فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 51 (زمستان 1398)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 51 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هانی اربابی*، محمدحسین صبحیه، حسن دانایی فرد صفحات 19-44
    به منظور دستیابی به عملکرد بالاتر در سازمان ها، همسویی استراتژی با متغیرهای اقتضایی همانند ساختار، محیط و غیره ضروری است. پروژه های صنعت پتروشیمی در کشور ایران، با تغییرات محیطی بسیاری از جمله تغییرات قیمت نفت، تغییرات قیمت ارز، تغییر قیمت خوراک و تحریم ها مواجه هستند؛ بنابراین طبق نظریه اقتضایی حصول عملکرد بهتر در پروژه ها در گرو توجه به متغیر محیط در تدوین استراتزی پروژه به عنوان یک سازمان موقتی است. لذا هدف پژوهش حاضر ارائه گونه شناسی استراتژی پروژه براساس متغیر اقتضایی محیط در پروژه های صنعت پتروشیمی ایران می باشد. برای تحقق این هدف از رویکرد پژوهش کیفی استفاده شد، در مرحله اول پس از مرور ادبیات، الگوی اولیه پژوهش شکل گرفت. برای اصلاح این الگو و گنجاندن جزئیات استراتژی پروژه در آن، مطالعه موردی چندگانه استفاده شد. با نمونه گیری هدفمند 10 پروژه از پروژه های صنعت پتروشیمی انتخاب شدند. علاوه بر مصاحبه، گردآوری چند جانبه داده مشتمل بر بررسی اسناد نیز در دستور کار قرار گرفت. به منظور تحلیل داده، از تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. با توجه به انتخاب استراتژی های کسب و کار مایلز و اسنو به عنوان مبنای استراتژی پروژه بنا به ماهیت آبشاری استراتژی، گونه های استراتژی پروژه در یک ماتریس دو بعدی با ابعاد تغییرات محیطی بنیادین/تدریجی و کانون توجه خارج/داخل تعریف شدند. این گونه ها با نتایج مصاحبه برای سطح پروژه بازتعریف شدند. یافته های ما بر این دلالت دارند که محیط پروژه ها متنوع است و لذا پروژه ها، استراتژی های متفاوتی می طلبند و برای مدیریت پروژه با استراتژی های مختلف، ویژگی های کارآفرینانه، مهندسی و اداری متفاوتی مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: استراتژی پروژه، پویایی محیطی، صنعت پتروشیمی
  • روح الله سلحشوری، احمد جعفرنژاد*، عزت الله اصغری زاده، منصور مومنی صفحات 45-70

    امروزه، بخش لجستیک به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه اقتصادی کشورها شناخته شده است. عملکرد لجستیک کشورها، عامل رشد اقتصادی و رقابت آنها در هر دو زمینه تجارت بین المللی و داخلی خواهد بود. سیاست گذاران، اجرای سیاست های منسجم و پایدار را برای یکپارچه سازی زنجیره تامین نه تنها در کشورهای دارای بهترین عملکرد، بلکه در اقتصادهای نوظهور نیز به عنوان موتوری برای رشد ضروری می دانند. کشورهای دارای عملکرد ضعیف در بخش لجستیک با هزینه های بالا روبرو هستند. این امر نه تنها به دلیل هزینه های حمل و نقل بلکه به دلیل زنجیره های تامین غیرقابل اتکا است که مانع اصلی همگرایی و رقابت در زنجیره ارزش جهانی محسوب می شود. این تحقیق با درک ضرورت و اهمیت این موضوع، به تحلیل مولفه های کلیدی موثر بر ارتقای عملکرد لجستیک به روش توصیفی-پیمایشی و همبستگی پرداخته است. بدین منظور با مرور گسترده مباحث نظری و مصاحبه با خبرگان صنعت پست کشور، مدلی مفهومی از مولفه های کلیدی موثر بر ارتقای عملکرد لجستیک ارائه و پنج فرضیه اصلی پیشنهاد شده است. جامعه آماری این تحقیق، کلیه خبرگان، مدیران و کارکنان شرکت پست جمهوری اسلامی ایران هستند که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه آماری این تحقیق برابر 384 نفر احتساب گردید. جهت تحلیل داده ها از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار SPLS استفاده گردید. نتایج نهایی تحقیق نشان داد که تمامی متغیرها (مدیریت دانش، مدیریت سازمان منابع انسانی، عوامل داخلی، عوامل خارجی) برعملکرد لجستیک صنعت پست کشور تاثیر مثبت و معناداری دارد. بدین ترتیب صنعت پست می تواند با استفاده از الگوی طراحی شده و با تقویت و اجرای موفق این عوامل، گام بسیار بزرگی در جهت ارتقای عملکرد لجستیک کشور بردارد.

    کلیدواژگان: مولفه های کلیدی، عملکرد لجستیک، مدل سازی معادلات ساختاری، صنعت پست
  • هانیه محمدزاده طاهری، علی حاجیها*، احمد روستا، عباس خورشیدی صفحات 71-97
    هدف این پژوهش طراحی الگوی پذیرش خدمات نوآورانه بانک خون بند ناف، به عنوان راهبردی نوین در حوزه بازاریابی سلامت می‏باشد. این پژوهش از نوع پژوهش‏های کیفی و مبتنی بر نظریه داده بنیاد بوده که با هدف اکتشافی انجام شده است. داده ها و اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه با 18 نفر از استادان بازاریابی و 20 نفر از مشتریان بانک خون بند ناف موسسه رویان به دست آمده و ملاک اندازه نمونه، کفایت تئوریک بوده است. برای تحلیل داده ها از کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شده است. به منظور بررسی روایی پژوهش، فرآیند کدگذاری داده ها با نظارت 3 نفر از صاحب نظران حوزه بازاریابی خدمات انجام و پیشنهادهای اصلاحی ایشان اعمال شد. همچنین به منظور بررسی پایایی، فرآیند کدگذاری و استخراج مفاهیم توسط یکی دیگر از صاحب نظران حوزه بازاریابی انجام شد و نتایج  تقریبا مشابهی به دست آمد. سپس با استفاده از گروه استادان و به کمک تکنیک دلفی به تعیین میزان اهمیت ابعاد، مولفه ها و شاخص‏های الگو در هر گروه پرداخته شد. این کار ضمن مشخص کردن اولویت عوامل منجر به طراحی نهایی مدل پذیرش خدمات نوآورانه با 7 بعد (شامل کیفیت خدمات، ویژگی های خدمت، ادراک پذیرندگان، عوامل فردی، ویژگی های نوآوری، گروه های مرجع و منابع اطلاعاتی)، 22 مولفه و 93 شاخص گردید.
    کلیدواژگان: پذیرش خدمات نوآورانه، بانک خون بند ناف، الگو، داده بنیاد
  • بهاره اسدیان، رضا رادفر*، عباس طلوعی اشلقی صفحات 99-121

    ارتقای بهره وری برای سازمآنها به دلیل تحریم ها در کشورمان امری دشوار شده است، اما غیرممکن نمی باشد. دستیابی به بهره وری نیازمند تدوین استراتژی منعطف و پاسخگو در قالب برنامه جامع معرفی شد. برنامه جامع صنعتی بر اهمیت توسعه صنایع منبع محور جهت کسب مزیت رقابتی تاکید دارد. تدوین برنامه جامع مبتنی بر ترسیم مناسب چشم انداز صورت می پذیرد. چشم انداز نیز با توجه به مجموعه عوامل اثرگذار ترسیم می شود. هدف از انجام این تحقیق شناسایی عوامل اثرگذار بر تدوین چشم انداز در گروه خودروسازی سایپا در جهت ارتقای بهره وری می باشد. روش پژوهش حاضر کیفی است. در جریان انجام پژوهش و با مطالعه بر روی کشورهای آسیایی ویتنام، تایلند، اندونزی، چین و هند به شش عامل اثرگذار (سیاسی، اقتصادی، قانونی، اجتماعی، زیست محیطی و فناورانه) بر چشم انداز سازمان دست یافتیم. جامع آماری، ده تن از مدیران واحد تحقیقات و نوآوری سایپا می باشند. در این پژوهش از ابزار پرسش نامه باز بهره برداری شده است. روش های تحلیل، دلفی و مقایسات زوجی با استفاده از نرم افزار سوپردسیژن است. در ادامه جهت تعیین اولویت عوامل اثرگذار از روش مقایسات زوجی و نرم افزار سوپر دسیژن استفاده شد. اولویت عوامل به این قرار بود: سیاسی (0.35)، اقتصادی (0.27)، اجتماعی (0.14)، قانونی (0.13)، زیست محیطی (0.05) و فناورانه (0.03).

    کلیدواژگان: استراتژی منبع محور، بهره وری، چشم انداز، مقایسات زوجی ها
  • روح الله نوری*، محمد رضا نقیبی صفحات 123-147

    استفاده از ابزارهای الکترونیکی موجبات توسعه و بهینه سازی عملیات داخلی سازمان ها، کاهش هزینه های داخلی و افزایش فرصت های سودآوری را ممکن ساخته است، لکن بهره وری در حوزه امور دفتری مورد بی توجهی واقع شده است. سیستم همراه نامه رسان برای ایجاد بهبود در کارآیی فرآیند توزیع مرسولات پستی و باهدف ارتقای رضایت مشتریان در شرکت های پستی راه اندازی گردیده است. با توجه به اهمیت کاهش هزینه ها در این پژوهش به این سوال اصلی پاسخ داده شده است که استفاده از دستگاه های همراه نامه رسان(PDA) در هزینه های شرکت پست جمهوری اسلامی ایران چه تاثیری دارد؟ داده های این پژوهش، از داده های مربوط به مرسوله های پستی توزیع شده طی سال های 1391 الی 1394 بوده که از دیتابیس سرورهای مستقر در مرکز فناوری اطلاعات شرکت پست استخراج شده است. با استفاده از روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت(ABC) به محاسبه محرک های هزینه پرداخته و با استفاده از روش نقطه سربه سر میزان صرفه جویی حاصل از استفاده از دستگاه PDA محاسبه شده است. برای سنجش نرمال بودن توزیع مشاهدات متغیرهای پژوهش از آزمون کلموگروف اسمیرنوف یک نمونه ای و تعیین عملکرد آزمون مقایسه میانگین های زوجی همبسته استفاده شده است. با توجه به نتایج به دست آمده مشاهده گردید که استفاده از دستگاه های PDA در مناطق مورد بررسی باعث افزایش سوددهی گردیده و بر روی هزینه های ملزومات اداری، حقوق و دستمزد و ایاب و ذهاب کارکنان تاثیر گذاشته است. در این راستا راهکارهایی جهت استفاده بهتر از این دستگاه ها در شرکت پست ارائه گردیده و پیشنهادهایی در جهت بررسی شاخص هزینه های زمان و کیفیت داده شده است.

    کلیدواژگان: دستگاه همراه نامه رسان(PDA)، هزینه، پست جمهوری اسلامی ایران، هزینه یابی بر مبنای فعالیت
  • املیا قربانی سیاوشانی، علی داوری*، مهدی فقیهی، حسام زندحسامی، امیرهوشنگ فتحی زاده صفحات 149-172

    سیاست های حمایت از مالکیت صنعتی، جزئی از سیاست های فن آورانه کارآفرینی می باشد که ویژگی های سیاست های کلی کارآفرینی و کسب و کارهای کوچک را دارا می باشد. این سیاست ها عموما به نفع کارآفرینان فن آوری هستند که بر افزایش بازده کل بازار و با برطرف کردن موانع انتقال و در نتیجه تجاری سازی فن آوری تمرکز دارند. تحقیق حاضر با هدف بررسی و رتبه بندی مولفه های سیاست های حمایتی قانونی-حقوقی از حقوق مالکیت صنعتی با محوریت توسعه کارآفرینی صورت گرفته است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی، و از بعد روش شناسی از نوع تحقیقات پیمایشی- توصیفی است. جامعه آماری تحقیق حاضر، کارآفرینان شرکت های دانش بنیان شهر تهران می باشد و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، 100 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است و دوره زمانی مربوط نیز، زمستان 1396 می باشد. جهت جمع آوری اطلاعات در مورد مبانی نظری، از روش کتابخانه ای و در مورد فرضیه های پژوهش از روش میدانی و برای آزمون فرضیه های تحقیق از پرسش نامه محقق ساخته و مصاحبه، استفاده شده است. جهت آزمون فرضیه نیز از t تک نمونه ای و آزمون فریدمن بهره گرفته شد و نتایج نشان داد که از بین 20 مولفه سیاست حمایتی، مولفه های حقوق جبران خسارت مخترعان و مولفان، سهولت، شفافیت، کاهش هزینه ها و سرعت فرایندهای ثبت و اخذمجوز، و حق ثبت علائم تجاری و اسامی تجاری، حمایت از حق ثبت انحصاری اختراعات، ایجاد نظام ثبت، استعلام و گزارش تخلف آنلاین و حمایت از حق کپی رایت بیشترین میانگین را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: سیاست های حمایتی قانونی-حقوقی، مالکیت صنعتی، توسعه کارآفرینی
  • فخرالسادات نصیری*، محیا باقری صفحات 173-193
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه مدیریت استعداد و هوش سازمانی با تمایل به کارآفرینی مربیان مراکز آموزش فنی و حرفه ای استان همدان در سال تحصیلی97-1396 انجام شده است. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل مربیان مراکز آموزش فنی و حرفه ای استان همدان به حجم171 است که با استفاده از روش سرشماری171 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسش نامه استاندارد هوش سازمانی، مدیریت استعداد و تمایل به کارآفرینی استفاده شد. روایی پرسش نامه ها با استفاده از روایی محتوایی و صوری، و پایایی آن نیز از طریق ضریب آلفای کرانباخ محاسبه و به ترتیب 0/96، 0/97 و 0/93 برآورد گردید. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از   نرم افزار آماری spss و لیزرل با معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج نشان داد: در مراکز آموزش فنی و حرفه ای استان همدان ارتباط مستقیم و معنادار به صورت دو به دو بین هوش سازمانی و مدیریت استعداد با تمایل به کارآفرینی مربیان وجود دارد. در بررسی فرضیه های فرعی نتایج نشان داد که بین هوش سازمانی و مولفه های آن با تمایل به کارآفرینی و مولفه های آن رابطه مثبت وجود دارد و اینکه هوش سازمانی پیش بینی کننده تمایل به کارآفرینی مربیان می باشد. همچنین بین مدیریت استعداد و مولفه های آن با تمایل به کارآفرینی و مولفه های آن رابطه مثبت وجود دارد. مدیریت استعداد نیز پیش بینی کننده تمایل به کارآفرینی می باشد. در صورت در نظر گرفتن نقش میانجی مدیریت استعداد، بین هوش سازمانی و مولفه های آن با مدیریت استعداد و مولفه های آن رابطه مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، هوش سازمانی، تمایل به کارآفرینی
  • علیرضا داودی*، محمدرضا رسولی صفحات 195-214

    هدف این پژوهش تشخیص تاثیر سرمایه های فرهنگی و اجتماعی بر استقرار مدیریت دانش در دانشگاه آزاداسلامی شهر تهران و ارائه الگوی مطلوب برای آن می باشد. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی، باروش توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری آن کلیه مدیران و کارکنان دانشگاه آزاد شهر تهران بودند که از بین آنها، تعداد 384 نفر از براساس فرمول کوکران و با استفاده از روش تصادفی طبقه ای، به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، سه پرسش نامه سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی و پرسش نامه استقرار مدیریت دانش بوده است. روایی پرسش نامه با تایید خبرگان و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برای سرمایه فرهنگی 0/87، سرمایه اجتماعی 0/89 و برای پرسش نامه استقرار مدیریت دانش 0/90 محاسبه شد. داده های آماری نیز با استفاده از رگرسیون و تحیل عاملی تاییدی، بر اساس مدل مفهومی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین مولفه های سرمایه اجتماعی و سرمایه فرهنگی با استقرار مدیریت دانش در دانشگاه آزاد اسلامی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و همچنین این دو نوع سرمایه، بر تمامی ابعاد استقرار مدیریت دانش در دانشگاه آزاد اسلامی تهران تاثیرگذار بودند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، مدیریت دانش، دانشگاه آزاد اسلامی
|
  • Hani Arbabi *, Mohammad Hossein Sobhiyah, Hasan Danaeefard Pages 19-44
    In order to achieve higher performance in organizations, the need for alignment of strategy with contingency variables like Structure and Environment is necessary. Petrochemical Projects in Iran have faced a violent business environment as a result of the Sanctions, change in oil price, exchange rate, and input price of plants. Based on the contingency theory, in order to achieve better performance results in projects as contemporary organizations, it is necessary to consider Business Environment in formulation of project strategy. Therefore, the purpose of the current research was to present the typology of the project strategy based on Business Environment contingency variable influencing the Iranian petrochemical Projects. By reviewing literature we provide a conceptual model as our first-order construct. Using cases study research; we chose to employ qualitative method for improving the model. The case data of 10 projects was selected from the petrochemical Projects. Qualitative data analysis was used for data analysis. In addition to interview, multifaceted data collection including document investigating and questionnaire was also considered. Regard to selecting the Miles and Snow business strategies as baseline of the project strategy, project strategy typologies was plotted in a two-dimensional matrix in terms of fundamental/gradual environmental changes and internal/external project focus. These typologies were redefined for project level through interviews results. Finding suggests that Business Environment difference of projects caused different projects Strategies that required different entrepreneurial, engineering and administrative capabilities to manage projects.
    Keywords: Project Strategy, environmental change, Petrochemical Industry
  • Rohollah Salahshori, Ahmad Jafarnejad *, Ezzatollah Asgharizadeh, Mansoor Momeni Pages 45-70

    The logistics sector is nowadays known as one of the main pillars of economic development since it is the logistic performance that can have a knock-on effect on economic growth and competitiveness in both international and domestic trade. According to policy makers, implementing coherent and sustainable policies to integrate the supply chain is vital to ignite growth and development not only in economically prosperous countries but also in emerging economies. Economically underprivileged countries are normally those that suffer high costs in the logistics sector owing not only to transportation rates but also to unreliable supply chains that can hamper convergent and competitive functioning in the global value chain. Having realized the vitality of logistics sector, the present descriptive correlational survey aimed at investigating the effect of key components that can have a bearing on improved logistics performance in Post industry. To serve the purpose, a conceptual model of key components, along with five main hypotheses, was proposed based on a thorough literature review and consultation with experts in the post industry. The research population comprised all experts, managers and staff of the Islamic Republic of Iran Post Company from whom a sample of 402 was selected based on the Cochran formula. The collected data were analyzed via Structural Equation Modeling. The findings emerging from the study revealed that all components including knowledge management, human resources organization management, internal and external factors had positive and significant effects on the performance of logistics sector in the post industry. It is suggested that reinforcing the specified components and employment of the designed pattern can help the post industry to take a major step towards improving its logistic performance.

    Keywords: Key Factors, Logistic Performance, Post Industry, SEM
  • Hanieh Mohammadzadeh Taheri, Ali Hajiha *, Ahmad Roosta, Abbas Khorshidi Pages 71-97
    This research aimed at designing a model for the acceptance of innovation-based services of umbilical cord blood banks as a new approach in health marketing. It is an exploratory qualitative research based on the grounded theory and heuristic analysis. The research data were obtained through interview with a sample of 18 marketing professors and 20 customers of the Royan Institute Umbilical Cord Blood Bank who were selected based on theoretical saturation. The gleaned data were analyzed through open, axial and selective coding. To enhance research validity, the process of data coding was carried out under the supervision of 3 service marketing experts whose suggestions were applied. Moreover, the inter-rater reliability of the coding process and concept-mining was checked by asking another marketing expert to code the data whose findings revealed acceptable levels of reliability. Further, the importance of dimensions, entities and indexes of the model in each group was determined via Delphi method under the supervision of professors. The findings revealed a hierarchical conceptual model for acceptance of innovative services with 7 dimensions, including the quality of services, the characteristics of services, perception of acceptors, individual factors, innovation features, reference groups and sources of information, 22 entities and 93 indexes.
    Keywords: Acceptance of Innovative Services, Grounded Theory, model, Umbilical Cord Blood Bank
  • Bahareh Asadian, Reza Radfar *, Abbas Toloie Eshlaghy Pages 99-121

    Owing to sanctions imposed on our country, it has become increasingly difficult but not impossible to improve organizational productivity. Achieving productivity entails flexible and accountable strategy adoption in the form of a comprehensive plan. The comprehensive industrial program underscores the importance of developing resource-based industries to gain competitive advantages and such a comprehensive plan is outlined based on getting a wider view and putting all relevant influential factors in perspective.  The purpose of this qualitative study was to identify the factors influencing the perspectives on productivity improvement in Saipa Automotive Group. Six factors influencing organizational perspectives (political, economic, legal, social, environmental and technological) were detected while investigating Asian countries of Vietnam, Thailand, Indonesia, China and India. The research population comprised ten managers of Saipan Research and Innovation Department who completed an open-ended questionnaire. The research data were analyzed using supersession software, Delphi and paired comparisons.Then, Super Dissociation software was employed to prioritize the effective factors which were found to be: political (0.35), economic (0.27), social (0.14), legal (0.13), environmental (0.05), and technological (0.03).

    Keywords: Master Plan, Paired comparison, Productivity, Resource Base Strategy, vision
  • Roohallah Noori *, Mohammad Reza Naghibi Pages 123-147

    Although the use of electronic devices has enhanced and optimized internal organizational operations, reduced organizational costs and increased organizational profitability, office work productivity has been totally overlooked. Personal Digital Assistant (PDA) has been operationalized by Information Technology Center to enhance productivity of distribution efficiency of postal procedures, and thereby, to enhance customer satisfaction. Owing to the importance of cost reduction, the present applied quantitative enquiry addressed the effect of PDA on postal cost in Post Company of Islamic Republic of Iran.  The research sample included 18 mailing zones of Tehran Post Company. The research data comprised information concerning the distributed postal packages during 2013-2016 collected from Post Company databases. The normality of the data was checked via Kolmogorov-Smirnov test; Cost derives were analyzed via ABS method, and cost saving from using PDA was calculated through Break-even method. Normal pair-wise comparison (correlated mean) was used, assessing normality of variables’ observations, and determining operation area including parametrical and non-parametrical statistics. Also, a novel model was presented, evaluating the effect of PDA on cost reduction in Mail Company. The results revealed that the use of PDA in the areas under scrutiny had increased profitability by affecting cost of administrative consumables, wage and salary, and personnel transportation. The implications of the study for enhancing equipment efficiency and effectiveness in Post Company will be discussed.

    Keywords: Cost, Personal digital assistant (PDA), Post Company of Islamic Republic of Iran
  • Emeliya Ghorbani Siavoshani, Ali Davari *, Mehdi Faghihi, Hessam Zand Hessami, Amir Houshang Fathizadeh Pages 149-172

    The aim of this study was to Study and ranking the Indexes of Legal-Right protection policies of industrial property rights with a focus on entrepreneurship development. The method of this study was survey and the questionnaire was used. A sample of 100 entrepreneurs was selected by the convenience sampling method. The results showed that among the 20 supporting components or policy, the components of the rights to compensate inventors and authors, the ease, transparency, cost reduction and speed of registration and licensing processes, and the right to file trademarks and trade names, the protection of patent patents, Establishing a system for registering, inquiring and reporting online violations and protecting copyright has the highest average. Also important are the components of support rightswere inventors, authors, ease, transparency, cost reduction and speed of registration and licensing processes and trademark rights, trade names, copyright protection (copyright), protection of trademark rights or trademark rights. By its owner, the protection of patents, the protection, acceleration and updating of physical property registration, types of assets, ease of access to loans for the reproduction of products produced, the creation of online counseling services and the ease of prosecution of offenders and robbers, and the transparency and speed of registration processes are the most important Supportive Policy Components of Protecting Industrial Property.

    Keywords: Intellectual Property, Industrial Property, Institutional-Legal Law, Knowledge-Based Companies
  • Fakhrossadat Nasiri *, Mahya Bageriy Pages 173-193
    The current descriptive correlational enquiry was conducted to investigate the extent to which talent management and organizational Intelligence were significantly correlated with entrepreneurship tendency of coaches in vocational and technical training centers in Hamedan province during the academic year of 2017-2018. The research population consisted of 171 coaches who were entirely selected as the research sample using a census method. The research data were gleaned via three standardized questionnaires including The Organizational Intelligence Questionnaire; Talent Management Questionnaire and Entrepreneurship Tendency Questionnaire. The content validity of the instruments was checked and their reliability were calculated through Cronbach's alpha which showed respectively high levels of reliability, .96, .97 and .93, for the instruments. The collected research data were analyzed via SPSS software and Laserl along with Structural Equation Modelling. The results indicated that both organizational intelligence and talent management were positively and significantly correlated with coaches’ entrepreneurship tendencies. Further analyses revealed that organizational intelligence and its components were positively correlated with entrepreneurship tendency and its components. The same significant relationship was found between talent management and its components with the entrepreneurship tendency and its components. With respect to the mediating role of talent management, the findings supported a positive relationship between organizational intelligence and its components with talent management and its components.
    Keywords: Coaches in Vocational, Technical Training Centers, Entrepreneurship Tendency, organizational intelligence, talent management
  • Alireza Dawodi *, Mohamadreza Rasoli Pages 195-214

    The purpose of this applied descriptive survey was to investigate the effect of cultural and social capital on the establishment of knowledge management at Islamic Azad University in Tehran and provide a theoretical optimal model. The research population included all managers and personnel at Islamic Azad universityes of Tehran from whom a stratified sample of 384 was selected according to Cochran formula. The research data were collected employing the Bourdieu Cultural Capital Questionnaire, Nahapit and Kouchal social capital inventory and Ebrahimi Knowledge Management Deployment Questionnaire, all of which had already been validated by experts. The instruments were piloted and their reliability measures computed via Cronbach's alpha were found at acceptable levels of 0.87 for social capital questionnaire, 0.88 for social capital, and 0.91 for knowledge management deployment questionnaire. The research data obtained were analyzed using regression and confirmatory factor analysis. The analytical results displayed that the components of social capital and cultural capital were significantly and positively correlated with and had significant effects on all aspects of the establishment of knowledge management at Islamic Azad University.

    Keywords: Islamic Azad University, Cultural capital, Knowledge management, Social capital