فهرست مطالب

فصلنامه آبزیان و شیلات
پیاپی 17 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر هوشنگ بحری*، مجید افخمی، مریم احسانپور، علی جوادی صفحات 1-10

    مطالعه حاضر بر اساس استخراج کل چربی موجود در بافت ماهیچه ای دو گونه ساردین رنگین کمان Dussumieria acuta</em>  و  موتوی معمولی Encrasicholina punctifer</em> نمونه برداری شده قبل از فصل مانسون توسط روش صید پرساین دوقایقی در سواحل بندر جاسک انجام گرفت. ترکیب اسید های چرب با استفاده از کروماتوگرافی گازی انجام گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده هر دو گونه از نظر ترکیبات اسیدهای چرب پالمیتیک اسید(C16:0)  و سپس اولئیک اسید  (C18:1n9c) از اسید های چرب اشباع و اسید چرب های غیر اشباع تک زنجیره غنی می باشند. مهمترین اسید های چرب چند زنجیره غیر اشباع در دو گونه مورد بررسی شامل دوکوزا هگزانوئیک اسید (DHA) (C22:6n3) و ایکوزا پنتانوئیک اسید (EPA) (C20:5n3) اندازه گیری گردید. در مجموع اختلاف معنی داری بین مقادیر مجموع اسید های چرب (∑SFA، ∑MUFA و ∑PUFA) وجود داشت(05/0P<). این در حالیست که مقادیر ω-6 در دو گونه اختلاف معنی داری با هم داشته بطوریکه مقادیر ω-6 در گونه موتوی معمولی Encrasicholina punctifer</em> به میزان 32/ 4 میلی گرم بر میلی لیتر اندازه گیری شد(05/0.(P< بر اساس نتایج بدست آمده هر دو گونه دارای مقادیر بالای اسید های چرب بخصوص امگا3 بودند. مقادیر و ترکیب اسید های چرب موجود در این دو گونه می تواند به عنوان منابع مناسبی جهت استفاده در صنایع غذایی و تولید دارو های غنی شده امگا مورد استفاده قرار گیرند

    کلیدواژگان: اسید های چرب، ساردین رنگین کمان، موتوی معمولی، دریای عمان، ایران
  • یعقوب پورغلام، حسین خارا*، محمود محسنی صفحات 11-20

    وجود ویتامین ها برای ماهیان ضروری است. نیاز های مربوط به ویتامین ها در جیره تحت تاثیر اندازه، سن، میزان رشد، شرایط فیزیولوژیک، ترکیب غذایی جیره و... بستگی دارد.  در این بررسی سطوح مختلف ویتامینC از نوع ال- آسکوربیل-2- پلی فسفات شامل: فاقد ویتامین C (تیمار1)  و تیمارهای2 تا 6 به ترتیب حاوی 100، 200، 400، 800  و 1600 میلیگرم ویتامین Cدر هرکیلوگرم غذا در سه تکرار و به مدت 8 هفته جهت پرورش تاس ماهی سیبری در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که وزن نهایی، فاکتور رشد روزانه و میزان ضریب رشد ویژه در تیمار800 میلی گرم در کیلو گرم ویتامین C نسبت به سایر تیمارها بیشتر بوده و اختلاف آماری معنی داری را نشان داد(P<0.05). اگرچه در فاکتورهای ضریب چاقی، وزن بدن، بازده پروتئین، بیوماس و طول نهایی اختلاف معنی داری وجود نداشت (P>0.05). اما بیشترین مقدار آنها در سطح 800 میلی گرم در کیلو گرم ویتامینC و کمترین مقدار آن در تیمار 100 میلی گرم در کیلوگرم ویتامینC با هم مشترک بودند. کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی در تیمار800 میلی گرم در کیلوگرم ویتامینC و بیشترین میزان ضریب تبدیل غذایی در تیمار 100 میلی گرم در کیلو گرم ویتامینC مشاهده گردید. که فاقد اختلاف معنی دار آماری بودند(P>0.05). با توجه به نتایج کسب شده و اندازه گیری شاخص های مختلف از نظر رشد و FCR می توان مناسب ترین سطح پیشنهادی ویتامینC را در محدوده وزنی و دمایی مورد آزمایش 800 میلی گرم در کیلوگرم ویتامینC در نظر گرفت که خصوصا می تواند در هفته های ابتدایی رشد موثر واقع گردد.

    کلیدواژگان: baerii Acipense، ویتامین C، تاس ماهی سیبری، شاخص های رشد
  • یعقوب جادی*، علیرضا صفاهیه، رضا سلیقه زاده صفحات 21-32

    در این تحقیق سمیت حاد علف کش پاراکوات بر بچه ماهی بنی (Mesopotamichthys sharpeyi</em>)</em> مطالعه گردید. آزمایش سمیت حاد به صورت ساکن و بر اساس روش استاندارد O.E.C.D به مدت 96 ساعت انجام و پارامترهای موثر فیزیکوشیمیایی آب شامل pH، اکسیژن محلول و درجه حرارت کنترل گردید. آزمایشات ابتدایی به منظور یافتن محدوده کشندگی با رهاسازی 6 عدد بچه ماهی به داخل آکواریوم هایی که به حجم 15 لیتر آبگیری شده بودند انجام شد و بعد از به دست آوردن محدوده کشندگی، تیمارهای نهایی با 5 تیمار و 3 تکرار برای تعیین غلظت کشنده (LC50</sub> 96h) انجام پذیرفت. داده های حاصل با استفاده از روش آماری  Probit در سطح اطمینان 95 درصد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. غلظت های کشندگی حاد 24 ساعت (24h LC50</sub>)، 48 ساعت (48h LC50</sub>)، 72 ساعت (72h LC50</sub>) و 96 ساعت (96h LC50</sub>) پاراکوات بر بچه ماهی بنی به ترتیب 84/6، 29/5، 57/2 و 49/1 میلی گرم بر لیتر به دست آمد. حداکثر غلظت مجاز سمیت (MATC) پاراکوات بر بچه ماهی بنی، 14/0 میلی گرم بر لیتر و حداقل غلظت موثر (LOEC) این سم که به  96h LC10</sub> اطلاق می گردد، 05/1 میلی گرم بر لیتر بدست آمد. علاوه بر این محدوده کشندگی پاراکوات بر ماهی بنی در یک طیف محدود می باشد.

    کلیدواژگان: سمیت حاد، پاراکوات، غلظت کشنده، ماهی بنی
  • قباد خواجه محمدی*، عباسعلی زمینی، مسعود فرخ روز لاشیدانی صفحات 33-42

    هدف مقایسه ی سطوح استروئیدهای جنسی و هیپوفیزی شامل تستوسترون، 17- بتا استرادیول، GTH-I، GTH-II و فاکتور های استرس شامل کورتیزول و گلوکز، در جنس های نر و ماده ی مولدین تاسماهی ایرانی (</em>Acipenser persicus</em>)</em> صید شده از دریا و ارزیابی ارتباط بین مرحله ی رسیدگی جنسی با میزان این هورمون ها و استرس ناشی از مهاجرت و صید در این گونه از تاسماهیان بود. نمونه برداری از چهارده مولد نر و ماده ی تاسماهی ایرانی، از زمستان 1391 تا بهار 1392 در صیدگاه های ماهیان خاویاری و پره های صیادی حوضه ی جنوبی دریای خزر، در استان گیلان صورت گرفت. نتایج حاصل از بررسی های گنادی نشان داد که مولدین صید شده در مرحله ی 4 و 5 رسیدگی جنسی بودند. در مقایسه ی میانگین میزان تستوسترون سرم خون مولدین (نرها 18/32 ± 41/123 و ماده ها 92/ 18 ± 87/44 نانو گرم در میلی لیتر)، اختلاف معنی دار آماری دیده شد (05/0 p<). اما پس از مقایسه ی میانگین هورمون های 17- بتا استرادیول، GTH-I و GTH-II سرم مولدین، اختلاف معنی دار آماری مشاهده نشد (05/0 p>). سطوح تمامی این هورمون ها در مولدین نر بیش از ماده ها بود. پس از مقایسه میانگین شاخص های استرس، شامل کورتیزول (نرها 42/587 و ماده ها 42/608 نانوگرم در میلی لیتر) و گلوکز (در نر ها 02/31 ± 85/138 و در ماده ها 26 ± 85/ 136 میلی گرم در دسی لیتر)، اختلاف معنی دار آماری دیده نشد، اما سطوح این فاکتور ها از حد طبیعی بیشتر بود (05/0p˃).

    کلیدواژگان: تاسماهی ایرانی، Acipenser persicus، رسیدگی جنسی، استروئید های جنسی، استرس
  • فائزه سمیع املشی*، عباسعلی زمینی صفحات 43-50

    این تحقیق درخردادماه سال1392درمرکز تحقیقات ، علوم شیلاتی و فنون دریائی دکترکیوان در بندر چمخاله با هدف تعیین تاثیر سطوح متفاوت پری بیوتیک مانان الیگوساکارید و پری بیوتیک دیواره سلولی مخمر نانوایی برفاکتورهای خونی و ایمنی بچه ماهیان اسکار(Astronouts o cellatus</em>) به مدت 8 هفته انجام پذیرفت. پس از یک هفته سازگاری با شرایط پرورشی 100عدد بچه ماهی اسکار با میانگین وزنی 35/0گرم بصورت تصادفی به 4 آکواریوم با تراکم25 عدد در هرآکواریوم به مدت 8 هفته با توجه به دمای آب به میزان10در صد زیتوده تغذیه شدند. در این آزمایش باغنی سازی ناپلی آرتمیا با پری بیوتیک مانان الیگوساکارید در سه تیمار 250،500،750میلی گرم در لیتر و یک گروه شاهد(هریک باسه تکرار) به مدت سه هفته، معادل بیست ویک روز بچه ماهیان اسکارمورد تغذیه قرارگرفتند واز ابتدای هفته چهارم تا انتهای هفته هشتم نیز با افزودن پری بیوتیک دیواره سلولی مخمردرسه تیمار 1،2،3درصد ویک گروه شاهد به میزان صفر(هریک با سه تکرار) با غذای آغازین بچه ماهی اسکارکه از شرکت بیومار تهیه شده بود، مورد تغذیه قرارگرفتند. در پایان دوره گلبول های سفید و قرمزخون، هماتوکریت، هموگلوبین، نوتروفیل،مونوسیت بین تیمار ها و شاهد اختلاف معنی دار آماری مشاهد شد ودر تیمارها افزایش معنی داری نسبت به شاهدداشته است، اما لنفوسیت در شاهد بیشترازکلیه تیمارها بوده است (P≤0.05) . غلظت متوسط هموگلوبین در گلبول قرمز خون(MCH) ، میزان حجم متوسط گلبولی خون ماهیان(MCV)، غلظت متوسط هموگلوبین گلبو های قرمز خون، (MCHC) و ائوزینوفیل مورد بررسی بین تیمار ها و شاهد اختلاف معنی دار آماری مشاهده نشد (P>0.05). دربررسی فاکتورهای ایمنی، لیزوزیم خون، IgM در تمامی گروه های تیماری بیشترازگروه شاهد بوده است و به لحاظ آماری اختلاف معنی دار مشاهده گردید (P<0.05). میزان ایمنوگلوبولین کل بین تیمار ها اختلاف معنی دار آماری مشاهده شد ودر تیمار% 1 و% 3 بیشتر از شاهد و تیمار% 2 بوده است.

    کلیدواژگان: ماهی اسکار(Astronotus ocellatus)، پربیوتیک دیواره سلولی مخمرنانوایی، مانان الیگوساکارید، ناپلی آرتمیا، شاخص های خونی و ایمنی
  • محمود علیزاده افشار، حسین خارا*، بهرام فلاحتکار صفحات 53-63

    در این تحقیق اثر گرسنگی واستراتژی هایتغذی های بر شاخص های رشد و کیفیت لاشه دربچهتاس ماهی روسی  (Acipenser gueldenstaedtii</em>) با میانگین وزنی (± خطای استاندارد) 33/0 ± 77 گرم به مدت 8 هفته مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش در مخازن 1000 لیتری با تراکم ذخیره سازی 20 عدد ماهی انجام شد. به این منظور، تعداد 180عدد تاسماهی روسی در 3 تیمار و با 3 تکرار تقسیم شدند. تیمارها شامل گرسنگی، غذادهی محدود و تغذیه کامل در نظر گرفته شد. هر 2 هفته یک بار به منظور بررسی شاخص های رشد زیست سنجی انجام شد. نتایج نشان داد اعمال گرسنگی کاهش معنی داری در شاخص های رشد شامل وزن کسب شده، افزایش وزن بدن، فاکتور وضعیتو نرخ رشد ویژه ایجاد می کند (05/0 P</em> <).بین تیمارهای مختلف از نظر شاخص کبدی (HSI)و شاخص احشایی (VSI)اختلاف معنی داری مشاهده شد (05/0 P</em> <).  به نحوی که کمترین و بیشترین میزان HSI و VSI به ترتیب در تیمارهای گرسنه و تغذیه کامل بوده است. نتایج آنالیز تقریبی لاشه حاکی از وجود اختلاف معنی دار در مقدار رطوبت و چربی بین تیمارهای مختلف بود (05/0 P</em> <)، اما در مقادیر پروتئین و خاکستر اختلاف معنی دار مشاهده نگردید (05/0 > P</em>). با توجه به نتایج حاصل از تحقیق حاضر، دوره های گرسنگی و تغذیه محدود اثرات نامطلوبی بر روی پارامترهای رشد، ترکیبات شیمیایی عضله، شاخص های کبدی و احشایی داشت بطوریکه می توان بیان نمود تاسماهی روسی نتوانسته با دوره های گرسنگی طولانی مدت سازش پیدا کند و با افزایش طول دوره گرسنگی اثرات منفی آن بیشتر می شود اما اثرات منفی تغذیه محدود نسبت به گرسنگی کمتر بوده و در مورد ضریب تبدیل باعث بهبود این فاکتور شده است. تلفاتی در اثر رژیم های مختلف غذایی در هیچ یک از تیمارها مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: تاسماهی روسی (Acipenser gueldenstaedtii)، گرسنگی، تغذیه، رشد، ترکیبات لاشه
  • نازنین کلانی*، برهان ریاضی، عبدالرضا کرباسی، فرامرز معطر صفحات 65-79

    از نظر بهداشتی ماهیان شاخص های زیستی مناسبی جهت سنجش میزان آلودگی فلزات سنگین در منابع آبی هستند. در مطالعه حاضر فلزات ارسنیک، کادمیوم، کروم، سرب و نیکل به علت خاصیت سمیتشان در بافت عضله ماهی کفال پوزه باریک به سبب نقش مهم در تغذیه انسان و لزوم اطمینان از سلامت آن مورد بررسی قرار گرفت. 6 عدد  نمونه بوسیله تور صیادی طی نیمسال گرم سال از تالاب گمیشان جمع آوری شدند. در آزمایشگاه پس از هضم با اسید نیتریک غلیظ، کلیه فلزات با دو دستگاه جذب اتمی کوره گرافیکی و پلاسمای جفتی انتقالی اندازه گیری شدند. مقادیر میانگین و انحراف معیار فلزات ارسنیک، کادمیوم، کروم، سرب و نیکل به ترتیب 459/2 ± 243/12 ،  038/3 ± 087/8 ،  806/1 ± 935/12 ،  39/735 ± 15580 و 08/0 ± 529/4 (میکروگرم بر کیلوگرم وزن خشک) بدست آمد. همبستگی بین طول، وزن و سن ماهی با فلزات تجمع یافته بوسیله نرم  افزارMVSP از طریق ترسیم دندوگرام آنالیز خوشه ای بررسی شد که حاکی از وجود همبستگی مثبت و معنی دار(6/0+ و84/0+=r) بین آنها بود. تنها در مورد دو فلز سرب و نیکل این همبستگی منفی(72/0- r=) بدست آمد. غلظت کلیه فلزات بجز سرب در نمونه ها پایینتر از استانداردهای بین المللی بود. ارزیابی ریسک بهداشتی ناشی از مصرف این ماهی با محاسبه شاخص خطر انجام شد که مقادیر بدست آمده برای فلزات سرب و کادمیوم (1<HI[1]</sup></sup>) بیانگر احتمال اثرات ناسازگار بر روی سلامتی است. از نظر بهداشتی، بالا بودن میزان جذب روزانه نسبت به مقدار مجاز مرجع، پتانسیل خطر احتمالی را در اثر مصرف یک وعده از این ماهی معادل 190 گرم، با درنظر گرفتن نرخ جذب و نرخ دسترسی زیستی 100% ، برای یک مصرف کننده بالغ نشان می دهد.

    کلیدواژگان: کفال پوزه باریک، ارزیابی ریسک بهداشتی، عضله ماهی، شاخص خطر، فلزات سنگین، آبگیر گمیشان
  • مهرداد کمالی*، افشین قلیچی، رضوان موسوی ندوشن صفحات 81-92

    هدف از انجام این تحقیق مطالعه تنوع، تراکم و فراوانی جوامع سخت پوستان زئوپلانکتونی استخرهای پرورش ماهیان گرم آبی شرق استان گلستان، شهر گنبدکاووس از خرداد تا آبان ماه سال 1390بود. طبق نتایج بدست آمده در طول دوره تحقیق تعداد 7 جنس مختلف شناسایی گردید، بطوری که 4 جنس آنها متعلق به گروه کوپه پودها و 3 جنس آن متعلق به گروه کلادوسراها بود. از جنبه تجزیه و تحلیل آماری هیچ اختلاف معنی داری بین میانگین لگاریتم تراکم نهایی جمعیت سخت پوستان زئوپلانکتونی استخرهای مختلف مشاهده نگردید (P>0.05) ولی در بین ماه های مختلف اختلاف معنی دار مشاهده گردید (P<0.05). بطوری که در ماه های خرداد و تیر دارای بالاترین تراکم بود ولی این تراکم در ماه های شهریور و آبان در کمترین کمیت خود بود. طبق نتایج بدست آمده جنس های Eucyclops</em> sp.، Cyclops</em> sp.، Daphnia</em> sp.، .Diaphanosoma</em> sp، Nauplius، .Chydorus</em> sp وThermocyclops</em> sp. به ترتیب با 53، 5/16، 12، 11، 5/5، 5/1 و 5/0 درصد بیشترین و کمترین فراوانی را به خود اختصاص داده بودند. ضریب همبستگی فاکتورهای آب و جوامع سخت پوستان زئوپلانکتونی حاکی از وجود همبستگی معنی دارای نیترات، فسفات و فسفر فسفات معادل 891/0-، 939/0 و 968/0 با این جوامع زئوپلانکتونی بود. بر اساس نتایج بدست آمده جمعیت سخت پوستان زئوپلانکتونی استخرهای پرورش ماهیان گرم آبی تحت تاثیر مدیریت استخر، شرایط آب و هوایی، فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب و ماهیان پرورشی می باشد.

    کلیدواژگان: تراکم، سخت پوستان، زئوپلانکتون، استخر پرورش ماهی، شرق استان گلستان
|
  • Bahri A. H*, Afkhami M, Ehsanpour M, Javadi A Pages 1-10

    This study was carried out to extract total lipid of ( Encrasicholina punctifer )and ( Dussumieria acuta ) caught from northern coast of the Oman Sea (Iran). Fatty acid composition was determined by capillary gas chromatography. The results show both species to be rich in palmitic acid (C16:0) and cis-oleic acid (C18:1n9c) of saturated (SFA) and monounsaturated fatty acids (MUFA), respectively. However, the main polyunsaturated fatty acids (PUFA) in the two species were DHA and EPA respectively. The results of this study showed the high content of fatty acids, specially (ω3) series in E n c r a s i c h o li n a p u n c ti f e r and D u s s u mi e r i a a c u t a . Their PUFA profiles are complementary and maybe appropriate for the pharmaceutical and food processing industries to harness this resource and generate specialized drugs or PUFA-enriched food products.

    Keywords: Fatty acid, Encrasicholina punctifer, Dussumieria acuta, Oman Sea, Iran
  • Pourgholam Y, Hossein KH*, Hossein KH Pages 11-20

    Vitamins are essential for fish. Requirement of vitamins in the diet varies depending on fish age, size, growth rate, physiological conditions, and diet composition. This study aims to investigate the effects of different levels of vitamin C (L-ascorbyl 2 – polyphosphate) on Siberian sturgeon fingerlings for 8 weeks at 6 treatments including the control (vitamin C free) (1), Treatments 2 and 6 respectively, containing 100, 200, 400, 800 and 1600 mg/kg vitamin C with 3 replicates for each. According to the results, the highest final weight gain was significantly obtained at treatment 5 (p<0.05), while the lowest final weight gain was observed at treatment 2. The results also showed that there was a significant difference between treatments in terms of daily growth and special growth rate (SGR) (p<0.05) and the highest figure of this factor was observed at treatment 5. However, there were no significant difference between treatments in terms of condition factor, body weight, protein yield, biomass, and final length (p>0.05), while the highest and the lowest figures of these factors were obtained at treatments 5 and 2, respectively. The lowest and highest figure of food conversion rate (FCR) were observed at treatments 5 and 2, respectively, although there was no significant difference between them (p>0.05). According to the results, it can be recommended that the best level of vitamin C which can develop growth and FCR is 800 mg/kg diet. This can be especially effective in the early weeks of growth.

    Keywords: Vitamin C_Growth indexes_Siberian Sturgeon ( Acipenser baerii
  • Jaddi Y*, SaFahie A, Salighezadeh R Pages 21-32

    In this study, acute toxicity of Paraquat was studied on
    Mesopotamichthys sharpeyi fingerling. The acute toxicity test was performed in static renewal system based in the standard method proposed by OECD during 96 h, physicochemical parameters of water including pH, dissolved oxygen and Temperature were monitored. In order to determine the lethal range of paraquat a range finding test was carried out. The acute toxicity test was preformed in 5 treatments in triplicates. The obtained data were analyzed by using Probit analysis with 0.05 confidence limit. According to the results of this study, 24 h LC50, 48 h LC50, 72 h LC50 and 96 h LC50 of paraquat on Mesopotamichthys sharpeyi was 6.84, 5.29, 2.57 and 1.49 mg/l respectively. The Maximum acceptable toxicant concentration (MATC) of paraquat on Mesopotamichthys sharpeyi was 0.14 mg/l and the lowest was observed effect concentration witch is equal to 96 h LC50 was 1.05 mg/l. in addition paraquat lethal toxicity takes place in a narrow range of toxicant concentration.

    Keywords: Acute Toxicity, Paraquat, Lethal Concentration, Mesopotamichthys sharpeyi
  • Mohamadi Q*, Zamini A.A, Farokh Ruz Lashidani M Pages 33-42

    The main goal was comparing some main sex and pituitary hormones of serum such as testosterone, 17β estradiol, GTH-I, GTH-II and stress indicators as cortisol and glucose in both male and female bloodstocks of Persian sturgeon (Acipenser Persicus) , which were catched from sea and assessing the relation of matural level with this sex hormones and the stress of migration and catching in this fish species. Sampling fourteen males and females serum has been done there from winter to spring 2013, in some Guilan sturgeon fishery stations. The results of gonadal examination showed that the broodstocks were in IV and V mature levels. After comparing serum steroids, there were much statistical significant differences in amount of testosterone in males (123.41±32.18 ng/ml) and females (44.87±18.92 ng/ml) (p˂0.05). But in the amounts of 17β estradiol, GTH-I and GTH-II, there were no statistical significant differences between males and females (p˃0.05). All of hormones were seen in males more than in females. After comparing stress factors as cortisol (587.42 ng/ml in males and 608.42 ng/ml in females) and glucose (138/85±31.02 mg/dl in males and 136/85±26 mg/dl in females) there were no statistical significant difference between males and females; but levels of this factors were much more than normal levels (p˃0.05).

    Keywords: Persian sturgeon, Acipenser Persicus, Sexual Maturity, Sex Steroids, Stress
  • Zamini A, Samie Amlashi F* Pages 43-50

    This research was performed in June of 2012 in research center and technology fishery Dktr kyvan in Bndrchmkhalh the aim to determine the effect of different levele MOS prebiotic and Yeast cell wall on blood factors and immune of Oscar(Astronotus ocellatus) fingerlings for 8 weeks. after one week adaptating with cultural condition, 100 Oscar fingerling with weight average of 0/35 gr randomly to 4 aquarium for 8 week with attention to water temperature according to 10% of biomass fed.in this experiment with enrichment artemia nauplii with MOS prebiotic in tree experimental treatments 250,500.750 mg/l and one control group (each with 3 replicates ) 3 weeks Equivalent to 21 days the Oscar fish was feeding and the beginning of the fourth week to the end of the eighth week too with add Saccharomyces serevisiae prebiotie the tree treatments 1%,2% and 3% and one control group (each with 3 replicates ) the feed opening Oscar fingerling with name Biomar was designed. at the end of trial White Blood Cells (W.B.C ) and Red Blood Cells (R.B.C ), Hematocrit, Hemoglobin, Neutrophils and Monocytes between treatments and control group significant difference was observed and in all treatments there is a significant increase compared to control ,but Lymphocyte in control group was most of the all treatments .(P≤0.05). blood factors like MCH,MCV, MCHC and Investigated Eosinophils between treatments and control group significant difference was not observed. (P<0.05). in survey immune factors Serum lysozyme, IGM in all treatments was higher than the control group and had Statistically significant difference Compared to the control group. (P>0.05). Total Immunoglobulin between treatments significant difference was observed and in treatments 1,3% was higher of control group and treatment 2%.

    Keywords: Oscar fish( Astronotus ocellatus ), Saccharomyces serevisiae prebiotic, Mannan
  • Alizadeh Afshar M, Khara H*, Falahatkar B Pages 53-63

    In this study, the effects of starvation and feeding strategies on growth and carcass composition of Russian sturgeon ( Acipenser gueldenstaedtii ) juveniles with mean body weight (± SE) 77 ± 0.33 g were investigated for 8 weeks. The storage density was 20 fish in 1000- liter tank. For this purpose, a total of 180 Russian sturgeon were divided into 3 treatments included starvation, restricted feeding and full feeding with 3 replicates. Biometry was conducted to assess the growth performance every 2 weeks interval. Results showed that there was significant reduction in growth performances included weight gain, body weight increase, condition factor and specific growth rate of starvation treatment (P<0.05). There was observed significant difference in hepatosomatic index (HSI) and viscerosomatic index (VSI) between different treatments (P<0.05) as the least and the most rate of HSI and VSI was belonged to starved treatment and full feeding, respectively. The results of proximate carcass analysis showed significant difference in moisture between different treatments and fat between starved treatment in comparison with restricted feeding and full feeding (P<0.05). No significant difference in protein and ash contents was observed among the treatments (P>0.05). According to the obtained results, the starvation periods had negative effects on growth performance, carcass chemical composition, liver and visceral indices, so it can be concluded that Russian sturgeon does not compromise the long-term starvation periods and negative effects of starvation increasing with accession of starvation period but the negative effects of restricted feeding was less than starvation and improved feed conversion ratio. There was not observed any mortality using different diets.

    Keywords: Russian sturgeon Acipensergueldenstaedtii, starvation, nutrition, growth, carcass composition
  • Kalani N*, Riazi B, Karbassi A.R., F. Moattar Pages 65-79

    Fish is an appropriate bioindicator to assess the contaminations originated from heavy metals in water resources. In this study, we aimed to measure the main Toxic metal concentrations (As, Cd, Cr, Ni and Pb) in muscle of Liza saliens which has an important role in human nutrition and health. The 6 samples were collected from Gomishan wetland by fishing nets during the spring and summer. In the laboratory, after samples digestion with concentrated nitric acid, all metals were analyzed by using both graphite furnace atomic absorption spectrophotometer and Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry. Mean concentration ans standard deviation of As, Cd, Cr, Pb and Ni were 12.243±2.459, 8.087±3.038, 12.935± 1.806, 15580± 735.39 and 4.529±0.08 (μg/kg dry weight) respectively. We used MVSP software to check out the relationship between metals and biometric characteristics by drawing dendrogram of the cluster analysis. The dendrogram analysis showed that a positive significant correlation exists among As, Cd and Cr concentrations with body length, age (r =+ 0.84) and weight (r =+ 0.6). But a significant negative correlation observed among Pb and Ni concentrations with samples body weight, length and age (r = -0.72). The levels of all metals were below than the established limits, except Pb which was exceeded than the permissible limits issued by international standards. HumanHealth Risk Estimates from fish consumption was done by calculating the hazard index (HI). The Hazard index values for all metals were below 1, except lead and cadmium (more than 1). Whereas HI > 1 suggests the probability of adverse health effects. Although the heavy metals analyzed in the wetland could pose immediate health risk to humans. Because of the fact that the Estimated Daily Intake values of Pb and Cd are more than Reference Dose values specified by EPA, with considering the absorption rate and bio-availability rate of 100% it is proven that a meal consumption of this kind of fish per week is risky for an adult consumers.

    Keywords: Fish Muscle, Gomishan lagoon, Liza saliens, Hazard Index, Health Risk Estimates, Heavy Metals
  • Kamali M*, Ghelichi A, Mousavi Nadushan R Pages 81-92

    The aim of this study was estimate of diversity, density and frequency of crustacean zooplankton community of warm water fish ponds in Gonbade Kavous city at east of Golestan province. Sampling act was done during one culture period from June to November 2011. Finally 7 genuses were identify and recorded during study period. So that 4 genuses belongs to copepoda and 3 genuses belongs to cladocera. From statistical aspect, there is no significant differences between different 6 ponds observed (P>0.05). But there is significant differences between different months observed (P<0.05). So that, the highest density belongs to June and July months and lowest density belong to September and November months. The results show that the highest and lowest frequency percent of dominance genus belongs to Eucyclops sp, Cyclops sp, Daphnia sp, Diaphanosoma sp, Nauplius, Chydorus sp and Thermocyclops sp with 53, 16.5, 12, 11, 5.5, 1.5 and 0.5 % respectively. The correlation analysis between crustacean zooplankton community and water physico-chemical parameters show that total density of crustacean zooplankton community had significant correlation with NO3, PO4 and P-PO4 parameters -0.891, 0.939 and 0.968 respectively. Other water physico-chemical parameters had no correlation relative with crustacean community. The results show that crustacean of zooplankton community of fish ponds affected by ecosystem management, climate condition, water physico-chemical parameters and grower fishes.

    Keywords: Density, Crustacean, Zooplankton, Fish Pond, East of Golestan Province