Hejazi Pages 27-52
    This research aims to study the concept of adulthood and the impact of cultural andsocial variables on giving importance to adulthood markers among a sample ofIranian emerging adults. The research community consists of Tehran Universitystudents: 301 students (with an age range of 19-28) were selected by stratifiedrandom sampling and screening to participate in the research. Participants respondedto Demographic Information Questionnaire, Inventory of the Dimensions ofEmerging Adulthood (IDEA), Adulthood Markers Questionnaire, and ReachedVersion of Adulthood Markers Questionnaire. The data were analyzed by T Test,ANOVA test and Bonferroni post-hoc test. Findings of the research showed thatdemographic variables of gender, marital status, membership in ethnic subculturesare meaningfully affecting people's views on adulthood concept (P <0.05).Considering the importance of adulthood markers in Iranian culture, the findingsshowed that the participants regarded independence, interdependence, familycapacities, and norm compliance as the most important criteria of transition toadulthood (P <0.01), while giving less importance (lower than average) to thebiological transition and legal transition as the criteria of transition to adulthood.Finally, the students believed that by now the only markers of adulthood that theyhave reached are independence, interdependence and norm compliance. Accordingto their evaluations of themselves, their reach to the markers of adulthood ismeaningfully more than average (P<0.01); however they believed that their reach tothe markers of role transition is meaningfully less than average (P<0.01).
    Keywords: Emerging Adulthood, adulthood markers, transition tasks, Iranian subcultures, and cultural psychology
  • Seyyed Mohammad, Reza Samsam Shariat *, Hamid Taher Neshatdoost, Mehrdad Kalantari, Seyyed Hamid, Reza Arizi Samani Pages 53-86
    This study aims to describe the local treatment for chronic depression. The researchhas been carried out through qualitative method and grounded theory method. Thestatistical society of the research includes 1) all the available articles and books; 2)the theories of therapists and experts on chronic depression; 3) all the chronicdepression patients in 25-60 age group who referred Isfahan’s Centers forCounseling, Psychotherapy Services, and Mental Health, and received outpatienttreatment in three months (Summer 2017). From among the relevant texts, andpeople with chronic depression 60 articles and 12 patients were selected through thepurposive sampling technique. The tools that were used include structured clinicalinterview for chronic depression disorders in DSM-5(Scid-5-cv), a semi-structuredinterview with open questions, and Hamilton’s 24-item scale (HRSD24). The resultsof data encoding show that chronic depression relevant traumas can be categorizedinto cognitive and behavioral factors, disappointment to treatment, previous historyof depression, inappropriate diagnosis, inappropriate treatment, family factor, andsocial-occupational-financial relations. Therefore, this model suggests a localtherapeutic protocol that is based on the above categories, and regarding theeffectiveness of previous therapies, this therapeutic protocol is a combination ofSchema Therapy (ST), Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy(CBASP), Behavioral Activation Therapy (BAT), Interpersonal Psychotherapy(IPT), and Cognitive Behavioral Treatment (CBT).
    Keywords: indrgenous model, indrgenous treatment, depression disorder, and chronic depression
  • Javad Khodadadi, Sangdeh * Pages 87-100
    Religious factors play an important role in the social-cultural context of the country,and the family's health status is affected by spiritual and religious beliefs andbehaviors. Accordingly, the present study aims to identify religious factors affectinga healthy family. The present study was carried out through qualitative andphenomenological methods. For this purpose, by using theoretical sampling methodand a deep interview during a 12-month period, 13 parents were studied. The datawere collected, recorded, encoded and categorized into main categories. The resultsof the analysis of the encoding of the interviews led to the identification of nine subcategories and two main categories including religious beliefs and religiousconstraints. Religious factors such as religious duties, patience, forgiveness, sharedworldviews, trust, and benevolence have been identified as influential on the healthof family. The results of the research showed that in the healthy family, there arefactors that are influenced by religious factors. These religious factors play a veryimportant role in family health. Therefore, the necessity of paying more attention toreligious factors in addressing families in the social-cultural context of our countryis of essential importance.
    Keywords: Health, Religion, Family, and social-cultural context
  • Ali, Akbar Arjmandnia *, Samaneh Maleki, Razieh Ghiyasi Pages 101-116
    In today's world, the growing trend of immigration led to the increase of the migrantstudents population. However, the migration process for whatever reason or extendof duration, is stressful and these students are at risk in terms of psychologicalproblems. This study aims to investigate the effect of migration on the behavioralproblems of children. This is a causal-comparative research. Using randomizedcluster sampling, 364 children with their mothers were selected, so that from all theprimary and secondary schools of Kish Island, six schools (three girls schools andthree boys schools) were randomly selected, and from each school three classes wereselected, and all the students of each class with their mothers were involved in theresearch as samples. The research data were collected using the Quay & Peterson’sRevised Behavior Problem Checklist (parental version). For data analysis, Mann–Whitney U test was used. The results showed that considering the average rating,there is a significant difference between behavioral problems of native andimmigrant students, both in the total score and in the subscales of scores. The resultsindicate that the risk of behavioral problems in migrant children is significant.Having such information can be helpful in public health planning for the initialprevention of mental health problems in immigrants.
    Keywords: Immigration, Behavioral problems, mental health, and children
  • Khodabakhsh Ahmadi *, Atefeh Darabi Pages 117-135
    Everybody experiences the loss of a dear person and grief in their lives. Sincemissing a proper grieving time naturally reduces individual and social performanceof people, efforts have been made to find techniques and skills for passing throughgrieving. Here, religion and spirituality have a great therapeutic and preventive role.This research aims to study the effect of spirituality (patience method) on reducingthe impacts of grief and post-traumatic growth in disaster-stricken families. In thisresearch, the authors used quasi-experimental study (pre-test and post-test withcontrol group). There were 20 subjects who were selected from the grieving familiesthat were supported by the Imam Khomeini(Mm) Relief Committee of Tehranprovince and were randomly assigned to experimental and control groups. For theexperimental group, the authors hold 8 one-hour-long training sessions of patienceon the basis of spiritual therapy one day a week. The tools of experiment wereHogan Grief Reaction Checklist (HGRC) and post-traumatic growth questionnaire.The results showed that the experimental group that participated in the trainingsessions of patience showed a significant reduction in the effects of grieving incomparison with the control group. Moreover, teaching patience method is effectiveon all the subscales of the grief effects including personal growth, frustration, angerand blame, panic, confusion, and withdrawal. Also, those who participated in theexperimental group showed a more post-traumatic growth in comparison with thecontrol group. Therefore, patience training is effective on all post-traumatic growthsubscales including new practices, communication with others, personal strength,value of life, and spiritual change. Considering that patience method can have apositive and constructive effect on reducing the effects of grief and post-traumaticgrowth, and considering that this method is based on the Islamic-Iranian model, theauthors suggest it to be developed among advisors and to be used for grievingpeople.
    Keywords: Patience, spirituality-therapy, Grief, and post-traumatic growth