فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 38 (تابستان 1397)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 38 (تابستان 1397)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/05/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامعلی چگنی‏زاده، رحیم هاتفی عین‏الدین صفحه 5
    این مقاله بخشی از رساله دکتری است که با عنوان «موانع تولید نظریه حوزه روابط بین‏الملل در ایران: نظر نخبگان دانشگاهی» سامان یافته است. در پی فهم دلایل تولید نشدن نظریه بومی روابط بین‏الملل در ایران، به بررسی موضوع از منظر نخبگان دانشگاهی این رشته پرداختیم. پژوهش حاضر که به روش نظریه زمینه‏ای و با مصاحبه عمیق عملیاتی شد، به موانع و کدهایی دست یافت که در بررسی نهایی، با عنوان امتناع جامعه شناختی تولید نظریه بومی روابط معرفی شدند. یافته‏های این تحقیق کیفی با روش مذکور در ادامه تحت بررسی کمی قرارگرفت. فراوانی و درصد کدهای کیفی به دست آمده در متن مصاحبه‏ها به عنوان داده‏های خام دست اول، مبنای این مقایسه قرارگرفت. در راستای بسط و تبیین نظریه به دست آمده الزامات جامعه شناختی، تولید علم به صورت مطالعه کتابخانه‏ای منابع مربوطه استخراج شدند. نتیجه این بررسی نه ملاک و معیاری بودند که با یافته‏های تحقیق حاضر مطابقت داشتند. مقایسه یافته‏های تحقیق با الزامات مدنظر نشان از فقدان زمینه‏های اجتماعی لازم برای نظریه پردازی بومی داشته و نظریه حاصل از پژوهش کیفی در پرتو بررسی کمی و مقایسه‏ای تقویت شد. یعنی دلیل تولید نشدن نظریه بومی روابط بین‏الملل در ایران «امتناع جامعه شناختی تولید علم» است.
    کلیدواژگان: امتناع جامعه شناختی تولید علم، الزامات جامعه شناختی تولید علم، بررسی کمی، نظریه داده بنیاد، موانع تولید نظریه بومی روابط بین ‏الملل
  • فرزاد رستمی، فرشته بهرامی پور صفحه 43
    اوپک به عنوان مهم ترین سازمان بین المللی صادرکننده نفت، همواره نقش مهمی در بازار انژری جهانی داشته، لیکن تحت تاثیر متغیرهای مختلفی از جمله سیاست‏های انرژی کشورهای تولیدکننده غیرعضو همچون ایالات متحده بوده است. ازجمله چالش هایی که اوپک در دوران حیات خود همواره با آن دست به گریبان بوده است، سیاست قدرت های بزرگ و به طور خاص سیاست انرژی کشورهای غیرعضو اوپک است. امریکا یکی از این قدرت‏ها است که رویکرد هژمونیک آن به منابع نفت و گاز خود، تهدیدات و محدودیت هایی را فراروی اوپک در دستیابی به اهداف تعیین شده این سازمان قرارداده است. پرسش اصلی پژوهش این است که سیاست های انرژی امریکا چه تاثیری بر جایگاه اوپک در بازار انرژی داشته است؟ برای پاسخ به این پرسش، فرضیه زیر به سنجش گذاشته شده است: رویکرد هژمونیک گرایی امریکا به ظرفیت های انرژی خود، زمینه تنزل جایگاه و نقش حاشیه‏ای اوپک در بازار جهانی انرژی را فراهم ساخته است. فرضیه حاضر در چهارچوب مضامین و مفروضات نظریه ثبات هژمونیک در آراء کسانی چون رابرت گیلپین و کیندلبرگر مورد واکاوی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: اوپک، بازار انرژی جهانی، ثبات هژمونیک، سیاست انرژی امریکا
  • سیدجلال دهقانی فیروزآبادی، نجمیه پوراسمعیلی * صفحه 75

    در این مقاله با هدف بررسی و شناخت ماهیت سیاست خارجی ترکیه در خاورمیانه و با کمک روش های تحلیل اهداف و تحلیل روند، به مطالعه اقدامات و اهداف سیاست خارجی ترکیه از سال 2003 تا 2018 پرداخته شده است. آنچه طی مطالعات انجام شده به دست آمد، نشان دهنده آن است که برخلاف آنچه در سایر منابع آمده است، سیاست خارجی ترکیه یک ماهیتی نیست بلکه سیاست خارجی این کشور در حال حاضر، به صورت همزمان دارای ماهیت چندگانه و چندبعدی است؛ به گونه ای که برخی اقدامات و اهداف ترکیه بیانگر ماهیت محافظه کارانه این کشور در عرصه سیاست خارجی است و برخی دیگر از اقدامات و اهداف آن، نشان دهنده ماهیت تجدیدنظرطلبانه و یا ماهیت ایدئولوژیک سیاست خارجی این کشور است. ترکیه در راستای سیاست خارجی محافظه کارانه خود از ترتیباتی که به تدریج و طی دوره ای طولانی حاصل آمده راضی است و در پی حفظ آنها است. این کشور در راستای سیاست خارجی تجدیدنظرطلبانه از بخشی از وضع موجود ناراضی و به دنبال تغییر آن و ایجاد وضع و نظم مطلوب است. ترکیه در راستای سیاست خارجی ایدئولوژیک خود نیز به دنبال دگرگونی در هنجارهای نظم موجود در منطقه و سلطه بر منطقه و برتری جویی ایدئولوژیکی است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، ترکیه، ماهیت، رویکرد محافظه کارانه، رویکرد تجدیدنظرطلبانه، رویکرد ایدئولوژیک
  • امیرمحمد حاجی یوسفی، محمود خانی جوی آباد صفحه 105
    این پژوهش درصدد پاسخگویی به این سئوال است که چگونه «اقتصاد سیاسی جهانی»، «سیاست خارجی هند در عصر جهانی شدن اقتصاد» را تحت تاثیر قرارداده است؟ در پاسخ به سئوال مزبور، فرضیه پژوهش آن است که شش مولفه اقتصاد سیاسی جهانی در تعامل با عوامل اصلی اقتصاد، سیاست، امنیت و فرهنگ و از طریق سه پویایی یا دینامیزم سیاست خارجی کشورها را شکل می دهند. نویسنده با ارائه الگوی جدیدی موسوم به «اقتصاد سیاسی سیاست خارجی»، کیفیت تاثیرگذاری اقتصاد سیاسی جهانی بر سیاست خارجی هند را مطالعه نموده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که «هند با فهم به موقع و درست پویش اقتصاد سیاسی جهانی و آگاه شدن از تغییر پارادایم جنگ سرد به «جهانی شدن»، ضمن تغییر ایدئولوژی دولت از «آرمان گرایی به واقع گرایی» و پذیرش دموکراسی و لیبرالیسم، درمسیر ادغام در اقتصاد سیاسی جهانی قرار گرفته و با تغییر سیاست خارجی«عدم تعهد محور»، به اتئلاف و مشارکت راهبردی با قدرت برتر و غرب گرایش یافته است».
    کلیدواژگان: هند، جهانی شدن، اقتصاد سیاسی سیاست خارجی
  • مهدی براتعلی پور، سمیرا بهروز صفحه 135
    ظهور دولت اسلامی (داعش) در خاورمیانه، آغاز جنگ داخلی در سوریه و عراق، و تداوم منازعات در افغانستان باعث تشدید روند بحران مهاجرت در اروپا شده است. ماهیت این بحران از محوریت موضوعات اقتصادی و اجتماعی به موضوع هویتی و متعاقب آن، امنیتی تغییر پیدا کرده است. بر این اساس، در حوزه سیاست داخلی، احزاب راست رادیکال روند رو به رشدی را آغاز کرده و توانسته‏اند از طریق مخالفت با مهاجرت و هشدار در مورد تهدید هویتی، توجه بسیاری از رای‏دهندگان را به خود جلب کنند. پژوهش کنونی درصدد است به بررسی تاثیر بحران مهاجرت بر قدرت گرفتن احزاب راست رادیکال در اروپای غربی، و به صورت موردی حزب جبهه ملی فرانسه طی سال‏های 2017-2008 بپردازد. در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می هد که در سال‏های مورد مطالعه، بحران مهاجرت همراه با بحران اقتصادی اروپا و ناکامی‏های اتحادیه اروپا، فرصت رشد و توسعه احزاب راست رادیکال را فراهم کرده است. حزب جبهه ملی فرانسه به عنوان یکی از قدرتمندترین احزاب راست رادیکال در اروپای غربی، از طریق امنیتی کردن مسئله مهاجرت توانسته است به موفقیت‏های چشمگیری در عرصه‏های انتخاباتی دست یابد و به یکی از احزاب تاثیرگذار در صحنه سیاسی فرانسه تبدیل شود.
    کلیدواژگان: بحران مهاجرت، احزاب راست رادیکال، اروپای غربی، فرانسه، حزب جبهه ملی
  • ابوذر گوهری مقدم، محمد اسلامی مجد صفحه 163
    جمهوری اسلامی ایران به مثابه نظامی مبتنی بر اسلام سیاسی، وحدت مسلمانان را از آرمان های خود می داند. ماهیت و آرمان مزبور، همکاری با گروه های اسلام گرا را به‏سان سیاستی اولویت دار، بایسته می سازد؛ اما همکاری در صحنه واقعی روابط بین‏الملل با چالش هایی مواجه است. مسئله این پژوهش، شناخت زمینه ها و موانع این همکاری است. در این راستا، جنبش اخوان‏المسلمین مصر و حزب عدالت‏وتوسعه به عنوان موارد مطالعاتی انتخاب شده اند. اهمیت و ضرورت این پژوهش، در ژرفابخشی به نظروعمل حوزه سیاست گذاری ارتباط با جریان های اسلام گرا نهفته است. پرسش اصلی آن است که زمینه ها و موانع همکاری جمهوری اسلامی ایران با اخوان‏المسلمین مصر و عدالت‏وتوسعه چیست؟ با گزینش نظریه سازه انگاری به عنوان چهارچوب نظری، زمینه ها و موانع همکاری جمهوری اسلامی با موارد مطالعاتی در سطح کارگزاری -با تاکید بر مقوله هویت- موردبررسی قرارگرفته اند. داده ها با روش کتابخانه ای گردآوری شده و با کاربست روش تطبیقی تجزیه وتحلیل شده اند. براساس یافته ها، زمینه های همکاری جمهوری اسلامی و اخوان، مبتنی بر اشتراکات در هویت های نوعی و نقشی دو بازیگر شامل اسلام گرایی، حمایت از مستضعفان و مسلمانان و مقابله با مستکبران و بیگانگان است؛ موانع همکاری دو بازیگر نیز ناشی از نبود هویت جمعی مشترک است. در همکاری جمهوری اسلامی و حزب عدالت و توسعه، موانع بر زمینه ها فزونی دارد و ناسازگاری در هویت مبتنی بر نقش دو بازیگر -برتری منطقه ای برای ایران و دولت مرکزی برای آک‏پارتی- و هویت جمعی دو طرف -مقاومت برای جمهوری اسلامی و عثمان گرایی برای آک‏پارتی- بر سازگاری در مولفه هویتی مردم سالاری -نوعی برای جمهوری اسلامی و پیکروار برای آک‏پارتی- فزونی دارد.
    کلیدواژگان: همکاری، اسلام گرایی، جمهوری اسلامی ایران، حزب عدالت و توسعه، اخوان المسلمین مصر
  • محمدباقر حشمت ‏زاده، وحید قربانی صفحه 197
    جمهوری اسلامی ایران طی چهار دهه اخیر، فشارهای مختلفی را برای تبعیت کامل از هنجارهای حقوق بشر جهانی متحمل شده است. بررسی خاستگاه سرمایه دارانه چالش های حقوق بشری ایران و تحول ابزارهای فشار علیه این کشور مطابق با نظریه نئوگرامشی، مسئله اساسی مقاله حاضر است. نتایج پژوهش نشان می دهد که حقوق بشر نقش رهبری فکری و اخلاقی را در سرمایه داری جهانی دارد. در این راستا، با تداوم مناسبات سرمایه دارانه پس از انقلاب اسلامی در ایران، استقلال نسبی روبنای سیاسی، فرهنگی و حقوقی، به این کشور امکان مخالفت و عدم تبعیت از رژیم حقوق بشر جهانی را می دهد. همزمان با دگرگونی‏ها در نظام سرمایه‏داری جهانی، فشارها علیه ایران ماهیت اقتصادی گرفته و هژمون سرمایه داری با دو ابزار زور (وضع و اجرای موثر تحریم ها از سوی دولت ها و سازمان های جهانی و منطقه ای) و رضایت (اقدامات شبکه حامی برای افزایش ریسک تجارت، چانه زنی با شرکت ها برای انصراف از کسب و کار و برقراری انواع مکانیسم ارزیابی حقوق بشری بر فعالیت های اقتصادی بین المللی با ایران) به ترغیب این کشور در تبعیت از حقوق بشر جهانی می پردازد.
    کلیدواژگان: فشارهای حقوق بشری، سرمایه داری جهانی، جمهوری اسلامی ایران، نئوگرامشی
  • رضا اختیاری امیری، عباس دهرویه صفحه 229
    سند چشم انداز 2030 عربستان سعودی، به دلیل گستردگی اصلاحات و برخورداری از برنامه های اساسی و شالوده شکن، به نوبه خود یک انقلاب محسوب می شود. اما این سند عمدتا یک طرح تک بعدی و مبتنی بر توسعه اقتصادی بوده و توجه اندکی به ابعاد سیاسی توسعه در آن شده است. با توجه به این مسئله، سئوال اصلی پژوهش بر این مبنا مفصل بندی شده است که چرا بعد سیاسی توسعه از جایگاه مناسبی در برنامه اصلاحات عربستان برخوردار نیست؟ و چگونه می توان انجام و تحقق برنامه های توسعه اقتصادی عربستان را در نظام سیاسی غیردموکراتیک و اقتدارگرای این کشور تبیین نمود؟ یافته های پژوهش مبین این واقعیت است که به دلیل تهدیدات ساختاری ناشی از اصلاحات سیاسی، رهبران سعودی عمدتا بر جنبه های اقتصادی توسعه تمرکز کرده و تلاش نموده اند تا صرفا به اصلاحات جزیی و سطحی در حوزه سیاسی اتکا کنند. با توجه به این موضوع که برخورداری از یک حکومت دموکراتیک پیش شرط تحقق توسعه اقتصادی در یک دولت توسعه ای نیست، عربستان در شرایط کنونی قادر خواهد بود تا برنامه های اقتصادی خود را بدون توجه جدی به توسعه سیاسی و در یک ساختار اقتدارگرایانه و غیردموکراتیک پیگیری کند. روش پژوهش تحلیلی- تبیینی بوده و از رهیافت نظری دولت توسعه ای لفت ویک برای تبیین موضوع استفاده شده است.
    کلیدواژگان: توسعه، عربستان سعودی، چشم انداز 2030، اصلاحات، لفت ویک
|
  • Gholamali Chegnizadeh, Rahim Hatefi Einaddin Page 5
    This article is part of the doctoral dissertation entitled "The Barriers to the Production of Theory of International Relations in Iran: The View of Academic Elites". In an attempt to understand the reasons for not producing the native theory of international relations in Iran, we examined the issue from the perspective of the university elite. The present study, which was based on a Grounded theory approach and with a deep interview, yielded barriers and codes that were introduced in the final study entitled Sociological Refusal of the Production of native IR theories. The findings of this qualitative research were studied quantitatively by the method described below. The frequency and percentage of qualitative code obtained in the interviews as the raw data of the first-hand were based on this comparison. In order to elaborate the obtained theory, the sociological requirements of science production were extracted through a study of relevant library sources. The result of this study were nine criteria that met the findings of the present study. Comparison of research findings with the required requirements indicates the lack of social contexts necessary for native theorizing and the theory of qualitative research was strengthened in the light of quantitative research and comparison. That is, the reason for not producing the native theory of international relations in Iran is "sociological refusal of science production."
    Keywords: Sociological refusal of production of theory, sociological requirements of science production, quantitative study, grounded theory, barriers to the production of native IR theory
  • Farzad Rostami, Fereshteh Bahramipoor Page 43
    OPEC’s justification primarily was strengthening and improving the determining power OF its member. Nevertheless, the organization faced some challenges that marginalized its role in energy market and consequently the success to fulfill member’s interests. One of the challenges that OPEC had during her existence, is the great powers policy certainly countries which aren’t inside the organization. The United States is one of the powers whose hegemonic approach to its oil and gas resources has threatened and limited OPEC's efforts to achieve its goals. The main question of the research is how has US energy policies influenced the position of OPEC in the energy market? to answer this question the hypothesis: The United States's hegemonic approach to its energy capacities, has created Decreasing OPEC's position and role in the global energy market. This hypothesis is going to be considered based on power transition theory in the views of Robert Gilpin and Kindleberger.
    Keywords: global energy markets, hegemonic approach, OPEC, United States Energy Policy
  • Seyed Jalal Dehghani Firouz Abadi, Najmieh Pouresmaeili Page 75

    Aimed to study the nature of the foreign policy of Turkey in the Middle East, by the use of goal analysis and trend analysis this paper has studied the actions and objectives of Turkish foreign policy since 2003. What has been achieved in the studies shows that, contrary to what has been mentioned in other sources, Turkish foreign policy is currently multi-dimensional in nature. In a way that some of Turkey's actions and objectives reflect the conservative nature of the country’s foreign policy, and others reflect the ideological and revisionist nature of its foreign policy. Turkey, in line with its conservative foreign policy, is content with arrangements that have been made gradually over a long period of time and seek to preserve them. this country, In line with the revisionist foreign policy, it is dissatisfied with the current status quo. And seek to change it and create a desirable order. Turkey, in line with its ideological foreign policy, is also seeking to change the norms of the order in the region, and dominate on the region and ideological excellence.

    Keywords: Foreign policy, turkey, nature, conservative approach, revisionist approach, ideological approach
  • Amir Mohammad Haji, Yousefi, Mahmoud Khani Jooyabad Page 105
    This article clarifies how the Global Political Economy has shaped the foreign policy of India in the age of globalization. The hypothesis is that six drivers of Global Political Economy and three dynamisms coupled with mutual interactions amongst Politics, Economics, Culture and Security shapes foreign policy of states. The author embarks on a new effort to develop an analytical model that describes the notion of Political Economy of Foreign Policy and its dynamics in India. To conclude, the author developes a model to verify trajectory of continuity and change in India's foreign policy, indicating shifts form Non-alignment, to Multi-alignment, and, further to the Modi's policy of "Alliance with the United States and the West". He is of the view that prospects of India's re-orientation to Multi-alignement would be subject to further studies.
    Keywords: : India, Globalization, Political Economy of Foreign Policy
  • Mahdi Baratalipour Associate Professor, Samira Behruz duated Page 135
    The emergence of the Islamic State (ISIS) in the Middle East, the beginning of the civil war in Syria and Iraq, and the continuation of conflicts in Afghanistan have exacerbated the trend of the immigration crisis in Europe. The nature of the crisis has shifted from the focus of economic and social issues to the issue of identity and, consequently, security. Accordingly, in the field of domestic politics, radical right parties have begun a growing trend and have been able to attract the attention of many voters through opposition to immigration and the threat of identity threats. The current study seeks to examine the impact of the immigration crisis on the power of radical right-wing parties in Western Europe, and in the case of the French National Front party in the years 2008- 2017. Qualitative content analysis method has been used in this research. The research findings show that in the years under study, the immigration crisis coupled with the economic crisis in Europe and the disappointments of the European Union have provided the opportunity for the growth and development of radical right-wing parties. The French National Front Party, as one of the most powerful radical right parties in Western Europe, has been able to achieve significant success in the electoral field by securing immigration, becoming one of the most influential parties on the French political scene.
    Keywords: Immigration Crisis, Radical Right Parties, Western Europe, France, National Front Party
  • Abuzar Gohari Moghaddam, Mohammad Eslami Majd Page 163
    The Islamic Republic of Iran as a state based on political Islam, presented the unification of Muslims as its goal. The nature of this state and the unification goal require cooperation with Islamist groups as prioritized policy. In spite of this fact, the respective cooperation faces challenges in the real scene of international relations. The main question of this research is to understand the grounds and obstacles towards this cooperation. The case studies are Egypt’s Muslim Brotherhood and Turkey’s AKP. The importance of this research is deepening theory and practice in policy area of relation with Islamist groups. The main question is that what are the identity- oriented grounds and obstacles towards Islamic Republic of Iran’s cooperation with Egypt’s Muslim Brotherhood and Turkey’s AKP? To answer this question constructivism theory has been choose as the theoretical framework of this research and the grounds and obstacles towards the cooperation between the IRI and the two other actors have been studied at agent level focusing on the concept of identity. The data gathering method is secondary study and the data gathered are analyzed based on comparative method. According to findings, the grounds of cooperation of Islamic Republic of Iran with Muslim Brotherhood at agent level based on commons in type and role identity including Islamism, protecting oppressed people and Muslims and countering Mostakbering and foreigners, in the other hand obstacles are the lack of common collective identity. In the case of IRI’s cooperation with AKP, obstacles are more than grounds and inconsistency in the role identities of the two actors – regional superiority for Iran and center state for AKP- and collective identities of the actors – resistance for Iran and Ottomanism for AKP- overcome the consistency in the democracy as a type identity for IRI and corporate identity for AKP.
    Keywords: Cooperation, Islamism, Islamic republic of Iran, Justice, Development Party, Muslim Brotherhood
  • Mohammad Bagher Heshmat Zadeh, Vahid Ghorbani Page 197
    Over past four decades, Islamic Republic of Iran has been subjected to various pressures to full compliance with the norms of universal human rights. The research problem in this article is study based on Neo-Gramscianism from capitalist origin of human rights pressures on Islamic Republic of Iran and transformation of the means of pressure on the country. The results show that human rights play a role of intellectual and moral leadership in global capitalism. In this way, with continuity of capitalist relations after the Islamic Revolution in Iran, relative independence of the political, cultural and legal superstructure allows it to oppose and disregard the global human rights regime. With developments in global capitalist system, the pressures on Iran have taken an economic form and capitalist hegemony with two means of force (impose and implementation of effective sanctions by governments and global and regional organizations) and satisfaction (supportive network measures to increase business risk, bargaining with companies to abandon business, and establish a variety of mechanisms for Human Rights Impact Assessment on international economic cooperation with Iran) persuade the country to abide by global human rights.
    Keywords: Human Rights Pressures, Global Capitalism, Islamic Republic of Iran, Neo-Gramscianism
  • Reza Ekhtiari Amiri Assistance, Abbas Dehrouyeh Page 229
    Saudi Vision 2030 due to vast reformations and enjoying fundamental and deconstructing programs is viewed as a revolution. However, it is a onedimensional plan based on economic development and there is less attention to political development. With regard to that, the main question of the research is that why has not political development received appropriate attention in the Saudi reformation program? And how accomplishment of economic development plan can be explained in non-democratic and authoritarian political system of Saudi Arabia? Research findings reveal that due to fundamental threats of political reforms, Saudi leaders have dominantly focused on economic aspects of development and attempted to do tiny reforms in political sphere. Since enjoying a democratic government is not precondition for achieving economic development, Saudi Arabia will able to pursue its economic plans in the framework of authoritarian political system whiteout pay attention to political development. Research method is analytical-explanatory and it uses Leftwich developmental state theory.
    Keywords: development, Saudi Arabia, Vision 2030, reforms, Leftwich