فهرست مطالب

مطالعات قدرت نرم - پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه مطالعات قدرت نرم
پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوذر رفیعی قهساره* صفحات 9-34

    پس از مطرح شدن مفهوم «قدرت نرم» توسط جوزف نای در دهه 1990، این مفهوم جایگاه ویژه ای در مطالعات قدرت و روابط بین الملل یافت و به یکی از مفاهیم محوری این حوزه ها تبدیل شد. یکی از موضوعات مطرح درباره تمامی اشکال قدرت از جمله قدرت نرم، سنجش قدرت است. ازآنجاکه قدرت امری نسبی است، با استفاده از سنجش و مقایسه معنا می یابد؛ ازاین رو سنجش قدرت ملی کشورها به منظور تعیین جایگاه آن ها در نظام جهانی، از دغدغه های دانشمندان علوم سیاسی و روابط بین الملل بوده است. پژوهش حاضر می کوشد با توجه به اهمیت یافتن قدرت نرم در سال های اخیر و ضرورت سنجش آن به رغم دشواری های موجود در این زمینه، به بررسی مطالعات و اقدامات انجام شده درباره آن بپردازد و الگوهای مختلف مطرح شده را مورد کنکاش و بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: قدرت سخت، قدرت نرم، سنجش و ارزیابی، الگوها و شاخص ها
  • محمد رضا دهشیری* صفحات 35-68

    بررسی قدرت نرم امریکا بیانگر آن است که به ویژه در دوران ترامپ، تصویر امریکا رو به افول نهاده است. سیاست های ترامپ در دو عرصه داخلی و خارجی موجب کاهش نفوذ امریکا در عرصه بین المللی شده است. این مقاله به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که چرا قدرت امریکا رو به افول نهاده و این وضعیت چه پیامدهایی داشته است؟ نگارنده معتقد است عوامل درون زا و برون زا بر افول قدرت نرم امریکا تاثیر گذاشته است. در زمره عوامل درون زا، برگزیدن رویکردهای درون گرایانه، منفعت محور، نظامی گرایانه و انحصارگرایانه و در زمره عوامل برون زا، سیاست های یکجانبه گرایانه، ماجراجویانه، مداخله جویانه و آنتاگونیستی، افزایش تهدیدهای نامتقارن بازیگران مسلح غیردولتی، جابه جایی قدرت از غرب به شرق و برآمدن بازیگران نوظهور شرقی و امکان شکل گیری «نظام دو چندقطبی» مورد توجه قرار گرفته است. افول قدرت نرم امریکا پیامدهایی مانند کاهش مهاجرت نخبگان، جذابیت رو به افزایش چین و اروپا، افزایش احساسات ضدامریکایی، رواج بیشتر تروریسم و جذابیت بدیل های اسلام محور را به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: امریکا، قدرت نرم، افول، سیاست داخلی، سیاست خارجی
  • علیرضا رضاخواه*، علیرضا آقاحسینی صفحات 69-98
    بررسی تاریخی کاربرد قدرت نرم در دستگاه دیپلماسی امریکا به عنوان یکی از ابزارهای پیشبرد سیاست خارجی نشان می دهد، این کشور از الگوهای متفاوتی برای بهینه سازی دستاوردهای خود در این رابطه بهره می گیرد. مقاله پیش رو می کوشد با بررسی «استثناگرایی امریکایی» به عنوان مهم ترین مولفه شکل دهنده به هویت سیاسی امریکا، به گونه شناسی قدرت نرم در این کشور بپردازد. در این پژوهش از الگوی تحلیلی والتر راسل مید در تبیین سنت های سیاسی امریکا، نظریه قدرت نرم جوزف نای و چهارچوب نظری سازه انگاری به ویژه نظریه های الکساندر ونت در زمینه هویت استفاده شده است.
    کلیدواژگان: استثناگرایی امریکایی، هویت ملی، مداخله گرایی، انزواگرایی، سازه انگاری
  • محسن جان پرور، ریحانه صالح آبادی*، سیروس احمدی صفحات 99-126
    امروزه گسترش فضای سایبر سبب پیدایش مرزهای مجازی شده و از این جهت درک واقع بینانه از تهدیدهای امنیتی در گروی توجه به عوامل نرم افزاری است که حلقه واسط محیط امنیتی کشورها و سخت افزارها به شمار می روند. یکی از محورهای اصلی تهدید امنیتی در عصر ارتباطات و جهانی شدن، حوزه سایبری و تروریسم سایبری است. مقاله حاضر درصدد بررسی تاثیر تروریسم سایبری بر مرزهای کشور است و از نظر هدف، کاربردی محسوب می شود. این مقاله به روش اسنادی و با استفاده از منابع کتابخانه ای با ابزار فیش برداری نوشته شده است. جمهوری اسلامی ایران با توجه به داشتن کاربران گسترده در فضای سایبر از یک سو و دارا بودن بدخواهان و دشمنان در فراسوی مرزهای کشور برای اینکه بتواند مسائل ناشی از بهره وری گروه های تروریستی در داخل را تا حد قابل توجهی کنترل کرده و کاهش دهد، نیازمند مدیریت مرزهای موجود و شناساندن این فضا به افراد و مسئولان، تقویت زیرساخت های بومی فضای سایبر و از همه مهم تر ایجاد فرهنگ لازم برای حضور در آن است.
    کلیدواژگان: مدیریت مرز، فضای سایبر، تروریسم مجازی
  • مهدی ذولفقاری*، فرزانه دشتی صفحات 127-154
    امروزه جایگاه مولفه های فرهنگی در روابط بین الملل و سیاست خارجی بیشتر از هر زمان دیگری مورد توجه قرار گرفته است و ابزارهای فرهنگی به مثابه یکی از مهم ترین روش ها و تاکتیک های قدرت نرم مطرح می شود. از آنجاکه دیپلماسی فرهنگی تامین کننده منافع ملی با استفاده از ابزارهای فرهنگی است، در شرایط کنونی نیازمند ابزارهای نوین، عمومی و فراگیرتری است تا بتواند به عرصه ای برای ظهور همه ظرفیت های بالقوه و قابلیت های تاریخی، علمی آموزشی و هنری یک کشور با هدف جذب مخاطبین بیشتر تبدیل شود. مقاله حاضر به دنبال تبیین ظرفیت ها و مولفه های قدرت نرم دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران است تا بتواند ضمن مطالعه و بررسی روش مند و گویاتر دیپلماسی ایران، در جهت پردازش دقیق و منسجم تر ادراک های آن موثر واقع شود. در پایان، نگارندگان به ارائه راهکارهای موثر برای بهبود و تقویت مناسبات روابط خارجی و ارتقای جایگاه بین المللی ایران نیز پرداخته اند.
    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، سیاست خارجی، قدرت نرم، جمهوری اسلامی ایران
  • حسن مجیدی، میثم بهارلو*، ابراهیم کیمیایی دوین صفحات 155-178
    این مقاله به دنبال ارائه الگویی از مقاومت اسلامی مبتنی بر مبانی انسان شناختی علامه طباطبایی و شهید مطهری است. اهمیت این موضوع از آنجاست که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سطح منطقه ای، گفتمانی به اسم مقاومت نمود پیدا کرد اما کمتر از بعد انسان شناسی فلسفی به آن پرداخته شده است. این مقاله به روش اسنادی، مباحث انسان شناختی را در پرتو نظریه اعتباریات در آثار این دو فیلسوف معاصر بررسی کرده است، سپس براساس آن، کنش گری انسان ها را در نظریه تشکیل جامعه و دولت ایشان نشان می دهد و در طرحی نوآورانه، با تعمیم نظریه تشکیل جامعه و دولت این دو اندیشمند به عرصه روابط بین ملت ها و دولت ها، الزام های تشکیل یک دولت جهانی و دلایل ناکامی بشر در رسیدن بدان را مشخص می کند و الگویی از روابط سه گانه استثماری، کارکردی و هویتی را به عنوان مدل جایگزین تعاملات بین المللی تبیین می کند. در این میان، الگوی تعامل دولت اسلامی براساس روابط سه گانه مذکور با سه دسته مختلف از بازیگران فراسرزمینی (استثمارگران، بازیگران هم هویت و غیرهویت) در پرتو قاعده «نفی سبیل» و برآورده ساختن چهار نیاز اساسی بشر به عنوان الگوی مقاومت اسلامی، ارائه می شود.
    کلیدواژگان: الگوی مقاومت اسلامی، اعتباریات، علامه طباطبایی، شهید مطهری، انسان شناسی
  • محسن اسلامی، روح الله ملکی عزین آبادی* صفحات 179-204

    مروری بر ادبیات روابط بین الملل در طول سده بیستم و پس از آن نشان می دهد این رشته مطالعاتی با تحولات نظری و مفهومی مستمر روبه رو بوده است. در بستر تحول مفاهیم روابط بین الملل، شاهد برجسته شدن امور معنایی در نظریه های روابط بین الملل هستیم که این موضوع، بیشتر مفاهیم سنتی روابط بین الملل از جمله قدرت را تحت تاثیر قرار داده است. در این راستا، بازدارندگی که هسته مرکزی آن قدرت است نیز به عنوان یکی از مهم ترین حوزه های مطالعاتی روابط بین الملل و مطالعات استراتژیک در این بستر دچار تحول شده است. فرضیه مقاله این است که سیر تطور نظم بین المللی و برجستگی «امور معنایی»، زمینه ساز تحول در منابع تولید قدرت و ظهور مفهومی به نام «بازدارندگی نرم» در کنار مفهوم سنتی بازدارندگی شده است. این پژوهش درصدد است با استفاده از روش پژوهش توصیفی تحلیلی این فرضیه را به اثبات برساند.

    کلیدواژگان: روابط بین الملل، تحول مفاهیم، قدرت نرم، بازدارندگی
  • گلی بهشتی، سید صمد عابدینی*، ربابه پورجبلی صفحات 205-235

    اخلاق شهروندی مفهومی جمعی است و بر ارزش‌هایی چون نوع دوستی، وظیفه شناسی و احترام و تکریم متقابل در محدوده ای به نام شهر تاکید دارد. بااین رویکرد پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر قدرت نرم عضویت در شبکه های اجتماعی مجازی بر پایبندی به اخلاق شهروندی در بین کارکنان شهرداری شهر زنجان می باشد.روش شناسی نوشتار حاضر توصیفی- تحلیلی و روش تحقیق از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق کارکنان شهرداری شهر زنجان در سال 1397 (1478 نفر) و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران معادل 305 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری به روش احتمالی و از نوع تصادفی ساده می‌باشد. . است. برای اندازه گیری شبکه اجتماعی مجازی در این پژوهش از عضویت در شبکه های اجتماعی؛ تلگرام، اینستاگرام و واتس آپ و میزان استفاده به ساعت در روز استفاده شده است. نتایج نشان داد که تغییرات تعهد سازمانی حاصل از شبکه های اجتماعی مجازی را در حد متوسط به میزان 46 درصدو مقدار کم به میزان 45.7 دانسته اند، درحالی‌که برای دو مولفه نوع دوستی و وظیفه شناسی تغییرات حاصل را در حد زیادی به میزان های 60 درصد و 47 درصددانسته و درنهایت برای ابعاد احترام و تکریم به مقدار متوسط به میزان 55 درصد ارزیابی‌شده است. به عبارتی استفاده از شبکه های مجازی و محتواگرایی آن به عنوان یکی از منابع مهم تاثیرگذار برای پایبندی به اخلاق شهروندی محسوب شده؛ چنانکه گرایش و غلبه مصرف محتویات این رسانه؛ تبلور خود را در پایبندی به اخلاق شهروندی را در میان کارکنان شهرداری زنجان به ترتیب به شکل رسوب وظیفه شناسی، نوعدوستی، وظیفه شناسی، تعهد سازمانی نشان داده و این امر می تواند زمینه ساز برنامه ریزی برای آینده این سازمان باشد.

    کلیدواژگان: پایبندی به اخلاق شهروندی، وظیفه شناسی، احترام و تکریم، قدرت نرم، شبکه های اجتماعی مجازی
|
  • Aboozar Rafiei Ghahsareh* Pages 9-34

    Following the introduction of “soft power” by Joseph Nye in 1990s, this concept received special attention in studies related to power and the international relations, turning to a key concept in these areas. Power evaluation is commonly practiced in all forms of power and in soft power in particular. Being a relative concept, power becomes meaningful through evaluation, assessment and comparison. Therefore, it has always been a challenge for international affairs’ experts and political scientists to evaluate and assess the national power of the states to determine their position in world system. This paper intends to provide appropriate responses to the following questions: First; how significant is evaluation of soft power? Second; what are the challenges to soft power evaluation? And third; what are the major patterns for evaluation of soft power and the previous efforts to that end? The findings of this research work, achieved through a descriptive-analytical method, indicate that due to the increasing importance of soft power during the recent years, the techniques of evaluation and assessment of this form of power have eventually gained momentum, particularly in terms of adopting appropriate strategies in soft power literature. However, as this paper has found out, unlike hard power, it is difficult to evaluate effectiveness of soft power due to the nature of soft power and its typical resources. Regardless of these hardships and thanks to the importance of soft power evaluation, many steps have been already taken in international level and several patterns have been introduced in this field of study

    Keywords: hard power, Soft power, Joseph Nye, evaluation, assessment, patterns, indicators
  • Mohammad Reza Dehshiri* Pages 35-68

    A close study of the U.S. soft power, during Trump administration in particular, indicates that American vision of power is on the verge of collapse. Trump administration’s domestic and foreign policies have scaled down U.S. influence in international level. This paper intends to provide a response to the question of why the U.S. power is on the decline and what the consequences were. The author is of the opinion that a set of internal and external factors have caused the fall of U.S. soft power. Among internal factors mention should be made of adopting introspective, interest-oriented, militaristic and monopolistic approaches. External factors involved are adopting unilateral, adventurist, interventionist and antagonistic policies as well as a rise in asymmetric threats by non-state armed actors, shift of power from the West to the East and the rise of the newly emerged actors plus the possibility of “bipolar and multi-polar system”. The fall of U.S. soft power had certain consequences such as the elite migration, rising attraction of China and Europe, heated anti-American sentiments, promotion of world terrorism, and Islam-centered alternative attractions.

    Keywords: the U.S, Soft power, Fall, domestic policy, Foreign Policy
  • Alireza Rezakhah *, Alireza Aghahosseini Pages 69-98
    A historical survey of soft power application in U.S. diplomacy, as a drive force for its foreign policy, indicates that the United States uses a spectrum of diversified models for optimization of its foreign policy achievements. This paper intends to study “American exceptionalism” as the most important component shaping U.S. political identity as an introduction to analysis of soft power typology in this country. The principal question this study embarks on answering is this: What role do the proponents of American exceptionalism play in shaping soft power model in the U.S.? To answer this question, we have tried to use Walter Russell Mead’s analytical model in clarification of the U.S. political traditions, Joseph Nye’s theory of soft power as well as theoretical framework of constructivist theory, Alexander Wendt in particular, on identity. We have hypothesized that the proponents of American exceptionalism play a key role in shaping the mindset and political identity of the U.S. leaders. An isolationist approach to exceptionalism will normally end in the two so-called Jacksonian-Jeffersonian school of thought that result in paradigmatic model of soft power. On the contrary, internationalist approach to American exceptionalism will end in two Wilsonian and Hamiltonian schools of thought that pursue a sort of interventionist model of soft power.
    Keywords: American exceptionalism, National Identity, Interventionism, isolationism, constructivism
  • Moohsen Janparvar, Reyhane Salehabadi *, Seirous Ahmadi Pages 99-126
    Today, cyberspace development has led to the emergence of virtual boundaries. In this sense, a realistic understanding of the security threats depends upon software factors that serve as a link between security environment of the states and hardware. In the age of communications and globalization, cyberspace and cyberterrorism pose as two major security threats to the states. This paper intends to study the impact of cyberterrorism on the nation’s virtual boundaries. It is an applied work in terms of objectives. This paper is based on a documentary research method, using library resources and note cards. Findings of this study indicate that high cyberspace capacities and potentials make it promising for terrorist groups to realize their plans such as attacking sensitive infrastructures, illegal access to classified information, information gathering, etc. in cyberspace environment. On this basis, given the very high number of internet users in the country on one hand, and manipulations by enemies outside the country on the other hand, the Islamic Republic of Iran needs to embark on management of strategic cyberspace boundaries to control cyberterrorism and abuse of this environment by terrorist groups. To that end, the government should promote the awareness of individuals and officials, strengthen cyberspace boundaries, reinforce local cyberspace infrastructures and most important of all, create the culture required for using cyberspace
    Keywords: Management, boundaries, Cyberspace, cyberterrorism
  • Mehdi Zolfaghari *, Farzane Dashti Pages 127-154
    Today, the role of cultural components in international relations and foreign policy has been highlighted more than ever before and cultural tools have turned into the most important soft power techniques and tactics. Therefore, since cultural diplomacy provides cultural tools for realization of national interests, under the current circumstances it is in need of modern, popular and all-embracing tools to develop into a medium for realization of all potential capacities as well as historical, scientific, educational and artistic capabilities of a country to attract more and more addressees. This paper seeks to clarify soft power capacities and components of Iran’s cultural diplomacy to be of use for precise and integrated processing of perceptions, while surveying Iranian diplomacy methodically and transparently. We have used a descriptive-analytical method to present effective strategies for improving and promoting foreign policy relations and boosting Iran’s international status
    Keywords: cultural diplomacy, Foreign Policy, Soft power, I. R. of Iran
  • Hasan Majidi, Meysam Baharloo *, Ebrahim Kimiaey Pages 155-178
    This paper intends to present a model of Islamic resistance based on anthropological foundations set forth by Allameh Tabatabaei and martyred philosopher Motahhari. This is important in that less literature is available on this model from the viewpoint of philosophical anthropology. The principal question of this study is this: How do the anthropological components taken from the theory of Etebariat (practical reason) in the schools of Allameh Tabatabaei and Martyr Motahhari constitute Islamic state model of relations known as Islamic resistance? This study has used a documentary research method to analyze anthropological discussions in the light of the theory of Etebariat in the schools of these two contemporary philosophers. Then, based on this method, it shows human interaction in their theory of state and society formation, explaining that the philosophy behind formation of the states rests upon four basic human demands, i.e. freedom, security, justice and educating for happiness. At the same time, there are three social layers or three types of exploitative (colonial), functional and identity relations among the individuals in the society. Then, in an innovative plan, their theory of state and society formation was generalized into the international relations to underline the requirements for formation of a world state and reasons for human failure in realizing this goal. As a solution, this paper clarifies a model of triple exploitative, functional and identity relations as a substitute model for international interactions. In the meantime, the Islamic state model of interaction based on the three types of relations is presented with three different groups of actors involved (exploiting or colonial powers, same-identity actors and non-identity actors) in the light of the principle of Nafy-e Sabil (Non-Dependency Rule) and meeting the four essential demands of humans as a model of Islamic resistance.
    Keywords: Islamic resistance model, Etebariat, Allameh Tabatabaei, martyr Motahhari, Anthropology
  • Mohsen Eslaami, Ruhollah Maleki Azinabadi * Pages 179-204

    A review of international relations during the 20th century and after indicates that this academic discipline has experienced constant theoretical and conceptual evolutions. As far as the evolution of concepts in international relations is concerned, we have seen accentuation of semantics in the theories of the international relations. This has overshadowed the majority of traditional concepts of international relations such as power. In that regard, deterrence-with power as its nucleus – as one of the most important fields of study in international relations as well as related strategic studies, have undergone semantic evolution. Therefore, this paper hypothesizes that the evolution of the international system and the accentuation of semantics have paved the ground for evolution of power generating resources and the emergence of a concept known as “soft deterrence” to go with its traditional par of deterrence which is basically based on hard power. This paper intends to use a descriptive-analytical method to prove the above hypothesis.

    Keywords: international relations, evolution of concepts, Power, Soft power, Deterrence, soft deterrence