فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 35 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محدثه قادری*، حسین خاکپور صفحات 7-34
    نظریه سبکشناسی گفتمانی در پی بررسی زیبایی های منحصر به فرد چینش کلام در متون برجسته و هنری است. سبکشناسی گفتمانی، نگرشی است در باب رابطه محتوای متن با بیرون متن، که مستقیما تحت نفوذ اندیشه میشل فوکو به وجود آمد. این برخورد زبان شناختی، در متن های ادبی به مقولاتی فراتر از جمله، مانند: پیوستار معنایی، سبک نحوی جمله ها ، کنش گفتاری، بافت، نظم ساختارهای خود متن و بسامد کنشها وجمله هامی پردازد.سبک نحوی جمله هاوکنش گفتاری سوره مجادله، رابطه مستقیمی را با پیوستار معنایی و بافت موقعیتی برقرار کرده است؛ به گونه ای که باتغییربافت موقعیتی، سبک نحوی جمله هاوکنش گفتاری آن نیز تغییر می یابد و نکته دیگر، اینکه با تطبیق کنشها و سبک نحوی جمله ها با بلاغت کلاسیک عربی در علم معانی که توجه به اقتضای حال را شرط اصلی بلاغت شمرده شده است، در یک راستا میباشد و کنشهای کلامی کاملا درست و به جا با مقتضای حال به کار رفته اند.دراین جستار،میتوان به عوامل موثر محیطی درنازل شدن این سوره و تاثیر عوامل محیطی برکنشهای کلامی، پیوستاردستوری ومعنایی به کاررفته در جملات را بهتر جویا شد و به درک صحیح تری از نازل شدن سوره مجادله که به سبک و سیاق ادبی ویژه ای نازل شده است،دست یافت.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، سوره مجادله، سبکشناسی گفتمانی، میشل فوکو
  • اسماعیل صابر *، سید حسین شرف الدین صفحات 35-66

    از عصر نزول تا به امروز، قرآن کریم دارای جذابیت و گیرایی منجصر به فردی بوده است؛ تاریخ اثبات کرده است که این جذابیت منحصر به فرهنگ، قومیت یا دوره زمانی مشخصی نیست. یکی از مهمترین دلایل جذب مخاطب به قرآن کریم، مربوط به عنصر «پیام» (هم در بعد شکل و بعد محتوا) است. سوال اصلی مقاله این است که مهمترین ویژگی های جذابیت بخش شکل و محتوای پیام قرآنی از منظر خود قرآن کریم چیست؟ برای پاسخ به این پرسش نیز، از روش تفسیر موضوعی استفاده شده است. نتیجه این تحقیق نشان می دهد که فصاحت، بلاغت، موسیقی پذیری، ساختار هندسی و نظم معنایی را می توان به عنوان مهمترین دلایل جذابیت شکل پیام قرآنی در نظر گرفت. در حوزه محتوایی نیز می توان به مواردی مثل: انطباق با فطرت، حق بودن، توجه به نیازهای مخاطبان، عمومیت و گستره دعوت، رعایت حرمت و کرامت مخاطبان، عدم وجود نفع برای فرستنده، سماحت و سهولت، پیراستگی از اختلاف و تناقض و... اشاره کرد.

    کلیدواژگان: جاذبه قرآن کریم، دافعه پیام، مخاطب شناسی، انسان شناسی مخاطب، اراده
  • علی شریفی*، مهدی رضایی صفحات 67-98
    آنچه که وقوع رنج را در زندگی بسیار بحران ساز میکند «بی معنا» بودن رنج است. از جانب یک فرد مسلمان رنجهایی که برای او رخ میدهند در قالب قرآن، سنت و آموزه های آنها، معنادهی میشوند. این پژوهش با تکیه بر این اصل، با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی مسئله رنج و معنای آن، از منظر قرآن و روایات پرداخته است. قرآن و روایات با ارائه تفاسیر و آموزه های خاص از رنج، این توانایی را دارند تا معنای رنجهای عظیم بشری را با وساطت ایمان به یک نظام مقدس، روحانی و هوشمند پیوند زنند و آنها را هدفمند سازند.اصلیترین، راهبرد قرآن و روایت در کاهش رنجهای بشری برساختن معنا برای رنج است. این آموزه ها مجموعهای از متغیرها را به هم پیوند میدهند. این متغیرهای زنجیرهای، از ایمان به خدا و معاد شروع میشود و با بهرهگیری از متغیرهای میانجی چون؛ توکل، صبر، جهاد و هجرت به متغیر نهایی یعنی رهایی از رنج و رستگاری در دو بعد دنیا و آخرت ختم میشود. رنجی که تحمل وگاه مبارزه با آن موجب تحقق کمال و ایدهآل دنیوی و نیز نیل به سعادت اخروی است و مبتنی بر اهدافی معین است و همین هدفمندی، راهبرد غایی و عالی آن در جهت جلوگیری از بحران معنا برای معتقدان به این آموزه هاست.
    کلیدواژگان: قرآن، روایات، رنج، راهبرد، دین
  • زهره قربانی * صفحات 99-124

    یکی از فعالیت های تعبیری مهم و بنیادی در زبان شناسی شناختی فعالیت شکل و زمینه است که به کمک آن می توان بسیاری از تعبیرات زبانی را مشخص کرد و یا حتی در مورد ترتیب کلمات نیز از آن کمک گرفت. زمینه، آن چیزی است که در بافت جمله از اهمیت بیشتری برخوردار است و شکل همان بافت و سیاق عبارت به شمار می آید. آیات بسیاری در قرآن وجود دارد که به چندین اسم خداوند با ترتیب خاصی خاتمه می یابند. یکی از آن ترتیب ها ترتیب دو اسم «عزیز» و «حکیم» است. این دو اسم در 45 آیه از قرآن آمده اند که «عزیز» در ابتدا و «حکیم» پس از آن ذکر شده است. با بررسی تمامی این آیات و با روش توصیفی- تحلیلی و بر اساس فعالیت شکل و زمینه مشخص شد که با توجه به بافت آیات، اسم «عزیز» از اهمیت بیشتری برخوردار است از این رو به عنوان «زمینه» در آغاز قرار گرفته است و اسم «حکیم» تحت الشعاع آن و در مقام«شکل» محسوب می شود و بر این نکته تاکید می کند که ربوبیت خداوند با دو اصل مهم همراه است یکی عزت و دیگری حکمت اوست و او معبود قدرتمند و عزیز است که تمامی کارهایش از روی حکمت و تدبیر است.

    کلیدواژگان: عزیز، حکیم، شکل، زمینه، نشانه شناسی شناختی
  • احترام رستمی*، حسن رضایی صفحات 125-147

    تنتیجه ی پذیرش سحر النبی می تواند اصل نبوت پیامبر ص را موردحمله قرار دهد. از طرفی مواجهه غربیان با اسلام از طریق دانشمندان آنها صورت می پذیرد و به هنر،سیاست و سایر ابعاد انعکاس می یابد.از این روتحلیل علمی دیدگاه های خاورپژوهان درباره پیامبر(ص) ضرورتی انکارناپذیر است. گابریل مندل خان از اساتید پیشکسوتی است که در عمر طولانی خود مطالعات اسلام شناسانه داشته است.سوال اصلی پژوهش حاضر این است که چه انتقاداتی بر آراء گابریل مندل خان درباره مسحور شدن پیامبر ص وارد است ؟ اهم دیدگاه های اودر این باره عبارت است از: تایید سحر شدن یا بیماری جسمی پیامبر(ص) در اثر سحر، طلسم نامیدن سوره های خاصی از قرآن، دوگانگی در معرفی مکی یا مدنی بودن معوذتین . از یافته های این پژوهش می توان به این موارد اشاره نمود :توجه نکردن به منابع شیعی بی توجهی به لوازم و تالی فاسد های سحر شدن پیامبر(ص) ، دخالت ندادن دلالت ها و زمینه های دیگر نزول آیه و استفاده نکردن از کلام معصومان موجب شده تا مندل خان دیدگاه سحر شدن پیامبر(ص) را تایید کند. اگر سوره فلق مدنی باشد با شان نزول سحر شدن پیامبر (ص) توسط یهود مدینه سازگار است در حالی که برخی آن را مکی دانسته اند. سوره های فلق و ناس با نام معوذتین مشهورشده اندو به آن ها نام طلسم اطلاق نشده است . رویکرد تفاسیر به عنوان منابع مندل خان در این باره متفاوت است برخی سحر شدن حضرت را قبول کرده و برخی معنای آیه را به امور غیر از سحر نسبت داده اند. هرچند آن جناب را در امور تبلیغی و شریعت مصون از سحر می دانند.

    کلیدواژگان: سحرالنبی(ص)، گابریل مندل خان، تفاسیر
  • مسعود رستنده*، سید حمید حسینی، ابوالقاسم یعقوبی صفحات 148-179
    هر اتفاق ناگواری که مشاهده می کنیم رد پایی از عجله و شتاب در آن است. در عصر حاضر که عصر اطلاعات و سرعت می باشد، بشر امروز دچار عجله و شتاب زدگی گشته است و همین امر استرس و اضطراب را وارد زندگی انسان ها نموده است.عجله و شتاب در علم اخلاق به آن معناست که انسان پیش از فراهم شدن مقدمات انجام کار، اقدام به اظهار نظر، قضاوت و یا انجام کار بنماید؛ امری که نتیجه ی آن جز شکست و یا انجام ناقص آن کار نخواهد بود. درست به مثابه ی آن که میوه، پیش از رسیدن چیده شود.البته عجله و شتاب بعد مثبت و پسندیده ای هم دارد که مورد تایید و تاکید قرآن کریم است و از آن تعبیر به سرعت می شود. سرعت در انجام امور خیر و نیک مثل ازدواج، سرعت و شتاب برای ادای حقوق طلبکار و اقامه ی نماز و برای آشتی دادن مومنان و...اما در برخی امور عجله و شتاب امری ناپسند و مذموم است که در روان شناسی به عنوان اختلال روانی مطرح می باشد؛ همچون عجله و شتاب در سرزنش دیگران، عجله و شتاب در مجازات و تنبیه و در تصدیق سخن چینان و...این پژوهش برآن است تا ضمن تفسیر تطبیقی و تحلیل کیفی و کمی محتوای آیات قرآن در باب عجله و شتاب، راهبردهای اخلاقی و روان شناختی درمان این اختلال روانی را در پنج بعد شناختی، دیداری، شنیداری، گفتاری و کرداری ارائه کند؛ سپس نمایه ی مدل مفهومی راهبرد قرآن برای درمان عجله و شتاب را مطرح نماید. ان شآءالله
    کلیدواژگان: راهبرد های درمان، شتاب و عجله، اخلاق، روان شناختی، قرآن
  • محمد جواد فلاح*، نسیم کرنوکر صفحات 180-205
    رویکر روانشناختی جامعه شناختی و اخلاقی و توجه به کارکردهای سه گانه آن با توجهخ به آیات قرانی می تواند به منزله استدلالی اخلاقی برای ازدواج باشد . این کارکردها در پاسخ کسانی است که ازدواج را امری غیر اخلاقی تلقی کرده اند از اینرو می توان با تبیین آیات قرآن به کارکردهای مذکور اشاره کرد و به نفع ازدواج از آن بهره برد . این مقاله با رویکرد تحلیلی عهده دار این مسئله است .در این تحلیل از منظر جامعه شناختی ازدواج با عث ثبات و انسجام اجتماعی شده و جوامع را از فروپاشی انسانی و اخلاقی نجات خواهد داد همانطور که کارکردهای روانشتاختی ازدواج باعث آرامش افراد و از بین رفتن پریشانی و سرگردانی و افسردگی های ناشی از تنهایی و پوچی خواهد شد. از منظر اخلاقی نیز ازدواج به حفظ اخلاقی افراد خواهد انجامید ضمن اینگه خانواده محل ظهور و بروز فضایل اخلاقی و دوری گزیدن از پلیدی های اخلاقی است.
    کلیدواژگان: اخلاق خانواده، خانواده قرآنی، کارکرد جامعه شناختی، کارکردروانشناختی، کارکرد اخلاقی
|
  • Mohaddeseh Ghaderi *, Hussein Khakpoor Pages 7-34
    The theory of discourse stylistics is to examine the unique beauty and artistic arrangement of words in texts. Stylistics discourse, attitudes about the relationship between the content of the text with the text, which was directly influenced by Michel Foucault's thought. The impact of linguistic, literary texts beyond issues such as: the continuum of semantic, syntactic style sentences, speech act, textures, text order their structures and frequency of tradeoffs Vjmlh's actions. Including the manner and style of speech act Surah controversy, has established a direct relationship with the continuum of meaning and context of situation is such that Batghyyrbaft position, style is also changing the way including Havknsh speech and other point, that the implementation of such actions and style including classical Arabic in rhetoric with rhetoric that the requirement had been considered the main condition rhetoric, In a verbal quite right direction and actions are used to fit the requirements of And.drayn article can be environmental factors Drnazl this chapter and the effect of environmental factors Brknshhay verbal, Pyvstardstvry asked Vmnayy better used in sentences and more accurate understanding of the revelation of Surah argue that particular literary style was revealed to be attained.
    Keywords: Holy Quran, Surah debate, discourse stylistics, Michel Foucault
  • Esmaiel Saber *, Syed Hussain Sharaf AlDin Pages 35-66

    From the age of decline to the present day, the Holy Qur'an has had a certain attraction and attraction. History has proven that this attraction is not limited to a specific culture, ethnicity or period of time. One of the most important reasons for attracting the audience to the Holy Qur'an is related to the element of "message" (both in dimensional dimension and content dimension). The main question of the article is that the most important features of the charm of the form of the Qur'anic message and the content of the Holy Qur'an itself? To answer this question, thematic interpretation method has also been used. The result of this research shows that eloquence, rhetoric, musicality, geometric structure and semantic order can be considered as the most important reasons for the attractiveness of the form of the Qur'anic message. In the domain of content, there are also such things as: adaptation to nature, right, attention to the needs of the audience, the general and scope of the invitation, respect for the dignity and dignity of the audience, the lack of benefit to the sender, care and ease, the elimination of conflict and contradiction and ... Cited.

    Keywords: The attraction of the Holy Quran, repulsion of the message, Audience, audience anthropology, will
  • Ali Sharifi *, Mehdi Rezaeei Pages 67-98
    Suffering in life is, in itself, a painful experience. However, what makes suffering in life cause extreme crises is its meaninglessness. Thus, a meaningful interpretation of suffering is a prerequisite for the durability of life and the meaning of it. The sufferings of a Muslim are given meaning through the Quran, Sunnah and their teachings. Through a descriptive-analytical approach aims to examine suffering and its meaning in the Quran and traditions. In this research, we have tried to find out what the approach of the Quran and traditions is in reducing human suffering. After reviewing the verses of the Quran and Islamic traditions, we reach the conclusion that the Quran and traditions, by providing particular interpretations and teachings of suffering, have the immense ability of linking the difficult and unfathomable predicament of the meaning of the immense sufferings of humans to the agency of faith in a sacred, spiritual, and intelligent system and make these sufferings meaningful despite their painful appearance.
    Keywords: Quran, tradition, suffering, Strategy, Religion
  • Zohreh Ghorbani* Pages 99-124

    One of the most important and fundamental interpretations of cognitive linguistics is the form and context in which many linguistic interpretations can be identified, or help in the formulation of words. The context is what more important in the texture of the sentence, and the shape is considered the same texture and The phrase. There are many verses in the Quran that end in several names of God in a special order. One of these arranges is the arrangement of the two names "Aziz" and "Hakim". These two names are mentioned in 45 verses from the Qur'an that "Aziz" is initially and "Hakim" is mentioned afterwards. By examining all these verses and using a descriptive-analytical method and based on the activity of the form and the field, it became clear that according to the text of the verses, the name "Aziz" is more important. Hence, it is considered as "the context " at the beginning, and the name "Hakim" is overshadowed by it as "form", and emphasizes that God's lordship is accompanied by two important principles: one is dignity and another He is his wisdom, and he is a mighty and dear god, whose works are wisdom and wisdom.

    Keywords: Aziz, Hakim, Form, Context, Cognitive Semiotics
  • Ehteram Rostami *, Hasan Rezaee Pages 125-147

    The result of the acceptance of Sahar al-Nabi can be the source of prophetic prophecy. On the other hand, Western encounters with Islam through their scholars are reflected in art, politics and other aspects. From this, the scientific analysis of the views of the Middle East on the Prophet (PBUH) is indispensable. the spell of certain surahs of the Qur'an, the dichotomy in introducing the covenant, or the civic nature of the covenant. The findings of this study include the following: not paying attention to Shi'a sources, without paying attention to the equipment and supplies of the corruptions of the Prophet's temptation, not to interfere with the implications and other grounds of the revelation of the verse and use Noting the words of the infallibles has led Mendeleqn to confirm the vision of the Prophet's heaven (pbuh). If the Sura is civilized, it is compatible with the dignity of the Prophet (pbuh) to overthrow the madness of the Medina, while some have considered it as Maki. The surahs of the Blood and the Nasa are known by their proper name and they are not called the spell. The interpretation approach is different from that of Mendel Khan. Some have accepted the Imam's magic and attributed some of the meaning of the verse to matters other than Sahar. Though they regard this Imam in the affairs of prophecy and shari'ah.

    Keywords: Sahar-al-Anbi (SA), Gabriel Mandl-Khan, Commentary
  • Masoud Rastandeh *, Seyyed Hamid Hoseini, Abolghasem Yaghoobi Pages 148-179
    Every sad thing we see is a trail of rush and acceleration. In the present age, which is the age of information and speed, mankind has been in a hurry today, and this has brought stress and anxiety into the lives of humans.The hurry in the ethics of science means that humans make comments, judgments, or do things before providing the necessary preconditions for doing something, which is not the result of failure or incomplete performance. Just as the fruit is arranged before it arrives.Of course, the haste and acceleration has a positive and beneficial dimension, which is confirmed and emphasized by the Holy Qur'an and interpreted quickly. The speed at which good and good things happen, such as marriage, the speed and speed to pay the salary of a creditor, and to make a prayer and to reconcile believers ...But in some cases, the haste and acceleration is a disgraceful thing that is considered psychological as a mental disorder in psychology, such as the haste and acceleration in blaming others, rushing and accelerating punishment and punishment, and verifying the mouthpiece ...The present study tries to provide moral and psychological strategies for the treatment of this psychiatric disorder in five cognitive, visual, auditory, speech and behavioral dimensions while comparing the quantitative and quantitative analysis of Qur'anic verses about rushing and acceleration. Then, the model's profile Concept of the Qur'anic strategy for the treatment of rush and acceleration. If God wills
    Keywords: Treatment strategies, acceleration, rush, Ethics, psychology, Quran
  • Mohammad Javad Fallah *, Nasim Karnoker Pages 180-205
    The sociological and ethical psychological approach, and paying attention to its threefold functions by paying attention to Quranic verses, can be a moral reasoning for marriage. These functions are in response to those who regard marriage as immoral, thus, it is possible to point out the functions of the Qur'an by explaining the verses of the Qur'an and benefiting from marriage. This paper, with an analytical approach, is responsible for this issue. In this analysis, from the sociological perspective of marriage, will be saved and social cohesion, and societies will be saved from human and moral collapse, as the tangible functions of marriage will make people calm and devastate the distress. And the wandering and depression of loneliness and emptiness. From a moral point of view, marriage will also lead to the moral preservation of individuals, while the family will be the place of the emergence of moral virtues and the avoidance of moral evil.
    Keywords: Family Ethics, Quranic Family, Sociological Function, Psychological Function, Ethical Function