فهرست مطالب

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال نوزدهم شماره 156 (فروردین و اردیبهشت 98)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهام توکلی* صفحات 9-16
    زمینه

    هدف از این مطالعه، معرفی راهنمای طبقه بندی و تشخیصی سلامت روان و اختلالات تحولی دوران نوزادی و ابتدای کودکی و مرور اجمالی تغییرات آن در آخرین ویراست است. برای این منظور این راهنما و مطالعات مربوط به آن با استفاده از روش مرور سیستماتیک در پایگاه های اطلاعاتی Direct, PubMed, Google scholar Science و با استفاده از کلید واژه های DC:0-5, infancy disorders, childhood disorders  و classification مورد بررسی قرار گرفت. پس از جمع آوری منابع، این راهنما از جنبه های تاریخچه ای و شیوه طبقه بندی با سایر نظام های رایج طبقه بندی اختلالات روانی یعنی ویراست پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM) و طبقه بندی بین المللی بیماری ها (ICD) مقایسه شد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که آخرین ویراست راهنمای طبقه بندی و تشخیصی سلامت روان و اختلالات تحولی دوران نوزادی و ابتدای کودکی نسبت به دو نظام تشخیصی دیگر مقایسه شده، دقت و جامعیت بیشتری در طبقه بندی اختلالات مربوط به 6 سال ابتدای کودکی دارد. همچنین امکان تطبیق این نظام های طبقه بندی وجود دارد که به دقت عمل متخصصان برای تشخیص اختلالات کمک می کنند.

    کلیدواژگان: اختلالات نوزادی، اختلالات کودکی، طبقه بندی، آسیب شناسی دوران کودکی
  • حسن کریمی*، غفور صبوری صفحات 17-28

    تمامی افراد یک جامعه، به ویژه دانش آموزان، در سنین مختلف و دوره های تحصیلی از قدرت یادگیری برابر برخوردار نمی باشند. مسلم است که کار با دانش آموزان دیرآموز باید به دور از نگرش منفی و تعصب صورت بگیرد. باید این نگرش در جامعه آموزشی و خانواده ایجاد شود که دیرآموزان متعلق به جامعه عادی هستند. به عبارت دیگر، اگر یک کودک دیرآموز در نظام آموزشی تعلیم درست نبیند و سرانجام با برچسب استثنایی وارد مراکز ویژه شود، نشان دهنده ناکارآمد بودن روش آموزشی است. کودکان دیرآموز، دبستان را درحالی شروع می کنند که در مقایسه با همسالان طبقه متوسط خویش از لحاظ دانش کلمات، مهارت های ریاضی، نوشتن و شناخت حروف مشکلات زیادی دارند. اگر مداخله های زودهنگام به آنان ارائه نشود، زمینه بروز بحران های گوناگون برای آنان فراهم خواهد شد. مداخله زودهنگام از جمله مفاهیمی است که در سال های اخیر وارد حوزه روان شناسی و آموزش کودکان با نیازهای ویژه شده است. مداخله زودهنگام نه تنها برای درمان افرادی که در شمول اختلالات قرار دارند، بلکه برای تمام دانش آموزان عادی که به نوعی ضعف تحصیلی دارند نیز مفید می باشد. این مداخلات که شامل تقویت مهارت های جسمانی- حرکتی، مهارت اجتماعی شدن، دستیابی به ارزش ها، کسب صلاحیت فکری، یادگیری نظام های زبانی، زمینه های آماده سازی خواندن، نوشتن و محاسبه کردن، زیبایی شناسی و کسب خودمختاری شخصی می باشد، تاثیر زیادی در بهبود این نوآموزان دارد. در این میان تنها این امید می ماند که کارشناسان علوم تربیتی، مشاوران و روانشناسان با استفاده از اطلاعات، نظریه ها و فنون جدید به کمک دانش آموزان، معلمان و اولیا بشتابند.

    کلیدواژگان: دیرآموز، مداخله زودهنگام، پیش دبستانی
  • الهه نیلی*، محمود کاظمی، محسن امیری صفحات 29-40
    زمینه و هدف

    تولد فرزند ناشنوا، خانواده به ویژه مادران را با شرایطی مواجه می کند که لازم است به وضعیت روانشناختی آنان توجه بیشتری شود. روان درمانی مثبت گرا رویکردی در روان درمانی است که با ایجاد توانمندی ها و هیجانات مثبت همراه است و در آن سعی می شود با افزایش معنا در زندگی به تسکین آسیب های روانی و  افزایش شادکامی پرداخته شود. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش مثبت نگری بر باورهای غیرمنطقی و شادکامی مادران کودکان ناشنوا در شهر قزوین در سال 1396 انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و فاقد مرحله پیگیری بود. جامعه شامل کلیه مادران دارای کودکان ناشنوا بود که از این میان 34 نفر به شیوه در دسترس انتخاب و با توجه به ملاک های ورود(سن مادر،  جنس، تحصیلات ، معیار شنوایی مادران، سن کودک و دووالدی بودن خانواده ها) دردو گروه آزمایش(17 نفر) و کنترل(17نفر) تقسیم شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه مثبت نگری خدایاری فرد و غباری بناب(1391)، پرسشنامه باورهای غیر منطقی جونز(1969) و پرسشنامه شادکامی آکسفورد(1989) بود. آموزش مثبت نگری در قالب ده جلسه نود دقیقه ای به صورت هفته ای یک جلسه، در گروه آزمایش اجرا شد. در پایان برای دو گروه پس آزمون اجرا گردید. روش تجزیه و تحلیل داده ها کوواریانس چند متغیری بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش مثبت نگری نتوانسته است باورهای غیرمنطقی را کاهش دهد و تاثیری بر شادکامی نیز نداشته است.

    نتیجه گیری

    بدین ترتیب می توان گفت احتمالا مثبت نگری در کاهش باورهای غیرمنطقی و افزایش شادکامی مادران کودکان ناشنوا موثر نمی باشد.

    کلیدواژگان: مثبت نگری، باورهای غیرمنطقی، شادکامی، مادران کودکان ناشنوا
  • طاهره سادات هندی، ساحل همتی گرکانی* صفحات 41-54

    آموزش فراگیر به عنوان یک آموزش امید بخش برای تعلیم و تربیت کودکان خردسال است. مطالعاتی که در زمینه ی فراگیرسازی دانش آموزان با نیازهای ویژه انجام شده بیشتر بر فراگیرسازی دانش آموزان سنین مدرسه متمرکز است و کمتر به بررسی فراگیرسازی در سنین پیش از دبستان پرداخته می شود و این در حالی است که آموزش کودکان با نیازهای ویژه در مهدکودک های فراگیر در کنار همسالان خود در طول چند دهه ی گذشته افزایش یافته و بسیاری از کودکانی که قبلا در مراکز جداگانه و  ویژه تحصیل می کردند امروزه می توانند در مهدکودک های فراگیر حضور داشته باشند. همچنین مطالعات بیانگر مزیت های بسیار فراگیرسازی برای کودکان اعم از کودکان با و بدون نیازهای ویژه در محیط پیش از دبستان بوده و کودکان با ثبت نام در مهدکودک های فراگیر به موفقیت و پیشرفت های بسیاری نسبت به کودکان در مهدکودک های ویژه دست میابند.کلید ساخت فراگیرسازی موفق در دسترس بودن استراتژی فراگیر موفق و آموزش معلمین است با وجود پشتیبانی و حمایت قوی از فراگیرسازی در مهدکودک ها، متاسفانه مطالعات انجام شده در این زمینه اندک هستند.

    کلیدواژگان: فراگیرسازی در دوران پیش از دبستان، کودکان با نیازهای ویژه
  • اسماعیل زارعی زوارکی، زبیح الله اللهی* صفحات 55-64
    زمینه و هدف

    هدف اصلی ابزارهای کمکی جابجایی برای افراد آسیب دیده بینایی، حرکت امن و مستقل در محیط است. بیشترین فعالیت هایی که تاکنون برای کاهش محدودیت های افراد دارای آسیب بینایی انجام شده، بر روی حرکت و جابجایی این افراد در محیط های آشنا و نا آشنا و مهارت های خواندن و نوشتن آن ها برای دستیابی به استقلال فردی متمرکز بوده اند. عصای سفید، سگ راهنما و ابزارهای جابجایی الکترونیکی از عمده ترین گزینه های مورد استفاده در جابجایی افراد آسیب دیده بینایی هستند و بریل، متن خوان های مختلف و درشت نما کننده ها جهت خواندن و نوشتن به کار می روند. اما هر کدام از این موارد مزایا و محدودیت های خاص خود را دارند. در این مقاله به مزایا و عملکردهای فناوری های پوشیدنی و سامانه هوروس پرداخته شده که بخش زیادی از محدودیت های این ابزارها را کاهش می دهد.

    نتیجه گیری

    سامانه هوروس قابلیت هایی مانند مسیریابی و حرکت مستقل در حین فعالیت های بازی، آگاه شدن از موقعیت دوستان در کلاس و مدرسه، شناسایی متن و خواندن، شناخت چهره و شناسایی اشیا را با هم ادغام کرده است. این فناوری هم قابلیت مسیریابی و تشخیص مانع به صورت سه بعدی را دارد که به حرکت ایمن فرد آسیب دیده بینایی کمک می کند و هم قابلیت خواندن متن های نوشتاری و بریل را دارد که می تواند به استقلال فرد در فعالیت های آموزشی و یادگیری کمک کند.

    کلیدواژگان: فناوری پوشیدنی، ابزار الکترونیکی جابجایی، نابینایان، هوروس
  • سارا یزدانی*، محسن فروغی پور صفحات 65-77
    هدف
    بررسی عملکرد شناختی در کودکان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (ام اس).
    روش شناسی پژوهش:نویسنده این پژوهش پروفایل عصب- روانشناسی[1] 37 کودک مبتلا به ام اس که تشخیص بالینی قطعی در مورد بیماری آنها صورت گرفته بود را بررسی و به لحاظ یافتن رابطه احتمالی میان عملکرد شناختی و مشخصه های بالینی مورد ارزیابی قرار داد.
    یافته ها
    از 37 کودک و نوجوان ارزیابی شده، 35% از آنها به طور چشمگیری دارای اختلال در عملکرد شناختی بودند. عملکرد شناختی بطور کامل با چندین متغیر بالینی در ارتباط بود که دربرگیرنده میزان وضعیت ناتوانی گسترده[2] جدید[3]، تعداد کل دفعات عود بیماری[4] و طول بیماری بود. بیماری ام اس بطور نامطلوبی بر عملکرد تحصیلی بیش از یک سوم این کودکان تاثیر گذاشت.
    نتیجه گیری
    آسیب های شناختی در کودکان مبتلا به ام اس مشاهده می شود. برنامه ریزی جامع برای درمان این کودکان باید دربرگیرنده تایید این امر باشد که این قشر از کودکان ممکن است برای امور تحصیلی خود نیازمند دریافت تسهیلات آموزشی باشند.
     

    [1] Neuropsychological profile

    [2] Expanded Disability Status Scale (EDSS)

    [3] منظور از «جدید» این است که ارزیابی این مقیاس به تازگی صورت گرفته باشد و آزمون گیرنده به ارزیابی های قدیمی اتکا ننماید.

    [4] Relapse
    کلیدواژگان: شناخت، کودک و نوجوان، اسکلروزیس چندگانه (ام اس)، متغیر بالینی
|
  • Elham Tavakoli* Pages 9-16
    Background

    The purpose of this study was to introduce the diagnostic classification of mental health and developmental disorders of infancy and early childhood and review its changes in the latest edition. To do this, using the systematic review method by searching the following words (DC:0-5, infancy disorders, childhood disorders, classification) in scientific websites like, Science Direct, PubMed, and Google Scholar databases data were collected. After collecting resources, DC:0-5 were compared to DSM and ICD.

    Conclusion

    The results showed that the latest edition of DC:0-5 has more precision and comprehensiveness in comparison to DSM and ICD in classification of disorders of first 6 years. It is also possible to adapt of these classification systems, which help the practitioners to accurately identify the disorders.

    Keywords: infancy disorders, childhood disorders, classification, child psychopathology
  • Hasan Karimi*, Ghafor Sabori Pages 17-28

    All people in a community, especially students, do not have equal learning power at different ages and periods of study. It is clear that working with slow-moving students should be distant from negative attitudes and bias. This attitude must be created in the educational community and the family, that slow learners are members of the ordinary society. In other words, if a slow learner child does not have a proper education in the educational system and finally, with exceptional labels, they enter specialized centers, indicating the inadequacy of the educational method. Slow Learner children start their primary school compared to their middle aged peers in terms of knowing words, math skills, writing, and recognizing letters. If early interventions are not provided to them at a time, they will be provided with a variety of crises. Early intervention is one of the concepts that have entered the field of psychology and education of children with special needs in recent years. Early intervention is not only useful for the treatment of people with disabilities, but also for all students with some degree of educational weakness. These interventions, which include enhancing physical-motor skills, socializing skills, achieving values, gaining intellectual competence, learning language systems, preparing reading, writing and computing, aesthetics, and self-empowerment, have a great impact on improving these novices. The only hope is that educators, advisers, and psychologists will be using information, new theories and techniques with the help of students, teachers and parents

    Keywords: Slow learning, early intervention, pre-school
  • Elahe Nili*, Mahmood Kazemi Pages 29-40
    Background and Aim

    The birth of a deaf child makes family especially mothers face a situation which requires their psychological to be paid more attention. Positive psychotherapy is a psychotherapy approach that is accompanied by the creation of positive abilities and emotions, and it attempts to increase the meaning of life in order to relieve mental harm and increase their happiness. The current  study was to investigate effectivness positive thinking on reducing irrational beliefs and inhancing happiness in mothers of deaf children in qazvin.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pretest and post-test with control group. The statistical population of this study included all mothers of deaf children that 34 people was selected using the available sampling method from them and according to the criteria for entering (age of mother, sex, education, maternal hearing standard and age of the child and duality of the families) divided into two groups (experimental and control) grouped and matched. The research instruments were khodayarifard and ghobari bonab positive thinking(1391), Jones Irrational Belief Test(1969) and  Oxford Happiness Inventory(1989). Positive Interview Training in the form of ten sessions 90 Minutes held weekly in one session was conducted in the experimental group. At the end, the mentioned questionnaires were administered to both groups as a post-test. The data analysis method was multivariate covariance.

    Results

    Based on the results positive thinking was not effective in reducing the irrational beliefs of the experimental group( p>0/05). As well as positive thinking did not increase the happiness of the mothers of the experimental group compared with the control group's mothers.  

    Conclusion

    In general, the findings also show that positive thinking did not reduce the irrational beliefs of mothers of deaf children and did not increase their happiness.

    Keywords: positive thinking, irrational beliefs, happiness, mothers of deaf children
  • Tahereh Hendi, Sahel Hemmati* Pages 41-54

    Inclusive Education is as a promising education for young children with special needs. Studies in this more focused on inclusive school-age and less will be discussed in pre-school ages. Inclusive education of children with special needs in kindergarten has been increased during the past few decades and many children who previously been in separate centers, now they are in inclusive kindergartens. Studies in preschool inclusive settings represent many advantages for children with and without special needs. They more success and progress achieve towards children in kindergarten special. However, the main element of making a successful inclusion is availability prosperous strategy and training teachers. Despite strong support for the inclusion system in the kindergarten, unfortunately studies in this field are poor

    Keywords: : inclusive of preschool, children with special needs
  • Esmaeil Zaraii Zavaraki, Zabihollah Allahi* Pages 55-64

    Context and goal: The main purpose of moving aids for people affected by vision is to move safely and independently in the environment. Most of the activities that have been done so far to reduce the limitations of people with visual impairment have focused on mobility and orientation of these people in familiar and unfamiliar environments, and their reading/writing skills to achieve individual independence. White cane, guide dog and electronic movement tools are the most commonly used technologies for mobility of visually impaired, and Braille, text readers and magnifiers are used to reading and writing. But each of these has its own advantages and limitations. In this article, wearable technologies and especially the Horus device are described.

    Results

    Horus system has merged functions such as independent orientation and mobility during game activities, knowing the status of friends in class and school, identifying text and reading, recognizing the face and identifying objects. This technology has the ability to orientation and detect obstacles in 3D that help secure movement of visually impaired person, and  also capacity to read the text and braille that can help visually impaired autonomy in learning and instruction activities.

    Keywords: Wearable Technology, Electronic Travel Tools, Blind, Horus
  • Sara Yazdani*, Mohsen Foroughipour Pages 65-77
    Objective
    To examine cognitive functioning in children with multiple sclerosis (MS).
    Methods
    The authors
    examined the neuropsychological profile of 37 children with a diagnosis of clinically definite MS and assessed the
    associations between cognitive function and clinical features.
    Results
    Of 37 children and adolescents evaluated, 35%
    demonstrated significant cognitive impairment. Cognitive functioning was strongly related to several clinical variables,
    including current Expanded Disability Status Scale, total number of relapses, and total disease length. The consequences
    of MS adversely affected academic functioning in over a third of the children.
    Conclusions
    Cognitive deficits occur in
    children with multiple sclerosis. Comprehensive treatment planning should involve recognition that they may require
    academic accommodations for their education.
    Keywords: cognition, children, adolescents, multiple sclerosis (MS), clinical features