فهرست مطالب

مجله روان شناسی فرهنگی
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/30
  • تعداد عناوین: 23
|
  • احمد فرشادفر*، محمدصادق شجاعی صفحات 1-20

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های مسیولیت پذیری اجتماعی در منابع اسلامی انجام شده است. برای استخراج مولفه های مفهومی از روش تحلیل کیفی محتوای متون دینی شجاعی استفاده شد. فرایند کار به این صورت بود که ابتدا مفاهیم و واژه های مرتبط با مسیولیت پذیری اجتماعی در منابع اسلامی شناسایی شد. در مرحله بعد با به کارگیری اصول تحلیل متن محتواهای استنباطی مربوط به گزاره های هر مولفه استخراج و تعریف کاربردی از آن مولفه ارایه شد. مولفه ها و محتوای استنباطی برای مشخص شدن میزان مطابقت و ضرورت آن ها برای سازه مسیولیت پذیری اجتماعی به 7 متخصص ارایه و با توجه به نظرات آن ها نمرات میزان مطابقت و ضرورت مولفه ها برای جمع بندی و تحلیل نهایی بررسی شد. نتایج پژوهش 12 مولفه آگاهی از تکالیف اجتماعی، پذیرش، التزام و تعهد اجتماعی، توجه به نیازهای دیگران، اهتمام به امور مسلمین، روحیه اخوت، انصاف، پیوندجویی اجتماعی، خیرخواهی برای دیگران، تعاون و یاری رسانی، امر به معروف و نهی از منکر و ولایت پذیری را برای مسیولیت پذیری اجتماعی نشان داد. یافته های این پژوهش برای ساخت پروتکل و مقیاس مسیولیت پذیری اجتماعی می تواند کاربرد داشته باشد.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، اجتماع، مسئولیت پذیری، منابع اسلامی
  • سید هادی صبوری*، حمید رفیعی هنر صفحات 21-42

    هدف از این پژوهش، دستیابی به شیوه های انگیزشی رفتار اجتماع گرایانه در منابع اسلامی است. پژوهش حاضر از نوع کیفی با رویکرد استقرایی به روش تحلیل مضمون بود. جامعه پژوهشی شامل کلیه منابع دینی اعم از قرآن کریم و منابع روایی شیعه است و نمونه شامل گزاره های مشتمل بر شبکه مفاهیم مرتبط با رفتار اجتماع گرایانه است که از شیوه نمونه گیری هدفمند به دست آمده است. همچنین اطلاعات و داده ها از طریق مطالعه و فیش برداری از کتب، مقالات و نیز استفاده از کتابخانه های الکترونیک جمع آوری و طبقه بندی شده است. برای اطمینان پذیری پژوهش، از قرآن و منابع متعدد روایی برای جمع آوری داده ها استفاده شده است، مقایسه های مکرر مضامین به دست آمده با یکدیگر و تطبیق آنها با داده ها و بهره مندی از نظرات 5 کارشناس اسلامی و روان شناسی در گام های تحلیل داده ها استفاده شده است. داده های حاصل از منابع اسلامی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت؛ در نهایت 57 کد اولیه، 6 مضمون و 16 زیر مضمون به دست آمد. نتایج پژوهش حاضر نمایانگر این است که در منابع اسلامی برای ترغیب افراد به رفتار اجتماع گرایانه از چهار شیوه شناختی شامل توجه دادن به آثار رفتار اجتماع گرایانه، باور به پیش فرض های انسانی، تحریفات شناختی و رفع آنها و ارزش گذاری، شیوه عاطفی شامل وعده الهی و شیوه رفتاری شامل الگودهی بهره برد که عمده تمرکز روی شیوه های شناختی است چرا که بیشترین مضمون را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: رفتار اجتماع گرایانه، انگیزش، منابع اسلامی، نوع دوستی
  • مجتبی حافظی*، علیرضا فاضلی مهرآبادی صفحات 43-60

    این پژوهش، با هدف بررسی شرایط علی و پیامدهای سازه خودفزون دهی مرضی در متون دینی صورت گرفت. با رویکردی کیفی، جمع آوری متون و رسیدن به متون برگزیده با استفاده از روش حوزه های معنایی و تجزیه و تحلیل متون با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی مایرینگ به شیوه تحلیل محتوای استقرایی انجام گرفت. بدین منظور 93 کد باز، 18 کد محوری و 3 کد انتخابی به عنوان مقوله عمده شناسایی و مدل مفهومی ترسیم شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که سازه خودفزون دهی مرضی دارای 11 شرط علی (عدم شناخت سرانجام زندگی، شیفتگی به زندگی دنیا، بی نهایت طلبی ذاتی، نگاه به توانگرتر از خود، خوددوستی، بدگمانی و عدم اعتماد به رازقیت خداوند، فراموش کردن مالکیت اصلی نعمت ها، شک و عدم ایمان به خداوند، احساس حقارت درونی، گمان به جاودانه شدن زندگی با اموال و ترس از فقر) و 7 پیامد (زیادتر شدن خواسته ها با رسیدن به آن ها، معیوب شدن فرایند خردورزی، باقی گذاشتن اموال خود برای آیندگان، از دست دادن دوستان، مورد نفرت دیگران واقع شدن، از بین رفتن اعتبار اجتماعی و زیاد نشدن دارایی) است.

    کلیدواژگان: حرص، طمع، بخل، منابع اسلامی، خودفزون دهی مرضی
  • فاطمه قاسمی نیائی، معصومه اسمعیلی*، فریبرز باقری صفحات 61-93
    اسلامی هدف این پژوهش تدوین الگوی یکپارچه مشاوره در باب رشد با تاکید بر نحوه مواجهه با فرایند زمان و مسیولیت وجود در تناسب با افق فکری مراجع در فرهنگ است. روش پژوهش استفاده از هرمنوتیک کلاسیک شلایرماخر است که با استفاده از ویژگی های فنی و دستوری متن و تحلیل در سه سطح آرای مولف، برداشت محقق (تفسیر جزیی) و ادغام آرای مولف و محقق (تفسیر کلی بر پایه تفسیر جزیی)، اطلاعات لازم در جهت شکل گیری الگوی تلفیقی و متناسب با فرهنگ اسلامی کشف و استخراج گردیده است، ضمن اینکه در راستای شکل گیری الگو، از منطق استقرایی و قیاسی استفاده شده است و در نهایت در نگرشی کاربردی در قالب اهداف، مبانی و اصول مورد بحث قرار گرفت. یافته ها نشان می دهدکه هدف رشد در این الگو اتصال به ذات الهی است و مبانی الگوی شکل گرفته شامل مبنای کمال با اصول (تضاد، میل به کمال، عاملیت، سلسله مراتب وجود، خدمت رسانی، قاعده مندی و آفرینش مداوم و جهت مندی)؛ مبنای وحدت با اصول (مکملیت، اتصال اجزاء، پذیرش و یکپارچگی، حقیقت مشخص، تغییرناپذیری قواعد و علیت هستی، تعادل و سازگاری)، مبنای جاودانگی با اصول (میل بازگشت به مبدا، مکان مندی، زمانمندی وجود، یکپارچگی زمانی، مرگ، چرخش وجودی)؛ مبنای هدفمندی با اصول (رهبری، قدرت خلق، اداره و تداوم هستی، جامعیت) است. الگوی یکپارچه رشدی در تلفیق با افق اسلامی به شیوه هرمنوتیک الگویی نوین است که می تواند در ایجاد تناسب با بنیان های فکری مراجع کارآمد باشد و بدون ایجاد گفتمان های متضاد افق فکری مراجع را گسترش دهد و برای او مسیر و معنایی مشخص کند.
    کلیدواژگان: الگوی مشاوره رشدی، نحوه مواجهه با فرایند زمان، مسئولیت وجود، فرهنگ اسلامی، هرمنوتیک
  • حدیثه مظهری عباسی*، کامران شیوندی، فریبرز درتاج صفحات 94-110

    در پژوهش حاضر مدل‏یابی سازگاری اجتماعی دختران نوجوان براساس دو متغییر هوش اخلاقی و ادراک از ساختار خانواده با اثر واسطه‏ای توان تصمیم ‏گیری صورت گرفت. این پژوهش از نوع توصیفی  همبستگی است. جامعه پژوهش شامل تمامی دختران نوجوان در مدارس متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی 1401 1400 و نمونه نیز طبق جدول مورگان، 387 نفر برآورد شد که به صورت تصادفی خوشه ای چندمرحله‏ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه‏ های سازگاری اجتماعی، ادراک از ساختار خانواده، هوش اخلاقی و مقیاس توانایی تصمیم‏گیری ملبورن بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها در بخش توصیفی از نرم افزار SPSS و به منظور برازش مدل ساختاری از نرم افزار LISREL استفاده شد. یافته ‏ها نشان داد که واسطه گری توان تصمیم ‏گیری در رابطه سازگاری اجتماعی و هوش اخلاقی و ادراک از ساختار خانواده معنادار بود، درواقع مولفه تصمیم ‏گیری، موجب افزایش سازگاری می شود. پیشنهاد می‏شود در آموزش و پرورش و خانواده‏ ها بر پرورش مهارت ‏های اجتماعی و فردی، با تاکید بر پرورش هوش اخلاقی و ارتباط خانه و مدرسه، زمینه ای فراهم شود تا بدین وسیله زمینه تعدیل یا کاهش پیامدهای منفی عدم سازگاری نوجوانان ناشی از انواع بحران‏ها در این سن فراهم شود.

    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، هوش اخلاقی، ادراک از ساختار خانواده، توان تصمیم گیری
  • مهدی عباسی، محمدحسین حق شناس*، ابوذر محمدی صفحات 111-138

    پژوهش حاضر با هدف بررسی کارآمدی مداخله مقابله ای مبتنی بر الگوی اسلامی تنظیم رفتار جنسی در آسایش درونی جوانان در انتظار ازدواج انجام شده است. بدین منظور، بررسی کارآمدی مداخله مقابله ای مبتنی بر الگوی اسلامی تنظیم رفتار جنسی در کاهش عاطفه منفی و افزایش رضایت از زندگی و عاطفه مثبت، از یک طرح آزمایشی تکآزمودنی با خط پایه چندگانه و نمونه سه نفره استفاده شد. در طرح آزمایشی تکآزمودنی، یافته ها نشان داد هر سه مراجع با شروع مداخله روند افزایشی و رو به بهبودی را در مقیاس رضایت از زندگی (99 درصد) و در مقیاس عاطفه مثبت (54 درصد) و در عاطفه منفی (34 درصد) نشان دادند. میزان 83% درصد داده غیرهمپوش (PND) برای مراجع اول و دوم در مقیاس رضایت از زندگی، و میزان 83% درصد داده غیرهمپوش (PND) برای مراجع دوم هم در عاطفه مثبت و هم منفی و برای مراجع سوم در عاطفه منفی میزان 100% و در عاطفه مثبت میزان 83% مربوط به تحلیل دیداری در آن دو مقیاس نشان داد که مداخله مقابله ای مبتنی بر الگوی اسلامی تنظیم رفتار جنسی در کاهش عاطفه منفی و افزایش رضایت از زندگی و عاطفه مثبت از کارآمدی و اثربخشی نسبی برخوردار است. بخش عمدهای از تغییرات به وجود آمده در دوره پیگیری یکماهه و سه ماهه ادامه پیدا کرد. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که مداخله مقابله ای مبتنی بر الگوی اسلامی تنظیم رفتار جنسی، یک روش درمانی است که در افزایش رضایت از زندگی و عاطفه مثبت و کاهش عاطفه منفی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: مداخله مقابله ای، تنظیم رفتار جنسی، رضایت از زندگی، عاطفه مثبت، عاطفه منفی، جوانان در انتظار ازدواج، آسایش درونی
  • محیا صنیعی منش، فاطمه کیانفر* صفحات 139-159
    با شیوع بیماری کرونا، در زندگی نوجوانان تغییرات زیادی ایجاد شد. لذا پژوهش حاضر با هدف واکاوای تجربه زیسته نوجوانان در دوران ویروس کرونا انجام شد. در این پژوهش از شیوه پدیدارشناسی استفاد شد. جامعه این پژوهش شامل همه نوجوانان ساکن شهرستان تهران در بازه زمانی دی 1400 تا فروردین 1401 بود. مشارکت کنندگان (10 نوجوان براساس ملاک های ورود و خروج) به صورت هدفمند انتخاب و از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته مطالعه شدند. فرایند بررسی نمونه ها تا اشباع نظری ادامه پیدا کرد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش کلایزی استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها به شناسایی 2 مضمون اصلی، 8 زیرمضمون و34 مفهوم اولیه منجر شد. مضامین اصلی شامل تغییرات در ابعاد مختلف زندگی و روش های مقابله ای در دوران جهان گیری ویروس کووید 19 بود. در مجموع نتایج پژوهش نشان داد نوجوانان در دوران شیوع بیماری کرونا با تجارب مثبت و منفی زیادی مواجه شده اند و ازطرفی به منظور مقابله با شرایط مذکور از روش های کارآمد و ناکارآمدی استفاده کرده اند. این مقاله رهیافتی برای ادامه بررسی واکنش های روان شناختی و تدوین پروتکل های مداخلاتی روان شناختی است.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، نوجوانان، ویروس کرونا، مطالعه پدیدارشناختی
  • رحیم مرادی، حسن جوزی* صفحات 160-180
    تعارضات والد  نوجوان از مهم ترین مشکلات خانواده های دارای فرزند نوجوان است که عوامل بسیاری در ایجاد آن نقش دارند. پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی ساختاری از عملکرد خانواده با آسیب پذیری روان شناختی با توجه به نقش میانجی دشواری های تنظیم هیجانی در دوران همه گیری بیماری کووید 19 انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه مورد مطالعه پژوهش را دانش آموزان 15 تا 18 سال استان لرستان در سال تحصیلی 1399 1398 تشکیل می دهند. نمونه پژوهش 400 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه استان لرستان بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. دانش آموزان به پرسش نامه های پویایی محیط خانواده، دشواری های تنظیم هیجانی و نسخه کوتاه مقیاس آسیب پذیری روان شناختی پاسخ دادند. پس از جمع آوری داده ها، تحلیل آن ها با روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری انجام گرفت. مدل مفروض در جامعه پژوهش برازنده بود. نتایج تحلیل ها نشان داد پویایی محیط خانواده 22 درصد از دشواری های تنظیم هیجانی را تبیین کرد. همچنین پویایی محیط خانواده و دشواری های تنظیم هیجانی 38 درصد از واریانس آسیب پذیری روان شناختی را تبیین کردند. در نهایت ارتباط بین متغیرهای برونزاد با میانجی بیش از آن که مستقیم باشد غیرمستقیم و از طریق دشواری های تنظیم هیجانی به آسیب پذیری روان شناختی است. با توجه به الگوی ساختاری تاییدشده می توان به یک درک آسیب شناسی روانی از روابط والد و فرزند پی برد و با انجام مداخلات مبتنی بر شواهد چندبعدی می توان از بروز آسیب های روان شناختی پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: خانواده، پویایی محیط خانواده، آسیب پذیری روان شناختی، دشواری های تنظیم هیجانی
  • آسیه شریعتمدار، زهرا علیدوستی* صفحات 181-207
    در فرهنگ های مختلف، نگرش های متفاوتی در خصوص شیوه ابراز هیجانات وجود دارد. ازآنجاکه در فرهنگ ایرانی تاکنون به بررسی این نگرش ها پرداخته نشده است، هدف پژوهش حاضر، بررسی نگرش های مادران ایرانی نسبت به ابراز هیجانات منفی کودکان است. داده ها، با روش کیفی از نوع پدیدارشناسی جمع آوری شدند. جامعه موردپژوهش، کلیه مادران دارای فرزند 6-3 ساله بودند که کودکشان، سال 1397 در خانه کودک سلاله حضوراشتند. روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند بود و پژوهشگر به مصاحبه با 10 مادر که حداقل دارای یک فرزند 3-6 ساله بودند و به مشاهده تعامل 23 مادر و کودک در همان گروه سنی پرداخت. روش جمع آوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته و مشاهده بود و تجزیه وتحلیل داده ها با روش کلایزی انجام شد. یافته ها نشان داد، نگرش های مادران، شامل نگرش های حمایتی، حمایتی با نگرش درونی سازی نشده خفیف و یا افراطی، نگرش مبتنی بر پذیرش مشروط به نوع هیجان و جنسیت و همچنین نگرش های غیر حمایتی مادران متمرکز بر نیاز خود و یا متمرکز بر نیاز کودک است. با توجه به نتایج، به نظر می رسد، نگرش های مادران نسبت به ابراز هیجانات منفی کودکان یک پیوستار است و تنها دو قاعده مراقبت از خود و دیگران به عنوان شیوه اجتماعی سازی هیجانی کودکان وجود ندارد، بلکه ممکن است این قواعد گاه به صورت افراطی بروز کند و درنتیجه افراط در این قاعده ها، مادر چنین بی اندیشد که کودک به جهت مراقبت از خود، دیگران و یا خانواده، باید از ابراز هیجانات منفی خودداری کند. با توجه به یافته ها می توان برنامه هایی برای آموزش فرزندپروری هیجانی به والدین تدوین کرد.
    کلیدواژگان: نگرش مادران ایرانی، ابراز هیجانات منفی، کودکان، فرهنگ
  • محمد ثناگویی زاده* صفحات 208-235

    مذهب به عنوان یک سازه روان شناختی مهم و تاثیرگذار در فرایند خانواده درمانی محسوب می شود و هنوز مداخلات خانواده درمانی مبتنی بر مذهب از الگوی منسجمی برخوردار نیست، ازاین رو پژوهش حاضر با هدف تدوین و اثربخشی خانواده درمانی مذهبی بر کارآمدی خانواده ، رضایت زناشویی و شاخص های غنی سازی ارتباط والدین دارای فرزند نوجوان انجام شد. روش پژوهش ترکیبی از نوع راهبرد متوالی است. در بخش کیفی خانواده درمانی مذهبی با استفاده از روش تحلیل مضامین تدوین و اعتباریابی شد و در بخش کمی با استفاده از روش نیمه تجربی با طرح خط پایه همراه گروه کنترل اثربخشی خانواده درمانی مذهبی بر متغیرهای وابسته پژوهش انجام شد. جامعه آماری پژوهش خانواده های دارای فرزند نوجوان بودند که با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 24 والد که معیارهای پژوهش را داشتند با اعلام موافقت خویش به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل کارآمدی خانواده، رضایت زناشویی و شاخص های غنی سازی ارتباط بود. داده های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در چهار مرحله ارزیابی شد و نتایج حاکی از تاثیر معنادار (05/0<p) خانواده درمانی مذهبی بر متغیرهای کارآمدی خانواده با ضریب تاثیر 20%، رضایت زناشویی 83% و شاخص های غنی سازی ارتباط 73% در گروه آزمایش بود. نتایج نشان داد این برنامه با استفاده از مهارت های مذهبی مانند اصلاح ادراک از خداوند و معنابخشی الهی به روابط توانسته است بر مداخلات مهرورزی، گفت وگوی خوب و رعایت حقوق همدیگر نقش ایفا کند. نتایج این پژوهش می تواند برای خانواده درمانگران برا استفاده از این الگو مفید باشد.

    کلیدواژگان: خانواده درمانی مذهبی، کارآمدی، رضایت زناشویی، غنی سازی ارتباط
  • محمد خالدیان*، فاطمه نعمتی، یاسر مدنی صفحات 236-258
    هدف

    در شرایط فعلی با توجه به شیوع بالای اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر و ماهیت تهدید کننده آن و نقش خانواده در آن نیاز به برنامه های آموزشی مختلف از جمله غنی سازی روابط زناشویی در پیشگیری و درمان اعتیاد اهمیت زیادی می یابد. هدف از پژوهش حاضر کارآمدی برنامه آموزشی غنی سازی زندگی زناشویی با رویکرد متمرکز بر هیجان بر رضایت زناشویی، سبک های عشق ورزی و الگوهای ارتباطی زوجین در افراد معتاد است.

    روش بررسی

    این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون  پس آزمون است. جامعه مورد مطالعه شامل80 نفر افراد معتاد مراجعه کننده به مراکز متادون درمانی ترک اعتیاد نیکوسلامت شهرستان قروه در سال 1397 بود. حجم نمونه 28 نفر از افراد معتاد متاهل بود که با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شد و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش در 9 جلسه 90 دقیقه ای برنامه آموزشی غنی سازی روابط زناشویی مورد آموزش قرار گرفتند اما گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه 45 سوالی عشق، پرسشنامه 35 سوالی الگوهای ارتباطی و پرسشنامه 47 سوالی رضایت زناشویی استفاده شد و برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تفاوت معناداری را در سبک های عشق ورزی، رضایت زناشویی و الگوهای ارتباطی دو گروه نشان داد و برنامه آموزشی غنی سازی روابط زندگی زناشویی بر رضایت زناشویی، سبک های عشق ورزی و الگوی ارتباطی زوجین در افراد معتاد موثر می باشد.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری می شود که ارتباطات موثر و کانون گرم و دلگرمی درون خانواده و حمایت های مختلف در خانواده در کاهش آسیب های مختلف اجتماعی از جمله اعتیاد موثر است.

    کلیدواژگان: غنی سازی روابط، سبک های عشق ورزی، رضایت زناشویی، الگوهای ارتباطی زوجین، اعتیاد
  • لیلا حیدرنیاچوبر، رامین لطافتی بریس*، عیسی جعفری صفحات 259-279
    طلاق در ایران و جهان شایع است و عواقب منفی زیان باری بر تمام حیطه های زندگی بشر دارد و بررسی متغیرهای مرتبط با آن ضرورتی اجتناب ناپذیر است. هدف پژوهش حاضر، مقایسه حالت های روان بنه، سازگاری هیجانی و زندگی مبتنی بر ارزش ها در زوجین متقاضی طلاق و زوجین عادی شهرستان آستارا بود. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، علی- مقایسه ای است. جامعه پژوهش، شامل زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره روان شناختی و زوجین عادی آستارا در سال 1400 بود که از میان آن ها، 30 زوج (60 نفر) زوجین متقاضی طلاق و 30 زوج (60 نفر) زوجین عادی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه حالت های روان بنه، پرسش نامه ارزشمندی زندگی و مقیاس سازگاری هیجانی جمع آوری و برای تجزیه وتحلیل داده ها، از آزمون های آماری t مستقل و تحلیل واریانس چند متغیری و نرم افزار SPSS-24 استفاده شد. یافته ها نشان داد که زوجین متقاضی طلاق در مقایسه با زوجین عادی، حالت های روان بنه ناسازگارتر، سازگاری هیجانی و زندگی ارزشمدار پایین تری دارند؛ بنابراین، حالت های روان بنه، سازگاری هیجانی و زندگی مبتنی بر ارزش ها، ارتباط معنی داری با زندگی زناشویی و طلاق دارند و می توانند مورد استفاده مشاوران، روان شناسان و پژوهشگران قرار گیرند.
    کلیدواژگان: طلاق، حالت های روان بنه، سازگاری هیجانی، زندگی مبتنی بر ارزش ها
  • مهدی خانجانی* صفحات 280-299
    هدف از انجام این پژوهش پیش بینی تاب آوری خانواده در زوجین بر پایه سبک های حل تعارض و ادراک از سلامت خانواده اصلی در شهر تهران بود. طرح پژوهش حاضر همبستگی و از نوع طرح های رگرسیون بود. جامعه آماری پژوهش حاضر افراد متاهل شهر تهران در سال 1400 بودند که از بین آن ها 217 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای سنجش متغیرها از ابزارهای مقیاس تاب آوری خانواده؛ پرسش نامه سبک های حل تعارض و مقیاس سلامت خانواده اصلی استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل گردید. نتایج پژوهش نشان داد از بین سبک های حل تعارض، سبک یکپارچگی و مصالحه به صورت مثبت و سبک اجتناب کننده به صورت منفی قادر به پیش بینی تاب آوری خانواده هستند. همچنین بعد استقلال از متغیر سلامت خانواده اصلی نیز به صورت مثبت قادر به پیش بینی تاب آوری خانواده بود. سبک های یکپارچگی، مصالحه و اجتناب کننده و بعد استقلال خانواده اصلی، در مجموع توانستند 42 درصد از واریانس تاب آوری خانواده را تبیین نمایند. یافته های این پژوهش بیانگر این موضوع است که سبک های حل تعارض و ادراک از سلامت خانواده اصلی در تاب آوری زوجین در خانواده ها نقش دارد و می توانند آن را پیش بینی کنند. به همین منظور، توجه به این عوامل در مشاوره های قبل از ازدواج و آموزش این مهارت ها می تواند تاب آوری این افراد را افزایش دهد و به ارتقای کیفیت زندگی در خانواده منجر شود.
    کلیدواژگان: تاب آوری خانواده، سبک های حل تعارض، سلامت خانواده اصلی، زوجین
  • داود مهدوی زادگان صفحات 300-322

    پاسخ این پرسش اهمیت فراوانی دارد که عشق زمینی چه ارتباطی با عشق الهی دارد؟ آیا اصلا می توان به خدا عشق ورزید؟ و اگر چنین چیزی امکان پذیر است، با عشق بشری به بشر دیگر (عشق زمینی) چه تفاوتی دارد؟ دیدگاه صاحب نظران معاصر در روان شناسی برکدام جنبه از عشق متمرکز است؟ نگارنده مقاله ضمن بررسی نگاه برخی از صاحب نظران روان شناسی به عشق به شرح دیدگاه سقراط درباره عشق با دو روایت به مفهوم «عشق زمینی» و «عشق الهی» می پردازد. تحلیل دو خطابه نشان می دهد، عشق در ذهنیت عمومی همان عشق زمینی است با تکیه بر این مفهوم همه یا اغلب مردم خود را بی نیاز از تعریف عشق می دانند، اما تحلیل سقراط از دو خطابه مخالف یکدیگر است در یکی غیر عاشق بر عاشق برتری داده شده و در دیگری عاشق بر غیر عاشق. عشق در یک گفتار نکوهش شده و در دیگری ستایش. از این تقابل می توان چنین نتیجه گرفت که در عشق زمینی شهوت و هوس رانی و برآوردن نیاز جسمانی است ولی در عشق خدایی شوق کشف حقیقت و رسیدن به آن است. در عشق زمینی عاشق در پی حقیقت نیست و خواهان تملک معشوق است. اما در عشق خدایی، ستایش و بندگی کردن و قربانی دادن برابر معشوق است.

    کلیدواژگان: سقراط، عشق، عشق زمینی، عشق الهی
  • ناهید جعفری دهکردی، صدرالدین طاهری*، سیده مریم ایزدی دهکردی صفحات 323-350
    این پژوهش تلاش دارد نقش عروسک را در فرایند پیوند خود با دگرخود در روان انسان پی جویی کند. ماهیت نمادین رابطه بین دارندگان عروسک و خود عروسک ها، دارای این پیام است که سرگرمی با عروسک، فراتر از یک رفتار زیبایی شناختی بوده و با نیازها و کاستی های روحی دارندگان عروسک در پیوند است. با بررسی ژرف کنش های روحی انسان و کارکردهای گوناگون عروسک، می توان دریافت که عروسک ها در گذر تاریخ بازتاب و تداوم فرایند پیوند خود و دگرخود برای انسان ها بوده اند. این مفهوم را می توان همانند عبور طیف های فرایند یادشده از روان انسان دانست که در نهایت، همه اشکال «من» و «دگرخود»، در صورت هایی موجود، آرمانی یا خیالی تجسم می یابند. اطلاعات این موردکاوی کیفی به شیوه اسنادی و میدانی داده اندوزی شده و از طریق فیش برداری نظم یافته اند. خوانش یافته ها با روش توصیفی  تحلیلی آشکار می‎سازد که عروسک های سنتی و قومی ایرانی دست کم به سه شیوه برای دارندگانشان به دگرخود بدل شده اند: شخصیت آرمانی (مثلا کارکرد عروسک های بهیک و لیلی، لال، گولن و گورکن و باز)، جان بخشی (همچون کارکرد عروسک های چهل گیس و پنبه ای)، و فدیه یا بلاگردانی (مانند کارکرد عروسک چوبی، بازنده و ابودردا).
    کلیدواژگان: دگرخود، عروسک، عروسک بازی، عروسک درمانی، عروسک سنتی
  • نشمیل رضایی*، فرامرز سهرابی، احمد برجعلی، علی دلاور، حسین اسکندری صفحات 351-374
    رشد پس از ضربه بر این واقعیت تاکید دارد که افراد بعد از مواجهه با رویدادهای تنش زا، در ابعاد روان شناختی، بین فردی و محیطی تغییرات مثبتی را تجربه می کنند. پژوهش حاضر با هدف تدوین و اعتباریابی برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی رشد پس از ضربه و اثربخشی آن بر تاب آوری و آسایش روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان خون انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون  پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل بیماران مراجعه کننده به بیمارستان فیروزگر تهران در سال 1400 بود که با استفاده از نمونه گیری داوطلبانه و در دسترس تعداد 30 بیمار انتخاب، و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزارها شامل پرسش نامه تاب آوری کانر و دیویدسون و آسایش روان شناختی ریف بود. برنامه درمانی در طی 12 جلسه برگزار شد و پس از گذشت دو ماه مجدد از گروه آزمایش پیگیری به عمل آمد. نتایج نشان داد که میزان شاخص نسبت روایی محتوایی (CVR) 86/0 و میزان شاخص روایی محتوایی (CVI) 91/0 به دست آمده است و با مقایسه این میزان با مقدار مورد قبول در هر دو شاخص، میزان روایی محتوایی برنامه قابل قبول است. همچنین، تحلیل کوواریانس نشان داد مقدار F به دست آمده برای متغیر تاب آوری و آسایش روان شناختی معنی دار است و برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی رشد پس از ضربه بر تاب آوری و آسایش روان شناختی موثر است (01/0>P). نتایج تحلیل اندازه گیری مکرر جهت بررسی میزان ماندگاری تاثیر برنامه آموزشی بر تاب آوری و آسایش روان شناختی معنی دار است (01/0>P). برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی رشد پس از ضربه به عنوان برنامه ای موثر و ویژه می تواند برای ارتقای تاب آوری و آسایش روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان خون استفاده شود.
    کلیدواژگان: رشد پس از ضربه، تاب آوری، بهزیستی روان شناختی، سرطان خون
  • یوسف اعظمی*، سیامک فرخ فرقانی، ابوالقاسم عیسی مراد، فرامرز سهرابی صفحات 375-400
    پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی رشد پس از ضربه در بیماران سازگار با سوختگی انجام شد. روش پژوهش کیفی از نوع نظریه زمینه ای بود و جامعه آماری پژوهش بیماران سوختگی بودند که از طریق انجمن حمایت از بیماران سوخته (ققنوس)، درمانگاه و بیمارستان شهید مطهری در سال 1399 شناسایی و به پژوهشگران معرفی شدند. روش نمونه گیری ابتدا به صورت هدفمند انجام شد و به تدریج به صورت نمونه گیری نظری ادامه یافت. حجم نمونه بر اساس روش اشباع نظری داده ها 15 نفر شد که مورد مصاحبه قرار گرفتند. برای غربالگری از پرسش نامه رشد پس از ضربه استفاده شد و کسانی که نمره بالاتر از میانگین در این مقیاس کسب کردند و سایر ملاک های ورود را داشتند، انتخاب شدند. کلیه مصاحبه ها با رویکرد تحلیل محتوای گرانهیم و لاندمن و با کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها در ارتباط با مفاهیم تشکیل دهنده رشد پس از ضربه شامل مفاهیم اصلی باورهای مثبت دینی و نگاه جدید به زندگی بود، یافته دوم در ارتباط با عوامل تاثیرگذار (موانع و تسهیل کننده ها) رشد پس از ضربه نشان داد که موانع شامل مفاهیم اصلی واکنش های جامعه، محدودیت های فردی، اختلال در سبک زندگی و حالات روانی فردی و تسهیل کننده ها شامل حمایت چندکانونی، دیگرخواهی، انگیزش، الگوسازی، امنیت ذهنی و اجتماعی، تعامل پویا با دیگران بود. یافته آخر پژوهش در ارتباط با چگونگی فرایند رشد پس از ضربه در بیماران سوختگی نشان داد که این فرایند شامل مفاهیم اصلی تحولات مثبت، تغییرات معنوی و توان شخصی (تاب آوری) است. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند به عنوان الگویی برای تدوین مداخله های درمانی و توان بخشی منطبق با بافت فرهنگی موجود برای بیماران سوختگی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیماری سوختگی، رشد پس از ضربه، سازگاری، الگو
  • فرناز عباس یزدیان، فهیمه باهنر* صفحات 401-426
    این پژوهش با هدف شناسایی تجارب درمانگران ایرانی از مراجعان دشوار و واکاوی چالش ها و مشکلات آنان انجام شد. روش پژوهش حاضر کاربردی و از نوع کیفی پدیدارشناسی می باشد. جمعیت مورد مطالعه این پژوهش شامل درمانگران فعال شهر تهران در سال 1400-1401 بود. نمونه-گیری به صورت هدفمند از نوع ملاکی بود و تا مرز اشباع و نهایتا انتخاب 13 درمانگر ادامه یافت و شرکت کنندگان مورد مصاحبه های نیمه ساختار یافته قرار گرفتند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون کلایزی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها منجر به شناسایی 2 مضمون گزینشی، 8 مضمون محوری و 47 مضمون باز شد. مضمون دیدگاه های مختف پیرامون مراجعان دشوار عبارتند از: دیدگاه بین-فردی، دیدگاه اختلالات روانی و شخصیتی، دیدگاه رفتاری و دیدگاه روانکاوی. مضمون چالش های مراجعان دشوار نیز عبارتند از: چالش های فرهنگی، چالش های فرایند درمان، چالش های درمانگر و چالش های اختتام درمان. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که وجود مراجعان دشوار در مسیر درمان می-تواند چالش های متعددی و متفاوتی به وجود آورد که نیازمند توجه از سوی درمانگران جهت کاهش فشار روانی در برخورد با مراجعان دشوار است.
    کلیدواژگان: مراجع دشوار، چالش ها، درمانگران، جامعه ایران
  • رویا خیرالهی، آزاده فرقدانی*، مسعود جان بزرگی، فاطمه شاطریان محمدی صفحات 427-449
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه خودمراقبتی مختص کارشناسان سلامت روان در جمعیت مشاوران و روان شناسان شهر تهران در سال 1400 انجام شده است. بر این اساس 316 کارشناس سلامت روان با روش نمونه گیری در دسترس در این پژوهش شرکت کردند و به پرسش نامه های خود مراقبتی و سلامت روان پاسخ دادند. نتایج تحلیل عامل تاییدی، همان مدل پنج عاملی نسخه اصلی را که شامل حمایت حرفه ای، رشد حرفه ای، تعادل زندگی، راهبردهای شناختی و تعادل روزانه می شود، براساس شاخص های مطلوب برازش تایید کرد. پایایی با روش آلفای کرونباخ برای عامل های مذکور به تر تیب عبارت اند از 90/0، 89/0، 78/0، 76/0، 80/0 و برای کل مقیاس 93/0 محاسبه شد. همچنین روایی همگرای ابعاد پرسش نامه خودمراقبتی و نمره کل آن با ابعاد پرسش نامه سلامت روان براساس همبستگی پیرسون نیز مطلوب بوده است. به نظر می رسد نسخه فارسی پرسش نامه خودمراقبتی را با توجه به آنکه به مواردی جهان شمول در ارتباط با مبانی خودمراقبتی اشاره دارد می توان برای ارزیابی خودمراقبتی در جمعیت مشاوران و روان شناسان در جامعه ایران به کار برد.
    کلیدواژگان: خود مراقبتی، پرسشنامه، کارشناسان سلامت روان، روانسنجی
  • امیرعلی مازندرانی* صفحات 430-474

    هدف از پژوهش حاضر تدوین و بررسی ویژگی های روان سنجی سیاهه شایستگی های روان شناختی است. بیست شایستگی به عنوان مولفه های سازه شایستگی های روان شناختی در نظر گرفته شد: رهبری، پایداری، گوش دادن فعال، تفکر تحلیلی، متقاعدسازی، حل مسایل پیچیده، مدیریت زمان، خلاقیت، تحمل پریشانی، خویشتن داری، درک اجتماعی، دقت و توجه، انگیزه پیشرفت، همکاری، راهبردهای یادگیری، تفکر نقادانه، مذاکره، فن بیان، آموزش و مربی گری، و تصمیم گیری. ابتدا براساس ابزارها و مقیاس های موجود، برای هر مولفه 10 گویه طراحی شد، سپس 302 شرکت کننده سیاهه را به صورت برخط تکمیل کردند. با تحلیل عاملی اکتشافی با روش محور اصلی و چرخش پروماکس و حذف گویه های ضعیف، 114 گویه در سیاهه باقی ماند و ساختار 20عاملی مورد نظر استخراج شد و گویه ها در عامل های پیش بینی شده قرار گرفتند. بااین حال، تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که داده ها با مدل 20عاملی پیشنهاد شده، تناسب کمی دارند و با استفاده از داده های پژوهش حاضر نمی توان آن را تایید کرد. سرانجام تحلیل عاملی اکتشافی عامل های اولیه نشان داد که می توان این 20 شایستگی را به چهار دسته از شایستگی های کلی تقسیم بندی کرد: آموزشی، ارتباطی، خودمدیریتی و شناختی. بنابراین، سیاهه شایستگی های روان شناختی ابزاری جامع و رواست که می توان آن را برای نیازسنجی های آموزشی در سازمان ها به آسانی و به سرعت اجرا کرد.

    کلیدواژگان: شایستگی ها، سیاهه شایستگی های روان شناختی، ویژگی های روان سنجی، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی
  • مصطفی مشایخی پور*، صادق نصری، فریبرز درتاج صفحات 475-493
    هدف پژوهش حاضر شناسایی و اعتباریابی ویژگی های روان شناختی معلم اثربخش پایه اول دوره ابتدایی بود. روش پژوهش حاضر به صورت ترکیبی بود. در بخش کیفی 12 نفر از صاحب نظران و خبرگان موضوع مورد پژوهش با استفاده از نمونه گیری هدفمند و زنجیره ای انتخاب و مصاحبه با آنها انجام شد. در بخش کمی نیز با استفاده از ساخت پرسش نامه به جمع آوری داده ها پرداخته شد. در بخش کمی 233 نفر از معلمان پایه اول دوره ابتدایی به عنوان نمونه مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از نرم افزار PLS استفاده شد. با تحلیل داده های کیفی جمع آوری شده هشت ویژگی روان شناختی برای معلم اثربخش تعیین شد که اعتباریابی آنها در بخش کمی انجام گرفت، ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی هر هشت ویژگی روان شناختی بالای 70/0 بود و معیار روایی همگرا نیز برای هر هشت ویژگی روان شناختی بالای 50/0 بود که نشان از همبستگی سازه معلم اثربخش با ویژگی های روان شناختی خود است. این ویژگی های روان شناختی عبارت بودند از: اخلاق، انضباط، توانمندی روان شناختی، خلاقیت، رفتار در کلاس، سلامت روان، مهارت بیانی و نحوه تعامل. بنابراین می توان این گونه بیان داشت که هشت ویژگی روان شناختی معلم اثربخش برای معلمان پایه اول دوره ابتدایی وجود دارد که این ویژگی های روان شناختی برای اثربخشی معلمان نیاز است.
    کلیدواژگان: پژوهش ترکیبی، دوره ابتدایی، معلم اثربخش، معلم پایه اول
  • حمید رحیمی*، عاطفه جشنی صفحات 494-515
    سازمان های با ویژگی آنومی، فاقد حیات، پیوستگی اجتماعی و روح اخلاقی هستند و به مثابه سازمان های مروج آشوب تلقی می شوند. اما اگر فرهنگ حاکم بر سازمان، فرهنگ اخلاقی باشد و جنبه های تاریک شخصیت فردی، کم رنگ باشد، کار کردن شیرین، توام با احساس رضایتمندی و خودشکوفایی است. بر همین اساس، هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش تعدیل کنندگی فرهنگ اخلاقی در رابطه بین سه گانه تاریک شخصیت با آنومی سازمانی بود. جامعه آماری شامل معلمان شهرستان آران و بیدگل در سال تحصیلی 1400 1401 بود که حجم نمونه از طریق الگوی مونت کارلو و به روش تصادفی ساده 350 نفر به دست آمد. به منظور جمع آوری داده ها از سه پرسش نامه استاندارد فرهنگ اخلاقی سازمانی، آنومی سازمانی و مقیاس دوازده کثیف سه گانه تاریک استفاده شد. تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای آماری انجام شد. یافته ها نشان داد میانگین هریک از ابعاد سه گانه تاریک شخصیت پایین تر از نمره ملاک، میانگین فرهنگ اخلاقی سازمانی بالاتر از حد متوسط و میانگین آنومی سازمانی پایین تر از نمره ملاک بود. ضرایب همبستگی نشان داد بین ابعاد ماکیاول گرایی، جامعه ستیزی و خودشیفتگی با آنومی سازمانی، رابطه مثبت و غیرمعنادار وجود دارد. بین فرهنگ اخلاقی و آنومی سازمانی رابطه منفی و معنادار وجود دارد. همچنین ضریب رگرسیون گام به گام نشان داد نقش تعدیل کنندگی فرهنگ اخلاقی در تاثیر ابعاد سه گانه تاریک شخصیت بر آنومی سازمانی، منفی و معنادار بود.
    کلیدواژگان: فرهنگ اخلاقی، آنومی سازمانی، سه گانه تاریک شخصیت، معلمان
  • مسعود فرهمندفر، عبدالرسول شاکری* صفحات 516-532
    مقاله حاضر به بررسی رمان روز و شب یوسف به قلم محمود دولت آبادی می پردازد و می کوشد با کاربست آراء کارل گوستاو یونگ در باب ناخودآگاه جمعی و کهن الگوها خوانشی متفاوت از این رمان به دست دهد. در اندیشه یونگ، ناخودآگاه جمعی منبع انرژی روانی و مخزن تمامی خاطرات بشر است، و کهن الگوها نیز ساختارهای ذهنی جهان شمولی هستند که درکشان از رهگذر تفسیر نمادین رویاها، وهم و خیال ها، اسطوره ها و آیین و سنن حاصل می شود. یکی از مهم ترین این کهن الگوها «سایه» است که از نظر یونگ بعد اهریمنی و به اصطلاح نیمه تاریک وجود به حساب می آید. این سایه همزاد فرد است و زمانی فرد به تعادل روانی و تکامل فرایند فردانیت می رسد که این سایه را در وجود خویش تصدیق و ادغام کند. اما یوسف (شخصیت اصلی در رمان دولت آبادی) راه انکار را پیش می گیرد و با فرافکنی ترس و تشویش هایش، کم کم به جایی می رسد که تشخیص توهم از واقعیت برای او دشوار می شود. بنابراین، رودررو شدن با سایه گرچه دشوار و شاید هم هولناک باشد، مرحله ای ضروری در مسیر بلوغ ذهنی و روانی است.
    کلیدواژگان: یونگ، ناخودآگاه جمعی، کهن الگو، سایه، دولت آبادی
|
  • Ahmad Farshadfar *, MohammadSadegh Shojaei Pages 1-20

    The present study aimed to identify the components of social responsibility in Islamic sources. To extract conceptual components, the method of qualitative analysis of the content of religious texts was used. The process was such that first the concepts and words related to social responsibility were identified in Islamic sources. In the next step, using the principles of text analysis, inferential contents related to the propositions of each component were extracted and a practical definition of that component was presented. Inferential components and content were presented to 7 experts to determine the degree of compliance and their necessity for the structure of social responsibility, and according to their opinions, CVI and CVR scores were reviewed for final summarization and analysis. Results of the research: 12 components of awareness of social duties, acceptance, commitment and social commitment, attention to the needs of others, concern for the affairs of Muslims, spirit of brotherhood, fairness, social bonding, benevolence for others, cooperation and helping, commanding the good and forbidding Denied and showed acceptance for social responsibility. The findings of this study can be used to build a protocol and a scale of social responsibility.

    Keywords: social responsibility, community, Responsibility, Islamic sources
  • Syyd hadi Sabori *, Hamid Rafieihonar Pages 21-42

    The purpose of this study is to achieve the motivational methods of prosocial behavior in Islamic sources. The present study was a qualitative study using content analysis method. The research community includes all religious sources, including the Holy Quran and Shiite narrative sources, and the sample includes statements containing a network of concepts related to prosocial behavior, which is obtained from purposeful sampling. Information and data have also been collected and classified through the study and recording of books, articles, and the use of electronic libraries. To make the research reliable, the Qur'an and various narrative sources have been used to collect data. Frequent comparisons of the obtained themes with each other and their matching with the data and using the opinions of 5 religious and psychological experts in the data analysis steps have been used. Data from Islamic sources were analyzed; Finally, 57 initial codes, 6 themes and 16 sub-themes were obtained. The results of the present study show that in Islamic sources to encourage people to prosocial behavior, four cognitive methods including paying attention to the consequences of prosocial behavior, principles of humanity, cognitive distortions and valuing, emotional method including divine promise and behavioral method including patterning. The main focus is on cognitive methods because it has the most content.

    Keywords: Prosocial Behavior, Motivation, Islamic sources, Altruism
  • Mojtaba Hafezi *, Alireza Fazeli Mehrabadi Pages 43-60

    The aim of this study was to investigate the causal conditions and consequences of morbid Self-Maximizingn in Islamic texts and to evaluate its validity. First, with a qualitative approach, texts were collected and selected texts were obtained using the semantic domain method and texts were analyzed using the qualitative content analysis method, and inductive content analysis was performed. For this purpose, 93 open codes, 18 central codes and 3 selected codes were identified as the main categories and a conceptual model was drawn. Then, in a quantitative approach, the content validity of the model was measured using the method of evaluating the opinions of experts and by calculating the content validity index in two stages. Findings of the study showed that the structure of Morbid Self-Maximizing has 11 causal conditions (lack of knowledge of the end of life, fascination with worldly life, innate inferiority, looking richer than oneself, selfishness, suspicion and distrust of God's pleasure, forgetting the main ownership of blessings) Doubt and disbelief in God, feelings of inner inferiority, suspicion of immortalizing life with wealth and fear of poverty Giving friends, being hated by others, losing one's reputation and not increasing one day). The results of this study have provided a good basis for scale design and related therapeutic intervention.

    Keywords: Maximizing, Stinginess, Greed, covetousness, Islamic sources
  • Fatemeh Ghaseminiaei, Masoumeh Esmaeily *, Fariborz Bagheri Pages 61-93
    Formulating an integrated model of counseling on growth with emphasis on how to face the process of time and responsibility of existence in accordance with the intellectual horizon of the clients in Islamic culture is the goal of this research. The method of this research is the use of Schleiermacher's classic hermeneutics, which uses the technical and grammatical features of the text and analysis at three levels: author's opinion, researcher's opinion (partial interpretation) and integration of the author's and researcher's opinions (overall interpretation based on partial interpretation), the necessary information It has been discovered and extracted in the direction of the formation of a consolidated model that fits the Islamic culture, while in the direction of the formation of the model, inductive and deductive logic has been used, and finally it has been discussed in a practical approach in the form of goals, foundations and principles. The findings show that the goal of growth in this model is to connect to the divine nature and the foundations of the formed model include the basis of perfection with principles (contradiction, desire for perfection, agency, hierarchy of existence, service, regularity and continuous creation and direction); The basis of unity with principles (completion, connection of parts, acceptance and integration, specific truth, immutability of the rules and causality of existence, balance and compatibility), the basis of immortality with principles (the desire to return to the origin, spatiality, temporality of existence, temporal integration, death, Existential rotation); It is based on purposefulness with principles (leadership, power of creation, administration and continuity of existence, comprehensiveness).The integrated model of growth in combination with the Islamic horizon in the hermeneutic way is a new model that can be efficient in creating harmony with the intellectual foundations of the reference and without creating conflicting discourses, expands the intellectual horizon of the reference and specifies a path and meaning for him.
    Keywords: developmental counseling model, how to face the process of time, responsibility for existence, Islamic Culture, Hermeneutics
  • Hadiseh Mazhari Abbasi *, Kamran Sheivandi Cholicheh, Fariborz Dortaj Pages 94-110
    Objective

    This study examined the girls adolescences social adjustment modeling based on 2 variables, perception of the family structure and moral intelligence with the mediating effect of decision making. This research was one of the descriptive-correlational designs.

    Method

    The statistical population of the study included all secondary school girls students of Tehran in the 1400-1401 academic year. The research sample was estimated using Morgan sampling table, 387 people who were selected as a multi-stage cluster. Research tools included Social Adjustment Questionnaire, Perception of Parenting Style Questionnaire, Moral Intelligence Questionnaire and Melbourne Decision Making Questionnaire. SPSS software was used to analyze the data in the descriptive part, and LISREL software was used to fit the structural model and test the research hypotheses.

    Results

    The findings showed that the mediation of decision-making ability was significant in the relationship between social adjusment and moral intelligence and perception of family structure, in fact, the decision-making component increases adjusment.

    Conclusion

    It is suggested that social and personal skills should be emphasized in education and in families in order to provide the ground for adjusting the negative consequences of the lack of adaptation of teenagers caused by all kinds of crises at this age.

    Keywords: social adjustment, Perception of the Family Structure, Moral Intelligence, Decision Making
  • Mahdi Abbasi, MohammadHosein Haghshenas *, Aboozar Mohammadi Pages 111-138

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of confrontational intervention based on the Islamic model of regulating sexual behavior in the inner comfort of young people waiting for marriage.For this purpose, to investigate the effectiveness of confrontational intervention based on the Islamic pattern of regulating sexual behavior in reducing negative emotion and increasing life satisfaction and positive emotion, a single-subject experimental design with multiple baselines and a three-person sample was used. In the single-subject experimental design, the findings showed that all three authorities showed an increasing and improving trend in the life satisfaction scale(99%)and in the positive affect scale(54%)and in the negative affect(34%)after the intervention.The percentage of non-overlapping data(PND)for the first and second clients in the life satisfaction scale is 83%, and the percentage of non-overlapping data(PND)for the second clients is 83% in both positive and negative emotions, and 100% for the third clients in negative emotions. And in positive affect, the rate of 83% related to the visual analysis in those two scales showed that the coping intervention based on the Islamic pattern of regulating sexual behavior in reducing negative affect and increasing satisfaction with life and positive affect has relative efficiency and effectiveness. Most of the changes occurred in the one-month and three-month follow-up period. The result of this research shows that confrontational intervention based on the Islamic model of regulating sexual behavior is a treatment method that has an effect on increasing life satisfaction and positive emotions and reducing negative emotions.

    Keywords: Coping intervention, regulation of sexual behavior, satisfaction with life, Positive affect, Negative affect, young people waiting for marriage, inner comfort
  • Mahya Sanieemanesh, Fatemeh Kianfar * Pages 139-159
    Many changes took place in teenagers' lives with the coronavirus outbreak. Therefore, the present study was conducted to investigate the lived experience of adolescents during the coronavirus. The phenomenological method was used in this research. The population of this study included all teenagers living in Tehran between January 2022 and April 2022. The participants (10 teenagers based on Inclusion and exclusion criteria) were purposefully selected and studied through in-depth semi-structured interviews. The process of examining samples continued until theoretical saturation. The Colaizzi method was used to analyze the data. Data analysis led to the identification of 2 main themes, 8 subthemes and 34 basic concepts. The main themes included changes in different dimensions of life and coping methods during the global spread of the Covid-19 virus. Overall, this study showed that teenagers have experienced many positive and negative experiences during the coronavirus outbreak. Besides, they have used efficient and inefficient methods to deal with these conditions. This article is an approach to continue the study of psychological reactions and the development of psychological intervention protocols.
    Keywords: Lived experiences, teenagers, COVID-19, phenomenological study
  • Rahim Moradi, Hassan Jozi * Pages 160-180
    Introduction
    One of the most important dilemmas of families living with adolescents is Parent-adolescent conflict created by various factors. This study conducted to present a structural model of function of family while having psychological vulnerability: The role of the mediator of emotional regulation difficulties during Covid-19 pandemic.
    Methodology
    The study is applied one in terms of its purpose and correlational one from descriptive method point of view. The population consists of all students aged 15 to 18 in Lorestan province in the academic year of 2020-2021. To do the research, a sample of 400 high school students were selected by the use of multi-stage cluster sampling. Research data were gathered by the Family Dynamic Environment Questionnaire (Kim et al., 2007), Emotional Regulation Difficulties (Graz and Roemer, 2004) and the Short Form of Psychological Vulnerability (Draguitz et al., 1973). After collecting data, they were analyzed using Spss-26 and Amos-21 software and Pearson correlation coefficient and Structural equation modeling.
    Findings
    The results showed that the dynamic of the family explained 22% of the difficulties of emotional regulation. And structural equation modeling results showed that 38% of the variance of psychological vulnerability was explained by dynamic of the family environment and difficulties of emotional regulation.
    Conclusion
    Regarding the approved structural model, one can reach at a pathological understanding of parent-child relationships and by conducting interventions based on multiple dimensions, psychological damages can be prevented.
    Keywords: Family environment dynamics, psychological vulnerability, Emotional regulation difficulties, Covid disease 19
  • Asie Shariatmadar, Zahra Alidoosti * Pages 181-207
    Cultural diversity creates different attitudes about how emotional expressions are. Since these attitudes have not been studied in Iranian culture so far, the aim of the present study is Iranian mothers' beliefs about children's negative emotional expressions. The qualitative phenomenological approach was used to acquire data. All mothers with 3-6 children whose children attended Solaleh Kids House in 2018 were included in the study population. The researcher used an accessible and purposive sample strategy, interviewing ten women with at least one 3-6-year-old kid and seeing 23 mothers and children in the same age range interact. The semi-structured interview and observation approach was used to gather data, and Colaizzi's method analyzed the data. The findings indicated that mothers' beliefs include supporting attitudes, supportive attitudes with moderate or severe non-internalized attitudes, attitudes of acceptance based on emotion and gender, and non-supportive attitudes centered on their own or their child's needs. According to the findings, mothers' beliefs about expressing negative emotions in children seem to be a continuum, with just two principles for caring for oneself and others serving as children's emotion socialization practices. Rather than that, these restrictions may sometimes become excessive, and the mother believes that the child should abstain from negative emotional manifestations in order to protect herself, others, or family. The results indicate that it is feasible to establish programs to educate parents about emotional parenting.
    Keywords: Iranian mothers' beliefs, negative emotional expressions, children, culture
  • MOHAMMAD SANAGOEI ZADEH * Pages 208-235

    Religion is considered in the process of family therapy as an important and influential psychological construct, and yet do not have models of family therapy integrate based on religious interventions, therefore the aim's of present study is developed religious family therapy and was effectiveness that on family efficiency, marital satisfaction, communication enrichment indicators in parents with teenager. The research method was mix method of Sequential strategy. In qualitative section was developed model of religious family therapy using of analysis thematic, and in quantitative section was effectiveness religious family therapy on dependent variables using method semi-experimentally with a baseline and control group. The statistical population was the families with teenager and sampling method was available. Twenty four Families randomly were placed in two control & experimental groups. The research tools included family efficiency, marital satisfaction, and relationship enrichment indicators, and the research data was evaluated using the repeated measure analysis of variance in four stages. The founding indicated this protocol have significant effect (p<0.05) on family efficiency (β=20%), marital satisfaction 83%= β)) and enrichment indicators (β= 73%). The results showed religious skills such as perception of God and giving divine meaning to relationships, has been effectiveness on kindness, good conversation and respect for each other's rights. The results of this research can be useful for family therapists.

    Keywords: religious family therapy, family efficacy, marital satisfaction, Relationship Enrichment
  • Mohamad Khaledian *, Fateme Nemati, Yaser Madani Pages 236-258
    Objective

    In the current situation, due to the high prevalence of addiction and drug abuse and its threatening nature and the role of the family in it, the need for various educational programs, including the enrichment of marital relationships in the prevention and treatment of addiction is very important.The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the marital life enrichment training program with an excitement-focused approach on marital satisfaction, lovemaking styles and communication patterns among couples in addicted individuals.

    Methods

    This quasi-experimental study was of a pre-test-post-test design. The study population consisted of 80 addicts presenting to Niko Salamat addiction treatment methadone centers in Qorveh city in 2018. The sample size was 28 married addicts who were selected using voluntary sampling method and were randomly divided into experimental and control groups. The experimental group was trained in nine 90-minute marital relationship enrichment training program but the control group did not receive any training. Sternberg Love Questionnaire (45 questions), Christensen & Salawi Communication Patterns Questionnaire (35 questions) and ENRICH Marital Satisfaction Questionnaire (47 questions) were used to collect data. Descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (covariance analysis) were used to analyze the data.

    Findings

    The findings indicated a significant difference in lovemaking styles, marital satisfaction and communication patterns between the two groups, and that the enrichment of marital relationships training program was effective on marital satisfaction, lovemaking styles and communication pattern of couples in addicted people.

    Conclusion

    It is concluded that effective communication and warmth and encouragement within the family and various support in the family can be effective in reducing various social harms such as addiction.

    Keywords: enrichment of relationships, Love Styles, marital satisfaction, Couples communication patterns, Addiction
  • Leila Heydarnia, Ramin Letafati Beris *, Eisa Jafari Pages 259-279
    Divorce is common in Iran and the world and has detrimental negative consequences on all areas of human life, and the study of related variables is an inevitable necessity. The aim of this study was to compare the schema modes, emotional adjustment and valuable life in the couples of applicant of divorce and normal couples in Astara.In regard to the purpose, this research was applicable and in regard to procedure, it was a casual-comparative research. The statistical population consisted of all couples of applicant of divorce who were referred to the psychological counseling centers,and normal couples in Astara in 2022. Among the couples of applicant of divorce, 30 couples (n=60) and among normal couples, 30 couples (n=60) were selected by available and targeted sampling method. Data were collected by schema mode questionnaire (SMQ), valued living questionnaire (VLQ) and emotional adjustment measure (EAM). multivariate analysis of variance (manova) and independent-samples T Test with SPSS-24 was used to analysis of data. Findings showed that couples of applicant of divorce have higher schema modes (P <0.01 & P <0.05) and they have lower emotional adjustment (P <0.01) and value life (P <0.01) than normal couples.Therefore, schema modes, emotional adjustment and valuable life are three affective factors in divorce and can be used by counselors, reaserchers and psychologists.
  • Mahdi Khanjani * Pages 280-299
    The purpose of this study was to predict family resilience in couples based on conflict resolution styles and perceptions of the health of family-of-origin in Tehran. The design of the current research was correlation and regression designs. The statistical population of the current research was all married people in Tehran in 2021.Among them, 217 people were selected as Convenience Sampling. to measure variables from family resilience scale tools; The conflict resolution style questionnaire and the family of health scale were used. Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multiple regression. The results of the research showed that among the conflict resolution styles, integrating and Compromising style are positively and avoiding style are able to predict family resilience. Also, the dimension of independence from the health of family-of-origin variable was able to positively predict family resilience. The styles of integrating, compromising and avoiding and the dimension of independence of the family-of-origin were able to explain 42% of the variance of family resilience. The findings of this research show that conflict resolution styles and the perception of health of family-of-origin have a role in the resilience of families and can predict it. For this purpose, paying attention to these factors in pre-marriage counseling and training these skills can increase the resilience of these people and lead to the improvement of the quality of life in the family.
    Keywords: family resilience, conflict resolution styles, health of family-of-origin, couples
    Keywords: Family Resilience, conflict resolution styles, health of family-of-origin, Couples
  • Davoud Mahdavizadegan Pages 300-322

    The answers to these questions are very important: What is the relationship between earthly love and divine love? Is it possible to love God at all? And if it is possible, what is the difference between divine love and human love (earthly love)? Which aspect of love is focused by contemporary psychologists?  The author of this article, while examining the opinions of some psychologists on love, explains Socrates' view of love with two narratives that include the concept of "earthly love" and "divine love". The analysis of these two narratives showed that love in the public mind is the same as earthly love, so that most of the people feel no need to define love, but Socrates' analysis of these two narratives manifests a contradiction between two concepts: in one, the non-lover is preferred over the lover, and in the other, the lover is preferred over the non-lover. Love is condemned in one narrative and praised in another. From this contrast, we can conclude that in earthly love, there is lust and sensuality and fulfilling physical needs, but in divine love, there is a desire to discover and reach the truth. In earthly love, the lover does not seek the truth and wants to possess the beloved. But in divine love, there is praise and servitude and sacrifice to the beloved.

    Keywords: Socrates, love, earthly love, divine love
  • Nahid Jafari Dehkordi, Sadreddin Taheri *, Seyedeh Maryam Izadi Dehkordi Pages 323-350
    This study tries to explore the role of Dolls in the process of their connection with the other self in the human psyche. The symbolic nature of the relationship between the doll owners and the dolls themselves conveys the message that puppetry is more than just an aesthetic behavior, it is related to the spiritual needs and shortcomings of the puppet owners. By examining in-depth the human spiritual actions and various functions of the doll, it can be seen that the dolls have been a reflection and continuation of their bonding process and the transformation of themselves and human beings over the course of history. This concept can be thought of as the passage of the spectra of the mentioned process through the human psyche, which, in the end, all forms of ego and Alter Ego, are embodied in existing, ideal or imaginary forms. The information in this qualitative case study is documented and fielded and organized through phishing. The descriptive-analytical readings reveal that traditional and ethnic Iranian puppets have evolved in at least three ways for their owners: the ideal character (for example, the functioning of the Behik and Leily, Lal, Gulen, and Goraken and Baz); Forgiveness (such as Chehel Gis and Panbehei), and redemption (such as Choobi, Bazandeh and Abu Darda).
    Keywords: AltrEgo, dolls, toy dolls, therapeutic dolls, traditional dolls
  • Nashmil Rezaei *, Faramarz Sohrabi, Ahmad Borjali, Ali Delavar, Hossein Eskandari Pages 351-374
    Post-traumatic growth emphasizes the fact that people experience positive changes in psychological, interpersonal and environmental dimensions after facing stressful events. The present study was conducted with the aim of developing and validating an educational program based on the post-traumatic growth model (PTG) and its effectiveness on the resilience and psychological well-being of patients with leukemia. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included patients referred to Tehran's Firouzgar Hospital in 1400, 30 patients were selected using voluntary and available sampling, and randomly replaced in two experimental and control groups. The tools included Connor and Davidson Resilience Questionnaire (RIS-CD) and Ryff Psychological Well-Being (RSPWB). The treatment program was held during 12 sessions, and after two months, the experimental group was followed up again. The results of covariance analysis showed that the F value obtained for resilience variable and dimensions of psychological well-being including independence dimension, mastery of the environment, personal growth, positive communication, purpose in life and self-acceptance. It is meaningful and the educational program based on the pattern of post-traumatic growth is effective on resilience and dimensions of psychological well-being (P<0.05). The results of the repeated measurement analysis are significant (P<0.01) in order to check the lasting effect of the educational program on resilience and dimensions of psychological well-being. The educational program based on the post-traumatic growth pattern as an effective and special program can be used to improve resilience and psychological well-being of patients with leukemia.
    Keywords: post-traumatic growth, Resilience, Psychological Well-Being, Leukemia
  • Yousef Aazami *, Siamak Farrokh Forghani, Abolghasem Issa Morad, Faramarz Sohrabi Pages 375-400
    The present study was conducted with the aim of design the post-traumatic growth pattern in burn patients. The qualitative research method was based on grounded theory, and the statistical population of the research was burn patients who were identified and introduced to the researchers through the support Association for Support of Burned Patients (Phoenix), Shahid Motahari Clinic and Hospital in 2019. The sampling method was initially purposeful and gradually continued as theoretical sampling. Based on the theoretical data saturation method, the sample size was 15 people who were interviewed. The post-traumatic growth questionnaire was used for screening, and those who scored higher than the average in this scale and met other entry criteria were selected. All the interviews were analyzed with Granheim and Landmann content analysis approach and with open, central and selective coding. The findings related to the concepts of post-traumatic growth included the main concepts of positive religious beliefs and a new outlook on life, The second finding in relation to the influencing factors (barriers and facilitators) of post-traumatic growth showed that the barriers include the main concepts of society's reactions, individual limitations, lifestyle disorders and individual mental states, and the facilitators include multifocal support, altruism. , motivation, modeling, mental and social security, dynamic interaction with others. The last finding of the research regarding the process of post-traumatic growth in burn patients showed that this process includes the main concepts of positive developments, spiritual changes and personal strength (resilience). The results of this research can be used as a model for formulating therapeutic and rehabilitation interventions in accordance with the existing cultural context for burn patients.
    Keywords: Burn Disease, post-traumatic growth, adaptation, pattern
  • Farnaz Abbas Yazdian, Fahimeh Bahonar * Pages 401-426
    This research was conducted with the aim of identifying the experiences of Iranian therapists with difficult clients and analyzing their challenges and problems. The present research method is applied and qualitative type of phenomenology. The study population of this research included active therapists in Tehran in 2021-2022. Sampling was purposeful and continued until the saturation limit and finally 13 therapists were selected and the participants were subjected to semi-structured interviews. In order to analyze the data, the Colaizzi theme analysis method was used. Data analysis led to the identification of 2 selective themes, 8 central themes and 47 open themes. The content of different views about difficult clients are: interpersonal view, psychological and personality disorder view, behavioral view and psychoanalytic view. The themes of the challenges of difficult clients are also: cultural challenges, challenges of the treatment process, challenges of the therapist and challenges of ending the treatment. In sum, the results of this research showed that the presence of difficult clients in the course of treatment can create many different challenges that require attention from therapists to reduce psychological pressure in dealing with difficult clients.
    Keywords: Difficult client, Challenges, Therapists, Iranian Society
  • Roya Kheyrollahi, Azadeh Farghadani *, Masoud Janbozorgi, Fatemeh Shaterian Mohammadi Pages 427-449
    This study was conducted among counselors and psychologists in Tehran, Iran, in 2021 aiming to examine the psychometric properties of self-care questionnaire for mental health professionals. In this respect, 316 mental health professionals were selected through convenient sampling to participate in the study and completed self-care and mental health questionnaires. Based on the good fit indices, the results of confirmatory factor analysis confirmed the five-factor model of the original version including professional support, professional development, work-life balance, cognitive strategies, and daily balance. The reliability obtained by Cronbach’s alpha for each of the aforementioned factors was 0.90, 0.89, 0.78, 0.76, and 0.80 and the reliability of the whole scale was 0.93. Furthermore, based on the Pearson correlation, the convergent validity of the dimensions of the self-care questionnaire and its total score was optimal in relation to the dimensions of the mental health questionnaire. Since the Persian version of the self-care questionnaire includes universal it emsbased on the foundations of self-care, it seems that it can be used for the evaluation of self-care in counselors and psychologists practicing in Iran.
    Keywords: self-care, Questionnaire, mental health professionals, Psychometrics
  • AmirAli Mazandarani * Pages 430-474

    The current study aims to develop and evaluate the psychometric properties of the Psychological Competencies Inventory. Leadership, grit, active listening, analytical thinking, persuasion, complex problem-solving, time management, creativity, distress tolerance, self-control, social perception, attention, achievement motivation, cooperation, learning strategies, critical thinking, negotiation, speaking skill, instructing and coaching, and decision making were all considered components of the psychological competencies construct. First, 10 items were generated for each component based on existing tools and scales; 302 participants then completed the inventory online. 114 items remained in the inventory after exploratory factor analysis with the primary axis factoring approach and promax rotation and elimination of weak items, and the required 20 factor structure was retrieved, and the items were loaded into the anticipated factors. However, confirmatory factor analysis revealed that the data had a poor match with the proposed 20-factor model, which cannot be validated using the current study's data. Finally, exploratory factor analysis of the primary factors revealed that these 20 competencies may be classified into four broad categories: educational, communication, self-management, and cognitive competencies. Therefore, the Psychological Competencies Inventory is a comprehensive and valid instrument that can be readily and rapidly implemented in organizations to identify training needs.

    Keywords: competencies, Psychological Competencies Inventory, Psychometric properties, exploratory factor analysis, Confirmatory Factor Analysis
  • Mostafa Mashayekhipour *, Sadegh Nasri, Fariborz Dortaj Pages 475-493
    The aim of this study was to identify and validate the psychological characteristics of an effective first grade elementary school teacher. The method of the present study was mixed. In the qualitative section, 12 experts were selected and interviewed using purposive and chain sampling. In quantitative part, data were collected whit questionnaire. In the quantitative section, 233 first grade elementary school teachers were evaluated as a sample. PLS software was used for data analysis. Analyzing the collected qualitative data, eight psychological characteristics were determined for the effective teacher, which were validated in a quantitative part. Cronbach's alpha coefficient and combined reliability of all eight psychological characteristics were above 0.70, and the convergent validity criterion for all eight psychological characteristics was above 0.50, which indicates the correlation between the effective teacher structure and its psychological characteristics. These psychological characteristics were: ethics, discipline, cognitive ability, creativity, classroom behavior, mental health, expressive skills, and interaction. Therefore, it can be said that there are eight psychological characteristics of an effective teacher for first grade elementary school teachers that these psychological characteristics are needed for the effectiveness of teachers.
    Keywords: Elementary School, Effective teacher, first grade teacher, mixed research
  • Hamid Rahimi *, Atefeh Jashni Pages 494-515
    Organizations with anomic characteristics lack life, social cohesion and moral spirit and are considered as organizations promoting chaos. But if the culture that governs the organization is a moral culture and the personality dark aspects of individual be pale, working sweetly is accompanied by a sense of satisfaction and self-actualization. Accordingly, the aim of this study was to investigate the moderating role of ethical culture in relation between dark triad of personality with organizational anomie. The statistical population included teachers of Aran and Bidgol cities in academic year 2021-2022 that sample size was obtained equal to 350 people through the Monte Carlo model and simple random method. To collect data’s, three standard questionnaires of organizational ethics culture, organizational anomie and dirty dozen measure of the dark triad were used. Data analysis was performed at both descriptive and inferential levels using statistical software’s. The results showed that the mean of each dimension of personality dark triad was lower than criteria score, the mean of organizational ethical culture was above average and mean of organizational anomie was lower than the criteria score. The correlation matrix showed that there is a positive and non-significant relationship between the dimensions of Machiavellianism, narcissism and Psychopath with organizational anomie. There is a negative and significant relationship between ethical culture and organizational anomie. Also step by step regression coefficient showed that moderating role of ethical culture in effect of dimensions of personality dark triad on organizational anomie was negative and significant.
    Keywords: Ethical Culture, Organizational Anomie, Personality Dark Triad, Teachers
  • Masoud Farahmandfar, Abdolrasoul Shakeri * Pages 516-532
    The present article attempts to go through Mahmud Dowlatabadi's novel, Yusef's Days and Nights, and deliver a fresh and different reading of the novel, using the ideas of Carl Gustav Jung on collective unconscious and archetypes. In Jungian theory, collective unconscious is the source of psychological energy and the reservoir of racial memory in mankind. Archetypes are also the universal structures that can be understood through symbolic interpretation of dreams, fantasies, illusions, myths and rituals. One of the most important of these archetypes is the shadow, which is the evil and dark side of the self. The shadow is a person's alter-ego and he/she carries it after him/herself. Unless one accepts and integrates the shadow within themselves, they cannot possibly reach the state of psychological balance and individualization. In the novel, Yusef not only refused to accept and recognize his shadow, he also projects his fears and anxieties unto another character which only exists in his illusions. By and by, his illusions come to take the place of reality. That is why Jung emphasizes the necessity of encountering our shadows, however hard and terrifying it may appear to us.
    Keywords: Jung, Collective Unconscious, archetype, Shadow, Dowlatabadi