فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهی - پیاپی 40 (بهار 1399)

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 40 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • سید علی نورحسینی*، افشین سلطانی، حسین عجم نوروزی صفحات 1-17
    به منظور بررسی اثر تغییرات دما و غلظت های مختلف دی اکسید کربن بر رشد، نمو و عملکرد بادام زمینی (رقم نورث کارولینای 2) از مدل SSM-Peanut استفاده شد. مدل SSM-Peanut ترکیبی از سناریوهای مختلف تغییر اقلیم شامل کاهش 1، 2، 3، 4، افزایش 1، 2، 3، 4، 5، 6، 7، 8 درجه سانتی گراد دما و عدم تغییر دما و همچنین غلظت های دی اکسیدکربن به میزان 350، 400، 450، 500، 550، 600، 650 و 700 پی پی ام در نظر گرفته شد. این مطالعه با استفاده از داده های آزمایش های مزرعه ای اجرا شده در شهرستان آستانه اشرفیه صورت گرفت. شبیه سازی برمبنای داده های هواشناسی واقعی سال های 2007 تا 2015 ایستگاه سینوپتیک کیاشهر (شهرستان آستانه اشرفیه) اجرا شد. نتایج نشان داد که کاهش دما نسبت به شرایط کنونی منجر به افزایش روز تا مراحل فنولوژیکی بادام زمینی گردید، به طوری که با کاهش 4 درجه ای دما، روز تا رسیدگی از 135 روز به 166 روز افزایش پیدا کرد. با افزایش 1 تا 5 درجه دما نسبت به شرایط کنونی، روز تا رسیدگی از 135 روز به 116 روز کاهش پیدا کرد. کاهش دما نسبت به شرایط کنونی باعث کاهش عملکرد بادام زمینی گردید، به طوری که در شرایط کنونی صرفا با کاهش 4 درجه سانتیگراد 40 درصد از عملکرد دانه و غلاف کاهش پیدا کرد. اما با افزایش غلظت CO2 از شدت کاهش عملکرد کاسته شد، به طوری که کاهش 4 درجه سانتیگراد دما در غلظت 550 پی پی ام CO2 هوا منجر به کاهش 37 درصد از عملکرد بادام زمینی کاهش شد.
    کلیدواژگان: تغییرات دما، تغییرات عملکرد، غلظت دی اکسیدکربن، مدل SSM-Peanutمراحل فنولوژیکی
  • حمید مروی*، پرویز رضوانی مقدم، محسن جهان، محمد آرمین صفحات 18-26
    هندوانه ابوجهل یکی از گیاهان دارویی مهم در طب سنتی می باشد که عمدتا در مناطق خشک و بیابانی رشد می کند. به منظور بررسی اثر تنش خشکی و مقادیر مصرف کود دامی بر عملکرد، اجزای عملکرد و کارایی مصرف آب هندوانه ابوجهل آزمایشی در شرایط مزرعه ای در دو سال زراعی 92-91 و 93-92 به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در منطقه سبزوار اجرا گردید. تنش خشکی به عنوان کرت اصلی بر اساس میزان تبخیر از تشتک تبخیر در سه سطح (50، 75 و 100 میلی متر) و مقادیر مختلف کود دامی (0، 20، 40 و 60 تن در هکتار) به عنوان کرت فرعی در چهار سطح در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد افزایش سطح تنش باعث کاهش تعداد میوه در مترمربع (49 درصد)، وزن خشک تک میوه (14 درصد) و به دنبال آن کاهش عملکرد میوه (38 درصد) و دانه (40 درصد) گردید. تعداد دانه در میوه، وزن صد دانه تحت تاثیر تنش خشکی قرار نگرفت. افزایش مقادیر مصرف کود دامی باعث افزایش عملکرد و اجزای عملکرد (به جز وزن صد دانه) گیاه شد. کمترین میزان عملکرد میوه و دانه و اجزای عملکرد در تیمار عدم مصرف کود دامی و بیشترین آن ها در نتیجه مصرف 60 تن کود دامی در هکتار مشاهده گردید. در مجموع نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین عملکرد میوه و دانه از آبیاری پس از 50 میلی متر تبخیر و مصرف 60 تن کود دامی در هکتار به دست آمد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، کدوئیان، کود دامی، گیاه دارویی
  • رامین بابادایی سامانی*، علیرضا جاوید، مجید شعبانی صفحات 28-39
    امروزه استفاده از اسید سالیسیلیک به عنوان یکی از مواد تنظیم کننده رشد گیاهی به منظور افزایش مقاومت گیاهان در برابر تنش هایی همچون تنش خشکی رو به رشد است. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف اسید سالیسیلیک و دفعات مصرف آن بر افزایش تحمل به کم آبی درختان انجیر دیم استهبان با مطالعه برخی ویژگی های فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی و عملکرد اجرا گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. اسید سالیسیلیک در 4 سطح) صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلی مولار(و تعداد دفعات محلول پاشی در سه سطح (یک، دو و سه بار به فواصل 3 هفته از یکدیگر) ، فاکتورهای مورد بررسی در این پژوهش بودند. اولین محلول پاشی اسید سالیسیلیک سه هفته پس از بر دادن درختان بود. نتایج نشان داد که استفاده از اسید سالیسیلیک در سه غلظت اعمال شده باعث افزایش معنی دار محتوای کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کاروتنوئید، آب نسبی برگ، پرولین و مقدار عملکرد گردید و میزان نشت یونی سلول را کاهش داد. استفاده از این ترکیب هیچ گونه تاثیر معنی دار بر رشد طولی شاخه و میانگین سطح برگ نداشت. همچنین اثر دفعات مصرف اسید سالیسیلیک بر میزان کلروفیل a، کلروفیل کل و نشت یونی معنی دار بود ولی هیچگونه تاثیر معنی دار بر سایر صفات مورد بررسی نداشت. بر اساس نتایج بدست آمده از این تحقیق اسید سالیسیلیک با بهبود برخی ویژگی های فیزیولوژیک حساس به شرایط کم آبی و تنش خشکی باعث افزایش تحمل درختان انجیر دیم به شرایط کم آبی گردید.
    کلیدواژگان: نشت یونی، کلروفیل، کاروتنوئید، پرولین، عملکرد
  • رضا رضایی سوخت آبندانی، عطا الله سیادت، علیرضا پازکی*، شهرام لک، مانی مجدم صفحات 40-52
    به منظور مطالعه اثر تنش خشکی، سطوح مختلف کود نیتروژن و پتاسیم بر برخی صفات فیزیولوژیکی و زراعی ذرت، تحقیقی در مرکز تحقیقات کشاورزی بایع کلا (نکاء) طی دو سال زراعی 1394و 1395 انجام پذیرفت. آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار روی هیبرید ذرت سینگل کراس 704 اجرا شد. تنش خشکی به عنوان عامل اصلی در 4 سطح (آبیاری پس از 75، 100، 125 و 150 میلی-متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) و نیتروژن سه سطح (80، 160 و 240 کیلوگرم در هکتار) وپتاسیم در سه سطح (75، 150 و 225 کیلوگرم در هکتار) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد.مقایسه میانگین ها اثر متقابل نشان داد که با افزایش مقادیر نیتروژن و پتاسیم شاخص برداشت 52/30 درصد کاهشیافت.همچنین کمترین شاخص برداشت نیتروژنتحت اثر متقابلدور آبیاری×نیتروژن مربوط به تیمار دور آبیاری 150 میلی متر تبخیر با مصرف 240 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به میزان 91/30 درصد کاهش داشت. بیشترینمحتوای نسبی آب و شاخص مقدار کلروفیل برگدر دور آبیاری 75 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر و مصرف 240 کیلوگرم نیتروژن در هکتار مقایسه میانگین هابه ترتیب برابر 12/94%و 59/61%حاصل شد. بیشترین عملکرد دانه و نیتروژن برگ بلال برای سال دوم در دور آبیاری 75 میلی-متر تبخیر و مصرف 240 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به ترتیب با میانگین 12807 کیلوگرم در هکتار و 72/2 درصدبدست آمد. لذا باافزایش تنش خشکی، نیتروژن و پتاسیمصفات شاخص برداشت و شاخص برداشت نیتروژن کاهش یافت.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، ذرت، عملکرد دانه، محتوای نسبی آب برگ، نیتروژن و پتاسیم
  • بهنوش رسایی*، سعید جلالی هنرمند، مختار قبادی، گوییشنگ ژو صفحات 53-71

    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر کاربرد اشعه فرابنفش (UV) و آبسیزیک اسید بر فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی، خصوصیات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گوجه فرنگی تحت شرایط تنش خشکی انجام شد. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار طی دو سال زراعی به مرحله اجرا در آمد. عوامل آزمایشی شامل تابش اشعه فرابنفش در سه سطح (شاهد، UV-AB و UV-C)، محلولپاشی آبسیزیک اسید در دو سطح (عدم کاربرد و کاربرد با غلظت 10 میلی گرم در لیتر) و تنش خشکی در دو سطح بدون تنش خشکی (آبیاری کامل در کل دوره رشد) و تنش خشکی در مرحله رویشی (از 20 روز پس از انتقال نشاء تا شروع گلدهی) بودند. نتایج نشان داد که در اثر اشعه UV-AB، محتوای نسبی آب برگ و وزن خشک شاخساره افزایش یافت در حالی که کاربرد اشعه UV-C سبب کاهش محتوای نسبی آب برگ و وزن خشک شاخساره نسبت به تیمار شاهد شد. با اعمال تنش خشکی میزان فعالیت آنزیمهای کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز و همچنین غلظت کربوهیدراتهای محلول افزایش یافت در حالی که محتوای نسبی آب برگ و وزن خشک شاخساره به شدت کاهش یافت. در اثر محلولپاشی آبسیزیک اسید، میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز، محتوای نسبی آب برگ، غلظت کربوهیدراتهای محلول و وزن خشک شاخساره افزایش یافت. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق میتوان بیان کرد که تنش خشکی و فرابنفش اثرات زیانباری بر گیاه گوجه فرنگی داشتند و برهمکنش دو تنش محیطی فوق بطور هم افزایی عمل کرده تا مکانیسم های حفاظتی و سیستم دفاعی را القا کنند.

    کلیدواژگان: اشعه فرابنفش، آبسیزیک اسید، تنش خشکی، گوجه فرنگی، آنزیم های آنتی اکسیدان
  • سعید سعید ی پور*_عبدالکریم بنی سعیدی صفحات 72-81

    در این تحقیق اثرات تراکم بوته و دز کاهش یافته سولفوسولفورون + مت سولفورون-متیل بر میزان آلودگی علف هرز و عملکرد گندم، آزمایشی به صورت کرت‏های خردشده بر پایه بلوک‏های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر در سال زراعی 93-1392 مورد ارزیابی قرار گرفت. کرت اصلی شامل دوزهای مختلف علف‏کش سولفوسولفورون 75 درصد + مت سولفورون-متیل 5 درصد در سه سطح 20، 30 و 40 گرم ماده موثره در هکتار به همراه دو تیمار کنترل کامل و عدم کنترل در سراسر فصل و کرت فرعی شامل تراکم‏های مختلف گندم (بهرنگ) در چهار سطح 300، 400، 500 و 600 بوته در مترمربع بود. نتایج آزمایش نشان داد که سطح نسبتا قابل قبولی از فرونشانی علف هرز در مزرعه گندم با دوزهای پایین‏تر سولفوسولفورون + مت سولفورون-متیل (30 گرم ماده موثره در هکتار) در ترکیب با تراکم 500 بوته در مترمربع به دست آمد که با دوز توصیه شده بر برچسب آن قابل مقایسه بود. افزایش تراکم بذر مصرفی موجب افزایش تعداد سنبله در مترمربع و عملکرد دانه شد. به‏طوری‏که بیشترین تعداد سنبله (650) و عملکرد (3/486) گرم در مترمربع در تراکم 600 بوته در مترمربع به دست آمد. وزن 1000 دانه با افزایش تراکم بذر مصرفی کاهش یافت. نتایج نشان داد که با تلفیق دوز کاهش یافته سولفوسولفورون + مت سولفورون-متیل (30 گرم ماده موثره) و افزایش تراکم بذر (500 بوته در مترمربع) ضمن کنترل مناسب علف‏های هرز می‏توان به عملکرد بالاتر دست یافت.

    کلیدواژگان: دز علف کش، تراکم گندم، علف هرز، عملکرد دانه
  • الیاس نیستانی*، حسن مکاریان، علی اکبر عامری، مصطفی حیدری صفحات 82-90
    به منظور بررسی تجزیه علیت عملکرد دانه با اجزای عملکرد آزمایشی با 20 ژنوتیپ گندم دیم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در دو مکان (ایستگاه تحقیقات دیم شیروان و ایستگاه تحقیقات سیساب) در استان خراسان شمالی در سال 95-1394 به اجرا در آمد. در طی مراحل رشد و بعد از برداشت، از صفات ارتفاع بوته، تعداد روز تا سنبله دهی، تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله، تعداد روز تا رسیدگی، وزن هزار دانه و عملکرد دانه یادداشت برداری به عمل آمد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، بین ژنوتیپ ها از نظر تعداد روز تا سنبله دهی، تعداد روز تا رسیدن، تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله و عملکرد دانه اختلاف معنی دار وجود داشت. با توجه به مقایسه میانگین ها، ژنوتیپ های 17 (SISABAN-4) و 12 (MOB/NE94406=NE86582//84MC29/NE82583)//KS91) به ترتیب با 2522 و 2364 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند و ژنوتیپ 20 (SOKOLL//SUNCO/2*PASTOR) با 1190 کیلوگرم در هکتار کمترین عملکرد دانه را داشت. بر اساس نتایج تجزیه علیت، صفت تعداد سنبله در متر مربع (8/69 درصد)، تعداد دانه در سنبله (9/64 درصد) و وزن هزار دانه (9/38 درصد) به ترتیب بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه داشتند. از طرفی ضرایب همبستگی نیز نشان داد که صفت وزن هزار دانه با تعداد دانه در سنبله و تعداد سنبله در مترمربع همبستگی منفی و معنی داری داشت و صفات تعداد دانه در سنبله و تعداد سنبله در مترمربع با عملکرد دانه رابطه مثبت و معنی داری داشتند.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، سنبله، ضرایب همبستگی، عملکرد دانه
  • شهناز طریفی، اسفندیار فاتح*، امیر آینه بند صفحات 91-101
    به منظور مطالعه ی پتانسیل تولید و توان رقابتی گیاهان جو و شنبلیله در الگوی کشت مخلوط دانه ای و علوفه ای، تحت تاثیر الگوهای مختلف کاشت و نسبت های مختلف کودی و تراکمی گیاهان جوو شنبلیله، آزمایشی در زمستان 1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. فاکتور اول کود نیتروژن در دو سطح (صفر و 40 کیلوگرم در هکتار) و فاکتور دوم الگوهای مختلف کشت مخلوط در هشت سطح (تک کشتی جو، تک کشتی شنبلیله، نسبت های جایگزینی دو : یک شنبلیله- جو، دو : دو، سه : یک، ،یک : سه، افزایشی 20% افزایش تراکم شنبلیله به جو و کشت مخلوط درهم) بود. نتایج نشان داد در مرحله گل دهی جو، بیش ترین میزان وزن خشک کل مربوط به تیمار سه (جو) : یک (شنبلیله) با سطح کودی 40 کیلوگرم در هکتار نیتروژن با تولید (84/1345 گرم در مترمربع) و کم ترین میزان وزن خشک مخلوط مربوط به تیمار کشت خالص شنبلیله بدون کود نیتروژن (شاهد) با تولید (6/482 گرم در مترمربع) می باشد. همچنین مشخص که تمامی نسبت های کشت مخلوط میزان ماده خشک بیش تری نسبت به کشت خالص تولید کرده بودند. که این نشان دهنده ی برتری کشت مخلوط نسبت به تک کشتی است. نسبت برابری زمین در تیمار سه (جو) : یک (شنبلیله) بیش تر از تیمارهای دیگر بود (5/1LER=) که نشان می دهد 50% درصد سطح زمین بیش تری برای سیستم کشت خالص نیاز است تا بتواند محصولی برابر با محصول سیستم مخلوط مذکور تولید نماید
    کلیدواژگان: شاخص رقابتی، سرعت رشد محصول، مخلوط، لگوم غله، ماده خشک
  • داود براری تاری*، امین فتحی، هرمز فلاح آملی، یوسف نیک نژاد صفحات 102-115
    به منظور بررسی خاک ورزی و همچنین مدیریت کود شیمایی در بهبود عملکرد کمی و کیفی ذرت، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار طی سال های زراعی 1394-1395 و 1395-1396 در منطقه دره شهر از توابع استان ایلام انجام پذیرفت. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح خاک ورزی (بدون خاک ورزی شامل کاشت مستقیم بذر، خاک ورزی حفاظتی شامل استفاده از خاک ورز مرکب به همراه فاروئر و خاک ورزی مرسوم شامل گاوآهن برگردان دار+ دو بار دیسک+ ماله و فاروئر) و کود شیمیایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم (NPK) در سه سطح عدم مصرف کود های شیمیایی (NPK)0 و 50 درصد میزان توصیه شده (NPK)50 و 100 درصد میزان توصیه شده (NPK)100 بود. نتایج مقایسات میانگین نشان داد بیشترین بهره وری نیتروژن به ازای عملکرد دانه در تیمار خاک ورزی حفاظتی و بدون مصرف کود شیمیایی به میزان 15/30 کیلوگرم بر کیلوگرم حاصل گردیده است که بیشتر از تیمار بدون خاک ورزی و مصرف (NPK)100 به میزان 6/17 کیلوگرم بر کیلوگرم بوده است. همچنین در صفت عملکرد دانه بیشترین عملکرد در تیمار خاک ورزی حفاظتی به همراه مصرف (NPK)100 به میزان 8401 کیلوگرم در هکتار به دست آمد اما کمترین میزان عملکرد دانه در تیمار بدون خاک ورزی و عدم مصرف کود شیمیایی (NPK)0 به میزان 5239 کیلوگرم در هکتار حاصل گردید. خاک ورزی حفاظتی نسبت به سیستم بدون خاک ورزی اثرات مثبتی برافزایش عملکرد، اجزای عملکرد و بهره وری عناصر غذایی داشته است که این افزایش در مقادیر به دست آمده حتی از به کارگیری خاک ورزی متداول نیز در بعضی صفات بیشتر بوده است.
    کلیدواژگان: بهره وری عناصر، خاک ورزی، ذرت، عملکرد دانه، کود شیمیایی
  • آرمان آذری*، محمد صفایی صفحات 116-128
    این تحقیق با هدف بررسی میزان تحمل به خشکی ارقام ارزن در منطقه رفسنجان به صورت آزمایش کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اصلی دور آبیاری در سه سطح شامل انجام آبیاری پس از 80 (شاهد)، 120 و 160 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیرکلاس A و عامل فرعی شامل یک رقم سورگوم (Sorghum bicolor var. Speedfeed) و سه رقم ارزن باستان (Setaria italica var. Bastan)، پیشاهنگ (Panicum miliaceum var. Pishahang) و نوتریفید (Pennisetum americanum var. Nutrifeed) بود. براساس نتایج، افزایش دور آبیاری سبب کاهش در صفات رویشی و فیزیولوژیک و عملکرد علوفه گردید و بر اهمیت ساقه به عنوان اندام ذخیره ای مهم در این شرایط افزود. تنش خشکی سبب کاهش سطح برگ و شاخص پربرگی شد و از این طریق سبب کاهش کیفیت علوفه تولیدی گردید. تحمل به خشکی سورگوم اسپیدفید به دلیل تولید ماده خشک زیادتر و بالاترین مقادیر شاخص های MP، GMP، STI و HAM، بیشتر از ارقام ارزن مورد مطالعه بود. بیشترین عملکرد خشک علوفه (Kg/ha 9376) از سورگوم اسپیدفید و در بین اقام ارزن نیز از رقم پیشاهنگ (Kg/ha 6251) در دور آبیاری شاهد بدست آمد. ارزن پیشاهنگ نیز بر سایر ارقام ارزن برتری داشت. ارزن نوتریفید به دلیل تولید عملکرد خشک برگ و همچنین دارا بودن بیشترین شاخص پربرگی (45%) و درصد پروتئین خام (7/20) از کیفیت علوفه بالاتری برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: ارزن، تنش خشکی، عملکرد، علوفه
  • مهدی فیضی*، محمود سلوکی، بهزاد صادق زاده، براتعلی فاخری، سید ابوالقاسم محمدی صفحات 129-139
    خشکی و کمبود عنصر آهن در خاک های زراعی محدودیت عمده ای در تولید غلات از جمله جو تحت شرایط دیم بوده که باعث کاهش عملکرد و کیفیت محصول می گردد. به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی در بین ژنوتیپ های جو برای کارایی جذب روی، غلظت و میزان روی در بذر؛ همچنین بررسی ارتباط بین محتوی و غلظت آهن در بذر با عملکرد ژنوتیپ ها، تعداد 121 ژنوتیپ جو در طی سال های زراعی 1395 - 1394در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور اجرا شد. مشتمل بر ژنوتیپ های جو دریافتی از بانک ژن تحت شرایط مزرعه ای بررسی شدند. آزمایش در قالب طرح لاتیس مربع با دو تکرار اجرا شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، بین ژنوتیپ ها برای صفات غلظت و محتوی آهن در بذر اختلاف آماری معنی دار وجود داشت. ضمنا دامنه تغییرات این صفات بسیار زیاد بود که نشانگر وجود تنوع ژنتیکی بسیار خوب بین ژنوتیپ ها می باشد. با توجه به میزان بالای وراثت پذیری عمومی صفات غلظت و محتوای آهن در بذر، می توان گفت که اصلاح برای این صفات موثر بوده و می توانند در محیط های مختلف پایداری را نیز نشان دهند. با توجه به همبستگی مثبت و بالا ما بین غلظت و محتوای آهن در بذر (**63/0r =)، عموما ژنوتیپ هایی با غلظت آهن بیشتر، از محتوای آهن بالاتری نیز برخوردار بودند. در کل نتایج این تحقیق، ضمن آشکار کردن وجود تنوع ژنتیکی برای جذب و تجمع آهن در بین ژنوتیپ های جو، نشان داد ژنوتیپ های کارا در جذب و تجمع آهن در بذر می توانند با تعدیل اثرات تنش خشکی موجب افزایش عملکرد دانه تحت شرایط دیم گردند.
    کلیدواژگان: تجمع آهن، تنوع ژنتیکی، دانه جو، ژنوتیپ بومی، کارایی جذب آهن
  • افسون رضایی علولو، عزیزاله خیری*، محسن ثانی خانی، مسعود ارغوانی صفحات 140-151
    به منظور ارزیابی اثر کاربرد برگی اسید سالیسیلیک، گلایسین بتائین و گاما آمینوبوتیریک اسید بر فعالیت آنتی-اکسیدانی آنزیمی وغیرآنزیمی گیاه دارویی کارلا (Momordica charantia L.) تحت شرایط تنش کم آبی آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح آبیاری (50، 75 و 100 درصد ظرفیت زراعی) به عنوان فاکتور اصلی و دو سطح اسید سالیسیلیک (2 و 4 میلی مولار)، گلایسین بتائین (50 و 100 میلی مولار) و گاما آمینوبوتیریک اسید (گابا) (10 و 20 میلی مولار) به همراه شاهد به عنوان فاکتورهای فرعی به کار برده شدند. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش شدت تنش کم آبی به طور معنی داری میزان فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز، فعالیت آنتی اکسیدانی برگ و همچنین محتوای فنل و فلاونوئید کل و نیز فعالیت آنتی اکسیدانی میوه افزایش، ولی میزان ویتامین ث کاهش یافت. اثر متقابل رژیم آبیاری با تیمارهای مورد استفاده موجب افزایش معنی داری در صفات مورد اندازه گیری شد. بالاترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی برگ و میوه به ترتیب با کاربرد 4 میلی مولار اسید سالیسیلیک و 100میلی مولار گلایسین در تنش کم آبی 75 درصد ظرفیت زراعی حاصل شد. با توجه به این که در این بررسی گیاهان تیمار شده با اسید سالیسیلیک، گلایسین بتائین و گابا در رژیم های آبیاری مختلف، نسبت به گیاهان شاهد از فعالیت آنتی اکسیدانی آنزیمی و غیرآنزیمی بالاتری برخوردار بودند، لذا به نظر می رسد کاربرد این مواد می تواند در ایجاد مقاومت به تنش کم آبی گیاه کارلا موثر باشد.
    کلیدواژگان: فنل کل، ویتامین ث، پراکسیداز، کاتالاز
  • راضیه ابراهیم نیا، احسان بیژن زاده*، علی بهپوری، روح الله نادری صفحات 152-165
    به منظور بررسی تاثیر کودهای نانو بر محتوای کلروفیل برگ، پروتئین و عملکرد سه رقم گندم ماکارونی آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز در سال زراعی 95- 1394 اجرا شد. تیمارهایی مورد بررسی سه نوع کود نانو شامل: نانوکامپوزیت بیوارگانیک (300 کیلوگرم در هکتار) ، ارومیک (در سه مرحله، هر مرحله 50 کیلوگرم در هکتار) و بیومیک (به صورت محلول در آب، 2 کیلوگرم در هکتار) و تیمارکود شیمیایی شامل نیتروژن(200 کیلوگرم در هکتار) همراه با فسفر(200 کیلوگرم در هکتار) و پتاسیم(100 کیلوگرم در هکتار) و همچنین سه رقم گندم ماکارونی شامل: بهرنگ، شبرنگ و یاواروس بودند. کود ارومیک بیشترین درصد نیتروژن دانه (9/2 درصد)، پروتئین دانه (5/18درصد) و مقدار عملکرد دانه (5/7958 کیلوگرم در هکتار) را در بین تیمارهای کودی داشت. از بین ارقام نیز، رقم یاواروس بیشترین نیتروژن دانه (5/2 درصد)، پروتئین دانه (2/16 درصد) و عملکرد دانه (2/7160 کیلوگرم درهکتار) را داشت. بیشترین سرعت رشد گیاه زراعی نیز در مرحله خمیری شدن دانه در کود ارومیک مشاهده شد. به طور کلی نتایج نشان داد که کاربرد کود ارومیک بویژه در رقم یاواروس، باعث 15/19 درصد افزایش عملکرد دانه، نسبت به کود های شیمیایی شد.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، کود ارومیک، نیتروژن دانه، سرعت رشد گیاه زراعی
  • علی راحمی کاریزکی*، مرتضی نوعلیزاده صفحات 166-177
    سویا از منابع عمده تولید روغن و پروتئین گیاهی به شمار می رود. بیش از 50 درصد تولید دانه های روغنی جهان به سویا اختصاص دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی و به کارگیری یک مدل ساده رشد و عملکرد سویا در شرایط شرق مازندران بود. جنبه های مختلف رشد گیاه در مدل iLegume_Soybeanبه صورت زیر برنامه هایی شامل نمو فنولوژیک، تغییرات سطح برگ، تولید و توزیع ماده خشک سازمان دهی شده اند. عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت با استفاده از سناریوهای مختلف شبیه سازی شد. نتایج نشان داد که ضرایب رگرسیونی عملکرد دانه و شاخص برداشت مشاهده شده در مقابل مقادیر شبیه سازی بر مبنای حدود اطمینان 95 درصد اختلاف معنی داری با ضرایب خط 1:1 (0=a و 1=b) نداشتند. مقدار ضریب تبیین (R2) برای عملکرد دانه و شاخص برداشت به ترتیب 96/0 و 80/0 به دست آمدند. علی رغم این که مقدار R2 بین مقادیر مشاهده شده و شبیه سازی 96 درصد بود اما با شیب خط 1:1 مطابقت نداشت و نسبت به آن دارای اریب بود. لذا می توان بیان داشت که مدل مورد نظر توانایی پیش بینی عملکرد دانه و شاخص برداشت در شرایط محیطی مازندران را دارد اما مدل نمی تواند برای عملکرد بیولوژیک سویا در مازندران پیش بینی مناسبی نماید.
    کلیدواژگان: شاخص برداشت، عملکرد دانه، مدل سازی
  • زین العابدین جویبان، محمد کافی*، احمد نظامی، سید غلامرضا موسوی صفحات 178-189
    به منظوربررسی اثرات تنش خشکی و عناصر نیتروژن و پتاسیم بر صفات عملکردی گیاه ارزن پادزهری (Panicum antidotale Retz.)آزمایشیطی سال زراعی 1393-1394 بصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل آبیاری بر اساس تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر در سه سطح (70، 140 و 210 میلی متر)، نیتروژن بر اساس آزمون خاک در سه سطح صفر، مصرف به میزان 50 درصد (100 کیلوگرم در هکتار) و مصرف بر اساس مقدار توصیه شده آزمون خاک (200 کیلوگرم در هکتار) و پتاسیم در دو سطح (صفر و 100 کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج نشان داد که برای صفات وزن برگ، ساقه و پانیکول، اثر متقابل سه گانه رژیم آبیاری، کود نیتروژن و کود پتاسیم در چین دوم و در مجموع چین ها، معنی دار شد. بطوری که بیشترین وزن برگ (962.5 گرم در متر مربع) و ساقه (934.9 گرم در متر مربع) و پانیکول (416 گرم در متر مربع) در سطح 200 کیلو نیتروژن و بدون پتاسیم مشاهده شد. در صفت عملکرد ماده خشک در مجموع چین ها، اثر متقابل سه گانه رژیم آبیاری و کودهای نیتروژن و پتاسیم معنی دار بود بطوری که بیشترین وزن زیست توده در تیمار بدون تنش درسطح 200 کیلو نیتروژن و بدون پتاسیم (2314.4 گرم در متر مربع) مشاهده شد. کاربرد عناصر کودی در زمان افزایش شدت تنش، صفت فوق را بهبود داد بطوریکه در تیمار تنش متوسط و تنش شدید حداکثر عملکرد علوفه در تیمار 200 کیلو نیتروژن و 100 کیلو پتاسیم به دست آمد.
    کلیدواژگان: ارزن پادزهری، تنش خشکی، عناصر ماکرو
  • مهدی تراشی، علی راحمی کاریزکی*، عباس بیابانی، محمد صلاحی فراهی صفحات 190-199
    توسعه و حفظ توازن اکولوژیک زمانی محقق خواهد شد که از سرزمین به تناسب قابلیت ها و توانمندی های آن استفاده گردد. بر این اساس، شناسایی توانمندی های سرزمین پیش از بارگذاری فعالیت های گوناگون بسیار حائز اهمیت است. در غیر این صورت، بسیاری از سرمایه‎گذاری های انجام شده به هدر خواهد رفت. در نتیجه، ارزیابی توان اراضی جهت کشت محصولات مختلف اولین اولویت راهبردی جهت افزایش تولید و بهینه سازی مصرف منابع می باشد. به منظور بررسی نقش عوامل فیزیوگرافی در توان اکولوژیکی اراضی استان گلستان جهت کشت نخود فرنگی، از سامانه اطلاعات جغرافیایی GIS و روش خطی وزنی WLC استفاده شد. نیازهای زراعی و متغیرهای زمین شناسی که شامل بافت خاک، ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت شیب می باشند از منابع علمی موجود تعیین، درجه بندی و نقشه های مورد نیاز تهیه گردید. برای استانداردسازی داده ها از منطق فازی و برای وزن دهی معیارها از روش تحلیل سلسله مراتبی AHPاستفاده شد. در نهایت، با استفاده از روش ترکیب خطی وزنی WLC در محیط نرم افزار TerrSet نقشه پتانسیل کشت نخود فرنگی تهیه گردید. نتایج وزن دهی معیارها با روش AHP نشان داد که شیب با 2790/0 بیشترین و ارتفاع با 1038/0 کمترین ضرایب را داشتند. همچنین نتایج نشان می دهد که بخش اعظمی از اراضی کشاوزی واقع در مرکز استان (51/70 درصد) دارای شرایط مساعد و 2/13 درصد از مساحت کل اراضی جهت کشت نخود فرنگی مستعد نمی باشد که شامل اراضی واقع در مناطق کوهستانی و مرتفع استان می گردد.
    کلیدواژگان: ترکیب خطی وزنی، تحلیل سلسله مراتبی، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • آرش رستمی*، خسرو محمدی صفحات 200-210
    به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف نیتروژن و کود زیستی ازتوباکتر بر عملکرد دانه و راندمان مصرف نیتروژن در ذرت، آزمایشی در سال 1393 در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج به صورت کرت‎های خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتور a شامل چهار سطح کود نیتروژن (شاهد، 50، 100 و 150 درصد نیاز کودی گیاه) و فاکتور b شامل مصرف و عدم مصرف کود زیستی ازتوباکتر بود. نتایج این آزمایش نشان داد که اثر سطوح مختلف کود نیتروژن بر صفات بیوماس کل، عملکرد دانه، تعداد دانه در ردیف، وزن صد دانه، ارتفاع بوته و شاخص سبزینگی برگ بسیار معنی‎دار (P≤0.01) و بر تعداد ردیف در بلال معنی‎دار (P≤0.05) بود. تیمار مربوط به 150 درصد کود نیتروژن بیشترین تاثیر را بر صفات مورد مطالعه داشت. اثر فاکتور b بر بیوماس کل، عملکرد دانه، وزن صد دانه، طول کچلی و شاخص سبزینگی برگ بسیار معنی‎دار و بر تعداد دانه در ردیف و ارتفاع بوته معنی‏دار بود. میانگین این صفات (به غیر از طول کچلی) تحت تیمار مصرف کود ازتوباکتر بالاتر از تیمار عدم مصرف این کود بود. اثرمتقابل کود نیتروژن در ازتوباکتر برای هیچکدام از صفات معنی‏دار نگردید. با افزایش کود نیتروژن مصرفی، راندمان مصرف نیتروژن افزایش یافت البته تفاوت بسیار کمی بین مصرف 150 و 225 کیلوگرم نیتروژن در هکتار وجود داشت.
    کلیدواژگان: ااوره، اجزای عملکرد، ذرت، کود زیستی
  • حمیده خلج، محمدرضا لبافی حسین آبادی* صفحات 211-224
    این مطالعه به‎منظور بررسی تجزیه و تحلیل رشد گیاه کدو پوست کاغذی و کمی سازی تغییرات سطح برگ و ماده خشک تحت تاثیر تیمار تاریخ کشت انجام شد. آزمایش در سال 1393 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران واقع در پاکدشت اجرا شد. تاریخ های کشت شامل یک اردیبهشت، یک خرداد و یک تیر ماه بودند. با اندازه گیری تغییرات سطح برگ و وزن خشک اندام های گیاهی از هشت مدل برای توصیف روند تغییرات وزن خشک (لجستیک، گومپرتز، ریچاردز، ویبول، نمایی خطی بریده، نمایی خطی متقارن و مدل بتا 1و 2) و از سه مدل (لجستیک، گومپرتز و بتا) برای توصیف روند تغییرات سطح برگ استفاده شد. نتایج نشان داد که تمام مدل‎ها به‎خوبی روند تغییرات وزن خشک و سطح برگ را در برابر زمان (روزهای پس از کشت) توصیف کردند و از مدل‎های رگرسیونی غیرخطی می‎توان در مطالعه های تجزیه وتحلیل رشد استفاده کرد. در این پژوهش از مدل بتا 1، به‎صورت مشترک در هر سه تاریخ کشت جهت برآورد شاخص سطح برگ و ماده خشک استفاده شد. در بین تاریخ های کشت‎، اردیبهشت ماه 1 بیشترین شاخص سطح برگ (78/1) و خرداد ماه بیشترین وزن ماده خشک (1379 گرم در مترمربع) را تولید کردند. بهترین زمان کشت کدو پوست کاغذی در منطقه ورامین خرداد ماه می‎باشد.
    کلیدواژگان: مدل بتا 1، تاریخ کشت، وزن خشک، سطح برگ
  • سعید حکم علی پور*، مهدی پناهیان، یعقوب راعی، داود حسن پناه صفحات 225-238

    به منظور بررسی تاثیر باکتری های محرک رشد گیاهی بر رشد، عملکرد و اجزای عملکرد غده های بذری حاصل از کاشت مینی تیوبر سه رقم سیب زمینی، آزمایشی فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل در سال 1395 اجراء گردید. فاکتور اول شامل مینی تیوبرهای سه رقم سیب زمینی آگریا، خاوران و مارفونا و فاکتور دوم چهار سطح باکتری محرک رشد گیاهی شامل آزوسپیریلوم، سودوموناس، ترکیب باکتری آزوسپیریلوم و سودوموناس و بدون تلقیح بودند. نتایج نشان داد اثر متقابل فاکتورهای آزمایشی برای کلیه صفات به جز عملکرد بیولوژیک و قطر غده معنی دار شد. بیشترین عملکرد غده در تیمار کاربرد همزمان دو باکتری آزوسپیریلوم و سودوموناس در رقم مارفونا مشاهده شد که تفاوت معنی داری با ارقام خاوران و آگریا نداشت. بالاترین تعداد و وزن غده نیز در رقم مارفونا و کاربرد همزمان دو باکتری به دست آمد. بیشترین قطر غده مربوط به رقم مارفونا بود. بیشترین ارتفاع بوته و تعداد ساقه اصلی به ترتیب در ارقام اگریا و خاوران و در شرایط کاربرد همزمان دو باکتری آزوسپیریلوم و سودوموناس حاصل شد. بیشترین عملکرد بیولوژیک در ترکیب دو باکتری حاصل گردید. کمترین میزان این صفت در تیمار بدون تلقیح به دست آمد. بیشترین زمان برای سبز کامل، تعداد روز تا غده دهی و تعداد روز تا استولن زایی در رقم مارفونا و شرایط کاربرد باکتری آزوسپیریلوم حاصل شد. کمترین مقادیر این صفات نیز در رقم خاوران و شرایط عدم تلقیح به دست آمد.

    کلیدواژگان: سودوموناس، آزوسپیریلوم، تعداد روز تا استولن زایی
  • زینب بش، عبدالرزاق دانش شهرکی*، مهدی قبادی نیا، کرامت الله سعیدی صفحات 239-249
    به منظور بررسی تاثیر باکتری های محرک رشد بر برخی از صفات فیزیولوژیک سیاهدانه تحت تنش کمبود آب آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال زراعی 94-1393 به اجرا در آمد. فاکتورهای آزمایشی شامل سطوح مختلف تنش کمبود آب در سه سطح 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه و باکتری های محرک رشد در هفت سطح شاهد و تلقیح با شش گونه باکتریایی بودند. نتایج نشان داد که تاثیر سطوح تنش کمبود آب، تیمارهای باکتریایی و اثر متقابل آنها بر تمام صفات مورد مطالعه معنی دار بود. طبق نتایج حاصل تیمار تنش 50 درصد نیاز آبی گیاه سبب کاهش 28 درصدی کلروفیل کل، 4/14 درصدی رطوبت نسبی گیاه و 4/28 درصدی عملکرد دانه شد. تلقیح بذرها با باکتری های محرک رشد سبب افزایش مقادیر اندازه گیری شده در سه سطح آبیاری در مقایسه با شاهد گردید. بطوریکه تمامی تیمارهای باکتریایی تحت تیمار 50 درصد نیاز آبی گیاه توانستند میزان کلروفیل b، رطوبت نسبی گیاه و عملکرد دانه را نسبت به شاهد افزایش دهند. همچنین تحت تیمار 75 درصد نیاز آبی گیاه، باکتری های باسیلوس آمیلولیکوفسینس و سویه B بیشترین میزان عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. در مجموع افزایش صفات در تیمارهای تلقیح شده با باکتری های باسیلوس آمیلولیکوفسینس، باسیلوس سویه A، سویه B و آزسپیریلیوم لیپوفروم در سه سطح آبیاری چشمگیرتر بود. با توجه به نتایج این پژوهش، تلقیح بذرها با باکتری های محرک رشد فوق جهت افزایش صفات فیزیولوژیک و عملکرد گیاهان زراعی و تخفیف اثرات تنش توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، کلروفیل، کودهای بیولوژیک، گیاهان دارویی، مدیریت آبیاری
  • شهین صوفی فرد، سید مصطفی صادقی* صفحات 250-262
    استفاده بهینه از باغات چای در زمان کف بر شدن یکی از نیازهای باغداران چای استان گیلان است. یکی از راهکارها، کشت بقولات در بین ردیف های بوته های چای کف بر شده است. لذابه منظور بررسی اثر سطوح مختلف کود سولفات پتاسیم و فاصله ردیف های کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا در باغ کف بر شده چای، آزمایشی در سال 1394 در منطقه املش استان گیلان انجام گرفت. آزمایش بصورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل 4 فاصله کشت (20×20،20×30، 20×40 و20×50 سانتی متر) و فاکتور فرعی شامل 3 سطح سولفات پتاسیم (0، 75 و 150 کیلوگرم در هکتار) بودند. بالاترین تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن 100 دانه، تعداد دانه در بوته، عملکرد دانه، بیولوژیک، کاه و کلش و غلاف، شاخص برداشت، ارتفاع بوته و تعداد شاخه فرعی با کاربرد 75 کیلوگرم سولفات پتاسیم در هکتار حاصل شد. در این آزمایش تاثیر فاصله کشت بر تعداد غلاف در بوته، وزن 100 دانه، تعداد دانه در بوته، عملکرد دانه و بیولوژیک، عملکرد غلاف و تعداد شاخه فرعی معنی دار بود. فاصله کشت 30×20 بالاترین تعداد غلاف در بوته، وزن 100 دانه، تعداد دانه در بوته و تعداد شاخه فرعی را داشت. بالاترین عملکرد دانه، بیولوژیک و غلاف با فاصله کشت 20×20 و 20×30 وجود داشت. همچنین تعداد غلاف در بوته، وزن 100 دانه، تعداد دانه در بوته، عملکرد دانه و بیولوژیک، شاخص برداشت، عملکرد غلاف، ارتفاع بوته و تعداد شاخه فرعی تحت تاثیر برهمکنش سطوح سولفات پتاسیم و فاصله کاشت معنی دار بود.
    کلیدواژگان: بقولات، بوته چای، تراکم، غلاف و لوبیای محلی
|
  • Afshin Soltani, Hossein Ajamnoroozi Pages 1-17
    In order to evaluate the effect of temperature changes at carbon dioxide concentrations on the growth, development and yield of peanuts (cultivar North Carolina 2), SSM-Peanut model was used. The SSM-peanut model was used to run different scenarios including combination of -1, -2, -3, -4, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 oC changes in temperature and CO2 concentration of 350, 400, 450, 500, 550, 600, 650, 700 ppm. This study was performed using data from field experiments conducted in Astaneh Ashrafieh. Simulation were applied using actual meteorological data of the period 2007-2015 from Kiashahr Synoptic Station (37o23' N, 49o53' E) for future conditions and under all scenarios. The results showed that the temperature reduction compared to the current conditions, increased the day to the phonological stages in peanuts. So that, days to maturity increased from 135 to 166 days. However, fluctuation in temperature from 1 to 5oC decreased days to maturity from 135 to 116 days. Reducing the temperature compared to the current conditions reduced the yield of peanuts. So, in the present situation, the yield of seeds and pods decreased by 40%, with a decrease of 4°C. But increase in CO2 concentration will compensate this decrease, So that by reducing the temperature of 4 °C at the concentration of 550 ppm CO2 resulted in a 37% decrease in peanut yields. Increasing temperature of 2 °C resulted to increase grain yield and peanut pod by 8%.
    Keywords: Carbon dioxide concentration, Phonological stages, SSM-Peanut model, Temperature Changes, Yield Changes
  • Hamid Marvi *, Parviz Rezvani Moghaddam, Mohsen Jahan, Mohammad Armin Pages 18-26
    Bitter apple (Citrullus colocynthis) is one of the most important medicinal plant that grow in semi-arid and desert condition which have been used in traditional medicine. In order to evaluate the effect of drought stress and manure application rates on yield, yield components and water use efficiency of Bitter apple, a field experiment was conducted in split plot layout based on complete randomized block design with three replications in two growing seasons (2012-2014) at Sabzevar, Iran. Drought stress were three levels of evaporation from evaporation pan (50, 75 and 100 mm) which was given as main plots and four levels of cow manure (0, 20, 40 and 60 t.ha-1) which was assigned as subplots. The results showed that increasing irrigation intervals reduced the number of fruits per square meter(49%), the dry weight of the single fruit(14%) and consequently reduced yield of fruits(38%) and seeds(40%). Number of seeds per fruit and 100 seed weight was not affected by drought stress. Increased amounts of manure application caused significant increase in yield and yield components (except 100 seed weight) of Bitter apple. The lowest fruit and seed yield and yield components were observed in control treatment and the highest of them were observed as a result of application of 60 t.ha-1 cow manure. Overall, the result of this experiment showed that the highest fruit and seed yield was obtained from application of 60 t.ha-1 cow manure and irrigation after 50 mm evaporation from evaporation pan produced the highest fruit yield.
    Keywords: drought stress, Cucurbitaceae, Cow manure, Medicinal plant
  • Ramin Babadaei Samani *, Alireza Javid, Majid Shaebani Pages 28-39
    Today, the use of salicylic acid as one of plant growth regulator substances is a common way to increase plant resistance to stresses such as drought. This experiment was conducted in order to determine the effects of different concentration and different application number of salicylic acid on some morphological and physiological characteristics of fig in rain-fed conditions of Estahban region. Investigation was performed as factorial based on a randomized complete block design (CRBD) with three replications. The studied factors included salicylic acid in four levels (0, 0.5, 1 and 1.5 mM) and different number of foliar sparying in three levels (one, two and three times in three week intervals). The first foliar application of salicylic acid was carried out three weeks after caprification of trees. The parameters such as chlorophyll, carotenoids, proline, ion leakage, average leaf area, shoot growth, relative water content (RWC) and yield were measured. The results showed that the use of salicylic acid increased chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoids, relative water content, proline and yield, but, decreased ion leakage of the fig cv. "Sabz". Application of this compound did not significantly affect on shoot growth and leaf area. The effect of application number of salicylic acid on chlorophyll a, total chlorophyll and ion leakage was significant, but, had no significant effect on other traits. Generally, results indicated that application of salicylic acid significantly improved physiological characteristics and drought tolerance of fig in rain-fed conditions.
    Keywords: Ion leakage, Chlorophyll, carotenoids, Proline, Yield
  • Reza Rezaei Sokht, Abandani, Seyed Ata Siadat, Alireza Pazoki *, Shahram Lack, Mani Mojddam Pages 40-52
    In order to study the effect of drought stress, different levels of nitrogen and potassium fertilizers on the growth of corn this research were done at the agricultural research center of biokola (Neka) during two years 2015 and 2016. The experiment was conducted as split factorial in a completely randomized block design with three replications on S.C704. The main factor was 4 levels of drought stress (irrigation after 75, 100, 125 and 150 millimeter evaporation from class A evaporation pan) and the sub-factor three levels of nitrogen (80, 160 and 240 kg.ha-1) and three levels of potassium (75, 150 and 225 kg.ha-1) were considered.The mean comparison results showed that with increasing nitrogen and potassium consumption, the harvest index decreased by 30.52%. Also, the lowest nitrogen removal index under the interaction of irrigation × nitrogen irrigation intervals with irrigation intervals of 150 mm evaporation from class an evaporation 240 kg N/ha decreased by 30.91%.The highest relative leaf water content and leaf chlorophyll content were obtained for irrigation intervals of 75 mm with kg.N.ha-1, 94.12% and 61.59%, respectively.Also, the highest grain and nitrogen yield were obtained for the second year in 75 mm irrigation interval and 240 kg.N.ha-1 with average 12807 kg/ha and 2.72%, respectively. So after increasing in drought stress, nitrogen and potassium, the traits as harvest index and nitrogen removal index decreased.
    Keywords: corn, drought stress, Grain Yield, Relative water content, Nitrogen, Potassium
  • Behnoush Rasaei *, Saeid Jalali Honarmand, Mokhtar Ghobadi, Guisheng Zhou Pages 53-71

    This experiment was conducted to evaluate the effect of ultraviolet radiation (UV) and abscisic acid (ABA) on the activity of antioxidant enzymes, physiological and morphological characteristics of the tomato under drought stress conditions. Experiment was conducted as a factorial based on randomized complete block design with four replications during two years. Experimental factors included radiation of ultraviolet radiation on three levels (control (non-radiation), UV-AB and UV-C), application of abscisic acid on two levels (non-application and application of abscisic acid with dose of 10 mg/L), and drought stress on two levels of without drought stress (complete irrigation during all growth period) and drought stress in vegetative stage (from 20 days after transplantation to flowering). The results showed that UV-AB radiation increased leaf relative water content and shoot dry weight while UV-C radiation reduced leaf relative water content and shoot dry weight compared to control (without ultraviolet radiation). By applying drought stress increased the activity of catalase and superoxide dismutase enzymes as well as soluble carbohydrate concentrations, while the relative water content of leaves and shoot dry weight decreased significantly. The amount of peroxidase enzyme activity, relative water content, soluble carbohydrates and shoot dry weight increased due to the application of abscisic acid. Based on the results of this study, it can be stated that drought and ultraviolet stresses had harmful effects on the tomato plants, and the interaction of these two above-mentioned environmental tensions was synergistic to induce protective mechanisms and defense systems.

    Keywords: Ultraviolet radiation, Abscisic acid, drought stress, Tomato, Antioxidant enzymes
  • S. Saeedipour, A. Bani Saeedi Pages 72-81

    Reducing herbicide use without compromising performance can lead to lower environmental damage and lower production costs. In this research, the effects of plant density and reduced sulfosulfuron plus metsulfuron-methyl on weed infection and wheat yield, a split plot experiment based on a randomized complete block design with four replications at Agronomy Research Farm, Islamic Azad University during 2012-13, it was evaluated. The main plot consist of various doses of sulfosulfuron 75% + metsulfuron-methyl 5% in three levels of 20, 30 and 40 g a.i. ha-1with weed free and weedy check (control) plots were included for comparison and subplot including different wheat density at four levels of 300, 400, 500 and 600 plant m-2. Results experiments revealed that a fairly acceptable level of weed suppression in wheat fields was achieved with lower doses of sulfosulfuron plus metsulfuron-methyl (30 g a.i. ha-1) in combination with density of 500 plant m-2 that were comparable to results with its label dose. Increased density was able to increased grain yield and number spike m-2. As, the number of spikes (650) and yield (486.3 g. m-2) were obtained at a density of 600 plant. m-2. 1000-grain weight decreased with increasing density. The results suggested that weeds can be controlled in wheat, for a higher yield, when a reduced herbicide dose (30 g a.i. ha-1) is used in combination with increasing density (500 plant m-2).

    Keywords: Grain Yield, herbicide doses, weed, wheat density
  • Elyas Neyestani *, Hasan Makarian, Aliakbar Ameri, Mostafa Heydari Pages 82-90
    In order to investigate path analysis of grain yield and yield components, an experiment was carried out with 20 genotypes of wheat in a randomized complete block design with four replications in two places in North Khorasan Province, dry land Research Station of Shirvan and Sisab, Iran. In 2015-2016. During the growth stages and after harvesting, traits like plant height, number of days to heading, numbers of spikes per square meter, number of grains per spike, number of days to maturity, seed weight and seed yield were recorded. according to the analysis of variance, between genotypes in terms of number of days to heading, days to maturity, numbers of spikes per square meter, number of grains per spike and grain yield, differences were significant. According to the comparison of the averages, genotypes 17 and 12 with 2522 and 2364 kg.ha-1 had the highest grain yield respectively and genotype 20 with 1190 kg.ha-1grain yield was the lowest. Based on the path analysis results, the number of spike per square meter (69.8%), the number of grains per spike (64.9 %) and grain weight (38.9 %) had the highest direct effect on grain yield. The correlation coefficients showed that seed weight and number of grains per spike and number of spikes per square meter had a significant negative correlation and the number of grains per spike and number of spikes per square meter were significant positive correlation with yield.
    Keywords: Correlation coefficients, Grain Yield, Path analysis, Spike
  • Shahnaz Toreifi, Amir Aynehband Pages 91-101
    In order to study the competition ability and production potential of barley (Hordeum vulgare) and fenugreek (Trigonella foenum- graecum) intercropping under nitrogen fertilizer in barley flowering stage a field experiment was conducted in experimental farm of Agricultural Faculty of Shahid Chamran University of Ahvaz at 2015-2016 growing season. Experimental design was randomized complete block as a factorial arrangement with three replications. The first factor was 8 planting patterns includes barley sole cropping, fenugreek sole cropping, fenugreek-barley intercropping ratios includes 2:1, 2:2, 3:1, 1:3, as replacement series, 100% barley+20% fenugreek as additive series and mixed intercropping. The second factor was two nitrogen fertilizer application includes control (no nitrogen fertilizer) and 40 kg/ha nitrogen fertilizer. The results of showed the highest total dry matter at barley flowering stage (1345.1 gr/m2) was obtained at 3:1 barley-fenugreek intercropping and the lowest one (482.6 gr/m2) was recorded at fenugreek sole cropping without nitrogen fertilizer. Also the results revealed that all intercropping treatments had the highest dry matter than sole cropping that it showed the intercropping had superiority than sole cropping. The highest Land Equivalent Ratio (LER=1.5) was obtained at 3:1 barley-fenugreek intercropping. So that it is concluded that at barley flowering stage the best treatment was 3:1barley-fenugreek intercropping with 40 kg/ha nitrogen fertilizer.
    Keywords: Competition index, crop growth rate, Intercropping, Cereal-Legume, dry matter
  • Davood Barari Tari *, Amin Fathi, Hormoz Fallah, Yousof Nicknejad Pages 102-115
    In order to investigate tillage system and fertilization management in improving the quantitative and qualitative traits of corn, a split-plot experiment was laid out in the base of RCBD with four replications in Darrehshahr (Ilam province) during 2016 – 2017. Experimental treatments consisted of three levels of tillage [zero-tillage (direct sowing), conservative tillage (using compound and furrower), conventional tillage (Moldboard plow + double discs + pellets furrower)] and nitrogen, phosphorus, potassium (NPK) in three levels [included not use of chemical fertilizer (NPK)0, 50% recommended NPK (NPK)50, 100% recommended NPK (NPK)100]. The results of mean comparisons showed that the highest nitrogen yield per grain (30.15 kg.kg-1) was obtained in conservative tillage which is more than the no-tillage system with the use of (NPK) 100. The highest grain yield (8401 kg.ha-1) was obtained in conservative tillage treatment with use of (NPK)100 while least grain yield (5239 kg ha-1) was obtained in no-tillage with use of (NPK)0. It can be concluded that conservative tillage improves the absorption of elements which has increased the nutrient use efficiency. Conservative tillage against no-tillage system had a positive effect on yield, yield components, and nutrient efficiency while in some traits, this increase was more than a conventional system.
    Keywords: Elemental productivity, Tillage, corn, Grain Yield, Chemical Fertilizer
  • Arman Azari *, Mohammad Safaee Pages 116-128
    In order to evaluation of producibility and drought tolerance of three varieties of forage mille and one variety of sorghum, the experiment was conducted a split plot in a randomized complete block design with three replications. Irrigation frequencies consisted of irrigation after 80 (control), 120 and 160 mm evaporation from class A pan as main plots and sub plots was consisted of sorghum varietiy (Sorghum bicolor var. Speedfeed) and three varieties of millet (Setaria italica var. Bastan, Panicum miliaceum var. Pishahang and Pennisetum americanum var. Nutrifeed). Irrigation after 120 mm evaporation resulted in a mild drought stress. However, the delay in irrigation reduced values of studied growth and physiological characteristics forage yield and reserves in shoot appeared to be important in this situation. Drought stress reduced forage quality by reducing the leaf area and leafy index. Sorghum variety compared to millet varieties had higher drought tolerance due to higher dry matter production as well as the highest value of tolerance indices MP, GMP, STI and HAM. Of the three varieties of millet, Pishahang proved superiority. At control irrigation frequency, highest forage yield (6251 Kg/ha) produced by Speedfeed, and the highest forage yield (9376 Kg/ha) obtained from Pishahang among millet cultivars. Higher forage quality achieved by Nutrifeed millet due to highest of leaf dry weight, leafier index (45%) and crude protein percent (20.7), which can be considered in agronomic decisions.
    Keywords: drought stress, Forage, Millet, Yield
  • Mehdi Feizi *, Mahmood Solouki, Behzad Sadeghzadeh, Baratali Fakheri, Seyed Abolghasem Mohammadi Pages 129-139
    Drought stress and iron (Fe) deficiency are abiotic stress factors limiting crop production and its quality, especially in rainfed areas. With the aim of evaluation of genotypic variation for Fe efficiecny, 121 barley genotypes during the growing season of 2015-2016, a research farm was carried out at the agricultural research institute of the dryland (Maragheh) were studied under rainfed field conditions. . The experiment was conducted in square lattice. Based on ANOVA, there was significant differences among genotypes for seed Fe concentartion and content traits. The high range of variation for these traits showed that there is a great genotypic variation among barley genotypes. The existance of high general heritability (h2) for seed Fe concentration and content could be helpful in breeding for these traits under different environments. Seed Fe concentration had significant and positive correlation (r=0.63**) with seed Fe content. In short, the result of this study revealed the great genotypic variation among barley genotypes for Fe absorption and accumulation in seed. Moreover, the efficient genotypes could alleviate drought stress that will result in higher grain yield with Fe-dense grains under cold dryland conditions.
    Keywords: Barley seed, genetic diversity, Iron accumulation, Iron absorption efficiency, Native genotype
  • Afsoon Rezaie Alulu, Azizollah Kheiry *, Mohsen Sanikhani, Masoud Arghavani Pages 140-151
    In order to evaluate the effect of salicylic acid, glycine betaine and gamma_ aminobutyric acid foliar spray on anti-oxidant activity of enzymes and non-enzymatic agents of Carla (Momordica charantia L.) under water deficit stress, an experiment was conducted as split plots based on randomized complete blocks design with three replications at Research Farm University of Zanjan during 2017. The treatments consisted of three levels of irrigation (50, 75 and 100% field capacity) as the main plots and two levels of salicylic acid (2 and 4 mM), glycine betaine (50 and 100 mM), and gamma aminobutyric acid (GABA) (10 and 20 mM) plus control were used as sub plots. Based on the results, increasing of water deficit stress, significantly increased the activity of catalase, peroxidase and antioxidant activity of leaf, as well as total phenol and flavonoid content and antioxidant activity of fruit, but the amount of vitamin C decreased. The interaction of irrigation regimes with experimental treatments caused a significant increase in measured traits. The highest level of leaf and fruit antioxidant activity was obtained using 4 mM salicylic acid and 100 mM glycine, respectively, in 75% field capacity. Considering that in this study, plants treated with salicylic acid, glycine betaine and GABA in different irrigation regimes had higher enzymatic and non-enzymatic antioxidant activity than control plants, therefore it seems that application of these materials can be effective in producing Carla under water deficit stress resistance.
    Keywords: peroxidase, catalase, total phenol, vitamin C
  • Razieh Ebrahimnia, Ali Behpouri, Rohullah Naderi Pages 152-165
    To evaluate the impact of nano fertilizers on leaf chlorophyll content, grain protein and yield of three durum wheat cultivars, a factorial experiment based on randomized complete block design was conducted with three replications in research farm of College of Agriculture and Natural Resources of Darab, Shiraz University, during 2015 growing season. Treatments were Three types of nano fertilizers including nano- composites bio organic (300 kg/ha), uremic (in three stages, 50 kg/ha in each stage) and biomik (dissolved in water, 2 kg/ha) and chemical fertilizer treatment including nitrogen (200 kg/ha) with phosphorus (200 kg/ha) and potassium (100 kg/ha) and three durum wheat cultivars including Behrang, Shabrang and Yavaros. Uremic fertilizer treatment had the highest seed nitrogen (2.9%), grain protein (18.5%) and grain yield (kg ha 7958.5). Also, among the cultivars, Yavaros had the highest grain nitrogen (2.5%), grain protein (16.2%) and grain yield (7160.2 kg/ha). Likewise, interaction effect of fertilizer and cultivar showed that uremic in Yavaros with 27% had the highest protein content. The chlorophyll content had the increasing trend up to dough development stage and the maximum amount was obtained in uremic (61.6 SPAD unit). The highest crop growth rate was also observed in uremic at dough development stage. Overall, results showed that application of uremic especially in Yavaros cultivar caused 19.5% increase in grain yield compared to chemical fertilizers.
    Keywords: Grain Yield, uremic fertilizer, grain nitrogen, crop growth rate
  • Ali Rahemi Karizaki *, Morteza Nouralizadeh Pages 166-177
    soybean is one of the most important oily plants in the world. More than 50 percent of the world's oilseed production is concentrated on soybean. The purpose of this study was to evaluate and apply a simple model of soybean growth and yield in eastern Mazandaran provinc. Different aspects of plant growth in the model are as follows including phonological development, leaf area changes, and the production and distribution of dry matter. Grain yield, biological yield and harvest index were simulated using different scenarios. The results showed that the regression coefficients of the observed grain yield and harvest index versus simulated values based on 95% confidence intervals were not significantly different with the coefficients of line 1: 1 (a = 0 and b = 1). The values of R2 for grain yield and harvest index were 0.96 and 0.80 respectively. Despite R2 of linear regressed line between observed yield biological versus predicted values was 0.96 but bias frome the 1:1 line was high. Therefore, it can be said that the model has the ability to predict grain yield and harvest index in the environmental conditions of Mazandaran, but it can not be suitable for soybean biological yield in Mazandaran.
    Keywords: Grain Yield, harvest index, Modeling
  • Zeinolabedin Jouyban, Mohammad Kafi *, Ahmad Nezami, Seyyed Gholam Reza Mousavi Pages 178-189
    In order to investigate the effects of drought stress and nutrient elements of nitrogen and potassium on yield traits of blue panic grass, an experiment was conducted in split-factorial by arrangement of three replications with a randomized complete block design in Research Field, Islamic Azad University of Birjand. Studied factors were consisted of three levels of irrigation based on cumulative evaporation from evaporation pan (70, 140 and 210 mm), nitrogen in three levels (zero, 50% N (100 kg per ha) and 100% N recommended by soil test (200 kg per ha) and potassium in two levels (zero and 100 kg per ha). The results showed that leaf, stem and panicle weight in the second harvest and in the whole three harvests, so that the highest leaf, stem and panicle weight was observed at different levels of nitrogen and potassium fertilizers but in irrigation level of 70 mm. In addition, triple interaction of irrigation regime, nitrogen fertilizer and potassium fertilizer was significant in total dry matter yield, and use of these nutrient elements was effective in increasing tolerance to stress and improved dry matter production of Blue panic grass. In general, it seems that application of nitrogen and potassium elements in deficit irrigation conditions can be effective in reducing the harmful effects of stress and increasing of blue panic grass resistance to water stress.
    Keywords: blue panic grass, drought stress, macro elements
  • Mahdi Tarashi, Ali Rahemi Karizaki *, Abbas Biabani, Mohammad Salahi Farahi Pages 190-199
    The development and preservation of ecological balance will be achieved when used from the land in accordance with its capabilities. Accordingly, identifying the capabilities of the land before loading various activities is very important. Otherwise, many of the investments will be wasted. As a result, assessing the land use potential for planting different crops is the first strategic priority for increasing production and optimizing resource consumption. In order to study the role of physiographic factors in the ecological capability of Golestan province for the planting of peas, geographic information system and weighted linear combination method were used. Agricultural needs and geological variables including soil texture, elevation, slope and aspect are determined from the available scientific resources, grading and required maps were prepared. For data standardization, fuzzy logic was used and we used the analytic hierarchy process (AHP) method to weigh the criteria. Finally, using the weighted linear combination (WLC) method in the TerrSet software environment, a potential mapping plan for peas was prepared. The results of the weighting of the criteria with the AHP method showed that the slope with the maximum of 0.2790 and the elevation had the lowest coefficients of 0.1038. Also, the results showed that a large part of the agricultural lands located in the province center (70.51%) has suitable conditions for the planting of peas and 6.08% of the total area of land is less suitable and 7.2% is half suitable, which includes lands Located in the mountainous and highlands of the province.
    Keywords: Weighted linear combination, analytic hierarchy process, Geographic Information System
  • Arash Rostami *, Khosro Mohammadi Pages 200-210
    In order to evaluate the effect of different amounts of nitrogen and organic fertilizer (Azotobacter) on kernel yield and nitrogen use efficiency in corn, an experiment was carried out as factorial based on randomized complete blocks design with three replications in the field of Sanandaj branch, Islamic Azad University, Iran in 2014. The factor “a” included four nitrogen rates (i.e. control, 50, 100 and 150% of plant requirement) and the factor “b” included bio-fertilizer at two levels (non-inoculation, inoculating with Azotobacter). The results showed that the effect of different levels of nitrogen fertilizer was highly significant on biomass, kernel yield, number of kernels per row, 100 kernels weight, plant height and Leaf vegetation index and significant on the number of row per ear. Application of 150% nitrogen had the highest effect on studied traits. The effect of factor b was highly significant on biomass, kernel yield, 100 kernels weight, poor tip fill length and Leaf vegetation index and significant on number of kernels per row and plant height. The means of these traits were higher when Azotobacter fertilizer treatment was not applied. The nitrogen fertilizer × Azotobacter interaction was not significant for any of the studied traits. Nitrogen use efficiency increased with increasing N fertilizer, but there was very little difference between consumption of 150 and 225 kg N/ha.
    Keywords: Nitrogen, Yield components, Maize, Biofertilizer
  • Hamideh Khalaj, Mohammadreza Labbafi * Pages 211-224
    This study was carried out to evaluate the growth of Cucurbita pepo L. using nonlinear regression models. The experiment was carried out in a randomized complete blocks design with three replications at Research Farm of Abouraihan Campus, University of Tehran during the 2013 growing season. The planting dates were April 20th, June 20th and July 20th. In order to study the growth analysis, leaf area and dry weight changes were measured. Eight models were used to describe the dry weight variations (Logistic, Gompertz, Richards, Weibull, Linear Expression, Symmetric Linear and Beta 1 and 2 models), and three models (logistic, Gompertz and beta) were used to describe the trend of leaf area changes. The results showed that all models well described the changes in dry weight and leaf area (day after planting) and can be used in growth analysis studies. In this research, a beta-1 model was used in all three planting dates to estimate leaf area and dry matter index. Among the planting dates, the highest leaf area index and dry matter were produced in April 20th and June 20th with 1.78 and 1379 g / m2, respectively. The best time to plant of C. pepo L. in the Varamin is June.
    Keywords: Beta1 model, cultivating date, dry weight, leaf area
  • Mehdi Panahyankivi, Yaghob Raei, Null Null Pages 225-238

    In order to investigate the effect of plant growth promotiong rhizobacteria (PGPR) on yield and yield components of seed tubers of cultivation mini-tubers Potato, a Factorial experiment was caried out by based on complete randomized design at agriculurtal and natural resources research staition of Ardabil in 2016. The First factor included mini-tubers of three cultivars of potato: Agria, Khavaran, and Marfona:,The second factor included four treatments of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) (Azospirillum, Seudomonas and combination of two bacteria). Results showed that interaction of experimental factors was significant for all traits except biological yield and tuber diameter. Maximum of tuber yiled was observed in interaction effect of application of tow bacteria × cultivars. That did not have significant difference with cultivars of Agria and Khavaran. Maximum of number and weight of tuber were observed at Marfona×two bacteria. Maximum of tuber diameter was observed at Marfona. Maximum of plant height and number of main branch were observed at Agria, Khavaran and Azospirillum× Seudomonas bacteria. Maximium of biological yield was observed at combination of two bacteria. Minimum of this trait was observed in treatment without insemination. Maximum numbers of days to emergencation, number of days to stolon, formation, number of days to tuberization were obtined in Marfona and condition of application Azospirillum. Minimum of those traits were observed in Khavaran and condition whithout insemination.

    Keywords: Seudomonas Azospirillum, number of days to emergencation, number of days to stolon
  • Zeinab Bosh, Abdolrazagh Danesh Shahraki *, Mahdi Ghobadinia, Keramatollah Saeidi Pages 239-249
    In order to evaluate the effect of plant growth promoting bacteria (PGPR) on some physiological traits of Black cumin under Water Deficit Stress, a split-plot experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted at the research farm of Shahrekord University in 2015- 16. Factors were irrigation in three levels (100, 75 and 50 % of water requirement) and bacteria in seven levels (control, Bacillus sp. Strain A, Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus sp. Strain B, Azotobacter chroococcum, Pseudomonas putida and Azopirillum lipoferum). Results showed a significant effect of water deficit, PGPRs and their interaction on all traits. It was demonstrated that in 50% of water requirement treatment reduced total chlorophyll, RWC and grain yield by 28%, 14.4% and 28.4%, respectively. Within each three irrigation levels, the bacterial treatments had the maximum amount of measured traits than control treatment. So that all PGPRs under 50% water requirement treatment could increase chlorophyll b, RWC and grain yield as compared to control. Also, B. amilolykofosins and strainB application under 75% water requirement treatment had the highest grain yield. Overall, this increase was more significant in B .amilolycophysin, Bacillus strain A, strainB and Azopirillum lipoferum treatments. according to the this study results, inoculation of Black cumin seeds with PGPRs is recommended to increase physiological traits and crops yield and alleviation of adverse effects of water stress.
    Keywords: Biofertilizer, Chlorophyll, Grain Yield, Irrigation Management, Medicinal Crops
  • Shahin Soufifard, Seyyed Mustafa Sadeghi * Pages 250-262
    Optimal usage of tea gardens during surface cutting period is one of the basic needs of gardeners in Guilan province.One of the solutions is the cultivation of legumes among rows of surface cutting tea bushes. In order to investigate the effect of application of different potassium sulfate levels and row Spacing on yield and yield components of bean in tea garden, a field study was conducted at Amlash in 2016 growing season. The experimental design was randomized complete blocks with split plot arrangement with three replications. The main plots included 4 levels row spacing (20 × 20 , 20 × 30, 20×40 and 20×50 cm) and subplots included 3 levels of potassium sulfate [ 0 (control), 75 and 150 kg/ha]. The highest pods per plant, seeds per pod, 100- seed weight, seeds per plant, grains yield, biological yield, harvest index, straw yield, pod yield, plant height and number branch per plant were obtained with 75 kg potassium sulfate. Plant spaces had significant effects on pods per plant, 100 seed weight, seed per plant, grain yield, biological yield, straw yield, pod yield and number of branch per plan and 20 × 30 cm plant spacing had the highest pods per plant, 100- seed weight, seeds per plant and number of branch per plant. The highest grain, biological, straw and pod yield was achieved at 20 × 20 and 20 × 30 spaces cm.
    Keywords: Bean, Potassium sulfate, Row Spacing, Yield, Tea garden