فهرست مطالب

توسعه ی آموزش جندی شاپور - سال دهم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1398)

فصلنامه توسعه ی آموزش جندی شاپور
سال دهم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • راضیه رنجبرها، زهرا اخلاقی، حمید یزدانی نژاد، مریم دستورپور، سارا آدرویشی* صفحات 271-282
    توانایی دانشجویان علوم پزشکی در برقراری ارتباط و همچنین استفاده مناسب از مهارت های ارتباطی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر کیفیت یادگیری آنان بوده و موجب ارتقای عملکرد آن ها در محیط های بالینی می گردد. لذا این مطالعه باهدف بررسی عوامل موثر بر عملکرد ارتباطی دانشجو- بیمار در بخش اتاق عمل از دیدگاه دانشجویان هوشبری دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام شد. در این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1398تعداد 75 نفر از دانشجویان هوشبری دانشگاه علوم پزشکی اهواز به صورت نمونه در دسترس وارد مطالعه شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته که دارای 6 بعد شامل عوامل فردی، اجتماعی، حرفه ای، محیطی، عوامل مرتبط با آموزش و شرایط بالینی بیمار بود، گردآوری شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و مستقل، آنالیز واریانس و کروسکال والیس) انجام شد. میانگین امتیاز کل عوامل566/0± 04/ 3بود که بیشترین میانگین مربوط به شرایط بالینی71/0±34/3 و کمترین مقدار مربوط به عوامل اجتماعی 75/0±72/2 بود. رابطه معناداری بین عوامل دموگرافیک با عوامل فردی، اجتماعی، حرفه ای، محیطی، عوامل مرتبط با آموزش و شرایط بالینی بیمار دیده نشد05/0p. شرایط بالینی از دیدگاه دانشجویان، بیشترین تاثیر را بر ارتباط با بیمار دارد. مدیران سیستم های آموزشی و درمانی بایستی تلاش خود را جهت تعدیل اثر این عوامل به منظور بهبود این رابطه و در نهایت ارتقای کیفیت آموزش بالینی دانشجویان متمرکز نمایند.
    کلیدواژگان: عملکرد ارتباطی، بیمار، دانشجوی هوشبری، اتاق عمل، دیدگاه دانشجویان
  • علی عبدی، آرش زندی پیام* صفحات 283-293

    شناسایی تفاوت های جنسیتی موجود در متغیرهایی مانند سرزندگی تحصیلی، شکفتگی و هویت تحصیلی  می تواند نقش مهمی در آموزش های پیش روی دانشجویان داشته باشد. مطالعه حاضر از نوع علی مقایسه ای بود. پژوهش حاضر باهدف مقایسه سرزندگی تحصیلی، شکفتگی و  ابعاد هویت تحصیلی در دانشجویان دختر و پسر دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام گردید.جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در  نیم سال اول سال تحصیلی 1398-1397 بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای 200 دانشجو (100 دانشجوی دختر و 100 دانشجوی پسر) از میان جامعه آماری انتخاب گردید. ابزار گردآوری اطلاعات شامل، پرسش نامه های هویت تحصیلی، سرزندگی تحصیلی و شکفتگی بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و روش تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA)  با استفاده از نسخه 22 نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین دانشجویان دختر و پسر از لحاظ سرزندگی تحصیلی، شکفتگی و هویت تحصیلی موفق و دنباله رو تفاوت معنادار وجود دارد. در واقع دانشجویان دختر نسبت به دانشجویان پسر از سطح بالاتر سرزندگی تحصیلی، شکفتگی و هویت تحصیلی موفق و دنباله برخوردار بودند؛ بنابراین درنظر گرفتن تفاوت های جنسیتی در زمینه سرزندگی تحصیلی، شکفتگی و هویت تحصیلی می تواند دربردارنده اشارات کاربردی مهم و تاثیرگذاری در عملکرد تحصیلی دانشجویان باشد و ارتقاء سطح عملکرد تحصیلی آن ها را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: سرزندگی، شکفتگی، هویت، دانشجویان پزشکی، کرمانشاه
  • لیلا باباجانی گرجی، مسعود حجازی*، ذکرالله مروتی، مجید یوسفی افراشته صفحات 294-305
    با توجه به این که نظام دانشگاهی بایستی دانشجویانی کارآزموده و با توانایی علمی و عملی قابل قبول، جهت ارائه خدمات با کیفیت به مراجعان، تحویل جامعه بدهد، توجه به درگیری تحصیلی دانشجویان به عنوان یکی از سازه های پیش بینی کننده عملکرد تحصیلی در دانشجویان علوم پزشکی اهمیت ویژه ای دارد. لذا این پژوهش با هدف تعیین نقش میانجی خودکارآمدی تحصیلی در رابطه بین تاب آوری تحصیلی و درگیری تحصیلی در دانشجویان رشته های پزشکی و پیراپزشکی شهر زنجان انجام گرفت. روش پژوهش حاضر همبستگی است و جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زنجان در نیم سال دوم سال تحصیلی 97-96 بود که بر اساس جدول مورگان، حجم نمونه ای متشکل از 346 دانشجو به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه درگیری تحصیلی ریو، مقیاس تاب آوری تحصیلی ساموئلز و مقیاس خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان اون و فرامن بود. تحلیل داده ها به روش ارائه یک مدل فرضی و ارزیابی روابط با استفاده از الگوی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS 24 و LISREL8.8 انجام شد. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین تاب آوری تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی با درگیری تحصیلی، همچنین بین تاب آوری تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی رابطه مثبت معنی دار وجود دارد (01/0< p). نتیجه تحلیل مسیر نیز نشان داد که خودکارآمدی تحصیلی نقش واسطه ای در ارتباط بین تاب آوری تحصیلی و درگیری تحصیلی دانشجویان دارد. (01/0< p).
    کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، درگیری تحصیلی، دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی
  • کامیار عظیمی*، منیجه شهنی ییلاق، مرضیه امینی صفحات 306-319
    با وجود ادبیات رو به رشد در رفتار اخلاقی پرستاران، توجه کمی به اهمیت رفتارهای بی صداقتی تحصیلی شده است. ازدیاد این ناسازگاری، موسسات آموزش عالی و اعضای هیئت علمی را با چالش های جدیدی در تضمین نمودن درستکاری تحصیلی مواجه ساخته است. پژوهش حاضر، نقش واسطه گری خودپنداشت تحصیلی را در ارتباط بین منبع کنترل و بی صداقتی تحصیلی در قالب یک مدل ساختاری مورد آزمایش قرار داد. این مطالعه بر روی نمونه ای از 298 دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز صورت گرفت که روش مدل یابی معادلات ساختاری برای بررسی رابطه بین سازه ها به کار گرفته شد. به منظور گردآوری اطلاعات از مقیاس های منبع کنترل، خودپنداشت تحصیلی و بی صداقتی تحصیلی استفاده شد که روایی و اعتبار آن ها به روش تحلیل عامل تاییدی و ضریب آلفای کرونباخ مطلوب به دست آمد. نرم افزارهای SPSS و AMOS نسخه 22 جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید. نتایج نشان داد که خودپنداشت تحصیلی به طور معنی داری رابطه بین منبع کنترل درونی و بیرونی با بی صداقتی تحصیلی را میانجی گری می کند. منبع کنترل درونی پیش بین مثبت و منبع کنترل بیرونی پیش بینی کننده منفی معنی دار خودپنداشت تحصیلی بودند. همچنین، خودپنداشت تحصیلی با کاهش بی صداقتی تحصیلی همراه بود. افزون بر این، اثرات مستقیم منبع کنترل درونی و منبع کنترل بیرونی بر بی صداقتی تحصیلی وجود داشت. این یافته ها، مفاهیم کاربردی و تجربی حائز اهمیتی را برای محققان و متخصصانی که به دنبال بررسی و کاهش بی صداقتی تحصیلی در محیط های تحصیلی و بالینی میان دانشجویان پرستاری هستند، برجسته می سازد.
    کلیدواژگان: بی صداقتی تحصیلی، منبع کنترل، خودپنداشت تحصیلی، دانشجویان پرستاری
  • مهین قمی، زهرا مسلمی، سید داود محمدی صفحات 320-334

    امید یکی از متغیرهای تاثیر گذار بر کیفیت زندگی و سلامت روان افراد جامعه و به ویژه قشر دانشجو به عنوان آینده سازان جامعه است. همچنین امید می تواند در افزایش توانمندی افراد در جنبه های مختلف زندگی به خصوص در زمینه تحصیلی نقش مهمی داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین کیفیت تجارب یادگیری و خودنظم دهی با باورهای امید دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد. این پژوهش به روش توصیفی همبستگی در سال 97- 1396 انجام شد. نمونه ای با حجم 261 نفر  به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی بر حسب جنسیت انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد کیفیت تجارب یادگیری نیومن، خودنظم دهی هانگ و انل و باورهای امید اسنایدر جمع آوری شد. سپس اطلاعات با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون tمستقل، تحلیل واریانس و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین میانگین نمره کل مقیاس کیفیت تجارب یادگیری با میانگین نمره کل باورهای امید رابطه مثبت و معنادار وجود داشت. همچنین بین میانگین نمره کل مقیاس خودنظم دهی و تمام ابعاد آن با میانگین نمره کل باورهای امید و خرده مقیاس های آن رابطه مثبت و معنادار وجود داشت. در نهایت، نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که خودنظم دهی به شکل مثبت و معناداری پیش بینی کننده باورهای امید است. بر اساس نتایج به دست آمده، بهبود کیفیت تجارب یادگیری دانشجویان توسط دانشگاه ها باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین پیشنهاد می شود برنامه ریزان درسی و مدرسان به طراحی و به کارگیری روش های تدریس مناسب در جهت افزایش مهارت های خودنظم دهی فراگیران اقدام کنند.

    کلیدواژگان: کیفیت تجارب یادگیری، خودنظم دهی، باورهای امید
  • الهام حیدری، رحمت الله مرزوقی، فهیمه کشاورزی* صفحات 335-346

    هدف پژوهش بررسی تاثیر کیفیت تجارب یادگیری بر استرس علمیو احساس خودکارآمدی پژوهش دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود. روش پژوهش مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه تحقیق شامل 268 نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی، انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس های کیفیت تجارب یادگیری، استرس علمیو احساس خودکارآمدی پژوهش بود که پس از محاسبه روایی و پایایی آن ها، بین نمونه توزیع و داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که کیفیت تجارب یادگیری دانشجویان تاثیر مثبت و معناداری بر خودکارآمدی پژوهشی و تاثیر منفی و معناداری بر استرس علمی دارد. همچنین استرس علمی تاثیر منفی و معناداری بر خودکارآمدی پژوهشی دارد. که این نتایج حاکی از روابط معنادار بین کیفیت تجارب یادگیری، استرس علمی و خودکارآمدی پژوهشی می باشد و این بیانگر آن است که رابطه بین کیفیت تجارب یادگیری با خودکارآمدی پژوهشی آنان به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم با واسطه استرس علمی می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت تجارب یادگیری، استرس علمی، احساس خودکارآمدی پژوهشی، دانشجویان
  • ابوالقاسم رضوانی*، علی اکبر عجم صفحات 347-362
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی مبتنی بر تلفن همراه با درگیری تحصیلی و عملکرد تحصیلی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال تحصیلی 96-1395 بود. با توجه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و جامعه 395 نفری دانشجویان، تعداد 201 نفر انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی خدایاری و همکاران، مقیاس درگیری تحصیلی اسچوفیلی و همکاران و پیشرفت تحصیلی استفاده شد. نتایج نشان داد که بین زمان اختصاص داده شده به شبکه های اجتماعی مجازی با مولفه های متغیر درگیری تحصیلی دانشجویان رابطه منفی و معناداری وجود دارد. میزان درگیری تحصیلی دانشجویان پسر و دختر با هم تفاوت معناداری ندارد. همچنین بین زمان اختصاص داده شده به شبکه های اجتماعی و مدت عضویت در شبکه ها با پیشرفت تحصیلی رابطه منفی و معناداری وجود دارد؛ و بین مدت مطالعه روزانه در زمان غیر امتحانات و مدت مطالعه روزانه در زمان امتحانات با پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ اما نتایج نشان داد بین مدت عضویت در شبکه های اجتماعی مجازی با مدت مطالعه روزانه در زمان امتحانات و بین زمان اختصاص داده شده به شبکه های اجتماعی مجازی با مدت مطالعه روزانه در زمان غیر امتحانات رابطه منفی و معناداری وجود دارد. پیشنهاد می شود دوره های آموزشی برای فرهنگ سازی درباره چگونگی استفاده علمی از شبکه های مجازی و آشنایی دانشجویان با شبکه های علمی مجازی در جهت بهبود و تقویت یادگیری و مشغولیت تحصیلی دانشجویان تشکیل گردد.
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی مجازی، درگیری تحصیلی، عملکرد تحصیلی
  • منظر صادقی، کیومرث نیازآذری*، مریم تقوایی یزدی صفحات 363-375

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر زیرساخت های رویکرد مجازی بر آموزش قابلیت محور در راستای دانشگاه نسل چهارم انجام شد. پژوهش حاضر با هدف کاربردی و با رویکرد آمیخته انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی شامل دوازده نفر از اعضا هیات علمی دانشگاه بودند که با روش نمونه گیری هدفمند و با در نظر گرفتن قانون اشباع نظری انتخاب شدند و در بخش کمی با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای و طبقه بندی متناسب 255 نفر از اعضای هیات علمی استادیار به بالای دانشگاه های آزاد استان مازندران به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختاریافته و در بخش کمی نیز پرسش نامه محقق ساخته بوده است. روایی صوری و محتوایی ابزارها به تایید متخصصان و صاحب نظران رسید و برای بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی و برای بررسی روایی همگرا از شاخص متوسط واریانس استخراج شده استفاده شد، همچنین به منظور بررسی پایایی ابزار سنجش از ضریب آلفای کرونباخ و قابلیت اعتماد ترکیبی استفاده شد. نتایج حاصل از بررسی روابط بین زیرساخت های رویکرد مجازی و آموزش قابلیت محور نشان داد که با افزایش مطلوبیت زیرساخت های رویکرد مجازی، آموزش قابلیت محور نیز بهبود می یابد و زیرساخت انسانی ضعیف ترین رابطه (449/0) و زیرساخت پداگوژی (891/0) قوی ترین رابطه را با آموزش قابلیت محور داشته اند. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که زیرساخت های رویکرد مجازی بر آموزش قابلیت محور تاثیر مستقیم و قوی دارد (93/0=β, t=17/11)، به عبارت دیگر با افزایش مطلوبیت زیرساخت های رویکرد مجازی، آموزش قابلیت محور با شدتی قوی بهبود می یابد.

    کلیدواژگان: آموزش قابلیت محور، دانشگاه نسل چهارم، رویکرد مجازی
  • رامین نورافروز، کاوه اسلامی*، ماندانا ایزدپناه، مهدی سیاح برگرد، لیلا کوتی، سعید محمد سلیمانی صفحات 376-384
    هدف از این مطالعه، بررسی اثر بخشی روش آموزش الکترونیک و ارزیابی تکوینی مبتنی بر روش خودارزیابی و ارزیابی همتا در "آموزش نحوه کاربرد اشکال دارویی به بیماران(بابد®)"، برای دانشجویان داروسازی است. مطالعه حاضر به صورت نیمه تجربی و بین80نفر از دانشجویان داروسازی دانشگاه جندی شاپور اهواز در دو گروه (جمعیت آزمایش40نفره با آموزش سخنرانی، و جمعیت آزمایش 40 نفره با آموزش الکترونیک) در سال 1397-1398- انجام شده است. ابتدا یک پکیج آموزشی الکترونیک برای آموزش نحوه کاربرد اشکال دارویی به دانشجویان داروسازی طراحی و ساخته شد. یک گروه از دانشجویان، آموزش نحوه استفاده از اشکال دارویی را به روش سخنرانی و گروه دیگر به صورت الکترونیک و ارزیابی تکوینی مبتنی بر روش خودارزیابی و ارزیابی همتا دریافت کردند. نتیجه آنالیز آزمون t با دو نمونه مستقل نشان داد (001/0>p و 85/8=t)که یادگیری در دانشجویانی که تحت آموزش الکترونیک و ارزیابی تکوینی مبتنی بر روش خودارزیابی و ارزیابی همتا در نحوه استفاده از اشکال دارویی قرار گرفته اند به طرز معنا داری بیشتر از گروه سخنرانی می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، توانمندی، ارزیابی تکوینی، همتامحور، فیدبک
  • فاطمه یعقوبی حسن کلا، عبدالله علی اسماعیلی*، وحید فلاح صفحات 385-394
    هدف پژوهش حاضر ارائه ی مدل مدیریت استعداد برای اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران بود. روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی واز نوع داده ترکیبی (کمی و کیفی) بود.جامعه آماری بخش کیفی پژوهش شامل خبرگان هیات علمی دردانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران بودکه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 10 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. گروه دوم از جامعه آماری پژوهش شامل تمامی اعضای هیات علمی در دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران به تعداد 1603 نفر که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و فرمول کوکران 310 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای تحلیل داده های کیفی پژوهش از روش تحلیل محتوا استفاده گردید. در بخش کمی نیز با توجه به سوال های پژوهش از روش های آماری توصیفی (میانگین، انحراف معیار، جدول توزیع فراوانی و نمودار) و در آمار استنباطی (مدل سازی معادلات ساختاری، تحلیل عامل اکتشافی، ماتریس همبستگی وt-value) با استفاده از نرم افزارهای spss  وlisrel استفاده شد. نتایج نشان داد که مولفه های مدیریت استعداد دانشگاه. عامل نگه داری و جانشینی کردن، عامل سیستم جبران خدم ، عامل توانمند سازی، عامل برند استخدامی، عامل ابزار و منابع  با توجه به مولفه های پژوهش، مدلی ارائه شد که برازش مطلوب داشت. بنابراین مدل پیشنهادی مدیریت استعداد دانشگاه (با عامل های عامل نگه داری و جانشینی کردن، عامل سیستم جبران خدمت، عامل توانمند سازی، عامل برند استخدامی، عامل ابزار و منابع  با توجه به مولفه های پژوهش) پیش بین مناسبی برای مدیریت استعداد در این دانشگاه معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، نگهداری استعداد، جذب استعداد، دانشگاه
  • زهرا توانگر مروستی، محمدعلی محمدی فر*، علی اکبر امین بیدختی صفحات 395-405
    کارآفرینی به عنوان پدیده ای نوین در اقتصاد، نقش مهمی را در توسعه و پیشرفت اقتصادی کشورها ایفا می کند. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر کارآفرینی سازمانی با میانجیگری عدالت سازمانی می باشد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی که مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری بود.جامعه آماری شامل تمامی کارکنان اداری، اعضای هیات علمی و استادان حق التدریس با سابقه کار بیش از سه سال در دانشگاه آزاد فسا بودند، که همه آنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های استاندارد جو سازمانی هالپین وکرافت ، کارآفرینی سازمانی مارگریت هیل،  پرسشنامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن، مقیاس هوش هیجانی شوت و همکاران، پرسشنامه ارزش های اخلاقی سازمانی آمیکس و همکاران می باشد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss24 و ضریب همبستگی و نرم افزار Amos24 و در سطح معناداری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  هوش هیجانی به عنوان متغیر فردی هیچگونه اثر مستقیم یا غیر مستقیم بر کارآفرینی سازمانی نداشت. ارزشهای اخلاقی سازمانی اثر مستقیم نداشت، اما اثر غیر مستقیم با نقش میانجی عدالت سازمانی (60/0β=) معنادار بود. ارزشهای اخلاقی و جو سازمانی با نقش میانجی عدالت سازمانی بر کارآفرینی سازمانی موثر است؛ به نحوی که با ایجاد جو مناسب و ایجاد روابط حسنه و دوستانه و تاکید بر دستیابی به اهداف سازمان، شرایط بروز کارآفرینی را مهیا نمایند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، عدالت سازمانی، هوش هیجانی، ارزشهای اخلاقی، جو سازمانی
  • رضا فتح الله زاده، نادر قلی قورچیان*، مهدی باقری، پریوش جعفری صفحات 406-416
    این پژوهش با هدف ارایه مدلی جهت ارتقای انگیزش اعضای هیات علمی دانشگاه ازاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان انجام شده است . تحقیق حاضر از نظر نوع داده ها کمی و کیفی، و از نظر نحوه اجرا و دستکاری متغیرها ، توصیفی پیمایشی بوده است. جامعه آماری در بخش کیفی، 18 نفر از اساتید دانشگاه و متخصص در حوزه آموزش عالی در دانشگاه های آزاد استان سیستان و بلوچستان را تشکیل دادند. در بخش کمی، یک نمونه 300 نفری به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی از جامعه آماری با استفاده از جدول مورگان انتخاب شدند (169نفر). برای جمع آوری داده ها، ازمصاحبه نیمه ساخت مند وپرسشنامه استانداردهرزبرگ استفاده شده است. برای تحلیل داده های مربوط به تعیین  ابعاد و مولفه های انگیزش شغلی از تحلیل عاملی اکتشافی، برای تعیین وضع موجود از آزمون t تک نمونه ای، و  برای مقایسه وضعیت موجود و وضعیت مطلوب آزمون t  وابسته  با کمک نرم افزار اس پی اس اس استفاده شد. برای ارائه مدل نهایی تحقیق از  مدل یابی اندازه گیری و برازش مدل در تکنیک  مدل یابی  معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار آموس استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد عوامل انگیزش شغلی اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان عبارتند از: ماهیت شغل، محیط کار، ارتباطات درون و برون سازمانی، حقوق و دستمزد و قدر دانی از اساتید. وضع موجود انگیزش شغلی اعضای هیئت علمی بدین صورت است که ماهیت شغلی t=0.35 ، محیط کار t=0.78 ،ارتباطات t=0.90  و دستمزد t=0.68  می باشد.
    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، هیات علمی، ماهیت شغلی، حقوق و دستمزد، ارتباط
  • اکبر بابایی حیدرآبادی، کاوه اسلامی *، مرضیه عربان، هاشم محمدیان، ناصر حاتم زاده، آرش سلحشوری، احمد فخری، مهرنوش جاسم زاده، نسرین شمس جاوی، آسیه کتان باف نصب، شیرین عباس پور صفحات 417-425

    رفتار آموزشی اساتید، یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در فرآیند یاددهی و یادگیری دانشجویان می باشد که ارزشیابی مداوم آن، ضامن بهبود کیفیت عملکرد مدرسین و فعالیتهای آموزشی می باشد. این مطالعه با هدف طراحی ابزار ارزشیابی کیفیت تدریس اساتید مبتنی بر فیلم کلاس درس انجام شد. این پژوهش یک مطالعه ترکیبی است که با روش بحث گروهی متمرکز به منظور طراحی و روان سنجی ابزاری جهت بررسی کیفیت تدریس اساتید در دانشگاه علوم پزشکی اهواز در سال 1397 تا 1398 انجام شد. گروه هدف شامل اساتید، دانشجویان و متخصصان آموزش پزشکی بودند. پس از مطالعه متون و ابزارهای گردآوری شده مرتبط و نظرات صاحب نظران، 36 سوال در قالب پرسشنامه اولیه طراحی شد. جهت روایی محتوایی و صوری به منظور استفاده از نظرات خبرگان، پرسشنامه اولیه در اختیار 14 نفر از متخصصان آموزش پزشکی، آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، پرستاری، مامائی، فنآوری اطلاعات سلامت و روانپزشکی قرار گرفت. پس از اعمال نظرات خبرگان، در نهایت 24 سوال در قالب چهار حیطه شامل ارتباط غیرکلامی (9 سوال)، ارتباط کلامی(4 سوال)، تعامل با دانشجو (6 سوال) و مدیریت کلاس(5 سوال) بدست آمد. در مرحله تعیین اعتبار، هر 24 سوال دارای روایی محتوایی قابل قبول (7/0 تا 1) بود. ضریب کاپا برای این ابزار 8/0 بدست آمد که نشان از پایایی ابزار دارد. پرسشنامه طراحی شده جهت ارزشیابی کیفیت تدریس اساتید بر اساس فیلم، از روایی و پایایی قابل قبول برخوردار است.

    کلیدواژگان: ابزار ارزشیابی، کیفیت تدریس، اساتید، فیلم، کلاس درس
|
  • Razieh Ranjbarha, Zahra Akhlaghi, Hamid Yazdani Nejad, Maryam Dastoorpur, Sara Adarvishi * Pages 271-282
    Medical students’ ability to communicate and also the proper use of communication skills are the most important factors affecting their learning quality and promote their performance in clinical settings. Hence, this descriptive cross-sectional study aimed to investigate the effective factors on the student-patient Communication performance in the operating room ward from the viewpoint of anesthetist students in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences that 75 students of anesthetist students in 2019 were included as the research population. The data was collected through a researcher-made questionnaire with 6 dimensions including personal, social, occupational, environmental factors, factors related to education and clinical conditions of the patient. Data were analyzed using descriptive and independent statistics (ANOVA and Kruskal-Wallis). The mean of total score of factors was 3.04 ± 0.56, with the highest mean of clinical condition estimated 3.34 ± 0.71 and the least of the related Social factors was 2.72 ± 0.75. Therefore, there was no significant relationship between demographic factors and individual, social, professional, environmental factors, and factors related to education and clinical conditions of the patient (p>0.05). Although, a significant relationship was observed between gender and personal and environmental factors and marital status and environmental factors (P
    Keywords: Communication performance, Patient, anesthetist student, Operating room, students' viewpoints
  • Ali Abdi, Arash Zandipayam * Pages 283-293

    Identifying gender differences in variables such as academic vitality, flourishing and academic identity can play an important role in student education. Hence, the purpose of this study was to compare academic vitality, flourishing and academic identity dimensions based on gender of students. The study was causal comparative study;and, the statistical population of this study was all students of Kermanshah University of Medical Sciences in in first semester in 2018-19 academic years; then, by using multistage random sampling, 200 students (100 female and 100 male students) were selected from the statistical population. Data collection had done by academic identity, academic vitality, flourishing questionnaires. Thereupon, data were analyzed using descriptive statistics and multivariate analysis of variance analysis (MANOVA), in addition, using SPSS version 22. The findings divulged that there was a significant difference between male and female students in terms of academic vitality, flourishing, and successful academic identity. In fact, female students in comparison to the opposite gender showed the higher levels of successful sequences in academic vitality, flourishing, and academic identity.Therefore, considering the gender differences in academic vitality, flourishing, and academic identity can include important and effective implications on academic performance of students and, moreover, enhance their academic performance.

    Keywords: Vitality, Flourishing, Identity, Medical students, Kermanshah
  • Leila Babajani Gorji, Massoud Hejazi *, Zekrollah Morovvati, Majid Yoosefi Afrashteh Pages 294-305
    Considering that the university system should provide students with qualified and acceptable scientific and practical ability to deliver the community in order to provide high quality services to clients, considering the academic engagement of students as one of the predictors of academic performance in medical students is very important. Therefore, this study aimed to determine the mediator role of academic self-efficacy in relation to academic resilience with academic engagement in Students of medical and paramedical sciences in Zanjan University. The method of present research was correlation and the research society was included all of the students in Zanjan medical sciences university at the second term in 2018-19 that , according to the Morgan table, 346 members  were selected by random sampling method. The available tools in this research included academic engagement questionnaire (Reeve), academic resilience indicator (Samuels), and collegians academic self-efficacy scale (oun & farmen). In addition, data analysis was performed by the method of presenting a hypothectical model, and also assessing the relations was done by using structural equation pattern and LISREL 8.8 and SPSS24 softwares.Pearson correlation results showed that there was a significant positive relationship between academic resilience and academic self-efficacy with academic engagement, and also between academic resilience and academic self-efficacy (P< 0/01). Moreover, the path analysis result revealed that Academic self-efficacy played a mediating role in the relationship between academic resilience and students' academic engagement (P< 0/01).
    Keywords: academic resilience, Academic self-efficacy, academic engagement, medical, paramedical students
  • Kamyar Azemi *, Manijeh Shehni Yailagh, Marziyeh Amini Pages 306-319
    Despite the upward literature in ethical behavior of nurses, little attention has been given to the importance of the academic dishonesty behaviors. This conflict puts higher education institutions and faculty members to face new problems, because they don't know how to guarantee the academic integrity. Hence, present research examined the role of academic self-concept meditation in relation to locus of control and academic dishonesty in a form of a structural model. The sample of this research was 298 nursingstudents of the Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. The structural equation modeling was used to analyze the relationship between the components. Moreover, to collect data, locus of control, academic self-concept and academic dishonesty scales were used; and also, their validity and reliability were confirmed by confirmatory factor analysis method and Cronbach's alpha coefficient. Additionally, SPSS and AMOS software's version 22 were used for analyses data. As the results revealed that academic self-concept fully mediated the relationship between internal locus of control and external locus of control, the internal locus of control was a positive predictor and external locus of control was a significant negative predictor of academic self-concept. Furthermore, academic self-concept decreased academic dishonesty. In addition, there was a direct effect of internal locus of control and external locus of control on academic dishonesty. It means these findings had practical and experiential benefits for researchers; these concepts help them to analyze and decrease the academic dishonesty in clinical and academic environments among nursing.
    Keywords: academic dishonesty, Locus of control, academic self-concept, Nursing students
  • Mahin Ghomi, Zahra Moslemi, Seyed Davood Mohammadi Pages 320-334

    The hope is one of the variables that influences the quality of life and the Mental Health of people in society and especially among  student population as the future of society. Hope can also play an important role in increasing the ability of people in various aspects of life, especially in the field of education. Considering the reasons, the present study aimed to investigate the relationship between quality of learning experience and self-regulation with Hope Components in students of Qom University of Medical Sciences. This descriptive - correlation study was conducted in 1396-97 and 261 students were selected through stratified random sampling method with considering gender. Data collected by standard Neuman`s quality of learning experience questionnaire, Hong and O’Neil self-regulation questionnaire, and Snyder `s Hope Components questionnaire. Then, the data were analyzed using Pearson correlation coefficient, independent t-test, and stepwise multiple regression. Comsequently, findings showed that the total score of quality of learning experience had a significant positive relationship with total score of Hope Components. Also, the total score of self-regulation and its subscales had a significant positive relationship with total score of Hope Components and its subscales. Furthermore, the results of multiple regression analysis revealed that self- regulation would positively and significantly predict Hope Components. Hence, the results suggest that universities should focus on improving the quality of student learning experiences. Curriculum planners and educators are also recommended to design and employ appropriate teaching methods to enhance learners’ self-regulation skills.

    Keywords: quality of learning experience, self-regulation, Hope Components
  • Elham Heidari, Rahmatalah Marzooghi, Fahimeh Keshavarzi * Pages 335-346

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness ofquality of learning experience on academic stressand research self-efficacy of medical students. Hence, the research method was a descriptive correlational study. The research sample also consisted of 268 medical students at Shiraz University of Medical Sciences those were selected by cluster random sampling method. In addiotion, the research tools included quality of learning experience scale, academic stressscale and Research self-efficacy scale. After confirming their validity and reliability, the scales were distributed among the samples, and then the data were analyzed using structural equation model. Findings consequently showed that the quality of learning experience had a positive and significant effect on Research self-efficacy, although  it had a negative and significant effect on academic stress.  Correspondingly, academic stress caused a negative and significant effect on Research self-efficacy. These results indicated the existence of a significant relationship between the quality of learning experiences, academic stressand self-efficacy of research, therefore, this suggests that the relationship between the quality of learning experiences and their research effectiveness is directly and indirectly impacted by academic stress.

    Keywords: quality of learning experience, academic stress, Research Self-Efficacy, University Students
  • Abolghasem Rezvani *, Aliakbar Ajam Pages 347-362
    The purpose of this research was to investigate the relationship between the use of mobile-based virtual social networks with academic engagement and academic performance in students of Birjand University of Medical Sciences.The method of descriptive research was -correlational, and the statistical population consisted all students  at Paramedical Sciences Faculty of Birjand University of Medical Sciences in the academic year 2016-2017. According to stratified random sampling, 201 paramedical student were selected out of total 395 students. in order to assemble data, questionnaires of use of virtual social networks by Khodayari et al, academic engagement scale by Schaufeli et al and academic achievement were used. Thefindings indicated that there was a significant negative relationship between the time allotted to virtual social networks and variable components of students’ academic engagement. Although no significant difference of academic engagement was observed   based on gender of students, there was a significant negative relationship between the  times allotted to social networks and the duration of membership in networks with Academic achievement. On the other hand, there was a significant positive relationship between daily study period in non-exams’ time and in exams’ time with academic achievement.  However, the results showed there was a significant negative relationship between the duriotion of membership in virtual social networks with daily study period in exams’ time and between the times allotted to virtual social networks with daily study period in non-exams time. The educational courses in university are suggested in order to culturalize the practical use of virtual networks and familiarizing students with virtual networks in the direction to improve student learning and academic engagement should be programmed and considered in university educational system.
    Keywords: Virtual Social Network, academic engagement, school performance
  • Manzar Sadeghi, Kiumars Niazazari *, Maryam Taghvaie Yazdi Pages 363-375

    The purpose of this study was to survey the impact of virtual approach infrastructures on Capability -based training in fourth generation universities. The present study was conducted with an applied purpose and with a mixed approach. The statistical population in the qualitative section consisted of twelve faculty members selected by purposeful sampling with theoretical saturation law and also in quantitative section by Cochran formula and multistage cluster random sampling.  Altimately, an  appropriate sample size of 255 upper-assisstent professor faculty members  at universities of Mazandaran province was considered. Moreover, the data collection tools consisted of a semi-structured interview in the qualitative section and a researcher-made questionnaire in the quantitative section. Then, superfacial and content validity of the instruments was confirmed by experts. Confirmatory factor analysis was used to assess construct validity while convergent validity of the extracted mean variance index was  used. Thereupon to evalute the reliability of the instrument, Cronbach's alpha coefficient and hybrid reliability were used. Finally, the findings of the study showed that with increasing the favorability of virtual approach infrastructure, Competency-Based Education also improved; human infrastructure had the weakest relationship (0.449) whereas pedagogy infrastructure (0.891) meeted the strongest relationship with Competency-Based Education. Therefore, the results of Structural-equation modeling showed virtual approach infrastructure had direct and strong effect on Competency Based Education (t = 17.11, β = 0.93). In other words, by increasing the utility of virtual approach infrastructures, capability-based training improves strongly.

    Keywords: Competency Based Education, 4th generation university, Virtual approach
  • Ramin Noorafrooz, Kaveh Eslami *, Mandana Izadpanah, Mehdi Sayyah Baragar, Leila Kouti, Saeid Mohammadsoleimani Pages 376-384
    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of e-learning and self-assessment based on peer-to-peer evaluation in “Teaching How to Use Medication Forms to Patients” for Pharmacy Students. This quasi-experimental study was conducted on 80 pharmacy students of Jundishapur University of Ahwaz in two groups (40-person test population with lecture training and 40-person test population with e-learning) in 2017-2017. First, an e-learning package was designed and developed to teach pharmacy students how to use pharmaceutical forms. One group of students received training on how to use pharmaceutical forms through lecture and the other group received electronic and developmental assessment based on peer-to-peer assessment. The result of t-test analysis with two independent samples (p
    Keywords: E-learning, Competency, Formative Assessment, Peer-to-Peer, feedback
  • Fatemeh Yaghobi Hasan Kala, Abdolah Aliesmaili *, Vahid Fallah Pages 385-394
    The purpose of this study was to present a model of talent management for faculty members at Islamic Azad University of Mazandaran province. The research method was applied in terms of purpose  as well as a combination of qualitative and quantitative data. The qualitative statistical population of the study consisted of faculty members in Islamic Azad University of Mazandaran province that were selected by purposeful sampling method. The second group of the study population included all 1603 faculty members in Islamic Azad University of Mazandaran province were participated by stratified random sampling method, and based on Cochran formula, 310 members were chosed as sample size. In addition, content analysis was used to analyze the qualitative data of the study.. In quantitative part, moreover,according to the research questions, descriptive statistical methods (mean, standard deviation, frequency distribution table and graph), and in terms of inferential statistics (structural equation modeling, exploratory factor analysis, correlation matrix and t-value) and also Spss and lisrel software were  employed After anlysis, the results showed that the components of university talent management, Maintenance and replacement factor, factor of service compensation system, empowerment factor, recruitment brand factor, tool and resource factor according to the research components provided a model that was desirable. Therefore, the proposed model of university talent management (with  maintenance and replacement factors, compensation system factor, empowerment factor, recruitment brand factor, tool factor and resources according to research components) was a good predictor for talent management in this university.
    Keywords: Talent Management, Talent Maintenance, Talent attraction, university
  • Zahra Tavangar Marvasti:, Mohmmadali Mohmmadi Far *, Ali Akbar Aminbeidokhti Pages 395-405
    Entrepreneurship as a new phenomenon in the economy plays an important role in the economic development and development of countries. Hence, the purpose of the present study  was to investigate the factors affecting organizational entrepreneurship through mediating organizational justice. The research method was descriptive-correlational based on structural equation modeling. The statistical population included all administrative staff, faculty members and professors with more than three years of experience in Fasa Azad University, all of whom were selected as sample.  Hereupon, data collection tools were Halpin and Craft organizational climate questionnaires, Marguerite Hill organizational entrepreneurship questionnaire, Nihof & Mor man organizational justice questionnaire, Shout et al. Emotional intelligence scale, Amics et al. Then, the data were analyzed by SPSS24 software, correlation coefficient and Amos24 software that it was at the significant level of 0.05. Emotional intelligence as an individual variable had no direct or indirect effect on organizational entrepreneurship. Organizational ethical values ​​had no direct effect, although indirect effect was significant with mediator role of organizational justice (β = 0.60). The ethical values ​​and organizational climate with the mediating role of organizational justice were effective on organizational entrepreneurship, therefore, in  the way that by creating the right atmosphere and creating nice and friendly relationships and emphasizing on achieving the goals of the organization, the conditions of entrepreneurship will be created.
    Keywords: Organizational Entrepreneurship, Organizational Justice, Emotional intelligence, Ethical Values, Organizational climate
  • Reza Fatholahzade, Nadergholi Ghorchian *, Mahdi Bagheri, Pparivash Jafari Pages 406-416
    The purpose of this study was to provide a model to enhance the motivation of faculty members of Islamic Azad University of Sistan and Baluchestan. The present study was a descriptive survey in terms of qualitative and quantitative data types, and in terms of how variables were implemented and manipulated. The statistical population in the qualitative section consisted of 18 university professors and specialists in the field of higher education in the open universities of Sistan and Baluchestan province. In the quantitative section, a sample of 300 people was selected by stratified random sampling from the statistical population using Morgan table (n = 169). Semi-structured interviews and the standard Rosberg standard questionnaire were used to collect the data. Exploratory factor analysis was used to analyze the dimensions and components of job motivation, single sample t-test, and to compare the present and desired status of dependent t-test with SPSS software. . In order to present the final model of the research, modeling and fitting modeling was used in structural equation modeling technique using Amos software. The findings showed that the factors of job motivation of faculty members of Islamic Azad University of Sistan and Baluchestan include: the nature of job, work environment, intra-organizational and intra-organizational communication, salary and teacher appreciation. The current status of faculty motivation is as follows: job t = 0.35, work environment t = 0.78, communication t = 0.90 and wage t = 0.68.
    Keywords: job motivation, scientific research, occupational nature, salary, promotion, communication
  • Akbar Babaei Heydarabadi, Kaveh Eslami *, Marzieh Araban, Hashem Mohamadian, nasser hatamzadeh, arash salahshori, Ahmad Fakhri, mehrnosh jasemzadeh, Nasrin Shams javi, Asiyeh katanbafnasab, Shirin abbaspour Pages 417-425

    Teachers 'educational behavior is one of the most important factors influencing students' teaching and learning process and its continuous evaluation ensures improvement of the quality of teachers' performance and educational activities. This study aimed to design an Instrument for evaluation of teaching quality of teachers based on classroom-made videos. This study is a mixed method research which was conducted to design and validate an Instrument for evaluation of teaching quality of teachers at Ahvaz University of Medical Sciences from 2018 to 2019. Participants included teachers, students, and medical education professionals. After reviewing literature and relevant questionnaires and as well as receiving expert opinions, 36 questions were designed in the form of a preliminary questionnaire. In order to determine the content and face validity, the preliminary questionnaire was reviewed and approved in four sessions of group discussion by 14 specialists of medical education, health education and promotion, nursing, midwifery, health information technology and psychiatry.
    Initial questions about teaching quality assessment included 36 questions. Finally, 24 questions were presented in four domains including non-verbal communication (9 questions), verbal communication (4 questions), interacting with students (6 questions) and classroom management (5 questions). At the validation stage, all 24 questions had acceptable content validity (0.7 to 1.0). The reliability of the instrument was confirmed by the Kappa coefficient (0/8). The Instrument designed to evaluate the quality of teaching based on film, has acceptable validity and reliability.

    Keywords: Evaluation Instrument, Teaching Quality, Teachers, Videos, Classroom