فهرست مطالب

منابع انسانی ناجا - پیاپی 53 (پاییز 1397)

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 53 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آیت الله فتحی*، نورمحمد رضایی، بهمن احدی صفحات 9-28

    منابع انسانی باارزش ترین و مهم ترین عامل توسعه هر کشوری محسوب می شود که می تواند پایداری و پیشرفت سازمان ها را تضمین کند. با توجه به اهمیت نیروی انسانی در نیروی انتظامی که یک سازمان مردم مدار می باشد این پژوهش باهدف شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی فرماندهی انتظامی استان آ.شرقی(ستاد فرماندهی و فرماندهی انتظامی شهرستان تبریز) انجام پذیرفت. به همین منظور 250 نفر از کارکنان ستاد فرماندهی انتظامی استان و فرماندهی انتظامی شهرستان تبریز(70 نفر ستادی و 180 نفر صفی) به پرسشنامه  عوامل موثر بر بهره وری پاسخ دادند. نتایج آزمون رتبه ای فریدمن نشان داد که از ابعاد بهره وری عوامل سازمانی، از عوامل فردی توانایی ها و مهارت های فردی، از عوامل شغلی داشتن وقت کافی برای انجام صحیح کارها، از عوامل محیط کاری ساعات کاری و شیفت های مناسب کاری، از عوامل مدیریتی انتخاب و گزینش صحیح کارکنان، از عوامل سازمانی حقوق و دستمزد کافی، از عوامل فرهنگی روحیه همکاری و تعاون در سازمان و از عوامل ارتباطی قدردانی، حمایت و پشتیبانی مدیران و مسئولین در اولویت اول عوامل موثر بر بهره وری قرار گرفتند. مدیران رده اول و مدیران میانی ناجا می توانند با توجه به الویت های عوامل تاثیرگذار بر بهره وری و سعی در برطرف کردن این موارد، در راستای افزایش بهره وری سازمان فعالیت کنند و کارکنان سازمان دغدغه کمتری در ماموریت های خود داشته باشند.

    کلیدواژگان: بهره وری، عوامل موثربر بهره وری، کارکنان ناجا
  • وحید عضدی* صفحات 29-50

    منابع انسانی از ارزشمندترین سرمایه های هر سازمان است و علیرغم پیشرفت های فنی جدید هیچ عاملی نتوانسته جایگزین نیروی انسانی گردد. حفظ نیروی انسانی موجود در هر سازمان ، به خصوص نیروی انسانی متخصص و متعهد ، به عنوان یکی از اهداف مهم هر سازمان تلقی می گردد. هدف این تحقیق بررسی علل افزایش غیبت در بین کارکنان وظیفه فرماندهی انتظامی شهرستان زرند از توابع استان کرمان است. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و از روش تحقیق کیفی استفاده شده است جامعه آماری موردمطالعه در این تحقیق بر اساس روش خوشه ای هدفمند از میان10 نفر از کارکنان وظیفه شهرستان زرند که دارای سابقه غیبت از خدمت بوده و همچنین5 نفر از کارکنان پایور (فرماندهان و روسای کلانتری فرماندهی انتظامی شهرستان زرند) تا زمان رسیدن به اشباع نظری تشکیل شده است. داده های کیفی از طریق مصاحبه باز با استفاده از روش تئوری زمینه ای جمع آوری و پس از پیاده سازی، با استفاده از روش نظری ، کدگذاری گراندد تئوری شده تا به یک نظام مقوله ای دست یابد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که تاهل و بومی بودن یکی از عوامل فردی مهم تاثیرگذار در غیبت افراد بوده و برخلاف تصور حاکم در سازمان که بومی بودن کارکنان وظیفه در راستای ایجاد فضایی آرام و راحتی تلقی می شود یکی از عوامل اصلی بروز غیبت بود. همچنین مهم ترین عوامل سازمانی تاثیرگذار در افزایش غیبت کارکنان وظیفه می توان به؛ مدیریت ناصحیح برخی از مدیران و رعایت نکردن عدالت در اعطای مرخصی ، کمبود شدید کارکنان وظیفه متناسب با تنوع ماموریت ها و ارائه ماموریت های مضاف به آنان ، کم توجهی به مشکلات شخصی کارکنان وظیفه بیان کرد.

    کلیدواژگان: غیبت، خدمت سربازی، فرار از خدمت، شهرستان زرند
  • حسین ترکی، تقی بختیاری* صفحات 51-74

    گشت انتظامی به عنوان لایه اول حفاظتی می تواند در جلوگیری از بروز جرم در جامعه تاثیر به سزایی داشته باشد. از آنجایی که نحوه انجام وظیفه عوامل واحدهای گشتی در ماموریتهای انتظامی با روحیات متفاوت و ضعف  عملکرد برخی ازآنان همواره از مشکلات سازمان بوده و بعضا اعتراض وعدم رضایت شهروندان را در پی داشته است. لذا ، پس از بررسی ومطالعه مشخص گردید چنین رفتاری می تواند تابع دو عامل باشد :  الف) عوامل درونی  ب) عوامل بیرونی  و در مقایسه کارکنان پر تلاش و کارکنان کم کار  می توان تفاوت عمده را در عواملی چون انگیزه و آموزش وغیرودانست. روش این تحقیق از نظرنوع کاربردی و از نظر روش توصیفی، پیمایشی است. جامعه آماری 120 نفر از پرسنل یگان امداد تهران بزرگ بوده و حجم نمونه به روش تمام شمار انتخاب شده است و جهت تحلیل داده ها از آزمون آماری تی تک نمونه ای و رتبه ای فریدمن استفاده گردیده است. با عنایت به محدودیت جامعه ، نظریه تک تک واحدهای گشت انتظامی,جامعه آماری اخذ و سپس بااستفاده از نرم افزار   spss یافته ها تجزیه و تحلیل گردد.  ضمنا برای تجزیه تحلیل داده ها ازآمار توصیفی استفاده شد نتایج بدست آمده حاکی از آن است که بین عملکرد واحدهای گشتی و عواملی چون انگیزه ، آموزش ، امکانات و تجهیزات ، سنوات خدمتی ، تحصیلات ، رابطه معناداری وجود داشته و عملکرد را ارتقاء می دهند و در خاتمه  پس از شناسایی این عوامل پیشنهاداتی متناسب با نتایج حاصله از تحقیق ارائه شده است.

    کلیدواژگان: یگان امداد، عملکرد، گشت انتظامی، جرم
  • علی ابدالی، رضا جوادیان، محمد رضا ضابط، علی میری*، امیر اشرفی صفحات 75-102

    حقوق و مزایای مناسب بر طرز سلوک و رفتار سطح زندگی، قدرت خرید و سلامت روحی و روانی کارکنان تاثیر فراوان داردو درنهایت باعث افزایش بهره وری دربانک میگردد. عدم رضایت از پرداخت نیز نه تنها بر کارایی بانک اثر منفی دارد بلکه کیفیت زندگی کاری شاغلین را نیز کاهش م یدهد و درنهایت برکاهش کارایی، رفتارهای ناهنجار و مفاسد اجتماعی کارکنان بانک م یانجامد.جبران خدمات اشاره دارد به همه اشکال مبادله مالی، خدمات مادی و مزایا که کارکنان به عنوان بخشی از یک رابطه استخدام ی تعریف م یکنند جبران خدمات به دو بخش جبران خدمات مالی و غیر مالی تقسیم م یشود. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر نظام پرداخت بر بهره وری کارکنان بانک قوامین شعب شهر تهران م یباشد. جامعه آماری مقاله حاضرشامل کلیه کارکنان بانک قوامین شاغل در شعب شهر تهران است.نمونه آماری با روش نمون هگیری تصادفی ساده و با استفاده از آزمون کوکران به تعداد 242 نفر انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته م یباشد.برای بررسی روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات اساتید وصاحبنظران مرتبط روایی آن مورد تایید قرار گرفت و اعتبار پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای 0(بدست آمد که نشان از اعتبار مناسب پرسشنامه م یباشد.برای تجزیه وتحلیل / کرونباخ عدد) 895 تک نمونه ای وآزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج t داده ها از آزمون کلموگروف-اسمیرنف ،آزمون نشان م یدهدکه عوامل موثر بر نظام پرداخت شامل: حقوق و مزایا پرداخت ثابت، پاداش و اضافه کاری و سایر پرداخت ها پرداخت متغیر، تسهیلات و خدمات رفاهی بر بهره وری کارکنان در بانک قوامین موثر بوده است.

    کلیدواژگان: جبران خدمات، جبران خدمات مالی مستقیم، جبران خدمات مالی غیر مستقیم، جبران خدمات غیرمالی، بهر هوری
  • نور محمد یعقوبی*، عبدالمجید ایمانی، علیرضا گزمه، مهسا ریگی صفحات 103-134

    با توجه به این امر که منابع انسانی نقش تعیین کننده و مهمی در موفقیت سازمان دارند؛ پژوهش حاضر به شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر گرایش فارغ التحصیلان دانشگاهی به جذب در نیروی انتظامی شهر زاهدان می پردازد. جامعه آماری شامل فارغ التحصیلان 6 دانشکده از دانشگاه سیستان و بلوچستان در یک سال تحصیلی از مهر 95 تا مهر 96 می باشد که 800 نفر برآورد شده اند، دانشکده های مذکور با روش نمونه گیری خوشه ای از بین 12 دانشکده انتخاب شده اند. براساس جدول مورگان و روش نمونه گیری طبقه ای، 260 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. حجم نمونه هر طبقه بر اساس شیوه ی انتساب متناسب به دست آمده است. روایی محتوای پرسش نامه ها بر اساس نظر خبرگان تایید و پایایی پرسش نامه 89/0 به دست آمد. نتایج آزمون T نشان می دهد که عوامل اقتصادی، عوامل فردی، نگرش جامعه و پنداشت سازمان که توسط محققان شناسایی شده اند در گرایش به جذب فارغ التحصیلان در نیروی انتظامی موثر می باشند. بر طبق نتایج آزمون فریدمن عامل اقتصادی موثرترین عامل و عامل پنداشت سازمان کم ترین اثر را بر گرایش فارغ التحصیلان دارد. بر اساس یافته ها عوامل اقتصادی و نگرش جامعه توسط سازمان قابل تغییر و کنترل می باشد. ازاین رو توجه بیشتری را می طلبد.

    کلیدواژگان: عوامل اقتصادی، عوامل فردی، نگرش جامعه، پنداشت سازمانی، فارغ التحصیلان دانشگاهی
  • محمد جواد کاملی، مسعود شریعتی، کمال باقری* صفحات 135-166

    تحقیق حاضر با هدف شناسایی عوامل سازمانی موثر بر درخواست بازنشستگی پیش از موعد کارکنان مورد مطالعه قرار گرفته است. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی بوده است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر داده کمی بوده است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه بوده‏؛ روایی پرسشنامه از نظر خبرگان و اساتید محترم مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از مقدار آلفای کرونباخ بالای 85/0 نشان دهنده آن است که ابزار تحقیق از روایی و پایایی مناسبی برخوردار شده است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل تمامی کارکنان درخواست کننده بازنشستگی پیش از موعد کارکنان ناجا در سال 1395 بوده که با استفاده از جدول مورگان 345 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردیدند که به صورت تصادفی طبقه ای نسبت به انتخاب تعداد نمونه اقدام شد. همچنین برای بررسی نرمال بودن متغیرهای تحقیق از آزمون کلموگرف اسمیرنف استفاده شد نتایج نشان داده که برای همه متغیرهای تحقیق سطح معنی داری بزرگتر از 05/0 بوده و از توزیع نرمال برخوردار بودند. نتایج آزمون فریدمن نشان می دهد که اولویت عوامل سازمانی موثر بر درخواست بازنشستگی پیش از موعد کارکنان ناجا متفاوت است. میانگین رتبه در مولفه تعهد سازمانی برابر 27/3، میانگین رتبه رضایت شغلی برابر 02/3، میانگین رتبه فشار شغلی برابر 72/1 و میانگین رتبه عدالت سازمانی برابر 99/1 است. عوامل سازمانی موثر بر درخواست بازنشستگی پیش از موعد کارکنان ناجا بر اساس اولویت بدین شرح می باشد: اولویت اول: تعهد سازمانی، اولویت دوم: رضایت شغلی، اولویت سوم: عدالت سازمانی و در پایان فشار شغلی می باشد.

    کلیدواژگان: فشار شغلی، تعهد سازمانی، رضایت شغلی، عدالت سازمانی، بازنشستگی پیش از موعد
|
  • Ayatollah Fathi*, Noor Mohammad Rezaee, Bahman Ahadi Pages 9-28

    Human resources are the most valuable and most important factors in the development of any country that can guarantee the stability and progress of organizations. Given the importance of human resources in the police force, as a people-oriented organization, this study has been done aimed to identify and prioritize the factors affecting human resources productivity in the East Azerbaijan police. To this end, 250 employees of the police headquarters and the provincial police headquarters city of Tabriz, 70 staff and 180 line responded to the factors affecting productivity questionnaire. Friedman test results showed that from the productivity of organizational factors, from personal factors, individual abilities and personal skills, from the job factors, having enough time to do the right things, from workplace factors hours of work and good working shifts, from management factors the correct selection of staff , from organizational factors, The sufficient salary, from cultural factors the spirit of cooperation related to the organization and from communication factors appreciate, support and gratitude of managers and officials were the first priority factors affecting productivity. First-class managers and middle managers of the police can act regarding priority of factors affecting the productivity and try to reduce these factors in order to increase organizational productivity. Therefore the employers would have fewer concerns in their missions

    Keywords: Productivity, productivity factors, Employee
  • Vahid Azodi* Pages 29-50

    Human resources are one of the most important assets of any organization and nothing has replaced despite recent new technical improvements. Retaining existing human resources in each organization, especially expert and committed ones are considered as one of the most important goals of each organization. The purpose of this study is to investigate the reasons for the increase in absenteeism among the soldiers of the police command of Zarand in Kerman province.  This research has been done practically in terms of goal, and quality in terms of research methodology. The statistical society is formed clustering method among 10 soldiers with the record of absenteeism and 5 official employees (commanders and police officers of the police command center of zarand) until reaching theoretical saturation. Qualitative data was collected through an open interview using the grounded theory, and then grounded coding using theoretical method was applied to achieve a category system.  The results of this research show that marriage and being native are two of the most important personal factors in absenteeism, native is a way to increase the comfort and convenience, but in fact, it is one of the most important factors in the occurrence of absenteeism. Moreover, the most important organizational factors affecting the increase in absenteeism of soldiers could be mentioned as; incorrect management of some of the managers and the lack of fairness in vacation permission, shortage in the number of soldiers for various missions and burdening extra duties to them, and neglecting personal problems of soldiers.

    Keywords: Absenteeism, military service, escaped soldiers, Zarand city
  • Hossein Torki, Taghi Bakhtiari* Pages 51-74

    The police patrols as the first layer of protection to prevent crime and security have an important impact on society. Because of the way the duty of law enforcement patrol missions with different mentalities and poor performance of some of them was always the problems and partly to protest the lack of provides causing concern, to evaluate the factors after reading books and resources, and research showed can be a function of two factors: A) Internal factors b) external factors and less work than employees and staff working with major differences in factors such as motivation, education, and training is located.

    Method

    this research is applied in terms of applied and descriptive survey method. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire.The statistical population of the 120 members of the rescue unit of big Tehran and the sample size is selected in full scale.  For data analysis, one-sample t-test and Friedman rank test were used.  Results and

    findings

    was it possible that, given the limitations of the sample without the need for sampling, statistical theory of individual members of society to obtain and then use the software spss Results are analyzed. The descriptive statistics were used for data analysis results of the study showed that patrol between performance and factors such as motivation, training, facilities, equipment, work experience, education, and performance correlates to promote them. In the end, after identifying these factors and demonstrate their positive impact and recognition problems, suggestions according to the results of the study are presented.

    Keywords: Police Relief, performance, security patrols, Crime
  • Alii Abdali, Reza Jawadian, Mohammad Reza Zabet, Ali Miri*, Amir Ashrafi Pages 75-102

    The appropriate salaries and benefits have much influence on behavior and behavior of the living standards, purchasing power, and mental and emotional health of the staff, and ultimately increases the productivity of the bank employees. Unsatisfaction with payment also affects not only the bank's performance, but also reduces the quality of working life of the employees and ultimately leads to the efficiency decrease, abusive behaviors and social mismanagement of the bank's employees. Services compensation refers to all forms of financial transaction, material service, and benefits that employees define as part of a recruitment relationship. service compensation is and non-financial compensation. The main purpose of this research is to investigate payment system on the productivity of employees of Qavamin Bank, Tehran Branch. The statistical society of this paper consist of all employees of Gwamyn Bank employed in Tehran's branches of 242 people. The statistical sample is a simple random sampling method using the data collected by the “Cochran” questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by using the opinions of the professors and its related narratives, and the reliability of the questionnaire was validated using Cronbach's alpha which was obtained (0.895) that shows the validity of the questionnaire. Data analysis was performed using the Kolmogorov-Smirnov test, one-sample t-test, and the Friedman test. The results show that effective factors on the pay system including salary and benefits (fixed pay), rewards and overtime, and other payments (variable payments), facilities and welfare services have been effective on employees productivity in Qwamin Bank.

    Keywords: Compensation services, Direct financial compensation, Indirect financial compensation, Non-cash compensation, Productivity
  • Noormohammad Yaghoubi*, Abdolmajid Imani, Alireza Gazme, Mahsa Rigi Pages 103-134

    Human resources have the determinant and important role in organizations success; Accordingly, this study identifies and prioritizes effective factors on employ graduates of the police force of Zahedan. Statistical population includes graduates of 6 faculties from “Sistan and Baluchistan” University during an academic year from September 2016 to September 2017 that they have been estimated to be 800 individuals.The above faculties are selected by cluster sampling among 12 faculties. According to Morgan’s table and stratified sampling method, 260 individuals were selected as sample. The content validity of the questionnaire was confirmed by the expert’s opinions and the reliability of this questionnaire was calculated to be 89/0. T-Test results have shown that economic factors, individual factors, community attitude and organization concept are effective to attract graduates to the police force. According to the result of Friedman-test economic factor is the most effective factor and organization concept has the least effect on the graduate’s attitude. Based on the findings, economic factors and community attitudes can be changed and controlled by the organization. Therefore, more attention is needed

    Keywords: Economic factors, Individual Factors, community attitude, organization concept, graduates
  • Mohammad Javadi Kamel, Massoud Shariati, Kamal Bagheri* Pages 135-166

    The purpose of this study is to identify the organizational factors affecting the pre-retirement application of employees. The research method was descriptive-survey. This research has been practical from the point of view of goal and quantitative from the point of view of data. The data gathering tool was a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and professors. The reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha value above 0/85 indicates that the research tool has good validity and reliability. The statistical population of the study consisted of all employees applying for early retirement of NAJA using Morgan's table, as sample size who randomly selected. Also, to investigate the normality of the variables, the Kolmogorov-Smirnov test was used. The results showed that for all variables the level of significance was greater than 0.05 and had a normal distribution. Therefore, according to the normal distribution of data, parametric tests were used and in this research, a one-sample t-test was used. The results of the Friedman test show that the priority of the organizational factors affecting the pre-retirement application of NAJA employees varies. The average rating in the organizational commitment component was 3.27, the average job satisfaction rating was 3.23, the average rank of job pressure was 1.72 and the average organizational justice rating was 1.99. The organizational factors affecting the pre-retirement application of Naja staff are as follows: Priority One: Organizational commitment, Priority Two: Job Satisfaction, Priority Three: Organizational Justice, and at the End the Job Pressure

    Keywords: Job Pressure, organizational commitment, Job satisfaction, Organizational Justice, Early retirement